ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22/23

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин  № 59

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

М А Й    2 0 2 3 г.

НАТО

▪ НАТО ще разкрие офис за свръзка в Япония, което ще позволи провеждането на периодични консултации и с други ключови партньори в региона като Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, тъй като Китай се очертава като ново предизвикателство. Преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11/12 юли ще се подпише Индивидуално съобразена програма за партньорство / ITPP /.

                Източник: Nikkei Asia, 03.05.2023

▪ На дискусия с лидери в индустрията и експерти от НАТО генералният секретар Столтенберг обърна внимание на заплахите за критичната подводна инфраструктура. Той напомни, че наскоро е създаден орган за координация на подводната инфраструктура и нова работна група НАТО  –ЕС за устойчивост и защита на критичната инфраструктура.

            Източник: nato.int, 05.05.2023

На 10 май 2023 г. на заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че Алиансът е подготвен добре за „нова ера на колективна отбрана“. Основните приоритети за срещата на върха във Вилнюс през юли за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО включват включват подкрепа за нови регионални отбранителни планове, заедно с амбициозно ново обещание за инвестиции в отбраната и нов план за действие за отбранително производство                  

               Източник: nato.int, 10.05.2023   

▪ На Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген на 15 май. 2023 г. генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че очаква на срещата във Вилнюс да бъде договорена многогодишна програма за подпомагане на Украйна да премине към стандартите , доктрините и оборудването на НАТО. Той очаква амбициозно решение за инвестиции. Той е поканил лидерите на партньорите– Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея.

            Източник: nato.int, 15.05.2023

 ▪  „Само 11 от 30 държави вероятно ще постигнат целта от два процента от своята икономическа продукция за бюджета за отбрана тази година, както информира мюнхенският институт Ifo.    „Западът увеличава разходите си за отбрана само предпазливо."

            Източник:  Handelsblatt, 16.05.2023  

На проведеното на 23–24 май 2023 г. заседание на Съвета за консултации, командване и контрол (C3 Board) беше одобрена Стратегия за прилагане на цифрова трансформация.

Източник: nato.int, 24.05.2023

▪ Германският канцлер Шолц се срещна с колегите си от Естония, Латвия и Литва в Талин и подчерта ключовата роля на НАТО в отбраната на Източния фланг. Той не пожела да уточни, каква част от формиращата се бригада от 3000 до 5000 души ще бъде съставена от сили на Бундесвера, но оцени положението като „деликатно“. От септември 2022 г. танковата бригада 41 „Форпромен“ е определена за защитата на Литва.

            Източник: ntv.de, 26.05.2023

▪ На 25-26.05. съвместната работна група НАТО-Украйна за научно и екологично сътрудничество идентифицираха две области, в които НАТО може да подкрепи украинската иновационна екосистема с двойна употреба. Първата е предоставянето на експерти, които да помогнат за оценката на технологиите, а втората е проучване на пътища за финансиране, които умножават обхвата на украинските иновационни усилия в полза на Украйна и съюзниците.

            Източник: nato.int 26.05.2023

▪ Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви, че нападенията над силите на KFOR в Косово са неприемливи и трябва веднага да бъдат прекратени. Той призова правителствата в Прищина и Белград към конкретни стъпки за деескалация. Насилието отхвърля Косово и целия регион назад и застрашава усилията към по–нататъшно присъединяване към евроатлантическото пространство.

            Източник: RND/dpa, 30.05.2023

САЩ 

▪ Пентагонът съобщи, че в рамките на новия транш военна помощ за Украйна за 300 млн дол. са включени „допълнителни боеприпаси за осигурени от САЩ HIMARS, допълнителни гаубици, артилерия и минохвъргачки снаряди и противобронови способности“.

            Избори: ABC News, 03.05.2023

▪ Хенри Кисинджър отбелязва, че отправната точка за избягване на войната е да се анализира нарастващото безпокойство на Китай и призовава да не се тълкуват погрешно амбициите на Пекин. На въпроса, че Китай иска световно господство: «Отговорът е, че в Китай искат да бъдат силни. Те не се стремят към световно господство в хитлеристки смисъл.»

            Източник: The Economist, 17.05.2023

▪ Обрат в позицията на президента Байдън: По време на срещата на върха на Г–7 стана известно, че президентът Байдън е дал зелена светлина за подготовка на украински пилоти на самолет Ф–16 в Европа. Решение за доставка на самолети ще бъде взето по–късно.

            Източник: n-tv.de, 19.05.2023

ГЕРМАНИЯ

▪ „Бундесверът има остър кадрови проблем“: Личният състав трябва да се увеличи от 183 000 на 203 000 души най–късно до 2031 г. Комисарят на Бундесвера предупреждава, че целта е трудно постижима, има спад на желаещите и на наборниците.

            Източник: Sόddeutsche Zeitung vom 03.05.2023

▪ Ден преди очакваното посещение на украинския президент Зеленски /първото от началото на войната/ германското правителство одобри нов пакет въоръжения за Киев на обща стойност 2,7 милиарда евро, най–големия досега. Германия е втората страна след САЩ по обем на помощи за Украйна. Последният пакет включва 30 танка Leopard 1 A5 и 20 бойни машини на пехотата Marder, над 100 бойни бронирани машини, над 200 разузнавателни дрона, 4 системи за противовъздушна отбрана Iris-T-SLM, 18 колесни гаубици, артилерийски боеприпаси и управляеми ракети за противовъздушна отбрана.

            Източник: morgenpost.de, 13 05 2023

На 14.05. в гр. Аахен, Германия, в присъствието на канцлера Шолц бе връчена наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски. Една от най–важните европейски награди, която досега е връчена на канцлера Ангела Меркел, френския президент Емануел Макрон и папа Франциск.

            Източници: ДПА, Дойче веле, 14.05.2023  

▪ Президентът на Германия Франк–Валтер Щайнмайер заяви в интревю за Франкфуртер алгемайне: „Надеждата, че можем да постигнем мир в Европа с Путинова Русия се провали. След нападението над Украйна всички трябва да мислим и действаме по друг начин. Сигурност един с друг още дълго няма да постигнем с тази Русия“.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 16.05.2023

▪ С увеличаването с 20 млрд от специалния фонд военните разходи на Германия за 2024 г. ще достигнат 73 млрд евро. Инвестициите само във въоръжение от 9,9 млрд през 2022 г. се увеличават на 17,3 млрд през 2023 г и 22 млрд минимум през 2024 г.

            Източник:IMI,  19 05 2023

▪ Планираното разглеждане на Национална стратегия за сигурност в Бундестага за 25 май бе отложено поради разногласия по няколко точки от нея. Очакванията са да бъде приета до парламентарната лятна ваканция.

            Източник: Ханделсблат, 21.05.2023

Министърът на отбраната на Германия потвърди, че Украйна е поискала официално да й бъдат доставени крилати ракети Taurus с голям обхват. Те са шведско производство и имат обсег от 400–500 км. С тях ще бъдат въоръжени американските самолети F-16. Опасенията са, че същите могат да се използват срещу руска територия.

            Източници: ntv.de и Frankfurter Allgemeine Zeitung, 26.05.2023

▪ В резултат на изгонването на германски служители правителството в Берлин забрани функционирането на 4 от общо 5 генерални консулства на РФ в Германия. Германското присъствие в Русия бе ограничено до 350 души. Закриват се генералните консулства в Калининград, Екатериненбург и Новосибирск. Запазва се генералното консулство в Петерсбург.

            Източник: FAZ, 31.05.2023

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ На 15. 05. по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски правителството на Великобритания обяви разширяване на военната си подкрепа. Новият пакет включва стотици противовъздушни ракети и стотици бойни дронове с обхват над 200 километра.

                Източник: RND, 1505.2023

▪ Великобритания и Холандия планират да инициират международна коалиция за доставка на изтребители F-16 за Украйна, включително и подготовка на украински екипажи.

             Източник: tagesschau.de vom 17.05.2023

▪ Само седмица след предоставянето на ракетите с голям обсег Storm Shadow на Украйна стана известно, че Великобритания ще изпрати и стотици дронове–камикадзе с обсег над 125 мили, т.е. два пъти по–голям от американските Himars. Това означава, че Великобритания е страна в конфликта с всички произтичащи от това последици, отбелязва The Telegraph.

            Източник: The Telegraph, 18.05.2023

ФРАНЦИЯ

▪ В съвместното изявление на президентите на Франция и Зеленски, направено при посещението на последния в Париж на 15. 05. Франция  ще снабди няколко украински батальона с десетки бронирани машини и леки танкове, включително AMX-10RC. Париж също така насочва "усилията си към подкрепа на способностите за противовъздушна отбрана на Украйна".

            Източник: lemonde.fr, 15 05 2023

След неотдавнашното държавно посещение на Володимир Зеленски президентът Макрон каза, че Франция ще изпрати на Украйна повече оборудване като техните гаубици "Цезар" и повече леки танкове. "Освен това ще доставим друго оборудване, боеприпаси и ракети с обсег, който позволява на Украйна да се съпротивлява и да извършва контранастъпление", добави френският президент.

            Източник: The Daily Digest, 18.05.2023

▪ Френският президент Еманюел Макрон изрази мнение, че „едва ли ще постигнем консенсус … за пълноправно членство на Украйна в НАТО, но мисля, че трябва да изградим нещо между сигурността, предоставена на Израел, и пълноправно членство“, каза той. „Мисля, че трябва да говорим за конкретни и осезаеми гаранции за сигурност.“

            Източник: defenseone.com, 31.05.2023

УНГАРИЯ

Унгария е блокирала военната помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за мир. Причината е включването на унгарска банка в санкционен списък като спонсор на руската война, което Будапеща смята зца скандално.

            Източници: ANSA и  www.zeit.de, 17.05.2023

▪ Руската инвазия е резултат от „провал на дипломацията“, заяви Виктор Орбан. Тази война може да бъде спряна само ако руснаците постигнат споразумение с Вашингтон. След прекратяване на огъня с Москва трябва да се договори ново споразумение за европейска сигурност.

            Източник: Франс прес, 23.05.2023

ПОЛША

▪ Полша усилено се опитва да провокира Русия към нападение, за да може с помощта на НАТО в една Трета световна война да отмъсти на страната, твърди известният и уважаван експерт  Ronald Barazon . Как правителството на Полша провокира към Трета световна война и примамва съюзниите си, авторът разкрива в анализа си за deutsche-wirtschafts-nachrichten.de.

            Източник: deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, 06.05.2023

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че САЩ вече са доставили част от поръчани 20 ракетни установки "Хаймарс" и те ще бъдат дислоцирани в североизточната Полша, на 80 км от границата с руския анклав Калининград. Цялата сделка е за 414 млн дол.

            Източник: Франс прес, 15.05.2023

По данни на МВР на Полша рязко е нарастнала контрабандата на боеприпаси, оръжия, наркотици и транспортни средства от престъпни групи от Украйна. Незаконните доставки са се увеличили с 1438 единици оръжия и боеприпаси през 2021 г. до 8382 през 2022 г.

            Източник: Газета Rzeczpospolita , 24.05.2023

 

ТУРЦИЯ

▪ Министърът на външните работи Чавушоглу е споделил в интервю за турска телевизия, че е имало искане от САЩ  към Турция да изпратят руските системи за противовъздушна отбрапа С-400 в Украйна, но са отказали, тъй като това накърнявало  турския суверенитет.

            Източник: Anadolu ajansi, 07.05.2023

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Комисията на ЕС иска да може със закон да задължи оръжейните компании в ЕС да доставят боеприпаси на страни членки вместо на страни извън ЕС. Според информация на SPIEGEL това е част от законодателно предложение, което Комисията ЕС иска да гарантира, че властите могат да доставят на Украйна спешно необходимите муниции възможно най-бързо.

Източник: Der Spiegel от 02.05.2023 г

За да изпълни решението си за осигуряване на един милион артилерийски боеприпаси за Украйна ЕК планира: първо, страните–членки да отделят от своите запаси; второ, да направят съвместни поръчки към военната индустрия и трето, Комисията да създаде стимули за отбранителната индустрия в дългосрочен план.

            Източник: esut.de, 05 05 2023

▪ По време на посещението си в Киев на 09. Май 2023 председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев изложи три приоритета: «да помогнем за осигуряването на боеприпаси на украинската армия, за което сме отделили 1 млрд евро», «Пакет от 18 милиарда евро за цялата 2023 г., от които до момента вече сме разпределили 6 милиарда евро.»  и «да разрушим военната машина на Путин и неговите приходи чрез санкции».

            Източник: Европейски нюзрум, 09.05.2023

▪  Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел е предложил да се увеличи с 3,5 милиарда евро фонда на Европейския механизъм за подпомагане на мира, който досега вече отпусна 4,6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

            Източник: Ройтерс, 18.05.2023

На срещата на министрите на отбраната на страните–членки на ЕС на 23.05.бяха обсъдени въпросите за общи доставки на боеприпаси за Украйна, увеличаването на военното производство в ЕС, обучението на украински екипажи за Ф–16. Върховният представител по въпросите на сигурността Жозеп Борел съобщи, че досега са доставени «220 000 артилерийски снаряда и 1300 ракети». Генералният секретар Столтенерг засегна въпроса за доставките на Ф–16 като «сигнал, че сме готови за дългосрочна подкрепа».

            Източник:   23.05.2023

▪ О.з. генералът от Бундесвера Ханс-Лотар Домрьозе счита, че на фронтова линия с 1300 километра дължина и над 100 километра ширина не може да започне контраатака с две танкови бригади. Украинците спешно се нуждаят от самолети, дронове, безпилотни апарати. Без подсигурена логистика не може да има широкомащабна операция.

            Източник: БНР, 26.05.2023

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ От 12 до 23 юни ще се проведе най–голямото военновъздушно учение от съществуването на НАТО Air Defender 2023 с участието на 25 държави и над 220 самолети от 20 различни типа. Само от САЩ ще бъдат прехвърлени в Европа 100 самолета. Основни райони на учението ще бъдат в Германия, провинциите Шлезвиг Холщайн, Долна Саксония и Байерн. Планирани са по 250 полета дневно. Ще бъдат отработени въпроси на реакции на силите и взаимодействие в отбранителна операция.

            Източници: ndr.de и www.24rhein.de, 26.05.2023

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Lockheed Martin реорганизира своето космическо подразделение за първи път от десетилетие, тъй като търси начини за по-бързо доставяне на сателити, за които има голямо търсене. Тя  ще консолидира своите пет бизнес направления в три. Новият бизнес ще се казва Национално пространство за сигурност. Приходите за първото тримесечие на космическото подразделение на Lockheed са се увеличили с близо 16 процента спрямо същия период на миналата година.

Източник: defenseone.com/business/, 04.05.2023

▪ L3Harris Technologies и BigBear.ai обявиха, че ще се обединят, за да разработят автономна технология за надводни военни кораби. Northrop Grumman се обедини с Shield AI, за да се състезава за бъдещата тактическа безпилотна летателна система на армията, нов дрон, който ще замени RQ-7B Shadow. Shield AI прави дрона V-BAT. Boeing има споразумение за сътрудничество с Shield AI „за проучване на стратегическото сътрудничество в областта на автономните способности и изкуствения интелект.

            Източник: defenseone.com/business/, 15.05.2023

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

Институтът за нововъзникващи технологии на Националната отбранителна индустриална асоциация на САЩ има нов доклад за индустриалната база за хиперзвукови оръжия, според която „трябва да се предприемат значителни стъпки за укрепване на веригите за доставки на хиперзвукови устройства.

            Източник: defenseone.com/business/, 15.05.2023

▪ Германска фирма предложи хибридни енергийни системи за ПВО. Тестването им в Германия и САЩ е успешно. Хибридните енергийни системи имат по-дълъг експлоатационен живот от конвенционалните системи, защото са по-малко податливи на износване. При системата Patriot се постига по–нисък разход на гориво, намалени емисии с 33% и по–висока оперативна готовност.

            Източник: esut, 22 05 2023

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ САЩ изразиха опасения за сигурността си, а правителството призова администрацията на Байдън да „спре опасното сътрудничество между Росатом и КНР“, след като Русия потвърди доставката на ядрени материали за електроцентралата CFR-600 в провинция Фудзиен, в които има много рядък изотоп уран-235 /30% от урана/. Ядрените оръжия обикновено съдържат около 90% уран-235 и плутоний, докато реакторите се нуждаят от концентрация на уран-235 от около 20%.

            Източник: South China Morning Post, 03.05.2023

Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, тъй като досега същият, подписан 1990 г. в Париж,  не бе ратифициран от страните–членки на НАТО, единствено от Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.

            Източник: ТАСС, 10.05.2023

▪ На 16 май 2023 г. американският вестник "Ню Йорк Таймс" публикува на цяла страница материал за войната в Украйна. Текстът е подписан от 14 високопоставени американски експерти в областта на сигурността. Заглавието гласи: "САЩ трябва да бъдат сила за мир в света". Войната в Украйна и много други войни на САЩ в крайна сметка са резултат от мотива за печалба на американската оръжейна индустрия, която, както знаем, доминира в Конгреса и Сената. Сега те вече бият тъпана за война срещу Китай.

            Източник: Ню Йорк Таймс, 16.05.2023

▪ Европейската лидерска мрежа за мирно бъдеще без ядрени оръжия подкрепена и от Азиатско-тихоокеанската лидерска мрежа, която включва повече от 100 политици по сигурността и дипломати от тихоокеанския регион, общо около 250 експерти заявиха: „Ние призоваваме държавите от P5, притежаващи ядрено оръжие, да предприемат стъпки за започване на преговори за стратегическа стабилност на различни нива и да възобновят преговорите за намаляване на стратегическия риск във формат P5. Призоваваме Русия и Съединените щати да споделят контрола върху ядрените оръжия“

            Източник: europeanleadershipnetwork.org, 17.05.2023

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия следва да бъде запазен като основа за стремеж към ядрено разоръжаване и мирно използване на ядрената енергия. Целта за "свят без ядрени оръжия" трябва да бъде постигната чрез "реалистичен, прагматичен и отговорен подход". Това записаха в декларацията си лидерите на 7–те държави, участнички в срещата на Г–7 в Япония.

            Източник: ДПА, 20.05.2023

Северна Корея е изстреляла повече от 100 ракети от началото на 2022 г. Пропагандистите на режима твърдят, че са постигнали значителен напредък в своята ядрена и оръжейна програма. На 32.05. Северна Корея обяви неуспешно изстрелване на ракета-носител с военен разузнавателен сателит. Правителството на САЩ осъди изстрелването на многостепенната ракета „най-категорично“.

            Източници: The Washington Post, 28.05 и Deutsche Welle vom 31.05

 

РАЗУЗНАВАНЕ

▪ Най-новата промяна в китайския закон за борба с шпионажа разширява определението за шпионаж, за да включва всички „документи, данни, материали и предмети, засягащи националната сигурност и националните интереси на Китай“. Ревизираният закон трябва да влезе в сила на 1 юли.

            Източник: Neue Zόrcher Zeitung, 02.05.2023

По инициатива на германски депутати се планират мерки за защита на помещенията на Бундестага срещу подслушвания от намиращите се наблизо посолства, най–вече това на Русия. Препоръчва се не само защитно фолио на прозорците на сградата, но и уплътняване на стените, така че  да бъдат непропускливи за електромагнитни вълни.

            Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland vom 03.05.2023

ЦРУ се обърна към руското население с предложение за сътрудничество, представено във видео в Телеграм. Не се конкретизира конкретната информация, която е необходима, но се препоръчват начини на предаването й.

            Източник: АФП, Ройтерс, Си Ен Ен, 16.05.2023

Украинец от Лвов, на 47 г.  осъден на доживотен затвор заради предаване на координати на украински военни подразделения и стратегически важни обекти в ЗападнаУкрайна на руското разузнаване. Вербовката му от руска страна е осъществена след започване на войната, но е арестуван още през май м.г.

            Източник: www.zeit.de, 17.05.2023

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

Срещата на началниците на отбраната от Балканските страни на 18.05. тази година беше посветена на темата „Регионална военна свързаност и военна мобилност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на иновативни пътища за интегриране и коопериране“. На нея присъстваха председателят на Военния комитет на Европейския съюз генерал Робърт Бригер и заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси.

            Източник:  19.05.2023

▪ Военният комитет на НАТО проведе среща, председателствана от адмирал Бауер с грузинска делегация, водена от заместник-началника на отбраната бригаден генерал Иракли Читчинадзе, Обсъдени бяха: участието на Грузия в ръководената от НАТО операция Sea Guardian и мисията на НАТО в Ирак, както и нейния принос към Силите за реагиране на НАТО (NRF) и Програмата за оценка и обратна връзка на концепцията за оперативни способности.

             Източник: nato.int, 22.05.2023

▪ След сблъсъци, палежи и стрелби в Северно Косово президентът на Сърбия Александър Вучич приведе армията в състояние на максимална бойна готовност заради ситуацията в Република Косово и призова страните от НАТО да предотвратят насилие над сърбите в региона. Армията има заповед за спешно придвижване към административната граница с Косово и Метохия.

            Източник: в. "Вечерне новости"26.05.2023;

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви, че напрежението в Косово вече е достигнало своя максимум и може да прерасне във въоръжен конфликт.

            Източник: RND, 27.05.2023
 

Официалният говорител на МВнР на Русия Мария Захарова обяви «решителното осъждане на провокационните действия на Прищина, които са тласнали ситуацията към гореща фаза» и обвини западните страни, че не са направили нищо за да «отрезвят косовоалбанската върхушка» и изпълнят брюкселските договорености от 2013 и 2015 г.

            Източник: АИ Регнум, 27.05.2023

▪ На 25.05. при сблъсъци с етнически сърби в Северно Косово бяха ранени 25 войници от КФОР. Сърбите са опитали да поемат контрола над местна общинска сграда. Преди това е имало сблъсъци с косовската полиция.

            Източник: RDN, 29.05.2023

▪ Австрийският вестник Die Presse съобщава за 30 ранени войници от КФОР и 53 ранени сърби в последните сблъсъци в Косово. В мисията в Косово участват 273 австрийци. Ранените военослужащи са от Италия и Унгария.  Министърът на отбраната на Австрия призова към деескалация.

            Източник: Die Presse, 30.05.2023

▪ Генералният секретар на НАТО потвърди решението за увеличаване на мирната мисия за Косово с още 700 души. Допълнително един батальон ще бъде в повишена бойна готовност за бързо прехвърляне при нужда.

            Източник: RND, 30.05.2023

 

РУСИЯ

▪ Русия обвини Украйна в опит за терористична атака срещу Путин и обяви ответен удар „когато и където е необходимо“. В нощта на 02 срещу 03 май са били свалени два украински дрона, единият от които е паднал на територията на Кремъл. Украйна отрича да е използвала такива и го оценява като дезинформационна кампания. В германските медии се коментира, че ако е имало такава атака, това би било ново качествено ниво в Украинската война и опасност от ескалация и използване на ОМП.

            Източник: morgenpost.de, 03.05.2023

 

Според данни от Стокхолмския международен институт за изследване на мира износът на оръжие на Русия започна сериозно да спада през 2019 г и през тази година е намалял с близо 70% – от 35 на 12 страни.

            Източник: Foreign Policy vom 03.05.2023

В съобщение на китайското министерство на външните работи за проведен разговор на руският външен министър Сергей Лавров и китайският ръководител на външната политика Цин Ган по време на среща на върха на Шанхайската организация се казва: „Китай упорито ще подкрепя и насърчава мирните преговори. Ние сме готови да дадем практически принос за политическото уреждане на украинската криза чрез контакти и координация с Русия

              Източник: Вашингтон пост, 05.05.2023

В речта си посветена на „Деня на победата“ президентът Владимир Путин заяви: „Срещу родината ни отново се води истинска война. Днес цивилизацията е в критичен момент“ и повтори твърдението си, че Украйна е станала „заложник на държавен преврат и престъпния режим, създаден от нейните западни господари“ и „разменна монета при осъществяването на техните жестоки, егоистични планове“.

            Източник: The Washington Post vom 09.05.2023

На конференция в Естония командващият силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи направи оценката, че въпреки загубите на жива сила и въоръжения, ВВС, ВМС, кибер и космическите сили са останали почти незасегнати.

            Източник: nato.int, 15.05.2023

▪ Според Вашингтон Русия планира отново да закупи ирански бойни дронове. „400-те , закупени от Техеран в миналото, са почти изчерпани“.

            Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland, 16.05.2023

▪ По данни на бившия президент Дмитри Медведев от началото на годината до март включително 120 000 нови военнослужещи са постъпили доброволно с договор в руската армия. 

               Източник: n-tv.de 19.05.2023

▪ Москва реагира на новината от срещата на Г–7 относно съгласието на президента Байдън да се започне обучение на украински летци на самолети Ф–16 чрез своя  заместник министър на външните работи Александър Грушко, който заяви:  "Виждаме, че западните държави все още се придържат към сценария за ескалация. Той е свързан с колосални рискове за тях самите."

           Източник: Ройтерс, 20.05.2023

Министърът на външните работи Лавров в своя реч на международна среща по сигурността подчерта: „Страните от НАТО са пряко въвлечени в конфликта на страната на Киев. Такава безотговорна линия значително увеличава заплахата от пряк военен сблъсък между ядрените сили».

            Източник: РИА Новости, 24.05.2023

▪ Конфликтът в Украйна ще продължи много дълго време. Вероятно десетилетия. Това заяви заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Той изложи и три сценария: 1. Приемлив – прекратяване на конфликта с гаранции, че той няма да бъде подновен в дългосрочен план, ако Украйна  бъде разделена, като Русия получи източните части, а западните зони бъдат присъединени към няколко страни членки на ЕС. 2. Изцяло неприемлив– ако остатък от Украйна се присъедини към ЕС или НАТО и конфликтът избухне отново, което крие опасност да прерасне в пълномащабна Трета световна война. 3. "Временно" приемлив за Русия– ако Украйна бъде изцяло поделена между Русия и страни от ЕС и в Европа  бъде сформирано украинско правителство в изгнание.

            Източник: ДПА, 26.05.2023

▪ На 25 май Русия и Беларус подписаха договора за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. Изграждането на необходимата за това инфраструктура ще бъде завършено до 01. юли 2023 г. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза при подписването: „При условия на екстремно силна ескалация на заплахите и  активности на общите ядрени мисии на НАТО ние сме принудени да предприемем ответни мерки в ядрената военна област“. 

            Източник: esut.de, 30.05.2023

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ В резултат на събраните 325 млн долара от много страни по света бе реализирана програма за обучение на около 10 000 оператори на дронове в 20 специализирани школи в Украйна.

            Източник: БиБиСи, 05.05.2023 

▪ До края на 2023 г. ще говорим за  преговорен процес и дори за истински преговори, заяви бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в свое интервю.

            Източник: CBS, 07.05.2023

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок каза на пресконференция в Берлин с китайския си колега Цин Ган, че Китай „може да изиграе значителна роля в прекратяването на войната, ако реши да го направи“.

            Източник: Ню Йорк Таймс, 09.05.2023

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър потвърди, че свалената на 04.05.2023 г. в Украйна ракета от системата Patriot , действително е «Кинжал», което е първи такъв случай и ракетата се считаше за неуязвима.

            Източници: BBC, Defense Express, 10.05.2023

Великобритания е доставила на Украйна високоточните крилати ракети Storm Shadow с обхват над 250 км, което е в съответствие с украинските искания за далекобойност. Киев е уверил Лондон, че няма да използва ракетите за поразяване на цели извън територията на Украйна. Обсегът й обаче включва Кримския мост.

            Източник:  CNN, 11.05. 2023

На 11.05. представителството на Полша в ЕСсъобщи, че съюзниците са предали на Украйна 575 танка и 28 самолета. Полша е предала 325 танка и 14 самолета. На второ място при танковете се нарежда Франция (85), след това Германия (80), после - САЩ (76). С обявения нов пакет помощи Германия, сред които и 30 танка тя ще се нареди на второ място сред страните, доставили такива.

            Източник: Der Spiegel, 11.0.2023

Британският вестник „Телеграф“ твърди, че предоставените от Лондон ракети „Сторм Шадоу“ на Украйна няма да променят съотношението на силите. Ракетата никога не е имала блестяща репутация. Тя може да бъде свалена със стандартни средства за ПВО.

            Източник:  Телеграф, 14.05.2023

По време на посещението си в Италия на 13.05. украинският президент Зеленски бе приет от папата, но по същество се отказа от неговото посредничество за мирни прегвори. Пред журналисти Зеленски заяви, че всеки мирен план може да бъде само украински, капитулация на Русия и съдза нейния лидер.

            Източник: regnum.ru , 14.05.2023

По време на посещението си в Германия на 14.05. украинският президент Зеленски отбеляза, че войната може да приключи до края на настоящата година.

            Източник: Bеrliener Zeitung vom 14.05.2023

„Тъй като войната навлиза в нов етап, жизнено важно е да се предоставят на Украйна изтребители F-16, изтъкна външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Това ще помогне за облекчаване на глобалната продоволствена криза и ще осигури дългосрочна стабилност в Европа, аргументира се той.

            Източник: Foreign Policy, 15.05.2023

Коментар на Ню Йорк Таймс оценява проявата на подкрепа от страна на Европа за Украйна при посещението на президента Зеленски в четири европейски страни, като знак, че войната е в ключова фаза, като украинските сили се съсредоточават за контранастъпление, което може да определи условията за всякакви бъдещи преговори с Русия.

            Източник: Ню Йорк Таймс, 16.05.023

Преговори: За първи път от началото на войната високопоставен китайски дипломат преговаря в Киев за възможни мирни решения с украинския външен министър Дмитро Кулеба. „Украйна не приема предложения, които предвиждат загуба на територия или замразяване на конфликта“ е заявил Кулеба. Китайският пратеник със специални поръчения Ли Хуея продължава посещенията си със същата цел в Полша, Германия и Франция.

            Източник: www.zeit.de, 17.05.2023

Създаване на демилитаризирана зона с Русия с ширина не по-малка от 100 км. е едно от главните условия за прекратяване на войната. Това обяви ръководителят на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов.

      Източник: Украинская правда,17 05 2023

На 18. 05. съветникът на министъра на отбраната на САЩ, Дъглас Макгрегър официално обяви, че по негово мнение през последните три месеца на Украйна са доставени около 800 единици едрокалибрени оръдия, около 350 на теглова тяга и над 400 самоходни в т.ч. и 152 мм. самоходни гаубици. 30% от тях са унищожени още в процес на доставяне в логиистичните бази, около 30% при придвижването им към войските и останалите в хода на бойните действия.

            Източник: Ню  Йорк Таймс, 18.05.2023

▪ Преговори: По повод завършилото посещение на специалния представител на Китай Ли Хуея в Берлин, Париж, Блюксел и Варшава американското издание Wall Street Journal обобщи, че посланието към съюзниците на САЩ в Европа е било да заявят своята самостоятелност и призоват към незабавно прекратяване на огъня, оставяйки на Русия завзетите досега територии, както и да разглеждат Китай като алтернатива на Вашингтон. Отговорът е бил, че е невъзможно Европа да бъде отделена от Америка.

            Източник: Wall Street Journal, 26.05.2023

Според агенция Ройтерс с руски високточни оръжия е унищожен единствения украински кораб, намиращ се на пристанище Одеса. От украинска страна се потвърждава само, че е имало тежки въздушни удари по пристанище Одеса и пожари.

            Източник: Ройтерс, 31.05.2023

СТАТИИ

НОВИ КНИГИ

ВИДЕО

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България.

 

Съставил: С. Николов, 31. 05. 2023, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.06.2023