ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22/23

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин  № 58

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

А П Р И Л     2 0 2 3 г.

НАТО

▪ На срещата на  министрите на външните работи на страните членки на НАТО в Брюксел на 4 и 5 април бе решено съюзниците да разработят многогодишна инициатива, за да помогнат за гарантиране на възпирането и отбраната на Украйна, да направят прехода от оборудване и доктрини от съветската ера към стандартите на НАТО и да повишат оперативната съвместимост с НАТО. Обсъдено беше задълбочаването на сътрудничеството на НАТО с партньорските страни Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Австралия, както и с ЕС

            Източниu: nato.int, 04 и 05.03.2023

Страните–членки на НАТО не са единни, дали Украйна трябва още през това лято на срещата на върха да получи пътна карта за ускорено приемане в Алианса. Колебливото поведение на Брюксел все повече изнервя Киев.

            Източник: nzz.ch, 07.04.2023

▪ Трансформацията в НАТО означава революция на практика: повече войски, базирани постоянно по протежение на руската граница, по-голяма интеграция на американските и съюзническите военни планове, повече военни разходи и по-подробни изисквания към съюзниците да имат специфични видове сили и оборудване за бой, ако е необходимо, на предварително определени места. Ако всички други съюзници са съгласни, че планът на дадена страна е неадекватен, те могат да гласуват за налагане на адаптация в така наречения „консенсус минус едно“. Сега изискванията ще бъдат още по-строги за да се върне алиансът към капацитет за водене на война в Европа с висока интензивност срещу с Русия. /Виж Приложения на бюлетина/

            Източник: Ню Йорк Таймс, 17.04.2023

По време на изненадващото си посещение в Киев на 20.04. /четвъртото по ред от началото на войната/, ген.секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта „…заслуженото място на Украйна е в НАТО. С времето нашата подкрепа ще помогне това да стане възможно“ и „дългосрочния ангажимент на НАТО към Украйна“. Помощта на НАТО е надхвърлила 150 млрд евро. “Не знаем, кога тази война ще свърши, но трябва да гарантираме стабилни, мощни споразумения за сигурността на Украйна“, заяви той.

            Източници: nato.int и fru.de, 20.04.2023

 

"Вратата (към НАТО за Укпайна) е открехната, но сега не е моментът за взимане на такова решение", заяви обаче, военният инистър на Германия Писториус.

Източник: ZDF, 21.04.2023

 

▪ На 21.04 във военната база Рамщайн в Германия се проведе среща на контактната група от 50 държави за подкрепа на Украйна. Министърът на отбраната на САЩ Loyd Austin обобщи, че досега са доставени оръжия за сформиране на 9 бронирани бригади. Само помощите от САЩ възлизат на 35 млрд дол. Генералният секретар на НАТО Столтенберг говори за „война на логистиката“, необходими са боеприпаси, резервни части и гориво, подчерта той. Най–важната помощ за Украйна на този етап според генерал Mark Milley е доставката на системи за ПВО. Той охлади желанието на Украйна за западен тип бойни самолети и съобщи, че през следващите седмици ще започне подготовката на украински военни на американски учебни танкове Abrams в Германия. Разходите от 200 млн евро годишно за общия център за ремонти на бронетанкова техника, създаден от Германия, Полша и Украйна, според военния министър на Германия ще бъдат разпределени между страните–партньори.

            Източник: n-tv.de 21.04.2023

САЩ 

САЩ обещаха 2,6 милиарда долара нова военна помощ за Украйна. Пакетът от въоръжения включва ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot, боеприпаси за реактивната система за залпов огън Himars и артилерийски боеприпаси, както съобщи МO. Ще бъдат доставени и 400 гранатомета, противотанкови ракети и радари за въздушно наблюдение. Оръжия и боеприпаси на стойност 500 милиона долара идват от американски военни запаси. От началото на войната обещаната помощ достигна 35,1 милиарда долара.

            Източник: Deutsche Welle, 04.04.2023

На 11. 04.2023 г. Съединените щати обявиха, че в  порединя пакет от военна помощ за Украйна се включват десет „мобилни ракетни комплекса с лазерно насочване за борба с дронове“.

            Източник: rambler.ru, 11.04.2023

В САЩ констатират, че страните в конфликтав Украйна  са изправени пред недостиг на боеприпаси. Нараства нуждата от електронни компоненти по-специално  за изграждане на прецизно направлявани оръжия, сложни дронове, противокорабни крилати ракети и така наречените интелигентни артилерийски снаряди. Високоефективните ракети HIMARS също са в недостиг. Няколко анализатори смятат, че украинските ВС  изразходват месечно предвоенното производство на САЩ за една година.

            Източник: Blumberg, 28.04.2023

▪ Армията на Съединените Щати е сключила договор с Lockheed Martin Corporation (LMCO) за производство и доставка на ракетни боеприпаси на стойност 4,79 милиарда долара, според съобщение от министерство на отбраната от 27 април 2023 г. Поръчаните боеприпаси са 18-та и 19-та партида ракети с управляема система за залпов изстрел (GMLRS). Доставката ще приключи до 30 октомври 2026 г.

            Източник: soldat-und-technik.de 28. April 2023

ГЕРМАНИЯ

▪ Общественото мнение в Германия показва, че 64% от немците са против доставка на бойни самолети от НАТО за Украйна, само 28% са „за“ и 8% отговарят, че не знаят. Относно увеличаването на оръжейната помощ за Украйна 49 процента смятат, че подобни планове са грешни, 47 процента, че са правилни.

            Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland, 04.04.2023

В доклад на инспектора на армията Алфонс Майс до генералния инспектор на Бундесвера  се обръща внимание, че Бундесверът не може да изпълни ангажиментите и задълженията към НАТО. Без широкообхватни мерки "армията няма да може да  издържи при военни действия с висока интензивност“. Оперативната готовност на допълнителната  дивизия, планирана до 2027 г. изглежда „нереалистична“ поради липса на достатъчно оръжие, боеприпаси и танкове.

            Източник: Focus.de 11.04.2023

▪ Германия е планирала да изтегли предоставените на Словакия две и на Полша три системи за ПВО Patriot съответно до края на годината и до края на юни т. г. От общо 12 системи Patriot пет се намират в индустрията за модернизация, 5 в Полша и Словакия. Има недостиг на персонал за обслужването им. Военни и политици поставят въпроса: “Възможна ли е въобще отбраната в актуалния момент и си отговарят–Разбира се, че не.“

            Източник: morgenpost.de, 20.04.2023

▪ Проверка на МО показва, че от 183 000 военнослужещи, 16 319 упражняват паралелно допълнителна дейност. МО няма данни за тази конкретна дейност, освен за 607 разрешителни за фирми от сферата на сигурността. Следи се обаче да не се предават военни знания и опит, но няма информация за евентуално съмнителни фирми и екстремистки групировки.

            Източници: Spiegel, Business Insider. 22.04.2023

▪ Германският министър на отбраната предизвика дискусии и реакцията на Москва със заявеното от него в интервю за телевизия ZDF, че при такова военно противопоставяне било „най–нормалното в света“ да се нанасят удари в противниковата територия. Докато не се атакуват градове и цивилни ще сме принудени да го акцептираме“.

            Източник: nachdenkseiten.de, 23.04.2023

 

Бундестагът одобри продължаване участието на Бундесвера в операцията на ЕС "Irini" в Средиземно море. Една от основните му задачи е да не допусне доставки на оръжия за Либия и износ на нефт. Мандатът определя до 300 военни, които да контролират морското пространство и да водят разузнаване.

            Източник: Deutsche Welle vom 26.04.2023

▪ Министърът на отбраната Борис Писториус иска да ускори доставянето на оръжейни системи. Инспекторите на видовете въоръжени сили ще бъдат по–силно привлечени във вземането на решения. Поръчка на оръжейна система няма да бъде променяна технологично. Решенията ще се вземат най–късно до 6 месеца. Ще се залага на пазарни, а не на специални решения. Отношенията с индустрията ще станат по–добри.

Източник:  rnd.de, 27.04.2023

▪ Инспекторът на ВВС Инго Герхартц очаква още преди лятото да бъде подписан предварителен договор за закупуването на ракетната система за ПВО Arrow 3 от Израел. Първата система би могла да бъде въведена на въоръжение в Германия още през 2025 г.

            Източник: handelsblatt.com 28 04 23

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Заместник министърът на отбраната на Великобритания Джеймс Хипи призна в писмо до парламента, че са «изпратени хиляди снаряди за танковете Challenger 2 на Украйна, между които и бронебойни снаряди с обеднен уран

Източник: parliament.uk, 25.04.2023

▪ Разработването на изтребител от следващо поколение от Великобритания в сътрудничество с Япония, Global Combat Air Programme или GCAP, се сблъсква с нереалистични оценки на разходите и инвестициите. Бюджетът за бойна авиация на Обединеното кралство не предлага капацитет за финансиране на надеждна програма за изтребители от „шесто“ или дори пето поколение. В настоящия план за оборудване, целият портфейлен бюджет на Air Command до 2032 г. е £35,1 милиарда за закупуване на оборудване и поддръжка, а бюджетът на стратегическите програми – повечето от които покриват сложни оръжия и ядрени програми – е £23,7 млрд. /GCAP е планирано да декларира първоначална оперативна способност през 2035 г./

            Източник: rusi.org, 27.04.2023

ФРАНЦИЯ

▪ Франция увеличава значително военните си разходи–за следващите седем години са планирани 413 милиарда евро. През 2030 г. ще похарчи 69 милиарда евро за отбрана, над два пъти повече от сумата през 2017 г. /32 милиарда евро/. Максималната възраст за резервисти се увеличава от сегашните 65 на 70 години.

            Източник: Der Tagesspiegel vom 04.04.2023

В телефонен разговор на 30.03. президентът на Франция Еманюел Макрон е потвърдил пред украинския си колега Володимир Зеленски, че страната му ще получи цялата необходима ѝ помощ, за да възстанови суверенитета и териториалната си цялост след руската инвазия.

            Източници: Франс прес и Свободна Европа, 30.04.2023

НИДЕРЛАНДИЯ

▪ Нидерландия и Дания искат да закупят  заедно 14 танка Leopard 2 A4 на обща стойност 165 млн евро и предадат на Украйна през първото тримесечие на следващата година. Преди това те закупиха Леопард 1, които до седмици ще бъдат предоставени за обучение на украински военни.

            Източник: esut.de, 20.04.2023

ПОЛША

▪ Лансираната от американски институт в изданието Foreign Policy /автор Dalibor Rohac/ теза, че една федерация или конфедерация от Полша и Украйна би била „най–голямата военна сила на Европа“ и „противовес на френско–германския тандем“ си коментирао в редица европейски и руски медии.

            Източници: Foreign Policy, pravda.ru и др.03.04.2023

След посещението си във Варшава украинският президент Зеленски съобщи, че е съгласувал нов пакет от военна помощ от Полша, включащ 200 бронетранспортьори Rosomak /но първоначално само 100/, самоходни миномети Rak, системи за ПВО и др.

            Източник: tass.ru, 08.04.2023

▪ Премиерът на Полша Матеуш Моравецки смята, че „трябва да се подготвим за по–продължителна война“. Не трябва да се подценява силата на руската армия. Украински атаки по територията на Русия няма да доведат до пряка конфронтация НАТО–Русия, защото защото «Русия знае, че много бързо ще загуби такава война».

              Източник: NBC News, 14.04.2023

▪ В общо обръщение, публикувано във Foreign Affairs,  премиерите на Полша, Словакия и Чехската република  Матеус Моравиецки, Едуард Хегер и Петр Фиала отправят послание, че „свободният свят трябва за запази курса по отношение на Украйна“ и че „замразеният конфликт няма да донесе стабилност или да подобри сигурността или икономическите условия в дългосрочен план. По-скоро би позволил на Русия да прегрупира и възстанови силите си“.

            Източник: Foreign Affairs , 24.04.2023

ЛАТВИЯ

▪ В Латвия бе приет закон, с който се възстановява задължителната военна служба от 01. 07.2024 г. за мъже от 18 до 27 г. с продължителност 11 месеца.

            Източник: Ройтерс, 05.04.2023

РУМЪНИЯ

Върховният съвет за национална отбрана на Румъния (CSAT) обсъди сигурността в Черноморския регион и нейните последици, външните намеси в демократичния процес в Република Молдова, продължаване на подкрепата за Украйна от НАТО, Европейския съюз и международната общност и одобри модернизацията на румънските военновъздушни сили със закупуването на самолети F-35.

            Източник: msn.com 10 04 2023

Румънските въоръжени сили закупуват безпилотни бойни дронове Bayraktar TB-2 (UCAV), според изявление на европейската платформа за обществени поръчки TED на 20 април на стойност 321 милиона щатски долара. Производител е базираната в Истанбул компания Baykar Technologies. Не се посочва информация за точните количества и други като обучителен и логистичен пакет. Град Тимишоара е посочен като място на изпълнение на UCGV, наричан на румънски „Sistem UAS Bayraktar TB2“

            Източник: esut.de, 26.04.2023

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ При завръщането си от тридневното държавно посещение в Китай френският президент Макрон подчерта в интервю пред медиите, че Европа е увеличила енергийната и оръжейната си зависимост от САЩ и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна индустрия.

Източник:"Политико", 10.04.2023

Франция блокира решението на Европейския съюз да финансира доставките на боеприпаси за Украйна. Тя иска възможност за рефинансиране. Общият размер на финансирането е 2 млрд евро. Франция се противопоставя на закупуването на липсващото оръжие извън ЕС.

            Източник: Polska Agencja Prasowa, 12.04.2023

Върховният представител на ЕС по външната политика Борел заявява в своя статия във френския вестник „Journal du Dimanche“: „Призовавам европейските флоти да останат в Тайванския проток, патрулирайки, за да демонстрират ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона, която ни засяга икономически, търговски и технологично“.

            Източник: derstandard.at , 23.04.2023

▪ Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви нов заем от ЕС за помощ за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро, който е част от програмата за 18 млрд евро, договорена през декември м.г. от държавите –членки.

            Източник: ZDF, 25.04.2023

▪ Инструментът на ЕС за съвместни доставки на въоръжение EDIRPA  преодоля важно препятствие с одобрението то комисиите ITRE (Промишленост) и AFET (Външни работи и сигурност и отбрана) на 25.04. Предвижда се съвместна доставка на въоръжение от поне три страни членки. Размерът на фонда е един милиард евро, което е двойно повече от предложението на Комисията. Парите могат да се използват за финансиране на до 20 процента от прогнозната стойност на споразумението за съвместна покупка на даден държавен консорциум.

            Източник: esut.de, 26.04.2023

Европейският фонд за отбрана (EDF) e обект на критика от Европейската сметна палата. ЕС все още няма дългосрочна стратегия за EVF. Европейската комисия „все още не се е занимавала достатъчно с някои важни въпроси, по които EVF финансира проекти може да има очаквания ефект".

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 26.04.2023

 

ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

На 16 и 17. 04 се проведе заседание на министрите на външните работи на страните от Групата Г–7 /Япония, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия/. Председателстващият /японският външен министър Хаяши/ заяви, че Г–7 „ще се противопостави твърдо  на всякакви едностранни опити за силова промяна на статуквото". Страните се споразумяха да „засилят санкциите срещу Русия“, да наложат тяхното стриктно спазване от трети страни, и преди всичко да предприемат ефективни стъпки срещу доставката на оръжия – всъщност главно ирански безпилотни самолети.

            Източници: ДПА, 17.04.2023, GFP,18.04.

 

▪ На заседание на СС на ООН генералният секретар Антониу Гутериш след като разкритикува Русия за нахуването й в Украйна предупреди, че «напрежението е рекордно високо, което увеличава рисковете от конфликт от инцидент или грешна преценка». Председателстващият външен министър на Русия отбеляза, че светът е достигнал до по–опасна граница, отколкото по време на Студената война.

            Източник: Ройтерс, 24.04.2023

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ На 17 април в Швеция започна военното учение Аврора 23, което ще продължи до 11 май  с участието на 26 000 военнослужащи от 14 държави / САЩ, Великобритания, Финландия, Полша, Норвегия, Естония, Латвия, Литва, Украйна, Дания, Австрия, Германия и Франция/. Основно участват СВ, ВВС и ВМС на Швеция, а учението е най–голямото през последните 25 години.

            Източник: ДПА, 17.04.2023

▪ На 22 април започна годишното  военно учение „Defender 23“ с участието на 9000 американски военнослужещи 17 000 военни от 26 съюзнически и партньорски държави. Ръководството му се осъществява от командването на СВ на САЩ в Европа и Африка. Отработва се „стратегическото разгръщане на базираните в САЩ сили, използването на армейските предислоцирани запаси и оперативната съвместимост с европейските съюзници и партньори".

            Източник: АА, 22.04.2023

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Германската оръжейната група Rheinmetall създава център за поддръжка и логистика в Румъния, на румънско–украинската граница, за танкове, гаубици и военни превозни средства, доставени на Украйна. Предвижда се работата там да започне през април.

            Източник: tagesspiegel.de, 03.04.2023

BAE System разработва проект за нов изтребител с участието на Италия и Япония, за който британското правителство е отпуснало 822 млн долара.

            Източник: Reuters, 14.04.2023

Изследователската служба на Пентагона –Агенцията за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), ще разработи специфичен вид бетон за военни съоръжения. Програмата наречена BRACE, ще съчетае принципите на биологията и бетона, за да възстанови остарелите бетонни структури. Едно от приложенията е в пистите за излитане и кацане на военни самолети и изтребители, включително и за тяхно самовъзстановяване.

            Източник: DARPA, 18.04.2023

Отбранителните компании в САЩ и Европа срещат затруднения с набирането на кадри поради рязкото нарастване на производството и попълване на собствените запаси. Френска компания за сензори за подводници и самолети, планира да наеме 12 000. Най-голямата европейска компания в областта на отбраната BAE Systems PLC тази година ще наеме 2 600 души. Производителят на ракети MBDA иска да увеличи екипа си с 2 000 работници, което се равнява на повече от 15%. Рядко се намират обаче хора за специализирани позиции.

            Източник: Wall Street Journal, 24.04.2023

▪ Украинското правителство стартира нова инициатива, имаща за цел да рационализира и насърчи иновациите в разработването на дронове и други технологии, които бяха критични във войната с Русия. Като част от инициативата, наречена BRAVE1, правителството се надява да събере държавни, военни и частни разработчици, работещи по въпроси на отбраната, в технологичен клъстер, който ще даде на Украйна предимство на бойното поле. Правителството е заделило повече от 100 милиона гривни (около 2,7 милиона долара) за финансиране на проекти, които имат потенциала да помогнат на Украйна да спечели 14-месечния конфликт.

            Източник: The Associated Press, 25.04.2023

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

 До края на 2024 г. или първата половина на 2025 г. Русия ще сформира нов дивизион подводници в Тихоокеанския флот с  ядрени торпеда „Посейдон“. Първият комплект „Посейдон“ бе произведен през януари 2023 г.

            Източник: Daily Mail, 09.04.2023

Компанията Krauss-Maffei Wegmann е разработила новата модификация на Leopard 2A8, с подобрена бронева защита, усилена противоминна защита, двигател с увеличена мощност на 1600 к.с., комплекс за активна защита EuroTrophy, базиран на комплекса Trophy на израелската компания Rafael Advanced Defense Systems. Моделът е преходен към Leopard 2AX, който трябва да бъде готов до три години.

            Източник: ESUT. 19.04.2023

По време на посещение в Rheinmetall Italia S.p.A. дъщерна фирма в Италия, премиерът на Украйна Денис Шмихал заяви интерес към закупуване на още зенитни системи Skynex, осен заявените две такива през декември, както и възможността за съвместно производство на компоненти за тях. Програмируемите 35 mm боеприпаси Ahead, разработени от компанията за тази цел, са значително по-евтини от сравними системи, базирани на управляеми ракети. Скорострелното оръдие може да стреля със скорост от 1000 изстрела/минута до 4000 метра.

            Източник: esut.de, 27.04.2023

▪ Великобритания и Полша подписаха оръжейна сделка на стойност около 2,16 милиарда евро. Британската компания MBDA ще достави 22 системи за противовъздушна отбрана с модулни противовъздушни ракети (CAMM) и пускови установки. Това е едно от най-големите двустранни експортни споразумения в рамките на НАТО. CAMM е най-съвременна система за противовъздушна отбрана, използвана от британските сухопътни сили и флота.

            Източник: handelsblatt.de и Даунинг стрийт, 28.03.2023

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

По повод изказване на говорителя на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр, че Париж може да участва в преговори за стратегически оръжия само ако пропастта между възможностите на двете най-големи ядрени сили и арсенала на Франция бъде значително намалена, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви, че "ядрените оръжия и на Франция, и на Великобритания всъщност са под контрола на САЩ. Следователно, ако трябва да преговаряме с Америка, тогава ще бъде абсолютно безсмислено да разговаряме, без да вземем предвид арсенала на тези две страни".

            Източник: ТАСС, 20.04.2023

„Все още е възможно да се договори ядрено разоръжаване с Путин“, коментира президент на Съвета на фондацията на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер. Ако Русия не разположи ядрени системи в Беларус, а САЩ, от своя страна, потвърди политиката си да не разполага такива оръжия в източните страни от НАТО.

            Източник: Handelsblatt от 21 април 2023 г

След продължителни преговори  между САЩ и Южна Корея президентите Джо Байдън и Юн Сукйол подписаха  споразумение по време на посещението на последния във Вашингтон, според което САЩ ще разполага американски ядрени подводници в района на Южна Корея и ще включва Сеул в операциите си по ядрено планиране. Сеул от своя страна се отказва да разработва собствени ядрени оръжия. Вашингтонската декларация се оценява като  "безпрецедентен" ангажимент на САЩ към съюзници чрез използване на ядрени оръжия.

            Източник: БиБиСи, 27.04.2023

РАЗУЗНАВАНЕ

Изтичането на десетки секретни документи от Пентагона се оценява като един от най–тежките случаи за повече от едно десетилетие. Те разкриват важни детайли от плановете за пролетната офанзива на украинската армия, както между другото и кои украински подразделения са въоръжени със западни танкове. Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на публикуването на секретни документи на Пентагона в социалните мрежи.

            Източници: nzz.ch, 08.04.2023 и Асошиейтед прес,09.04.23

От секретен доклад на американското разузнаване, цитиран от The Washington Post, става ясно, че три от руските комплекси "Тобол–1"  използвани за отбранителни цели /тези край Крим, Калининград и край Москва/ могат да се използват и срещу сателитната комуникационна система Starlink над Украйна, която е ключова за комуникациите на украинските военни.

            Източници: The Washington Post, Financial Times, 18.04.2023

Германското правителство потвърди, че е експулсирало руски дипломати с цел „намаляване присъствието на руски разузнавачи в Германия“. Преди това Москва съобщи, че обявява повече от 20 немски дипломати за „персона нон грата“, а говорителката на МВнР Мария Захарова нарече това „отговор на поредното масово експулсиране на служители от руските дипломатически представителства в Германия“.

            Източник: morgenpost.de, 22 04 23

След като Норвегия изгони 15 служители от руското посолство в Осло, на основание обвинение в шпионаж, Москва обяви, че ще отговори с реципрочна мярка и с допълнителни ограничения за местен персонал.

            Източник: ТАСС, 26.04.2023

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ По време на посещението на министъра на отбраната на Украйна Резников в Атина Гърция обеща подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо. Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос заяви, че няма да предостави помощ, която би могла да компрометира собствената отбрана. Гърция е предоставила вече инструктори за специалните сили и танкисти.

            Източник: Ройтерс, 06.04.2023

На 12. 04. Министерството на отбрана на Република Северна Македония и Министерството на отбраната на Черна Гора  се присъединиха към разпоредбите на Техническото споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Италианската република относно изпълнението на усилените мерки за бдителност на Алианса и Многонационалната бойна група на НАТО в България.

            Източник: 12.04.2023

▪ В обръщение към Конференцията за сигурност в Черно море на Международната платформа за Крим в Букурещ в четвъртък (13 април 2023 г.), заместник генералният секретар Мирча Джоана подчерта, че има партньори, изложени на риск от руска агресия, включително Босна и Херцеговина, Грузия и Република Молдова. Изказвания направиха министри на отбраната и външните работи на Румъния, Украйна и Молдова.

            Източник: nato.int, 13.04.2023

▪ Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова НАТО да играе по-голяма роля за сигурността в региона. «Време е да превърнем Черно море в това, в което се превърна Балтийско море, море на НАТО», каза той. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че Черно море никога не може да бъде море на НАТО. Това е споделено море, то трябва да бъде море на сътрудничество, взаимодействие и сигурност за всички крайбрежни държави. И тази сигурност е неделима.

            Източник: Ройтерс, 13.04.2023

По повод отбелязването Деня на армията и прегледа на сръбските въоръжени сили «Гранит 2023», проведен на 22.04. на военното летище в Батайница сръбският президент Александър Вучич отбеляза, че „Сърбия никога в историята си не е имала по-силна армия“. На парада присъстваха унгарският премиер Виктор Орбан и президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

            Източник:  Асошиейтед прес, 22.04.2023

РУСИЯ

▪ В съответствие с обявеното от руския президент Путин през март т.г. предстоящо разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, министърът на отбраната Сергей Шойгу потвърди, че вече е предаден един ракетен комплекс Искандер–М и че е започнала подготовката на беларуски военни по използването на ядрените ракети.

            Източник: zdf.de, 04.04.2023

На 16 04 Руският президент Владимир Путин се срещна с китайския министър на отбраната Ли Шанфу в Москва и приветства военното сътрудничество между двете страни, които обявиха "безгранично" партньорство, съобщи Ройтерс. Ли Шанфу подчерта, че страната му е готова да си сътрудничи с Русия в името на тесните стратегически отношения в сферата на отбраната.

            Източници: Ройтерс, Франс прес, 16, 17, 04.2023

За командващ Балтийския флот бе назначен зам.началника на ГЩ вицеадмирал Владимир Воробьов, а досегашният командващ на същия адмирал Виктор Лиина е назначен за команндващ Тихоокенския флот.

            Източници: Интефакс и ДПА, 21.04.2023

▪ Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви в своя реч: «Тази война, която е следствие на разпада на Съветския съюз, ни бе наложена. От друга страна- това е хибридна форма на гражданска война, в която бяха сблъскани различни части на един народ.» Освен това, за първи път изрази мнение, че отделяне на Западна Украйна от и създаване на конфедерация, към което проявява интерес Полша, е по-добро от Украйна в НАТО или световна война.

             Източник: ТАСС, 25.04.2023

РАЗХОДИ ЗА ВЪОРЪЖЕНИЕ В СВЕТА

Военните разходи в световен мащаб се повишиха за осма поредна година, последно с 3,7 процента на годишна база до безпрецедентните 2,24 трилиона долара през 2022 г, според представения на 24.04. доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира SIPRI. Най–високият темп се наблюдава в Европа. Страните от западна и Централна Европа са заделили 345 млрд дол. за отбрана през 2022 г. Великобритания е на първо място с 68,5 млрд, следвана от Германия с 55,8 и Франция с 53,6 мрд.дол. САЩ отново са с най-високи разходи за отбрана в света. Китай следва на второ място с прогнозен военен бюджет от 292 милиарда щ. дол. Следват Русия, Индия и Саудитска Арабия.

            Източник: esut.de, 24.04.2023

▪ Според доклад на хуманитарната организация Handicap около 51 000 души са били ранени или убити от оръжия през последните две години. Броят на цивилните жертви се е увеличил с 83 процента през 2022 г. в сравнение с 2021 г. и е достигнал 32 000 души.  Това увеличение се дължи на инвазията на Русия в Украйна и нарастващото използване на оръжия в Етиопия, Мианмар и Сомалия."

            Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland,24.04.2023

▪ Русия повишава бойната готовност на военните си бази в Централна Азия в отговор на действията на САЩ за увеличаване присъствието си в региона.

 Източник: Ройтерс и РИА, 28.04.2023

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ По време на посещението си в Полша на 05.04. украинският президент Зеленски сподели пред пресата, че Полша ще съдейства за формиране на коалиция на западните сили за доставка на военни самолети на Киев. Полша обяви, че ще изпрати още 10 изтребителя МиГ 29 в допълнение към предоставените по–рано 4 такива.

            Източник: Ройтерс, 05.04.2023

“Ако успеем да постигнем нашите стратегически цели на бойното поле и когато бъдем на административната граница с Крим, ние имаме готовност да отворим дипломатическа страница за обсъждане на този въпрос”, каза Андрий Сибиха от канцеларията на президента, предвид очакваната украинска контраофанзива.

            Източник: “Файненшъл таймс” 06.04.2023

Бившият офицер от разузнаването на САЩ Скор Риттер допуска, че загубите сред украинските военни могат да надхвърлят 300 000, но от украинска страна се стремят да занижат данните. Т.н. главнокоандващият ВСУ В.Залужний посочва пред американския генерал Марк Милли, началник на Комитета на началник щабовете 257 000 загинали, 83 000 в неизвестност, от които вероятно 60 000 загинали.

            Източник:  US Tour of Duty, 07.04.2023

Украйна е променила някои военни планове заради предполагаемото изтичане на секретни военни документи на САЩ, съобщи източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски.

            Източник: Си Ен Ен, 10.04.2023

В новата група изтекли документи в САЩ между другото се цитират загубите от руска страна – до 223 000, от които 43 000 загинали в сражение, а от украинска страна– до 131 000, от които 17 500 загинали в сражение. Според «Ройтерс» не може да се гарантира надеждността на информацията.

            Ню Йорк Таймс и Ройтерс 13.04.2023

▪ В анализ на Foreign Affairs се посочва, че „най-вероятният изход от конфликта не е пълна украинска победа, а кървава задънена улица». Западът се нуждаел от нова стратегия, според която по-късно тази година да разгърне план за посредничество за прекратяване на огъня и последващ мирен процес. /Подробности: виж пълния текст в Приложение към Бюлетина/

            Източник: Foreign Affairs, 13.04.2023

Въпреки че премиерът на Украйна Денис Шмихал първоначално публично обяви, че контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна отново се отлага за лятото, след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, съобщи, че контранастъплението на украинските войски ще започне „в близко бъдеще“, а украинският президент спешно е свикал заседание на щаба на главнокомандващия.

            Източници:Strana.ua и Военное обозрение, 15.04.2023

▪ Германия първа достави обещаната система „Пейтриът“ на Украйна. Преди това, бе проведено съвместно обучение от САЩ и Германия на украински екипажи. Нидерландия и САЩ също са обещали на Киев доставки на системата за ПВО.

            Източник: zdf.de , 19.04.2023

▪ Министърът на отбраната на Естония Хано Певкурпред заяви след срещата на контактната група в Рамщайн, че танковете Ейбрамс не са решаващи в пролетното настъпление, противно на мнението на премиера на Украйна Денис Шмигал. Истинската причина е, че тряба да се изчака месец–два до подобряване на времето.

            Източник: ERR, 23.04.2023

Военните разходи на Украйна достигнаха 44 милиарда долара миналата година. Това съответства на дял от БВП от приблизително 34 процента и темп на растеж от 640 процента в сравнение с предходната година. Това е най-високата стойност, която SIPRI, който съществува от 1966 г., е измервал някога за една година.

            Източник: SIPRI, 24.04.2023

▪ За първи път от началото на войната президентът на Китай Си Дзинпин разговаря по телефона с президента на Украйна Зеленски. Той е уверил, че страната му ще се застъпи за преговори и мир. Зеленски говори за „нови импулси“ в двустранните отношения. Отзивите от Вашингтон и САЩ са положителни.

            Източник: Tagesspiegel vom 27.04.2023

▪ Новият чешки президент Петр Павел след среща със Зеленски  писа на 28.04, че „членството на Урайна в ЕС и НАТО не е въпрос дали, а кога“. Словашкият президент Сузана Капутова пък изрази също принципна  подкрепа за членство на страната.

             Източник: handelsblatt. 29.04.2023

▪ Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че очакваната пролетна офанзива срещу Русия ще започне без част от оръжията, които вече са обещани от западните страни. Преди всичко Украйна се надява възможно най-скоро да получи бойна авиация от страните от НАТО. Но офанзивата няма да се забави, каза Зеленски. В противен случай Русия може да стигне до извода, че трябва да очаква украинско настъпление едва след като пилотите бъдат обучени на машините след няколко месеца.

            Източник: rnd.de, 30.04.2023

▪ Главнокомандващият украинската армия Валерий Залушний се е консултирал с върховния главнокомандващ силите на НАТО в Европа Кристофър Каволи. Той е  описал възможни сценарии, заплахи и предпоставки за бъдещи действия и е информирал Каволи за необходимостта да се предостави на Украйна широка гама от оръжия и системи за противовъздушна отбрана.

            Източник: rnd.de, 30.04.2023

СТАТИИ

Russian Invasion of Ukraine Revolutionizes NATO Military Strategy

https://www.nytimes.com/2023/04/17/world/europe/nato-russia-ukraine-war.html

 

The West Needs a New Strategy in Ukraine

A Plan for Getting From the Battlefield to the Negotiating Table

By Richard Haass and Charles Kupchan, April 13, 2023

https://www.foreignaffairs.com/ukraine/russia-richard-haass-west-battlefield-negotiations

НОВИ КНИГИ

Пол Шар, Четири бойни полета: Сила в епохата на изкуствения интелект

(Ню Йорк: W. W. Norton & Company, 2023 г.).

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България.

 

Съставил: С. Николов, 30. 04. 2023, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.05.2023