ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 32

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ФЕВРУАРИ   2 0 2 1 г.

 

НАТО

▪ На пресконференция след среща с премиера на Белгия Александер де Кро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи,  че изтеглянето на НАТО от Афганистан може да доведе до отстъпление от успехите в борбата с международния тероризъм, а оставането може допълнително да застраши сигурността на изпратения там международен контингент.

            Източник: nato.int,  04.02.2021

▪ Софтуерното и хардуерното оборудване на Центъра за киберсигурност на НАТО в Монс и на 40 други места ще бъде подновено. Центърът, управляван от Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI), наблюдава денонощно комуникационните мрежи на НАТО.

            Източник: ES/T, 04.02.2021

 

▪ Катар подписа споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) за съзздаване на военно представителство в централата на НАТО в Брюксел

            Източник: https://www.defenseworld.net,15.02.2021

 

▪ По време на видеоконференцията на министрите на отбраната на страните–членки на НАТО, проведена на 17/18 февруари за първи път бе обсъден проекта за реформа «НАТО–2030». Франция е много критична към предложената финансова реформа, включваща частично финансиране на мерки за възпиране и отбрана с обществените средства на алианса. Столтенберг счита за необходимо да проведе допълнителни консултации за укрепване на политическата координация. Генералният секретар настоява за необходимостта от преосмисляне на настоящата стратегическа концепция на НАТО. Относнсо напускането на Афганистан не бе взето решение, но Столтенберг подчерта, че това ще стане само когато условията за сигурност позволяват и предупреди талибаните да намалят насилието, да прекратят връзките си с терористи и започнат преговори с правителството. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп–Каренбаур предложи да се започне подготовка за очаквани нападения на талибаните.

Източник: nato.int, DPA, 19. 02. 2021

 

▪ На срещата на министрите на отбраната  беше решено да се увеличи мисията на НАТО в Ирак от 500 на 4000 души по покана на иракското правителство. Разширяването ще се извърши в продължение на няколко месеца. Целта на мисията е обучаване на иракската армия. Съставът й няма да участва във военни операции.

            Източник: DPA, 19.02.2021

▪ На срещата на министрите на отбраната на НАТО военният министър на САЩ  Лойд Остин посочи сред заплахите за Северноатлантическия алианс  дестабилизиращата политика на Русия, възходът на Китай, тероризмът, пандемията на коронавируса и изменението на климата.

                  Източник: nato.int, 18.02.2021

 

▪ В реч, публикувана от пресслужбата на Пентагона в сряда 24. 02. , ръководителят на европейското командване, генералът от Военновъздушните сили Тод Д. Уолтърс заяви: „Ние сме в ера на глобална конкуренция за мощ. Победата в тази ера гарантира, че глобалната конкуренция за власт няма да се превърне в глобална война за власт “, аргументира се той.

            Източник: МО на САЩ, 24.02.2021

▪ На 26.02.2021 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се обърна към лидерите в Европейския съюз с аргументи за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството между НАТО и ЕС и инициативата НАТО 2030. Днешните предизвикателства са твърде сериозни, за да може всяка държава или континент да се справят сами и изискват Европа и Северна Америка да работят още по-тясно. НАТО и ЕС трябва да надграждат и без това силното сътрудничество, за да повишат устойчивостта на нашите общества, да инвестират в нови технологии, да се борят срещу климатични промени.

            Източник: nato.int, 26.02.2021

 

САЩ       

▪ След като спря изпълнението на решението на бившия президент Тръмп за изтегляне на част от военния контингент на САЩ от Германия, Джо Байдън разпореди цялостна проверка на военното присъствие на американски военни по света, която да приключи към средата на 2021 г. Едва тогава ще бъде оповестена окончателното решение, съобщи говорителят на МО Джон Кирби.

            Източник: ntv.de, 05.02.2021

 

▪ И.д. заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Андрю Уинтърнитц и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обсъдиха възможностите за модернизация и повишаване на оперативната съвместимост на българските Въоръжени сили, както и за разширяване на сътрудничеството в сферата на кибер сигурността.

            Източник: Пресцентър на МО, 04.02.2021

 

▪ Според генерал Кристофър Каволи, командващ американските ВС в Европа и Африка, новото командване Theater Fires Command ще включва оперативна група в Европа с множество домейни, която обединява способности за кибер, космическа и електронна война и повече артилерия, бяха сред необходимите неща, генерал Кристофър Каволи, командващ американските ВС в Европа и Африка. Първата такава работна група, фокусирана върху тихоокеанския регион, официално се активира през есента м.г. след тригодишна фаза на развитие.

          Източник: https://www.stripes.com, 04.02.

 

▪ Генерал Charles Q. Brown, началник на щаба на ВВС на САЩ  и генарал David H. Berger от морската пехота на САЩ публикуваха свое становище, в което поискаха нова рамка за оценка на „готовността” на ВС фокусирана по-малко върху краткосрочната наличност и повече върху бъдещите способности и военно предимство. Настоящата рамка е небалансирана и силно отклонява разходите за старото оборудване. Постигането на тази цел ще изисква ускоряване на инвестициите в способности, включително хиперзвукови оръжия; Дистанционно управляван самолет с възможност за изкуствен интелект; способности за далечни проникващи удари; съвместно управление и контрол на всички домейни; безпилотни, наземни, и въздушни превозни средства; подвижни ракети с наземно базиране с голям обсег на действие и по-добре интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана.

                   Източник: Washington Post, 02.02.2021

 

▪ В съответствие с новата си стратегия за Арктика от есента на миналата година САЩ осъществи първото разполагане на стратегическите свръхзвукови бомбардировачи В-1В в Норвегия в авиобазата Ерлан, в близост до норвежкия град Трондхайм и на около 1100 км от Санкт Петербург. B-1B може да носи до 24 ядрени бомби или до 84 неуправляеми бомби. Целта на американските ВВС е да могат да достигнат големите арктически бази на Русия.

            Източник: dnes.dir.bg, 06.02.2021

▪ По време на първото си  посещение на президента Байдън и вицепрезидента Камала Харис в Пентагона, министърът на отбраната Лойд Остин е инфорирал за създадената 15 членна работна група по Китай, която в срок от 4 месеца ще изготви доклад за предизвикателсктвата от Китай като ключови области в него ще бъдат разузнаване, технологии и военно присъствие на САЩ в региона.

            Източник: Ройтерс, 11.02.2021

▪ В позиция на зам.министъра на отбраната Ню Хикс от 17.02. бе посочено, че

„поради ограничения период от време, преди Департаментът да подаде искането си за бюджет на президента през 2022 г., процесът на преоценка на съществуващите решения ще се съсредоточи върху много малък брой въпроси с пряко въздействие върху финансовия бюджет 2022 г., които смятат че са  от  решаващо значение". Както министър Лойд Остин, така и Ню Хикс се ангажираха да преразгледат плановете за корабостроене на бившия министър на отбраната Марк Еспер. Основните направления за оценка на разходите за придобиване трябва да се насочат към допълнения в корабостроенето, ядреното оръжие, контрол и комуникации, самолетите F-35, самолет-цистерна на ВВС и MQ-9, климатични проблеми.

            Източник: breakingdefense.com, 24.02.2021

 

▪ Американските военновъздушни сили обявиха договор за 37 милиона долара за поддържане на военни бази в Турция и Испания. Договорът обхваща базови експлоатационни и обслужващи дейности в авиобаза Incirlik (AB), Турция; Въздушна база Измир, Турция; Анкара; и Moron AB, Испания. Очаква се работата да приключи на 30 април 2021 г.

 

         Източник: www.defenseworld.net  27.02.2021

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Финансовото състояние на Бундесвера се подобрява. През 2021 г. военният бюджет е вече 46,9 млрд евро, което е увеличение с 10 млрд евро за 4 години или 45% от 2014  год. до днес.

            Източник: ES/Т, 03.02.2021

▪ Германското правителство е информирало централата на НАТО в Брюксел, че през  текущата 2021 г. за  въоръжените сили са заложени 53,03 млрд евро, което е увеличение с 3,2% в сравнение с 2020 г, когато разходите са били 51,39 млрд евро.

            Източник: DPA, 07.02.2021

▪ Към военния бюджет от 46 млрд евро всъщност са прибавени още 7 млрд евро от други бюджетни пера, които не би трябвало да се включват тук. В действителност нищо не се е променило към по–добро. Бундеверът страда от очебийни недостатъци на оборудването и осигуряването.

            Източник: Frankfurter Rundschau 08.02.2021

▪ От 2010 до 2020 г. германският Бундесвеер е обучил 3.388 войници от други страни в своите учебни заведения. 1093 от тях са от държави, които не са членки на ЕС и НАТО. Във военновъздушните училища са подготвени 91 чужденци, като 78 от тях са от страни, които не са членки на ЕС и НАТО. Във военнморските училища са подготвени 2.652 военни , от които 314 са от страни нечленуващи в ЕС и НАТО.

            Източник: ES/Т, 09.02.2021

▪ Заплахите са реални, твърдят министърът на отбраната г–жа Крамп Каренбауер и генералният инсектoр на Бундесвера Цорн. Те виждат в Русия и Китай противници и стратегически съперници.  Според Каренбауер сега е моментът ЕС да стане по–активен по отношение на сигурността и отбраната. Според Цорн  Бундесверът не е осигурен, както и необходимо.

            Източник: FAZ, 09.02.2021

▪ Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн публикуваха обща  позиция („Мисли за бъдещето на Бундесвера“) От мисии предимно в Близкия и Близкия изток и Африка, Бундесверът се преориентира и фокусира върху стратегическите изисквания на конфликтите на големите сили с Русия и Китай.

            Източник: erman-foreign-policy.com, 15.02.2021

▪ Германското правителство удължи мисията на Бундесвера в Афганистан с 10 месеца, вместо с 1 година, както досега, т.е. до края на януари 2022 г. Запазва се броят на личния състав до 1300 души, в момента са 1100.

            Източник: Augen Geradeaus, 24.02.2021

ФРАНЦИЯ

▪ За разлика от официалните информации, не може и дума да става за единство в мненията между канцлера Ангела Меркел и президента на Франция Емануел Макрон относно един от най–големите оръжейни проекти в историята – френско–германската Future Combat Air System (FCAS) на стойност минимум 500 млрд евро. Френската страна се опитва да пренасочи по–голям дял от целия проект към своите оръжейни производители Dassault и Safran.

            Източник: Cicero, 06.02.2021

▪ Франция потвърди, че е изпратила една подводница и един кораб в Южнокитайско море, само седмици след като Байдън предупреди за нов етап на крайна конкуренция с Китай съвместнво съссъмишленици от Европа и Азия.

            Източник: Asia Times, 12.02.2021

▪ Френският министър на отбраната Florence Parly обяви старта на изграждане на стратегически подводници от нов клас /SNLE 3G/. От 2035 г. те трябва да заменят сегашните от клас Le Triomphant. Общо четири подводници ще бъдат приети на въоръжение, като на всеки пет години – по една подводница. Жизненият им цикъл е 55 години. Няма технически детайли, но френски медии пишат за водоизместимост от 15 000 т. и дължина 150 м. Официално се споменава само за бъдеща версия на стратегическата ракета М51 като основно въоръжение.

            Източник: ЕS/Т, 26.02.2021

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Космическото командване на Обединеното кралство планира учения за провеждане на атака срещу вражески сателити на ниска околоземна орбита в случай на потенциален конфликт с Русия и Китай.

           Източник: The Daily Express, 21.02.2021

ПОЛША

▪ Вашингтон продължава да оказва натиск върху Полша да завърши изграждането на базата за противоракетна отбрана “Иджис Ашор”. Поради липса на средства /96 млн долара/ и проблеми с главния изпълнител - фирма “Джон Уд” закъснението за завършването й е вече 4 години. Въпреки това, пусковите установки са доставени и съхранението и подръжката им изискват допълнителни средства. Очертава се краен срок 2022 г.

            Източник: faz.de, 22.02.2021

 

ТУРЦИЯ

▪ Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар изложи идеята си за решаване на спорния въпрос със САЩ относно придобитата руска система S-400. Това можело да стане по т.н. гръцки модел с S-300, при който да се активира само от време на време. На 10.02. обаче, Вашингтон  отказа  предложението на министъра на отбраната на Турция и санкциите остават в сила.

            Източник: heise.de, 11.02.2021

▪ Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар призова САЩ да намалят подкрепата си за кюрдската YPG в Сирия като условие турската армия да воюва срещу DAESH. „Ще се борим срещу DAESH където пожелаят, но подкрепата за терористичната организация YPG трябва да бъде прекратена. Около 100 000 членове на DAESH бяха възпрепятствани да влязат в Турция.”, подчерта министър Акар.

            Източник: Hόrriyet, 28.02.2021

НОРВЕГИЯ

▪ На 08 февруари бе представена явната част от доклада на разузнаването на Норвегия, което е под контрола на министъра на отбраната. Очертани бяха три тенденции сред заплахите за сигурността: 1. Активност на разузнавания и външни влияния. 2.Нарастване на военната активност в Далечния Север. 3. Терористичните заплахи срещу Европа не са изчезнали. Предупреждава се за продължаващо развитие на антисателитни оръжия и на свръхзвукови системи.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 24.02.2021

 

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

Global Firepower, който наблюдава отблизо въоръжените сили на 138 държави по света, използвайки 50 критерия класира по военна мощ балканските страни през 2021 г. както следва: 1. Турция, 2. Гърция, 3. Румъния, 4. Сърбия, 5. Хърватия, 6. България, 7. Словения, 8. Албания, 9. Черна гора.

            Източник: www.globalfirepower.com, 02.2021

▪ Министърът на отбраната на Сърбия изнесе някои факти относно модернизацията на сръбската армия: До юни 2021 г. ще завърши модернизацията на МиГ 29. Формират се танков батальон / с Т–72МС, очакват се още 19 танка от Русия/ и разузнавателен дивизион /с БРДМ-2МС/. Очаква се доставка на френски зенитно–ракетни комплекси «Мистрал3». Съвместно с Китай се работи над разузнавателно–ударен безпилотен летателен апарат «Пегас». Ще бъде окомплектован още един дивизион със самоходни гаубици NORA B-52. В процес на сглробяване са още 30 бронемашини «Милош». В ГЩ се анализира целесъобразността от придобиване на руската система за радио–електронна борба «Красуха».

            Източник: Балканист, 07.02.2021

На 04. 02. 2021 г. президентът на САЩ Джо Байдън разпореди на министъра на отбраната да извърши глобален анализ на състоянието в Черноморския регион за да се направят изводи за съответствието на изисканията за сигурност и военно присъствие. От пролетта на 2021 г. в Черно море са планирани съвместни военни учения между САЩ и НАТО, в които ще бъдат включени до 30 000 души личен състав.

            Източник: Washington Examiner, 05.02.2021

▪ На пресконференция в Брюксел след среща с премиера на Украйна Денис Шмигал генералнит секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че засилвайки военното си присъствие в Черно море, НАТО придава стратегическо значение на този регион“. Украинският премиер съобщи, че през 2021 г. в Украйна ще бъдат отрити две нови военни бази.

            Източник: Cmagazin, 09.02.2021

▪ „Центърът за комбинирани въздушни операции на НАТО в Торехон подаде сигнал за тревога на  бойни самолети в авиобазите Михаил Когалничану, Румъния, Граф Игнатиево, България и авиобаза Мерзифон, Турция, за да отговорят на група руски военни самолети, опериращи над международно въздушно пространство над Черно море“.

            Източник: nato.int, 11.02.2021

▪ Американският посланик в Турция приветства провеждането на съвместни учения от американски и турски военноморски сили. "Приветстваме тази възможност корабите на американския флот "Доналд Кук" и "Портър" да провеждат учения с турските въоръжени сили в Черно море", заяви американският посланик Дейвид Сатърфийлд. Според изявлението на посолството, ескадрените миноносци с управляеми ракети от клас "Арлей Бърк" - "Доналд Кук" и "Портър, както самолети P-8A от "Патрулен отряд 46" са участвали в съвместните въздушни и наземни учения с турски фрегати "TCG Оруч Реис" и TCG Тургут Реис", както и два турски изтребителя Ф-16 заедно с разузнавателни самолети.

            Източник: russian.rt.com, 12.02.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ На 24. февруари в централната част на Средиземно море започна годишното военноморско учение за борба с подводници Dynamic Manta, в което участват 8 страни със свои подводници, патрулни самолети и личен състав. То ще продължи до 05 март 2021 г. Франция участва с корабна групировка и самолетоносача "Шарл де Гол". Със свои подводници участват Гърция, Италия, Турция и САЩ, а със свои кораби– Франция, Гърция, Италия, Испания и Турция. Контраадмирал Андрю Бърчър заяви, че „това учение е шанс да подобри бойните умения на нашите военноморски сили във всичките три измерения на борба с подводниците в многонационална и силно застрашена  среда за сигурност

            Източник: ЕS/Т, 26.02.2021

 

▪ На 27 02 в Черно море започна учението на НАТО „Посейдон21” с участието на 7 страни /САЩ, Турция, България, Румъния, Гърция, Испания и Франция/ с 13 кораба, 9 самолета и над 700 души личен състав. Учението ще продължи до 06 март. /На 21.02. МО на България  информира  НАТО, че няма да участваме в учението, поради заболявания на част от екипажите на два кораба./

 

            Източник:, interaffairs.ru, 28.02.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Легендарната американска кампания Colt бе придобита от чехската Ceska Zbrojovka Group (CZG) срещу 220 млн долара и над един милион нови собствени акции. Сделката е стратегическа и за двете фирми. CZG има производствени мощности в Чехия, Германия и САЩ. Продуктите й са известни под марката CZ, Dan Wesson, Brno Rifles и 4M Systems.

            Източник: DWN, 12.02.2021

▪ Германският Rheinmetall се трансформира в чисто оръжейна компания, а фокусът е върху бизнеса в чужбина.

            Източник: Asia Times, 16.02.2021

▪ „Леонардо” е подписал договор с „Fincantieri” на стойност около 150 милиона евро за осигуряване на оборудване за първите две подводници U212 Near Future Submarines (NFS). Първата от тях трябва да бъде приета през 2027 г. Това стратегическо оборудване ще подобри способностите за наблюдение и защита на италианския флот.

            Източник: www.defenseworld.net, 26.02.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Агенцията за подкрепа и снабдяване на Алианса (NSPA) подписа многогодишно рамково споразумение за доставката на  навигационни системи за наземно и морско използване за седемте страни от партньорството за поддръжка на GPS на НАТО. Страните партньори Дания, Германия, Канада, Холандия, Норвегия, Великобритания и Съединените американски щати могат да закупят устройства NAVHUB-200 по опростен и ефективен начин. През февруари 2020 г. Бундесверът получи първата единица NAVHUB-200, както съобщава ESuT. Оттогава са доставени над 1650 броя.

 

            Източник: ES/Т, 04.02.2021

 

▪ Израел ще закупи от САЩ изтребители F-15EX Strike Eagle и F-35I Adir, самолети-цистерни KC-46 Pegasus, както и вертолети Lockheed Martin/Sikorsky CH-53K King Stallion. Планът бе одобрен от правителството на 07.02.2021.

            Източник: Scramble Magazine, 08.02.2021

▪ На 09.02. излезе от ремонт първият от самолетите „Торнадо”. След 5400 летателни часа са добавени нови 2600. Модерницацията се извършва от Panavia Aircraft GmbH . Самолетът се връща в 33–та тактическа въздушна ескадрила в Бюхел. Германия разполага с 80 самолети „Торнадо”, чийто жизнен цикъл продлъжи повече от предвиденото.

            Източник: ES/Т, 15.02.2021

▪ В Русия бе взето решение за ускоряване темповете ва провеждане на изпитателните пускове на хиперзвуковата противокорабна крилата ракета 3М22 „Циркон”, паралелно с тези на подводните носители. Въвеждането й на въоръжение ще изключи използването от СЩА на авионосната аавиация, чийто боен радиус от атомен авионосец е до 800 км. Обсъждат се съкращения до 60% на същата.

            Източник: The National Interest, 15.02.2021

▪ В рамките на отпуснатите средства /9,4 млрд долара/ израелските въоръжени сили ще могат да закупят нови изтребители F-35 и F-15, тежки транспортни хеликоптери, които да заменят остарелите CH-53 Yasur, самолети-танкери KC-46 за замяна на съществуващите Boeing-707 и друго оборудване, включително ракети-прехващачи и модерни авиобомби. В момента тече проект за доставка на две ескадрили F-35 (общо 50 самолета) до 2024 година.

            Източник: Jane's Defense Weekly, 17.02.2021

 

▪ Началникът на щаба на военновъздушните сили на САЩ  генерал CQ Brown стартира проучване за нов изтребител „четири и половина или пето поколение минус“, който да замени F-16, да бъде по-бърз и използва някои от нашите дигитални подходи, които биха позволили актуализации на софтуера почти в реално време и да отговорят на нови заплахи. Резултатите и заключенията да се отразят в искането за бюджет на ВВС за 2023 г.

            Източник: breakingdefense.com, 17.02.2021

 

▪ Израелското Министерство на отбраната, и Американската агенция за противоракетна отбрана (MDA), започнаха разработването на системата Arrow-4. ЗРК Arrow-4 ще бъде следващото поколение и част от моделното семейство Arrow, което днес се състои от Arrow-2 и Arrow-3.

             Източник: globalsecurity.org, 18.02.2021

▪ През последните години ВВС на САЩ надграждат платформата на безпилотния самолет MQ-9 Reaper , чийто капацитет е 4000 паунда   и обхват на самолета 1150 мили с два 1350-килограмови резервоара за гориво, за да увеличат полета на безпилотния самолет от 16 часа на повече от 22 часа. Използването им вероятно ще бъде както в Североизточна Европа в близост до Балтийско море, така и в ключови южни райони на Източна Европа, които да включват Черно море и страни като Румъния.

            Източник: The National Interest, 21.02.2021

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ На 03. 02.2021 г. външният министър  Антони Блинкен съобщи, че САЩ са дали формално съгласие за продължаване на договора New START с Русия за още 5 години. В изявлението си Блинкен подчерта, че „продължаването на договора дава гаранции за ясни граници за руските ICBMs, SLBMs, тежки бомбардировачи до 05. февруари 2026 г.”

                 Източник:  Reuters, 04.02.2021

▪ Според доклад на британския международен институт за стратегически проучвания (IISS) глобалните разходи за отбрана през 2020 г. са достигнали 1,83 трлн  долара /1,50 трлн евро/, което в сравнение с 2019 г. е увеличение от 3,9%.

            Източник: interaffairs.ru, 26.02.2021

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

▪ Адмирал Чарлз Ричард от Стратегическото командване на САЩ в интервю за The Washington Times призова правителството и военното ръководство да разработят нови концепции за възпиране, както и, ако е необходимо, стратегии за водене на ядрена война. Според него „Има реална възможност регионалната криза с Русия или Китай да може бързо да ескалира в ядрен конфликт, ако те решат, че загубата на конвенционален конфликт може да застраши режима или държавата“.

            Източник: Washington Times, 01.02.2021

 

▪ Възможен сблъсък заради Тайван е най–голямата опасност в настоящия момент с потенциално далеч стигащи последствия, включитено за Европа. Такъв конфликт за секунди ще се прехвърли в Европа. Това заяви директорът на Европейската конференция по сигурността в Мюхен д–р Волфганг Ишингер.

            Източник: tagesschau.de, 05.02.2021

 

▪ Отсъствието у САЩ на готовност за потвърждение на формулата “Горбачов-Рейгън” за недопустимост на ядрените войни предизвиква подозрения, че Вашингтон планира ограничен ядрен конфликт, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

              Източник:  ТАСС,   12.02.2021

 

▪ През късната пролет на 2020 г. НАТО ще проведе голямо военно учение в непосредствена близост до Крим и Калининградска област, на което ще отработи  „разширяване на коридора Сувалки“ между Беларус и Калининградска област, както и „изолация на Крим " от Русия. Това съвпада с други прогнози за разгръщане на активни военни действия в Донбас.

             Източник:Telegram-канал, 16.02.

▪ След като Киев поиска от НАТО да увеличи въздушните операции във „въздушното пространство над суверенната територия на Украйна и над откритите води”, бе повишена активността на самолети и кораби. На 17 02 два самолети–прехващачи Су–37 ескортираха два френски изтреблители Мираж 2000 и самолет танкер извън руското въздушно пространство.

            Източник: NDCC, 18.02.2021

▪ На конференция в МИА «Россия сегодня» заместник-ректорът по научни изследвания в Дипломатическата академия на руското външно министерство заяви,

че НАТО отработва използването на ядрени оръжия в региона и

не просто засилва присъствието си, но се готви да проведе реални бойни действия срещу Руската федерация.

            Източник: voennoedelo.com, 20.02.2021

 

▪ В отговор на изпратените в началото на февруари американски бомбардирповачи В–1 и 200 души личен състав в Норвегия, руската страна отговори с два тежки бомбардировача  Тu 160 и 12 часови полети. САЩ удължиха престоя на 1000 морски пехотинци, пристигнали миналия месец, както и провежданите от тях учения до пролетта . Руският посланик в Арктическия съвет Николай Корчунов предупреди за нарастващо напрежение и военна ескалация, които могат да върнат региона десетилетия назад във времето на Студената война.

 

             Източник: Military.com, Геополитик, 21.02.2021

 

ПУБЛИКАЦИИ

Какво се крие под мантията на нов военен блок до руските граници

Епицентър, Симеон Николов, 08.02.2021

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kakvo-se-krie-pod-mantiyata-na-nov-voenen-blok-do-ruskite-granitsi/240169/11/0

 

Какъв ще е „уловът” на българския кораб в „Три морета”

Епицентър, 12.02.2021, Симеон Николов, 15 084 прочитания

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kakav-shte-e--ulovat--na-balgarskiya-korab-v--Tri-moreta-/240622/11/0

 

Политици в униформа: ролята на военните в турския политически живот

Автор: Мариян Карагьозов дата: 16/02/2020

http://spisaniemo.bg/articles/2021/1/3522-polititsi-v-uniforma%3a-rolyata-na-voennite-v-turskiya-politicheski-zhivot-

 

ВИДЕО

 

9 COOLSTEN MILITΔR- UND POLIZEI-GADGETS

28.02.2021

https://www.youtube.com/watch?v=WEOl9xql1nU

 

 

Пашинян и «Искандеры» — почему премьер Армении сомневается в российских ракетах

24.02.2021

https://www.youtube.com/watch?v=HJNMBJ6o_F0

 

 

Съставил: С.Николов, 28. 02. 2021

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  05.03.2021