ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 39

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

С Е П Т Е М В Р И   2 0 2 1 г.

 

НАТО

▪ В речта си на годишната конференция на НАТО за контрол на въоръженията генералният секретар Столтенберг заяви, че съюзниците трябва да използват НАТО "още повече като уникална платформа за диалог по въпросите на контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението". Г-н Столтенберг призова съюзниците и партньорите да запазят Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който той определи като "крайъгълен камък" на глобалния режим за контрол на ядрените оръжия.

            Източник: nato.int. 06.09.2021

▪ На 6 и 7 септември 2021 г. председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер беше на посещение в Турция, където се срещна с министъра на отбраната г-н Хулуси Акар и началника на отбраната генерал Яшар Гюлер. Адмиралът посети Съюзното сухопътно командване на НАТО, както и акредитирания от НАТО Център за върхови постижения "Защита срещу тероризма" и Центъра за обучение "Партньорство за мир". По време на срещата си адмирал Бауер и генерал Гюлер обсъдиха текущата ситуация в Афганистан. Двамата засегнаха и програмата за предстоящата конференция на Военния комитет на НАТО в Атина.

            Източник: nato.int, 08.09.2021

▪ За пръв път от около 16 години насам НАТО изпраща части от своите сили за реагиране при кризи NRF. Около 300 войници са изпратени да помагат за грижите и временното настаняване на афганистанци, които са били доведени в Европа от родината си след идването на власт на талибаните. Освен това, стотици служители на НАТО подкрепят операцията от командванията и щабовете. Според алианса новата мисия се занимава предимно със снабдяването на евакуираните афганистанци, които са сътрудничили на НАТО и все още нямат място за дългосрочно пребиваване. Това са около 1400 души, включително членовете на семействата. Според dpa в Косово и Полша за тях са създадени спешни приюти.

            Източник: Zeit Online, 09.09.2021

▪ НАТО призова Москва и Минск да бъдат прозрачни при провежането на стратегическите руско–беларуски военни учения „Запад–2021”. НАТО не е поканена да наблюдава ученията. /Това е задължително само ако в тях участват повече от 13 000 души./ Говорителят на Алианса Оана Лунгеску припомни, че прозрачността е оснобено важна за намаляване на рисковете, предотвратяване на инциденти, когато военната дейност край границите се засилва.

            Източник: Funke, Deutschland, 09.09.2021

▪ На 8 септември американският Център за стратегически и международни изследвания (ЦСМИ) представи доклад за разширяването на НАТО. Обръща се внимание на пет държави - Грузия, Украйна, Босна и Херцеговина, Финландия и Швеция, въпреки че последните две не желаят членство. За Грузия разходите за изграждане на инфраструктура, разполагане на войски, ротация и провеждане на учения изискват 7 милиарда долара годишно. Укрепването на сигурността на Украйна ще изисква постоянно разполагане на три бригади, оборудване, една бригада за противовъздушна отбрана, две ескадрили от американските ВВС и една от НАТО. Всичко това изисква 27 милиарда долара.

            Източник: ЦСМИ, 16.09.2021

▪ "Афганистан няма да е последната криза, в която Северна Америка и Европа ще трябва да действат заедно, с помощта на НАТО", пише той в статия за вестник "Welt am Sonntag". «От 11 септември насам в родината ни не е имало повече терористични нападения, организирани в Афганистан.» Според генералния секретар на НАТО мисията в Афганистан ще бъде преразгледана в рамките на разследване, от което Алиансът иска да извлече поуки.

            Източник: Tagesschau, 11.09.2021

▪ Едва на 12.09. генералният секретар на НАТО Столтенберг отговори по–подробно на въпросите относно причините за напускането на Афганистан.  „Това не беше изненада от  февруари 2020 насам..... Това, което се срина в края на краищата е политическото и военното ръководство на страната.....Що се отнася до фактическото изтегляне, ние разчитахме на най-добрите съвети на нашите военни. Или да напуснете и да рискувате талибаните да се върнат, или да останете и да рискувате повече жертви, боеве и войници. Ако бяхме останали въпреки споразумението от Доха, щяхме да се изложим на допълнителни опасности. Разбира се, не можехме да знаем какво ще се случи след това.

            Източник:  Frankfurter Allgemeine   12.09.2021

▪ От 17 до 19 септември в Атина, Гърция, се проведе ежегодната конференция на Военния комитет на НАТО. Дискутирани бяха двете водещи концепции на НАТО – за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона и за водене на военни действия, както и позицията на Алианса за прилагането им. Разгледани бяха също военните аспекти и препоръки по стратегията НАТО 2030.

                  Източник: nato.int, 19.09.2021

 

▪ Генералният скеретар на НАТО Йенс Столтенберг не взе страна в спора между Австралия, Великобритания, САЩ и Франция. На 21.09. той предложи членовете на НАТО да се съсредоточат върху „общата картина” и да не позволяват спорът между Франция и САЩ и Великобритания да доведе до продължаващ разрив.

            Източник: The Associated Press vom 21.09.2021

 

▪ Връзката между климат и сигурност за първи път влиза в концепцията на НАТО преди повече от 10 години, но от това не произтича нищо. Междувременно НАТО не може повече да игнорира потенциалните драматични последици за сигурността от промените в климата. Затова си поставя за цел да се превърне във водещата международна организация по въпросите на отражението на климатичните промени върху сигурността и необходимите мерки за приспособяване.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 27.09.2021

 

▪ Във виртуалното си обръщение към конференцията "AI и кибернетиката - изобилие от потенциал" в понеделник (27 септември 2021 г.) заместник-генералният секретар Мирча Геоане подчерта, че НАТО е решена да установи стандарт за етично използване на нововъзникващите и разрушителни технологии. Домакин на  Конференцията за изкуствен интелект и киберпространство, озаглавена "Изобилие от потенциал" бе Българският дипломатически институт и Цифровият национален алианс на България.

            Източник: nato.int, 27.09.2021

 

САЩ   

▪ Номинирана за поста на постоянен представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит, заяви по време на изслушване в Сената, че «Русия остава най–голямата геополотическа заплаха за европатлантическия регион и за Алианса в обозримо бъдеще и през следващото десетилетие». Пред Турция Джулиан Смит ще продлължи да поставя «трудни въпроси» и да я убеждава в недопустимостта от закупуването на системите за ПВО С-400 от Русия.
            Източник: БГНЕС, 16.09.2021

▪ На 15.09.2021 г САЩ, Обединеното кралство и Австралия сключиха "исторически" съюз за сигурност и укрепване на военния капацитет в Тихия океан, като споделят модерни отбранителни технологии и предоставят на австралийските сили технология за ядрени подводници, което допълнително разширява стремежа на Вашингтон за военно сътрудничество, което разгневи Китай. Партньорството се нарича AUKUS - акроним на Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати. Другите компоненти включват сътрудничество в областта на сигурността в киберпространството, изкуствения интелект, квантовите технологии и подводните способности, заявиха правителствени служители в сряда.

Източник: SCMP, 16.09.2021

▪ САЩ изостават от Русия и Китай в областта на хиперзвуковите оръжия до такава степен, че секретарят на ВВС Франк Кендъл заяви, че е "неудовлетворен" от темповете на напредък в хиперзвуковите програми на ВВС." Кендъл говори пред репортери на 21 септември на конференцията "Въздух, космос и киберпространство" на Асоциацията на ВВС.

            Източник: defenseworld.net, 21.09.2021

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили проведе шестчасова среща с руския си колега, началника на Генералния щаб Валери Герасимов. Според говорителя на Мили полковник Дейв Бътлър, в преговорите проведени в правителственото имение Кьонингсдед, на 25 мили северно от финландската столица страните са обсъдили „редица въпроси, свързани с много региони по света“. В същото време дискусията засягаше „военни теми“ целта на срещата беше да подобри диалога и да се предотвратят конфликтите между въоръжените силите на двете страни.

Източник: CNN, 24.09.2021

▪ На 28.09. американският министър на отбраната Лойд Остин заяви пред Конгреса, че внезапният колапс на афганистанската армия е заварил Пентагона неподготвен. Той призна погрешните преценки в най-дългата война на Америка, включително по отношение на корупцията и ниския боен дух в редиците на афганистанските войски, предават Ройтерс и БТА. Изказването на Остин постави началото на двудневни изслушвания, които са едни от най-разгорещените в най-новата история на САЩ, засягащи хаотичния завършек на войната в Афганистан.
            Източник: Ройтерс и БТА , 29.09.2021

ГЕРМАНИЯ

▪ Военното контраразузнаване разкри нови случаи на десен екстремизъм в елитната структура на специалните сили на Бундесвера. Според презеидентът на МАД Кристоф Грам броят на десните екстремисти в специалните сили е пет пъти по–голям, отколкото в останалата част на Бундесвера. Общо случаите са над 600. Два дни по–късно стана известно, че е разкрит и високопоставен служител в МО, който е имал достъп до секретни документи.

Източници: Deutschlandfunk, 19.09.2021 и Der Spiegel, 22.09.2021

 

ФРАНЦИЯ

▪ Френският министър на отбраната Флоранс Парли в речта си в Сената отбеляза, че реформата на Алианса трябва да „укрепи отбраната на Европа“ и „да изясни отношенията“ с отвъдморските съюзници , тъй като статутът на съюзник не задължава държавата „да бъде заложник на интересите на друга държава“.

            Източник: Поглед, 26.09.2021

▪ Франция е възмутена от "тайните преговори", за които се твърди, че са довели до проекта за закупуване на  подводници за Австралия от САЩ и Великобритания на стойност 56 милиарда евро. Ето защо Франция отзова посланика си от Вашингтон  и неговия колега от Канбера. Само базираната в Париж френска индустриална група Naval Group S.A. щеше да получи около 8-9 милиарда евро в рамките на този процес. През 2016 г. Австралия се договори с Франция да закупи дванадесет подводници от клас "Suffren" в дизел-електрическата им версия.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 29.09.2021

ПОЛША

▪ По време на речта си на 8 септември на 29-ото отбранително изложение MSPO, което се проведе в Киелце, Полша, висш ръководител на Lockheed Martin изглежда неволно разкрива вероятното местоположение на втората ескадрила F-35A на полските ВВС. Вероятното място за ескадрилата като 21-ва тактическа военновъздушна база "Майор Стефан Стец" ще бъде в Швидвин, в Северозападна Полша. Швидвин, разположен на около 60 км от Балтийско море, ще осигури лесен достъп на F-35 за среща със съюзническите въздушни сили при необходимост. Но те ще се намират в обсега на руските мобилни балистични ракетни системи с малък обсег 9К720 Искандер (SS-26 Stone), както и на системите за противовъздушна отбрана С-400 Триумф (SA-21 Growler), които са разположени в Калининград.

            Източник: breakingdefense.com, 30.09.2021

ГЪРЦИЯ

▪ На 12 . 09. 2021 г. гръцкият премиер Кириакос Мицотакис потвърди, че споразумението за взаимно отбранително сътрудничество между Гърция и САЩ ще бъде удължено за пет години. Това ще позволи и на двете страни да извършат подходящи мерки и планиране.

            Източник: ANA,13.09.2021

▪ Гърция предостави две противовъздушни системи с голям обсег PATRIOT на Кралство Саудитска Арабия за да засили противовъздушната й отбрана и противоракетна защита. Това е част от рамките на изпълнението на международната инициатива "Интегрирана концепция за противовъздушна и противоракетна отбрана" (IAMD Concept), се казва в съобщение на гръцкото МО.

            Източник: defenseworld.net, 14.09.2021

▪ На 16-17 септември 2021 г. председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер беше в Гърция, където се срещна с министъра на отбраната г-н Никос Панайотопулос и началника на отбраната генерал Константинос Флорос. Той също така пътува до остров Крит, за да посети военноморската база Суда, Центъра на НАТО за оперативна подготовка по морско преследване (NMIOTC), Центъра за върхови постижения по интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD) и Инсталацията на НАТО за стрелба с ракети (NMFI).

            Източник: nato.int,  24.09.2021

▪ Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис подписаха в Париж „историческо” споразумение в областта на отбраната. Според Макрон, то е важен етап в европейската отбрана. Мицотакис счита, че споразумението проправя пътяза „автономна” европейска отбрана. Гръцко–фернското прлиятелство надхвърляло рамките на ЕС и НАТО. Предвижда се Гърция да закупи 3 фрегати, построени във Франция с опция и за четвърта такава.

            Източник: Катимерини, 28.09.2021

 

ТУРЦИЯ

▪ Първият от седемте турски самолета KC-135R Stratotanker наскоро се завърна в Турция, след като получи модернизация "Блок 45" в Field Aerospace, Оклахома Сити. С възможността си да осигурява презареждане с гориво във въздуха, авиомедицинска евакуация и да превозва до 83 000 кг товари, KC-135 е ключов актив. В момента втора турска машина KC-135 преминава през новата модификация, като се очаква останалата част от флота да получи обновяването не по-късно от 2023 г.

            Източник: defenseworld.net/news/, 17.09.2021

▪ На 17 септември започнаха доставките на първите единици бойни безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2 от Турция за Мароко съгласно споразумението то април 2021 г. за 13 броя БЛА на стойност 70 млн долара. Сделката включва четири наземни станции за дистанционно управление, конфигурируема симулационна система за управление на безпилотните самолети и цифрова система за проследяване и съхраняване на информация.

   Източник: defenseworld.net/news, 21.09.2021

▪ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще закупи нови системи за противоракетна отбрана С-400 от Русия. Вашингтон твърди, че S-400 представляват заплаха за неговите изтребители F-35 и за по-широките отбранителни системи на НАТО. Турция твърди, че не е успяла да закупи системи за противовъздушна отбрана от нито един съюзник от НАТО при задоволителни условия.

Reuters vom 27.09.2021

▪ В интервю за The New York Times, публикувано в сряда 29 09, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обоснова закупуването на зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400 от Русия, въпреки последвалото влошаване на отношенията със САЩ и призна, че отношенията с Вашингтон все още са фундаментално важни за Анкара. "Турция има дългогодишни отношения със Съединените щати. Те ще бъдат укрепени и трябва да бъдат защитавани."

            Източник: The New York Times, 29 09 2021

▪ В изявление на турската страна след срещата между Путин и Ердоган в Сочи се казва, че Русия се е съгласила да произвеждат съвместно реактивни двигатели, да строят военни кораби и подводници, което било огромно постижение, според държавната агенция Anadolu. "Путин би искал да си сътрудничи с Турция в областта на космоса. Нашите екипи ще проучат този въпрос и ще изготвят пътна карта", казал той пред репортери. «Ако създадем една платформа в морето и друга на сушата, ще можем да работим заедно по изпитанията на ракети в космоса.»

            Източник: CMagazin, 30.09.2021

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ От 20 септември до 01 октомври се провежда военното учение на НАТО "RAPID TRIDENT - 2021". Говорител на украинското министерство на отбраната заяви, че в него участват 4000 украински военнослужещи и 2000 военни от други 12 държави. Целта е «да се повиши оперативната съвместимост между съюзническите и партньорските държави" и да се демонстрира готовност.»

            Източник: Reuters,25..09.2021

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИРЕГИОН
Намерението на САЩ да разположат ПВО–системи в Украйна ще представлява определено червена линия за Русия. Ако тези планове се осъществят, Русия ще трябва да си запази правото да предприеме ответни мерки, заяви председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов. Американските системи имат не само отбранителен характер, а могат да бъдат преустроени в нападателни такива. В Румъния и Полша се разполагат именно такива системи.

            Източник: C.Magazin, 09.09.2021

▪ На 15.09. 2021 г„ президентът на Сърбия Александър Вучич по време на инспекция на оръжия и военна техника на изложение за Деня на сръбското единство, свобода и национален флаг, съобщи, че  сръбските въоръжени сили планират да получат руските противотанкови ракетни комплекси "Корнет". Те са способни да пробиват до 1100-1300 мм броня с динамична защита или до 3500-мм железобетон на разстояние от 5000 до 10 000 метра. Пусковите установки могат да се инсталират на различна техника, включително бронеавтомобили, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата.

Източник: Tango Six и "Российская газета", 16.09.2021

▪ Директорът на украинската научно -производствена корпорация „Кливер“ Оксана Врублевска отбеляза, че мините са най-ефективното средство за борба с руския флот, тъй като те могат да деактивират много скъпи кораби, без да натоварват украинския бюджет. "Цената на мината е 30 хиляди долара, а цената на ремонта на крайцера е 24 милиона долара. Затова считаме, че моите оръжия са най -ефективните". Предложението ѝ да натъпче Черно море с мини предизвика живата подкрепа на представители на украинския научно-технически елит. Руски медии отбелязаха: украинската "военна мисъл" упорито се плъзга към банален терор.

            Източник: Поглед, 18.09.2021

▪ Милорад Додик, сръбският член на президентството на Босна, заяви: "Ние ще оттеглим съгласието си за съвместна армия при гласуването в парламента на Република Сръбска“. Възможно е армия на Република Сръбска да бъде създадена „в рамките на няколко месеца“. Това е ход, който може допълнително да изостри политическата криза. /Босненската армия има около 10 000 войници и цивилни служители. Създаването ѝ се разглежда като решаваща стъпка към териториалната цялост на Босна, която Додик често оспорва./

            Източник: Актуално.ком, 28.09.2021

▪ Президентът на Сърбия Александър Вучич постави въоръжените сили на страната си в състояние на повишена готовност заради разполагането на специалното подразделение на косовската полиция "Росу" в общия граничен регион, което беше възприето като провокация. Междувременно сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович демонстративно посети части в две военни бази. Една от тях се намира в непосредствена близост до границата с Косово. Командването на силите на НАТО в Косово (КФОР) засили патрулите в северната част на провинцията и негов представител заяви, че тяхната основна задача е да осигурят безопасна среда и свобода на движение за всички общности, живеещи в Косово, в съответствие с Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 1244 от 1999 г.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 28.09.2021

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

„В момента Средиземноморската ескадра на Русия има пет подводници - носители на крилати ракети „Калибър -PL“: три Черноморски флот (ЧФ) и два Тихоокеански флота (ТОФ)“. Две подводници извършват междуфлотен преход от Балтийския към Тихоокеанския флот. За първи път броят им е доведен до пет единици, твърдят отк корабостроителната индустрия.

            Източник: ТАСС, 09.09.2021         

▪ Турция иска да създаде военна база за безпилотни самолети в контролираната от нея част на Кипър.Затова кипърският външен министър Никос Христодулидис обвини Анкара, че милитаризира външната си политика.

Източник: RND/AP, 29.09.2021

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ На 02.септември в Словения се проведе среща на министрите на отбраната на страните от ЕС. Дискутирани бяха  оперативните ангажименти на Съюза в Сахел, Либия, Западните Балкани и Мозамбик, както  и ситуацията в Афганистан. Група държави отправиха предложение за съветническа мисия в Украйна. "Афганистан ни показа, че за съжаление в момента ЕС няма капацитет за операции при изключителни обстоятелства", коментира  военният министър на Словения Матей Тонин. Според първият дипломат на ЕС Борел идеалният вариант е да се сформират сили от 5000 военнослужещи под егидата на ЕС. Министърът на отбраната на Германия отбеляза, че е много важно, това да се направи не като алтернатива на НАТО и САЩ, а за ускоряване на операциите. Използването на член 44 от договора на ЕС позволявало да се възложи на група желаещи държави да изпълнят мисията. Борел напомни обаче, че «не всички страни–членки трябва да участват, но всички трябва да гласуват». Изказана бе идеята дали за целта да не се използват бойните групи на ЕС / Battlegroups /, които от 2007 г. дават 6–месечни дежурства, но никога досега не са използвани. «Стратегическият компас», който бе един от поводите за тази дискусия, ще бъде приет на 16 ноември 2021 г.  

            Източник: STA, 03.09.2021

▪ Еврпейският парламент прие Резолюция, в която подчертава: "ЕС трябва да инвестира във военна осведоменост, наблюдение, разузнаване и стратегически въздушни превози". 536 гласуваха за резолюцията, 96 против и 50 въздържали се. В нея се критикува американското планиране за изтегляне от Афганистан, едностранно и без достатъчна координация със съюзниците от НАТО. Хаотичното изтегляне се определя като колективен провал на западната външна политика и политика за сигурност, който в краткосрочен план уврежда доверието в Запада. Като втора причина за приемането на резолюцията се приема обявяване на Съюза АУКУС между Вашингтон, Лондон и Канбера, който е насочен срещу Китай. Не е имало проведени консултации с Брюксел, а също така това  ще настрои Пекин не само срещу трите англосаксонски държави, но и срещу Европа като цяло. «Това отново ни принуждава - и сега е подходящият момент да повдигнем въпроса за стратегическата автономия на ЕС. Това е още едно доказателство, че трябва да съществуваме самостоятелно", заяви Жозеп Борел.

            Източник: www.europarl.europa.eu,17.09.2021

 

▪ Във връзка с поуките от Афганистан и влошаването на френско–американски отношения след подписването на споразумението AUKUS на 15 септември и прекратяване на договор за 56 млрд дол.,  министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта в интревю за FAZ: "Ако искаме да бъдем възприемани сериозно като европейци и да се ползваме с доверие, трябва да можем и да действаме надеждно. Това не означава, че трябва да се отделим от американците. Възможно е обаче да има ситуации, в които да имаме различни интереси, също и в рамките на НАТО. Тогава трябва да станем по-способни да действаме сами. (...) Смятам, че член 44 от европейските договори ни дава възможност за съвместни решения на ЕС и за изпълнение на европейски мисии от коалиции на желаещите в рамките на държавите членки."

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 17.09.2021

 

▪ Съгласно проучване, проведено в 12 държави - членки на ЕС, повечето европейци виждат нова Студена война между САЩ и Китай и Русия, но не виждат подобно противопоставяне между тези държави и тяхната собствена държава. 62% от анкетираните  считат, че между САЩ и Китай тече нова Студена война, а 59% виждат подобно разделение между САЩ и Русия. Само 15% от европейците обаче отговарят, че собствената им страна е в състояние на студена война с Китай, а 25% от анкетираните смятат, че това състояние е налице между тяхната страна и Русия. По -специално, 91% от анкетираните в Унгария, 80% в България, 79% в Португалия и 78% в Австрия не виждат такъв конфликт.

            The Guardian, 23.09.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Армията на САЩ е възложила втори договор на американското дъщерно дружество на Elbit Systems за производство и доставка на очила за нощно виждане ENVG-B (Enhanced Night Vision Goggle - Binocular), според съобщение на компанията. Договорът е на обща стойност 54 млн. долара и освен доставката на очила включва и доставка на резервни части, логистична поддръжка и тестово оборудване за американската армия. Доставката на системите е планирана за февруари 2023 г.

                        Източник: ES/Т, 23.09.2021

▪ Lockheed Martin спечели договор на стойност 1,1 млрд. долара за изграждане на 16 изтребителя F-35 за американските сили. "10 за ВВС и 6 за Корпуса на морската пехота". Очаква се работата да приключи през май 2026 г.

            Източник: defenseworld.net/news, 25.09.2021

Lockheed Martin спечели договор на стойност 21 млн. долара за модифициране на четири хеликоптера MH-60R, поръчани от гръцките ВМС, от стандартната експортна конфигурация. Очаква се работата да приключи през септември 2027 г. Новите хеликоптери MH-60R ще заменят Agusta Bell 212 в мисиите за борба с подводници (ASW). В комбинация с 11 модернизирани Sikorsky S-70B6 те ще бъдат "дългата" ръка на гръцките ВМС за мисии срещу подводници и кораби в Егейско море и Източното Средиземноморие.

            Източник: defenseworld.net, 29.09.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Изданието Politico  опровергава очакванията Украйна да получи в скоро време тактическа система за противоракетна отбрана „Железен купол“ от Израел. Компанията Rafael разработи „Железен купол“ съвместно с американската компания Raytheon и сега трябва да получи разрешение, когато системата се продава на трети страни. Освен това Тел Авив има добри отношения с Москва, които израелците не искат да развалят. Израел и Русия се договориха да не продават оръжия на страни като Иран и Украйна. САЩ реши да не бърза с използването на 100–те млн допълнителна военна полощ, след изтеглянето на руските войски от границите с Украйна.

            Източник: Politico, 15.09.2021

▪ Военновъздушните сили на САЩ отпуснаха на Boeing 1,6 млрд. долара за ремонт на комплекта за насочване на междуконтинентални балистични ракети (МБР) Minuteman III. Работата ще се извършва в Нюарк, Охайо, и се очаква да приключи до 27 септември 2039 г.

            Източник: defenseworld.net, 18.09.2021

▪ В края на септември руски производител на дронове (компания "Кронштадт") обяви, че най-новите безпилотни апарати "Гром" са готови да се включат в търга на министерството на отбраната за дронове със средна надморска височина и голяма издръжливост. «Това е високоскоростен безпилотен летателен апарат, който може да използва всички модерни авиационни оръжия.» Главната цел на компанията е да създадe безпилотен летателен апарат, който да се заеме с първоначалния ракетен обстрел на врага и да "прочисти" пътя за изтребителите от пето поколение и най-новите пилотируеми бомбардировачи. "Гром" ще може да контролира група от до 10 дрона по време на разузнаване и в бойни операции във военни зони по цял свят.  Електрониката на "Гром" и изкуственият интелект ще могат да работят и взаимодействат с изтребителите Су-35 и Су-57 от пето поколение.

            Източник: rbth.com, 24.09.2021

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Според Deutsche Welle Северна Корея наскоро е изпробвала поне две балистични ракети. "Според генералния щаб на Южна Корея ракетите са изстреляни от центъра на съседната страна по посока на Японско море. Резолюциите на ООН забраняват на самопровъзгласилата се за ядрена сила Северна Корея да тества такива оръжия, които в зависимост от конструкцията си могат да носят и ядрена бойна глава.

            Източник:Дойче веле, 15.09.2021

▪ Заместник-председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джон Хейтън по време на онлайн събитие на института “Брукингс” на 13 септември 2021 изрази  загриженост, че Китай няма никакви ограничения по отношение на количествените параметри на своите стратегически ядрени сили, за разлика от САЩ и Русия, които са обвързани с ограничения съгласно Договора СТАРТ-3, удължен до 5 февруари 2026 г .: най-много 1550 разгърнати ядрени бойни глави и до 700 разгърнати стратегически средства за тяхната доставка. Освен това, Китай категорично отказва да обсъжда тези въпроси със САЩ. Въз основа на скоростта на изграждане на шахтите за МКБР, Пекин планира да надмине САЩ по брой разгърнати ядрени бойни глави и стратегически средства за доставка.

            Източник: Поглед–инфо, 17.09.2021

▪ Иран настоява Вашингтон да спазва международните правила, да се върне към ядреното споразумение и резолюцията на ООН, да изпълни задълженията си за отмяна на санкциите. Това заяви президентът Ибрахим Раиси на 21 септември, когато се обърна за първи път към Общото събрание на ООН чрез видеоконференция. Въпреки критиките към Вашингтон Раиси не изключи възможността да се върне на масата за преговори по ядреното споразумение, като заяви, че Иран смята преговорите за полезни, ако крайният резултат е премахване на всички санкции. Иранският лидер твърди, че атомните оръжия нямат място в отбранителната доктрина на Иран и в политиката на възпиране.

            Източник: Wana News Agency, Vasti Press, 22.09.2021

Франция счита за необходимо да се проведе среща на върха на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) по въпросите на контрола на въоръженията, съобщи министърът на външните работи на републиката Жан-Ив Льо Дриан във видео съобщение на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Заплахата, смята той, е възобновяването на „блоковия манталитет“ и разпадането на „регулаторната рамка“. „Има твърде много неконтролируеми рискове“, предупреди ръководителят на френската дипломация.

            Източник: ТАСС, 28 09 2021

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

▪ Следваща война, която би могла да възстанови авторитета на САЩ, е такава срещу Иран, но не в класически вдариант, а с нанасяне на мощни въздушни удари по ирански бункери и подземни ракетни и ядрени съоръжения. Конфликтът може да започне въз основа на „разузнавателната информация“, предоставена от Израел за успехите на Иран при създаването на ядрени оръжия. Основание за такъв сценарий дават изявления след срещата на президента Джо Байдън и израелския премиер Нафтали Бенет.

            Източник: вестник “Адванс”,04.09.2021

▪ В отговор на военните мисии на ВМС на САЩ в спорни водина Южнокитайското море Китай обмисля изпращането на свои бойни кораби във водите в близост до военни бази на САЩ в Азиатско–Тихоокеанския регион и бреговете на негови съюзници.

            Източник: The Global Times, 09.09.2021

▪ На форума «Ялтенска европейска стратегия» в Киев президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че пълномащабна война с Русия е възможна, макар, че това е най–лошото, което може да се случи.

      Източник: Ройтерс, 10.09.2021

▪ Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заяви, че украинската армия, разположена в Донбас, в момента е напълно готова за мащабна офанзива срещу позициите на силите на Донецка и Луганска народни републики, ако президентът на Украйна Володимир Зеленски подпише заповед за това.

            Източник: РИА Новости,  10.09.2021

 

▪ Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш заяви: «Трябва на всяка цена да избегнем Студена война, която би била различна от предишната и вероятно по-опасна и по-трудна за управление».

            Източник: The Associated Press vom 20.09.2021

▪ Преди началото на конференцията на клуб „Валдай” на 20 септември  в Ташкент „Русия и Узбекистан пред предизвикателставата на сигурността” бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст заяви, че в случай на война с Русия Киев не бива да разчита на помощ от Вашингтон. САЩ предоставя на Украйна въоръжение, но не и въоръжени сили. По отношение на членство на Украйна в НАТО Хербст е отговорил, че не я вижда слред членовете на Алианса нито след пет, нито след 10 години.

            Източник: СМагазин, 21.09.2021

 ▪ Пети американски флот, базиран в Бахрейн обяви създаването на ново специално подразделение, обединяващо сили на ВВС, ВМС и подводни дронове за противодействие срещу Иран.

            Източник: Ройтерс, 22.09.2021

ПУБЛИКАЦИИ

US Navy’s Latest Plan for Its Future May Not Come Until 2023, Says Top Admiral

https://www.defenseone.com/policy/2021/09/us-navys-latest-plan-its-future-may-not-come-until-2023-says-top-admiral/185613/

Европейцы хотят дистанцироваться от новой холодной войны

https://globalaffairs.ru/articles/evropa-novaya-holodnaya-vojna/

Двадесет години по–рано– българските оценки за тероризма

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2402:2021-09-11-16-11-00&catid=17:--&Itemid=36

 

Между „победа” и оцеляване

„Поглед–инфо”, 13.09.2021, прочитания 10.087

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/mezhdu-pobeda-i-otselyavane.134050

 

Съставил: С.Николов, 30. 09. 2021 За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.10.2021