ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 44

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР
Ф Е В Р У А Р И    2 0 2 2 г.

НАТО

▪ Мандатът на генералният секретар на НАТО Йенс Стобтенбелг изтича в края на септември 2022 г. На 04.02. стана известно, че той ще е бъдещият шеф на Норвежката централна банка. Следващият генерален секретар може да е източноевропеец. Определящо ще е отношението му към Русия. Стои въпросът, дали да не бъде жена. /Theresa May-Великобриания, Kaja Kallas– Естония, Marc Rutte–Нидерландия и др./

            Източник: ntv, tagesshau, 04.02.2022

▪ На 04.02. по време на посещение на президента на Русия в Китай бе приета съвместна декларация, в която се призовава да се спре по–нататъшното разширяване на НАТО. Денонсирането от страна на Съединените щати на редица важни международни споразумения в сферата на контрола над оръжията влияе крайно негативно на регионалната и международната сигурност и стабилност, се подчертава в декларацията.

            Източник: ntv, 04.02.2022

▪ Четири изтребителя Ф-15 от САЩ се присъединяват към охраната на въздушното пространство над Латвия, Литва и Естония, подпомагайки мирновременната мисия на белгийските Ф16, съобщи НАТО.

              Източник: nato.int, 04.02.2022

▪ Ген. Бен Ходжис смята, че трябва да се подобрят 4–5 неща в НАТО: споделянето на разузнавателна информация, подобряване на противовъздушната и противоракетна отбрана, сложността и трудността на военните учения, военната мобилност, командната структура.

            Източник: smallwarsjournal.com,05.02.2022

▪ На 07. 02. след среща с полския президент Анджей Дуда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че се обмисля разполагане на допълнителни батальони по югоизточния фланг, но все още не са взети окончателни решения. Повишена е бойната готовност на силите за бързо реагиране. Той отправи нова покана за преговори към Москва за постигане на мирен изход от напрежението , снвързано с Украйна. «Готови сдме да изслушаме тревогите на руската страна, но тя трябва да потърси политическо решение със съюзниците», заяви той на пресконференция.

            Източник: БТА, 07.02.2022

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел заяви във връзка с изпратеното до президента на РФ от руската Дума решение за признаване на Донецка и Луганска народни републики: „Ако това се случи, това ще бъде поредното грубо нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Защото няма съмнение, че Донецк и Луганск са част от Украйна в нейните международно признати граници.Следователно такова признаване би било нарушение на международното право“ / Както съобщава EADaily обаче, Русия многократно напомня, че не е страна по Минските споразумения./

            Източник ADaily,16.02.2022

▪ На срещата на министрите на отбраната на страните–членки на НАТО на 16.02.2022 г. бяха  обсъдени теми, свързани с Русия, Украйна, ядрената сигурност и бе направена равносметка на увеличаваните вече седма поредна година разходи за отбрана.

На 17.02.2022 г. министрите на отбраната се срещнаха с представителите на Украйна и Грузия и разгледаха продължаващата заплаха, влошаващата се ситуация със сигурността в Черно море и подкрепата на НАТО за двете страни. Генералният секретар Столтенберг заяви, че вратата на НАТО остава отворена, всяко решение за членство в НАТО трябва да вземат съюзниците и страните–кандидатки и никой друг.

В последната си сесия  министрите на отбраната на НАТО се срещнаха и с министрите на отбраната на Финландия и Швеция и с върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел.

            Източник: nato.int, 16. и 17. 02.2022

▪ Генералният секретар Столтенберг потвърди, че ще бъдат изготвени през следващите седмици подробни планове за  разполагане войски на НАТО в Румъния, България, Унгария и Словакия. Москва настоя за спазван на основопалащия акт НАТО–Русия. Предложението се преласилно противоречиво в България, Унгария и Словакия.

            Източник GFP, 17.02.2022

▪ В речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта важността на силните трансатлантически отношения за европейската сигурност. Той отбеляза, че  настоящата криза е свързана с бъдещето на Украйна, но и за глобалната сигурност. „Няма да има страна–членка първа и втора категория”, обеща той. Г-н Столтенберг беше удостоен с наградата Евалд фон Клайст на Мюнхенската конференция по сигурността за постиженията си като генерален секретар на НАТО.

            Източник: nato.int, bmvg.de,19.02.2022

▪ Генералният скеретар на НАТО Столтенберг определи военната операция на Русия в Украйна като „съзнателна, хладнокръвна, дълго планирана инвазия”. „Ръководителите на Русия ще носят пълната отговорност за тези безразъсдни мерки и убити”, каза той. „Нападението е „акт на агресия” и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност.”

            Източник: www.merkur.de,24.02.2022

▪ НАТО активира отбранителни планове за Източна Европа. Главнокомандващият на въоръжените сили на НАТО ще има широкообхватни правомощия, например да иска и премества войски. Всички мерки са и ще останат "превантивни, пропорционални и не ескалиращи". „Нямаме войски на НАТО в Украйна и нямаме планове да изпращаме войски на НАТО в Украйна“, каза генералният секретар на НАТО Столтенберг.

             Източник: dpa, ndr.de, 24.02.2022

▪ На 25.02. 2022 г. след видеоконференция с държавните и правителствени ръкоодители на 30 съюзни държави генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви за първи път историческо решение в контекста на колективнета отбрана: Алиансът прехвърля елементи от силите си за бързо реагиране с цел въздържане на Русия. Въпреки че не се посочват местата за дислокация, се очаква  това да бъде Румъния, а предстои и учение на силите за бързо реагиране в Норвегия.

            Източник: Merkur.de, 25.02.2022

▪ След предупреждението на Путин за използване на ядрено оръжие, генералният секретар на НАТО Столтенберг отбеляза: "Ние също трябва да осъзнаем, че сега сме изправени пред нова ситуация за нашата сигурност." Това е "само началото на адаптацията, която трябва да направим в отговор на една много по-агресивна Русия".

            Източници: BBC, CNN, Der Standard, 27.02.2022

▪ На 28 февруари 2022 г. началници на отбраната проведe  извънредно заседание на Военния комитет на НАТО с началници на отбраната. Адмирал Бауер, председател на НАТО Военен комитет, отбеляза, че „много съюзници от НАТО са предложили да предоставят военна подкрепа и хуманитарна помощ на Украйна”. Прегледана бе  бъдещата позиция на НАТО за възпиране и отбрана, както и текущите дейности за бдителност във всички области и територии. „Нашите приготовления бяха навременни и нашите отговори бяха бързи”, отбеляза адмирал Бауер.

            Източник: nato.int, 28.02.2022


САЩ 

▪ По време на посещението си във Варшава  министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви планирана сделка за продажба на 250 танка "Ейбрамс" на Полша. В страната бяха разположени допълнително още 5000 американски военни и бойни самолети във връзка с кризата около Украйна.

              Източник: Ройтерс, 18.02.2022

▪ На 20.02.2022 се проведе извънредно заседание на Съвета за национална сигурност на САЩ относно ситуацията в Украйна, свикано от президента Байдън предишния ден.

              Източник: AP, 20.02.2022

ГЕРМАНИЯ

▪ Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт иска възможно най–бързо да бъдат доставени бойни дронове. Тя подчерта обаче, че става дума за разузнаване и отбрана, а не за автономно воедене на бойни действия и целенасочено ликвидиране на терористи. Германия има военно присъствие в Литва /командва европейската батальонна група/ и изпраща самолети Eurofighter в Румъния.

            Източник:  Funke-Mediengruppe, 06.02.2022

▪ Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт обяви, че ще изпрати 350 военни от Бундесвера в Литва. 250 от тях са от СВ, а останалите 100 от други поделения на Бундесвера.

            Източник: Дойче веле, 07.02.2022

▪ По време на посещението си в Киев на 07.02.2022 министърът на външните рпаботи на Германия Аналена Бербок потвърди, че Германия няма да доставя оръжие на Украйна, но ще помогне с доставка на една полева болница за 5 млн евро и приемане на 150 украински военни в германски болници. Водещо беше уверението, че при нови западни санкции срещу Русия Германия е готова да заплати „висока икономическа цена”.

            Източник: dpa, 08.02.2022

▪ „Самолети, които летят, кораби, които могат да отплават, войници, които са оптимално оборудвани за своите опасни задачи – това трябва да може да постигне една страна като нашата, която носи специална отговорност в Европа. Дължим го и на нашите съюзници в НАТО." Това заяви в речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен канцлерът на Германия Шолц.

            Източник: bmvg.de, 19.02.2022

▪ На конференцията по сигурността в Мюнхен министърът на отбраната Кристине Ламбрехт поздрави НАТО за решението за драстично съкращаване на времето за привеждане в готовност на силите за бързо реагиране. Тя е убедена, че Германия трябва да увеличи разходите за отбрана. Американският депутат, републиканец, Джим Бенкс посочи, че много американци се съмняват в надеждността на Германия и призова веднага да започне доставки на оръжие за Украйна.

            Източник: epochtimes.de, 20.02.2022

▪ Германският канцлер Олаф Шолц осъди нападението на Русия срещу Украйна и го определи като необосновано и крещящо нарушение на международното право. Той допълни, че Берлин ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и ЕС.

Източник: Ройтерс, 24.02.2022

ВМС на Германия изтеглиха корветата „Ерфурт” от мисия и я пренасочиха към Северния фланг на НАТО, където ще си присъедини към корабната групировка "Standing Nato Maritime Group 1" (SNMG1).

            Източник: ntv, 26.02.2022

▪ Канцлерът Олаф Шолц обяви обрат в германската политика едновременно по досегашната забрана за износ на въоръжение и по отношение на военния бюджет. Той запозна Бундестага с  правителствена декларация, с която се създава специален фонд от 100 млрд евро за инвестиции и оръжейни проекти, както и закупуването на бойни дронове. С това разходите на страната ще надхвърлят 2 процента от нейния БВП. За първи път бе разрешен износ на противотанкови оръжия и ракети „земя–въздух” /„Stinger“ / за Украйна.

            Източник:  Business Insider, Франс прес, Шпигел, 27.02.2022

Германското правителство реши да се включи в рамките на НАТО в създаването на „бойна група за повишена бдителност“ в Словакия, съвместно с холандски сили. Германия ще участва от армейски пехотни сили с ротационен състав, които трябва да бъдат подсилени, за да формират батальон от смесени бойни войски с участието на други партньори до април 2022 г. Към това се добавят системите за противовъздушна отбрана Patriot, които ще бъдат прехвърлени от Германия в Словакия.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 28.02.2022

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Само дни след като британския премиер бе на посещение в Киев /01.02.2022/ Великобритания предостави за първи път ракети за украинските ВМС, които да им позволят да се противопоставят на руските сили в Черно и Азовско море.

            Източник: „РИА Новости”, 08.02.2022

▪ Военният министър на Великобритания Бен Уолъс заяви, че руският президент Владимир Путин няма да се ограничи само с Украйна. Въпреки че Обединеното кралство оказва всеобхватна помощ на тази страна от 2008 г., ние няма да пратим наши войници там.

            Източник: Би Би Си, 25.02.2022

ФРАНЦИЯ

▪ На срещата си с президента Путин на 07.02.2022 г. френският президент Макрон направи предложения за "конкретни гаранции за сигурност" относно кризата в Украйна. Русия и ЕС трябва да се споразумеят за конкретни мерки за стабилизиране на ситуацията и деескалация, добави той. Путин призна на пресконференцията, че е „възможно“ да се продължи напред по някои от предложенията на Макрон. Френският президент повдигна въпроса за с изявлението на президента Лукашенко на 27 декември относно разполагане на ядрено оръжие в Беларус. Ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне Крим по военен път, европейските страни автоматично ще са във военен конфликт с Русия, заяви Путин.

            Източник: БГНЕС, 08.02.2022

▪ Президентът на Франция Макрон изрази мнение, че войната в Украйна ще е продължителна и „ще трябва да се подготвим за това”. Правителството разработва вече планове за икономическите последствия за френските фирми.

            Източник: ntv, 25.02.2022

▪ Френският и руският президент обсъдиха в телефонен разговор възможно ли е уреждането на кризата около Украйна.  Путин подчерта, че такова уреждане е възможно "само при безусловно отчитане на законните интереси на Русия в областта на сигурността, включително признаването на руския суверенитет над Крим, решаването на задачите за демилитаризация и денацификация на украинската държава и гарантиране на нейния неутрален статут". Украинските националисти използват гражданите на Украйна в качеството им на жив щит. Те представляват огромна заплаха. Макрон призова Путин да спре всички удари срещу цивилни в Украйна, да запази цивилната инфраструктура и да осигури безопасен достъп до ключови пътища, особено на юг от Киев. Президентът Путин потвърди готовността си да се ангажира по тези три точки.

            Източник: РИА Новости, 28.02.2022

ИСПАНИЯ

▪ Испанските военновъздушни сили изпращат в България 130 военнослужещи и 4 изтребителя "Юрофайтър Тайфун". Самолетите и екипажите ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното ни пространство съвместно с българските военни до края на месец март.

            Източник: МО, 09.02.2022

▪ Министърът на външните работи на Испания  Хосе Мануел Албарес след посещение в Киев на 09.02., където се срещна с колегата си Дмитро Кулеба, пред когото заяви, че "е време за дипломация" и че войната „не е неизбежна“, замина за Брюксел. Проведени бяха срещи с  генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

            Източник:  nato.int, 10.02.2022

 

ПОЛША

▪ Първите американски войски, изпратени за укрепване на страните от НАТО в Източна Европа са пристигнали в Полша и Германия. Войниците пристигнали в Полша са от 82–ра въздушно–десантна дивизия на САЩ. На летището Жежов-Йесинка в Южна Полша са кацнали общо 6 самолета, с които е доставена и военна техника и оборудване.

            Източник: Ройтерс, 06.02.2022

ЧЕХИЯ

▪ Според чешкия президент Милош Земан американското разузнаване се е злепоставило с предупрежденията си за руска инвазия в Украйна. Това е «третото след твърденията за предполагаеми оръжия за масово унищожение в Ирак и грешните преценки, които е направило при изтеглянето на САЩ от Афганистан». Поради това Земан призова генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чиито мандат изтича през септември, да си подаде оставката.

Източник: ДПА по в. "Млада фронта днес",17.02.2022

▪ Чешкият президент Милош Земан заяви по телевизионния канал CNN Prima NEWS, че изпращането на войски на НАТО в Украйна за участие във военни действия няма смисъл. Според него в тази страна всъщност се води гражданска война.

            Източник: Bloomberg, 25.02.2022

 

СЛОВАКИЯ

▪ Външният министър на САЩ Антони Блинкен и министрите на външните работи и на отбраната на Словакия Иван Корджок и Йораслав Над подписаха във Вашингтон военен договор, който позволява на САЩ да увеличат военното си присъствие като изградят две бази на военните летища Смиач и Кухина.

            Източник: RND/dpa, 04.02.2022

УНГАРИЯ

▪ Унгарският външен министър Петер Сиярто заявеи в интервю за „Евронюз”, че Унгария няма да приеме войски на НАТО. Той призова  САЩ, Европа и Русия да продължат диалога, за да избегнат "най-лошия сценарий" във връзка с украинската криза. При евентуален конфликт най-големият губещ ще бъде Централна Европа.

            Източник: „Евронюз”, 10.02.2022

ГЪРЦИЯ
Гърция информира НАТО, ЕС и Организацията на обединените нации (ООН) за  контрапродуктивно, незаконно и провокативно турснко поведение, визирайки  множество десантни кораби на турското западно крайбрежие, които заплашват островите. Според Атина Турция поддържа един от най-големите десантни флотилии в Средиземно море на западния си бряг - въздушните снимки в Google показват очевидно съсредеточаване на съдове във военно пристанище Хаджилар Лимани южно от град Фоча.

            Източник: DWN, 17.02.2022

ТУРЦИЯ

▪ На 24.02. Украйна поиска от Турция да ограничи преминаването на руски военни кораби през турския Босфор и Дарданелите. Турският външен министър Чавушоглу веднага отговори, че може да вземе мерки, но конвенцията от Монтрьо предвижда също, че корабите на страните, участващи във война имат правото да се върнат в своите бази и това трябва да им бъде разрешено.

            Източник: Hόrriyet, 25.02.2022

Tурция е забранила достъпа на руски кораби до Черно море. Това съобщи в Twitter президента на Украйна Володимир Зеленски след разговор с Реджеп Ердоган.
Новината идва часове, след като Анкара посочи, че не може да възпре руските военни кораби да навлизат на територията на Черно море, а повод стана отправеното от Украйна искане за съдействие. На следващия ден обаче, външният министър Чавушоглу отново подчерта първоначанлия си отговор  и добави: Във военно време или когато е заплашена от агресия, Турция има право да затвори протоците за всички чуждестранни военни кораби.

Източник: Ройтерс, Breaking Defense, 27.02.2022

▪ На заседание на турското правителство президентът Ердоган е заявил, че няма да прекъсват отношенията си нито с Украйна, нито с Русия. Прилежащите към Черно море страни са предупредени да не изпращат воени кораби през Босфора. Ердоган ще говори с белоруския президент Лукашенко, а външният министър Чавушоглу – с държавния секретар Блинкен в търсене на решение на кризата около Украйна.

            Източник: СиЕнЕн-Тюрк , 28.02.2022

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ На 10.02.2022 в Беларус започнаха съвместните военни учения с Русия „Съюзническа решимост - 2022" Отработват се задачи „по пресичане и отразяване на външна агресия и противодействие на тероризма”. Използват се 5 полигона и 4 летища.

            Източник: РИА Новости, 10.02.2022
 

▪ На 12. февруари започна военноморско учение с участието на над 30 кораба от Черноморския флот на Русия. Отработват се въпроси по отбраната на Кримското крайбрежие, базите на Черноморския флот, морските комуникации.

Източник: РИА Новости, 12.02.2022

▪ Русия прехвърли в Сирия бойни самолети с хиперзвуковни ракети и стратегически бомардировачи за участие във военни учения. Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще наблюдавана ученията. В тях участват 15 кораба и 30 самолета.

            Източник: DWN и  RIA, 16.02.2022

▪ На 19.02. 2022 г. под ръководството на президента Владимир Путин започна мащабно военно учение с балистични ракети „Целите, поставени по време на ученията на силите за стратегическо възпиране, бяха напълно постигнати, всички ракети поразиха определените цели“, заявиха от офиса на руския президент. Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че са били изстреляни хиперзвукови балистични ракети тип "Кинжал" и хиперзвукови крилати ракети тип "Циркон".

Източник: Epoch Times19. 02. 2022

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Украйна възнамерява в рамките на три години да увеличи  въоръжените си сили със 100 хиляди души, от 261 хиляди на  361 хиляди души и да бъдат сформирани 20 нови бригади. От 1 януари 2024 г. се планира отмяната на наборната служба. Сегашният военен бюджет e 4,4 милиарда долара или 2,5% от БВП. Страната няма собствен финансов капацитет  за планираното увеличение, а социологически проучвания показват ниско ниво на готовност за служба и участие във война в Донбас.

            Източник: eadaily.com, 01.02.2022

▪ На 03.02. САЩ доставиха на Хърватска два военни хеликоптера UH-60М Black Hawk

с транспортен самолет C-17A Globemaster III на ВВС на САЩ като безвъзмездна помощ.

            Източник: defencenews.com, 04.02.2022

▪ След като три кораба от Калининград бяха прехвърлени в Черно море, на 09.02.2022 през Босфора влязоха още три кораба от Северния флот. Представител на западно разузнаване е заявил, че с това руската военноморска мощ в Черно море се е удвоила.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung 10.02.2022

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Подписано беше второто споразумение за изпълнение договора по създаването на европейски дрон. Следващата стъпка е решението на четирите страни /Германия, Франция, Испания и Италия/ да ауторизират Европейската агенция по въоръженията OCCAR да поеме мениджмънта на програмата. Изпълнител е Airbus Defence and Space.

            Източник: ES/Т, 07.02.2022

▪ 27-те лидери на Европа се събраха на спешна среща, свикана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за да обсъдят продължаващата криза в Украйна. Лидерите на ЕС изслушаха и презентация от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен относно пакета от санкции, който според съобщенията комисията е подготвила да приложи в случай на руска военна инвазия. Пакетът обаче не беше представен за гласуване или дори дебат.

            Източник: worldpoliticsreview, 17.02.2022

 

▪ Европейската комисия представи нови предложения за увеличаване на сътрудничеството на ЕС в областта на отбраната и координацията на космическия трафик. И двете инициативи са приоритет за Франция, която в момента е ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. „В лицето на новата геополитика имаме нужда от по-силна Европа в отбраната“, каза комисарят  Тиери Бретон , като подчерта, че блокът трябва да „се фокусира върху намаляването на стратегическите зависимости“.

            Източник: worldpoliticsreview, 17.02.2022

▪ Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел отхвърли текущите предложения за мир към Русия. „Не можем да продължаваме да предлагаме маслинови клонки, докато Русия тества ракети и продължава да разполага войски“, каза Мишел в речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен.

            Източник: ZDF, 20.02.2022

▪ За първи път ЕС взе решение за оказване на помощ на страна в конфликт за смъртоносни оръжия на стойност 450 млн евро. Преди това отделни страни също заявиха доставяне на въоръжение и муниции /Нидерландия, Португалия, Дания, Белгия, Швеция, Румъния, Гърция/.

            Източник:    28.02.2022

▪ Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Барел на пресконференция  след среща на външните министри на ЕС на 27.02. обясни, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал бойни самолети, каквито украинските пилоти могат да управляват. Това насочи вниманието към старите съветски МиГ-29, които още са годни за употреба в малко страни от ЕС. Такива самолети има в България, Словакия и Полша, но също и в Германия.

            Източник: eeas.europa.eu, 27.09. 2022

▪ На 28.02. се проведе извънредна среща на министрите на отбраната на страните от ЕС във видеоконферентен формат, ръководена от върховния представител по външните работи и сигурността Жозеп Борел. Обсъдена е необходимостта от предприемане на незабавни действия за изпълнение на решенията на Съвета на ЕС от 27 февруари по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. Те информираха за решенията на своите правителства за оказване на конкретна подкрепа на украинските въоръжени сили чрез доставяне на хуманитарна помощ, медицинско оборудване, логистика, въоръжения и техника.

            Източник: МО, 28.09.2022

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Асоциацията на националната отбранителна промишленост на САЩ за първи път даде най–ниската оценка за американския военно–промишлен комплекс в редовния си годишен доклад: 69 точки от 100 възможни, като 70 е границата за провал.

            Източник: REUTERS/US MARINES, 06.02.2022

▪ Американският корпус Морска пехота (USMC) направи поръчка до Lockheed Martin по лот 6 за производството на девет допълнителни хеликоптера CH-53K. Обемът на договора се оценява на 684 млн. щ. дол. (597 млн. евро), около седем процента по-малко от лот 5. Това води до единична цена от 66 милиона евро. Предвижда се доставките да започнат през 2025 г.

            Източник: ES/Т, 08.02.2022

Raytheon Technologies и Lockheed Martin са разработили идеи за противодействие на хиперзвуковите оръжия. Една от тях е стена от изкуствен прах– метален, пиротехнически или направен от друг материал и разгърнат от ракета или въздушна платформа.

            Източник: CSIS, 08.02.2022

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Премиерът на Израел Нафтали Бенет съобщи, че се ускорява създаваненто на лазерна система да противовъздушна отбрана. Използването на лазер при унищожаването на въздушни цели има за цел коренно да промени икономическата база на военните конфликти. Балансът на разходите на страните ще се промени значително.

            Източник: AP, 02.02.2022

Израел извърши успешни  изпитания на нова система за ПВО с морско базиране

„Системата „C-Dome“ е военноморска версия на Iron Dome, която е била използвана за сваляне на ракети, изстреляни от ивицата Газа през последното десетилетие. (…) „Системите, които разработваме като част от израелските „Системата за противоракетна отбрана ни позволява да действаме срещу ирански прокси в региона и да се защитаваме срещу техните оръжейни системи, които непрекъснато се надграждат“, каза министърът на отбраната Бени Ганц.

            Източник: The Associated Press vom 21.02.2022

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ След шестия пореден опит с ракета със среден обсег на Северна Корея САЩ поискаха спешно свикване на СС на ООН с аргумент за „ясно нарушение на резолюции на СС”.

            Източник: Tagesschau, 02.02.2022

Американското правителство обяви, че ще отмени няколко от санкциите, насочени срещу Иран. В Техеран отбелязаха стъпката като правилна, но недостатъчна. Европейски дипломати призоваха Иран бързо да се възползва от шанса.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung , 07.02.2022

▪ Втори полк  междуконтинентални балистични ракети УР-100Н УТТХ с хиперзвуковите бойно комплекси «Авангард» ще поеме бойно дежурство до края на 2022 г. в състава на Ясненското съединение ва Ракетните войнски със стрътегическо назначение.

            Източник: Геополитика, 12.02.2022

▪ Бившият руски президент Дмитрий Медведев, говорейки за преразглеждане на отношенията с държавиге, които са въвели санкции срещу Русия, добави: „По принцип можем да се откажем от всичко, включително от подписания от мен и Барак Обама и продължен от Владимир Путин и действащия президент на Съединените щати Договор за стратегическите настъпателни оръжия“

            Източник: Ройтерс, 26.02.2022

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА
Според  появилите се на 02. февруари в "El Paνs" извадки от отговорите на САЩ и НАТО на руските предложения, САЩ предлагат "взаимни ангажименти на САЩ и Русия да се въздържат от разполагане на наземни офанзивни ракетни системи и разполагане на войски на украинска територия". САЩ са готови да „обмислят споразумения с Русия по въпроси от двустранен интерес и да интегрират писмени, подписани инструменти за справяне с нашите съответни опасения за сигурността.” САЩ също така предлагат възобновяване на стратегическия диалог между Вашингтон и Москва  за контрол на въоръженията.

Източник: AFP, 02.02.2022

▪ Според източници на "Ройтерс" Русия е съсредоточила  83  батальонни тактически групи, с около 750 войници всяка, което е 70% от необходимото за полночащабна атака. М случай на такава прогнозните щети биха били: 5-25 хиляди жертви и ранени в украинската армия, 3-10 хиляди - в руската, цивилни жертви врамките на 25-50 хиляди и милиони бежанци вътре в Украйна и в Европа.Заместник-посланикът на Русия в Организацията на обединените нации отхвърли твърденията в публикацията.

            Източник: Ройтерс, 06.02.2022

▪ Украинският министър на отбраната Алексий Резников заяви в интервю за италианския вестник La Repubblica, че не вижда текущи военни заплахи от Русия. Резников увери също, че Киев не подготвя атака срещу Крим, Луганск и Донецк.

            Източник: ТАСС, 06.02.2022

▪ Генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, е казал на редзовен брифинг с конгресмените, че украинската столица Киев може да падне в рамките на 72 часа в случай на „пълномащабно русконашествие“.

            Източник: “Фокс Нюз”, 06.02.2022

▪ Украйна е получила от западни държави финансова помощ в размер от 1,5 милиарда долара и над хиляда тона оръжия. Това обяви на брифинг украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба. По данни на украинският министър на отбраната Олексий Резников от началото на годината САЩ са изпратили на Украйна повече от 650 тона военно оборудване.

            Източник: "Укринформ", 07.02.2022

▪ Министърът на отбраната на Украйна заяви, че не вижда формиране на ударни сили от Русия до държавната граница. Няма признаци за готовност на руската страна да атакува съседна държава.

            Източник: ICTV, 08.02.2022

▪ На 11.02.2022 г. ВВС на САЩ прехърли самолети Ф–16 от американската база в Шпангдаалем, Германия в румънската база Фетести, намираща се на 100 км от Черно море. На 10.02. американски бомбардировачи  В-52 кацнаха във Великобритания за участие във военно учение.

            Източник: AFP/ 11.02.2022

▪ Във  видеоконферентен разговор с европейски лидери /Канада, Франция, Великобритания, Германия            , ЕК, ЕС и др./ президентът на САЩ Джо Байдън е споделил, че  Русия може да нападне Украйна на 16 февруари. Британски служител е изразил различно мнение относно датата, а други двама европейски представители не са приели това. Великобритания, Латвия и Норвегия призоваха своите граждани да напуснат страната.

            Източник: Политико, 12.02.2022

▪ Министерството на отбраната на Русия обяви началото на изеглянето на част от руските ВС, участващи във военни учения в близост до украинската граница, за да деескалира опасността от възможна инвазия. Изтегянето от южните и западни военни окръзи започна на 15.02., а изтеглянето на танкове от Крим – на 16.02.

            Източник: „Guardian“, 16.02.2022

▪ САЩ получиха отговора на Русия на своите предложения за сигурност по посланик Съливан, потвърди Държавният департамент. Той е в обем от 11 стр. "Заявяваме, че американската страна не даде конструктивен отговор на основните елементи на изготвения от руската страна проект на договор със САЩ за гаранции за сигурност. " Уреждането на конфликта в Донбас е възможно само чрез прилагане на споразуменията от Минск и набор от мерки, последователността и отговорността за изпълнението на които са ясно определени и единодушно потвърдени от Резолюция 2202 на Съвета за сигурност на ООН, включително от САЩ, Франция и Великобритания.

Източник:  Ройтерс, 17.02.2022

▪ Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас предупреди, че в случай на по–нататъшна ескалация на кризата около Украйна Европа може за очаква приток от бежанци – между 20 000 и 1 000 000 бежанци. Освен това в момента в Украйна живеят около 20 000 европейски граждани, които може да имат нужда от подкрепа за евентуална евакуация.

            Източник: ДПА, Ди Велт, 18.02.2022

▪ Министърът на външните работи Аналена Бербок обвини Москва в "дезинформация" относно връщането на руските войски в техните места на постоянна дислокация. Но доказана дезинформация вече е казаното от президента на САЩ Джо Байдън, че на 16 февруари ще се осъществи руска инвазия, както и твърдението на британското правителство, че Москва планира преврат и монтира проруско правителство в Киев. Последните създават и атмосфера на несигурност.

            Източник: german-foreign-policy, 18.02.2022

▪ Взрив е унищожил част от газопровода край Луганск, който снабдява и Германия, Чехия, Словакия, Полша и Беларус. Кола бомба експлодира в центъра на Донецк. Сепаратистите съобщиха за най-интензивния обстрел от страна на Украйна през последните месеци. На 19.02. бе обявена всеобща мобилизация в контролираните от сепаратистите райони на Украйна.

            Източници: БТА и Фокус, 20.02.2022

▪ В два последователни телефонни разговори на 20.02.2022 между президентите на Франция и Русия беше договорено възобновяване работата в рамките на Нормандския формат, среща на тристранната контактна група, среща на министрите на външните работи на Франция и Русия и ако условията бъдат изпълнени– среща на най–високо ниво за определяне на нов ред на мир и сигурност в Европа.

            Източник: www.elysee.fr, 21.02.2022

▪ На 21.02.2022 г. руският президент подписа декрет, с който призна независимостта на двете самопровъзгласили се народни републики Донецк и Луганск. На 22. 02. руският парламент гласува за изпращане на въоръжени сили в двете републики. Територията на разполагането им надвишава доста тази, която досега държат под свой контрол сепаратисти.

            Източник: Tagesspiegel, 22.02.2022

▪ На 23.02. Съветът за сигурност на Украйна обяви извънредно положение за цялата страна за следващите 30 дни. МВнР призова всички украински граждани в Русия да напуснат страната. /В Русия временно или постоянно има около 3 млн украинци./

            Източник: dpa, 23.02.2022

▪ На 24.02. руският президент Владимир Путин обяви, че е решил да проведе специална военна операция за демилитаризиране на Украйна. В телевизионно обръщение към руснаците той каза, че обстоятелствата „изискат от нас решителни и незабавни действия, народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ“.

            Източник:  РИА Новости, 24.02.2022

▪ Украинският президент Владимир Зеленски призова Букурещката девятка, включваща България, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Чехия,
да създаде антивоенна коалиция, да окаже помощ в отбраната на страната и да наложи санкции на Русия.

Източник: ТАСС, 25.02.2022
 

▪ Президентът на Украйна Владимир Зеленски в свое видеообръщение призова Русия към преговари за прекратяване на военните действия.

Източник: ТАСС, 25.02.2022

▪ Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е приела предложението на украинския президент Владимир Зеленски за преговори за неутрален статут на Украйна като стъпка в правилната посока. Външният министър Сергей Лавров  обаче отрече демократичната легитимност на украинското правителство и поиска „украинските въоръжени сили отговорят на нашето искане и сложат оръжието си“. Президентът Путин в телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин заяви, че е готов за преговори на "високо ниво" с украинското ръководство.

            Източник: РИА Новости и Tagesspiegel, 25.02.2022

▪ НАТО предполага, че към 25.02. на територията на Украйна действат от 50.000 до 60.000 руски войници. Същите очевидно притежават боен опит, съдейки по относително бързото им напредване в столицата Киев.

Източник:  Business Insider, 25.02.2022

▪ Бюрото на ООН  по човешки права посочва, че до края на деня на 25.02. има 25 убити и 102 ранени цивилни. Украинският министър на здравеопазването посочва 198 убити и 1115 ранени цивилни.

            Източник: Merkur.de, 26.02.2022

▪ На 25.02. следобяд Русия затвори въздушното пространство за Полша, Чехия и България. Полша, Чехия и България затвориха въздушното пространство за всички руски самолети същия ден. Латвия, Естония и Литва направиха това на 26.02.

            Източник: wiadomosci.onet.pl, 26.02.2022

▪ На среща с миинистъра на отбраната и началника на ГЩ президентът Путин е разпоредил силите за ядрено внъзпиране да бъдат приведени в състояние на специална готовност. Той е подчертал че Западът не само предприема неприятелски стъпки в икономиката, но и висши служители на НАТО си позволяват агресивни изказвания срещу Русия.

            Източник:Der Spiegel,  РИА Новости, 27.02.2022

▪ След предложението на президента Зеленски за преговори за неутралитет на Украйна, съгласието на Путин и готовността на няколко страни за посредничество, Киев отказа преговорите. По–късно след разговор с Лукашенко украинският президент се съгласи на преговори в Гомелска област на украинско–беларуската граница. На 27.02. руска делегация пристигна в Беларус.

            Източник: ntv, 27.02.2022

▪ Завърши първият кръг от преговорите между Украйна и Русия. Страните са определили приоритетните теми, по които са набелязали конкретни решения. Делегациите ще се върнат в своите столици, за да проведат консултации. За Украйна основна цел на срещата бе обсъждането на прекратяването на огъня. В хода на разговорите руската и украинската делегации са намерили важни точки, по които може да се постигне напредък, заяви Леонид Слуцки, член на руската делегация. Следващият кръг от преговори ще се проведе след няколко дни на полско-белоруската граница.

            Източник:    28.02.2022

 

ПУБЛИКАЦИИ:

Русия може да спечели Третата световна война в Европа с EMP ядрена атака

От Питър Прай - четвъртък, 17 февруари 2022 г

https://m.washingtontimes.com/news/2022/feb/17/russia-could-win-world-war-iii-in-europe-with-nucl/?fbclid=IwAR0F8XnfMOYQlJWhWUJmAhIihocLd2fdP5MnXfQXQSZ1fZIBGQ6irO9DiNw

 

Кризата около Украйна беше умишлено провокирана

Автор: Джак Матлок, globalresearch.ca

https://trud.bg/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0/

 

НОВИ КНИГИ

Излезе от печат книгата на Българско Дипломатическо Дружество «СВЕТЪТ НЕ СТАНА ПО–СИГУРЕН, Междунарадната политика и българската дипломация, Годишен анализ 2021 година. » Специално внимание е отделено на някои от най-важните събития през 2021 г.: геополитически тенденции, конфликта в Украйна, процесите в ЕС и НАТО, развитие на въоръжените сили, изтеглянето на САЩ и НАТО от Афганистан, Турция, отношенията ни със Северна Република Македония,  Инициативата „Три морета“, енергийната  дипломация, състоянието на българската дипломация и др. Анализът за 2021 г. е под общата редакция на Андрей Караславов, Любомир Кючуков и Симеон Николов.

Книгата е на издателство «Изток–Запад», София, ул. «Стара планина» № 5,

www.istok-zapad.eu, Цена – 10 лв

Съставил: С.Николов, 28. 02. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.03.2022