ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22/23

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин  № 56

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ф Е В Р У А Р И   2 0 2 3 г.

НАТО

На 07.02. започна работа Съветът на НАТО за преглед на данните и изкуствения интелект (DARB) с цел разработването на стандарт за сертифициране на изкуствен интелект (AI) и превеждане на принципите за отговорно използване като част от първата по рода си стратегия на НАТО за ИИ. Бордът се състои от номинирани представители от съюзническите държави.

            Източник: nato.int, 07.02.2023

▪ Чрез Евроатлантическия координационен център за реакция при бедствия (EADRCC) на НАТО ще бъдат разположени напълно оборудвани съоръжения за подслон в районите на земетресението в Турция. Укритията обикновено се използват от НАТО като щабен комплекс за развръщане за учения и операции. Те се поддържат от Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA).

            Източник: natont, 09.02.2023

▪ Мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича на 30. септември и той не желае да бъде продължаван за четвърти път. Това изправя страните–членки пред необходимостта от избиране на негов наследник. Като кандидати се споменават бившият италиански премиер Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис. Решение трябва да се вземе най–късно на срещата на върха в Литва през юли.

            Източник: dpa, 12.02.2023

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи спешен призив към съюзническите държави, говорейки за надпревара в логистиката. Според него  е важно бързо да бъдат доставени оръжия и муниции на Киев. Той не изключва вече и доставка на бойни самолети.

            Източник: Business Insider, 13.02.2023

▪ На заседанието си на 14/15. 02. министрите на отбраната от НАТО взеха решения за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на Алианса, което включва одобряване на нови насоки за отбранителното планиране. Обсъдени бяха възможни планове за действие в случай на паралелно участие на страни от НАТО в конфликт с „висока интензивност“ , въз основа на задълженията за взаимна отбрана съгласно член пети от устава на организацията, както и в сблъсъци "извън зоната на отговорност" на алианса. Министрите обсъдиха и начини за увеличаване на индустриалния капацитет и попълване на запасите от въоръжение и боеприпаси. Формулирани бяха изисквания за съюзнически военни инвестиции– страните да ги пренасочат към най-важните сектори от гледна точка на колективната отбрана, като бронираните сили, противовъздушната отбрана и противоракетната отбрана.Те се споразумяха да засилва подкрепата за Украйна, както и за други партньори в риск, Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

            Източник: nato.int, 15.02.2023

▪ На 14.02. в Брюксел се проведе се проведе нова среща на контактната група за въоръженията за Украйна във формата "Рамщайн".
            Източник:
Bloomberg, 15.02.2023

▪ В речта си по време на посещението в Полша президентът на САЩ Байдън потвърди подкрепата си за Украйна докато е необходимо, подчерта  единството между страните от НАТО и  заяви, че "Западът не е планирал да атакува Русия" и "Путин може да сложи край на тази война с една дума".

            Източник: ПАП, 21.02.2023

▪ След среща с финландския премиер в Хелзинки генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че Украйна в дългосрочен план ще бъде член на НАТО.

            Източник : Epoch Times,28.02.2023

САЩ 

▪ Пентагонът съобщи, че предстои изпращането на военна помощ за Украйна за още 2,1 млрд дол., включваща боеприпаси, вкл. и за РСЗО Хаймарс, 190 тежки картечници, 181 превозни средства, две противовъздушни системи Hawk, зенитни оръдия и бомби, насочвани с GPS. Доставките обаче се очакват до 9 месеца, защото тепърва ще се произвеждат.

            Източник: Bloomberg, 03.02.2023

Доклад на влиятелния американски мозъчен тръст „Ранд“, озаглавен „Избягване на дълга война“, посочва, че не става въпрос само за минимизиране на рисковете от голяма ескалация, но и за интересите на САЩ, които "биха били най-добре защитени, ако се избегне продължителен конфликт". Цената и рисковете от продължителна война в Украйна са значителни и надвишават потенциалните ползи  за САЩ.

            Източник: RAND, 03.02.2023

Според проучване на NBC News 63% от републиканците са против "предоставянето на повече средства и оръжия на Украйна", а 32% ги подкрепят. 41% от републиканците са съгласни Русия да запази завладяните територии срещу прекратяване на войната.

            Източник:The Washington Post , 07.02.2023

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви, че военните съоръжения в Крим са легитимни цели и Вашингтон подкрепя ударите на Украйна по тях. В позиция на руското посолство във Вашингтон по този повод се казва, че «това е потвърждение на позицията на Русия, че Съединените щати са пряко замесени в конфликта».

            Източник: ТАСС, 16.02.2023

При неочакваното си 5 часово посещение в Киев на 20.02.2023 г. президентът на САЩ Байдън обяви допълнителна помощ на стойност 500 млн. долара. Пакетът помощи  включва боеприпаси за ракетни системи HIMARS и гаубици, повече противотанкови системи, включително Javelin, 1000 артилерийски системи,  2 млн. артилерийски снаряди, системи за въздушно наблюдение и 700 танка.

            Източници: Вашингтон пост, Ройтерс, УНИАН и др. 20.02.2023

Относно войната в Украйна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън смята, че победа ще е прекратяване на огъня и спиране на войната, но това трябва да честно, да се запази териториална цялост и да е на база принципите на ООН. Но относно връщане на анексираните територии уточнява: че «фундаменталното е, че Украйна запазва независимостта си, но украинците трябва да решат какъв трябва да е мирът».

            Източник: The Atlantic, 23.02.2023

На 24. 02. четири стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress, носители на ядрено оръжие от 5–то вонновъздушно крило на САЩ бяха прехвърлени в Испания. Те ще участват в планирани военни учения, съобщиха от командването на ВВС на САЩ в Европа.

            Източник: www.af.mil, 25.02.2023

 

Към 21. февруари най–много помощ на Украйна са предоставили САЩ – 73,18 млрд евро, от които 44,34 за оръжия, боеприпаси и др. Следва Великобритания с 8.03 млрд евро, Германия с 6,15 млрд. ЕС подкрепи Украйна с 35 млрд евро.  По отношение на БВП обаче Естония е изразходвала над 1% от БВП, следвана от другите балтийски страни и Полша. САЩ са на пето място с 0,37% от БВП. Германия – само 0,17%.

            Източник: ntv.de, 25.02.2023

 ▪ Изпращането на изтребители F-16 „няма да бъде разумно използване на ресурсите», необходими на Украйна, за да спечели войната», обоснова високопоставен конгресмен от Камарата на представителите на САЩ решението на Комисията по внъоръжените сили.

Източник: БиБиСи, 28.02.2023

ГЕРМАНИЯ

▪ Германия планира да закупи осем системи за противовъздушна отбрана IRIS-T за своята армия.

            Източник: Ройтерс, 01.02.2023

▪ При посещението си в Украйна германският министър на отбраната Борис Писториус е обещал да предостави около 100 танка от по–стария тип Леопард 1А5, но колко точно ще зависи от обема на възстановителните работи по тях. Групата европейски страни, досега са потвърдили  60 танка Леопард 2.

            Източник: Sόddeutsche Zeitung, 07.02.2023

▪ Германия ще предостави две системи за ПВО тип MANTIS (Modular, Automatic and Network capable Targeting and Interception System) на Словакия. Обучението на словашки персонал ще се проведе през следващите месеци. Системите ще бъдат дислоцирани в Източна Словакия , на границата с Украйна. Там има и център за поддръжка, обслужван от Германия и Нидерландия.

            Източник: esut, 08.02.2023

Парламентарният секретар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогл повдигна въпроса за въвеждането на нов вид наборна повинност. Недостигът на персонал в Бундесвера ще се влоши, показа неотдавнашен експертен доклад на Министерството на отбраната. Министърът на отбраната Борис Писториус (SPD) наскоро определи спирането на наборната военна служба от правителството през 2011 г. като грешка.

            Източник: Business Insider, 09.02.2023

По данни на Министерството на отбраната в момента всеки шести пост в Бундесвера е вакантен. Коефициентът беше 16,3 процента миналата година Броят на действащите войници е бил 183 100 през 2022 г., като временно наетите войници представляват дял от 64 процента. Останалите са професионални войници (31%) и жени и мъже, отбиващи военна служба доброволно (5%).

            Източник: Business Insider, 12.02.2023

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус призна, че планираяният съюз със страни–партньори за преодставяне на батальон с общо 31 танка Леопард 2 все още не дава резултати. Освен 14 танка от Германия, само Португалия е обещала още 3 танка.

            Източник: AFP, 16.02.2023

По време на Мюнхенската конференция по сигурността канцлерът Шолц потвърди позицията си, че Германия ще подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е  необходимо“. Военната помощ ще се осъществява винаги с международните партньори и ще се съобразява така, че да не води до война между НАТО и Русия.

            Източник: bundesregierung.de

Берлин отхвърля усилията на Глобалния юг да посредничи във войната в Украйна и продължава да разчита на военно решение. Германските политици  отхвърлиха китайската инициатива. Министърът на външните работи Аналена Бербок настоява, че Русия трябва напълно да изтегли войските си, преди преговорите дори да започнат.

            Източници: zdf.de, GFP, 27.02.2023

Германия трябва да инвестира повече в Бундесвера, също има задължение за защита към източноевропейските партньори от НАТО, заяви министърът на отбраната Писториус. Германия в момента няма въоръжени сили, които биха могли да бъдат защитени в открита агресивна война. Ето защо са необходими много пари за нови оръжия, каза той с изглед към преговорите за бюджета за 2024 г."

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 28.02.2023

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

По време на първото си посещение във Великобритания на 08. 02.2023 г. от началото на руско-украинската война президентът на Украйна Зеленски се срещна с министър-председателя Риши Сунак и принц Чарлз Трети и инспектира  украинските военни, които се обучават от Британските военни сили. Зеленски направи и  обръщение към британските депутати и ги призова да предоставят бойни самолети на Украйна. Танкове Challenger 2 ще бъдат доставени още през март.

            Източник: 08.02.2023

Великобритания може да предостави на Украйна изтребители Eurofighter Typhoon първо поколение, 20 от които предстои да изведе от експлоатация, но реално това би могло да стане в началото на 2024 г.

            Източник: The Financial Times, 09.02.2023

ФРАНЦИЯ

След посещението си в Лондон украинският президент Зеленски посети Париж и проведе среща с президентите на Франция и Германия. Демонстриран беше обрат в отношенията с Франция и Германия. Зеленски отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна модерни бойни самолети и тежко въоръжение.

            Източници: Ройтерс, Франс Прес, ДПА, 09.02.2023

НОРВЕГИЯ

„Войната в Украйна приближава критична фаза“, заяви министърът на отбраната на Норвегия. Норвежкото правителство е приело „пакет“ за подкрепа на Украйна за следващите 5 години от 6,89 млрд евро. Предстои изпращането на 8 танка  Leopard 2A4 и 4 специални бронирани машини.

            Източник: esut, 15.02.2023

 

ЧЕХИЯ

▪ Новоизбраният чехски президент Петър Павел призова страните да бъдат единни по отношение военната помощ за Украйна и да й предоставят всички възможни средства с изключение на ядрените. Чехия е изпратила досега военна помощ за 217 млн. долара.

           Източник: АФП, 03.02.2023

 

Началникът на ГЩ на ВС на Чехия Карел Река смята, че професионалната армия на страната не е подготвена за съвременна война между НАТО и Русия, а не е невъзможно войната в Украйна да прерасне в такава.

            Източник: DPA, 21.02.2023

 

ИСПАНИЯ

След като Германия, Полша и Португалия вече се споразумяха да изпратят танкове "Леопард 2", Испания следва примера им. Правителството в Мадрид обяви, че ще достави шест от по-стария тип 2A4. Изведените от въоръжение танкове "Леопард 2" в момента се ремонтират.

               Източник:tagesschau.de 22.02.2023

ПОЛША

▪ В следващите 10 години в Полша ще бъдат изгради над 100 военни обекти, обезпечаващи военното присъствие на САЩ. В Подвидзе се строи нова база за американски вертолети. Понастоящем там е дислоцирана бригада на бойната авиация на САЩ, с вертолети Apache. Вашингтон разглежда Полша като бъдеща «военна алтернатива» на Германия.

            Източник: iz.ru, 04.02.2023

▪  САЩ одобриха продажбата на 18  ракетни установки HIMARS, боеприпаси и друго оборудване на стойност 10 млрд. долара на Полша.

            Източник: 07.02.2023

Посещението на президента на САЩ Байдън в Полша бе коментирано така: „Западът измести центъра на тежестта си на изток. Геополитическият център на Европа вече не е някъде между Берлин, Париж и Лондон Импулсът за западната подкрепа за Украйна е съсредоточен в Талин, Рига и преди всичко във Варшава ."

            Източник: Die Zeit, 22.02.2023

▪ Срещата на върха на страните от формата Букурещенската девятка / България, Чешката република, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия /, която се проведе на 22. 02.2023  във Варшава, завърши с Декларация, в която се подчертава, че «Русия разруши мира и сигурността в Европа», потвърждава «усилията на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо» и «подкрепя евроатлантическите стремежи на Украйна».

            Източник: pap.pl, 22.02.2023

На 24.02. 2023 г. по случай  отбелязването на  Деня на независимостта на Естония в Талин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наблюдава военен парад на естонските сили за отбрана, който включва войски от водената от Обединеното кралство многонационална бойна група на НАТО в Тапа, Естония, и украински войски, обучаващи се в Естония. Той отбеляза, че „Естония е водеща за пример, предоставяйки повече военна помощ като дял от БВП, отколкото която и да е друга страна в света“.

            Източник: nato.int, 24.02.2023

ТУРЦИЯ

На 16.02. генералният секретар на НАТО Столтенберг посети Турция и се срещна с президента Ердоган и външния министър Чавушоглу. По–късно с министъра на отбраната Хулуси Акар посети военновъздушната база Инджирлик. НАТО създава временни жилища в провинция Хатай и ще използва способностите на съюзниците за стратегически въздушен транспорт, за да транспортира десетки хиляди палатки до Турция

            Източник: nato.int, 16.02.2023

▪ На 24.02. президентът Ердоган разговаря последователно с украинския президент Зеленски и с руския президент Путин. Ердоган е подчертал, че трябва да се постигне справедлив мир без загуба на повече животи и без повече разрушения в руско-украинската война. Турция подкрепя възстановяването на Истанбулската инициатива за сътрудничество от 2004 г. за засилване на сигурността и стабилността в региона.

            Източник: Anadolu ajansi, 24.02.2023

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ За първи път от началото на войната висши политици от ЕС пристигнаха в Киев за провеждане на двудневна конференция. Освен въпросите за нов санкционен пакет срещу Русия, членство на Украйна в ЕС, хуманитарна и военна помощ, бе обявено значителното разширяване на европейската програма за обучение на украински военни– 30 000, вместо 15 000 досега.

            Източник: tagesschau.de, 03.02.2023

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви на конференция в Брюксел на 07.02. че ЕС изгражда център за анализ и обмен на информация относно дезинформацията, подчертавайки, че войната в Украйна не се води само на бойното поле, но и в интернет.

            Източник: Tagespiegel, 07.02.2023

На срещата на върха на ЕС на 09.02.2023 г.  президентът на Украйна Зеленски благодари на лидерите от Европейския съюз за тяхната подкрепа за борба с руската инвазия в Украйна, но ги призова да доставят още повече оръжия, включително изтребители.

Източник:  Ройтерс 09.02.2023

Експерти на Европейски съвет за външни отношения смятат, че европейските лидери трябва да интегрират Украйна в общи отбранителни проекти, където опитът и познанията на страната за водене на война ще бъдат безценни. Украйна не трябва да бъде оставена в периферията на съюзите за сигурност след войната. В бъдеще страната може да остане отговорна за високоинтензивни операции, като източноевропейските страни продължават да играят важна роля като логистичен и ремонтен център за осигуряване на ефективността на украинската армия.

            Източник: ecfr.eu/article, 23.02.2023

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ По време на двуденвното посещение на цялото ръководство на ЕС в Киев президента Зеленски е призовал за такива санкции спрямо руската оръжейна промишленост, че тя да не може да възстанови своя потенциал. На последвалата пресконференция Урсула фон дер Лайен заяви, че десетият пакет от санкции ще бъде насочен към технологии, които руснаците използват в ракети и безпилотни самолети.

            Източник: 04.02.2023

Представители на военно–промишления комплекс от Великобитания и Украйна обсъждат изграждането на съвместни фирми за производство на боеприпаси и оръжия на украинска територия.

            Източник: The Telegraph, 12.02.2023

"Сегашният темп на разходите за боеприпаси на Украйна е многократно по-висок от сегашния ни темп на производство. Това поставя нашите отбранителни индустрии под напрежение" и  "алиансът трябва "да увеличи производството", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

            Източник: Дойче веле, 14.02.2023

▪ Времето за изпълнение на поръчки на нови големокалибрени боеприпаси е нараснало от 12 на 28 месеца, дори договорите да се подпишат веднага, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

            Източник New York Times, 14.02.2023

▪ Производителите на въоръжение и боеприпаси в САЩ се нуждаят от 6 години, за да възстановят доставинет ан Украйна  155-милиметровите снаряди и че ще им трябват поне 6,5 г., за да попълнят запасите от ракети Javelin, както и от 4 до 7 г. за попълване на запасите от високоточни снаряди Excalibur.

            Източник: Les Echos, 14.02.2023

▪ Ръководителят на индустриалните въпроси и икономическото разузнаване в службата за доставки DGA на Франция Александър Лахус  посочи, че индустрията на отбранителните технологии трябва да се организира така, че да е в състояние „ако е необходимо да подкрепи дълготрайни военни усилия на собствените си въоръжени сили или на партньор“. Бъдещият финансов план за военни доставки, от 2024 до 2030 г., предлага предсказуемост на отбранителната технологична индустрия.

            Източник: esut.de, 15.02.2023

▪ В Хага се проведе първата световна среща на високо равнище за отговорно използване на изкуствения интелект във военната област (REAIM), в резултат на която държавите подписаха споразумение за поставяне на отговорното използване на ИИ на по-високо място в политическия дневен ред. Участваха министри, правителствени делегации, индустриални организации от 60 държави.

            Източник: kas.de, 20.02.2023

▪ Американската компания AeroVironment, която произвежда полуавтономния боен дрон Switchblade, заяви, че днешната технология вече е в състояние да превърне тези полуавтономни оръжия в напълно автономни. Актуализираната директива на твърди, че че САЩ ще използват автономни оръжейни системи с „подходящи нива на човешката преценка за употребата на смъртоносна сила„.

            Източник: SciencAalert, 20.02.2023

▪ На Международното изложение на военна  техника и въоръжения IDEX в  Abu Dhabi тази година участват над 1350 изложителя / през 2019 г. бяха 40 /, въпреки високите цени / 1100 дол за 1 кв.м./ Конкуренцията нараства. Важно за производителите е предстоящото изложение „Dubai Airshow“ през ноември т.г. През март 2024 г. предстои „Dimdex“ в Катар.

Източник: epochtimes.de, 24.02.2023

▪ САЩ забавят доставките на обещаните танкове M1 Abrams за Украйна за да атакуват силните позиции на европейските оръжейно пазари на германските Леопард 2. Вашингтон предлага на европейските държави да предадат Леопард 3 на Украйна и в замяна да получат M1 Abrams. А обещаните 31 M1 Abrams САЩ могат да доставят след не по–рано от 2 години. Експерти предупреждават за загуба на политическо влияние за Берлин.

            Източник: GFP, 28.03.2023

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Проведен бе успешен втория и последен тестов полет на Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) от американската изследователска агенция DARPA съвместно с Lockheed Martin и Aerojet Rocketdyne. Системата е достигнала скорости над 5 Маха, изминавайки повече от 550 километра (300 морски мили) и достигайки височини над 18 километра (60 000 фута).

            Източник: esut, 06.02.2023

Турция е пред въвеждане в експлоатация на най–големия си военен кораб TCG Anadolu. След изключването й от програмата F-35, бе взето решение за въоръжаването му с дронове. От януари започнаха тестовете за приемането му. Водоизместимостта му е 27 436 тона, максимална скорост 38 км/час, макс. морски пробег 16668 км.

            Източник: businessinsider.de, 11.02.2023

Агенцията на САЩ за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) работи над нов проект „Автономни многопрофилни адаптивни рояци“ (AMASS) за автоматизирана война. Рояците от дронове ще имат сопособности от заглушаване до смъртоносни атаки.

            Източник: businessinsider.de, 11.02.2023

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

 Съюзниците от НАТО заявиха, че са загрижени от неспазването на ключовия договор за контрол на ядрените оръжия START.  Русия отхвърли опасенията на САЩ. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов отговори: „При сегашните обстоятелства смятаме за неоправдано, ненавременно и неуместно да поканим американската армия в нашите стратегически съоръжения“. Но, „Русия остава ангажирана с целите на договора.“

            Източник: Politico, 03.02.2023

В годишната си реч пред двете камари на руската Дума на 21.02.2023 г. президентът Владимир Путин обяви, че Русия „преустановява“  участието си  в Договора за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия „Нов СТАРТ“, а не излиза от него. Ще се върне, когато бъдат отчетени ядрените арсенали на Великобритания и Франция.

            Източник:Tagesspiegel.de,  21.02.2023

 

▪ Програмата за обогатяване на уран на Иран "напредва бързо до степен, в която ще им отнеме само няколко седмици, за да достигнат 90 %, но не вярва все още да е взел решение за възобновяването й за военни цели, каза в интервю шефът на ЦРУ Уйлям Бърнс.

             Източник: СиБиЕс, 26.02.2023

РАЗУЗНАВАНЕ

▪  „С нови подробности за заподозрения китайски шпионски балон, Държавният департамент на САЩ подсили твърдението, че обектът е бил част от обширна програма за наблюдение. (...) Сваленият китайски балон имаше „няколко антени“ и се управляваше с помощта на слънчеви панели и може да са успели да „съберат и локализират комуникации, свързани с разузнаването“, се казва в изявлението.

            Източник: Tagesschau.de, 09.02.2023

 ▪ Президентът на РФ Владимир Путин говори пред Федералната служба за сигурност (ФСС) и даде указания да противодейства по-активно на разрастващата се шпионска и подривна дейност на Украйна и Запада срещу Русия.

            Източник: Известия, 28.02.2023

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ По време на посещението си в Албания от 6 до 8 до февруари 2023 г. председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви: „Албания има жизненоважен принос за НАТО. Албанските въоръжени сили не само участват в мироопазващата мисия на НАТО КФОР в Косово и мисията на НАТО в Ирак, Албания също така предоставя войски в многонационалните бойни групи в Латвия и България. Това е важен компонент от позицията на НАТО за възпиране и отбрана в източната част на територията на Алианса“.

            Източник: nato.int, 08.02.2023

▪ Сърбия планира през 2023 и 2024 г. да се набавят 200 тежки оръдия местно производство, което ще струва около 300 милиона евро. Това съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич пред журналисти на Международното изложение на военна  техника и въоръжения IDEX в Абу Даби. Инетесът към сръбското поизводство на мини, ракети, боеприпаси  бил голям. Всички планират  да воюват, всички се готвят за война, каза Вучич.

            Източник: SRN, 20.02.2023

РУСИЯ

▪ В годишната си реч пред двете камари на Думата руският президент Путин призова  Министерството на отбраната и руската агенция за ядрена енергия "Росатом" да осигурят готовност за тестване на ядрени оръжия.

            Източник: Известия, 21.02.2023

Ръководителят на военната наемническа групировка „Вагнер“ Пригожин обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че са давали заповеди да не се доставят боеприпаси на Вагнер и да не се осигурява въздушна подкрепа."

           Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland, 21 02 2023 г.

Заместник председателят на Съвета по сиурност на РФ Дмитрий Медведев заяви, че ако не бъдат отстранени от власт «неонацистите» в Киев, то в бъдеще те биха могли да започнат да провокират нов световен конфликт. Трябва да бъдат отхвърлени границите на заплаха по–далеч от границата, даже ако за това стигнем до границата с Полша.

            Източник: ТАСС, 24.02.2023

Производството на военна продукция в редица призводтвени бази е увеличено десетократно, заяви заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев. Строят се и нови цехове и производствени линии.

            Източник: ТАСС, 26.02.2023

Дмитрий Медведев предупреди, че продължаването  от Запада да налива оръжия в Украйна «може да предотврати всяка възможност за подновяване на преговорите».

            Източник: Известия, 27.02.2023

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Сред разследванията срещу корупционни практики попадна и министерството на отбраната на ниво министър, зам.министър и началник отдел. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников

            Източник: УНИАН,   02.2023

Във военно отношение войната в Украйна ще зависи от следващите шест месеца, прогнозира шефът на ЦРУ Уилям Бърнс : „Ключът ще бъде на бойното поле през следващите шест месеца, струва ни се“.

            Източник: NZZ, 03.02.2023

Използването на сателитната връзка "Старлинк" за дронове излиза извън рамките на споразумението между "СпейсЕкс" и украинското правителство, заяви президентът на американската фирма. Но  правителства, сред които тези на САЩ и Франция, са платили за доставката на още такива терминали, освен безплатно доставените за сметка на "Спейс Екс", чрез които украинската армия получи достъп до близо 4000 спътника.

            Източник: Ройтерс, 08.02.2023

▪ Списание Foreign Policy отбелязва, че подготвяната от Русия настъпателна операция с цел пробив на Луганския фронт ще включва 400 самолета, 300 хеликоптери, 2700 артилерийски системи, 1800 танка, 3950 БТР–а и между 200 000 и 300 000 войници.

            Източник: Foreign Policy, 08.02.2023

Високопоставени украински служители са потвърдили пред «Вашингтон пост», че почти никога не изстрелват модерните оръжия без конкретни координати, предоставени от американски военен персонал от база, намираща се в друга част на Европа. Американски служител е  отбелязал, че това отдавна се знае.

          Източник: Washington Post, 09.02.2023

▪ От кабинета на президента Зеленски обещаха, че исканите от Украйна оръжия с по–далечен обсег "няма да засегнат и сантиметър от руската територия". Преди това обаче, членът на комисията на Върховната рада за национална сигурност, отбрана и разузнаване Фьодор Вениславски заяви за германски вестник: «"Всички военни обекти, от които се води война срещу Украйна, са легитимни военни цели.»

            Източник: Bloomberg, 09.02.2023, Bild 04.02.2023

«Асошиейтед прес» съобщава за прогнозата на Евгений Пригожин, /ЧВК «Вагнер»/, че Русия може да се нуждае от 1 ½ до 2 год. за да постави под пълен контрол Донбас и дори 3 год., ако реши да завземе територии на Изток от Днепър.

            Източник: Асошиейтед прес, 12.02.2023

Рамзан Кадиров, лидер на руската Чеченска република, заяви в свое интервю, че Русия ще постигне целите си в Украйна до края на годината и би било грешка да се преговаря с украинската власт.

             Източник: Ройтерс, 13.02.2023               

▪ След разкритието, че САЩ предоставят координати на руски цели за поразяване от украинските сили, служители на Пентагона поискаха разрешение да разположат командоси на „контролен екип“, за да координират украинските разузнавателни оперативни служители и да локализират движението на войски на място. За да направят това, американските сили трябва да бъдат в Украйна или в съседна страна.

Източник: Washington Post, 13.02.2023

▪ Започна обучението на украински екипажи на танк Леопард 2 в  танковото училище в Мюнхен, Германия. В югозападна Полша /Свиетозов/ протича подготовката на украински военни на танк Леопард 2А4. Подготовката е едномесечна, по 10 часа на ден, включително събота и неделя.

            Източник: esut.de, 15.02.2023

На 16 февруари Киев е обявил формирането на първото специално подразделение, състоящо се от поляци, подчинено на МО на Украйна, което ще изпълнява разузнавателни и диверсионни задачи.  

            Източник: gazeta.eu, 16.02.2023

Постоянният представител на Китай в ООН Джан Джун на среща на Съвета за сигурност призова Русия и Украйна да прекратят огъня и да започнат мирни преговори възможно най-скоро. САЩ и НАТО трябва да влязат в диалог с Москва за гарантиране на неделимостта на сигурността.

            Източник: ТАСС, 18.02.2023

▪  «Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това», заяви президентът на Украйна Зеленски в интервю за вестник «Ди Велт».

            Източник: Ройтерс, 20.02.2023

Според Шпигел китайският производител на дронове Xian Binguo е казал на руснаците, че е готов да направи и достави 100 прототипа на своя дрон ZT-180. Дронът-камикадзе наподобява иранския Shahed-136 и може да носи бойна глава с тегло 35-50 кг.

             Източник: Der Spiegel, 20.02.2023

На 21.02. изпълняващият длъжността външен министър на Китай Чин Ган заяви: Китай е дълбоко загрижен, че конфликтът може да ескалира и дори да излезе извън контрол. Китайската държавна телевизия CGTN съобщи, че Китай обсъжда дипломатическо решение на украинския конфликт с Унгария.

            Източник: heise.de, 21.02.2023

„Условията на продължителна безизходица в крайна сметка са в полза на Русия, подобно на продължителността на Гражданската война в САЩ в полза на Съюза. Във втората си година, очаквайте тези реалности да станат още по-очевидни. Единствената надежда, която има за тази година, е, че докато Украйна отслабва, Съединените щати ще отговорят с призиви за мирни преговори, а не с ракети Пейтриът.“

            Източник: Девлин Брадли Девлин The American Conservative.24.02.

▪ Турските медии се позовават на данни и оценки на израелското разузнаване МОССАД, което е изнесло данни за загубите на жива сила и бойна техника на воюващите страни:

Русия: жива сила- 18 480 загинали, 44 500 ранени, 323 пленени, б.техника- 23 самолета, 56 вертолета, 8 889 танка, 427 гаубици, 12 зрк;

Украйна: жива сила- 157 000 загинали, 234 000 ранени, 17 230 пленени, б.техника- 302 самолета, 212 вертолета, 6 320 танка, 7360 гаубици, 497 зрк.

САЩ и Великобритания: 234 загинали военни инструктури;

Германия, Полша, Литва и др.: 2 458 загинали войници

Наемници: 5360 загинали наемници.

            Източници: турски, израелски и руски  медии, 25.02.2023 г.

▪ При посещението на американския президент в Киев отново бе оказан натиск за украинска офанзива и видими резултати от април т.г., в противен случай помощта може да намалее. Докато през май 2022 г 60% от американците бяха за изпращане на оръжие, сега го подкрепят 48%.

            Източници: Вашингтон пост и www.n-tv.de 25.02.2023

 Началникът на войските за РХЗБ ген. Игор Кирилов съобщи за доставени на 10.02. с жп вагон до Крематорск  химически вещества в 16 запечатани метални кутии, половината със знак за химическа опасност BZ и две червени линии и 5 кутии с надпис CS-Riot и три - CR-Riot, обозначени с една червена лента. А на 19.02. в Кремторск са разтоварени и 11 вагона с шрапнелни боеприпаси. Предупреждението му е, че се подготваля провокация за използване на химическо оръжие.

            Източник: ТАСС, 27.02.2023

 

МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

ООН

Общото събрание на ООН на своя 11–та извънредна сесия подкрепи предложена от Украйна резолюция, призоваваща Русия незабавно и безусловно да изтегли войските си от Украйна. «За» нея гласуваха 141 страни, «против» бяха 7 и 32 се «въздържаха».

            Източник: news.orf.at, 24.02.2023

В документ на Министерството на външните работи на Китай от 24.02.2023 г. озаглавен Позицията на Китай за политическото уреждане на украинската криза, съдържащ 12 точки, се призовава за незабавно възобновяване на преговорите между Украйна и Русия. „Суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат ефективно защитавани", се казва в първата точка. „Ядрените оръжия не трябва да се използват и не трябва да се водят ядрени войни“."Манталитетът от Студената война трябва да бъде изоставен. Предлага се отменяне на западните санкции срещу Русия. /Пълен текст – виж т. Документи по–долу/

            Източници: Ройтерс и други, 24.02.2023

 Г-20

▪ На срещата на Г–20 в Индия министрите на финансите на водещите индустриални и развиващи се страни не се споразумяха за съвместна заключителна декларация. Повечето държави отново осъдиха най-категорично руската агресивна война и поискаха безусловно изтегляне от украинска територия. Русия и Китай не се съгласиха с този пасаж, а Индия публикува свое собствено резюме.

            Източник: Epoch Times 25.02. 2023 г

ПУБЛИКАЦИИ

How the War in Ukraine Ends

An eminent historian envisions a settlement among Russia, Ukraine, and the West. By David Remnick  February 17, 2023

https://www.newyorker.com/news/the-new-yorker-interview/how-the-war-in-ukraine-ends

 

 

Chomsky: A Stronger NATO Is the Last Thing We Need as Russia-Ukraine War

It is becoming increasingly obvious that this is now a U.S./NATO-Russia war via Ukraine, Noam Chomsky argues. By C.J. Polychroniou , Truthout  Published February 23, 2023

https://truthout.org/articles/chomsky-a-stronger-nato-is-the-last-thing-we-need-as-russia-ukraine-war-turns-1/

 

 

Една година от войната в Украйна, каква е равносметката

В тази война не може да има победител и най-трудно би било трайното политическо уреждане на конфликта, коментира Симеон Николов

Интервю на Десислава Антова за БТА

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/national-news/411153-v-tazi-voyna-ne-mozhe-da-ima-pobeditel-i-nay-trudno-bi-bilo-traynoto-politichesk

 

ДОКУМЕНТИ

China’s Position on the Political Settlement of the Ukraine Crisis

2023-02-24 09:00

https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202302/t20230224_11030713.html

US Hegemony and Its Perils

2023-02-20 16:28

https://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjbxw/202302/t20230220_11027664.html

                       

НОВИ КНИГИ

„Тоталната война на 21 век или краят на цивилизацията“, Митко Василев–Чангов, Може да се закупи от електронните страници на Велес, Озон или Сторе. Цена 23 лв. https://www.book.store.bg/p355946/totalnata-vojna-na-xxi-vek-ili-kraiat-na-civilizaciata.html

 

„Война“ бе думата на годината“, Международната политика и българската дипломация– Годишен анализ на Българското дипломатическо дружество, издателство „Изток–Запад“, цена 10 лв.

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България.

 

Съставил: С. Николов, 28. 02. 2023, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.03.2023