ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 25

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ю Л  И   2020 г.

НАТО

Брюксел прие новите планове за отбрана на балтийските страни и Полша, одобряването на които беше блокирано единствено от Турция. В Естония беше открит нов център за комплектоване на силите, в интерес на военния контингент на НАТО. За строителството са изразходвани общо 20 милиона евро.Той се състои от единадесет сгради и няколко големи зони за танкове и други бронирани машини. Планира се подобни центрове да бъдат изградени във всички балтийски страни, както и в Полша, България и Румъния.

      Източник:   fondsk.ru/news/ 03.07.2020

▪ В Брюксел се проведе заседание на Комисията НАТО–Грузия с участието на грузинския министър на отбраната. Дадена е положителна оценка на реформите в отбраната и сигурността. Договорено е засилване на сътрудничеството в Черноморския регион.

         Източник:  nato.int , 14.07.2020

▪ За да се справи с подводния флот на Русия, както и с военното влияние на Китай в Европа, НАТО се нуждае от нова стратегия по море, пише Stars and Stripes, позовавайки се на думите на напускащия длъжността командир на ВМС на САЩ в Европа и Африка, адмирал Джеймс Фого.

        Източник: ИноТВ, 19.07.2020

САЩ       

Военноморските сили на САЩ обявиха, че планират да интегрират безядрена бойна глава ICBM  на тежки разрушители от клас Zumwalt като част от програмата за конвенционален бърз удар (CPS) във всяка точка на планетата в рамките на един час. Без да заменят ядрените оръжия, те допълват възможностите на САЩ в класа на конвенционалните оръжия, както бе разяснено в доклада от 2019 г. „Бърз глобален удар с неядрено оръжие и балистични ракети с голям обсег: предпосдтвак и проблеми”.  

          Източник: фондстрк.ру, 03.07.2020

▪ В публикация в Defense News, въз основа на изявленията на Тръмп, както и мемоарите на бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, се твърди, че «Тръмп по принцип беше готов да изтегли САЩ от НАТО още на срещата на върха през 2018 г. «
Кризата, която ще последва пандемията, може да доведе до това, че Европа да харчи още по-малко за отбрана. В тази ситуация напускането на САЩ би било самоубийство.

         Източник: Defense News, 02.07.2020

 

▪ Сателитни снимки показват голяма инфраструктура на отдалечения американтски остров Уейк в Тихия океан, между Япония и Хавай, служил като резервно летище Пистата е с дължина 9 800 фута. Базата напоследък е значително подобрена. Предполага се превръщането на остров Уейк в център на въздушните сили.

Той е извън обсега на балистичните ракети със среден обсег на Китай и Северна Корея и до голяма степен в края му, ако не и недостъпен, за техните балистични ракети със среден обсег (IRBM). Гуам, на около 1500 мили на запад, е в обхвата на тези оръжия. Смята се, че това са подготовка за война в Източна Азия.
 

          Източник: The Drive, 07.07.2020
 

Пентагонът обяви във вторник, че САЩ се оттеглиха от пет бази в Афганистан и намалиха числеността на силите си там като част от споразумението, сключено с талибаните по-рано тази година Споразумението предвижда 14-месечен график за изтегляне на американските военни сили, техните съюзници и коалиционни партньори.

          Източник:  CNN , 14.07.2020

▪ На 17 07 2020 г. министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър отбеляза в официално съобщение, че трябва да бъде приветствано увеличаването на военните бюджети поне на 2% от съюзници и партньори. Те трябва да бъдат насочени към възпиране на противниците–Русия и Китай. Русия била по–сложен противник от Китай.

          Източник: voennoedelo.com, 18.07. 2020

 

Сенатът на САЩ одобри проекта за бюджет за отбрана за следващата фискална година (от 1 октомври) с приоритет „стратегическа конкуренция с Русия“.Според  уебсайта на Сената на САЩ, документът е подкрепен от 86 сенатори, още 14 са против, съобщава ТАСС .

       Източник: ТАСС, 21.07.2020

▪ Министърът на отбраната на САЩ потвърди и конкретизира, че ще бъдат изтеглени 11 900 военнослужащи от Германия / което е повече от съобщените по–рано 9 500. От тях 6 400 ще се завърнат в САЩ, а 5400 ще бъдат предислоцирани в Европа – Белгия и Италия. Планира се предислоциране на европейското  командване на американските ВС  от германския град Щутгарт в Белгия.

        Източник tagesspiegel.de, Ройтерс, 28 07 2020

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Бюджетната комисия на Бундестага одобри искания за още 25 млн евро, с които през следващите дни ще бъде завършено сключването  на договори с отбранителната индустрия в обш обем от почти 1 млрд евро за оборудване. За полугодието са докладвани едва една четвърт от планираните за 2020 г. проекти. Бавят се проектите свързани с поемането на командването на Силите за бързо реагиране през 2023 г. За нуждите на съюзнически държави са сключени договори за 1818 управляеми ракети GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), изстрелвани с  Mars II. За ПВО системата Пейтриът се привеждат 170 ракети PAC-2 (Patriot Advanced Capability) в стандарт GEM-T (Guided Enhanced Missile). За разузнавателната система PEGASUS (Persistent German Airborne Surveillance System) ще бъдат придобити 3 самолета Global 6000, в които до 2025 г. ще бъде вградена интегрираната разузнавателна система ISIS.

      Източник: ES/Т, 03.07.2020

▪ Министерството на отбраната на Германия препоръча придобиването на въоръжени дронове за Бундесвера. С това щяла да се увелии сигурността на реагиране се твърди в доклад до Бунтдестага.

         Източник: Deutschlandfunk. 06 07. 2020

▪ Съюзът на офицерите от Бундесвера смята, че във въоръжените сили има претоварване: една твърде малка армия трябва да се справи с много задачи. Когато няма време между мисии за осмисляне на опита и възстановяване, има гжрешка в системата. Това  трябва да бъде отстранено от министъра на отбраната Анегрет Крамп–Каренбауер.

        Източник: C Magazin, 10.07.2020

Министърът на отбраната на Германия посети 5 източноевропейски страни / Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България/ и разясни идеята за изготвяне в ЕС на общ „Стратегически компас”. Разгледани бяха въпроси , касаещи задълбочаване на сътрудничеството в ЕС и в НАТО. Поне в няколко  от тези страни имало интереси, които се отклонявали от представите на Германия за външната и военна политика. Полша преговаря със САЩ за придобиване на ново въоръжение. Унгария обаче е най–големият клиент на германската военна индустрия.

             Източник: BMfVq 20 07 2020

▪ В дясноекстремистки канал в интернет през миналите месеци войници на Бундесвера са обменяли планове за гражданска война и действия срещу инакомислещи. Изданието „Цайт” публиква откъси от дискусията. В командването Срециални сили е установена липсата на 62 кг взривно вещество. ЕДна от участницките в чата е разпозната като дясноекстремистки терорист от групата S. Тази група е планирала нападения над джамии и политици, докато членовете й били арестувани през февруари 2020 г.

           Източник: Die Zeit, 23 07 2020

▪ Под мотото „Твоята година за Германия” Бундевсерът представи нова програма за привличане на доброволци за „Защита на Родината” в мирно време и главно в цивилната сфера. От април 2021 г. се очакват до 1000 кандидати. Програмата допълва съществуваща вече доброволна служба. Тя е с продължителност от 7 до 23 месеца и допринася за привличане и на временна служба и на  професионални войници.

               Източник: NTV, 23 07 2020

 

ФРАНЦИЯ

▪ При преструктуриране на правителството от френския президент беше създадено ново Министерство на морето (Ministθre de la Mer). Такова е имало последно до 1991 г. То беше поверено на  Annick Girardin.

     Източник: ES, 13.07.2020

▪ Срещата между френския президент Макрон и гръцкия премиер Мицотакис по време на срещата на върха на ЕС не можа да даде никакви импулси за визираното сътрудничество в отбранителната промишленост. Гърция поставя под въпрос подписаното писмо за намерения от октомври 2019 г. за сделка от 2,5 до 3 млрд евро. Лансирани били оферти за закупуване на кораб от САЩ.

         Източник: ES/Т, 15.07.2020

 

УНГАРИЯ

▪ Министерството на отбраната на Унгария информира за планиран през 2021 г. военен бюджет от 2,2 млрд евро, от които една четвърт ще бъде предвидена за придобиване на ново въоръжение. Освен вертолети H145M, предстои такова и на танкове, гаубици и др.

         Източник: ES/Т, 10.07.2020

 

УКРАЙНА

▪ Президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе разговори с ръководителя на Министерството на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Това се съобщава на уебсайта на украинския лидер. По време на срещата, която се проведе в Украйна, представители на държавите се съгласиха да разработят възможността за създаване на договор за военно сътрудничество. Украйна е поисала да закупи нови безпилотни летателни средства.


         Източник: Газета.ру, 10 07 2020

▪ През следващата година Украйна може да получи военна помощ от САЩ в размер на 275 млн. долара, което е с 25 млн повече от поисканото.  През 2021 г.  Украйна може да получи от САЩ общо 100 млн. долара повече, отколкото през фискалната 2020 година.
       Източник:
https://www.unian.net/detail/all_news, 08.07.2020

                  

ТУРЦИЯ

▪ Ако се приеме законопроекта за въвеждане на санкции срещу Турция заради закупуването на руските системи С-400, реакцията на Анкара ще зависи от тежестта на санкциите. Най-вероятният вариант е да се въведат лични санкции срещу служители от обкръжението на Ердоган. Това ще бъдат възпитателни санкции. САЩ не искат сериозно да навредят на отношенията с Турция. Американското присъствието в базите “Инджирлик” и “Куреджик” е важно за САЩ по отношение на логистиката и затварянето им няма да се случи, твърди доцентът от катедрата по политически науки и социология на РЕУ “Плеханов”, Александър Перенджиев.

       Източник: Взгляд, 18.07.2020

 

EC

От началото на юли 2020 г. Германия пое отговорността както за управлението на Силите за бързо реагиране на ЕС, така и за бойните групи на ЕС 2020–2. Германия е водеща нация, към която могат да се присъединят други страни с техни контингенти. Съставът е усилен батальон. Радиусът на действие е 6000 км. Концепцията е основа на бързата реакция на ЕС и трябва да осигури стратегическата независимост на ЕС.

      Източник: ES/Т, 03.07.2020

 

▪ По време на среща с депутати от Европейския парламент министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер посочи необходимостта от разработване на единен "стратегически компас" по отношение изграждането на отношения с Руската федерация и други международни играчи. Според нея е необходимо ЕС да стане „по-дееспособен във външната политика и политиката на сигурност“. В идеалния случай би било добре да се проведе такъв съвместен анализ на «руската заплаха» преди края на тази година и да се разработи „стратегически компас“ през 2022 г.

       Източник: Der Spiegel, 13.07.2020

▪ Европейската комисия прие нова стратегия на ЕС за Съюза на сигурност за периода 2020—2025 г., с акцент върху приоритетните области, в които ЕС може да даде своя принос, за да окаже подкрепа на държавите членки за повишаване на сигурността за всички, които живеят в Европа. В стратегията се определят инструментите и мерките, които трябва да бъдат разработени през следващите 5 години, за да се гарантира сигурност в нашата физическа и цифрова среда, в области като борбата с тероризма и организираната престъпност, предотвратяването и разкриването на хибридните заплахи и повишаването на устойчивостта на критичната ни инфраструктура и насърчаването на киберсигурността и засилването на научните изследвания и иновациите.

      Източник:  https://ec.europa.eu/info/index_bg  24.07.2020

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Нова група кораби от НАТО на 7 юли навлезе в Черно море за участие в следващо учение. Това е съюзническата минно-почистваща група, която включва: плаваща база за доставки Aliakmon на гръцките ВМС и два миночистача Tambre и Gaeta от испанския и италианския боен флот.

        Източник: topwar.ru, 07.07.2020

 

▪ Испания спешно изпрати ракетна фрегата Alvaro de Bazan във водите на Черно море , което може да доведе до доста сериозна конфронтация на руските граници.

         Източник: Раn.bg, 08 07 2020

▪ Украйна и НАТО се договориха да засилят присъствието на Северноатлантическия алианс в Черноморския регион, съответното споразумение беше постигнато след разговор между украинския министър на отбраната Андрей Таран и генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. "Страните се споразумяха да засилят присъствието на сили и средства на сушата, морето и във въздушното пространство на Черноморския регион чрез увеличаване на патрулите във въздуха и присъствието на кораби на военноморските сили на страните членки на съюза", се казва в съобщение на уебсайта на Министерството на отбраната на Украйна.
           Източник: МО на Украйна, 10 07 2020

Русия

▪ Армейската авиация в Крим и Кубан прие на въоръжение нови вертолети Ми-8АМТШ «Терминатор», за прехвърляне на десант, товари и оказване на огнева подръжка.

           Източник: voennoedelo.comq 15.07.2020

До 2027 г. частта на модерните кораби в руските ВМС ще надвиши 70%, увери руския президент Владимир Путин в Керч /Крим/. През последните 8 години на въоръжение са приети над 200 кораби от различен клас. Двата нови многоцелеви десантни кораби (UDK), проект 23900  са с дължина 204 м, ширина 38 м, водоизместимост 25 000 тона, може да превозва до 1000 военослужещи с въоръжението им и 6 шест лодки. В Северодвинск бяха приети на въоръжение 2 адрени подводници проект 885М Yasen-M  с имена „Воронеш” и „ВЛадивостик”. Те ще получат и хиперзвукови оръжия.

              Източник: ES/Т, 24.07.2020

 ▪ По време на посещение на военноморския парад в Санкт Петербург, руският президент обяви, че 40 нови кораба ще влязат в експлоатация в руския флот през тази година. Парадът беше посветен на Деня на флота, пише “Дейли Мейл”. Подобни паради се провеждаха в пристанищата на Далечния Изток, в Севастопол, Североморск, Балтийск, Каспийск, както и в Сирийския Тартус. Общо в празненствата са взели участие около 200 кораба, 80 самолета и 15 хиляди военнослужещи. Освен това Путин обеща, че флотът ще бъде оборудван със свръхзвукови ракети.

          Източник: Поглед–инфо, 28.07.2020

▪ На 26 юли руският президент Влдимир Путин съобщи, че руските ВМС ще бъдат въоръжени с хиперрзвукови ядрени оръжия и подводнви ядрени дронове. Те ще допринесат за подобряване на бойните способности и изключителни предимства. Продължава строежа на подводното торпедо „Посейдон”, предназначено за поразяване на брегови цели. МО информира за успешен тест на хиперзвуковата ракета „Циркон”, скорост – 343 м в секунда.

        Източник: DWN, 27 07 2020

▪ Руски изтребител Су-27 е отбълснал два разузнавателни самолета на Съединените щати на 30 07 2020 г., след като американските летателни машини приближили руската граница, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия. Самолетите на САЩ не са имали  разрешение да прелитат над граничните територии на Руската федерация, поради което е  трябвало да бъдат отблъснати, заяви говорител на руското военно ведомство.

         Източник: Новости, 31.07.2020  

УКРАЙНА

▪ Кoмaндвaщият Вoeннoмoрcкитe cили нa Укрaйнa Oлeкcий Нeижпaпa зaяви, чe cтрaнaтa ce пoдгoтвя зa пълнoмaщaбнa вoeннa кoнфрoнтaция cрeщу Руcия. Тoй кaзa тoвa в интeрвю зa издaниeтo „Думcкaя”, предаде Факти. Нoвoнaзнaчeният нaчaлник нa укрaинcкия бoeн флoт кaзa, чe зa cъжaлeниe вoйнaтa щe дoнece мнoгo зaгуби – кaктo вoeнни, тaкa и цивилни. Мнoзинa ceгa нe рaзбирaт тoвa, въпрeки чe cтрaнaтa e във вoйнa ceдмa гoдинa, кaзa укрaинcкият кoнтрaaдмирaл. 

        Източник: Факти.бг, 06.07.2020

СЪРБИЯ

▪ Дмитрий Евгеньевич Шугаев, директор  на Федералната служба за военно–техническо сътрудничество на РФ съобщи, че Русия е готова да продаде на Сърбия  нови системи за ПВО. Продължават обсъжданията с партньорите от Сърбия, но било още рано да се говори за конкретни резултати. Сърбия можела да стане регионален ценътр за ремонт на вертолети и друга авиационна техника.

    Източник: Вечернье новости, 11.07.2020

СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

▪   На 01 юли Париж обяви временно прекъсване на участието си в операции по осигуряване на сигурността в Средиземно море. Опровергавайки обвиненията нън военна подръжка на Либийската национална армия на Х. Хафтар, Франция заяви позицията си за „дълговременно политическо решение в Либия”.

       Източник: фондстрк.ру, 03.07.2020            

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

От 10 до 19 юли се проведе националното военноморско учение „Бриз 2020”, отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. Учението бе планирано и се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които бяха обявени своевременно. В учението участваха 9 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса

         Източник: БТА, 20.07.2020

▪ Ученията на НАТО, проведени край бреговете на Крим до 26 юли, преминаха с провокация близо до руските граници. Така по време на учението два военни самолета неочаквано напуснаха зоната на учението на НАТО „Sea Breeze 2020“ и се отправиха към южните руски граници, летейки много близо. Според редица данни е извършено претърсване за руски военни кораби, включително и такива, които наблюдават текущитеученвия, информация за това се предава на военни кораби, след което са разработени действия за разгрома на руския флот.

    Източник: По информация на Пресцентъра на ВМС, 27.07.2020

▪ Корвета „Бодри” от състава на българските Военноморски сили участва в американо - украинското учение с международно участие “
SEA BREEZE 2020”. Екипажът на корветата участва в  учението на море от 20 юли до 25 юли 2020 година, както и в учението в пристанище Одеса на 25 и 26 юли 2020 година. В учението участваха кораби от ВМС на САЩ, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Испания и Грузия с цел повишаване нивото на оперативната съвместимост и подготовката на личния състав при прилагане на процедури по време на плаване в състава на многонационални съединения.
        Източник
: БА, 27.07.2020     

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪  През първите 4 месеца на годината от Германия са били изнесени и продадени оръжия за почти половин милиард евро. Това са 40% повече отколкото през същия период на миналата година. През 2019 г. общият обем на износ на оръжия е бил 1,1 млрд евро.  За разлика от миналата година правителството квалифицира като секретни данните за износа за трети страни, които не са членове нито на НАТО, нито на ЕС.

        Източник: Die Zeit,14. Juli 2020

 

▪ Люксембурският финансов холдинг CDE (Compagnie de Dιveloppement de l’Eau) погълна по–голямата част от оръжейният производител Heckler & Koch от Баден–Вюртенберг– Оберндорф. Зелена светлина за сливането преди това даде Икономическото министерство. Имаше дълги спорове между CDE и досегашния основен акционер  Андреас Хеешен, който през 2002 г откупи Heckler & Koch от британския оръжеен концерн BAE Systems. След две години на загуби Heckler & Koch отново е на минимална печалба.

           Източник: ES/Т, 21. 07.2020

▪ Създаването и производството на нов радар за самолетите Eurofighter, които ще влязат на въоръжение в Германия и Испания бе възложено от Airbus Defence and Space на Hensoldt Holding GmbH. Договорите са на стойност над 1,5 млрд евро, включващи и  цифров многоканален приемник и за антенни модули.

        

▪ В близките 5 години САЩ не са готови да преминат на нов формат за водене на бойни действия с реално използване на технологии на база Изкуствен интелект и ще воюват по старите традиционни начини.

        Източник: сп. "Арсенал Отечества", 27.07.2020

▪ ПРО: MDA, съвместно със Стратегическото командване на Съединените щати, Северното командване на Съединените щати и Службата на министъра на отбраната, започна работа по придобиването на прехващач от следващо поколение (NGI) Многослоест подход, състоящ се от NGI, Aegis BMD и THAAD, може да бъде наличен в средата до края на 20–те години, което ще засили отбраната  срещу ракетно нападение на държавата.

            Източник: breakingdefense.com, 30.07. 2020

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ През следващите години във ВМС на Германия ще бъдат подменени досегашните вертолети King Mk41 и Sea Lynx Mk88A с два нови варианти на NH90 NGEN, товарен и многофункционален. Това ще изисква и смяна на досегашния начин на използване, вследствие на новите способности на вертолетите. Преподготовката касае както летците, така и  командирите на борда и на сушата, които трябва да се преориентират от стария аналогов, към дигиталния вертолет с оптималното използване на цялостната система.

         Източник: ES/Т, 10.07.2020

▪ Германското правителство е провело поредния кръг от преговори за доставката на противоракетната отбранителна система TLVS на Lockheed Martin. На теория се предполага, че тези комплекси трябва да защитават Германия от руски ракети.
Замисълът е  да заменят застаряващите комплекси "Пейтриът". Германското правителство обаче поставя сериозни изисквания. Например  системите
TLVS да защитават от хиперзвукови ракети, което засега е нереалистично.

              Източник: Утро.ру, 18 07 2020

▪ ББМП „Пума” ще бъде снабдена изцяло с реактивна защита. Това важи както за поръчаните сега 142 системи, така и за първите 200 от първия транш.

      Източник: ES/Т,  22.07.2020

▪ С изпитателна цел американците вградиха хибридно–електрическо задвижване (Hybrid Electric Drive, HED) на бойна бронирана машина на пехотата Bradley. Ръководството се осъществява от Rapid Capabilities and Critical Technologies Office (RCCTO) на американската армия. Търси се увеличаване на електрическата мощност, с което да се създаде база за интеграция на бъдещи технологии и да се подобри мобилността на машината на бойното поле.  

         Източник: ES/Т, 23.07.2020

▪ С все по–нови иновации в технологиите за военни дронове  Израел е на път да се окаже водещ в този сектор. Последните успехи са в сферата на борбата с дронове. Използват се също така и различни лазерни системи в експериментите. Освен това Израел изгражда „камикадзета”, чиято истинска мисия е да се задържи над мишената до откриване на възможност за прецизен удар. За разлика от крилатата ракета или интелигентната бомба или противотанковата управляема ракета, тези оръжия могат да изчакат врагът да се появи в обсега им.

      Източник: The National Interest ,20.07.2020 

▪ Министърът на отбраната на Чехия сподели пред колегата си от Германия, че възнамерява да подмени 200 бойни бронирани машини за пехотата руско производство със западни машини най–късно до 2021 г. Изборът ще бъде направен между три компании.  Това ще е най–големият модернизационен проект, оценяван на 2 млрд евро. Участниците в конкурса са Lynx (Rheinmetall), от Швеция CV90 (BAE Systems) и от Испания Ascod (General Dynamics European Landsystems (GDELS).

            Източник:  ES/Т, 23.07.2020

▪ По време на изслушване в Сената Маршал Билингсли /водещият преговарящ на САЩ за разширяване на Договора за намаляване на стратегическото въоръжение/ заяви:

„Хиперзвуковата технология предлага редица предимства. Струва ми се, че САЩ се стремят да развият тази посока в комбинация не с ядрени, а с конвенционални оръжия, а тези технологии, вярвам, ще станат важен изравнителен фактор за нас - по-специално в Тихоокеанския регион. " Освен това той каза, че САЩ не планират разработването на ядрени хиперзвукови оръжия. В същото време очерта най-перспективния театър за използването на бъдещи ракети - Азиатско-Тихоокеанския регион.

           Източник: "Арсенал Отечества", 27.07.2020

▪ По време на посещение в Института за иновационни идеи  в областта на отбраната и държавната служба заместник директорът на програмата за разработване на хиперзвукови оръжия от МО на САЩ Майк Уяйт призна, че изоставането на САЩ от Русия по създаването на хиперзвукови ракетни системи е от 5 до 8–9 години, в зависимост от техния тип. По редица направления в тази сфера САЩ даже не са започнали съответната работа. Потенциалната възможност е САЩ да могат да въведат на въоръжение първото хиперзвуково оръжие в своите ВС не по–рано от края на 2024 и началото на 2025 г.

            Изтоточник: Regnum.ru, 30.07.2020

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Известният военен експерт Алексей Леонков: „Америка изгражда своя ядрен потенциал, въпреки всички сключени по-рано споразумения, но в същото време обяви, че ще поднови договора за СТАРТ III и постави нереалистични условия за руската страна, например, включването на Китай в споразумението, отхвърлянето на комплексите, които обезсилиха американската глобална стратегия за незабавен удар."Той смята, че в действителност САЩ планират да оборудват хиперзвукови ракети с ядрени бойни глави, но сега обявяват обратното, за да „скрие своите агресивни намерения“.

          Източник: "Арсенал Отечества", 27.07.2020

▪ На 31 юли 2020 г. американският президент Доналд Тръмп заяви, че в момента се работи с Русия по споразумение за неразпространение на ядрено оръжие, визирайки консултациите във Виена.

           Източник: ТАСС, 31.07.2020

КОСМОС

▪ САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса. Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на противосателитно оръжие в космоса на 15 юли, се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ. В изявление помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на международната сигурност и неразпространението на ядрени оръжия Кристофър Форд обвини Москва в лицемерие, след като тя заяви, че искала контролът върху въоръженията да бъде разширен до космоса.

         Източник: Би Би Си, 24 07 2020

▪ Генерал Джон Реймонд от създадените неотдавна от Доналд Тръмп Космически войски заяви, че действията на Русия с изстрелвнането от спътника «Космос 2543» на приличащ на ракета снаряд, напълно съответства на публикуваната от Кремъл военна доктрина по приемането на такова оръжие, което ще създаде заплаха за космическата техника на САЩ. Русия заяви, че това не е било тест на оръжие в космоса.

         Източник: Telegraph, иносми, 29 июля 2020

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ Руският кораб „Вицеадмирал Кулаков” напусна пристанище Североморск за да преследва и наблюдава намиращата се от 05 юли  в Баренцово море френска подводница, въоръжена с управляеми ракети „Aquitaine΄s“. Освен това «Вицеадмирал Куликов»  проведе учение и между другото изстреля и торпеда. Той е въъоръжен с противоподводни ракети и два хеликоптера за борба с подводници.

          Източник: ТАСС, 08.07.2020

▪ Инцидентите в Аляска, Южнокитайско море и др. от юни и юли т.г.  отразяват това, което източниците в националните служби за сигурност наричат "новата норма" на глобалния конфликт на 21 век - модел на редовно балансиране на ръба и демонстрация на сила, което вероятно ще повлияе на външната политика и военната стратегия на САЩ през следващите няколко десетилетия. Според анализатори противниците на Америка все повече ще оспорват позициите й в такива важни точки като Арктика, Тихия океан и Близкия изток. „Физическите сблъсъци“ сред най-мощните армии в света ще донесат множество нови опасности. Най-голямата заплаха за сигурността на САЩ ще бъде обикновена грешка на сушата, във въздуха или в морето, смятат експертите.

           Източник: The Washington Times, 16.07.2020

Русия и Армения започнаха съвместни учения за провеждане на отбранителна операция. Повод бе конфликтът между Азербайджан и Армения. Намесата на Турция затрудни дипломатическото разрешаване на кризата. Има сведения, че Турция набира доброволци от ислямистките организации в Сирия за действия в конфликтинте райoни между Азербайджан и Армения.

          Източник: DWN, 27.07.20 и Washington Post от 23.07.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

NATO needs a new core task

Hans Binnendijk and Timo S. Koster , 22 07 2020

https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2020/07/22/nato-needs-a-new-core-task/

Симеон Николов: Сигурността в Европа при недостиг на политически и финансов ресурс

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Sigurnostta--Evropa--nedostig--politicheski--finansov--resurs-/223678/11/0

ВИДЕО

День ВМФ России 2020. Торжественный парад в Санкт-Петербурге

https://www.youtube.com/watch?v=Ye0FHDcazZ8

Съставил: С.Николов, 31.07 2020

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 24/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.08.2020