ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 36

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ю Н И   2 0 2 1 г.

 

НАТО

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия и Беларус да не заплашват съюзниците на алианса, след принудителното отклоняване на международен пътнически полет от беларуските власти, се казва в негово интервю.

             Източник: ДПА, 06.06.2021

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че са единни в мнението си с американския президент Джо Байдън, че трансаталнатическият отбранителен съюз трябва да бъде усилен. По негова оценка предстоящата среща на НАТО ще излъчи сигнал за трансатлантическо единство. Заедно би трябвало да сме по–добре подготвени в този «непредсказуем свят», в който трябва да сме по–силни и по–подготвени за редица различни предизвикателства, подчерта Столтенберг. Като примери посочи «нарастваща агресивност на Русия към съседите си и Китай, инвестиращ вн нови военни способности”.

        Източник: Der Spiegel, 08.06.2021

 

▪ Преди срещата на НАТО на върха генералният секретар Столтенберг и президентът на САЩ Байдън съгласуваха позициите си по Китай. Столтенберг подчерта, че „Китай не споделя нашите ценности”. НАТО приема позицията на САЩ по Русия и приветства срещата Байдън–Путин.

        Източник: Зюддойче цайтунг, 08 06.2021

 

▪ Амбициите на лидерите на страните членки на НАТО на срещата им на върха на 14.06.2021 г. в Брюксел бяха да обявят отварянето на „нова глава“ в трансатлантическите отношения. Обсъдени бяха днешните и утрешните предизвикателства, поведението на Русия, тероризма, кибератаките, възходът на Китай, климатичните промени. С нова стратегия 2030 НАТО се подготвя за бъдещето си. „НАТО е от ключова  важност за американските интереси“, каза Байдън и допълни, че той гледа на споделените гаранции за отбрана като на „свещено задължение“. НАТО предупреди, че все по-агресивното поведение на Китай, включително кибервойната и изграждането на ядрени бойни глави, създава "системни предизвикателства" за международното право и сигурността”. Лидерите на страни от НАТО предупредиха Русия, че не може да има връщане към нормалните отношения между Москва и военния алианс, докато тя не започне да спазва международното право. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че НАТО трябва да продължава с усилията за адаптиране на своите методи към новите световни предизвикателства, за да може алиансът да е готов за бъдещето. Макрон и Ердоган са се съгласили да се координират по въпросите на Либия и Сирия. НАТО ще осигури преходно финансиране, за да осигури продължаващото функциониране на международното летище „Хамид Карзай" в Афганистан.

                 Източник: АФП, 14.06.2021

Президентът Румен Радев заяви на срещата на НАТО: ”Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство - единство не само в общата ни политическа воля в развитието на адекватни отбранителни способности и постигане на съвместимост за водене на съвместни операции, но и единство в нашето индустриално развитие, в развитието на нашите отбранителни индустрии и водещи технологии". Той припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 г. е поставил въпроса за увеличаващото се разделение между държавите производители, развиващи своите икономики и социални системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти, които експортират на страни клиенти, а те, купувайки ги, инвестират в икономическите системи на развитите държави и така изостават още повече в своето социално-икономическо развитие. Удовлетворително е, че в „НАТО 2030“ виждаме начални проекти, които да водят към преодоляване на този технологически разрив между страните членки чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна сделка, коментира още президентът.

             Източник: Investor.bg, 14.06. 2021

▪ В интервю за германската прес агенция DPA, Столтенберг изрази готовността си за диалог с Русия. „Ако ситуацията е подходяща, ще се срещна с президента Владимир Путин“, каза генералният секретар на НАТО. Във времена, когато има трудности във взаимоотношенията, е важно да седнете заедно на масата за преговори.

             Източник: ДПА, 15.06.2021

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия, Китай, САЩ и другите водещи световни сили да разработят режими за контрол на новите видове оръжия, включително хиперзвуковите и автономните системи.                                                                                                                                   Източник: nato.int, 15.06.2021

▪ На 31-вата годишна среща на върха, която се проведе на 14 юни в Брюксел, членовете на Алианса се договориха да стартират нова инициатива, наречена Ускорител на отбранителните иновации в Северния Атлантик (Defence Innovation Accelerator of the North Atlantic, DIANA), която има за цел да ускори трансатлантическото сътрудничество в областта на критичните технологии и да помогне на НАТО да работи в по-тясно сътрудничество със структури от частния сектор, академичните среди и други неправителствени организации.

Членовете на алианса също така се договориха за първи път да изградят фонд за рисков капитал в подкрепа на компании, разработващи технологии с двойна употреба и ключови технологии, които биха могли да бъдат полезни за НАТО, и в който страните членки ще могат да участват по избор. Иновационният фонд на НАТО, както е наречен, ще има срок на действие около 15 години, за да започне, и ще бъде гарантиран с около 70 млн. евро (около 83 млн. долара) годишно.

              Източник: defensenews.com, 22.06.2021

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг участва в срещата на външните министри от Глобалната коалиция за победа над ИДИЛ в Рим (на 28 юни 2021 г.). отбеляза, че програмата на НАТО до 2030 г., договорена на срещата на върха на НАТО по-рано през юни, включва активизиране на усилията за обучение и изграждане на капацитет в области като борбата с тероризма, стабилизирането и реформата в отбраната.

             Източник: nato.int, 28.06.2021

 

САЩ       

▪ Министърът на отбраната на САЩ Лойд Аустин подписа заповед, с която официално разпореди по–силно концентриране върху Китай. Не бяха извесени подробности от военната директива, но министърът подчерта, че посоката ще бъде възобновяване на мрежата от партньори, развитие на нови оперативни концепции, нови способности на бъдещите ВС и ускоряване на модернизацията.

               Източник: Spiegel 10.06.2021

Непосредствено преди срещата между Байдън и Путин в Женева САЩ обявиха допълнителна военна помощ за Украйна от 150 млн долара за радари, системи за разпознаване на дронове и сигурни комуникационни системи. През март 2021 г. САЩ отпуснаха на Киев 125 млн военна помощ. Общият размер на американските помощи за Украйна от 2014 г. до днес възлизат на 2,5 млрд долара.

              Източник: Тагесшау, 12.06.2021

ГЕРМАНИЯ

▪ В позиция на Службата по доставки за Бундесвера се настоява за преразглеждане на договора между Германия, Франция и Испания за новата платформа "Future Combat Air System" от технико–икономически съображения. Пренебрегнати са германски интереси, а в технологично отношение самолетът няма да съответства на високите изисквания на времето.

                 Източник: Der Spiegel, 04.06.2021

▪ На Германия й липсва стратегия за въоръжаване. Проектите се бавят. Основна слабост е финансирането. Възникват огромни пробойни преди всичко по големите проекти. Необходимо е дългосрочно планиране на финансовите разходи и политическо координиране и смислен парламентарен контрол, е мнението на Съюза на запасните офицери.

               Източник: loyal,  04.06.2021

 

▪ В Бундесвера има недостиг на хиляди специалисти в областта на киберсигурността. През 2020 г. са останали незаети 1848 места в IT–сектора. През 2021 г. незаети ще останат 1300 места, а през 2022 г. около 1100 места. Това стана известно в отговор на МО на Германия на депутатско питане в Бундестага.

                   Източник: Business Insider vom 06.06.2021

 

The Norwegian Atlantic Committee, 07.06.2021

▪ Одобреният с 68 отдени разрешителни оръжеен  износ от Германия за Турция през миналата година е възлязъл на 22,9 млн евро. Това е твърде малко, предвид на факта, че общата стойност на износа на оръжейни продукти от Германия през 2020 г. е бил 5,82 млрд евро. До май 2021 г. са били дадени 12 разрешителни за износ за Турция на обща стойност 8,9 млн евро.

             Източник: EST,  22.06.2021

▪ На своето последно заседание преди лятната ваканция Бюджетната комисия в Бундестага одобри финансови средства за 27 оръжейни проекти, възлизащи на почти 20 млрд евро. Най–известният проект е този за нова платформа боен самолет FCAS, който в бъдеще ще замени Eurofighter.  46% от одобрените средства ще отидат във ВМС– кораби за далечно разузнаване, поддържане на наличните способности и др.на обща стойност 8.369 млрд евро. От тях 6,4 млрд евро ще отидат за строителството на нови кораби. Друг голям проект е модернизирането на ББМП «Пума»

            Източник: ЕST, 24.07.2021

U212. Всички партии с изключение на партията на левите гласуваха за проекта. Производството е възложено на Thyssenkrupp Marine Systems. Решението на комисията даде възможност за по–нататъшни преговори с Франция и Испания по тристранния проект “Future Combat Air System” (FCAS). В решението се призовава френското правителство да навакса пропуснатото в най–кратък срок.

           Източник: ЕST, 26.06.2021

ФРАНЦИЯ

▪ Министърът на отбраната на Франция Florence Parly настоява за по–високи европейски разходи за отбрана.

Според нея  по-стабилната европейска отбрана е от съществено значение за укрепване на НАТО (...). „Стратегическият интерес на Съединените щати структурно се премести в Азия и, каквото и да пожелаят европейците, това е точка от данни“, каза Парли. "Ако искаме да играем изцяло нашата роля, трябва да продължим да бъдем добри съюзници и да продължим да прокарваме усилията си в отбраната напред", добави тя.

               Източник: Politico vom 01.06.2021

 

▪ Непосредствено преди срещата на Г–7 френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО трябвало да си изясни, кои са враговете му и къде се намират. НАТО все още не е изяснил приоритетите си, нито е изградил стратегия спрямо Москва.
               Източник:  АФП,     11.06.2021

 

ТУРЦИЯ

▪ На 10.06.2021 г. министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин проведе телефонен разговор н министъра на отбраната на Турция Хулусу Акар. Те са обсъдили двустранното сътрудничество и регионални въпроси, както и предстоящата среща на НАТО в Брюксел, по време на която ще се проведе разговор между турския и американския президент.

                                                                                              Източник: Регнум, 11.06.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ На 03.06.2021 г. завърши най–голямото военновъздушно и ПВО–учение „Formidable Shield” на Хебридите пред Шотландия и на района Андоя пред Норвегия. В него участваха 15 кораба и десетки самолети от 10 страни–членки на НАТО. Отработени бяха операции по противовъздушна отбрана срешу балистични и свръхзвукови ракети.

              Източник: EST, 03.06.2021

▪ Военноморските учения Baltops в Балтийско море започнаха на 07 юни и продължиха две седмици. В тях участваха около 4000 военни от 18 държави с 49 бойни кораби и над 60 единици военновъздушна техника. Началото бе дадено с отработване на защита от кибератака. От Брюксел бе изтъкнато, че НАТО цели с това „укрепване на боеготовността на Алианса пред руската заплаха”.

               Източник: Дойче веле,18.06.2021

 

▪ Киберкомандването на САЩ използва годишното си учение, за да кодифицира най-добрите практики за отбранителните киберекипи. За първи път учението ще помогне да се определят характеристиките на успешните екипи за киберзащита, които провеждат отбранителни операции в киберпространството. Тазгодишното учение, Cyber Flag 21-2, включва над 430 души от 17 екипа от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Националната гвардия, Камарата на представителите и се провежда в осем часови зони.

            Източник: www.c4isrnet.com/cyber/2021/06/23

 

▪ На 28. юни в 8.00 часа започна военното учение «Морски Бриз», което се очертава да бъде най–мащабното след 1997 г. В него участват 32 държави от всички континенти, 5000 военнослужещи, 32 бойни кораба, 40 самолета, 18 подразделения «Специални сили» . Германия не участва в него за разлика от миналата година, но германски сили са разполоени в Румъния. Руското посолство във Вашингтон предупреди, че тези учения повишават риска от случайни инциденти и поощряват милитаристките настроения в Киев.

           Източник: Дойче веле, 29.06.2021

 

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН
▪ На 26.06.2021 г. американският миноносец «Росс» навлезе в акваторията на Черно море. Същият ще участва във военноморското учение «Морски бриз» и носи на борда си управляеми ракети. Руският Черноморски флот е поел контрола над американския военен кораб.

           Източник: НЦУО към МО, ТАСС, 26.06.2021

 

▪ Украинската армия ще бъде увеличена от 250 на 261 хиляди души, което предстнавлява 4,1%. Военнослужещите ще бъдат 215 хиляди, досега са били 204 хиляди.

            Източник: gazeta.ru, 29.06.2021

 

▪ Министерството на отбраната на Нидерландия обвини руската страна в безотговорно поведение на руски бойни самолети срещу фрегатата „HNLMS Evertsen“ в Черно море, с което е създал «опасна ситуация».

          Източник: Frankeurter Allgemeine, 30.06.2021

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ ЕС и САЩ работят над проекто–споразумение за укрепване на сътрудничеството в отбранителната сфера. То би довело до това САЩ да започнат да си сътрудничат с Европейската агенция по отбрана (EDA), което означава, че Вашингтон може да участва в проектите на агенцията, насочени към засилване на развитието на способностите и изследванията на блока.

           Източник: Politico 09.06.2021

 

▪ Европейската комисия планира създаването на обща единица за кибер–операции, която ще е дислоцирана в Брюксел и ще трябва да ускори информационния обмен между съществуващите институции и страни–членки на ЕС, както и активно да ги подкрепя при защита от заплахи. Затова трябва да се изградят екипи, които при кибератаки да могат бързо да бъдат оперативно използвани. Срокът за създаването й е юни 2022 г., а пълна боеготовност ще има година по–късно.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 24.06.2021

 

▪ На срещата на ЕС на върха лидерите на страните–членки отхвърлиха призива на Германия и Франция за провеждане на официални разговори с руския президент Владимир Путин. Ангела Меркел пожела по–смели стъпки и отбеляза, че „Ще бъдат разработени формати и условия за разговори с Русия. Но не и на ниво лидери."Тя твърди, че ЕС не може просто да възложи връзката си с Русия на Белия дом. Европейските лидери приветстваха деескалацията в Източното Средиземноморие, след като Турция поднови разговорите с Гърция по търсенето на газ в морето, като подчертават, че очакват тя да бъде запазена.

        Източник: Блумберг, 25.06.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Започна серийното за британските бойни машини Боксер 8х8. Консорциумът от Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann възложи на Rheinmetall производството на първия прототип. Британската армия ще получи над 500 ББМП Боксер за 2,6 млрд евро. Доставката на им ще започне вероятно в края на 2022 г.

          Източник: ЕS/Т, 07.06.2021

▪ Компанията MBDA Deutschland ще разработва хиперзвукови оръжия. Нуждата и от прехващачи се очертава в началото на 2030 г. Стопроцентовата дъщерна фирма Bayern-Chemie притежава ноу–хау за т.н. Ramjet двигател, коийто постига високи скорости. Такъв вече се използва при ракетата Meteor, достигаща скорост 3 маха. Според Bayern-Chemie може да се достигне скорост до 7 маха.

          Източник: ЕS/Т, 09.06.2021

▪ Навигационният технологичен спътник-3 на Northrop Grumman като една от четирите програми "Авангард" на Изследователската лаборатория на ВВС - инициативи, от които се очаква да осигурят трансформиращи технологии за бойците - NTS-3 се разработва, за да демонстрира нови възможности за позициониране, навигация и определяне на времето, които биха могли да подобрят GPS сателитите в бъдеще. Например експерименталният спътник ще разполага с управляеми лъчи за регионално покритие и препрограмируем софтуерно дефиниран полезен товар, който може да се актуализира в орбита.

             Източник: www.c4isrnet.com/battlefield-tech/space/2021/06/28

 

▪ Веригата за доставки на отбранително-промишлената база едва успява да се справи с темпото и трябва да бъде стимулирана да създаде допълнителен капацитет. Кризата в готовността се дължи по-специално на липсата на резервни части. Това е проблем за бойната готовност на САЩ, капацитета за бързо реагиране и способността да останат в продължителна борба с висока интензивност. Единственото снабдяване се е превърнало в стандарт, което прави Министерството на отбраната уязвимо към глобални и местни недостизи на доставки, което от своя страна понижава готовността и оставя нашите военни без възможност за бърза замяна на оборудването.

              Източник: defensenews.com,28.06.2021

▪ В момента Гърция, Индонезия и Полша са водещи сред петте кампании, които са потенциални клиенти за новата фрегата тип 31, заяви Дейвид Локуърд, главен изпълнителен директор на Babcock International, пред парламентарната комисия по отбрана на 29 юни. Някои депутати изразиха съмнения, че бойният кораб ще постигне очаквания успех на пазара на фона на конкуренцията от страна на Франция, Италия и Южна Корея. Преди малко повече от седмица Babcock обяви, че е подписал тристранен меморандум за изпълнение с украинското и британското правителство за съживяване на военноморските сили и корабостроителната индустрия на източноевропейската страна

           Източник: defensenews, 29.06.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

 

▪ Турция модернизира част от своите 354 танка Леопард 2 А4 придобити между 2008 и 2013 г. от Бундесвера. В Аселсан запобна масовото производство на елементи от усъвършенствата бронева защита. Въвеждането на  турски танк /Алтай/ все още не е обявено.

             Източник: ЕST, 10 06.2021

▪ Компания "Сухой" работи над еднодвигателен лек изтребител от пето поколение. 18-тонният самолет ще е способен да развива скорост от над 2 Маха, свръхманевреност и подобрени характеристики при кацане и излитане благодарение на отклоняемия вектор на тягата на двигателя.

                 Източник:  РИА Новости, 27.06.2021

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Съветът на Федерацията гласува за излизане от Договора „Откито небе”, позволяващ взаимни разузнавателни полети над военни обекти от двете подписали страни. Необходим е още подпис на президента Путин. В края на май правителството на САЩ инфорлмира, че няма да се върне в договора.

           Източник: Der Spiegel vom 02.06.2021

 

▪ Китай започна строителството на 119 ракетни силози за междуконтинентални ракети в пустиня близко до северозападния град Yumen. Строителните обекти са почти идентични и отговарят на функциите за изстрелване на  балистнични ракети от китайски тип. Строителната дейност сигнализира за възможно значително разширяване на ядрените способности. Досега се сяташе, че Китай притежава относително скромни запаси от 250 до 350 ядрени оръжия. "

                Източник: The Washington Post 30.06.2021

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

▪ Инцидентът с британския разрушител Defender "можеше да доведе до необоснована ескалация", британското военно командване държи да предотврати подобни ситуации, заяви на 25.06. началникът на щаба на отбраната на Обединеното кралство генерал Ник Картър. Той обясни че единична грешка в играта на "котка и мишка" между Великобритания и Русия, можеше да доведе до напълно "мащабна война".

                  Източник: The Daily Telegraph, 26.06.2021 

▪ Някои експерти като генерал Бен Ходжис смятат, че още през това лято Русия може да осъществи десант в околностите на Мариупол или Одеса. Нямало лигика в закриване на части от акваторията на Черно море от април до октомври т.г.

                    Източник: Тигодник Солидарнос, 30.06.2021

КОНФЕРЕНЦИИ

▪ От 22 до 24 юни 2021 г.  се проведе деветата Московска конференция по международна сигурност, в която взеха участие над 700 души от 109 държави. В дискусиите се включиха министри на отбраната и командващи въоръжените сили в 55 държави, ръководители на 6 международни организации и над 100 авторитетни руски и чужди експерти. Пленарните заседания бяха посветени на стратегическата стабилност, неконтролираното разпространение на ОМП, киберзаплахите, проблемите в Азиатско–Тихоокеанския регион и вапревара във въоръжаването, пандемията «Ковид19». В дискусиите бяха засегнати информационната сигурност, включително противодействието на фалшифицирането на историята и използването на фалшивите новини.

 

                                                                       Източник: mil.ru, РИА Новости, 24.06.2021

ДОКУМЕНТИ

Brussels Summit Communiquι

Issued by the Heads of State and Government participating in the meeting of the North Atlantic Council in Brussels 14 June 2021

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_185000.htm?selectedLocale=en

 

North Atlantic Council Statement following the announcement by the United States of actions with regard to Russia

Issued on 15 April 2021

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_183168.htm?fbclid=IwAR3Zrxcc9AhICaqoW8xmGnUn_SCihT0Tt8AgBOp8A15mnDKiU-4DZrsGmN8

 

 

НОВИ КНИГИ

Накъде отива Европа

БНР, Артефир, 28.06.21 в 11:20

https://bnr.bg/hristobotev/post/101489977/nakade-otiva-evropa?fbclid=IwAR0b-Ci-Um8sZ5DBcRFW-w1UuQTu6hJyS80-fi4ujEOI1WgvcYKQCqJyznc

 

 

ПУБЛИКАЦИИ

 

Експертът по международна сигурност Симеон Николов пред „Труд“: “Три морета” не е нито съюз, нито е военен, нито е срещу Русия

Емил Спахийски , 22.06.2021

https://trud.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7-%D0%BD%D0%B8%D1%82/

 

 

Анкара се вижда обединител на мюсюлманския свят

 

Интервю на Росица Цонева със Симеон Николов за в–к „Българска армия”

 

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2387:2021-06-25-15-26-09&catid=21:--&Itemid=34

 

Накъде след европейската обиколка на Джо Байдън

Поглед–инфо,  24.06.2021 5900 Симеон Николов, прочитания: 6 498

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/nakade-sled-evropeiskata-obikolka-na-dzho-baidan.131106

 

 

 

Съставил: С.Николов, 30. 06. 2021

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  07.07.2021