ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 33

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

МАРТ 2 0 2 1 г.

 НАТО

▪ На 04. 03. генералният секретар на НАТО Столтенберг, гостувайки на Колежа на Европа, чийто директор е Федерика Могерини, бивш върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност, подчерта че „ЕС не може да защитава сам Европа. Повече от 90% от гражданите на ЕС са от държави–членки на НАТО. Но членовете на ЕС осигуряват само 20% от разходите на Алианса”. Освен това, важна била и „географията”, имайки предвид ролята на Исландия и Норвегия, Турция, Великобритания и САЩ.

            Източник: www.thedefensepost.com, 04.03.2021

▪ В отворено писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг няколко висши френски военни служители от Междуармейския аталитичен център се противопоставиха на проекта „НАТО 2030“, който според тях ще отслаби френския суверенитет, преувеличава заплахата от Русия за блока и заобикаля правилото за консенсус на членовете на блока.

…………Източник: Capital, 12.03.2021

▪ На 16 03 2021 г. генералният секретар на НАТО представи на виртуална пресконференция годишния си доклад за 2020 г. Г-н Столтенберг посочи, че въпреки икономическото въздействие на COVID-19, съюзниците от НАТО продължават да инвестират в отбрана. Европейските съюзници и Канада увеличиха реално разходите си за отбрана с 3,9%. „Очакваме тази тенденция да продължи и тази година“, каза генералният секретар, „защото предизвикателствата пред сигурността не са изчезнали“. Разходите на страните–членки възлизат общо на 1,107 трилиона долара /926.996 млрд евро/ което е ръст от 76,162 млрд долара /63.742 млрд евро/. Единадесет държави изпълняват изискването за минимум 2% военни разходи от БВП: Естония, Франция, Гърция, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Великобритания и САЩ. България е на 16–място с 1,6%.

Генералният секретар представи също резултатите от нови анкети за общественото мнение, които поктазват, че ако се проведе гласуване, 62% от гражданите на НАТО биха гласували за това, нацията им да остане член на Алианса, а 79% смятат, че сътрудничеството между Северна Америка и Европа по въпросите на сигурността е важно.

            Източник: nato.int, 16.03.2021

▪ Преди срещите на министрите на външните работи в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе телефонни разговори с гръцкия и турския външни министри, които се съгласиха да има денонощна „гореща линия” между армиите на страните им. Гръцкият външен министър Дендиас обаче отказа поканата на Столтенберг за тристранна  среща с турския му колега. Той информира обаче, че среща с Чавушоглу е насрочена за 14 април в Анкара, ако междувременно Турция не прибегне до ненужни провокации.

                  Източник: Kathimerini, 19.03.2021

 

▪ На срещата на НАТО на 23/24 03.2021 г. министрите на външните работи  обсъдиха инициативата „НАТО 2030”,  как НАТО може да продължи да се адаптира към бързо променящата се среда на сигурност, с нарастващи заплахи и системна конкуренция, големи промени в глобалния баланс на силите и нарастващи предизвикателства пред международния ред. По отношение на Афганистан „министрите подчертаха пълната си подкрепа за всички усилия за съживяване на мирния процес.  Министрите обмениха оценки за Близкия изток и Северна Африка, включително мисията на НАТО в Ирак. Те подчертаха важността на укрепването на партньорствата на НАТО в региона. Германският външен министър Хайко Маас призова да не се прекъсва диалога с Москва, като предложи да се възобновят преговорите в рамките на Съвета Русия-НАТО. „Руската политика е предизвикателство за сигурността за НАТО. Във връзка с това е абсолютно необходимо да се съчетаят ефективно политическо възпиране и военна сигурност“, заяви полският външен министър Збигнев Рау.

            Източник: nato.int, 24.03.2021, Defense 24, 26.03.

▪ Адвокатска кантора се готви да подаде над 2,5 хиляди иска срещу НАТО от името на военни и полицаи. Ще настояват за обезщетение за морални щети за жертвите в размер на 100 000 евро на човек. Последният иск на сръбски офицер за причинени вреди от обднен уран прлез 1999 г. е напълно идентичен с 500-те искове на италиански войници, които са били в Косово и Метохия през 1999 г., от които 181 искове са удовлетворени, а войниците са обезщетени за материални щети от италианското министерство на отбраната. Първото подобно дело преди няколко месеца завърши с победата на ищеца във Франция, подобни процеси сега текат във Великобритания, Турция, Германия, Холандия.

            Източник: Поглед, 26.03.2021       

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на срещата на ЕС: „Никога няма да дадем на потенциалния си противник привилегията да знае точно кога ще се позовем на член 5 (който предвижда колективен отговор и защита срещу заплахи). Но ясно посочихме, че ще използваме член 5, когато сметнем за необходимо. Освен това можем да използваме член 5, когато виждаме агресия с други средства, различни от конвенционалните военни“

            Източник: nato.int, 26.03.2021

▪ Шест отделни групи самолети на руската военна авиация са били прехванати 10 пъти в районите над Северно, Черно и Балтийско море. В отговор от НАТО са били включили изтребители от България, Турция, Румъния, Италия, Великобритания, Белгия и Норвегия.

            Източник: БТА, 30.03.2021

САЩ       

В документ под заглавие  „Междинни стратегически насоки за националната сигурност“, публикуван на 03.03. от Белия дом,  се подчертава, че «САЩ не трябва и няма да участват във "вечни войни ", че  възнамеряват да „изместят фокуса от ненужните остарели платформи и оръжейни системи, за да освободят ресурси за инвестиции в модерни технологии и възможности“, че ще превърнат киберсигурността в свой  основен приоритет. Съединените щати се ангажират да укрепват и модернизират съюзите, към които принадлежат.

            Източник: БД , 04.03.2021

 

▪ Американското правителство планира да разположи противокорабни ракети с обсег до 200 км на островите в Източнокитайско и Южнокитайско море. Освен това се разглежда възможността за разполагане на ракети със среден обсег. Общо американските власти планират да отпуснат бюджет от 27,3 млрд. долара за тези цели в рамките на шест години.

            Източник: ТАСС, 05.03.2021

 

▪ На 08.03. централното командване USCENTCOM съобщи, че два бомбардировача B-52H са изпратени отново на мисия в Близкия Изток. Това е четврътата такава и втората при правителството на президента Джо Байдън. Бомбардировачите са били придружавани от съюзнически самолети по маршута Израел–Саудитска Арабия–Катар.

            Източник:  Airforce Technology, 08.03.2021

▪ След дълги преговори Вашингтон и Сеул постигнаха съгласие за поделяне на разходите за американските сили в Южна Корея.

            Източник: The Diplomat, 08.03.2021

 

▪ В доклад на Федерацията на американските учени се критикува проект за създаване на нова междуконтинентална ракета, който се основава на неверни и остаряли изводи и е резултат от активно лобиране от страна на военната промишленост и политици от няколко щата. Загубата ще възлезе на 100 млрд долара, при обща стойност на разработката, експлоатацията и обслужването през целия й жизнен цикъл до 2075 г. – 264 млрд долара.

            Източник: Federation of American Scientists, 11.03.2021

 

▪ Началникът на щаба на американската армия генерал Джеймс Макконвил обяви на брифинг пред журналисти, че се подготвя разполагането на една нова оперативно-тактическа група на сухопътните войски на САЩ в Европа и две в Азиатско-Тихоокеанския регион. Но те са в процес на формиране и въоръжаване с високотони оръжия, вероятно от хиперзвукови ракети до ракети със среден обсег, включително противокорабни, средства за разузнаване, водене на кибервойна, радиоелектронна борба, средства за ПВО.

            Източник: https://eadaily.com/ru/news, 12.03.2021

 

▪ На 23. 03. представители на САЩ и Русия се срещнаха «на техническо ниво» за да обсъдят как да се избегне напрежение в космоса. Срещата е поискана от Вашингтон. През миналата година САЩ са реагирали осъдително на руски тест на оръжие, предназначено да взриви обекти в орбита. Представителите на космическите сили на двете страни са подчертали значението на изготвянето на международни норми за поведение в космоса, за да се гарантира, че всички нации могат да работят безопасно.

            Източник: Politico, 24.03.2021

 

▪ През април ще излезе документа на Атлантическия съет «Бъдещето на сигурността в космоса– тридесет годишна Стратегия на САЩ”. Новата 30-годишна американска стратегия за космоса трябва да подобри стабилността за защита на жизненоважни интереси в космическата област. Експлоатирайки над половината от 2787 сателита в света, Съединените щати остават ключов играч в космоса и следователно са в състояние да използват своите космически постижения, за да оформят тази област на неограничени възможности. Това отбелязват Джеймс Картрайт, бивш командир на стратегическото командване и Дебора Лий Джеймс, секретар на ВВС.

            Източник: breakingdefense.com, 26.03.2021

 ГЕРМАНИЯ

▪ Министерството на отбраната на Германия твърди в свой доклад за въоръжените сили на Русия и Китай, че  Русия преследва цел за „дестабилизиране и отслабване на НАТО». Загриженост предизвиквали въвеждането на въоръжение на хиперзвукови ракети с голям обсег на действие и модернизацията на ядрения потенциал на Русия.

             Източник: Welt am Sonntag, 07.03.2021

▪ По повод обявеното участие на германската фрегата „Байерн” в мисия в индо–тихоокенския регион през август т.г. заедно с два самотеносача на САЩ и кораби н Франция и Великобритания, Министерството на отбраната отбелязва в свой документ, че „Китай се превръща повече от Русия в заплаха за германските интереси, включително и военни”.

            Източник: german-foreign-policy.com, 09.03.2021 

▪ По повод на 10 годишнината от премахването на задължителната военна служба бе отбелязано, че до 2025 г. числеността на ВС трябва да достигне 203 000 души. Връщането на задължителната вноенна служба няма смисъл във въенен аспект, не може да се финансира и е проблематично от конституционна гедна точка. Но може да се мисли за това, ако в НАТО отново се нуждаем от силова опция, която изисква постоянство и растеж за случай на военна намеса от трета страна.

            Източник: Deutschlandfunk,  23.03.2021

▪ Германският Бундестаг удължи мандата на Бундесвера в Афганистан до края на януари 2022 година. Горната граница на личния състав на контингента остава непроменена /1300 военни/.

            Източник: tagesschau.de, 26.03.2021

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Акцентът в новите външнополитически насоки на британското правителство, изложени в документ от 100 страници, който е най–голямия след Студената война, е поставен върху утвържадаването й като глобална морска сила. За първи път от десетилетия се поставя целта за увеличаване на ядрените бойни глави от 180 на 260 под предлог възпирането на агресивната руска политика.

            Източник: Neue Zόrcher Zeitung, 17.03.2021

▪ Докладът на британското правителство за политиката за сигурност, предвижданите структурни промени във въоръжените сили, липсата на 17 млрд пфунта във военния бюджет, въпреки решението от ноември миналата година за нова фрегата и др. бяха посрещнати с остра критика от опозицията. Според нея, вместо изпращането на мисии в далечни региони в подкрепа на САЩ, акцентът на отбранителната политика на Великобритания трябва да бъде Европа. Великобритания трябвало да заеме водеща роля в НАТО и в Европа, независимо какво прави Байдън на индокитайската граница.

            Източник:ww.ipg-journal.de, 22.03.2021

ФРАНЦИЯ

▪ Френският министър на отбраната Флорънс Парли, обсъди с гръцкия си колега Николаос Панайотопулос предложение за снабдяването с четири фрегати от ново поколение Belharra и обновяването на четири фрегати от гръцкия клас Hydra. При поръчка от гръцка страна фрегатите Belharra ще бъдат построени в рамките на 7-8 години.

      Източник: defenseworld.net, 25.03.2021

▪ Франция подготвя почвата, за да предложи на Украйна самолети Dassault Rafale които да заменят остарелите изтребители MiG-29. Очаква се офертата да бъде направена по време на предстоящото официално посещение в Киев на френския президент Еманюел Макрон. Украинското министерство на отбраната предложи инвестиция от около 7,5 милиарда евро за закупуване на нови бойни самолети. Планът е да се придобият 6 до 12 нови бойни самолета между 2023 и 2025 и 30 самолета за периода 2025-2030. Докато САЩ искат да предложат своите самолети F-16V ‘Viper’ на Украйна, шведският Saab предлага своя Gripen.

            Източник: defenseworld.net, 31.03.2021

▪ Френските въоръжени сили планират война с висока интензивност. Предполагаемите противници са неназовани, но анализаторите посочват не само Русия, но и Турция или северноафриканска държава. Френските генерали смятат, че имат около десетилетие да се подготвят за него. От януари  десет работни групи разглеждат готовността на страната за високоинтензивна война. През 2023 г. е планирано мащабно дивизионно учение"Орион" сд участието на 10 000 военнослужащи. Възможно е да се присъединят белгийски, британски и американски сили.

            Източник: https://www.economist.com/, 31.03.2021

ПОЛША

▪ По повод 22-ата годишнина от членството на Полша в Северноатлантическия алианс министърът на отбраната й заяви, че страната  е един от лидерите в Алианса, както и че й принадлежи ключовата роля на източния фланг на Алианса.

            Източник: voennoedelo.com, 16.03.2021

▪ По време на срещата на НАТО на 24. 03. министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау е заявил, ече „Руската политика е предизвикателство за сигурността за НАТО. Във връзка с това е абсолютно необходимо да се съчетаят ефективно политическо възпиране и военна сигурност. Едно от най-добрите доказателства за достоверността на това убеждение са текущите събития в България. Знаем, че предполагаемите руски шпиони са засилили дейността си на територията на държава-членка на НАТО и съюзник на Полша“.

            Източник: Defense 24, 25.03.2021

 

ТУРЦИЯ

▪ На проведена среща в рамките на заседанието на НАТО между държавния секретар Антъни Блинкен и външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу  последният е заявил категорично, че Турция няма да отстъпи от решението си да експлоатира руските С-400. Той добави обаче, че  Турция се стреми да осигури ПВО система от НАТО или други съюзници.

            Източник: www.defensenews.com, 27.03.2021

Турските сили за сигурност и разузнаване задържаха 26 души в съвместна операция на 30 март, обвинявайки заподозрените в шпионаж на отбранителната промишленост и в принадлежност към тайна терористична организация, управлявана от  мюсюлманския духовник Фетхулах Гюлен, намерил убежище в САЩ. През януари бяха задържани други  шестима заподозрени в измами, включваща договори за отбранителна индустрия и обвинени в продажба на класифицирани и секретни данни, свързани с програми на същата.

            Източник: defensenews.com, 30.03.2021

 

МАКЕДОНИЯ

▪ По-малко от година след приемането на Северна Македония в НАТО, САЩ реагираха положително на искането за доставка на  бойни машини 8 Χ 8 Stryker. Северна Македония получава 54 Stryker във вариантите  M1126,  M1130, M1129 и  тежки картечници, пускови установки, радиостанции, дистанционно управлявани, GPS приемници, резервни части, специални инструменти и оборудване, документация и логистична поддръжка. Цената на целия пакет се оценява на 176 милиона евро. Военният бюджет на Северна Македония за 2020 г. беше 135 млн евро.

            Източник: ES/Т, 24.03.2021

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ По време на видеоконференцията на лидерите на ЕС на 25. 03.2021 г. освен епидемичната обстановка във връзка с COVID-19, бяха  обсъдени трансатлантическите отношения и средата за сигурност в Източното Средиземноморие. Приветствано бе намаляването на напрежението и възобновяването на двустраните разговори между Гърция и Турция и предстоящтие преговори по Кипърския проблем. Лидерите призоваха Турция да се въздържа от подновяване на провокациите или действия в нарушение на международното право. Те бяха информирани за последните събития в отношенията между Европейския съюз и Русия. Лидерите ще проведат стратегически дебат по този въпрос на следващото заседание на Европейския съвет.

            Източник: www.consilium.europa.eu, 25.03.2021

▪ Анализ на германското правителство, с който разполага ДПА сочи, че Постоянното структурирано сътрудничество /PESCO/ досега не е повишило европейските отбранителни способности. Причините са в недостатъчни проекти и липса на политическа воля у някои страни–членки.

            Източник: DPA, 25.03.2021

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ На 10. март четири военни кораба на страни–членки от НАТО влязоха в пристанище Одеса: два турски, един испански и един румънски. Те са част от Групата за противоминна дейност на НАТО и участват в съвместни учения в Черно море.

                Източник: Glasnost Gone''. 11.03.2021

 

▪ Стратегически безпилотен апарат на американските ВВС RQ-4 Global Hawk, самолет за радиоелектронно разузнаване Boeing RC-135W Rivet Joint на британските военновъздушни сили и американски самолет за радиоелектронно разузнаване  Boeing RC-135V са летяли на 12. 03.2021 г.  съответно по демаркационната линия в Донбас и край бреговете на Крим.

            Източник: topcor.ru, 12.03.2021

▪ В района на Нижни Новгород беше проведено учение с дронове, в което участваха 300 военни от Русия и от Беларус. Полетите на дроновете тип Orlan-10 бяха провеждани на височина от 300 до 1000 м с цел разкриване на огневи позиции на артилерията на фиктивен противник. Унищожаването на целите бе наблюдавано от въздуха от Orlan-UAVs.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 24.03.2021

▪ На 26 март президентът на Украйна Владимир Зеленски утвърди новата военна стратегия на страната, озаглавена „Всеобхватна отбрана“.  Основните акценти са конфронтация с Русия, милитаризацията на цялото население, водене на войната  на своя територия. Стратегията се основава на „всеобхватна отбрана“. Украйна не си поставя за цел да победи врага на своят територия и призовава всъщност за подготовка за партизански действия. Киев е готов да воюва, ако страната бъде въвлечена в международен военен конфликт, в частност между държави, притежаващи ядрено оръжие.

            Източник: Страна, 27.03.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Ръководителят на Командването на френските Космически сили Мишел Фридлинг заяви, че започналото учение AsterX  е първото военно–космическо учение не само за френската армия, но и за целия Европейски съюз. Целта е откриването на шпионски сателити и опасни обекти в космоса.

          Източник: gazeta.ru, 10.03.2021

 

▪ В американската армия бе проведено  първо по рода си кибер учение, като

за първи път армейските командвания  комбинираха две учения, за да тестват възникващите нужди от кибер технология в по-реална тактическа среда.

Комбинирането на двете събития е по-тясно свързано с стремежа на армията и Министерството на отбраната към многодоменни операции.

            Източник: www.c4isrnet.com, 16.03.2021

 

 ▪ Въоръжените сили на САЩ подготвят мащабно виртуално учение, което ще се проведе през лятото на настоящата година и ще обхване военни структури, разположени по целия свят. Сценарият на учението предвижда „глобална криза, разгръщаща се на множество фронтове“, «агресия и непредвидени действия от страна на Китай и Русия“, „големи кибератаки, напредък на Русия в Балтийския регион, по-нататъшна милитаризация на Арктика, както и демонстрация на Китай на сила в Южнокитайско море или нахлуване в Тайван“. Основната цел на учението е да се отработят действията на въоръжените сили на САЩ в случай на развитие на подобен сценарий.

            Източник:  CNN, 27.03.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Новата система за противоракетна отбрана на САЩ Next Generation Interceptor – NGI ще бъде разработена и доставена от  Lockheed Martin и Aerojet Rocketdyne по договор за 3,7 млрд.долара. Бойната глава на ракетата прехващач е тип "hit-to-kill".

            Източник:  ES/Т,    23.03.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Американската армия разработва устройството, което е известно като Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms. Според доклад в IndustryTap.com, настоящите лазерни оръжия, разработени от американската армия, излъчват непрекъснати лъчи. Те обикновено са проектирани да пробиват дупки през метал. Тези оръжия могат да деактивират относително близки превозни средства или дронове. В бъдеще армията може да го използва като самостоятелна система или като интегрирана на борда наземни превозни средства, кораби и самолети. Те биха могли да се окажат много полезни при борба с бързо движещи се, малки безпилотни летателни апарати или ракети.

            Източник: https://asiatimes.com, 13.03.2021

 

▪ Датските въоръжени сили ще получат противотанковата ракетна система Spike LR 2 от 5-то поколение. Тя ще е на въоръжение в пехотните подразделения на двете бойни бригади. Доставките ще продлъжат 5 години.  Ракетата може да се използва както в режим „стреляй и забрави“, така и в режим „стрелба и наблюдение“.

            Източник: ЕS/Т, 16.03.2021

▪ Руската Федерална служба за военно и техническо сътрудничество съобщи, че Кремъл е готов да договори нова продажба на военно оборудване, включително изтребителите от пето поколение Су-57 на Турция, които през 2019 г. й бяха отказани. След като Съединените американски щати отказаха да продават самолети F-35 на Анкара,  независимата онлайн медия 19fortyfive посочи, че подобен сценарий на сделка с Русия би било "кошмар за НАТО".

            Източник: Поглед–инфо, 18.03.2021

▪ Франция е готова да отпусне на Германия четири морски патрулни самолета At-lantique 2, модренизирани до стандарт 6 от френския флот. Това е част от решението, за временно заместване на осемте P-3C Orions на Бундесвера, до реализацията  на германско-френският проект MAWS (Maritime Airborne Warfare System) Федералното правителство не очаква въвеждането на MAWS преди 2032 г.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 24.03.2021

▪  Обявеното решение на МО на Германия за придобиване на нова система за защита от дронове предизвика тревога в експретните среди, тъй като министърът на отбраната г–жа Крамп Каренбауер оттегля подкрепата си за тактическата ПВО –система TLVS, която трябваше да замени системата Пейтриът. Осигуряването на 13 млрд евро се счита от МО за проблематично.

            Източник: Sόddeutsche Zeitung vom 23.03.2021

▪ Турската компания FNSS провежда изпитания на безпилотен бронетранспортьор с безпилотен летателен апарат. Не се съобщава дали безпилотният бронетранспортьор ще се направлява от дрона или обратното. Очаква се те да изпълняват различни задачи, включително логистични, разузнаване и транспортни в рискови терени и при разминиране.

            Източници: defenseworld.net, DefenceTurk.net, 29.03.2021

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ На 04.03. правителството на САЩ публикува документ под заглавие „Interim Strategic Guidance“, в който изтъква необходимотта от сериозен диалог с Русия и Китай за модерни военни технологии, които влияят на стратегическата стабилност и за намаляване ролята на ядрените оръжия в националната сигурност на САЩ.

            Източник: C Magazin, 04.03.2021

▪ Великобритания прие на въоръжение допълнителен брой ядрени бойни глави с малка и средна мощност. /До 2020 г. тя разполагаше със 120 ядрени бойни глави. Не се уточвява колко е броят на новоприетите.

            Изочник: avia.pro, 13.03.2021

▪ Министър на отбраната на РФ Сергей Шойгу предупреди, че Русия ще реагира адекватно, ако САЩ разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа или Япония и Южна Корея.

             Източник:
gazeta.ru, 17.03.2021

 

▪ Проведеният и потвърден от Северна Корея тест на нов вид ракета на 24 март 2021 г. е в нарушение на забраната на Съвета за сигурност на ООН за изпитание на балистични ракети.Тестът е и сигнал към Вашингтон, че Пхенян ще проведе и други такива с по–голям обсег, ако оцени политиката на Байдън като неразумна. Правителството на Северна Корея отказва контакти, поставяйки предваритебни условия. Държавният секретар Блинкен се обърна към Китай с надежда, че би могъл да окаже влияние.

            Източници: Der Spiegel 26.03 и The New York Times vom 24.03

 

▪ Стратегическата стабилност, контрола на въоръженията и усилията за решаване на регионалните конфликти са областите, които Русия е готова да обсъжда със САЩ, заяви говорителят на Кремъл Песков в интервю за «Аргументи и факти».

            Източник: «Аргументи ифакти», 31.03.2021

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

▪ Продължава съсредоточаването на украински въоръжени сили в направление Донбас. В района са разположили 450 танка и 230 бр. реактивна и оръдейна артилерия. Медиите съобщават да заповед за «офанзива в Донбас, но се изчаква окончателното даване на зелена светлина от Белия дом».

            Източници: The Saker, Telegram, Avia.pro, 19.03.2021

▪ Във връзка ск руските въздушни удари в северозападна Сирия срещу протурски бойци в турската преса се коментира „Ще се бием ли с Русия за Идлиб?“. Експертът Неджат Еслен напомня на турците, че НАТО няма да застане на страната на Анкара в Сирия.

            Източници: Hurriyet, svpressa.ru, 25.03.2021

▪ Напрежението продължава да ескалира и има нарастващи конфликти, които могат да предизвикат голяма война. Може да избухне война за Сирия, Украйна, Черно море, Арктика, Южнокитайско море и други региони.

            Източник: Glenn Diesen Professor at the University of South-Eastern Norway

▪ На 30.03.2021 г. в украинския парламент командващият въоръжените сили Руслан Хомчак съобщи за съсредоточаване на руски въоръжени сили в близост до границата и обвини Москва в провеждане на агресивна политика. Той добави, че очаква под формата на учение формирането на до 25 тактически групи. Москва разполагала в Крим с 32 700 военнослужещи. В Донбас имало 28 000 въоръжени сепаратисти. Премълча обаче струпването на воена техника и жива сила от украинска страна.

            Източник: Reuters, 30.03.2021

ПУБЛИКАЦИИ

1. US-NATO vs Russia-China in a hybrid war to the finish

The unipolar moment is six feet under, the hegemon will try to break Eurasian integration and there’s no grownup in the room to counsel restraint

Pepe EscobarMarch 26, 2021

https://asiatimes.com/2021/03/us-nato-vs-russia-china-in-a-hybrid-war-to-the-finish/

 

2. A three-step plan for reviving the transatlantic alliance

https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/a-three-step-plan-for-reviving-the-transatlantic-alliance/

 

3. Възможно ли е „обновяването” на НАТО?

Кирил Стоянов , 20 Март 2021

 

https://geopolitica.eu/aktualno/3342-vazmozhno-li-e-obnovyavaneto-na-nato

 

Съставил: С.Николов, 31. 03. 2021

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.04.2021