ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 40

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

O К Т О М В Р И   2 0 2 1 г.

 

НАТО

▪ НАТО отне акредитацията на осем руски дипломати от отбранителния съюз. Членовете на руското представителство са били служители на разузнаването, съобщиха от алианса, обяснявайки този ход. Освен това беше взето решение за допълнително намаляване на максималния размер на руското представителство. Вместо 20, в бъдеще ще могат да бъдат акредитирани само 10 лица. Решението ще влезе в сила в края на месеца. Междувременно ръководителят на Комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки осъди действията на НАТО. Той заяви, че обвиненията са неоснователни. "Не ни бяха представени никакви доказателства"΄

            Източник: Der Spiegel, 06.10.2021

▪ На семинар, проведен на 05.10. във Вашингтон от университета Джорджтаун и института Брукингс генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО трябва да започне диалог с Русия, въпреки противоречията между тях, и да вземе предвид „всички аспекти на растежа на Китай“.".. Ние имаме двоен подход към Русия: възпиране-отбрана и диалог. Не възпиране-отбрана или диалог", каза той.

            Източник :  nato.int,   06.10.2021

 

▪ На 07.10. в Брюксел се срещнаха сдъветниците по национална сигурност от целия Алианс, за да прегледат напредъка в ключови области, включително засилване на възпирането и отбраната, технологични иновации и реагиране на изменението на климата. По думите на ген.секретар Столтенберг срещата е била  значителна стъпка към срещата на върха на НАТО в Мадрид догодина.

            Източник: nato.int, 07.10.2021

▪ На 18.10. 2021 г. Русия обяви, че преустановява дейността на представителството си в НАТО и на това на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитацията на осем служители на руската мисия в НАТО, предадоха световните агенции. Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември. Външният министър на Русия Сергий Лавров реагира с думите: „НАТО погреба идеята за консултации с Русия.” Коментатори в Западна Европа застъпиха тезата:”C тoзи хoд Путин цeли дa рaзeдини oщe пoвeчe Зaпaдa”.

        Източник: RT DE, 18.10.2021

▪ На 21–22 октомври се проведе среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, на която за първи път след кроя на Студената война бе приет комплексен план за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона, съдържащ различни сценарий за водене на военни действия от Балтика до Черно море, както с въоръжени сили, така и при хибридни действия, кибератаки и ядрена война  за срок от 4 години. От него произтича и ново формулиране на целите на способностите, които трябва да постигнат отделните страни–членки. Съюзниците се договориха да предоставят повече военни формирования с високо ниво на готовност, оборудвани с по-тежко въоръжение и най-съвременни технологии. Това ще изисква и допълнително увеличаване на разходите за отбрана. Министрите на отбраната от НАТО  приеха и стратегия за използването на изкуствения интелект в работата на алианса. Договорен бе и фонд от 1 милиард долара за осигуряване на първоначално финансиране за разработване на нови цифрови технологии. По–трудната дискусия се състоя на втория ден по темата "Уроците от провала в Афганистан и отношенията на НАТО с ЕС". Болният въпрос е зависимостта от САЩ. След изтеглянето от Афганистан във Франция и Германия все по-често се изказват публично мисли за намаляване на зависимостта. Как това може да стане, без да се увеличат центробежните сили в алианса, е един от проблемите в щаба на НАТО.

      Източник: Тагесшпигел, 22.10.2021

▪ В първия ден на срещата на НАТО генералният секретар Столтенберг съобщи, че  Министрите на отбраната  са направили оценка на заплахите, породени от ракетните способности на Русия. НАТО няма намерение да разполага нови наземни ядрени ракетни системи в Европа, каза Столтенберг Ще приложим балансиран набор от политически и военни мерки. Това включва значително подобряване на нашата противоракетна отбрана, укрепване на нашите конвенционални оръжейни способности с изтребители от пето поколение, адаптиране на нашите учения и разузнаване и увеличаване на нашата готовност за ядрено сдържане.“ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът изгражда способността си за бързо разполагане на сили в региона на Черно море.

            Източник:  Ройтерс и ТАСС 21.10.21

 

▪ Министърът на отбраната на Германия г–жа Крамп–Каренбауер заяви, че заедно с Португалия и Словения, Финландия и Холандия, са представили документ за размисъл, за това как да бъдат изградени нови, независими европейски структури и използване по–добре  това, което имаме. Това са например „европейските бойни групи”. След урока от Афганистан поставил необходимостта от бързо реагиране. И това е въпросът за вземане на решения на жеалещите, известният член 44.

            Източник: Дойчландфунк, 22.10.2021

▪ Реакцията на Русия на решенията на НАТО: Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че «при тези обстоятелства няма никаква нужда от диалог, а (приемането на) подобна концепция от НАТО само още веднъж потвърждава това». "Русия никога не си е правила илюзии за НАТО. Познаваме природата на този алианс.» Официални лица не вярват, че е неизбежна руска атака, посочва "Ройтерс". Москва отрича всякакви агресивни намерения и казва, че НАТО рискува да дестабилизира Европа с подобни приготовления.

 

            Източник: Ройтерс, 22.10.2021

▪ В отговор на сериозната информационна война и атаките, сформирането на командванията на коалиционните подразделения на НАТОв Румъния, Полша и Латвния, увеличаването на капацитета на пристанищата и летищната инфраструктура, министърът на отбраната на Русия  Сергей Шойгу обяви създаването на нова Военна доктрина. Тя ще бъде одобрена много скоро.

            Източнник: ТАСС, 23.10.2021

САЩ   

ВМС на САЩ формират нова корабна  група за противодействие на руските подводници в Атлантическия океан. Формацията "Хрътка" ще се състои от разрушители клас "Арли Бърк". Първи в групата ще влязат разрушителите “Доналд Кук” и “Томас Хаднър”. По-късно ще се присъединят разрушителите “Съливанс”, “Коул” и “Грейвли”. В зависимост от мисията, “Хрътката” може да бъде подсилена с многоцелеви подводници или патрулни самолети. Звеното ще достигне оперативна готовност до юли 2022 г.

            Източник: “Форбс” , 03. 10.2021

▪ Командващият Пети америuански флот на САЩ вицеадмирал Brad Cooper посети Израел и обсъди с министъра на отбраната Benny Gantz, началника на ГЩ ген.л–т Aviv Kohavi  и командващия израелските ВМС вицеадмирал David Saar Salama нови общи инициативи за координация на американските и израелските ВМС срещу Израел. Срещата е част от прехвърлянето на отговорнсостта за Изрел от европейското командване на САЩ EUCOM на централното командване CENTCOM, с което и общите военноморски операции на Израел и САЩ от Средиземно море в Червено море, Персийския залив и Индийския океан под командването на CENTCOM.

            Източник: Geopolitik, 15.10.2021

▪ По повод намеренията на САЩ да разположат свои антитерористични сили на територията на Узбекистан, външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че всички централно–азиатски съседни страни заявяват нежелание на приемат на своя територия въоръжени сили на САЩ или на която и да е друга страна–членка на НАТО.

              Източник: Геополитика, 15.10.2021

 

▪ Американският министър на отбраната Лойд Остин  посети Украйна, Грузия, Румъния и Белгия. Той изтъкна, че за Украйна и Грузия «вратата на НАТО е отворена» и увери Киев в непоколебимостта за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Всяка страна обаче трябва да предпрпиеме стъпки за да се квалифицира за членството. В Киев Остин обеща, че САЩ ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 60 милиона долара, в резултат на което общата помощ тази година може да надхвърли 400 милиона долара.

              Източник: Washington Times,21.10.2021

 

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Германското правителство публикува разходите за двадесетгодишното участие на Бундесвера в Афганистан и помощите за развитие на страната. Те възлизат общо на 17,3 млрд евро, като най–голямата част от тях са били за военната мисия. В парламента бе посрещнато с голямо недоволство предложението на министърът на отбраната за обсъждане, анализ и извличане на поуки от мисията в Афганистан заради избрания неудачен момент за това– след изборите и в разгара на обсъжданията да създаване на правителство.

Източник: Stuttgarter Nachrichten 04.10. и FAZ  от 05.10.

 

▪ Министерството на Германия досега настояваше бюджетът му в перпиода 2022 и 2025 г. да бъде увеличен от 53,1 на 61,5 милиарда евро. Но предвид на финансвоия недостиг министърът на финансите Олаф Шолц  се съгласи на 45,6 млрд евро за 2022 г. Ако бъдещият финансов министър в новото правителство запази тази дисциплина, средствата за Бундесвера скоро ще се окажат недостатъчни. ГСДП и Зелените са склонни към запазване на личния състав в сегашните си граници, а СВДП биха подкрепили това, ако Бундесверът е в състояние да се справи.

 

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 18.10.2021 и SdZ от 27.10.2021

                                                                                                 

▪ Лидерът па парламентарната група на спечелилата изборите ГСДП Ролф Мюцених критикува изявленията на министъра на отбраната в оставка Анегрет Крамп –Каренбауер относно използването на ядрени оръжия при евентуален конфликт между страните от НАТО и Русия като „безотговорни“.

            Източник: Der Spiegel, 24.10.2021

 

▪ В позиция на спечелилата изборите ГСДП се обявява, че партията оттегля досегашните си възражения за придобиване на бойни дронове. За промяна в позицията допринесе натиска на „Зелените”, които също влизат в новото правителство. ГСДП обаче продължава да отхвърля напълно автоматизираните дронове, които без човешка намеса решават за използването на оръжие.

            Източник:  GFP.com  28.10.2021

▪ В представения на 26 октомври в Бундестага доклад на военното разузнаване се посочва, че броят на случаите на десен екстремизъм в Бундесвера са нарстнали от 363 през 2019 г. на 477 през 2020 г. Сигналите са получени директно от въоръжените сили /60%/, от гражданите /8%/, от полицията /7%/, от контраразузнаването /3%/.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung vom 26.10.2021

 

ФРАНЦИЯ

▪ Във френското издание Le Figaro  намериха израз засилващите се искания за излизане на Франция от НАТО. Група експерти вече работела по въпроса за оттеглянето на Франция от Съвместното командване на силите на НАТО и всеки път стигала до извода, че точно тази стъпка ще позволи на Париж да си върне суверенитета и независимостта, които се основават на Френското ядрено оръжие.

            Източник: Le Figaro, 05.10.2021

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Великобритания изостри тона срещу Русия. На 18.10. началник щаба на отбраната на Великобритания Никълъс Картър, говорейки в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, заяви, че светът сега навлиза в многополюсна ера на постоянна конкуренция, водена от Великобритания „с редица авторитарни съперници“. Русия, която според него, „представлява критична заплаха“, и Китай, който е „хронично системно предизвикателство“ за Лондон.  Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, отговори, че изявленията за "критична заплаха" и "хронично предизвикателство" са по -скоро като цитати от разговор с психолог. Полюсите са центрове на сближаване на интересите на държави, които търсят партньори една с друга за нещо творческо и конструктивно.

            Източник: Telegram, 19.10.21

 

ПОЛША

Закупените от САЩ - 250 танка ще бъдат разположени на източната граница. Доставките ще започнат през 2022 г. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак заяви:  “С основни бойни танкове M1A2 “Ейбръмс” в модификацията SEPv3 ще бъдат оборудвани четири батальона. Размерът на договора надхвърли 23 милиарда долара. Това е почти двойно повече от бюджета на страната за отбрана за 2021 г Американците се съгласиха да продадат на Полша най-модерната модификация на основния си боен танк.

            Източник: Поглед,   05.10.2021

▪ На 26 октомври полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак обяви основните разпоредби на закона „За отбраната на Отечеството“ (Ustawa o Obronie Ojczyzny), който значително променя отбранителната система и организацията на военната служба в Полша. Гарантират се допълнителни средства за въоръжение и се въвежда увеличаване на числения състав на армията, както и система за поощряване на службата. Целта е постигане 250 000 души личен състав и 50 000 души на силите за териториална отбрана. Сегашният състав на армията е 110 000. Ще се въведе доброволна едногодишна воена служба.

            Източник: www.polskieradio.pl, 27.10.2021

ЕСТОНИЯ

В резултат на договор, подписан между държавния инвестиционен център за отбрана на естонското министерство на отбраната и съвместното предприятие Proteus Advanced Systems, което включва израелската космическа компания Israel Aerospace Industries и сингапурската компания ST Engineering Land Systems, Естония ще придобие противокорабни ракети Blue Spear, които могат да се превърнат в източник на много сериозни проблеми за Русия. Тези ракети ще могат не само да прекъснат морското снабдяване на Калининград с континенталната част на Русия, но и да извършват атаки по наземни цели. А Санкт Петербург е само на 150 км от естонската граница. Ракетата Blue Spear е най - новата модификация на израелската ракета Gabriel. Като противокорабна ракета, летяща на ниска надморска височина, ракетата Blue Spear е с по-голям разход на гориво, така че обхватът й е по-малък - около 320 км.

            Източник: Forbes, 13.10.2021

 

ГЪРЦИЯ

▪ Във Вашингтон министрите на външните работи на САЩ и Гърция Антони Блинкен и Никос Дендиас подписаха споразумение за военно сътрудничество, което значително разширява възможностите на американските въоръжени сили да използват гръцкки военни бази. Разширява се и във времеви аспект досегашното военно споразумение за 5 години, след което ще остане в сила за неопределено време, ако нито една от двете страни не даде двугодишно предизвестие. На фона на напрежение с Турция гръцкият външен министър Дендиас подчерта: "Гърция е изправена пред заплаха от война, и се сблъсква с ежедневна провокация.", а американският му колега Блинкен изтъкна, че Гърция е "силен и надежден съюзник".

Източник: Reuters, Kathimerini, 17.10.2021

 

ТУРЦИЯ

▪ Говорителят на турското външно министерство Танджу Билгич отхвърли в писмено изявление „максималистичната морска юрисдикция на Гърция и претенциите за въздушно пространство“ и продължи да описва пакта между Франция и Гърция като двустранен военен съюз, сформиран срещу членката на НАТО Турция „по начин, който вреди на НАТО“. Това се случва дни преди 63-ия кръг от двустранните проучвателни гръцко-турски разговори в Анкара.

            Източник: Kathimerini, 02.10.21

 

▪ Турция изненадващо поиска да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да модернизират около 80 изтребители от същия вид. Дори и агенцията към Пентагона да одобри сделката, то тя може да бъде  блокирана от Конгреса на САЩ. Републиканците и демократите призовават администрацията на Вашингтон да окаже натиск върху Анкара във връзка със закупуването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

            Източник: Фокус, 09.10.2021

▪ Ибрахим Калън, говорител на президента Ердоган заяви: "Може да се обмисли като алтернатива разширяването на наличния ни флот от F-16 и модернизацията на самолетите F-16, с които разполагаме, в замяна на парите, които сме платили /за програмата F-35/. Въпросът все още е в процес на оформяне", каза Калън.
 Ако въпросът с
F-35 не бъде разрешен скоро, то тогава е напълно естествено Анкара да разгледа възможни алтернативи.

            Източник: в. "Миллиет", 11.10.2021

▪ На 20 и 21 октомври на официално посдещение в Турция беше началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който се срещна с началника на Генералния щаб на Република Турция армейски генерал Яшар Гюлер. Обсъдени бяха: двустранното рамково споразумение за сътрудничество от 1997 г., провеждането на трансгранични операции за охрана на въздушното пространство и изпълнението на мерките от адаптираното предно присъствие на НАТО с използване на български военновъздушни бази от морска патрулна авиация.

            Източник: Отбрана, 22.10.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ От 18 до 24 октомври въоръжените сили на 14  страни–членки на НАТО проведоха годишни учения под наименованието "Steadfast Noon" за защита на зоната на алианса с ядрени оръжия. Според информация от централата на алианса в Брюксел, се отработва използването на тактически ядрени оръжия на САЩ от типа B61, които според официално непотвърдена информация се съхраняват на военното летище Геди в Северна Италия. В съобщението  се казва: "С влошаването на средата за сигурност в Европа един надежден и единен ядрен съюз е жизненоважен."

            Източник: ntv.de, dpa, 25.10.2021

 

▪ В учението "Steadfast Noon" участваха германски и италиански »Tornados«, както и американски F-15 от ВВС на САЩ, дислоцирани в британската база Lakenheath.

Към тях се присъединиха белгийски, нидерландски, турски и полски бойни самолети F-16. Отработено беше и прехвърлянето на бомбите B61 на други обекти. За разлика от предишни учения се забелязва разширяване на сценариите на отработваните ситуации. Освен Бюхел беше използвана и военновъздушната база Ньорвених.

            Източник: nd-aktuell.de, 25.10.2021

 

▪ Подотовката за провеждането през следващата година на голямото учение Defender Europe 22 се сблъсква с проворечия в САЩ. Пентагонът акцентира върху модренизацията и предвижда да не участва на ниво дивизии. Фактът, че присъствието на американски войски в Европа може да бъде малко по-малко, отколкото през последните две години, предизвика недоволство в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Пентагонът трябва да „преразгледа своето решение”. От друга страна решенията на НАТО от октомври 2021 г. за допълнително укрепване на позициите в Черноморския регион също влиза в противоречие с това отстъпление на Пентагона, твърдят от Камарата на представителите.

            Източник: GFP, 29.10.2021

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ  РЕГИОН
▪ Ненад Попович, министър на иновациите и технологичното развитие на Сърбия, ръководител на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия, прогнозира, че
Сърбия като военно неутрална страна никога няма да стане член на НАТО. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че армията ще бъде разположена в Косово в случай на атака срещу сръбското население в провинцията и бездействие на НАТО.

            Източници: "Danas", Gazeta.Ru,  07.10.2021

▪ Министърът на отбраната на БиХ Сифет Поджич отмени съвместните учения на армиите на БиХ и Сърбия на полигона „Маняча“ в Република Сръбска, за които страните се подготвяха шест месеца. «През първата седмица на ноември ние ще излезем с обширен дневен ред, който ще доведе до оттегляне на съгласието ни за формиране на обща армия за БиХ, от плащането на косвени данъци. Тези функции, според Конституцията на БиХ, принадлежат на Република Сръбска“, каза Милорад Додик на 7 октомври при посещението си  в Белград.

            Източник: Независне новине, 10.10.2021

▪ По време на сръбско–руското военно учение „БАРС-2021“ /15–16.10.2021/ бяха отработени: бойно маневриране и въздушен бой по двойки, изпълняване на атаки по нискоскоростни цели на изтребители МиГ-29, както и десантиране и евакуация на бедстващи, сложен пилотаж, бойно използване и други задачи с вертолетите Ми-8 и Ми-35.
            Източник:
Agentia Nationalα de Presα 16.10.2021

По повод на приетия от НАТО план за възпиране на Русия на срещата на министрите на отбраната на 21/22 10. 2021 г. пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, каза, че това означава повече ресурси за Черноморския регион. "За мен това е по-вероятното огнище от Балтийския регион", отбелязвайки силно присъствие в Черно море на Великобритания и Франция.

            Източник: Ройтерс, 21.10.2021

▪ Украйна: За първи път Обединеното кралство преговаря с Украйна за доставка на оръжия за Киев, съобщава The Times. Великобритания ще предостави на Украйна своите ракети „земя-земя“, както и ракети за бойните самолети. Обединеното кралство може също да снабди украинския флот с два миночистачи и осем ракетни катера. Освен това се обсъжда възможността за доставка на ракети въздух-земя „Бримстоун“.

            Източник: The Times, 21.10.2021

За първи път Украйна атакува позициите на ДНР с помощта на дрон от 12–те такива, закупени от Турция през 2019 г., въпреки забраната по силата на Минските споразумения и на подписания от Киев меморандум за забрана за полети на военни самолети и чуждестранни БПЛА в зоната на конфликта. Дронът «Байрактар» е въоръжен с микробомба MAM-C, турска разработка, с полуактивна лазерна система за насочване, специално създадена за него. Високата степен на бойна ефективност, демонстрирана от турските дронове в Карабах обаче, е постижима само когато се използват в „рояк“ – едновременно с голям брой и при пълно отсъствие на ПВО.

            Източник: 29.10.2021

▪ Министърът на отбраната на Сърбия обяви, че  води преговори за закупуване на транспортни самолети и хеликоптери от Airbus. Между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на Сърбия скочиха с около 70% до 1,4 милиарда долара годишно. Напрежението в Западните Балкани нараства. Босна отново е в политически сътресения и Милорад Додик, лидерът на босненските сърби, предположи на 14 октомври, че ако неговата част от Босна се отцепи и последва насилие, Русия ще се намеси, за да я защити. Контролираните от правителството таблоиди на Сърбия непрекъснато обявяват, че войната с косовските албанци или хърватите е неизбежна.

            Източник: The Economist, 30.10.2021

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

▪ Постоянната морска групировка на руския ВМФ в Средиземно море ще бъде усилена с фрегатите на Черноморския флот „Адмирал Григорович” и „Адмирал Есен”. Същите са въоръжени с ракетния комплекс „Калибър NK”. В Средиземно море се намират и 5 руски подводници „Калибър-PL“.

Източник: ТАСС, 12.10.2021

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Европейската служба за външна дейност (EAD) в свой вътрешен документ "предвижда съответна мисия за обучение на украински офицери". Официалното наименование на мисията следва да бъде "Мисия на ЕС за военно консултиране и обучение в Украйна" (EUATM). Шест държави от ЕС - трите балтийски държави, Полша, Словакия и Румъния - поискаха такава мисия, която би могла да бъде финансирана и чрез така наречения Механизъм за мир на ЕС. Според доклада "страни като Кипър, Гърция и Италия" все още предупреждават за "ненужни провокации" срещу Русия.

            Източници: tageschau.de, german-foreign-policy.com, 05 10.2021

▪ Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след 4-часовите разговори в навечерието на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Словения заяви, че съюзът трябва да увеличи капацитета си да действа автономно като икономическа сила и в сферата на отбраната.

            Източник: АФП, 06.10.2021

▪ На срещата в Словения лидерите на ЕС не успяха да преодолеят разногласията си по въпроса дали да развиват независими сили за отбрана въпреки недоволството от хаотичното изтегляне на западните сили от Афганистан и новия тласък от страна на Франция, след като тя беше изключена от американски геостратегически пакт, предаде Ройтерс.

            Източник: Ройтерс, 06.10.2021

▪ Представителят на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел

призова лидерите на общността да подкрепят създаването на собствени въоръжени сили на Европейския съюз и да определят конкретни условия за тяхното използване. Тези сили не трябва да се конкурират с НАТО, а да го допълват, докато ЕС трябва да координира усилено усилията си със САЩ, които ще останат основният стратегически партньор за европейците.

            Източник: Businessam.be, 10.10.2021

 

▪ По време на посещението си в Израел /09–10.10.2021/ Ангела Меркел подчерта необходимостта Европа по–ясно да дефинира интересите си в сигурността. Тя отбеляза още, че „Америка повече не е безусловно готова навсякъде по света да поема водеща роля”.

            Източник:RWD, 11.10.2021 

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Прeз първитe 6 мeceцa нa 2021 г.  Турция e изнecлa oръжeйнa прoдукция зa 169 cтрaни. Нa първo мяcтo ca CAЩ, cлeдвaни oт Aзeрбaйджaн, Oбeдинeнитe Aрaбcки Eмирcтвa, Гeрмaния и Бaнглaдeш.

            Източник: "Dеfеnсе Nеws”, 05.10.2021

 

▪ На изложба в Пхенян на постиженията в развитието на отбраната на държавата „Самоотбрана-2021“ бяха демонстрирани различни  видове балистични ракети, включително за изстрелнане под вода, нови видове зенитни ракети с голям обсег, а също и основен боен танк, който прилича на руската "Армата". За първи път Северна Корея демонстрира различни образци от най-новите си ракетни оръжия, включително наскоро тествания за първи път "Хвасон-8", балистична ракета с хиперзвукова планираща бойна глава. Това е свидетелство за истинския пробив, постигнат при създаването на най-модерните технологии и че КНДР сега изпреварва САЩ по хиперзвукови оръжия.  .
            Източник: Инфо–агенция ЦТАК, 12.10.2021

▪ BAE Systems тества ракети с лазерно насочване APKWS срещу безпилотни летателни апарати (UAS) от клас 2. 2,75-инчовите тестови ракети комбинираха стандартни бойни глави M151 и двигатели Mk66 с комплекти за прецизно насочване APKWS и новоразработен  предпазител. Тези управляеми ракети са специално разработени за защита срещу дронове. „Гъвкавостта и ниската цена на ракетите APKWS ги правят добър избор за премахване на малки, тактически военни дронове.“

            Източник: behoerden-spiegel.de, 22.10.2021

▪ Руските фирми са постигнали напредък в технологиите за автономни малки дронове, като първият сериен модел ще се появи до 2022 г. Един от най-новите проекти на руската отбранителна индустрия е безпилотният летателен апарат  Grom, способен да контролира рояк от десет по-малки безпилотни летателни апарати Molniya, които могат да бъдат оборудвани както в ударни, така и в разузнавателни конфигурации.

            Източник: National Interest, 23.10.21

▪ Двигателите F110-129 на General Electric ще продължат да се използват за  Boeing F-15EX Eagle II, обявиха днес военновъздушните сили, възлагайки на компанията договор на стойност 1,6 милиарда долара. Решението сложи край на битката между Pratt & Whitney, която произвежда двигатели F100 за наследените F-15 Eagle и F-15E Strike Eagle, и конкурента General Electric, който произвежда двигатели GE F110-129 за първата партида от осем F- 15EX самолет.

            Източник: breakingdefense.com, 28.10.2021

▪ На 29 10 2021 г.  Кралският флот обяви, че е достигнал важен етап в интегрирането на автономни кораби в мисии. За първи път военният кораб HMS Argyll успя да контролира безпилотна надуваема лодка Pacific 24 (RIB), плаваща в морето. „С тези тестове успяхме да докажем, че системите за управление на автономни и безпилотни технологии могат успешно да бъдат въведени в настоящия ни флот. Операцията с Pac24 в морето също показа, че тези кораби имат потенциал в бъдеще да се използват заедно със сегашните фрегати и разрушители и да поемат редица оперативни задачи.», каза лейтенант-командир Роб Менсън, ръководител на изпитанията на NavyX в Кралския флот.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 29.10.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

Xиперзвуковите ракети ще се превърнат в значителен фактор в новата военна стратегия, обобщават наблюдателите на Le Figaro. Това ще окаже голямо влияние върху стратегията и тактиката на военните действия. В средносрочен план не могат да бъдат прихващани, както от съществуващите системи за ПВО и ПРО, така и от в момента разработваните комплекси.

            Източник: L e Figaro, 08.10.2021

 

▪ На 13 октомври в речта си на пленарната сесия на форума на Руската енергийна седемица руският президент Владимир Путин обяви, че руските междуконтинентални хиперзвукови оръжия вече са на бойно дежурство и способностите им надвишават тези на американските разработки.

            Източник: CNBC, 14.10.2021

 

Китай изпита хиперзвукова ракета, способна да носи ядрено оръжие. В същото време, съгласно наличните данни, преди да се насочи към целта си, той обиколи Земята, като напълно изненада американските специални служби.Това показва, че Китай е постигнал много по-голям напредък в областта на хиперзвуковите оръжия, отколкото по-рано предполагаха американските специалисти. Но може да повлияе негативно на регионалната стабилност, като стимулира надпреварата във въоръжаването в Азиатско-Тихоокеанския регион

            Източник: The Independent –18.10.21 и Financial Times–20.10.21

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ За първи път от 4 години САЩ публикуват отново броя на своите ядрени глави: Те са 3750. Това е с 55 ядрени глави по–малко от предишната година и 72 по–малко от 2017 г. Президентът Байдън възнамерява да поднови разговорите за разоръжаване с Русия.

              Източник: tagesschau.de, 06.10.2021

 

▪ Иранският външен министър Хосеин Амирабдолаиан обяви, че в скоро време ще бъдат възобновени разговорите по ядреното споразумение. Правителството в Техеран е получило сигнали, че САЩ са заинтересовани от това.

            Източник: Der Standard, 06.10.2021

 

▪ Президентът Путин предупреди, че след излизането на Русия и на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съществува реална опасност от появата на такива ракети в Азиатско-тихоокеанския регион от нова надпревара във въоръжаването. Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Русия обяви едностранен мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и други части на света и призова за сериозен разговор по този въпрос с всички заинтересовани държави.

               Източник: ТАСС, 27.10.2021

 

▪ Пхенян предупреждава Вашингтон срещу опитите за разполагане на "стратегически ядрени активи" на и около Корейския полуостров.

              Източник:  Синхуа,  28.10.2021

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

▪ Китайският държавен вестник Global Times предупреди, че война между Тайван и Китай "може да избухне всеки момент", което може да доведе до пълномащабна Трета световна война.

            Източник: Global Times, 07 10 2021

 

▪ След разговори  със заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд в Москва, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че липсата на напредък по основните разногласия повишава възможността за нови зони на конфликт. Конфликтът в Украйна въобще не е бил обсъждан. "Съществува риск от ново изостряне на ситуацията.", обобщи Рябков.

            Източник: АФП, 12.10.2021

 

▪ На 21 октомври резидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американската армия ще защити Тайван, нарушавайки дългогодишната политика на Вашингтон за „стратегическа двусмисленост”, която включва финансиране и оръжейни доставки, но не и категоричен ангажимент за пряка намеса в случай на война. Военното напрежение в района се намира в най-високата си точка от повече от 40 години насам, според Чиу, министъра на отбраната на Тайван, който по-рано този месец прогнозира, че Китай ще бъде в състояние да организира „пълномащабна” инвазия до 2025 г.

            Източник: AFP News Agency, 22.10.21

 

▪ Фондация Heritage публикува изданието за 2022 г. на своя годишен индекс на военната сила на САЩ. Индексът включва и изчерпателен анализ на основните заплахи, изправени пред жизненоважни интереси на САЩ. Русия, твърди докладът, „остава основната заплаха за американските интереси в Европа, както и най-неотложната заплаха за Съединените щати“. Китай е описан в доклада като „най-всеобхватната заплаха, пред която са изправени САЩ“. Иран и Северна Корея междувременно са класифицирани като „събиращи се“ заплахи. Иран е „далеч най-значимото предизвикателство за сигурността на Съединените щати, техните съюзници и интересите им в по-големия Близък изток“.

            Източник: nationalinterest.org, 27.10.21

 

▪ Разузнаването на САЩ предупреди, че „Ислямска държава” ще е в съсотяние да извърши атентати в САЩ до 6 месеца. „Ал Кайда” набира сили и ще е в състояние да извърши терористичен акт в САЩ след 1 до 2 години.

            Източник: сп. „Дер Шпиигел”, 28.10.21

 

ПУБЛИКАЦИИ

Три сценария за оцеляване, ако планираме след 2100 година

„expert-bdd.com”, 29.10.2021

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2416:-------2100-&catid=16&Itemid=35

 

 

Съставил: С.Николов, 31. 10. 2021 За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.11.2021