ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Най–лесно печелят войните тези, които не участват в тях. Нов военен блок?

Симеон Николов 08.02,2021

Като част от настъпателния подход на администрацията на президента на САЩ срещу Русия през първите седмици след поемането на властта е идеята за създаване на нов военен блок от Украйна, Грузия и Молдова. За първи път тя бе спомената от министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба след разговор с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, проведен на 02. февруари т.г., както и след преговорите между ръководителя на президентската администрация на Украйна Андрей Ермак със същия, потвърдени на сайта на американското посолство в Киев. От начина на изложението на Дмитрий Кулеба се подразбира, че идеята е инспирирана от американска страна, а той не само се е съгласил, но и е уверил презокеанския си колега, че може да разчита на Украйна и че трите страни вече активно се движат в това направление.

Въпросът не е в причината за формиране на такъв съюз, отговорът е пределно ясен, а за същността на инициативата и последствията от нея. Защото от трите страни единствено Украйна разполага с реална военна мощ /според класацията на Global Firepower – на 25–о място в света/. Числеността на украинската армия е 255 0000, на  Грузия е 32.650, а на Молдова – 6 500. Трите страни са несравними по въоръжението си: Украйна има  2809 танка, 234 самолета, а ВМС предстои да получат 5 корвети, 8 ракетни катери , 2 десантни катера и т.н. Докато Грузия има  192 танка и 171 БМП, слаби ВВС и ВМС. Молдова въобще не може да бъде военен фактор с трите си бригади и 1 артилерийски дивизион.

Такъв съюз не би могъл да изпълни своята роля, ако не е подкрепен от НАТО. Следователно той може да бъде само фасада, която да позволи на САЩ и НАТО да увеличат военната помощ за трите страни и под формата на сътрудничество и военни учения да навлязат още по–масирано в Черноморския регион. В Украйна вече се строят три военни бази.  Другото основание е, че независимо от обещанията на главния секретар на НАТО Столтенберг  за членство /”Вратите на Алианса са отворени за Украйна”/, това не може да се случи докато съществуват спорни проблеми. Реакциите и мерките на Москва също са фактор, на който Вашингтон се опитва да  противопостави освен военни и политически аргументи. Това обаче рано или късно може да ескалира в регионален конфликт, който само формално ще е между новия военен „блок” и Русия. Тоест, САЩ ще имат своите „прокси”–сили и те няма да са само Украйна и Грузия.

Реализирането на идея за военен съюз Украйна–Грузия–Молдова предизвиква обаче въпроси относно ролята и подкрепата на други две големи военни сили: Турция и Великобритания. Турция има много тясно и активно военно сътрудничество  с Украйна, доставя въоръжение и бойна техника, подкрепя кримските татари и не признава присъединяването на Крим към Русия. Освен това е единствената сериозна военноморска сила в Черно море след Русия. Великобритания строи една от трите военни бази в Украйна, има военни доставки, а започва и нова политика в района на Южен Кавказ заедно с Турция. Затова неизбежното изостряне на отношенията с Русия от създаването на някакъв нов военен блок непосредствено до руските граници ще въвлече и тези две страни, а същевременно ще внесе разкол в тактическия съюз на Турция с Русия.  

Военното присъствие на САЩ и НАТО в Черно море, както е известно, е ограничено от Конвенцията от Монтрьо, поради което имаше различни идеи за нейното заобикаляне. Например, с отдаване на концесия на брегова територия на приморска страна или с предоставяне на кораби и въоръжение, които да плават под флага на някоя черноморска страна. Прокарването на изкуствен канал, паралелен на Босфора, също би неутрализирало действието на конвенцията, защото тя важи само за естествени проливи, но поради недостиг на средства турският президент Ердоган предложи намаляване на размерите на канала, а крайният срок за завършването му е 2023 г.  Идеята за военен съюз между Украйна, Грузия и Молдова е поредния вариант за осигуряване на такова военно присъствие и изтласкване на Русия.

Очевидно очакването е, че тя ще ускори и решаването на Приднестровския проблем, заявка за което подаде новоизбраната за президент на Молдова Мая Санду.

Военната политика обаче би била разумна, ако допринася за успокояване на страните от източния фланг на НАТО, но не да разпалва надпревара във въоръжаването и нови заплахи за сигурността.

Ако действително се реализира такъв формален военен съюз между Украйна, Грузия и Молдова с цел легитимиране милитаризирането на Черноморския регион и създаване на буфер, който да поеме евентуален военен конфликт, неизбежно ще има последствия и за България. Ще се активизира военната дейност и по–честото използване на българските пристанища. Ще нарастне присъствието на съюзнически войски в България. В политически план ще се активира следващия етап от т.н. от помощник държавния секретар Виктория Нюланд „фронтови пояс” от Балтика до България включително, в който най–слабия член се очертаваше нашата страна. От Изток тя ще бъде поставена пред свършени факти и ще доставя оръжие, така както го правеше по време на войната в Украйна. Същевременно бе създадена ситуация, при която както Македония, така и Сърбия проявяват недружелюбност и водят към един разпокъсан и слаб регион, в който други сили могат да налагат волята си. Когато украинският народ целенасочено и за сравнително кратък период  бе отчужден от руския, беше ясно, че това не може да се случи с България, но още тогава анализаторите си даваха сметка, че с нас ще се подходи с други инструменти. Страните от „фронтовия пояс” трябва да останат разпокъсани и зависими. Останалото ще свърши инициативата „Три морета”, ако не бъде пренасочена към повече сътрудничество в инфраструктурата, енергетиката, науката и разширена с още страни /Гърция/. В противен случай ще е само средство за изолиране на високотехнологична Европа от богатия на ресурси Изток. За българската дипломация става все по–сложно да изтъргува ситуацията в своя полза, а това изкуство беше загубено през последните десетилетия.

Отдавна е ясно, че ЕС няма както политически, така и икономически интерес от откъсването на континента от Евразия и от нова студена война с Русия. Но вместо взаимна подкрепа между незаинтересваните от това развитие с Украйна, Грузия и Молдова европейски страни, ние се хвърляме в защита на лошо скроени и още по–лошо изпълнени от разузнаванията провокации в една информационна война срещу Русия. Забравяйки може би, че най–лесно печелят войните тези, които не участват в тях.  

 

 

 

CSR в ТВ  и радио– предавания

Накъде отива светът. Глобалният политически лабиринт през погледа на български дипломати
Представя Симеон Николов
17.09.2020

Източната политика на ЕС
Проф. Нина Дюлгерова и Симеон Николов
16.10.2020

«Накъде отива светът»
В „Студио Хъ“ Симеон Николов, дипломат, говори по темата накъде отива светът.
sedemosmi.tv, 21. 08. 2020 г.

Симеон Николов: Българската политика няма собствен почерк
БНР, 14.08.2020

Симеон Николов: България може да изпадне в периферията на европейската отбрана
БНР, 14.01.20 в 18:39

Империята отвръща на удара: Москва изгони наш дипломат. Срещата на НАТО в Лондон: Ще воюваме ли с Русия
Българска свободна телевизия, 05.12.2019, интервю със Симеон Николов

Симеон Николов: Сирия е по-близо до възобновяване на войната
БНТ, Още от деня, 11.10.2019, 18,20

Симеон Николов: Квотата на политически назначения в дипломацията отдавна е надхвърлена БНР, Хоризонт, на 20.08.19 в 09:58

Симеон Николов:
По време на прехода не говорихме открито за военното разузнаване

БНР, Хоризонт, 12.08.19 в 09:43

Експерт: За увеличението на мигрантския поток се знаеше отдавна
ТV Balgaria On Air, 09.04.2019

Иде ли краят на Ердоган
ТВ «България 24», Точка на кипене, 04.04.2019, гост Симеон Николов

Буреносни облаци над Европа
ТВ България 24, 28.02.2019 г.
Гост в студиото: Симеон Николов - директор на Центъра за стратегически проучвания

Симеон Николов: Има огромен разлом между Европа и САЩ, но няма опасност от разпад на НАТО
ТВ Канал 3, Денят  на живо, 19.02.1019

Дипломацията деветата дупка на кавала
ТВ СКАТ, Телевизионен форум, 20.01.2019

Европа се радикализира, ЕС се бори бавно с тероризма, алармира дипломат
ТВ България Он Еър, 17. 12.2018 г.

Споровете по ракетните договори между Русия и САЩ
Канал 3, Денят на живо, 13.12.2018 г.

 

Симеон Николов: ЦРУ предупреди за опасност от граждански войни в Европа още през 2008-а
БНР, Програма Хоризонт, предаване 12 плюс 3, водещ Петър Волгин

Кой плаща за сигурността на Европа и Глобалния пакт за миграция
Телевизия България 24, 13.11. 2018

Светът след сблъсъка в ООН и България Национален пресклуб БТА, 02.10.2018 г.

Навлиза ли светът в гореща есен? Икономическите войни, сирийският казус и предизвикателствата пред Европа. 31 август 2018 г.,11.–12. ч., Национален пресклуб БТА

Дипломат: Външните министри на Турция и Русия обсъждат несъгласието си за Сирия
ТВ България Он Еър, 14.08.2018 г.

Европа и мигрантите

БНТ, денят започва, 26. 06. 2018 г.

 

Геополитическият пъзел на световната промяна

БТА, 12. 06. 2018 г. , Пресконференция

Неизбежна ли е войната срещу Иран
ТВ Евроком, 23. 05.2018 г., „Резонанс” с Васко Мавриков

Дипломат призова за умерен оптимизъм след срещата на върха в София
ТВ „България Он Еър”, предаване Денят ON AIR, 18.05.2018 г., Симеон Николов

България на ръба на разлома

Симеон Николов - директор на Центъра за стратегически проучвания

ТВ България, Точка на кипене, 11.05.2015 г.

Симеон Николов: Ракетният удар бе нанесен, за да се унижи Русия Атаката е увертюра към война срещу Иран, Канал 3, 14.04.2018 г.

Геостратегически рискове пред Балканите

ТВ „България 24”,  05. 2018 г., гост - Симеон Николов - Директор на Центъра за стратегически проучвания

С. Николов: Услуга за Тръмп ще е, ако Путин убеди Ердоган да не се минава червената линия Манбидж
публикувано на 03.04.18 в 12:59

Напрежението между Русия и Запада заради отравянето на Скрипал щe ескалира!?
България ОнЕър ТВ, 02.04.2018 г. Предаването Денят ON AIR
Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

След срещата между лидерите на ЕС и Турция - оправдаха ли се очакванията?"Референдум с Добрина Чешмеджиева" - 27.03.2018

Симеон Николов: Отровеният руски шпионин в Лондон не е интересен за никое разузнаване

Канала 3 , Денят на живо,  19 Март 2018г.

 

Казусът Скрипал и ползите за Тереза Мей

Симеон Николов, ЦСИСМО, Блумберг ТВ България , Бизнес старт, 19.03.2018

Геополитически игри в Сирия
ТВ България 24– Национална телевзия, Точка на кипене, 12. 03.2018 г.

България 24 - Национална телевизия, "Точка на кипене", 12.02.2018 г.,Коментари на експерта по сигурност Симеон Николов

 

Хаосът в Сирия може да доведе до възраждане на ИДИЛ Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 09.02.2018, Симеон Николов

 

Симеон Николов: Истанбулската конвенция - една разрушителна идеология 02.02.2018, 20:49, Алтернативен Поглед, 4200

 

Симеон Николов: Ердоган иска да засели в Сирийски Кюрдистан бежанци от Турция 02.02.2018, 20:47, Алтернативен Поглед, 3100

 

Симеон Николов: Не се очакват конкретни резултати от конгреса за Сирия в Сочи

БНР, 29.01.2018 г.

 

Симеон Николов: Необходимостта за създаването на европейска армия е видимa (видео)

Канал 3, 09.01.2018 г.

 

Путин призова за увеличаване на хуманитарната помощ за Сирия Симеон Николов, ТВ Блумберг,, Бизнес старт, 23.11.2017

 

Турция - готова да ескалира събитията в Сирия TV Balgaria On Air, 24.07.2017/20:22

 

Симеон Николов: Три западни държави поддържат сайтовете на Ислямска държава ТВ BiT, Любомира Тонева 18.07.2017 еМисия България

 

Симеон Николов: Пари за новия изтребител има, но искат да пренасочат заделените пари за други цели (ВИДЕО) Канал 3, 10.07.2017 г

 

 

 

Други линкове към предавания

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИНИ 2018/19/20

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                           Последна актуализация

09.02.2021