ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 35

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

М А Й  2 0 2 1 г.

НАТО

▪ На 10.05.2021 г. в Букурещ се състоя среща на високо равнище на страните от формата «Инициатива Букурещ-9» / България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Унгария / под официалното домакинство на президентите на Румъния Клаус Йоханис и на Полша Анджей Дуда. Специален гост във форума беше президентът на Съединените американски щати Джо Байдън, който се обърна към участниците по видео–връзка. Изказване направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Обсъдени бяха въпроси, свързани с предстоящата среща на НАТО през юни т.г., както и такива по Русия и Източна Европа и темата за взаимодействието в Черно море и Балтика. Президентът на Румъния Клаус Йоханис призова Алианса да увеличи присъствието си в региона. Българският държавен глава открои значението на стратегия „НАТО2030“ и Западните Балкани. Приета беше обща декларация, в която беше посочено, че деветте държави от Букурещ ще обединят усилията си, за да осигурят, където е необходимо, „силно, надеждно и балансирано военно присъствие“ на НАТО в региона.

            Източник: Свободна Европа, Bloomberg 11.05.2021

▪ Високопоставените военни от НАТО отправиха нови искания като резултат от проект за „военна мобилност”, осъществен от Вашингтонският център за анализ на европейската политика (CEPA) и представен сега, за увеличаване на скоростта, с която войските се разполагат в Европа. Според доклада, НАТО трябва да може да прехвърли въоръжените си сили към Русия с най-висока скорост, ако това е необходимо и настоява пътищата и мостовете в Европа да бъдат „изградени за тежка военна техника“. Той  изисква също така засилване на „устойчивостта“ на населението и подготовката му за кибер атаки и „дезинформация“.

            Източник: german-foreign-policy, 13.05.2021

Петте най–големи военноморски сили в света до 2030 г. ще бъдат САЩ, Великобритания, Китай, Индия и Русия. САЩ ще имат още 3 самолетоносача от клас Ford, които ще заменят Nimitz. Периодът след 2030 г. ще бъде критичен. Русия  заема пето място благодарение на подводнвия флот. Осем подводници „Борей“, всяка от които носи по двадесет ракети „Булава“, ще бъдат на въоръжение, образувайки втория по големина подводен флот от балистични ракети в света.

            Източник:  nationalinterest.org, 22.05.2021

 

▪ На 25 май генералният секретар Йенс Столтенберг приветства премиера на Естония Кая Калас в централата на НАТО, за да обсъди подготовката за срещата на върха на НАТО на 14 юни. Той отбеляза, че Русия продължава да ограничава корабоплаването в Черно море, включително близо до Керченския проток. НАТО ще продължи да засилва възпирането и отбраната си и ще подкрепя своите партньори.                                                    Източник: nato.int, 25.05.2021

▪ На 27 май заместник генералният секретар на НАТО Мирча Геоане приветства вицепремиера на Украйна и министър за реинтеграция на временно окупираните територии на Украйна Алексий Резников в централата на НАТО . Те разгледаха ситуацията със сигурността в Украйна и около нея и обсъдиха евроатлантическата интеграция на Украйна. Очаква се скоро да се проведе заседание на комисията НАТО-Украйна.

                Източник: nato.int, 27.05.2021

 

САЩ       

▪ Съединените щати подкрепят амбицията на Украйна да се присъедини към НАТО, съобщи заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на 06.05.2021. Държавният секретар Антъни Блинкен посети Киев и потвърди подкрепа за украинския суверенитет, териториална цялост и независимост на Украйна.

            Източник: gazeta.ru, 07.05.2021

 

▪ Инициираният от САЩ нов договор с Норвегия с валидност от минимум 10 години дава възможност за построяването на собствени военни бази без достъп от норвежка страна, без да е ограничен броя на американски военослужащи на норвежка територия, достъп на американски военни самолети на граждански летища, включване на норвежка фрегата към американски ВМС 2021–2022 г. Изборът на САЩ е за летищата Рюгге, Сула и Эвенес в северна  Норвегия. В договора се споменава и четвърти военен обект – в Рамсун на запад от Нарвик, където се намира норвежкия спецназ и материално–техническото снобдяване на ВМФ за Северна Новрегия.

      Източник: ИноСМИ, 27.05.2021

▪ Пентагонът планира да увеличи инвестициите в отбранителни кибертехнологии в бюджета си за 2022 г. заявката за бюджет за 2022 фискална година включва нова позиция за „вграждане на архитектури с нулево доверие“ с предвидени 615 милиона долара. Най-голямото увеличение на годишните разходи в сравнение с договорените позиции през 2021 г. е за криптология. Искането за 2022 финансова година е 980,9 милиона щатски долара, в сравнение с поисканите 678,8 милиона долара през 2021 г., което е увеличение от 302 милиона долара.

            Източник: breakingdefense.com, 28.05.2021

▪ Като цяло искането на бюджета на армията е с 3,6 милиарда долара по-малко от това, което беше прието миналата година, като спадна от 176,6 милиарда на 173 милиарда (Това включва прогнозни разходи за Афганистан и други бойни операции, известни преди като финансиране отвъдморски извънредни операции). Докато размерът на въоръжените сили остава същият - 485 000 редовни военнослужещи, общото финансиране на военния персонал всъщност се увеличава с 1,2 милиарда долара.

            Източник: breakingdefense.com, 28.05.2021

▪ В опит да освободи средства за инвестиране в нови авиационни платформи и модерни оръжия, американските военновъздушни сили искат да изведат от въоръжение  над 200 самолета, изтребители, танкери и безпилотни летателни апарати. В искането за бюджет на Белия дом за бюджета за 2022 г. ВВС излага намеренията си да свали от въоръжение 42 A-10 Thunderbolt II; 48 F-15C / D; 47 F-16; 18 KC-135 танкери; 20 от най-старите модели транспортни самолети C-130; 20 безпилотни самолета RQ-4 Global Hawk; и четири самолета E-8.

            Източник: military.com/daily-news/, 28.05.2021

▪ Министерството на отбраната на САЩ поиска от Конгреса близо 28 милиарда долара за модернизиране на ядрените си арсенали. 3 милиарда долара ще отидат за финансиране на програмата за стратегически бомбардировачи B-21. 5 милиарда долара ще отидат за ядрената програма за подводници от клас "Колумбия"$ 609 милиона, разпределени за ракетни системи с голям обсег на действие. Още 2,6 милиарда долара ще отидат за наземни системи за сдържане.

            Източник: АП, 29.05.2021

▪ На 31. май генералният скеретар на НАТО  Йенс Столтенберг даде пресконференция. Предстои му да  председателства виртуални срещи на министрите на външните работи и отбраната на НАТО.   Ще бъдат обсъдени ангажимента в Афганистан,  развитието в Украйна и Беларус. Но министрите ще се съсредоточат върху подготовката за срещата на върха. Целта на инициативата НАТО 2030 е да подготви Алианс за бъдещето. „Трябва да вземаме амбициозни и перспективни решения. Първо, ние ще укрепим нашето единство. Второ, ще разширим подхода на НАТО към сигурността. Трето, ние ще играем по-голяма роля в защитата на международния ред, основан на правила. Трябва да харчим повече. Но също така трябва да харчим повече заедно.”, заяви Столтенберг.

            Източник: nato.int, 31.05.2021

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс направи изявление, че Русия представлява "заплаха номер едно" за Великобритания. От 2013 г. насам британският флот е регистрирал 150 бойни единици на руския флот в близост до Великобритания.

 

            Източник: The Sunday Telegraph, 23.май

ГЕРМАНИЯ

▪ В бъдеще в Министерството на отбраната на Германия ще бъдат назначавани повече цивилни жени и мъже на освобождаващите се места. На военните ще се предоставят възможности да продължат да служат в рамките на Бундсевера.

            Източник: Пресцентър на Бундестага, 04.05.2021

▪ Според доклад на МО на Германия от 07.05.2021 г. редица оръжейни проекти са застрашени от недофинансиране. В списъка са германо–френския проект за боен самолет на бъдещето  /FCAS/ с разходи от 100 млрд евро; френско–германския танк; общия проект с Норвеги за нова подводница; няма пари за планираните разузнавателни самолети за морската авиаяция, танкери за ВМС, кораби и др. Причините са  в силното намаляване на бюджетните средства след 2022 г.

            Източник: Ройтерс, Ханделсблат, 10.05.2021

▪ Правителството удължи мисията на Бундесвера в KFOR в Косово и в UNIFIL в Ливан. В последната Германия участва от 2006 г.

      Източник: Augen Geradeaus! , 12.05.2021

▪ За военния бюджет 2022 г. ще решава следващото правителство на Германия. Но за разлика от изтеклите данни от вътрешен анализ на МО за необходими 53,1 млрд евро за 2022 г. с перпспектива за достигане на 61,5 млрд през 2025 г, реално се оказа, че възможностите ще са за 49,3 млрд евро за 2022, 46,32 за 2023 г., 46,16 за 2024 и 45,73 за 2025 г.

            Източник: heisse.de, 13.05. 2021

▪ Планираното изпращане на фрегатата „Байерн” в Индотихоокеанския регион ще предизвика напрежение, защото ще трябва да навлезе в 2–милната зона на Китай и да мине покрай Тайван. Експерти предлагат да не се прекалява с разширяване използването на германски плавателни съдове, а да се създаде военноморско формирование специално за азиатско–тихоокенаския регион съвместно с Франция, Великобритания и държави от региона.

            Източник: GFP, 16.05.2021

▪ На 18 май министърът на отбраната Крамп Каренбауер представи Стратегия за реформи в Бундсевера. Променя се основната насока от миналите години. Освен мисии в други страни акцентът се поставя отново върху отбраната на страната и на Съюза. Значително ще се намали броя на щабовете. ВС ще се състоят от СВ, ВВС, ВМС и Киберотбрана. Остава планираната цел за личен състав от 203 300 души.

            Източник: tagesschau.de, 18.05.2021

▪ Бундесверът е поръчал 350 ББМП „Пума”. Единичната цена е между 12 и 13 млн евро.

            Източник: Зюддойче цайтунг, 27.05.2021

 

▪ Член на Бундестага и член на Комисията по отбрана на Бундестага уточни, кои покупки за Бундсвера ще бъдат одобрени тази година. Сред тях са нов морски патрулен самолет, работата по бъдещ самолет, съвместно с Франция, три нови кораба, германско-норвежките подводници и морски управляеми ракети.Въобще не бяха споменати втория транш ББМП Puma, главната наземна бойна система (MGCS) или нова система за ПВО. Новите проекти ще имат трудности с оглед на намаляващия бюджет за отбрана. Избраните големи проекти обаче не трябва да се финансират от бюджета за отбрана, а от федералния бюджет.

Източник: behoerden-spiegel.de, 26.05.2021

 

ПОЛША

▪ Между Германия и Полша беше подписано споразумение, според което при QRA-мисии германските Eurofighters и полските F-16 и MiG-29 да могат да навлизат във въздушното простарнство на другата страна. Това съответства на разширената мисия на НАТО „въздушните граници“ да бъдат заличени за бойната авиация на алианса над всички балтийски републики, Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург), Албания, Исландия, Словения, както и България и Румъния.

            Източник: technik-smartphone-news.de, 13.05.2021

ФРАНЦИЯ

▪ Предвид нарастващите предизвикатества за сигурността все повече ще се задълбочава стратегическото партньорство между френските и индийски военни.

Франция изрази желанието си да се присъедини към двустранното учение между Индия и Австралия, AUSINDEX. Съобщава се, че се водят разговори относно начините на такъв ангажимент.

            Източник: The Diplomat,13.05.2021

 

▪ Началникът на Генералния щаб на френската армия ген. Франсоа Льoкоантр допуска увеличението на риска от конфликти до 2030 година: «Прилагането на хибридни стратегии несъмнено ще формира период на допълнителни рискове през следващото десетилетие. В киберпространството трябва да запазим способността да реагираме, включително превантивно, и да контролираме оръжията си, чието цифрово измерение ще продължи да се разширява. Намираме се на кръстопът. Или Европа остава там, където е сега, и в крайна сметка изчезва от международната арена. Следващата стъпка на Европа ще бъде в областта на отбраната.»

            Източник: Le Figaro, 24.05.2021

▪ Франция  отхвърля идеята на генералния секретар на НАТО Столтенберг  да се вложат около 20 милиарда долара в общи бюджети за 10 години - за да се даде на НАТО по-голяма гъвкавост при посрещането на военни заплахи, изменението на климата и възхода на Китай. Това  е малко вероятно да бъде от полза за френските военни приоритети.             Столтенберг се срещна с Макрон в Париж на 21 май, като похвали френския президент за "значителната отбранителна инвестиция" на Франция.

              Източник: "Ройтерс", 28 05 2021 

 

ТУРЦИЯ

▪ Турското правителство издаде указ, който заплашва 330 бивши пилоти с отнемане на лиценза им за граждански пилоти, освен ако те не се върнат във ВВС за четири години".

            Източник: nationalinterest.org, 22.05.2021

▪ «Турция използва правото си на вето, за да блокира всякакви действия на НАТО срещу Минск, който запази официално партньорство със [северноатлантическия] съюз». /На 26.05. Северноатлантическият съвет излезе с изявление, призоваващо за незабавно международно разследване на инцидента с Ryanair в Минск и освобождаването на двамата задържани./

            Източник: АПИ "Новини", 27.05.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Военното учение „Защитник Европа 21” започна фактически с логистично десантно учение в Албания. За първи път от края на Втората световна война не бяха използвани големите и сигурни пристанища. Над 1000 превозни средства бяха натоварени на по–малки кораби и закарани до импровизиран междинен район в пристанището Дуреш близо до Тирана, където бяха свалени на сушата. Тази година в учението участва само една бойна бригада от 3000 души.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 05.05.2021

▪ Мероприятията по линия на ученията „Защитник Европа 21” в направление Югоизточна Европа показаха, че само за по–малко от 12 часа бяха прехвърлени 17 бойни самолети от 3 различни военни бази в Германия до военновъздушната база Безмер до Бургас. Там те участваха в учението „Swift Response 21”. През Австрия бяха прехвърлени около 800 транспортни средства и около 2000 военни от Германия до Словения. Австрия макар и неутрлана стрлана, предложи не само пътиа, но и казармени райони и зареждане с гориво.

            Източник: German Foreign Policy , 7.05.2021  

 

▪ От 10 май 2021 г. започна прехвърлянето на над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от Турция и Албания в Румъния, преминавайки от ГКПП „Лесово през територията на България /Ново сели/, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender - 21“ и „Noble Jump - 21”.
            Източник: Пресцентър на МО, 10.05.2021

 

▪ От 03 до 14 май се проведе най–важното учение на специалните сили Trojan Footprint от 5 черноморски страни: България, Грузия, Черна гора, Северна Македония и Румъния. Участваха специални снили на САЩ, Германия, Испания и Украйна.

            Източник: C.Magazin, 14.05.2021

 

▪ От т.н. „свързващи учения” се провеждат: „Swift Response” със 7000 военни в Естония, България и Румъния; "Immediate Response" с 5000 души от средата на май; "Sabre Guardian", най–голямото учение, с 13 000 военни, стартирало средата на май с отработване на противоракетна отбрана и медицинска евакщуация.                       Източник: „Дойче Веле”, 15.05.2021

 

▪ На 17 май в Естония започна военното учение „Пролетен щурм”, което ще продължи до 05 юни. В него вземат участие 7000 военни от страни–членки на НАТО. До границата с Русия са съсредоточени въоръжени сили на САЩ, Италия, Полша и Дания. В заключителната фаза ще се включат военнослужаящи от Латвия и Естония. Участват танкова рота от Франция и британснки ударни вертолети Apache. Последните според руски експерт са доказателство за отработване на настъпателни , а не отбранителни действия, а  разполагането им на руските граници е в «пряко нарушение на Основателния акт за взаимоотношения, сътрудничество и сигурност от 1997 г. между Руската федерация и блока».

            Източник: gazeta.ru, 17.05.2021

▪ В учението „Balkan Sentinel 21“ като част от серията свързани учения „Defender Europe 21“,, което започна на 23 май на Учебен полигон „Ново село“ , участват  600 военнослужещи от Сухопътните войски на Република България и 250 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ и Грузия.

            Източник: МО, 24.5.2021

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН


Румънският външен министър Богдан Ауреску подчерта, че Букурещ е загрижен от масираното "пренасочване на войски и демонстрация на сила" в региона. В същото време той увери медиите, че сигурността на Черноморското крайбрежие е неразделна част от сигурността на самото НАТО. В Румъния е регистрирано нарастване на бойните способности на Руската федерация в близост до западните граници на алианса.

            Източник: agerpres.ro,  07.05.2021

▪ В отговор на призива на американското посолство в Русия Крим да бъде предаден под пълен контрол на Украйна, кримският вицепремиер Георги Мурадов заяви, че това е обида не само към собствениците на древната земя Таврида, но и към всички народи по света, които се борят за своя сувмеренитет. Крим е преди всички народ с 2 500 г. опит в държавността, а не територия.

      Източник: РИА Новости, 08.05.2021

▪ Държавният секретар Антъни Блинкен в прав текст нарече Русия външна заплаха за Украйна. Цялата тази показна среща в Киев е адресирана до съюзниците в НАТО, за разберат, видите ли, че Вашингтон не възнамерява да отстъпи от твърдата си линия спрямо Москва.

След срещата с Антъни Блинкен президентът на Украйна Зеленски потвърди, че военната помощ на САЩ ще се увеличи. В началото на годината Вашингтон е предоставил 125 млн долара военна помощ, а сега се подготвя законопроект за още 300 млн долара.

            Източник: C.Magazin, 08.05.2021

▪ Украйна: Съгласно утвърдената програма за форума на НАТО на 14 юни, Украйна няма да бъде поканена за член на Алианса. Решението е взето на ниво посланици на последното им заседание.

            Източник: http://geo-politica.info, 08.05.2021

 ▪ На 17. 05. сръбският президент Александър Вучич посети Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбберг заяви на съвместна конференция с Вучич: „Изправени сме пред общи предизвикателства пред сигурността и партньорството с НАТО може да донесе реални ползи за Сърбия, нейния народ и целия регион“. Президентът Вучич отговори: „Сърбия ще остане неутрална, но това не означава, че няма да повишим нивото на съвместна дейност“.

            Източник: nato.int, 17.05.2021

▪ На 17 май в Босна и Херцеговина започна военното учение «Quick Response 21», в което участват 5000 войници от САЩ, Канада и девет държави от региона.То ще продължи до 02. 06. 2021 на полигоните в Манджака и Гламок и на летището в Дубрава. Част от американските сили пристигнаха на 14 май на летището в Сараево. Според генерал-полковник Сенад Мазович учение от такъв мащалб се провежда за първи път в БиХ.

            Източник:  Пресцентър на ВС на БиХ 17.05.2021

▪ От 20 до 25 май в Сърбия се проведоха антитeрористични учения под наименование „Съвместен отговор 2021”, в които участваха 200 военни от руските сили за специални операции, заедно с които на 20.05. бяха прехвърлени и 11 единици техника. Отработена е десантна операция встрани от обект, зает от предполагаема незаконна въоръжена група, блокирането и унищожаването й, след което е проведена стрелба с малокалибрено оръжие със специално предназначение.

            Източник:  regnum.ru, 26.05.2021

▪ "Бойната сила на сръбските въоръжени сили е попълнена с модернизирани танкове Т-72МС и бронирани разузнавателно-патрулни машини БДРМ-2МС руско производство.“, заяви зам.винистърът на отбраната на РФ Александър Фомин. Формирани са два батальона: единият от 30 модернизирани танкове Т-72 МС, а другият от 30 бронирани разузнавателни машини БРДМ-2 МС.

            Източник: Политика, Белград,, 23.05.2021

▪ Президентът на Украйна внесе законопроекти в парламента "За увеличаване на числеността на въоръжените сили на Украйна" и "За основите на националната съпротива". Те предвиждат създаването на териториални батальони в цялата страна, които ще бъдат набирани от членове на националистически организации.
Зеленски ще увеличи разходите за отбрана от 2022 г. Той подписа указ, според който пет процента от БВП на държавата ще отидат за закупуване на западни оръжия.       

            Източник: РИА Новости, 28.05.2021

▪ Русия ще разположи около 20 нови военни формирования и части край западната си граница до края на годината в отговор на действията на трансатлантическия алианс НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

            Източник: Ройтерс, 31.05.2021

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ На 06. май министри на отбраната от страни–членки на ЕС и НАТО обсъдиха  сътрудничеството си във военната мобилност. Министрите одобриха заявленията на Канада и Норвегия за инициативата за мобилност. Министерството на отбраната на Холандия служи като координатор на проекта PESCO за военна мобилност. Европейската агенция по отбрана включи темата в списъка си със задължения в рамките на Координирания годишен преглед на отбранителния процес. Изпълнителният директор на агенцията Иржи Седиви заяви, че очаква военната мобилност да стимулира нов „клъстер“ от програми. Целта е да се рационализират митническите процедури и трансграничните разрешения.

             Източник: defensenews.com, 07.05.2021

▪ На 19.05. в Брюксел се проведе първото заседание на Военния комитет на ЕС на равнище началници на отбраната за 2021 г. Те избраха началника на щаба на отбраната на Австрия, генерал Роберт Бригер, за нов председател на Военния комитет на ЕС. Заседанието беше открито от върховния представител Жозеп Борел, който подчерта значението на стратегическата автономност и инициативите на ЕС в областта на отбраната, по-специално ролята на бойните групи на ЕС да действат като първи навлизащи сили в ситуации на бързо реагиране. Генерал Клаудио Грациано отбеляза, че обновената концепция за бойните групи на ЕС би могла да представлява добра възможност за подготвеността на ЕС и възпиращата му роля при справянето с кризи чрез обучение, учения и впоследствие реално разгръщане.

            Източник:  europa.eu, 19.05.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Центърът за връзки с общственоста на ВВС на САЩ собщиха официално за откриването на новата  производствена линия за производство на изтребители  F-16 Block 70/72 в съоръжението на компанията Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. Поръчката за приблизително 14 милиарда долара е за производство на 128 F-16  до 2026 година. Очаква се първите F-16 да излязат от производствената линия през 2022 г., а производството се очаква да се увеличи след първата година. Самолетът ще бъде доставен на множество чуждестранни военни партньори, включително Бахрейн, Словакия, България, Тайван и други.

            Източник: www.af.mil/News/Article-Display/, 18.05.2021

Генерал-лейтенант С. Клинтън Хиноте, заместник-началник на щаба на ВВС за стратегия, интеграция и изисквания представи модел на летателен апарат, който може да влезе в състава на ВВС. Със или без пилот, той може да кацне вертикално, като хеликоптер, да поеме  ранен боец,  като специални технологии на борда  следят състоянието му, и да го  прехвърли на място, където нараняванията му могат да бъдат лекувани.

            Източник: military.com/daily-news/, 26.05.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Кайро официално потвърди, че Египет купува 30 изтребителя Rafale от Франция на цена 3,75 милиарда евро. Освен това, има две по-малки сделки за продажба с френската отбранителна компания MBDA, специализирана в управляеми ракети, и Safran Electronics & Defense на стойност 200 милиона евро.

            Източник: disclose.ngo, 04.05.2021

▪ Правителството на Турция е отпуснало 1,3 млрд долара за програмата за първия турски изтребител TF-X, след като САЩ изключи страната от програмата за F-35 Joint Strike Fighter. Турският самолет щял да бъде готово за първи полет в периода 2025–2026 г. По програмата работят 6000 инженери.

            Източник: defensenews.com, 04.05.2021

 

▪ Американските военноморски сили ще представят своите първи хиперзвукови ракети в морето на борда на един от трите разрушителя от клас Zumwalt след четири години. Zumwalt ще бъде първата платформа, използваща хиперзвукова технология.
            Източник:
https://www.navalnews.com, 09.05.2021

 

▪ В периода 2021–2030 г. ще бъдат модернизирани 148 бойни танкове Challenger 2 в модел Challenger 3. По информация на британската армия жизненият цикъл на модернизирания танк ще бъде удължен до 2035 г. Някои от особеностите са пълна дигитална архитектура на систмата, ново 120 мм оръдие L55A1, нови защитни елементи вкл. дистанционна активна защита.

            Източник: ЕS/Т, 11.05.2021

▪ Заместник-началникът на щаба на ВВС на САЩ Клинтън Хиноут направи изявление, че изтребителят от шесто поколение  вече е направил първия си полет и до 2030 г. този боен самолет ще започне да заменя изтребителите F-22.

          Източник: The Drive, 14.05.2021

▪ Хърватия ще закупи 12 броя изтребители Rafale втора ръка за  999 милиона евро. В цената е включено въоръжението и обучението на летци и техвици. Доставката им ще се осъществи до края на 2024 г.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 28.05.2021

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Министър-председателят на РФ  Михаил Мишустин подписа правителствено постановление, с което представи предложение на президента Владимир Путин за денонсиране на Договора за открито небе. Москва обяви оттеглянето си и поради "липса на напредък" в поддържането на договора след решението на САЩ от миналата година да се оттеглят.

            Източник:  Франс прес  08.05.2021

▪ На конференция в института “Брукингс” във Вашингтон, ръководителят на стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ адмирал Чарлз Ричард заяви, че разделянето на ядреното оръжие на стратегическо и тактическо става все по-малко актуално: „ Опитвам се да избягвам използването на термина тактически. Всяко използване на ядрено оръжие ще има стратегически последици. Заедно с това бих казал, че това разграничение в СТАРТ-3 - между стратегическо и нестратегическо оръжие - става все по-малко актуално "

            Източник: Поглед, 10.05.2021

▪ Според експертни оценки Северна Корея вероятно има между 20 и 60 ядрени заряда. Други прогнозират, че до 2027 г. Северна Корея може да притежава от 151 до 242 ядрени заряда. Съединените щати трябвало да приемат политика, насочена към справяне със заплахата от ядрено въоръжена Северна Корея, включително чрез договаряне на замразяване на ядрени дейности с плутоний и уран.

             Източник: nationalinterest.org, 21.05.2021

▪ МВнР публикува данни за общия брой стратегически настъпателни оръжия, с които разполагат Русия и САЩ  към 1 март 2021 г. Развърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), стратегически бомбардировачи-ракетоносци и подводници– 517 – Русия и 651 САЩ. Готови за употреба бойни глави– 1456 –Русия и 1357 САЩ. Развърнати и неразвърнати пускови установки – 767 Русия и 800 САЩ.

             Източник: voennoedelo.com, 24.05.2021

▪ Публикуваните на 24 май от МВнР на РФ данни за това как Русия и САЩ прилагат Договора за намаляване на стратегическото въоръжение (СТАРТ-3), вероятно е свързано с предстоящата среща на високо равнище на Владимир Путин и Джо Байдън. Съобщеният от САЩ показател е постигнат и чрез едностранното изтегляне от договора на 56 пускови установки за подводница с балистични ракети “Тридент-2” и 41 тежки бомбардировача Б-52Х от договора”, гласи коментарът. „Освен това Съединените щати преместиха четири шахтови пускови установки, в категорията „силози за обучение“, непредвидена в СТАРТ-3, и отказват да ги включат в договора като неразположени силозни пускови установки на МКБР”, съобщава министерството. В резултат на това американците са надхвърлили арсенала от стратегически настъпателни ядрени оръжия, разрешен от СТАРТ-3, със 101 единици.

            Източник: МВнР на РФ, 25.05.2021

▪ Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е информирала  руската страна, че Съединените щати са решили да не се връщат в договора „Открито небе“.

            Източник: Асошиейтед прес, 27.05.2021

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

Развитие на конфликта в Украйна

▪ След като руските ВС приключиха с военните учения и се оттеглиха от приграничните райни остана висящ въпросът за разположението на украинските ВС. Три украински бригади /53–та, 54–та механизирани и 81 десантно–щурмова имат пунктове на постоянна дислокация на територията на Денецк и Луганск. 93–та бригада е в Черкаское. Там е дислоцирана и 3–а въздушно–десантна бригада. Малките разстояния позволяват на украинската армия много бързо да съсредоточи в нужните места в Донбас големи количества войски.

            Източник: http://geo-politica.info, 06.05.2021

 

▪ Не се изключва военен сблъсък с Русия в Черно море, смята о.з. адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Ставридис. РФ щяла да постигне лесна победа и НАТО няма да може да окаже помощ на Украйна.

    Източник:  Bloomberg, 07.05.2021

▪ Опacнocттa oт мaщaбнa вoeннa кoнфрoнтaция мeжду Руcия и Укрaйнa изoбщo дaжe нe e изчeзнaлa: „Eднa гoлямa рeгиoнaлнa вoйнa cтaвa c вceки изминaл дeн вce пoeрoятнa“, твърди експертът Фeлгeнхaуeр за „Дойче Веле”. Никoлaй Cунгурoвcкий, дирeктoр нa вoeннaтa прoгрaмa нa Киeвcкия цeнтър зa aнaлизи  смята, че в cлучaй нa мaщaбнo прoтивoпocтaвянe Руcия рaзпoлaгa cъc ceриoзни възмoжнocти зa нaнacянe нa „дълбoк удaр“ в тилa нa укрaинcкитe въoръжeни cили. Cпoрeд нeгo укрaинcкaтa aрмия e пooбрe пoдгoтвeнa зa лoкaлнa вoйнa, oткoлкoтo зa мaщaбнo cтълкнoвeниe c Руcия. Нo вeрoятнocттa зa пoдoбнo cтълкнoвeниe e "пo-cкoрo мaлкa".

            Източник: „Дойче Веле”, 09.05.2021

▪ На общоукраинския форум „Украйна 30. Сигурността на страната” президентът Зеленски сподели, че е имало вероятност за пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна, но ескалацията е спряна и вярва, че война точно с Русия няма да има. Никой не бил съвсем готово. Ако все пак се случи, това може да бъде световна война.

            Източник: 112 Украйна, 11.05.2021

ДОКУМЕНТИ

JOINT DECLARATION OF THE HEADS OF STATE BUCHAREST 9 MEETING
(
Bucharest, the 10th of May 2021)

https://www.president.pl/en/news/art,1251,joint-declaration-of-the-heads-of-state-bucharest-9 meeting.html?fbclid=IwAR0CcljN8qxoVHrERDJD1rtLy_w8lIYB8XNiuaSn9q6kugHr8bVXwqa6KcA

 

ПУБЛИКАЦИИ

America’s Military Risks Losing Its Edge

How to Transform the Pentagon for a Competitive Era

By Michθle A. Flournoy,

 

https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2021-04-20/flournoy-americas-military-risks-losing-its-edge

 

Изпитанията пред Европа са тест и за България

Българска армия,

https://armymedia.bg/2021/05/16/%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a/

 

Съставил: С.Николов, 31. 05. 2021

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.06.2021