ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22/23

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин  № 57

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

М А Р Т    2 0 2 3 г.

НАТО

На срещата на върха на НАТО на 11/12. Юли 2023 г. във Вилнюс е поканен президентът на Южна Корея. От ноември страната има свое представителство в Брюксел. Договорени са участия във военни учения. НАТО оказва натиск за изпращане на оръжия от Южна Корея за Украйна, което не е в интерес на Сеул.

            Източник: GFP, 07.03.2023

В Брюксел се проведе тристранна среща между делегациите на Турция, Финландия и Швеция относно присъединяването на последните две към НАТО.

            Източник: nato.int, 09.03.2023

„Финландия вероятно ще се присъедини към НАТО преди Швеция", призна премиерът на Швеция. Турция обвинява и двете страни, но особено Швеция, за особено „мекия“ им подход към „терористични“ групи, включително кюрдски.

            Източник: Асошиейтед прес от 14.03.2023 г

Британските военновъздушни сили ще поемат от германските ВВС ръководството на мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство над Балтийско море. Съвместните операции ще продължат до края на април, след което британците ще ръководят мисията в продължение на 4 месеца.

            Източник: БиБиСи, 15.03.2023

На 16 март висши служители от НАТО и ЕС стартираха нова работна група НАТО–ЕС за устойчивост на критичната инфраструктура. Тя ще се фокусира върху четири сектора: енергетика, транспорт, цифрова инфраструктура и космос.

            Източник: nato.int 16.03.2023

На 22.03. Парламентът на Швеция официално одобри законопроект, позволяващ на страната да се присъедини към НАТО, когато молбата й бъде ратифицирана от всичките 30 членове на алианса.

            Източник: Reuters vom 22.03.2023

На 23 март 2023 г. Военният комитет на НАТО посети Съвместното командване на съюзническите сили в Брунсум (JFC Brunssum), в Холандия. Обсъдени бяха информации и  резултатите, които ще бъдат представени на срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 г. Председателят на Военния комитет на НАТО, адмирал Роб Бауер подчерта фундаменталната промяна в операциите на НАТО от управление на кризи към колективна отбрана и необходимостта от по-интегриран подход към операциите с множество домейни

            Източник: nato.int, 24.03.2023

Генералният секретар Столтенберг заяви в интервю за Политико: „Моята цел“ е Швеция да се присъедини към алианса до юли, т.е. слез изборите в Турция през май.

            Източник: politico.eu, 30.03.2023

САЩ 

▪ Държавния секретар Антъни Блинкен съобщи, че поредният пакет военна помощ за Украйна възлиза на 400 млн долара и включва боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 155 мм и 105 мм артилерийски снаряди,
25-милиметрови боеприпаси, оборудване за потнотнни преходи и др.

            Източник: Би Би Си, 03.03.2023

▪ Възможна доставка на самолети F-16 на Украйна ще отнеме поне 18 месеца. Целта на програмата на намиращите се в базата в Тусон, Аризона украински летци е да се види колко време ще е нужно да се научат да летят на съвременна летателна техника, включително на F-16. Не е взето решение за предоставяне на F-16 на Украйна. Засега президентът Джо Байдън смята, че няма да предприема подобна стъпка, заяви пред Си Ен Ен съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

            Източник: Politico, 06.03.2023

▪ Командващият ВВС на САЩ съобщи, че вече са изпратени първите бомби с прецизно насочване  Jdam-ER, обещани на Украйна в края на февруари. Поръчката в Boeing от януари т.г. за бомби Jdam-ER ще бъде завършена до 30 юни т.г.

            Източник: „The War Zone“,07.03.2023

Президентът Джо Байдън иска увеличение с близо 30 милиарда долара на военните разходи на САЩ за фискалната 2024 г. т.е. 886 милиарда долара общи военни разходи - повече от сегашното ниво от 858 млрд. Военните ще получат 170 милиарда долара за закупуване на оръжия и 37,7 милиарда долара за модернизация на ядрени оръжия. Defense News съобщи, че бюджетът на президента ще увеличи разходите за „нови дронове, бойни самолети, хиперзвукови ракети и подводници“. Инвестициите във всички домейни включват: 61,1 млрд ва ВВС, 48,1 млрд за ВМС, 13,9 млрд за СВ, 37,7 млрд за ядрени способности.

            Източници: truthout.org, defense news,10.03.2023

„Във военноморската база в Сан Диего президентът на САЩ Джо Байдън обяви първия проект за новото партньорство за сигурност с Австралия и Великобритания в Индо-Тихия океан. Преди това Байдън договори конкретен график за предоставяне на Австралия на ядрени подводници.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung 14.03.2023

 

На 15 март се проведе десетата среща във формат Rammstein. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин сподели със страните от групата за подпомагане на Украйна, че девет страни вече са обещали над 150 танка  Леопард, както и че се увеличава броят на държавите, предоставящи средства за ПВО

            Източник: ТАСС, 15.03.2023

ГЕРМАНИЯ

▪ Бундесверът се готви за първи път да изпрати  армейска пехотна рота в Австралия за военното учение Talisman Sabre 2023 „в допълнение към ВМС и военновъздушните сили“. Азиатско-тихоокеанските военни учения  се провеждат в рамките на новата активност на НАТО в региона - изостряйки ескалиращата борба за власт срещу Китай.

            Източник: GFP, 02.03.2023

▪ Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус /ГСДП/ настоява за допълнителни 10 млрд евро повече в текущите преговори за бюджет 2024 г. към добавената част от 8,5 млрд от специалния фонд от 100 млрд. При 2% от БВП военният бюджет за 2023 г. би нараснал от 55,65 на 77 млрд евро, а за 2024 г.  на 79 млрд евро.

            Източник: Unsere Zeit, 03.03.2023

 

 Специалният щаб по Украйна в Минтистерстовото на отбраната на Германия  съобщи, че до края на март ще бъдат доставени танкове тип «Леопард» и БМП «Мардер» на Украйна. До края на април ще бъде доставена  система за ПВО «Patriot“. Подготвя се още една система „IRIS-T". Въпросът за доставка на самолети засега не стои пред Германия.

            Източник: tagesschau.de, 21.03.2023

Германия ще закупи произвеждани в  Австралия ББМ Боксер за 1,8 млрд евро от отпуснатия м.г. специален фонд от 100 млрд. Моделът е базиран на колесните машини на Rheinmetall Боксер.  Доставките ще започнат от началото на 2025 г.

            Източник: NZZ, 23. 03.2023

Генерал–лейтеннат Андреас Марлоу информира, че най–много украински военни се обучават в Германия, на второ място във Великобритания. Бундесверът разполага с 885 инструктура. Последната година са обучени 1100 украински военни. Тази година ще бъдат 9 000. На полигона в Долна Саксония при Берген, в Люнеберген Хайде, се обучават украинци на танк Леопард 2, на Patriot, на IRIS-T, на гаубици и снайперисти.

            Източник: taz.de, 23.03.2023

 
Новият генерален инспектор на Бундесвера, генерал Карстен Бройер, подчертава, че „след руското анексиране на Крим през 2014 г. трябваше да направим войските по-бързо годни за национална и алиансова отбрана, но процесите в Бундесвера с в голяма степен са все още същите и пречат за бързи доставки. Трябва да променим тези две неща, за да подготвим въоръжените сили отново за действие."

            Източник: Der Spiegel 24.03.2023

▪ Бюджетната комисия на Бундестага одобри средства в обем от почти дванадесет милиарда евро за подпомагане на Украйна през следващите девет-десет години. Почти четири милиарда евро от тази сума ще бъдат предназначени за подмяна на материалите, които Бундесверът е предоставил на украинските въоръжени сили. Осем милиарда евро, е предназначена за доставки на оръжия и материали за Украйна.

            Източник: esut.de, 29.03.2023

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак обеща да увеличи финансирането на въоръжените сили с 5 милиарда лири (6 милиарда долара) през следващите две години, което обаче , е по-малко от очакваното от военните. Страната изразходва малко над 2% от БВП за отбрана, а военните искат той да нарасне до 3%.

            Източник: The Associated Press, 13.03.2023

▪ В новия доклад на актуализирания интегриран преглед, публикуван на 13. 03., се казва, че „има нарастваща перспектива международната среда за сигурност да се влоши още повече през следващите години, като държавните заплахи се увеличават и диверсифицират в Европа и извън нея“.

            Източник: The Associated Press, 13.03.2023

Заместник–министърът на отбраната на Великобритания Анабел Голди е потвърдил, че страната ще предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид.

            Източник: РИА Новости, 21.03.2021

МО на Великобритания съобщи, че е завършило обучението на украински бойци на танкове Challenger 2 и екипажите са се завърнали в Украйна. Обещаните 14 танка Challenger 2 са пристигнали в Украйна.

            Източници: MDR и esut.de, 28.03.2023

 

ФРАНЦИЯ

От началото на февруари във Франция се провежда обучение на украински пилоти на многоцелеви изтребители Mirage 2000.

            Източик: Франспрес, 22.03.2023

След срещата на премира на Великобритания Риши Сунак и президента на Франция Емануел Макрон на 10 март в Елисейския дворец, първата на такова ниво от 5 години, се заговори за интензивиране на военното сътрудничество между двете страни. От особено значение е договорът за ядрени изследвания и поддържане на ядрените арсенали, смята Франция.

            Източник: esut.de, 29.03.2023

 

НИДЕРЛАНДИЯ

▪ Германия и Холандия разширяват военното си сътрудничество. Последната, трета нидерландска бригада се преподчинява на германските супохътни войски. /През 2016 г. започна постепенната интеграция на морския батальон във ВМС на Нидерландия./

              Източник: Frankfurter Rundschau, 27.03.2023

ПОЛША

Само през настоящата година в отбраната на Полша ще бъдат инвестирани 27,5 млрд евро, което е 4% от БВП на страната. Министърът на отбраната подписа договор с полските оръжейни компании "PGZ" und "Huta Stalowa Wola" за производството и доставката на над 1000 плаващи бронетранспортьори от типа „Borsuk“. Това бил най–големия военен проект от 50 години. 

            Източник: 05.03.2023

Според президента Анджей Дуда Полша като първа страна от НАТО  ще достави четири изтребителя МиГ-29 на Украйна през следващите дни. „Допълнителни МиГ-29 в момента се обслужват и подготвят за по-късно прехвърляне“.

            Източник: Frankfurter Rundschau от 16 03

▪ Първите от поръчаните от Полша американски системи HIMARS ще постъпят на въоръжение тази година в 16-та механизирана дивизия, дислоцирана близо до Калининградска област.

            Източник: РИА Новости, 17.03.2023

В резултат на решение от срещата на НАТО в Мадрид през 2022 г. бе открита първата американска база на сухопътните войски на САЩ в Полша край гр. Познан в качеството на предно командване на Пети армейски корпус на САЩ.

            Източник: ПАП, 21.03.2023

СЛОВАКИЯ

▪ Министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над е обсъдил с президента на Полша Анджей Дуда въпроса за предоставяне на своите изтребители МиГ 29 на Украйна и двамата са били единодушни, че това трябва да се направи в рамките на международната коалиция.

            Източник: Асошиейтед прес, 09.03.2023

Премиерът на Словакия Едуард Хегер съобщи, че правителството е решило да изпрати 13 самолета МиГ 29 на Украйна. Кремъл реагира с мнението, че заявеното от Полша и Словакия само допринася за ескалиране на положението. Техниката ще бъде унищожена в рамките на операцията. Доставките няма да променят нищо в протичането на войната. Русия обвини Словакия и в нарушаване на Договора.

            Източник: focus.de, 17.03.2023

В замяна на предоставените  самолети МиГ 29 на Украйна, САЩ продават на Словакия 12 бойни вертолета AH-1Z Viper на силно намалена цена в пакет с резервни части, обучение, поддържане и доставка на противотанкови  AGM-114 Hellfire II. От общо 1 млрд дол. Словакия ще плати 340 млн.

            Източник: esut.de 24.03.2023

УНГАРИЯ

 

▪ Министър-председателят на Унгария  Виктор Орбан отбеляза, че «днес „липсва воля, поне на Запад“, за разрешаване на ситуацията в Украйна. Страните от Европейския съюз трябва да създадат свой собствен отбранителен съюз, без САЩ.

            Източник: „Die Weltwoche“, 02.03.2023

 

След няколкократни отлагания унгарският парламент ратифицира протокола за приемането на Финландия в НАТО. 182–ма депутати гласуваха за, 6 –против. Аналогичният протокол за Швеция е дебатиран, но все още не е ратифициран.

            Източник: Epoch Times, 27.03.2023

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Правителството на Република Северна Македония прие решение за дарение на 12 хеликоптери Ми–24 на Украйна. Министърът на отбраната разясни преди това, че само 2 от тях са модернизирани, а останалите са с изчерпан ресурс и не се използват.

            Източник: Пресслужба на Правителството, 29.03.2023

ТУРЦИЯ

Президентът на Турция Ердоган даде сигнал, че до изборите на 14 май Турция ще ратифицира протокола за приемане на Финландия в НАТО, но вратата за Швеция ще остане затворена.

            Източник: tagesschau.de 15.03.2023

Започна мащабна модернизация на  танкове Leopard 2A4 на въоръжение в турската армия– първоначално 81 бр. до 2026 г., с опция и за 250 бр. след тях. Интегрират се допълнителни бронирани системи, много електронни подсистеми– от такива за управление на огъня до системи за визуализация.

            Източник: savunmasanayist.com, 23.03.2023

▪ Президентът Реджеп Ердоган в телевизионно интервю на 29.03. заяви, че управляващата партия няма да допусне въвличането на Турция във война и всичките усилия на правителството са насочени да действа като международен посрледник между руската и украинската страна.

            Източник: Анадолу ажансъ, 30.03.2023

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ “Кризата в Украйна по същество е резултат от катастрофалните противоречия в управлението на сигурността в Европа”. “Украинската криза е трагедия, която можеше да бъде избегната”,“Ще се надяваме, че Европа, след като преживя изпитанието на украинската криза, може да си вземе поука от нея, да придобие истинска стратегическа автономия и да постигне устойчиво развитие”, заяви китайският външен министър Цин Ган.

            Източник: Ройтерс, 07 03 2023

На 7 и 8 март 2023 г. в Стокхолм се проведе неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на Европейския съюз. Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел предложи план в три стъпки за 2 милиарда евро: това са доставки от съществуващи запаси и съвместно закупуване на 155-милиметрови боеприпаси. Военната мисия на Европейския съюз ще обучи над 11 000 украински войници до края на този месец и още 30 000 до края на годината.

            Източник: politico.eu, 08.03.2023

▪ Комисията на ЕС представи актуализация на своята стратегия за морска сигурност. Изрично става дума и за военни действия на фона на нарастваща "стратегическа конкуренция" с други държави "за сила и ресурси". По-специално, ЕС се фокусира върху Индийския и Тихия океан. Новата стратегия на ЕС трябва да бъде одобрена от държавите-членки.

Източник: Action Plan “An enhanced Maritime Security Strategy for evolving maritime threats”, 10.03.2023

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, започвайки от Чехия и България за да ги прикани да увеличат бързо производството си на боеприпаси съгласно проект, включващ 15 производители в 11 държави-членки на ЕС за  съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

            Източник: "Франс прес", 13.03.2023

 Европейският механизъм за подкрепа на мира, който първоначално разполагаше с до 5 млрд евро до 2027 г. е увеличен на 9,979 млрд евро, част от които ще се използват за въоръжение на Украйна.

            Източник: european-union.europa.eu/news, 14.03.2023

 ЕС обмисля гражданска мисия в Република Молдова чиито служителите от полицията, митниците и съдебната система трябва да "съветват молдовското правителство относно създаването на ефективен сектор за сигурност". Планираната мисия на ЕС трябва да е за "обезопасяване" на Молдова - срещу Русия. Инициатор е Германия.

            Източник: GFP, 22.03.2023

На срещата на върха на държавните глави и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС, която се проведе 23 и 24 март бе одобрено споразумението за предоставяне на  2 млрд. евро за доставка на 1 милион артилерийски боеприпаси за Киев в период на една година. Боеприпасите ще дойдат от съществуващи запаси и от закупуване на такива от 17 страни–членки на ЕС, като и по двете линии се използва Европейския фонд за подпомагане на мира.

            Източник: "Политико", 24.03.2023

Швеция, Дания, Норвегия и Финландия са подписали декларация за намерения във военновъздушната база Рамщайн в Германия за създаване на обединени северни ВВС, включително и за общ контрол на въздушното пространство. Целта е да се постави основата на северна концепция за общи военновъздушни операции

            Източник: n-tv.de, 24.03.2023

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Завърши съвместното учение на Съединените щати и страните от НАТО проведено в Адриатическо море, съобщи Шести флот на ВМС на САЩ в Twitter. В акваторията бяха разположени  атомният самолетоносач на ВМС на САЩ USS George Bush, италианският самолетоносач ITS Cavour, испанският десантен кораб Juan Carlos I, американският разрушител USS ​​Delbert D. Black, ракетният крайцер USS Leyte Gulf и италианският разрушител ITS Caio Duilio.   Атомният самолетоносач на ВМС на САЩ се придружава от група кораби, която включва ракетния крайцер USS Leyte Gulf, четири разрушителя - USS Nitze, USS Farragut, USS Truxtun и USS Delbert Black, както и атомна подводница, носеща крилати ракети "Томахоук".

Източник: https://twitter.com/USNavy/status/1630252187887587330

▪ Във връзка с предстоящите през годината военни учения на НАТО „Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и „Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23) в България и Румъния, пристанищните власти в Александропулис –Гърция започнаха операции на цикличен обмен на военно оборудване и средства на армията на САЩ с комбиниран транспорт от кораби, влакове и камиони, което ще продлъжи до август т.г.

            Източник: АНА-МПА, 06.03.2023

▪ Подготвя се най–голямото военновъздушно учение на НАТО от неговото съществуване: „Air Defender 2023“ от 12 до 23 юни 2023 г. То ще се проведе в европейското въздушно пространство почти до границите с Източна Европа. Ще участват 10 000 души от 18 държави с 210 самолета. Според полковник Кристиян Джонс учението е не само за усъвършенстване тактическото и техническо сътрудничество, а за демонстриране пробивността и мощта на ВВС в смисъла на едно надеждно възпиране.

            Източник: GFP, 14.03.2023

▪ Китай, Иран и Русия проведоха съвместни военни учения в Оманския залив от 15 до 19. 03.2023 г.

            Източник: Der Spiegel, 19.03.2023

НАЙ–СИЛНИТЕ АРМИИ В СВЕТА

Класацията на въоръжените сили на 145 страни по 60 критерия /бр.танкове, б.кораби, самолети, финанси, численост на армии, участие в съюзи, ядрени оръжия и др./ по новият PowerIndex от Global Firepower  тази година отново посочва САЩ на първо място,  на второ място в класацията за 2023 г. са руските въоръжени сили, а на трето китайската армия. Разликата между САЩ и Русия е изключително малка: САЩ имат стойност от 0,0712 (стойност от 0,0000 се счита за "перфектна"), Русия със стойност от 0,0714 . Украинската армия. се изкачи от 25-то място през 2021 г. до 22-ро място през 2022 г., а днес заема 15-то място (0,2516) пред страни като Полша, Испания и Виетнам.

            Източник: ,  RND, 07 03 2023 г

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Директорът на германската оръжейна компания „Рейнметал“ смята, че Украйна се нуждае от 600–800 танка за успешни бойни действия срещу Русия. Фирмата може да достави около 250 танка и води преговори с Киев за построяване на завод в Украйна с капацитет до 400 танка.

            Източник: „Райнише пост“, 03.03.2023

Оръжейната компания Rheinmetall планира да построи завод в Украйна за производство на ББМП и танкове /Мардер и Пантер/. Очаква се украинското правителство да вземе решение за проекта през следващите два месеца.

                Източник: Die Zeit, 08.03.2023

Перспективите Полша да придобие южнокорейски танкове тип К2, след като купи М1 Abrams, заплашва да влоши силната германка позиция на европейския пазар на танкове, за което в дългосрочен план ще допринася изгодната цена на южнокорейските К2 /180 бр. за 5,5 млрд вече заявени и 820 бр ще бъдат произведени по лиценз в Полша/.

            Източник: GFP, 06.03.2023

Според SIPRI петте най-големи страни износители на оръжие в света през последните пет години остават САЩ (40%); Русия (16%); Франция (11%); Китай (5%) и Германия (4%).Основни получатели на оръжия са Катар (10 % от общия обем в света), Индия (9 %) и Украйна (8%). Следват Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (по 7%) и Пакистан (5%). На Близкия изток се падат 32% от общия световен износ, а на Европа 27%. Само на Украйна се падат 31% от оръжейните доставки за Европа. Европейските държави отбелязват най–голям ръст на внос на въоръжения – 65%, като две трети от този внос е от САЩ. По–нататъшен ръст на въоръженията се очаква преди всичко в НАТО.

            Източник: SIPRI, 13.03.2023

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Според британското военно разузнаване няма надеждни доказателства, че системата за активна противотанкова защита "Арена-Е" е  монтирана на руски танкове, участващи във военните действия в Украйна. Загубата на голям брой руски бронирани машини можело да означава, че руската военна индустрия не успява да произведе достатъчно количество високотехнологична продукция, от която Русия се нуждае сега.

            Източник: Ройтерс, 03.03.2023

По информация на военния министър на РФ Шойгу и представители на оръжейната промишленост новостроящата се подводница „Кронщад“, корветата „Стерегущий“ и атомния ракетен крайцер „Адмирал Нахимов“ след ремонта му, ще бъдат въоръжени с новите ракетни комплекси "Калибр–НК„.

            Източник: Defense News, 13.03.2023

Бундесверът планира нестандартно решение за замята на вертолетите Tiger, от които само малка част са боеготови: да закупи за 3,05 млрд 82 леки цивилни вертолета Airbus тип H-145M за подкрепа и преустрои 24 от тях, като ги въоръжи и с противотанкови и Стингер–ракети.

            Източник: businessinsider.de, 20.03.2023

Новият турски танк „Алтай“ ще влезе в изпитателен период от 23.04.2023 г. до 2024 г., след което ще започне серийното му производство. За нуждите на Турция са планирани 250 бр. Интерес проявяват 5 други страни. В края на януари т.г. бе подписан договор между южнокорейската компания SNT Heavy Industries и BMC за доставка на автоматична трансмисия с мощност 1500 к.с., която да се използва в танка „Алтай“. Оръдието му е 120 милиметрово, двигателят – 1500 к.с. и екипажът– 4 души.

            Източници: ТРТ-Хабер и savunmasanayist.com 22.03.2023

От месеци германската компания Райнметал се опитва да сключи сделка с Гърция, за продажба на 205 ББМ Lynx за 2,2 млрд. евро, да модернизира 100 гръцки танка  Леопард за 700 млн евро  и изгради продукционни капацитети вв Гърция /общо 3,1 млрд евро/, но германското правителство продължава да бави разрешението за сделката.

            Източник: businessinsider.de, 26.03.2023

Пентагонът се е отказал да закупува хиперзвукова ракета ARRW от компанията Lockheed Martin след провала на проведените на 13 март изпитания на същата. Министърът на ВВС Френк Кендал сподели, че се разглежда друга перспективна аракета с въздушно базиране HAWC на компанията Raytheon.

            Източник: politexpert.net, 30.03.2023

▪ Агенцията за отбранително разузнаване в Пентагона твърди, че Русия изостава  далеч от Китай в развитието на хиперзвукови оръжия, предвид на броя на тестовите съоръжения и научните центрове – над 21 и това, че  част от хиперзвуковите й глайдери могат да носят ядрено оръжие. Вашингтон също изостава и предвижда увеличаване на инвестициите.

            Източник: Гласът на Америка, 31.03.2023

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

Северна Корея продължи ракетните си изпитания, изстреляла е ракета с голям обсег, която може да носи ядрени бойни глави, прелетяла около 1000 километра в посока морето ​Япония.

            Източник: Zeit Online vom 16.03.2023

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Рябков отбеляза, че Русия ще вземе предвид способността на САЩ, Франция и Великобритания да използват съвместно ядрения потенциал срещу Москва, когато определя бъдещата съдба на Новия договор СТАРТ.

            Източник: ТАСС, 22.03.2023

Северна Корея обяви, че успешно е тествала нов подводен дрон, способен да носи ядрен заряд, който при детонация може да предизвика „свръхмощно радиоактивно цунами“. Дронът е  предназначен за извършване на скрити атаки във водите на противника и за унищожаване на морски ударни групи и големи оперативни пристанища.

            Източник: Севернокорейската държавна информационна агенция KЦНA,24.03.

▪ До 01 юли ще бъде завършена инфраструктурата за прехвърляне на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус, според постигнато споразумение с президента Лукашенко, съобщи в свое интервю президентът Путин. Междувременно са преоборудвани няколко беларуски военни самолети за използване на тактически ядрени оръжия. Това не е нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, тъй като и САЩ поддържат такова в 6 европейски страни, твърди той.

                        Източник: ТАСС, 25.03.2023

На 27. 03. Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег в очевиден протест срещу разширяващите се учения на съюзниците. Това бе  седмият ракетен тест този месец. Ракетите изминаха около 370 километра (229 мили), преди да паднат в морето.

            Източник: The Associated Press, 27.03.2023

РАЗУЗНАВАНЕ

▪ Според британското разузнаване Русия използва във войната старо въоръжение, като напоследък БТР–50 от 1954 г., а разрушените танкове замени със стари модели тип Т–62.

            Източник: ZDF  06.03.2023

Ръководителят на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс по време на годишния доклад пред Конгреса заяви, че «Путин най-вероятно разчита, че времето работи в негова полза и че продължаването на войната може да е най-добрият начин най-накрая да осигури стратегическите интереси на Русия в Украйна, дори ако това отнеме години.»

 

Източник: CNN, 09.03.2023


Полските тайни служби разбиха мрежа на руското разузнаване, каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак за полското радио. Арестувани са шестима души. Те са събирали информация за доставките на въоръжение и техника. Разкрити са скрити камери по важни маршрути и железопътни възли.

            Източник: focus.de  16.03.2023 г

 

Британски изследователски център изготви доклад на тема "Предварителни уроци от неконвенционалните операции на Русия по време на руско-украинската война, февруари 2022 г. - февруари 2023 г.", който анализира ролята, успехите и слабостите на руското разузнаване и контраразузнаване по време на войната в Украйна.

            Източник: БиБиСи, 29.0.2023

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

След инцидента с американски БПЛА MQ-9 Reaper в небето над Черно море САЩ възобновиха разузнавателните полети и промениха  маршрутите на стратегическите дронове Global Hawk.

            Източник: Flightradar24, 17.03.2023

РУСИЯ

▪ Руският президент Владимир Путин подписа  указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация", предаде Ройтерс. Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено.

            Източник: Ройтерс, 03.03.2023

 

Иран удвоява военната подкрепа за Русия в поредица от нови военни сделки. Москва и Техеран вече напреднаха в плановете си за изграждане на фабрика за дронове в Русия. Русия обмисля планове да предостави на Иран модерни военни изтребители, хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана.

                Източници: foreignpolicy.com и Wall Street Journal, 03.03.2023

 

Говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова предупреди, че изграждането на полски военен учебен център в западната част на Украйна / Волинска област / ще въвлече Варшава в конфликта и ще стане легитимна цел за за руските въоръжени сили.

            Източник: ТАСС, 09.03.2023

Собственикът на частната наемна армия „Вагнер“ обяви разкриването на 58 центъра за набиране на наемници в 42 града в Русия.

  Източник: Der Spiegel, 10.03.2023

Във връзка с падналия американския дрон MQ-9 в Черно море, за който министрите на отбраната на САЩ и Русия проведоха телефонен разговор /първият след октомври 2022/, руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира, че американските дронове ежедневно събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от режима в Киев за удари по руските въоръжени сили и руската територия.

              Източник: ТАСС, 15.03.2023

Западни научни центрове изчислиха, че руската отбранителна инфраструктура е почти изцяло зависима от западните компоненти. През първите месеци на войната са анализирани 450 компонента от 27 руски оръжия и е констатирано, че американските компании са произвели 208 компонента, а европейските компании са произвели най-малко 55.

                  Източник: rusi, 16.03.2023

На 17.03. Международният съд в Хага издаде заповед за арест на президента Путин с обвинение за неправомерно депортиране на украински деца. Със същото обвинение е заповедта за арестуване и на Мария Алексиева Лвова–Белова.

          Източник: focus.de, 18.03.2023

Според британски разузнавателни служби Русия подготвя разширяване на военната служба. Законопроект предвижда привличането на мъже на възраст между 21 и 30 години, вместо между 18 и 27, както досега. Законът ще влезе в сила вероятно през януари 2024 г.

            Източник: www.focus.de, 18.03.2023

▪ Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов заяви по повод поредния пакет на САЩ  от военна помощ за Киев, че «наливайки масло в огъня, те само провокират разширяването на географията на украинската криза. Подобни действия поставят под заплаха сигурността на цяла Европа и увеличават риска от пряк сблъсък между Русия и НАТО».

            Източник: ТАСС, 20.03.2023

▪ По време на двудневното посещение на китайския  президент Си Дзинпин в Москва 20–22 март 2023 г. бе обсъден плана на Пекин от 12 точки, който цели разрешаване на конфликта в Украйна, включително чрез прекратяване на враждебните действия и мирни преговори. В подписаното „Съвместно изявление на Руската федерация и Китайската народна република за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизане в нова ера» отделно се засяга и военното и военно-техническото сътрудничество, отчитайки включително специфичните интереси на военно–промишлените комплекси на двете страни. Предвиждат се ежегодни военни учения на ВВС и ВМС на двете страни. /Виж пълния текст в Приложение «Документи»./

               Източници: Пресслужба на Кремъл и Tagesspiegel, 23.03.2023

Председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в интревю за руски медии посочи, че за да може Русия да защити територията си от нападения, е нужно да създаде санитарна зона от 70–100 км, за да не могат да се прилагат оръжия със среден  обхват.

            Източник: Telegram, 23.03.2023

МО на Великобритания съобщи, че след двуседмично прекъсване Русия отново е използвала най–малко 71 ирански дронове–камикадзе тип Shahed, което свидетелства за малки но редовни доставки от Иран.

            Източник: ZDF vom 26.03.2023

Руското предприятие «Уралвагонзавод» възнамерява да произведе 1,5 хиляди единици танкове Т-90М «Пролив» до края на текущата година за задоволяване нуждите на руската армия, се казва в публикация на MWM. Информацията потвърди и зам.председателя на Съвета по сигурността Дмитрий Медведев.

            Източник: MWM, 30.03.2023

Новата Концепция за външна политика на Русия, одобрена от президента Владимир Путин и публикувана на 30.03.2023 подчертава, че страната е изправена пред "екзистенциални заплахи" за сигурността и развитието си от "неприятелски държави". Основната цел  е установяването на многополюсен световен ред с акцент върху полицентризма и суверенното равенство на всички държави. Руският вънен министър Сергей Лавров отбеляза: «ние не се изолираме от англосаксонските страни и континентална Европа, нямаме изначално враждебни намерения към тях».

            Източници: ТАСС, Ройтерс, 31.03.2023

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Американски генерали и украински офицери се срещнаха във Висбаден за да проведат симулативни игри през седмицата и разработят стратегии за възможни офанзивни действия през следващите седмици и месеци, както и да определят предимствата и недостатъците на определени операции срещу руската армия.

Източник: FAZ, 03.03.2023

▪ Командващият силите в Европа генерал Каволи изрази безпокойство, че има опасност Киев да остане без боеприпаси. От френски военни източници стана известно, че през ноември м.г. украинските ВС са изразходвали до 7 000 изстрела дневно. По–рано естонският външен министър отбеляза, че Русия изразходва за един ден толкова изстрела, колкото ЕС произвежда за един месец.

            Източник: ntv.de, 04.03.2023

 

▪ Украинският президент многократно е получавал сигнали от САЩ, че западната подкрепа е на изчерпване, затова е необходимо преди това да започне преговори. Това сподели в интервю бившият офицер от разузнаването на САЩ Скот Ритър, който не изключва украинските военни да се разбунтуват при критична ситуация на фронта.

Източник: Judging Freedom, 03.03.2023

Според разузнавателен анализ на Oryx големите загуби на руски танкове - които включват танковете Т-72, ​​Т-64, Т-80 и Т-90 - могат да се дължат на неспособността на Русия да осигури адекватна огнева подкрепа в битка, казаха военни експерти. М.Мирон от катедрата по военни изследвания на King's College London, смята, че е "под въпрос" доколко руските танкове са интегрирани в общата операция. Те  имат проблем с минни полета.    Разчистването на минно поле е бавен, сложен и умишлен процес, включващ множество стъпки, но руските танкове изглежда преминават точно през него. Не виждам адаптивност на тактическо ниво“.

Източник: Insider, 06.03.2023

▪ Вестник Financial Times обръща внимание, че в атаката на 09.03. за първи път Русия използва едновременно шест хиперзвукови ракети "Кинжал". БиБиСи пък допълва, че това е отговор на терорситичните действия от украинска страна на 02.03 в Брянска област. Министерството на отбраната на Русия уточнява, че са поразени  ключови елементи от военната инфраструктура, отбранителната промишленост и енергетиката на Украйна.

            Източници: Financial Times, БиБиСи, 10.03.2023

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред Комисия в Конгреса изрази мнение, че «следващите няклоко месеца 4 до 6, ще бъдат критични на бойното поле в Украйна».

            Източник: Ройтерс,10.03.2023

▪ Папа Франциск заяви, че опасността от Трета световна война продължава да бъде висока, а с това и опасността от унищожителна ядрена война. Той напомни, че Западът и НАТО също допринесоха за напрежението в Източна Европа. Той е на разположение на руския президент Путин за разговори как би могъл да бъде възстановен мира .

            Източник: RSI, 12.03.2023

▪ Според британското разузнаване признаването на Мелитопол за временна столица на областта до завземане и пълен контрол над град Запорожие можело да означава, че руските въоръжени сили няма да могат да постигнат набелязаните цели в близко бъдеще. Британското разузнаване съобщава още, че настъпателната операция на руските сили към източно–украинския град Вуледар е загубила темпо.

            Източник: FOCUS online 19 03 2023

 

▪ Според американски оценки наемната армия «Вагнер» на Пригожин е загубила 4000 загинали и 10 000 ранени наемници по време на боевете в района на Соледар-Бахмут.

            Източник: Financial Times , 20.03.2023

Русия ще получи предимства на бойното поле, ако западните доставки на оръжие продължават да закъсняват, твърди Рейчъл Рицо, анализатор в Атлантическия съвет. Вторият проблем е в големия брой неизпълнени желания за оръжия на Украйна.

               Източник: The Washington Post, 24.03.2023

Украйна призовава за специална сесия на Съвета за сигурност на ООН след изявлението на руския президент Владимир Путин, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Освен това, споразумението с Беларус за разполагането допринася за подкопаването на международната архитектура на контрола върху въоръженията и стратегическата стабилност в Европа.

Източник: Sόddeutsche Zeitung от 26 март 2023 г

Високопоставени украински официални лица изразиха опасения, че Русия  заменя старите самолети с модернизирани Су-35 и увеличава въздушното си господство в източната част на страната. Един служител твърди, че Русия има "12 пъти повече самолети" от Украйна. В крайна сметка няма друго решение освен да ни дадат [западни] бойни самолети и системи за ПВО, твърдят украинските военни.

            Източник: abcnews.go.com, 27.03.2023

▪ От началото на войната в Украйна са унищожени общо 404 самолета, 226 хеликоптера, 3612 безпилотни летателни апарата, 414 зенитно-ракетни системи, 8433 танка и други бойни бронирани машини, 1074 ракетни установки за залпов огън, 4449 полеви артилерийски и минохвъргачни оръдия и 9161 единици специална военна техника, съобщиха от МО на РФ. За първи път е прехванат американски управляем реактивен снаряд GLSDB.

            Източник: ТАСС, 28.03.2023

ДОКУМЕНТИ

Съвместно изявление

на Руската федерация и Китайската народна република за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизане в нова ера, прието на 22.03.2023 г.

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2593:2023-03-22-15-17-42&catid=18:--&Itemid=37

ВИДЕО

Преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс: Разговор с Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва

https://www.csis.org/events/ahead-nato-summit-vilnius-conversation-gabrielius-landsbergis-minister-foreign-affairs

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България.

 

Съставил: С. Николов, 31. 03. 2023, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.04.2023