ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22/23

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин  № 60

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ю Н И    2 0 2 3 г.

НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг благодари на Турция за изпращането на подкрепления в Косово. Г-н Столтенберг каза: „Турция е важен и високо ценен съюзник, който дава ключов принос за НАТО“.

            Източник: nato.int, 05.06.2023

Бившия генерален секретар на НАТО, датчанинът Андерс Фог Расмусен, съветник на украинското правителство, допуска Полша да събере коалиция на желаещите, с подкрепа на балтийските държави,  включително с войски на украинска територия,  ако Украйна не получи предложение за приемане в НАТО на срещата на върха във Вилнюс.

            Източник: "Гардиън", 08.06.2023

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен смята, че съюзниците на Украйна трябва да вземат стратегическо решение за военна помощ, включваща модерни оръжейни системи, бойни самолети и средства с голям обсег. Европа трябва да развие оръжейно–индустриалната си база. На предстоящата среща на върха във Вилнюс през юли лидерите на НАТО трябва да предоставят подробна пътна карта за присъединяването на Украйна.

            Източник: Project Syndicate, 12.06.2023

 

▪ На 13. юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с президента Байдън и висши служители на Съединените щати в Белия дом, предлагайки предварителен преглед на темите за предстоящата среща на върха на алианса във Вилнюс, Литва. Освен войната в Украйна е обсъдено и  по-силното партньорство със страните от Индо-тихоокеанския регион.

            Източник: aljazeera.com,13 Jun 2023

▪ Полша и балтийските държави настояват за ангажименти за членство в НАТО пред Киев на срещата на върха във Вилнюс през юли и обмислят изпращането на войски в Украйна. Берлин иска да обещае гаранции за сигурност. Не само Унгария изрази отказа си от присъединяването на Украйна към НАТО, Съединените щати направиха най-откровеното изявление досега срещу приемането на Украйна в НАТО, макар и не публично.

            Източник: GFP, 14.06.2023

Полша настоява за нов генерален секретар на НАТО да бъде избран представител от страна от Източния фланг на НАТО и се противопоставя на идеята за избор на такъв от Норвегия. Има предложения и за естонския премиер Кая Калас като алтернатива на бившия премиер на Норвегия Фредериксен.

               Източник: The Wall Street Journal,14.06.23

▪  На 16. 06. в Брюксел беше проведена последната среща на ниво министри за подготовка за предстоящите решения на срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец. Няма да има покана за присъединяване на Украйна, както наскоро поиска украинският президент Володимир Зеленски. Комисията НАТО-Украйна ще се превърне в  Съвет, в който да се обсъждат равнопоставeно въпроси на евроатлантическата сигурност. За първи път след Студената война НАТО ще има „работещи“ планове за защита на цялата си територия, с войски, назначени за конкретни сценарии.

            Източник: Frankfurter Allegemeine, 16.06.2023

▪ Относно въпроса за евентуално приемане на Украйна ва НАТО американският президент Байдън заяви пред журналисти: „Трябва да покрият същите стандарти, както всички останали. Няма да правим по-облекчени процедурите

            Източник: «Франс прес», 17.06.2023

▪ Лидерите на НАТО няма да отправят покана към Украйна да се присъедини към алианса на срещата на върха във Вилнюс в средата на юли, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 19 юни след среща с канцлера на Германия Шолц. В същото време Столтенберг предупреди да не се приема замразен конфликт в Украйна в замяна на край на войната.

            Източник: Ройтерс, 19.06.2023

▪ Според депутати от ХДС и „Зелените“ в Германия, приемането на Украйна в НАТО би допринесло за европейската сигурност в четири области: стратегическа добавена стойност за НАТО, надеждна и дългосрочна гаранция за сигурност за изграждане на мира за Украйна, надеждно възпиране в Европа и укрепване на основания на правила ред.

            Източник: Frankfurter Algemeine, 22.06.2023

▪ След среща с президента на Литва Науседа и министъра на отбраната на Германия Писториус генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  заяви по въпроса за неуспешния бунт на „Вагнер“: „Разбира се, ние следим ситуацията много внимателно и можем да реагираме бързо, ако е необходимо“. Това е "вътрешен руски въпрос". Бунтът на Вагнер показва крехкостта на руския режим, но не е задача на НАТО да се намесва в тези въпроси. Това е руски въпрос“.

            Източник: faz.net, 26.06.2023

Президентът на Украйна Зеленски отбелязва в своя публикация в Телеграм, че са налице  всички основания за отправяне на политическа покана към Украйна да се присъедини към НАТО.

            Източник: Укринформ, 27.06.2023

На предстоящата среща на върха във Вилнюс съюзниците ще засилят допълнително колективното възпиране и отбрана на НАТО, заяви генералният секретар Столтенберг. Новите регионални планове ще включват поставяне на 300 000 сили в по-висока готовност, подкрепени от значителни морски и въздушни способности. Новият ротационен модел на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана също ще помогне за бързо преминаване от въздушна полиция към противовъздушна отбрана, ако е необходимо.

            Източник: nato.int, 29.06.2023

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с министър-председателя на Република България Николай Денков и заяви: „България е на предната линия на някои от най-тежките предизвикателства, пред които сме изправени“ и „играе важна роля в нашия колективен отговор“. Той даде висока оценка на приноса на България за сигурността в Черноморския регион, включително чрез домакинството на ръководената от Италия бойна група на НАТО и чрез участието във военноморските патрули на съюзниците.

            Източник: nato.int, 29.06.2023

▪ Търсенето на наследник на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг засега се провали. При липса на кандидат, приемлив за всички 31 държави от алианса, норвежецът ще остане на поста още една година.  Решението ще бъде обявено на 04 юли.

            Източник: epochtimes.de, 30.06.2023

САЩ 

▪ САЩ обявиха 40–ия по ред пакет помощи за Украйна на стойност 325 млн дол., включващ боеприпаси за ракетни системи за залпов огън, за 155 мм гаубици , за противовъздушни системи „Стингер“, противотанкови оръжия и превозни средства.

            Източник: Ройтерс, 13.06.2023

Тъй като броят на квалифицираните хора със склонност да служат в армията продължава да намалява, военните се нуждаят от жени, които съставляват половината от кандидатите, съобщава Тестовия център на военновъздушните сили на САЩ и отхвърля категорично критиките, че техният дял нарушавал бойната готовност.

            Източник: defenseone.com, 12.06.2023

По време на посещението си в Китай на 18 и 19. Юни 2023 г. , което бе първото на държавен секретар на САЩ от пет години, Антъни Блинкен се срещна с китайския външен министър Цин Ган и Ван И от ЦК на ККП. Разговорите с Цин ган са  продължили седем часа и половина. Блинкен е заявил, че "САЩ не подкрепят независимостта на Тайван и нямат намерение да влизат в конфликт с Китай", а Цин Ган е уверил, че Китай няма да изпраща оръжия на Русия срещу Украйна.

            Източник: ДПА, 19.06.2023

▪ Сенатът на САЩ е внесъл резолюция, предлагаща бъдещи действия от страна на Русия, Беларус „или представител на Русия“, които водят до радиоактивно замърсяване на територията на съюзниците от НАТО, да бъдат оценени като нападение срещу Съединените щати, НАТО и да се разглежда като основание за прилагането на член 5 на НАТО и война с Русия.

            Източник:IMI Atuell, 26.06.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по отношение събитията в Русия, свързани с групата «Вагнер»: "Не сме били замесени. Нямаме нищо общо с тези събития"."Това е вътрешен проблем на Русия".

              Източник: Франс прес, 26.06.2023

▪ Институтът "Роналд Рейгън" публикува годишното си проучване на общественото мнение относно външната политика и националната сигурност. Само 31% смятат, че Украйна ще спечели войната, за 29% това са руснаците, а 25% нямат мнение. 71% от респондентите подкрепят увеличаването на военните разходи. Но 65% смятат, че би било по-добре, ако САЩ се оттеглят от международните конфликти и се занимават с вътрешни проблеми. 57% смятат, че има твърде много вътрешни нужди, за да продължат да се наливат милиарди в Украйна.

            Източник: reaganfoundation.org/reagan-institute, 27.06.2023

ГЕРМАНИЯ

▪ За първи път от 11 години в МО на Германия бе създаден Планов щаб. Той бе оглавен от генерал Кристиян Фройдинг. Зад кулисите на съветниците обаче цари хаос, пише businessinsider.de .

                Източник:  businessinsider.de   02 Jun 2023

▪ След деветмесечно обучение на представители от всички служби на украинските ВС Ерик Крамер и Паул Шнайдер дадоха оценки на някои общи тенденции и препоръки: липса на командване на мисията, ефективно обучение и комбинирани въоръжени операции; ad hoc логистика и поддръжка; и неправилно използване на силите за специални операции. Тези тенденции подкопаха съпротивата на Украйна и биха могли да попречат на успеха на продължаващата офанзива. Трябва да пренасочат операциите си към такива с комбинирани оръжия и да придобият умения да действат през нощта.

            Източник: War on the Rocks, 02.06.2023

От юли до края на 2023 г. Германия ще ремонтира и ще достави на Украйна над 100 танка „Леопард 1А3“, заяви министърът на отбраната Борис Писториус.

            Източник:    13.06.2023

▪ На 14. 06. Правителството на Германия прие нова Стратегия за национална сигурност след половин година закъснение и преодоляване на различията между министерствата. За първи път с нея се дефинира цялата политика за сигурност, а не само военната такава. Задачата сега е да се модернизира цялостно Бундесверът, за да се превърне в „една от най-ефективните конвенционални въоръжени сили в Европа“, а също така Германия да се превърне във военен център за НАТО.

            Източник: RND, 14.06.2023

▪ При представяне на общия годишния анализ за 2023 г. на четири германски института от Бон, Хамбург и Есен бе направена оценката, че се очертава една дълга война на изтощение в Украйна.  В близко бъдеще няма условия за мир.

              Източник: die tageszeitung vom 12.06.2023

Министърът на отбраната Борис Писториус ще представи девет договора на бюджетната комисия на Бундестага за ускорено закупуване на артилерийски и танкови боеприпаси. Текущият запас от фугасни снаряди с калибър 155 mm е около 20 000 броя, а според предписанията на НАТО до 2031 г. трябва да имат 230 000. С други думи: липсват цели 210 000 изстрела.

            Източник: Der Spiegel vom 19.06.2023

▪ По време на посещение в Литва на 26.06. германския министър на отбраната Борис Писториус обяви, че има готовност да разположи за постоянно 4000 военни на територията на съседната на Русия страна с цел усилване на източния фланг на НАТО. Предпоставка за това е създаването на необходимата инфраструктура и полигони за учения.

            Източник: morgenpost.de, 26.06.2023

„Ситуацията в Русия изглежда много нестабилна и трудна за оценка“, смята министърът на отбраната на Германия Писториус по повод бунта на „Вагнер“.  Според него НАТО обсъжда как алиансът да премине в позиция "в готовност", за да може да "реагира бързо" при извънредна ситуация.

            Източник: morgenpost.de, 26.06.2023

 

Според информация на Sόddeutsche Zeitung от 60-те хеликоптера, които Германия иска да поръча в САЩ, само три машини ще бъдат доставени на Бундесвера от септември 2027 г.. Други девет ще последват през 2028 г. и едва тогава ще бройката се увеличава до дванадесет хеликоптера през следващите години до 2031 г.

            Източник: Sόddeutsche Zeitung, 26.06.2023

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев обвини Великобритания по повод изстреляните 13 дрона срещу Москва и изявлението на британския външен министър, че Украйна има право на самоотбрана и да обстрелва руска територия, като заяви, че  Лондон води необявена война срещу Русия.

            Източник: Daily Express, 03.06.2023

Британското правителство съобщи, че през следващите месеци ще бъде закупено оборудване за 92 млн паунда чрез Международния фонд за Украйна. Пакетът помощи включва радари, оръжия и значително количество боеприпаси. В групата страни, осигуряващи помощта освен Великобритания влизат Дания, Нидерландия, Исландия, Швеция, Финландия, Норвегия, Литва, Лаятвия и Естония.

            Източник: 13.06.2023

▪ Британското МО съобщи, че през последните три седмици британски военни самолети са излетели 21 пъти за да прихванат руски изтребители, бомбардировачи с голям обсег, транспортни и разузнавателни самолети. От началото на войната в Украйна постоянно се стига до такива инциденти с руски самолети на Източно море.

            Източник: FAZ, 25.06.2023

▪ Над 17 000 украински войници са били обучени от Великобритания и други съюзници през изминалите 12 месеца в рамките на "изтощителна" петседмична програма. Новобранците не са имали почти никакъв военен опит.

            Източник: FAZ, 26.06.2023

ФРАНЦИЯ

▪ Европа трябва да се защити - решително и координирано, пише бившият президент на Франция Франсоа Оланд. Франция и Германия трябва да преосмислят своите стратегии. Първо, те трябва да признаят, че трябва да се организира Европа на отбраната в рамките на НАТО. Второ, те трябва да осигурят на армиите си значителни бюджетни ресурси и да европеизират своята отбранителна индустрия.

            Източник: Sueddeutsche Zeitung от 06.06.2023

Съветът по отбрана, който заседава в Елисейския дворец на 12 юни, е разгледал възможността за членство на Украйна в НАТО и е взел решение да я подкрепи, което е промяна на позицията на Франция в навечерието на срещата на НАТО.

            Източник: Le Monde, 12.06.2023

Известният анализатор на Bloomberg Найл Фъргюсън споделя за песимизма на съветниците на френския президент Макрон по Украйна, че «войната на практика е свършила и Путин е победил», както и че «Украйна не може да си върне загубеното».

            Източник: Bloomberg, 19.06.2023

НОРВЕГИЯ

Норвегия поръча четири подводници от тип U212CD в Германия, но на началникът на ГЩ Ейрик Кристоферсен смята това за недостатъчно и отдавайки приоритет на борбата с подводници настоява за 6 броя нови такива.

            Източник: esut.de, 14.06.2023

СЛОВАКИЯ

▪ В бъдеще въздушното пространство на Словакия ще бъде охранявано от полски, чешки и унгарски бойни самолети, решиха четиримата министри на отбраната на страните то Вишеградската група на 12.06.2023. /Словакия извади от въоръжение своите 13 МиГ29 през септември 2022 г./

            Източник: Tagesspiegel, 12.06.2023

ПОЛША

▪ На тристранна среща във формат „Ваймарски триъгълник“ между президентите на Франция и Полша и канцлера на Германия в Париж, полският президент Анджей Дуда настоя на предстоящата среща на върха на НАТО през юли т.г. да бъде дадена ясна пътна карта за присъединяване към НАТО на Украйна.

            Източник: ДПА, 12.06.2023

 

БАЛТИЙСКИ ДЪРЖАВИ

▪ Естония разшири десетгодишния си план с доставки на нови оръжейни системи. До 2025 г. ще бъдат доставени ракетни системи Himars. До края на 2023 г. личният състав на въоръжените сили ще се увеличи с 10 000. Латвия ще въведе отново наборната служба от 2024 г. 45% от латвийците подкрепят това, 43% са против.

            Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland ,16.06.2023

▪ Министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас предупреждава: „Русия се превръща в нестабилна зона“. „Как можем да реагираме на това. Алиансът все още няма отговор на този въпрос“. А литовският президент Науседа прогнозира: Можем да очакваме подобни събития, ако не и по–големи предизвикателства в бъдеще“.

            Източник: morgenpost.de, 26.06.2023

ШВЕЦИЯ

▪ Шведски политици са на мнение, че не може да се изключи руско нападение срещу страната им и предупреждават и за възможен ядрен удар.

            Източник:  news.feed-reader.net, 19.06.2023

 

ТУРЦИЯ

▪ Президентът на Турция Ердоган само три седмици преди срещата на НАТО на върха продължава да защитава мнението си, че Швеция не действа решително срещу терористичните организации. В началото на юни генералният секретар на НАТО обаче заяви, че Швеция е изпълнила всички изисквания на Турция за приемане в Алианса.

            Източник: Epoch Times19. Juni 2023

 

Ердоган не бърза особено за подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. След преизбирането му очакването за това се сведе дори до «Кой знае–може би?» Изданието foreignpolicy препоръчва: „Вашингтон и други съюзници от НАТО трябва да смекчат очакванията си и просто да осъзнаят, че не могат да направят много повече, за да накарат Ердоган да действа. Сега това е игра на изчакване.“

            Източник: foreignpolicy.com 23 06 2023

 

▪ Президентът на Турция Ердоган в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО на 25.06.2023 г. подчерта, че поведението му спрямо кандидатурата на Швеция за НАТО било конструктивно, а приетият антитерористичен закон от Стокхолм бил без значение, докато кюрдите продължавали да протестират.

            Източник:IMI-Aktuell, 27.06.2023

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Страните членки на Европейския съюз стартираха единадесетия пакет от санкции срещу Русия. Той включва наказателни мерки срещу  хора и организации, които подкрепят руската война срещу Украйна, но и заобикалят санкциите, които вече са наложени. Новият пакет предвижда и затягане на съществуващите транзитни забрани. В резултат на това някои високотехнологични продукти или части за самолети, които се използват от руския отбранителен сектор, вече не трябва да могат да идват в Русия от трети страни.

            Източник: faz.de, 21.06.2023

ЕС увеличи финансовите средства за доставки на оръжия и оборудване за Украйна с още 3,5 милиарда евро.

            Източник: RND, 26.06.2023

Според анализ за състоянието на Еропейската отбрана, изготвен от експерти от Европейската конференция по сигурността в Мюнхен модернизацията на въоръжените сили не напредва достатъчно, липсва единно планиране, обещаните военни разходи до 2028 г. ще достигнат 400 млрд, което е 1,8% от БВП, т.е. под изискването от 2%. Формулирани са пет препоръки, между които и приоритета към тежки въоръжения, нови системи БЛА, модерна комуникация и сателити.

            Източник: morgenpost.de, 28.06.2023

Европейският съюз публикуваха окончателен доклад за оценка, изготвен от работната група НАТО-ЕС за устойчивостта на критичната инфраструктура.  Акцент са устойчивостта в енергетиката, транспорта, цифровата инфраструктура и космоса. Има редица ключови препоръки за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между НАТО и ЕС, включително за гражданска и военна мобилност и по-тесни връзки в изследванията на сигурността.

            Източник: nato.int, 29.06.2023

▪ Страните-членки на ЕС, Комисията и Европейският парламент решиха да създадат фонд от 300 милиона евро за укрепване на европейската отбранителна индустрия чрез съвместно възлагане на обществени поръчки (EDIRPA). Друга цел е да се повиши конкурентоспособността и ефективността на технологичната и промишлена база на европейската отбрана. Важи за всички договори, сключени след началото на войната в Украйна .Страните ще бъдат подкрепени в усилията си да "изхарчат най-малко 35 процента от бюджета си за оборудване.

            Източник: epochtimes.de, 30.06.2023

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ От 04.06. в Балтийско море се провежда ежегодното военноморско учение (BALTOPS), ръководено от САЩ, в което участват 50 кораба и катера, 7000 души боен личен състав и 75 самолета и хеликоптера от 19 държави от НАТО и Швеция. Във водите на Балтийско море се намират три американски военни кораба.

            Източник: Bloomberg.com, 12.06.2023

От 05 до 14 юни Русия провежда военноморско учение в Балтийско море с участието на 40 кораба 25 самолета и около 3500 войници. Те протичат паралелно на ученията ва НАТО в Балтийснко море, стартирали на 04.юни 2023 г.

 

          Източник: tagesschau.de 05.06.2023

 

Военноморско учение на САЩ, Япония, Канада и Франция започна на 09.06.2023 г. във Филипинско море. В същото време Китай провежда военни учения в Източнокитайско море и едновременно с това обяви предупреждение за забранени зони поради учения с бойни стрелби от военни кораби.

            Източник: Reuters,13.06.2023

 

От 12 до 23 юни се провежда  военновъздушно учение на силите на НАТО "Air Defender 2023", в което участват до 10 000 войници от 25 държави с 250 самолета. То е  "най-голямото учение за прехвърляне на военновъздушни сили от основаването на НАТО". Отработват се: дозареждане във въздуха, упражнения за прехващане, въздушен бой. Задачите включват борба с безпилотни самолети и крилати ракети, защита на градове, летища и морски пристанища и пряка поддръжка на сухопътните войски. Сценарият предвижда да се симулира отбраната в случай на атака срещу пристанището на Рощок и критичната инфраструктура в Балтийско море.

              Източник: rnd.de, 16.06.2023

▪ Прехвърлянето на 1600 тона материал и 100 самолета от САЩ в Германия в рамките на военното учение "Air Defender 2023" е протекло нормално. Различно състояние на подготовката на състава, езикови предизвикателства  и задействане на техниката имаха своите особености, казва инспекторът на ВВС Инго Герхарц. От 20. до 22. юни шест бойни самолети от тип А–10 са прехвърлени в Литва. От 19.06. четири самолета тип F-16 и по два F-15 и Eurofighter, както и самолет–цистерна  летят над Полша.

            Източници: FAZ и DPA, 19.06.2023    

 Във връзка с провеждане на военно учение на военновъздушните сили и армията с оперативната група за бомбардировачи в Швеция за първи път в историята на страната на нейна територия на летище Лулеа–Калакс в северната част кацнаха американски бомбардировачи.

            Източник: Der Spiegel vom 21.06.2023

 След завършването на най–голямото военновъздушно учение в историята на НАТО Defender-2023 инпекторът на ВВС на Германия Инг Герхорц даде висока оценка на организацията и протичането му. Изпълнени са 90% от полетите /1800 /. В първия ден е имало проблеми, свързани със засекретяването на комуникационните връзки с пилотите от различните страни. Баласът обаче е положителен. Целите са изпълнени. Без прехвърлянето на големия брой самолети от САЩ за кратко време, ние не бихме се справили, подчерта генералът. Не пожела да отговори обаче на въпроси за разходите и замърсяването на въздуха.

            Източници: Tageschau, ARD 1, NDR, 23.06.23

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ САЩ и Индия приеха пътна карта за сътрудничество в отбранителната промишленост. То ще ускори технологичното сътрудничество и съвместното производство в области като системи за въздушен бой, наблюдение, боеприпаси и подводен домейн.

              Източник: Reuters, 05.06.2023

▪ Германският военен министър Писториус лобира в Индия за голяма сделка с германската военна индустрия– шест подводници с конвенционален електромотор за индийските ВМС на стойност 5 милиарда евро.

               Източник: Handelsblatt vom 06.06.2023

▪ Министрите на отбраната на НАТО се срещнаха с висши представители на повече от 20 оръжейни фирми. Срещата беше организирана от NATO Industrial Advisory Group (NIAG), в която членуват около 5000 фирми. В центъра на дискусията бе въпросът за бързо разширяване на производството на боеприпаси. Засегнат бе и въпроса за уеднаквяване на производството.

            Източник: GFP, 19.06.2023

▪ Германската оръжейна компания „Рейнметал“ очаква поръчки за 2 млрд евро и счита, че 2023 г. ще бъде „най–добрата й година за всички времена“. Не изключва следващата година ръст на оборота между 20 и 30%.

            Източник: GFP, 19.06.2023

Зам.министърът на стратегическите индустрии в Украйна сподели по време на Парижкото авиошоу, че Киев води преговори със западни оръжейни фирми от Германия, Италия, Франция и Източна Европа за изграждане на производствени мощности за оръжия /от боеприпаси до ракетти установки и ракети/ в самата Украйна. До няколко месеца ще има подписани договорни споразумения.

              Източник: Ройтерс, 20.06.2023

 

Белгия се присъедини като наблюдател към военния проект Future Combat Air System" (FCAS). Това няма да промени настоящите договори, подписани между Франция, Германия и Испания. Програмата FCAS се стреми да разработи набор от водещи въздушни способности до 2040 г. Тя включва седем технологични стълба, включително изтребителя от следващо поколение, нови дронове, усъвършенствани сензори и стелт технология и облачна мрежа за въздушен бой.

           Източник: Defense News vom 20.06.2023

 

▪ От посещението на министъра на отбраната на Германия в САЩ на 28 юни стана ясно, че в замяна на закупуването на изтребители F-35A от Бундесвера, Вашингтон се е съгласил да предаде производството на части от самолета на германската група Rheinmetall ; Въоръжените сили на САЩ също обмислят закупуването на бронетранспортьори от Rheinmetall за повече от 45 милиарда щатски долара.

            Източник: GFP, 29.06.2023

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ След като на 14.06. Комисиите по бюджета и по отбраната на Бундестага гласуваха в подкрепа на покупката системата за противоракетна отбрана Arrow 3 Израел поиска окончателно разрешение от Съединените щати. Ако Съединените щати се съгласят, Arrow 3 трябва да бъде въведена на въоръжение до края на 2025 г. като стане част от европейска система за противовъздушна отбрана. Разходите се оценяват на почти 4 милиарда евро.

            Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland 19.06.2023

▪ По линия на оръжейната фирма „Укроборонпром“ стана известно, че разработения от нея нов безпилотен летателен апарат с обсег 1000 км и  бойна глава от 75 килограма е бил успешно използван.

            Източник: Ройтерс, 20.06.2023

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ В свое общо изявление съюзниците от НАТО осъдиха решението на Русия да се оттегли от знаковия Договор за обикновените въоръжени сили в Европа (CFE). Съюзниците призоваха Русия да изпълни ангажиментите и задълженията си и да използва оставащото време преди оттеглянето си, за да преразгледа решението си.

            Източник: nato.int, 09.06.2023

▪ Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, Джейк Съливан, предложи на Русия и Китай преговори за контрол на ядрените оръжия „без предварителни условия“. Руските официални лица приветстваха предложението на Съливан, но поставиха условието Съединените щати да се откажат от своята фундаментално антируска политика на подкрепа на Украйна.

            Източник: swp-berlin.org, 09.06.2023

Според Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) през януари 2023 г. в сравнение с януари 2022 г. САЩ са увеличили разположените ядрени бойни глави с 26 бр. /от 1744 на 1770/, Русия – с 86 бр. /от 1588 на 1674/, Китай – с 60 бр. /от 30 на 410/. Франция и Великобритания запазват същия брой бойни глави /съответно 280 и 120/. Виж подробности в Приложение «Публикации» към този бюлетин.

            Източник: sipri.org, 12.06.2023

Деветте държави с ядрено оръжие продължават да модернизират арсеналите си и няколко разгърнаха нови оръжейни системи с ядрено въоръжение или способни да носят ядрено оръжие през 2022 г., каза шведски мозъчен тръст на 12.06.2023. „Навлизаме в един от най-опасните периоди в човешката история“, каза Дан Смит, директор на Стокхолмския международен институт за изследване на мира или SIPRI.

            Източник: apnews.com, 12.06.2023

 

Северна Корея отново проведе тестове с две балистични ракети. Японското министерство на отбраната съобщи, че те са паднали в 200 километровата морска зона  пред бреговете на Япония.

            Източник: tagesschau.de vom 15.06.2023

Съединените щати изпратиха бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, до Корейския полуостров на 30 06 2023. Бомбардировачите B-52 с голям обсег са участвали в съвместни въздушни учения с други изтребители на САЩ и Южна Корея над полуострова. Преди две седмици САЩ разположиха ядрена подводница, способна да носи около 150 ракети Tomahawk в южнокорейски води за първи път от шест години.

            Източник: apnews.com, 30 06 2023

 

РАЗУЗНАВАНЕ

▪ В рамките на международния форум за сигурност в Сингапур „Диалог Шангри Ла“ на 4 юни се проведе и среща на ръководителите на разузнаванията на около 20 национални разузнавателни служби от света, между които на САЩ, Китай, Индия и др.

            Източник: Ройтерс, 04.06.2023

 

Вътрешният министър на Германия Нанси Фезер сподели за „значителна опасност“ от китайското разузнаване в икономиката, индустрията и науката. Китайските участници в проекти се опитват да получат достъп  до IT- системи и информация за изследователски проекти.

              Източник: Handelsblatt, 05.06.2023

 

Китай ще построи станция, която може да шпионира САЩ от Куба. Eдна станция за подслушване може да даде на Китай плацдарм на около 100 мили от бреговата линия на Флорида. Във Флорида има 21 американски военни бази.

            Източник: The New York Times, 08.06.2023

 

Американските разузнавателни служби са разполагали със сведения за предстоящите действия на „Вагнер“ срещу руското военно ръководство още в средата на месеца и във Вашингтон са били проведени серия от брифинги. Те предполагат, че Путин е бил предупреден поне един ден преди началото на бунта.

            Източник: „Вашингтон пост“, 25.06.2023

 

Събитията в Русия свързани с бунта на частната армия „Вагнер“ станаха повод за самооценка на някои разузнавателни служби. Външното разузнаване на Германия БНД отчита пет фактора, които спъват службата. Тя определено е била по–бавна от други разузнавателни служби.

            Източник: rnd.de, 27.06.2023

 

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс по време на тайно посещение в Украйна през юни е потвърдил "ангажимента на Съединените щати да споделят разузнавателна информация, за да помогнат на Украйна да се защити от руската агресия". От  украинска страна имали за завършат отвоюването на територии и започнат преговори за прекратяване на огъня до края на настоящата година.

                                                           Източници: АФП и Вашингтон пост, 30.06.2023

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ В изявление на висшия представител на ЕС по външни отношения и сигурност Йосеп Борел от името на ЕС се подчертава, че ако Косово и Сърбия не успеят да деескалират напрежението, ще има „негативни последици“. ЕС е готов да предприеме решителни мерки.

            Източник: Tagesspiegel, 05.06.2023

▪ Около 500 турски военнослужещи от 65-та механизирана пехотна бригада на Турция ще съставят по-голямата част от подкрепленията на НАТО в Косово. Турският батальон ще бъде разположен в Косово толкова дълго, колкото е необходимо. Допълнителен батальон от резервните сили на НАТО също е поставен в повишена бойна готовност.

            Източник: nato.int, 05.06.2023

По повод събитията в Косово  и влиянието на Русия, Китай и Турция френският вестник Le Figaro отбелязва, че Балканите са се превърнали в площадка за неевропейски актьори, а чувството в сраните, че са изоставени разпалва отново разочарованието. Външният министър на Австрия Александър Шаленберг заявява, че «Ако се провалим там, нека незабавно забравим за геополитическа Европа!».

            Източник: Le Figaro, 09.06.2023

▪ Предвид продължаващият конфликт между Сърбия и Косово върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел покани косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич на разговори на 22.06.2023„Нуждаем се от незабавна деескалация и нови избори в северната част (на Косово) с участието на косовските сърби. Това е от изключително значение за региона и ЕС“, заяви Борел.

            Източник: rnd.de/politik/, 22.06.2023

 

▪ На срещите, които върховният представител по външна политика и сигурност на ЕС Йозеф Борел проведе  в Брюксел поотделно с премиера на Косово и президента на Сърбия не беше постигнат успех. Според Борел, двамата имали различни тълкувания на причините, фактите, последствията и решенията. Положително било съгласието относно необходимостта от нови избори и обсъждането на условията и стъпките до тях.

            Източник: The Associated Press, 22.06.2023

 

Преди срещата на върха на ЕС, която започна на 29.06.2023 г. ЕС и САЩ изненадващо застанаха на сръбската страна в ескалиращия конфликт между сръбското и албанското население на Северно Косово и по този начин се опитаха да спечелят Белград за Запада. В същото време не само Русия, но и Китай значително е увеличил влиянието си върху страните извън ЕС в Югоизточна Европа.

            Източник: GFP, 29.06.2023

▪ Генералният секретар на НАТО Столтенберг, който участва в Европейския съвет на 29 06 2023 г. подчерта, че водената от НАТО мисия КФОР продължава безпристрастно да изпълнява своя мандат на ООН. Той призова Белград и Прищина да избегнат ескалацията и да се върнат към диалога, подпомаган от ЕС.

            Източник: nato.int, 29.06.2023

РУСИЯ

От 05 до 14 юни Русия провежда военноморско учение в Балтийско море с участието на 40 кораба, 25 самолета и около 3500 войници. Те протичат паралелно на ученията ва НАТО в Балтийско море, стартирали на 04.юни 2023 г.

 

                Източник: tagesschau.de 05.06.2023

 

Министерството на отбраната на Русия иска да постави под свое командване всички руски доброволчески организации. Сега има повече от 40 доброволчески организации, по този начин трябва да се осигури правен статут. Ръководителят на руската частна армия "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че отказва да подпише такъв договор."

              Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland, 11.06.2023

 

Военните разходи на Русия са достигнали 83,5 млрд евро за година, което прави 5% от руския БВП, смятат от Германското дружество за външна политика. Русия преминава към тотален режим на военна икономика.

                                                                                   Източник: Business Insider, 12.06.2023

На 13. 06. 2023 г. пред журналисти в Кремъл руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е отворена към разговори за мир относно Украйна, но единственият начин да се прекрати конфликтът е западните страни да спрат с доставките на оръжие за Киев. Москва имала свой собствен план за мир за Украйна.

                 Източник: Ройтерс, 14.06.2023

▪ Някои наблюдатели са на мнение, че времето в никакъв случай не работи за Путин. „Кремъл отдавна трябваше да обяви нова вълна на мобилизация.“, твърдят те. Ако Кремъл обяви втора вълна на мобилизация, новите войници няма да бъдат обучени и готови да се бият до септември.

            Източник: rnd.de, 16.06.2023

 

▪ В изказването си на Петербургския икономически форум президентът Путин информира за хода на доставките на ядрени бойни глави в Беларус. Според „Франс прес“ те били ускорени, но от думите на президента се разбира, че срокът за приключване на доставките на  тактически ядрени оръжия е между юли и края на годината.

            Източник: Франс прес, 17.06.2023

▪ Делегацията на лидерите на 6 африкански държави (Южна Африка, Египет, Замбия, Република конго и Уганда) след среща с президента Зеленски в Киев, проведе такава и с руския президент Путин. Те заявиха че войната трябва да бъде прекратена и подчертаха негативното й отражение върху техните страни. Преди това Зеленски отхвърли предложението им за преговари с Москва. Относно плана им от 10 точки президентът Путин смятя, че много от предложенията им са погрешни, а говорителят му Песков коментира постфактум, че някои от предложенията на теория могат да бъдат приложени.

            Източник: FAZ, 18.06.2023

▪ Конфликтът между лидерът на наемната армия „Вагнер“ Пригошин и министра на отбраната Шойгу, който досега бе обясняван като умишлено поддържан за заблуда на украинската страна, както и постоянно лансиран от Запада в информационната му кампания срещу Русия, се оказа, че значително е изострен, вследствие на ракетен удар по сили на „Вагнер“, а службата за сигурност ФСБ е образувала разследване срещу Пригошин за опит за военен преврат.

            Източник: rnd.de/politik/, 23.06.2023

 

На 24.06. руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което нарече бунта на «Вагнер», респективно на водача Пригожин, «престъпна авантюра» и «удар в гърба». Лични интереси и амбиции са довели до предателство, а техните  действия внасят разкол в единството на народа. "Бъдещето на Русия е поставено на карта, ще защитя страната си", поясни президентът. Той предупреди, че няма да позволи да се повтори удара нанесен на Русия през 1917 година, когато страната водеше Първата световна война и откраднаха победата й с интриги, сплетни, политиканство зад гърба на армията.

            Източник: ТАСС, 24.06.2023

"По инициатива на турската страна руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. Руският президент информира за ситуацията в страната във връзка с опита за въоръжено въстание". Ердоган е изразил подкрепата си за руското ръководство.

                 Източник: ТАСС, 24.06.2023

▪ Лидерът на Чечения Рамзан Кадиров съобщи, че е изпратил свои части от Министерството на отбраната и от Националната гвардия, които вече са навлезли в районите с предизвиканото от групировката Вагнер напрежение. „Ние ще направим всичко, за да запазим единството на Русия и да защитим държавността“ написа Кадиров в Telegram.

            Източник: Handelsblatt, 24.06.2023

 

▪ Американският Институт за войната информира, че след като силите на „Вагнер“ обкръжили щаба на командването на руския Южен военен окръг в Ростов на Дон, са продължили и достигнали  Воронеж. След постигнато споразумение с беларуския лидер Лукашенко, Пригожин е взел решение за преустановяване на  „Похода на справедливостта“, съгласявайки се с условието да се оттегли в Беларус срещу снемане на обвиненията срещу него и подчинените му. Институтът за изследване на войната (ISW) прави извод, че липсвали резерви в тила на Русия, които да противодействат на нахлуващи сили.

            : FAZ, 24.06.2023

▪ По време на бунта на „Вагнер“ са загинали няколко руски летци, между 13 и 20 войници. Общо бойците на Пригошин са свалили 6 вертолета и един разузнавателен самолет. Сред свалените хеликоптери са три такива за водене на електронна война Ми–8, които и без това са недостатъчни.

            Източник: FAZ, 25.06.2023

▪ Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи действията на „Вагнер“ като неуспешен  опит за бунт, а прогнозата му е, че предизвикателството от страна на тази групировка може все още да не е приключило и да са нужни седмици и месеци, през които ситуацията ще се развива.

            Източник: Ей Би Си, 26.06.2023

▪ На 26.06. пресслужбата на Йевгений Пригошин разпространи първото му обръщение след прекратяване на бунта на „Вагнер“, в което собственикът на частната армия заявява, че са искали да демонстрират протест, а не да свалят ръководството на държавата. Той отново повтори упрека към МО на РФ за обстрелване позициите на „Вагнер“ и подчерта ролята на Александър Лукашенко за прекратяване на бунта.

            Източник:  faz.net, 26.06.23

 

▪ Беларуският политолог Вадим Гигин споделя, че в Украйна смятат бунта на групировката Вагнер само за прикриване на замисъла за прехвърлянето й в Беларус. Лукашенко се познава лично с Евгений Пригожин. Това е оправдано, предвид както политическата ситуация, така и военното противопоставяне.

            Източник: KP.RU , 26.06.2023

 

Кремъл отхвърли съобщение на американските медии като „спекулации“, в което се твърди, че заместник-началникът на Генералния щаб на Русия Сергей Суровикин е знаел предварително за плана за въстание на шефа на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин.

 

            Източник: dpa, 28.06.2023

▪ Във връзка с изразените безпокойства от някои държави в Африка и Близкия Изток, наели частната компания „Вагнер“, Москва е изпратила свои комисари и дипломати, които са разяснили, че „Вагнер" ще продължи да осъществява дейността си без прекъсване, но под контрола на новото ръководство.

            Източник: „Уолстрийт Джърнал“, 28.06.2023

▪ По данни на американски експерти наемническата групировка „Вагнер“ изгражда три лагера в Беларус, единият в бивша военна база, а другите два в Западен Беларус.  

            Източник: RND, 30.06.2023

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Украйна отхвърли предложението на Индонезия за мирен план за прекратяване на войната, като двете страни се изтеглят на 15 км от фронтовите позиции, оформяне на демилитизирана зона под наблюдение на ООН и организиране на референдуми в спорните райони.

            Източник: Ройтерс, 03.06.2023

Китайският министър на отбраната Ли Шанфу на среща с министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников на 04 06 в Сингапур предложи да се използват „всички възможни средства“ за прекратяване на войната с Русия, а също така обеща да разшири връзките между военното ръководство на страната си и Киев.

            Източник: Bloomberg, 04.06.2023

▪ По данни на МО на РФ е била предотвратена голяма настъпателна операция на украинските сили на юг от региона на Донбас, започнала на 04. юни сутринта на пет участъка на фронта. Целта й била да пробие руската отбрана на част от фронта, която била най–уязвима. Украинските сили са загубили над 250 войници.

            Източник: Frankfurter Allgemeine, 05.06.2023

▪ Ръководни лица на американската RAND Corporation подчертават, че е време вече „САЩ да разработят визия как може да бъде приключена войната. Петнадесет месеца война показаха отчетливо, че дори с външна помощ нито една от страните не е способна да постигне решаваща военна победа“.

            Източник: foreignaffairs.com,05.06.2023

 

▪ Разрешаването на стената на язовир „Нова Каховка“ в Херсонска област, която е под контрола на Русия /язовирът снабдява с вода полуостров Крим и атомната електроцентрала в Запорожие, контролирана от руската страна/,  украинското настъпление в Донецка област, отблъснато от руските сили и направените за първи път изявления на министри от Киев, че  Украйна вече има достатъчно въоръжения за контраофанзива, дават основание на някои западни медии за извода, че дългоочакваната операция срещу руските сили вече е в ход. Очаква се контранастъплението да се съсредоточи върху Южна Украйна с цел да прекъсне сухопътните пътища, които свързват Русия и  Крим.

            Източници: Вашингтон пост, Ройтерс, Ню Йорк Таймс, 06.06.2023

 

▪ Папа Франциск изпрати в Киев своя опитен посланик кардинал Матео Зупи, който се срещна с президента на Украйна Зеленски за да предаде посланието му и да посредничи между Москва и Киев за постигане на мир. Папата е обвиняван, включително от Зеленски, че не е назовал достатъчно ясно агресора във войната.

            Източник: CICERO, 06.06.2023

▪ Полският доброволчески корпус призна и потвърди участието си в боевете от предишната седмица в граничния район на руския град Белгород. Подобно признание направиха и два паравоенни руски доброволчески батальони, съставени от дясноориентирани руснаци. Официално обаче Полша не потвърди това.

            Източник: Berliner Zeitung, 06.06.2023

▪ Контраофанзивата на украинската армия очевидно е преминала в решителната си фаза, съобщават от американския тинк–танк Институт за войната. Тя се развива в три направления: град Токмак /Запорожие/ е основното и цели югозападната част на руския фронт. Пробив към Мелитопол ще прекъсне връзката към Русия. Две по–малки направления са насочени в централна Украйна с пробив към Велика Новосилка /северно от Мелитопол и Мариопол/, както и в Бахмут с цел обкръжение на руските сили.

            Източник: rnd.de, 09.06.2023

▪  Според  "Ню Йорк таймс" важната цел на започнатата украинска офанзива била да се прекъсне или намали сухопънтия коридор към Крим,  а най–вероятните сценарии са завземане на части от Донбас или изтласкване на руските сили от индустриалните и селскостопански райони в Югоизточна Украйна, докато евентуално превземане на електроцентралата Запорожие би било стратегическа победа.

Източник: Ню Йорк Таймс, 10.06.2023

▪ Генералният секретар на НАТО Столтенберг в свое интервю даде оценка, че контраофанзивата на украинските сили  «ще бъде кървава и трудна». Руснаците имали време да се укрепят - това били «доста трудни отбранителни линии и пробивът през тях била трудна задача».

            Източник: USA Today, 13.06.2023

«Украйна може би все още има грубо 12 бригади в резерв, които могат да бъдат изпратени за още атаки в идващите дни и седмици, но ангажирането на тези резерви може да изцеди човешките сили на Украйна до точката на рухване.» Сега е добър момент за преговори, пише американският анализатор полковник Дъглас Макрегър.

            Източник: theamericanconservative.com,13.06.2023

От началото на контраофанзивата Украйна е загубила над 160 от танковете си и 25-30% от машините, доставени от чужбина, докато Русия е изгубила 54 танка, твърди президентът Путин пред руски журналисти.

            Източник: Ройтерс, 14.06.2023

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в интервю за Bloomberg заяви: "Все по-важно е" страните в конфликта в Украйна да започнат да мислят как да го прекратят чрез дипломация."

            Източник: Bloomberg, 15.06.2023

▪ В изказване на Петербургския международен икономически форум президентът Путин цитира данни, че "Съотношението на загубите е едно към десет, загубени са 186 танка и 418 бронирани машини".

            Източник: 16.06.2023

▪ Според МО на Великобритания в хода на украинската офанзива има значителни загуби и от двете страни. А „Вашингтон пост“ отбелязва „признаци, че Украйна едва ли ще постигне бърз успех". Собственикът и командващ частната армия „Вагнер“ Йевгени Пригошин би трябвало най–късно на 01. юли да преотстъпи своите наемници  на преподчинение на МО на РФ.  Анализатори смятат обаче, че това е малко вероятно.

            Източник: Euronews, 18.06.2023

 На заседание в МО министърът на отбраната на РФ Шойгу предупреди, че плановете на Украйна да нанесе удари по Русия, включително и Крим с ракети HIMARS и Storm Shadow би довело до незабавни руски удари по центровете за вземане на решения в Украйна.

            Източник: ТАСС, 20.06.2023

 Според президента Володимир Зеленски контранастъплението на украинската армия няма да доведе бързо до освобождаването на всички окупирани от Русия райони. Зеленски за пореден път разсея очакванията, че руските войски ще бъдат отблъснати в близко бъдеще.

Източник: morgenpost.de, 21.06.2023

 

На двудневната конференция в Лондон за набиране на средства за възстановяване на Украйна САЩ заявиха нова помощ от 1,3 млрд дол, ЕК – 50 млрд евро до 2027 г., Великобритания –280 млн евро помощ и 3,5 млрд евро кредитни гаранции на Световната банка.  Над 400 фирми от 38 страни са заявили ангажимент за инвестиции.

            Източник: tagesschau.de, 21.06.23

▪ Властите в Херсон съобщиха за няколко повредени моста. Въоръжените сили на Киев са бомбардирали „гражданска инфраструктура: мостове на административната граница между област Херсон и Крим близо до Чонгар“. Според "първоначалните оценки" Украйна е използвала британските ракети Storm Shadow.

            Източник: AFP, 22.06.2023

 На 24.06. в Копенхаген се състоя неформална среща на съветници по национална сигурност и дипломати от държавите от Г–7 и пет държави от Глобалния юг /Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка, Саудитска Арабия/ по покана на Украйна, които обмениха мисли относно условията, при които Киев и Москва биха могли да седнат на масата за преговори и какви гаранции могат да бъдат дадени както на Украйна, така и на Русия. На Москва можело да бъде гарантирано например, че няма да бъдат разполагани крилати ракети на украинска територия. Украйна обаче не е склонна да отстъпи Крим.

            Източник: rnd.de, 26.06.2023

 

▪ Нереалистично е да се очаква Русия някога да „изчерпи“ своите ракети, смятат експертите от института CSIS. Украинските военновъздушни сили съобщават за прехващане на около 70-80 процента от руските крилати ракети. Като цяло ефективността на противовъздушната отбрана на Украйна непрекъснато се подобрява от началото на войната, особено срещу руските крилати ракети. Украйна има проблем с противовъздушната отбрана с малък обсег (SHORAD).                             

            Източник: CSIS,  28.06.2023

 

 Украинските медии съобщават за съсредоточаване на значителни руски сили, както и танкова групировка за отбрана на гр. Бахмут. Очевидно са подбрани най–добрите руски части, въздушно–десантни подразделения, както и такива на частни компании с боен опит. Подкрепата им се осигурява от артилерийски системи и ракетни системи за залпов огън.

            Източник: УНН, 30.06.2023

ПУБЛИКАЦИИ

▪  States invest in nuclear arsenals as geopolitical relations deteriorate—New SIPRI Yearbook out now

12 June 2023

https://sipri.org/media/press-release/2023/states-invest-nuclear-arsenals-geopolitical-relations-deteriorate-new-sipri-yearbook-out-now

▪ How Much Aid Has the U.S. Sent Ukraine? Here Are Six Charts.

Six graphics illustrate the extraordinary level of support the United States has provided Ukraine this past year in its war against Russian invaders.

Article by Jonathan Masters and Will Merrow

https://www.cfr.org/article/how-much-aid-has-us-sent-ukraine-here-are-six-charts

▪ Истината не е на върха на дулата на частните армии, нито в бойните глави на ракетите

Епицентър, 27.06.2023

https://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kade-sgreshi-Putin-s--quot-Vagner-quot-/319308/11/0

НОВИ КНИГИ

„Войната в Украйна. България над всичко“ от генерал–майор Стоимен Стоименов:

Една мъдра книга – наръчник за държавното ръководство

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2632:2023-06-30-18-20-14&catid=17:--&Itemid=36

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България.

Съставил: С. Николов, 30. 06. 2023, snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: Това беше последният, 60–ти брой на ежемесечния Информационен бюлетин. Надяваме се, информацията в тези 840 страници да е била полезна. Прекратяването му се налага по организационни причини. Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР на практика вече от три години не съществува, въпреки че през първите две години имаше полезни инициативи и изпратени изводи и предложения от нашите дискусии до Президента, Народното събрание и Министъра на отбраната. Предметът на дейност на инициативата бе анализа, а не издаване на информационен бюлетин за членовете. На интересуващи се препоръчвам издаваните бюлетини, книги, годишни прегледи и конференции на Българското дипломатическо дружество и Центъра за стратегически изследвания: expert-bdd.com и csr-bg.com. В УС на БДД бе поставен въпроса за мрежов характер на дейността на НПО-и в България, което да улесни и подпомогне организации с по–малък капацитет. В този смисъл, истински интересуващите се са добре дошли за бъдещи съвместни дейности и участия.  


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.07.2023