ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 41

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Н О Е М В Р И    2021 г.

 НАТО

▪ На 8 ноември 2021 г. Военният комитет на НАТО посети Върховното командване на съюзническите операции за един ден на дискусии на кръгла маса относно отбраната и възпирането. Първата  сесия бе  посветена на Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона (DDA). Наред с концепцията на НАТО за военни действия Capstone, DDA е стълб на инициативата на НАТО 2030, стартирана на срещата на върха в Брюксел миналата година. Заместник-върховният главнокомандващ на съюзническите съюзи в Европа, генерал сър Тим Радфорд, обсъди новия модел на силите, който SHAPE разработва с нациите.

            Източник: nato.int, 08.11.2021

Консултативният съвет за иновации на морските безпилотни системи на НАТО (MUS) се събра на 9-10 ноември 2021 г. за първи път в централата на НАТО. Обсъдени бяха иновационните методологии за ускоряване на развитието на способностите, по-специално тестване и разработване на нови технологии в морската област. В съответствие с НАТО 2030, по-нататъшното развитие на визията на Алианса за цифров океан ще помогне за смекчаване на рисковете от изменението на климата, ще защити критичната подводна инфраструктура и ще защити основните вериги за доставки и стратегически водни пътища по по-достъпен, устойчив и безопасен начин.

      Източник: nato.int, 12.11.2021

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба в централата на НАТО в понеделник, 15 ноември 2021 г., за да обсъди  сигурността в и около Украйна. Той подчерта, че „Всяка по-нататъшна провокация или агресивни действия от страна на Русия биха предизвикали сериозно безпокойство“.  Двамата обсъдиха силната политическа и практическа подкрепа на НАТО за Украйна.

              Източник: nato-int, 15.11.2021

▪ На 25 и 26 ноември 2021 г в столицата на Румъния сеу проведе срещата на министрите на отбраната във формат „Букурещка деветка“ (Б-9). Министрите на отбраната на България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република обсъдиха начините за постигане на по-цялостно координиран подход към повишаване на сигурността в региона и в цялата евроатлантическа зона в контекста на решенията, взети на срещата на върха на НАТО през юни 2021 г. и на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса през октомври тази година. Бяха обсъдени и устойчивостта и военната мобилност и ситуацията по границите на Беларус със съюзните държави Полша, Литва и Латвия. Министър Панаьотов изрази желанието и готовността на България да домакинства регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за региона на Черно море.

              Източник: www.mod.bg, 26.11.2021

▪ На 30.11. при пристигането си в Рига за провеждане на срещата на министрите на отбраната на НАТО генералният секретар Йенс Столтеберг очерта дневния ред и изтъкна по–специално три въпроса: ситуацията в и около Украйна, Беларус и поуките, извлечени от ангажимента на НАТО в Афганистан. Столтенберг заяви пред президента Егилс Левит, че НАТО може да разположи до 40 000 военни в Латвия.

      Източник: nato.int, Delfi,30.11.2021

САЩ   

▪ Целта на посещението на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в Москва и разговорите му със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и директора на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин била да разбере мотивите на Кремъл за предполагаемата концентрация на руски войски до украинската граница и да предупреди РФ срещу всякакви планове за настъпателни операции, твърди CNN.

            Източник: CNN, 05.11.2021

Коментар на ред.: Твърде ограничено виждане на CNN. Бърнс е дългогодишен посланик в Москва и майстор в тайната дипломация. Вече се среща «случайно» с Патрушев и в Делхи. Разглеждани са далеч повече и по–важни въпроси от посочените тук.

▪ На 4 ноември председателят на комисията по външни работи на американския сенат Робърт Менендес промени проекта на военния бюджет за следващата фискална година от1 октомври, който предвижда проверки на износ на БПЛА от Турция и ограничаване на продажбата на резервни части за турската програма за производство на дронове. „Продажбата на дронове от Турция е опасна, дестабилизираща и заплаха за мира и правата на човека“, каза сенаторът.

            Източник: Поглед, 14.11.2021

▪ Бюджетът на Корпуса на морската пехота на САЩ за фискалната 2022 г. показва продължаващо преструктуриране, което има за цел да се развие потенциалът за конфликт на великите сили в Тихия океан. През фискалната 2022 г. морската пехота ще намалее с 2700 души, като същевременно съкращаването на военни ще продължи, за да плати за преструктурирането и да покрие предвидения най-висок бюджетен ред. Бюджетът за фискалната 2022 г. съответства на личен състав от приблизително 172 000 души.

            Източник: Поглед, 22.11.2021

▪ Министерството на отбраната на САЩ създава нова работна група за синхронизация за идентифициране и справяне с неидентифицирани летящи обекти НЛО– накратко AOIMSG. Американските власти разследват дали вероятно имат работа с нови технологии за въоръжение от съперници като Русия и Китай.

             Източник: Epoch Times24. 11. 2021         

▪ Чрез нов законопроект за отбраната президентът на Съединените щати Джо Байдън има за цел да премахне американските санкции спрямо газопровода "Северен поток 2" Антъни Блинкън и неговите помощници  са обяснили на сенатори, че решението е мотивирано от намерението й да запази Германия като съюзник, особено ако напрежението между Русия и Украйна ескалира в нов въоръжен конфликт.

            Източник: Foreign Policy, 25.11.2021

 

ГЕРМАНИЯ

▪ След мисията на германската фрегата „Байерн” през настоящата година  се планира участие на германски самолети във военни учения в Австралия през 2022 г. /6 бр. „Eurofighter” и 6 самолети–цистрени и транспротни такива. Освен това се предвижда по–тясно военно сътрудничестнво с Япония в рамките на подготовката  на САЩ и Япония за война срещу Китай. Министърът на отбраната на япония очаква вклюването и на други европейски страни.

            Източник: GFP, 12. 11. 2021

▪ Центърът за военна история и социални науки към Бундесвера публикува изследването  „Trendradar 2021“, в което очертава 7 тенденции след 2014 г., между които: Промяна в полза одобрение на повишаване на военния бюджет и числения състав на армията; Оставане в НАТО – 71–75% от хората; Положително отношение на обществото към Бундесвера – между 75 и 82% ; Участие на Германия в разрешаване на проблеми, кризи и конфликти в света– 59% и др.

            Източник: ES/Т , 12.11.2021

▪ Въпреки нарастващите разходи и необходими инвестиции, бюджетът за Бундесвера през седващите години ще намалява. Ако се запазят така планираните средства, Германия ще наруши обещанието си до 2024 г. да изразходва 1,5% от БВП за отбрана. Целта за 5 години да има на разположение поне една дивизия, боеготова за 30 дни, ще бъде отложена във времето.

            Източник: Франкфуртер алгемайне, 18.11.2021

 

▪ В постигнатото коалиционно споразумение за бъдещо управление межу трите партии, спечелили изборите в Германия, бе записано, че ще бъдат придобити въздушите платформи–носители на ядрените средства  и въоръжени дронове за Бундсевера. По време на посещението си в Германия и разговорите си с канцлера Ангела Меркел на 19.11.2021 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова бъдещото федерално правителство да осигури ядреното участие на Германия и да допринесе за общата сигурност на алианса със значително по-високи разходи за отбрана.

            Източник: DPA, 25.11.2021

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Правителството на Обединеното кралство обмисля възможността за създаване на подразделение, съставено от афганистански бойци, след предложение, представено от влиятелни депутати от управляващата Консервативна партия.

            Източник: Daily Telegraph, 16.11.21

▪ Специалната група от 600 военни, които Великобритания възнамерява да изпрати в Украйна в случай на сблъсък с Русия е от 16–та десантно-щурмова бригада – 400 парашутисти и специалните части на Специалната армейска служба (САС)- 200 военнослужащи. Действията й са зад фронтовата линия, саботаж зад вражеските линии и дълбоко разузнаване. Британският министър на отбраната Бен Уолъс обеща допълнително „развиване на способностите“ на въоръжените сили на Украйна. Британците разполгат с пристанище на 30 километра от Одеса и имат желание да придобият подобно и в Азовско море.

            Източник: «Мирър», 19.11.2021

▪ На 25.11.2021 г. Министерството но отбраната на Великобритания публикува план за модернизация на сухопътните войски на Кралските въоръжени сили под заглавие «Войникът на бъдещето». Командни центрове извън Великобритания ще има в Германия, Кения и Оман. На базата на 16-та десантно-щурмова бригада и 1-ва армейска авиационна бригада ще бъдат създадени глобални сили за бързо реагиране, подсилени с мотострелкови батальон, сапьорен и логистичен и артилерийска батарея.

            Източник: «Фокус», 25.11.2021

▪ Британският министър на отбраната Бен Уолъс потвърди, че като част от реорганизацията на армията, нейният брой ще бъде намален от 82 000 на 73 000 войници. Същевременно ще бъде създадена нова военна база в Германия, окомплектована с модернизирани танкове, бронетранспортьори и дронове.

            Източник: Times, 26.11.2021

ПОЛША

▪ Евродепутатът и бивш полски премиер Влодзимеж Чимошевич заяви, че увеличаването на числеността на полската армия в предложения от МО мащаб /250 000/ е пълен абсурд. /Виж наш Инфо–бюлетин № 40/ Той призна, че ситуацията със сигурността в Европа е по-лоша, отколкото преди 10 години, но и днес не вижда сериозна заплаха от руска посока.

            Източник: www.polskieradio.pl, 03.11.2021

▪ Премиерът на Полша Матеуш Моравецки настоява НАТО да предприеме „конкретни стъпки“ за справяне с проблема с бежанската криза на границата на Полша и Беларус Нещата са отишли твърде далеч и сомо думите не са достатъчни за да се спре Минск. Заедно с колегите си премиери на Латвия и Литва обмисляли да се позоват на член 4 от Договора за НАТО, за да насърчат алианса да предприеме някои действия във връзка със ситуацията.

            Източник: Spiegel.de, Информационна агенция PAP, 14.11.2021

ХЪРВАТИЯ

Хърватските военновъздушни сили ще получат дванадесет изтребителя Rafale от френските военновъздушни сили, както и оборудването и обучението, необходими за управлението на самолета. Това се договориха френската министърка на отбраната Флоранс Парли и нейния хърватски колега Марио Банозич на 25 ноември, според изявление на Dassault Aviation. Освен това Хърватия подписа договор с Dassault за логистична поддръжка, включително доставка на резервни части, за период от три години.

            Източник: Dassault Aviation, 26.11.2021

ТУРЦИЯ

▪ На 16.11.2021 г. в Пентагона заседава съвместната група за отбрана па САЩ и Турция. Заместник-помощник-министърът на отбраната Лора Купър, ръководител на американската делегация, подчерта, че военното изграждане на Турция се е превърнало в необходимост в подкрепа на НАТО и Вашингтон признава "нуждите от военна модернизация на турските въоръжени сили”. Турция може да бъде жизненоважно за присъствието на НАТО в Черно море. Двете страни също обсъдиха "широк спектър от функционални и регионални въпроси" и беше договорена последваща среща в Анкара.

            Източник: Geopolitik.de, 21.1.2021

▪ На 18 ноември в Анкара под председателството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и испанския премиер Педро Санчес  се проведе седмата двустранна среща Испания–Турция. Испанската компания Navantia предлага изграждане на втори универсален десантен кораб. Първият кораб ще бъде предаден на турските ВМС през 2022 г.

            Източник: https://armstrade.org,18.11.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Продължиха започнатите през октомври ежегодни ядрени учения Steadfast Noon с участието на 14 страни от НАТО. Отработено беше получаването и  транспротирането на америкщанските ядрени бомби В61 и тяхното условно използване.

            Източник: imag.one, 22.11.2021

Бел.на ред.: Посоченото в съобщението намаляване на ядрените бомби в Европа от 180 на 100 не отговаря на истината, защото  останалите са изведени временно за модернизация до версия В61–12, след което ще бъдат върнати отново в базите и общият им брой отново ще бъде 180.  

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ  РЕГИОН
«Силите и средствата на Черноморския флот започнаха да контролират действията на командния кораб на щаба на ВМС на САЩ Mount Whitney, който влезе в Черно море на 4 ноември 2021 г.», информра НЦУО на РФ.  Mount Whitney е от клас Blue Ridge, който служи като плаващ щаб. Въоръжен с няколко 35 мм оръдия, картечници и корабна система за противовъздушна отбрана за малък обсег и по правило оперира в Средиземно море. В акваторията на Черно море се намират още ескадреният миноносец „Портър“ /от 30.10./ и танкерът „Джон Лентхал“ /от 03.11./.

            Източник: РИА Новости, 04.11.2021

▪ По повод разгърнатата в началото на октомври в Калининград  нова система за крайбрежна радиоелектронна борба «Мурманск-БН» с обсег около 3000 км. изданието Atlantico.fr отбелязва: „Така сега силите на НАТО са заплашени от пълна парализа и невъзможност да реагират навреме. По-специално, високотехнологичните американски изтребители F35 могат да бъдат приковани към земята, лишени от жизненоважните сателитни комуникации “. Крим и Керченският проток вече са защитени от подобна система, която блокира радиовълните в района на Черно море.

            Източник: Atlantico.fr, 04.11.2021

▪ На 4 ноември се проведе редовно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Босна и Херцеговина (БиХ). Приета бе  Резолюция No 2604, с която се удължава мандата на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алфеа" до ноември 2022 година. Проекторезолюцията е изготвена от Франция (която оглави Координационната група на Съвета за сигурност за БиХ през октомври).

            Източник: naiusha.livejournal.com, 05.11.2021

Конгресмените - републиканци Майк Роджърс и Майк Търнър призоваха президента Джо Байдън да продължи да въоръжава Украйна и да „осигури военно присъствие на САЩ в Черно море“ в отговор на риска от руска военна инвазия.

Източник: Defense News, 06.11.2021

▪ Изграждането на американски военноморски бази в България и Румъния ще наруши подписания през 1997 г. Основополагащ акт Русия - НАТО. Това заяви за втори път  след 30.10. руският външен министър Сергей Лавров на пресконферениця в Москва. Седмица побрано началникът на отбраната на българската армия адмирал Емил Евтимов отрече да има информация за подобни планове.

Източник: БНР 09 11 2021

 Говорителят на руското военно ведомство Игор Конашенков  заяви, че Съединените щати дестабилизират обстановката в Черно море, а «освен американските военноморски сили в учението се планира да бъде задействана тактическата, патрулната и стратегическата авиация, както и контингенти от въоръжените сили на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна, налице е изучаване на предполагаемия театър на военни действия в случай на подготовка от страна на Киев на силово решение на конфликта в Югоизточна Украйна.»

            Източник: БНР, 09.11.2021

▪ На среща във Вашингтон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и румънският външен министър Богдан Ауреску обсъдиха стратегическото партньорство между Вашингтон и Букурещ за „укрепване на връзките в областта на отбраната и енергетиката, сигурността в Черно море, противодействие на общите заплахи и предизвикателства“ и „потвърдиха желанието си да засилят енергийната сигурност на Европа“.

            Източник: ТАСС, 09.11.2021 

▪ До 2024 г. Министерството на отбраната на РФ планира да получи 13 малки ракетни корвети от проект 22800 "Каракурт" и допълнителни 3 малки ракетни корвети от проект 21631. Всеки кораб от двата проекта има по 8 установки за ракети "Калибр", а "Каракурт" има възможност да използва "Оникс" и "Циркон. Ще се построят 10 корвети за флота, които носят по 80 крилати ракети, половината от тях "Калибър". До 2027 г. флотът трябва да получи до 8 фрегати тип проект 22350. ВМС ще получат 5 дезелови подводници, проект 677 "Лада", както и 4 "Варшавянка" проект 636.3. При необходимост всяка от тях може да носи до 10 ракети "Калибр". Строят се и 7 атомни подводници от проект 885M "Ясен", всяка от тях носи от 32 до 40 ракети. До 4 години ще бъде въведена на въоръжение зенитно–ракетната система С-150, разработена на основата на С-500 Прометей. Тя ще бъде първата в света мобилна специализирана противоракетна и противокосмическа отбранителна система, способна ефективно да унищожава междуконтинентални балистични ракети.

            Източник: ТАСС, 17.11.2021

 

▪ На разширено заседание на колегиума на външното министерство на РФ президентът Владимир Путин заяви, че НАТО проявява подчертано конфронтационно отношение към Русия, като упорито сближава своята военна инфраструктура, но Москва ще отговори адекватно на подобна активност близо до руските граници. Но основното, продължи той, е Брюксел да разбере, че намаляването на военно-политическото напрежение отговаря не само на руските интереси, но и на интересите на цяла Европа, както и на целия свят като цяло.

            Източник: ТАСС, 18.11.2021

 

▪ По повод хърватската покупка на френски изтребители »Рафал» сръбският президент и председател на управляващата партия Александър Вучич намекна, че «нещо скоро идва в Сърбия и ще пристигне много преди те да са получили онова, с което се хвалят“ и добави, че Сърбия ще си набави ново оръжие по-бързо от всеки друг в региона, за да не бъде унижавана повече. Освен това съобщи също, че първите доставки на пускови установки от противотанковия ракетен комплекс "Корнет" от Русия в Сърбия ще бъдат направени до края на годината.

            Източник: Фокус, 28.11.2021

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

▪ Франция изпрати фрегатата си Auvergne в района на Кипър за да сигнализира на Анкара, че Париж продължава да стои на страната на гръцките си партньори в спора за изключителната икономическа зона. Шест хиляди тонната тежка фрегата има екипаж 145 офицери и моряци, голям брой модерни сензори и оръжейни системи, 76–мм корабно оръдие, противовъздушни и крилати ракети, торпеда и др.

            Източник: Геополитика, 10.11.2021

Президентът Ердоган, коментирайки създаването на американската база в Александруполис, заяви: „Всъщност не само Александруполис, самата Гърция вече се превърна в нещо като американска база. В момента броят на американските бази в Гърция не може да бъде преброен. Толкова са много от тях, че самата Гърция е почти като американска база. Те направиха грешен избор и позицията, която заемат с Гърция в Егейско море, е погрешна.”

             Източник: ИноСми, 12.11.2021

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Върховният представтиле по външна политика и сигурност Йозеп Борел представи пред колегиума комисари, а седмица по–късно и пред министрите на външните работи и на отбраната новата концепция за отбранителна политика на ЕС, върху която работи година и половина. През декември с нея ще се запознаят правителствените ръководители, а до март 2022 г. тя ще бъде окончателно приета. В увода към нея Борел е записал, че „Европа е в опасност”. Свидетели сме на „завръщането на силовата политика  и не само с воени средства, а с кибератаки, инсструментализиране на миглацията, частни армии и контрол над природните ресурси. Класическото разграничаване межу войната и мира е все по–трудно. Дори „меката сила” бива превръщана в оръжие. EC трябва да действа по-бързо и по-решително при управлението на кризи. Това по никакъв начин не противоречи на ангажимента на Европа към НАТО, който остава в основата на нашата териториална отбрана.

            Източник: Frakfurter Allgemeine, 10.11.

▪ Разработените вече въпроси в Старегическия компас са изложени в 4 групи /кошници/ Оптимизиране на управлението на кризи в ЕС, Развитие на умения и възможности за сътрудничество в областта на отбраната, Развитие на устойчивост и Засилване на партньорствата в четирите приоритетни области. Планира се създаването на сили за бързо реагиране с до 5000 войници до 2025 г. Сценариите за приложение могат да включват намеса във въоръжен конфликт, евакуация на хора или осигуряване на летище. „От 2023 г. ще се извършват редовни учения, включително и морски“, твърди Йозеп Борел.

 

            Източник: ES/Т, 28.11.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Санкциите на САЩ срещу турската военна индустрия водят до това, че „Турция е изправена пред перспективата за пълен колапс на цялата си отбранително-индустриална ориентация. Алтернативата за турската отбранителна индустрия е очевидна – преориентация към взаимодействие с незападни играчи. Руската отбранителна индустрия има какво да предложи на Турция “.

Източник: РЦАСТ, 14.11.2021

▪ От  14 до 18 ноември в Обединените арабски емирства се проведе Dubai Airshow 2021. Руската държавна технологична корпорация Rostec за първи път демонстрира изтребителя от пето поколение с един двигател Checkmate. Той е базиран на стелт технология и е оборудван с бордово въоръжение въздух-въздух и въздух-земя. Изтребителят ще носи полезен товар от над 7 тона и ще може да поразява до шест цели наведнъж. Скороста му е 1,8 Маха (1,8 пъти скоростта на звука) и има работен обхват от 3000 км. Цената на летателен час на перспективния руски изтребител ще бъде 7 пъти по-ниска от тази на главния му конкурент – американския F-35, заяви в интервю за френското издание Le Figaro генералният директор на "Ростех" Сергей Чемезов.

            Източник: rbth.com/science/,Аргументи, 18. 11.2021

▪ Държавните отбранителнии компании от Израел и Обединени арабски емирства Aerospace Industries (IAI)  и "United Arab Emirates defence conglomerate (EDGE) са подписали договор за съвместно развитие на безпилотни кораби както са военни, така и за комерциални цели.

            Източник: Reuters, 18.11.2021

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Успешни изпитания премина унгарски въоръжен дрон тип Vestel Karayel-SU от програмата Zrinyi 2026. Той се отличава с по–голямата си ширина от 13 м и увеличен външен товар. При максимална скорост от 150 км/час и максимална стартова тежест от 630 кг е в състояние да носи товар от 130 кг. Оръжейните системи са противотанковото оръжие UMTAS, лазерно насочваната 70 мм ракета Cirit на турския производител Roketsan.

            Източник: ES/Т, 10.11.2021

▪ Въпреки заплахите на САЩ от санкции към Индия , Русия ще достави своите системи за противовъздушна отбрана С-400. Първата система ще пристигне в Индия до края на тази година. Индия подписа договор с Русия за доставка на С-400 още през 2018 г., сумата на договора е $5,5 млрд.

Източник: Handelsblatt1 15.11.21

▪ На 15.11. на международното авиошоу в Дубай ръководителят на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов за първи път съобщи официални данни за зенитно–ракетната система С-150, която ще бъде въведена на въоръжене след 4 години. Тя е разработена на основата на С-500 Прометей и ще стане първата в света мобилна специализирана противоракетна и противокосмическа отбранителна система, способна ефективно да унищожава междуконтинентални балистични ракети. Възможностите ѝ да прихваща бойни глави на балистични ракети с различен обсег, предимно междуконтинентални, както и оръжия за космическа атака ще бъдат с пъти по-високи от тези на С-400 и С-500, както и на американските системи за противоракетна отбрана - ТХААД и “Иджис”.

            Източник:  ИноСми, 17.11.2021

Ако в най-скоро време самолетоносачите на САЩ не бъдат въоръжени с пилотирани или безпилотни самолети с далечен обсег на действие, ударните им групировки на ВМС няма да могат да играят особена рола в сдържането на Русия и Китай заради новите хиперзвукови ракети, твърди капитан Джери Хендрикс.

Източник:  The Wall Street Journal, 20.11.2021

▪ САЩ направиха изпитания с експериментални дронове X-61A “Гремлин” на борда на транспортен самолет С-310. Едва сега за първи път са били успешни не само изстрелванията, но връщането на дроновете на самолета. Рояци от дронове биха осигурили превъзходство във въздуха. Руската компания "Кронщат" също работи върху система за използване на рояк дронове на базата на изкуствен интелект.

            Източник: Поглед, 23.01.2021

▪ Третия - перспективен - индийски самолетоносач от Русия , който, вероятно ще се нарича "Вишал" ("Гигант"), се планира да бъде с инфраструктура за използване на безпилотни летателни апарати.

            Източник: Поглед, 25.11.2021

▪ Германският Бундесвер има за цел да наеме до пет израелски БЛА със средна надморска височина и дълга издръжливост (MALE), които ще въоръжи с прецизни боеприпаси въздух-земя. Прецизните боеприпаси въздух-земя ще да бъде израелско производство и бойната му глава е снабдена с регулируема мощност за намаляване на шансовете за цивилни жертви при военни операции.След обучение в Израел Бундесверът планира да разположи Heron TP, прикрепен към Tactical Air Wing 51 на Луфтвафе, в Мали до 2024 г.

            Източник: Ди Велт, 29.11.2021

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ На 04. ноември Пентагонът публикува доклад, в който се посочва, че Китай възнамерява през 2030 г. да притежава 1000 ядрени бойни глави. До 2027 г. той би могъл да разполага с до 700 такива. Развитието на нови междуконтинентални ракети с голям брой бойни глави правят необходимо разширяването на арсенала. Строителството на стотици нови силози било също е част от експанзията . Китайското МВнР отхвърли твърденията. Китай се придържа към стратегията да не използва при никакви обстоятелства първи ядрено оръжие. Не е сигурно обаче, дали преценката на МО на САЩ за над 1000 ядрпени бойни глави до 2030 г. ще се окаже вярна, заключава „Франкфуртер Алгемайне”.

            Източник:  FAZ.NET, 04.11.2021

▪ На 19.11.2021 г. на конференция на Германското атлантическо общество и Федералната академия за политика на сигурност генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ако Германия откаже за продължи стационирането на американското ядрено оръжие на своя територия, то може да бъде разположено в Източна Европа. Той призова германските партии, преговарящи за правитевство, да осигурят по–нататъното  участие на страната в ядрената политика на НАТО и да инвестират повече в отбрана.

            Източник FAZ, 19.11.2021

▪ Международната агенция за атомна енергия съобщи на държавите-членки в своя поверителен тримесечен доклад, че Иран има запаси от приблизително 17,7 килограма (39 паунда) уран, обогатен до 60% чистота на деляне, което е увеличение от почти 8 килограма от август.

            Източник: The Associated Press, 17.11.2021

▪ Руска ракета „Съюз” изведе в орбита товар, за който не бяха съобщени повече данни, освен, че е в интерес на Министерството на отбраната. Експерти предполагат, че Москва иска да изгради ракетна предупредителна система в Космоса. Данните са идентични с предишни мисии, при които бяха изведени в космоса сателити за руската предупредителна ракетна система „Купол”.

            Източник: n-tv.deRussian Space Web,

▪ На 29. 11. във Виена бяха подновени преговорите с Иран по ядрената му програма. Иран продължава да поставя условието за вдигане на санкциите. САЩ обявиха, че ще бъдат принудени да окажат натиск.

            Източник: The Hill, 29.11.2021

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

▪ Основателят на Microsoft Бил Гейтс заяви, че светът трябва да се подготви не само за нови пандемии, но и за възможни терористични атаки с използване на биологични оръжия и призова Световната здравна организация (СЗО) да създаде специална работна група, която да разработва сценарии за елиминиране на последствията от тях.

            Източник: „Policy Exchange”, 06.11.2021

▪ Върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит смята, че няма непосредствена опасност страната да се разпадне. „Но ако деградацията на Дейтънския договор продължи... съществува риск страната да се разпадне“. Червената линия ще бъде оттеглянето на Сръбската република от съвместните въоръжени сили и създаването на собствена отделна армия в Босна, както обяви лидерът на босненските сърби Милорад Додик. Ако мултиетническа Босна бъде тласкана към дезинтеграция , това неизбежно ще окаже влияние върху другите неразрешени конфликти в Западните Балкани, като този между Сърбия и Косово.

            Източник: Reuters,06.11.2021

▪ С настоящите възможности на така нареченото "засилено предно присъствие", НАТО вероятно няма да бъде в състояние да възпре изненадващо нападение от страна на Русия срещу балтийските държави, заявява Роджър Набиг. Плана за действие за готовност (RAP) който формира основата за създаването на засилено предно присъствие (eFP) в Естония, Латвия, Литва и Полша трябва да увеличи способността на Алианса да реагира на кризи в областта на сигурността и други кризи, като същевременно укрепването на колективната отбрана  не може да отблъсне (малко вероятна внезапна голяма руска атака, например от позициите на военно учения като Сапад в 2021 г."

            Източник: Internationale Politik ,01.11.2021

▪ Украйна разположи още 8500 войници и полицаи и 15 хеликоптера на границата с Беларус /3000 военнослужещи от гранична охрана, 3500 военнослужещи от Националната гвардия и 2000 полицаи/.

      Източник: Ройтерс, 11.11.2021

▪ Полша разположи 15 000 свои военни в близост до границата сн Беларус. Седмица по–рано Литва приведе в повишена бойна готовност своите 1200 воени на границата. Латвия стартира нообявено военно учение в близост до границата с участието на 3000 военни. Естония проведе учение съвместно с американски части по отработване на въпроси за прехвърляне на сили по въздуха.

            Източник: GFP, 16.11.2021, Spiegel, 14.11.21

▪ Босна и Херцеговина е на прага на най-сериозната криза след края на войната през 1995 г това е най-опасната криза от 1995 г. насам и тя може да доведе до нова война. Мирното споразумение с посредничеството на САЩ, подписано в края на войната, е застрашено от разпад, ако не бъдат предприети действия сръбските сепаратисти да спрат да настояват за отцепване. Най-опасни обаче са заплахите на Додик за оттегляне на босненските сърби от държавната армия и създаването на отделна войска на Република Сръбска. Това „ще е равносилно на отделяне, без обаче  да бъде официално обявявано“, заяви  върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмид.

            Източник: Си Ен Ен, 12.11.21

▪ Началникът на генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър заяви, че рискът от неочаквано избухване на война между Запада и Русия е по-голям от когато и да било от края Студената война насам, след като много от традиционните дипломатически средства вече са се изчерпали. С приемането  на хиляди мигранти се  предизвиква умишлено хуманитарна криза по границите му с Полша. Има опасност в този конфликт да бъдат въвлечени и Русия и НАТО.
 

            Източник: Ройтерс, 13.09.2021

▪ По повод на придвижвания на руски ВС в граничната зона с Украйна,  САЩ и Франция отправиха критики към Москва. По–късно те бяха подкрепени и от Германия, която призова към прозрачност и доверие.

                                                                                   Източник: Тагесшпиигел, 15.11.2021

▪ САЩ активираха своя ядрен потенциал в Майнц-Кастел, Германия, за първи път след края на Студената война. 56-то артилерийско командване, оборудвано с хиперзвукови ракети „Dark Eagle“ с голям обсег, е насочено към Москва. Времето за достигане до Москва е 21 минути и 30 секунди. Последното активизиране на базата бе през 1991 г.

            Източник: The Sun, 15.11.2021

▪ Миграционната криза на границата между Беларус и Полша може да доведе до въоръжен сблъсък с участието на Русия. След началото на въоръжен конфликт между беларуските и полските граничари страните ще трябва да поискат помощ от съюзниците.

Източник: Bloomberg, 16.11.2021

 

▪ Военният  анализатор  Ярослав Штефец (Jaroslav Štefec) вижда три потенциални огнища за започване на война: на полско–беларуската граница, Черно море и Украйна /Донбас/. Ако започмне такава, тя ще е бързотечна. Най–вероятно през предстоящата зима. Единственото, което може да я предотврати са възможни стъпки на Китай. Шансът Китай да подкрепи Русия е 50 на 50%.

 

            Източник:  Parlamentnν listy, 17.11.21

Вашингтон  очаква нападение на Русия в Украйна. Берлин не смята, че има реална заплаха за това, а става дума само за руски опити за сплащване. Киев също не е сигурен в това, въпреки че готовността на руските въоръжени сили е повишена.

            Източник: epochtimes.de, 20.11.2021

Забележка на ред.: Репликата на Путин от октомври на годишната среща на клуб „Валдай”,че и без да е член на НАТО  Украйна е заплаха, беше реакция на увеличените военни доставки за Украйна и военни учения в близост до руските граници.

▪ На 25. 11. 2021 г. министърът на външните работи на Украйна Dmytro Kuleba в телевизионно интервю отправи „предупреждение” към Русия, че едно нападение срещу Украйна щяло да предизвика „значителни загуби”, поради което било по–добре да се откаже от такова. По данни на украинското военно разузнаване повече от 92 000 руски военни били съсредоточени на западната граница в подготовка за нападение през януари или началото на февруари. Руската страна многократно отхвърли подобни внушения.

            Източник:  www.welt.de, 25.11.2021

▪ Изпитването на противосателитната система на Кремъл е ясен сигнал към Запада. НАТО рискува да загуби всичките си 32 спътника, което ще подкопае сухопътните сили на Алианса и ще усложни използването на авиацията.

            Източник: Daily Express, 26.11.2021

▪ Бившият съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс, генерал-лейтенантът от резерва Кийт Келог заяви пред Fox News: В случай на хипотетично нахлуване на Русия в Украйна и на Китай в Тайван, Америка трябва да се съсредоточи върху противодействието на Китай, оставяйки Европа да се справи сама с проблемите си. В същото време той се усъмни в намерението на Путин да атакува Украйна.

            Източник: Fox News, 26.11.2021

 

▪ Москва отговаря на доставките на оръжия от страните от НАТО в Украйна чрез предислокация на войските, твърди кореспондентът на Die Welt Кристоф Ванер. Според него, Кремъл не иска мащабна война с Украйна – неизбежната „лавина от западни санкции“ ще нанесе сериозни щети на руската икономика. По мнението на Ванър "маневрите" близо до границата са просто "дрънкане на оръжие", но най-малкото недоразумение заплашва да провокира истински пожар.

             Източник: Die Welt, 26.11.2021

▪ Ако противниците на САЩ използват електромагнитни оръжия в комбинация с кибератаки и физически саботаж, има реална заплаха, че войната може да бъде спечелена с един удар, твърди специалистът Питър Винсент Прая. Според него Русия, Китай и Северна Корея разглеждат тези оръжия като най-революционните в историята.

            Източник: The Washington Times, 26.11.2021

▪ На фона на изострените отношения между Русия и НАТО всички боеспособни руски атомни подводници от Тихоокеанския флот на ВМС на Русия са напуснали военноморската база във Вилючинск на Камчатка. Тихоокеанският флот на ВМС на Русия включва 7 атомни подводници и 8 дизел-електрически подводници. Атомните подводници могат да бъдат в автономна навигация от 90 до 120 дни.

            Източник: “Лукаут”, 26.11.2021

▪ Сергей Наришкин, директор на Руската служба за външно разузнаване (СВР), увери, че няма да има руско нахлуване в Украйна и че всичко, което се говори по тази тема, е „злонамерена пропагандна акция от Държавния департамент на САЩ» «Русия трябва да запази сдържаност и да засили отбраната си на фона на желанието на САЩ да накара Украйна да възобнови конфликта в Донбас.»

            Източник: ТАСС, 27.11.2021

▪ На 26.11.2021 г. посланикът на Москва във Вашингтон  Анатолий Антонов каза, че „тук има... изразени предложения, че в Украйна може да се появи някаква отчаяна глава или група бойци, които ще се опитат да изпробват силата на руската отбрана , разчитайки, че няма да отговорим...." "Бих искал да кажа и подчертая недвусмислено: това е много опасна заблуда".

            Източник: канал Соловьов LIVE в YouTube, 28.11.21

▪ Коментар за Business Insider поставя въпроса, дали си струва да започне трета световна война заради територията, която няма голямо значение за сигурността на Америка. Реториката на президентската администрация не отговаря на интересите на страната ни и значително увеличава риска САЩ да бъдат въвлечени във война с Русия.

            Източник: Business Insider, 28.11.2021

 

 

ПУБЛИКАЦИИ:

Glitches in the System: A Call for Transformational Change in the U.S. Nuclear Community

by Angela Kellett,  18.11.2021

https://nationalinterest.org/blog/skeptics/glitches-system-call-transformational-change-us-nuclear-community-196567

Използването на мигрантската криза като наливане на масло в огъня

Симеон Николов, 30.11.2021

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2429:2021-11-30-17-22-34&catid=20:--&Itemid=38

 

 

Съставил: С.Николов, 30. 11. 2021 За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.12.2021