ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 45 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

М А Р Т    2 0 2 2 г.

НАТО

▪ Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви на пресконференция, че организациsта не иска война с Русия. При необходимост ще окаже подкрепа на всяка отделна страна–членка. Имало общо мнение, че и в Грузия и БиХ трябвало да се направи повече. „Трябва да бъдем внимателни за да не предизвикаме конфликт в Европа. Затова: никаква зона забранена за полети.”, каза той Накрая призова президента Путин да асе оттегли.

            Източник:Merkur.de, 04.03.2022

▪ Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви: „Ще предприемем допълнителни мерки, за да укрепим позициите си и да увеличим нашите способности по Източния фланг.... Предвиждаме по-съществено военно присъствие по целия Източен фланг: в Черно море, включително в Румъния. Бойната  група на Франция и Румъния ще стане оперативна по-скоро отколкото се предвиждаше. „

 

Източник: DG24, 05.03.2022

▪ На срещата на министрите на отбраната на 16.03. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг внесе  предложения  за постоянно укрепване на източния фланг със значително повече военни компоненти. Освен това би трябвало да да увеличат капацитетите на Алианса по вода и въздух и в киберпространството.  Първоначално не бяха дадени подробности за предложенията, класифицирани като секретни. Някои министри на отбраната подкрепят по принцип предложенията, но смятат, че трябва да се дискутира още по техния обхват и дали е необходимо това присъствие на източния фланг да  е толкова голямо. Решения ще се вземат в края на юни на срещата на върха в Мадрид.

            Източник: epochtimes.de, 16.03.2022

▪ Министрите на отбраната от страните членки на НАТО отхвърлиха предложението на Полша за „Мирна мисия на НАТО”, зад която стои идеята за  въвеждане на зона забранена за полети. Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт предупреди за „неконтролируеми последици” и „разпалване на огъня”, което би могло да предизвика военна намеса на НАТО. Бившият председател на Военния комитет на НАТО Харалд Куджат нарече призива за зона забранена за полети „безотговорен”, което ще ни доведе до сблъсък между НАТО и Русия на ръба на ядрената война.

            Източник: Tagesschau, 16.03.2022

▪ В изявлението на държавните и правителствени ръководители на НАТО в Брюксел от 24.03.2022, се призовава президента Путин незабавно да спре  войната и да изтегли военните сили от Украйна,  а Беларус да прекрати съучастничеството си в съответствие с резолюцията на Общото събрание на ООН на 2 март 2022 г. Призовава си Русия да участва конструктивно в надеждни преговори с Украйна за постигане на конкретни резултати. Съюзниците от НАТО са засилили подкрепата си и ще продължат да предоставят допълнителна политическа и практическа подкрепа на Украйна. Те също ще продължат да предоставят помощ в области като киберсигурност и защита срещу заплахи от химическо, биологично, радиологично и ядрено естество. Призовават се всички държави, включително Китайската народна република (КНР), да поддържат международния ред, включително принципите на суверенитет и териториална цялост, както са залегнали в Устава на ООН, да се въздържат от подкрепа на Русия. Припомня се, че бяха активирани плановете за отбрана на НАТО, разположени бяха елементи от Силите за реагиране на НАТО и  40 000 войници на източния фланг, заедно със значителни въздушни и военноморски средства под пряко командване на НАТО. Ще бъдат създадени четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Съюзниците увеличават значително разходите си за отбрана.

            Източник: nato.int, 24.03.2022

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че мандатът му е бил продължен до септември 2023 г.

            Източник: ES/Т, 24.03.2022

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи своя годишен доклад за 2021 г. на 31 март 2022 г., който обхваща всички аспекти на работата на Алианса.

            Източник: nato.int, 31.03.2022

 

САЩ 

Висш служител на отбраната на САЩ посочи, че Пентагонът вече е предоставил 240-те милиона долара военна помощ и оръжия за 350 милиона долара на Украйна, които президентът Джо Байдън наскоро одобри. Останалите 110 милиона долара най-вероятно ще бъдат изпратени в Украйна след седмица. САЩ започнаха да доставят на Украйна дълго очакваните зенитни ракети "Стингър".

            Източник: Политико, 05.03.2022

▪ Ден след като президентът Зеленски призова членовете на Конгреса да вземат решение за доставяне изтребители държавният секретар на САЩ Антони Блинкен на конференция в Молдова на 6 март и в интервю по телевизия CBS заяви: Дадохме „зелена светлина“ на страните от НАТО, ако решат да доставят самолети на Украйна.

Източник: wiadomosci.onet.pl, 06.03.2022

▪ Президентът Байдън обяви нов пакет от помощ от 800 милиона долара. Новият пакет пакет съоръжения включва • 800 Stinger Flies • 2000 противотанкови управляеми ракети Javelin, 1000 леки противотанкови оръжия и 6000 противотанкови системи AT-4 • 100 тактически дрона • 100 гранатомета, 5000 пушки, 1000 пистолета, 400 картечници и 400 пушки • Над 20 милиона патрона от малък калибър до минохвъргачки • 25 000 комплекта балистична защитна екипировка • 25 000 бойни шлема.От началото на войната на Русия срещу Украйна, най-малко 30 държави са снабдили Украйна с материали. САЩ са предоставили лицензи на повече от 14 държави за доставка на отбранителни материали за Украйна.

            Източник: ES/Т, 17.03.2022

▪ Президентът на САЩ Джо Байдън присъства на срещите на върха на НАТО, ЕС и Г7 на 24–25 март, след което проведе двудневно посещение в Полша. В центъра на всичките му разговори бяха войната в Украйна, нови санкции срещу Русия, бежанците и зависимостта от руските енергийни доставки.

            Източник: ES/Т, 25.03.2022

▪ Във военновъздушната база Шпангдалем в Германия бяха прехвърлени от САЩ шест самолети «EA-18 Джи Гроулър» за водене на електронна борба. Говорителят на Пентагона Джон Кърби твърди, че те ще подсилят защитата на Източна Европа. Той допълни, че те могат да изключат ПВО–системите на вражеската страна.

            Източник: Асошиейтед прес, 28.03.2022

Aдминистрацията на Байдън отмени ядрената програма с крилати ракети с морско базиране SLCM-N, предвиждани от администрацията на Тръмп. Но всички други ядрени програми са щедро финансирани– общо 34,4 милиарда долара за 23 финансова година. /ККК-4,8 млрд дол., ВМС–6,3 млрд дол., ВВС- 5 млрд дол. за B-21 и 3,6 милиарда долара за програмата за наземно стратегическо възпиране, която ще замени междуконтиненталните ракети Minuteman III./

            Източник: breakingdefense.com, 28.03.2022

▪ Военновъздушните сили на САЩ планират краткосрочно забавяне на доставките на F-35 в полза на F-15EX, ще се стремят да оттеглят самолетите за наблюдение JSTARS и AWACS и искат значително увеличение на парите за изследвания и разработки. Бюджетът на Министерството на военновъздушните сили включва 169,5 милиарда долара за ВВС, 24,5 милиарда долара за космическите сили и 40,2 милиарда долара др. разходи.

            Източник: breakingdefense.com, 28.03.2022

▪ Предложението на президента на САЩ Джо Байдън за бюджет за национална сигурност е за 813 млрд долара спрямо 778 млрд. през миналата година. За Пентагона– 773 млрд, а останалите 40 млрд – за ФБР, Министерство на енергетиката, отговарящо за част от ядрените сили и други агенции. Финансирането на разработки и изселдавния е увеличено с 9,5%.

            Източник:  thehill.com/policy/defense, 29.03.2022

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Войната в Украйна предизвика дискусия за връщане на задължителната военна служба в Германия, но под различна форма. /През 2011 г. военната служба беше спряна, а не отменена./ Представители на ГСДП и на ХДС изразяват безпокойство от състояанието на армията. След 2011 г. от 255 000 души трябваше да бъде съкратена на 185 0001 а днес наброява 183.758. 75 процента от германците са за въвеждане на военна или цивилна служба.

            Източник: businessinsider.de, 03.03.2022

▪ След няколкогодишни спорове с какъв самолет да бъде заменен остарялият вече „Торнадо” и след като министърът на отбраната Кристине Ламбрехт в началото на годината призова да се провери още веднъж решението за Ф18 на Боинг , канцлерът Олаф Шолц реши въпроса с половин изречение. Ще бъде възприет смесен подход. Ще бъдат придобити 35 бр. F-35 за нуждите на ядрената авиация и 15 бр. Ойрофайтър за електронна борба. Така ще бъде успокоена и Франция, която виждаше заплаха за общия европейски проект за нова въздушна платформа на бъдещето "Future Combat Air System" (FCAS).

            Източник: wehrtechnik.info, 12.2.2022

▪ Бундесверът стартира предислоцирането на  батареи за ПВО Patriot в Словакия, където ще бъдат разположени 700 немски военослужещи като част от формирование на НАТО от 2100 души.

            Източник: rnd.de 16.03.2022

▪ На 16 март 2022 г. правителството прие законопроекта за създаване на специалния фонд на Бундесвера и за изменение на основния закон (член 87а). Специалният фонд ще осигури еднократна сума от 100 милиарда евро, по-специално за финансиране на значими и сложни многогодишни проекти за оборудване на Бундесвера. Той допълва бюджета за отбрана на федералния бюджет, който според втория правителствен проект на федералния бюджет за 2022 г. трябва да нарастне до рекордната цифра от над 50 милиарда евро тази година. Това ниво ще се запази в ключовите цифри за финансовия план до 2026 г.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 25.03.2022

▪ Канцерът Олаф Шолц информира, че правителството обмисля придобиването на „ракетен чадър” над Германия, който може да се осъществи на базата на израелската система Arrow 3.

      Източник: Зюддойче цайтунг, 28.03.2022

▪ От началото на войната в Украйна Бундесверът констатира нарастване на броя на желаещите да постъпят в армията. Това важи и за резервистите.

            Източник: RND, 31.03.2022

 

ПОЛША

▪ Полша може да предостави на Украйна изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25 в замяна на изтребители F-16 от САЩ. Това съобщи The Wall Street Journal. Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен  потвърди: "Работим активно върху сделка с Полша, за да снабдим Украйна със самолети".

            Източник: Политико, 06.03.2022

 

▪ Варшава отхвърли възможността да изпрати свои бойни самолети на Украйна, както и да разреши да се използват нейни летища. "Помагаме значително в много други области," написаха в Туитър от кабинета на полския министър-председател Матеуш Моравецки.

            Източник: 07.03.2022

▪ Полският президент Анджей Дуда заяви, че НАТО ще преразгледа позицията си за ненамеса в конфликта в Украйна, ако Русия използва химическо оръжие.

            Източцник: БиБиСи, 13.03.2022

Министърът на външните работи на Полша Дмитро Кулеба, който е присъствал заедно с колегата си министър на отбраната  на разговорите с американския президент Байдън във Варшава, съобщи писмено, че САЩ нямат възражения срещу това Полша да достави бойни самолети на Украйна. Той допълни: „Сега топката е в полето на Полша”.

            Източник: epochtimes.de, 27. 03.2022

УНГАРИЯ

▪ Премиерът Виктор Орбан отново отхвърли настойчвите искания на съседна Украйна за разрешение за транзит на оръжейни доставки, както и за разширяване на санкциите срещу Русия. На 24. 03. президентът Зеленски на срещата на върха на ЕС поиска това поименно обръщайки се към Виктор Орбан.

            Източник: n-tv.de, 25.03.2022

ГЪРЦИЯ
Атина е отказала да изпрати на Украйна зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с малък обсег ТОР-M1 and ОСА-AK, които са с руски и източногермански произход. В началото на март Гърция е изпратила на Украйна известно количество автомати "Калашников", гранатомети, както и хуманитарна помощ.

Източник: "Катимерини" 18.03.2023

 

ТУРЦИЯ

▪ След телефонен разговор с президента Путин на 06.03. труският президент Ердоган потвърди призива си: „Нека заедно проправим пътя към мира“ и посочи необходимостта от отваряне на хуманитарни коридори и подписване на мирен договор за Украйна.

            Източник:  hurriyet.com.tr   06.03.2023

▪ По време на 45-минутния телефонен разговор с президента на САЩ Байдън относно преговорите по Украинската криза Ердоган е поискал да бъдат отменени "несправедливите санкции", които Вашингтон наложи на Турция през 2019 г., след като Анкара закупи руска отбранителна противоракетна система. /Анкара се стреми да придобие 40 изтребителя F-16 и резервни части, необходими за поддръжката и модернизацията на съществуващия ѝ флот от F-16./

            Източник: NOVA, 11.03.2022

▪ След завръщането си от срещата на върха на НАТО турският президент Ердоган е споделил, че не Турция не може да неглижира факта, че купува почти половината от природниа газ от Русия, не може да се откаже от строителството на ядрената централа Аккую и да спре промишлеността, с което обяснява заетата от Анкара позиция.

            Източник: Ройтерс, 25.03.2022

▪ Председателят на Партията на националистическото движение, която подкрепя управлението на Ердоган, Бахчели заяви, че действията на Запада целят удължаване на войната между Русия и Украйна и обвини САЩ, че я разпалват.

            Източник: epochtimes.de,25.03.2022

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ На 04 март завърши учението Dynamic Manta 2022 в центалната част на Средиземно море с участието на военни кораби, подводници и самолети от общо девет страни от НАТО.

            Източник: german-foreign-policy, 05.03.2022

▪ В Норвегия започна мащабното военно учение  "Студен отговор 2022"  с участието на 30 000 военнослужещи от НАТО и партньорски държави. Отработват се въпроси по приемането на съюзнически подкрепления на своя територия в съответствие с член 5 от устава на НАТО. Учението ще продължи до 01 април.

            Източник: Франс прес, 14.03.2022 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Делегация на хърватското министерство на отбраната посети Вашингтон и поиска временно разполагане на ракетно-зенитен комплекс "Пейтриът" в Хърватия. Преди това експерти препоръчваха като по-достъпно решение за хърватската противовъздушна отбрана със среден обсег закупуването на норвежките системи NASAMS.

Източник: „Ютарни лист“,

▪ Ядреният самолетоносач „Шарл де Гол” получи нова мисия в Средиемно море, свързана с подсиленото патрулиране /Еърполисинг/ със самолетите Rafale M в посока България и Черно море за периода до април т.г. Самолетоносачът от клас Nimitz USS Harry S. Truman (HST) провежда засилените дейности на  НАТО за въздушна полиция в пряка подкрепа на сигурността на Алианса, като част от планираното си разполагане в зоната на операции на Шести флот на САЩ.

            Източник: Naval News, 11.03.2022

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на Украйна във войната. Събитията са определени като непредивзикано и неоправдано нападение. Подготвяното разполагане на ядрено оръжие в Беларус ще създаде допълнителна заплаха за европейската сигурност. ЕП призовава държавите от ЕС да осигурят на Украйна въоръжение. От участващите 676 евродепутати 673 гласуваха «за», 13 «против» и 26 «въздаржал се».

            Източник: 01.03.2022

▪ ЕС прие нови санкции срещу Беларус. Освен срещу индустрията, те налагат ограничения за високотехнологични продукти, а на 22–ма военни забраняват влизането в ЕС и блокират банковите им сметки.

            Източник: Sόddeutsche Zeitung,  03.03.2022

 ▪ На 04.март се проведе извънредно заседание на Съвета по външни работи. Проведен бе неформален обмен с украинския външен министър Дмитро Кулеба и държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, външния министър на Обединеното кралство Лиз Трус и министърът на външните работи на Канада Мелани Джоли.

            Източник: www.consilium.europa.eu,05.03.2022

▪ Европейският съюз иска да удвои военната си помощ за Украйна. ЕК предложи допълнителни 500 милиона евро. На срещата на върха на ЕС за Украйна във Версай върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел каза:Всеки от нас бе убеден, че трябва да увеличим военната подкрепа за Украйна.

            Източник: diepresse.com, 11.03.2022

▪ Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза, че е грешка да се дават обещания, които не могат да бъдат изпълнени", например обещанието, че Украйна и Грузия ще бъдат част от НАТО. Пропуснахме и възможности, за да може Русия да се доближи до Запада.
          Източник : LCI TV Frankreich, 12 03 2022

▪ ЕС обяви втори транш от още 500 млн евро за Украйна.

            Източник: Die Welt, 22.03.2022

▪ На заседание на Европейския съвет на 24 - 25 март окончателно бе одобрен Стратегическия компас. Той предвижда  създаване на  сили за бързо развръщане, чиито състав ще бъде до 5 хиляди души. Страните от ЕС отделят за отбрана 200 млрд. евро или 1.5 на сто от своя БВП, отбеляза Жозеп Борел.

            Изтоник: ЕПА, 25.03.2022

▪ Премиерът на Швеция Магдалена Андерсонувери, че ако една страна–членка на ЕС бъде нападната, Швеция ще сде намеси военно в нейна защита. Откакто сдме в ЕС, не сме истински неутрални. Има и вътрешополитическа доскусия за встъпване в НАТО.

            Източник: Die Presse vom 28.03.2022

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ До 2025 г. британската армия ще завърши експериментите с прототипи на превозни средства с хибридно електрическо задвижване (HED). Този процес вече започна с тестване на хибридна технология, модернизирана на камион MAN SV, автомобили FOXHOUND и JACKAL след инвестиция от £9 милиона. До 2030 г. във втората фаза на работите военните ще разположат екипирани с HED войски в операции на ниво подразделения и бойни групи, въвеждане на разгръщащи се микро-мрежи за замяна на отделни генератори и HED зареждане на безпилотни въздушни системи и безпилотни наземни превозни средства . И накрая, до 2035 г. стремежът е повечето земни възможности да бъдат хибридни или напълно електрически.

Източник: RUSI, 23.03.2022

▪ DIMDEX 2022: Повече от 30 турски отбранителни фирми присъстваха на международно изложение DIMDEX 2022 и конференция за морска отбрана в Доха, ясно подчертавайки тесните връзки в областта на отбраната между двете страни. Изненадващо е, че Турция  имаше толкова силно присъствие; Военните връзки на Катар и Турция се развиват успешно.

            Източник: breakingdefense.com, 24.03.2022

▪ Гръцкото правителство финализира сделка с френския корабостроител Naval Group за закупуване на до четири фрегати, както и свързаните с тях услуги за поддръжка. Договорът, подписан в Гърция в четвъртък, ще осигури на гръцкия флот поне три кораба и опция за четвърти. Първите два кораба ще бъдат доставени до 2025 г., а третият до 2026 г.

            Източник: breakingdefense.com, 25.03.2022

Oleg Havich, който произвежда и ремонтира оръжия и военно оборудване, планира да построи фабрика за боеприпаси близо до Баня Лука. Това заяви мажоритарният собственик на ТРБ Славен Ристич. „Ако властите на Република Сръбска и БиХ ни предоставят необходимите условия и разрешения, ние сме готови да инвестираме нашите средства и знания и да построим завод, който ще произвежда 60-100 милиона патрони, от които 99% ще бъдат за износ, предимно за американския пазар“, каза Ристич. По думите му, ако проектът бъде одобрен, инвестициите в него ще възлизат на около 25 млн. евро, а изграждането на предприятието ще отнеме около две години. Предвижда се да работят около 300 души

            Източник: balkanist, 25.03.2022

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Европейската агенция по въоръженията OCCAR, от името на Франция и Испания, подписа договор с Airbus Helicopters за разработването, производството и първоначалната сервизна поддръжка за модернизацията на бойния хеликоптер Tiger до щанда MkIII.

            Източник: ES/Т, 03.03.2022

▪ На 23 март Франция изпробва ракета въздух–земя със среден обсег, способна да носи ядрена бойна глава. Министърът на отбраната Флоренс Перли изрази задоволство от резултатите.

            Източник: Der Spiegel vom 24.03.2022

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Северна Корея проведе два теста с балистична ракета само за една седмица, 4 дни преди изборите в Южна Корея и конгреса в Китай. Експерти допускат, ече се използва и войната в Украйна за оказване натиск върху САЩ да представят нови предложения за преговори.

            Източник:  tagesschau.de, 05.03.2022

Последната изстреляна  на 24.03. 2022 от Северна Корея междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17, е с обхват, който според японското правителство вероятно надвишава 15 000 км (9 320 мили), ракетата може да порази цели навсякъде по света извън няколко държави в Южна Америка и части от Антарктида.

            Източник: Reuters, 25.03.2022

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА
За първи път след началото на войната МО на РФ публикува данни за 498 убити и 1597 ранени руски  войници.От украинска страна убитите били 2870, а ранените 3700. Украинското МО обаче посочва съвсем други данни: 5840 убити руски войници.

            Източник: Der Spiegel, 02.03.2022

▪ Според върховния комисариат на ООН за бежанците само за първите пет дни от войната най–малко 660 000 украинци са напуснали страната. Това е поне 10 пъти по-високо от едноседмичния рекорд на хора, влизащи в Европа по време на миграционната криза от 2015 г., и почти два пъти повече бежанци, регистрирани от ООН през първите 11 дни от войната в Косово през 1999 г.

            Източник: The New York Times vom 01.03.2022

Сред обсъжданите и педлагани на президента Байдън варианти за кибератаки са: прекъсване на интернет връзката в Русия, спиране на електрозахранването и манипулиране на железопътни стрелки, за да се възпрепятства способността на Русия да снабдява силите си, твърдят  от 3 източници. Това би било обаче  военно действие и руснаците неизбежно биха отвърнали на удара с голяма сила, пише Майкъл Снайдър в TheMostImportantNews.com.

Източник: NBC News,  TheMostImportantNews.com, 03.03.2022

▪ На 03.03. Общото събрание на ООН осъди нападението на Русия срещу Украйна с голямо мнозинство, обяснява Андреас Зумах. В резолюция, приета в сряда вечерта на спешна сесия на Общото събрание на ООН, малко мнозинство от три четвърти от 141 от 193-те държави-членки на ООН призоваха Русия да наложи „незабавно прекратяване на огъня“ и „незабавно, безусловно и пълно оттегляне“ на своите сили от Украйна. Освен Русия, само Беларус, Северна Корея, Сирия и Еритрея гласуваха против резолюцията."

Източник: tageszeitung  03.03.2022

▪ На втория кръг от преговорите на 03.02.2022 бяха обсъдени три групи въпроси - военни, международни и хуманитарни, и "бъдещото политическо уреждане на конфликта". Постигнато бе съгасие единствено за формата на режима за поддържане на хуманитарни коридори за изход на цивилно население, както и за евентуално прекратяване на военните действия в този сектор. Путин заплаши с още искания, ако Зеленски не капитулира.

            Източник: Business Insider 04 03 2022

 

▪ Руският президент сравни западните санкции срещу Москва с обявяване на война и предупреди, че страните, които обявят зона без полети над Украйна стават участници в конфликта.

            Източник:ТАСС,  05.03.2022

▪ Две седмици след началото на войната в Украйна малко повече от половината от цялата руска армия е нахлула в Украйна, посочва вътрешен документ на НАТО, който е на разположение на Business Insider. Всички войници, които бяха съсредоточени преди нахлуването в края на февруари, вече също са в страната. В зависимост от оценките, това са между 120 000 и 150 000 войници.

            Източник: Business Insider, 09.03.2022

Ръководителят на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ Скот Бериер информира представителите на Конгреса, че въоръжените сили на Русия са загубили между 2 и 4 хиляди души във войната в Украйна, което е повече от очакваното. Други източници посочиха между 5 и 6 хиляди жертви през първите две седмицип на операцията.

Източник: CBS, 09.03.2022

▪ Срещата на министрите на външните рааботи на Русия и Украйна в Анталия завърши без конкретни резлтати. Обменени бяха упреци. Украинският министър Кулеба нарече разговорите „тежки”. Не бе изкючена среща на президентите Зеленски и Путин.

            Източник: dpa, Die Zeit, 10.03.2022

▪ По време на изслушване в комисията по разузнаване на Сената на САЩ директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди, че Русия може да използва химическо оръжие. В същия ден и министър председателя на Великобритания Борис Джонсънизрази подобни опасения.

            Източник: ABC News и "Скай нюз", 11.03.2022

▪ “Предупредихме САЩ, че доставките на оръжия, които те организират от известен брой страни, са не само опасен ход, а и действие, което превръща споменатите конвои в законни мишени”, заяви зам.външния министър Сергей  Рябков.

Източник: Франс прес, 12.03.2022

▪ Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш вече не изключва вероятността от ядрена война предвид развитието на войната в Украйна. Той отхвърля обаче зона, забранена за полети над Украйна с аргумента, че това би могло за доведе до ескалация и глобалев конфликт.

            Източник: New York Times, 14.03.2022

▪ На извънредна сесия на Общото събрание на ООН бе приета резолюция осъждаща действията на Русия в Украйна. Тя има символично значение, не е обвързваща, но не всички държави са гласували за незабавно изтегляне на руските войски от Украйна. 141 държави членки гласуваха "за", 35 се въздържаха и 5 гласуваха "против".

            Източник: epochtimes.de , 16.03.2022

 

На18.03.  руските военновъздушни са заявили, че за първи път са използвали новата си балистична ракета въздух-земя. Ракетата „Кинжал” е ударила склад за гориво. Висш украински съветник е потвърдил атаката.  Крилати ракети "Калибр" също са били използвани при атаката от руски военни кораби в Каспийско море и от Черно море.

 

            Източник: Handelsblatt, 20.03.2022

▪ По данни на ООН към 20 март загиналите цивилни в Украйна са 902, а ранените 1452. САЩ посочват към 0-9.03. между 2000 и 4000 загинали руски военни-Данните от украински източници са много по–високи, а последните руски данни са към 02.03.

            Източник: Rnd.de 21.03.2022

▪ Вестник "Уолстрийт джърнъл" твърди, че Путин е променил тактиката си и се насочва към откъсване на части от Източна и Южва Украйна. Стратегическата му цел обаче оставала същата /оставане на Украйна извън НАТО/.

            Източник: "Уолстрийт джърнъл", 21.03.2022

▪ САЩ изпращат част от съветското оборудване за противовъздушна отбрана, което тайно придобили преди десетилетия, с цел изучаване на технологията им, в Украйна,  за да подпомогнат украинските военни, заявили американски официални лица. Системите включвали SA-8 / „Оса” /, Стрела–3 и С-300 .

            Източник: The Wall Street Journal, 21.03.2022

 САЩ са доставили на Украйна  над 100 дронове камикадзе Switchblade. Вариантът Switchblade 300 струва 6000 долара. Поразява лека бронирана техника и жива сила на разсотяние до 10 км. Скоростта у е 160 км/ч.  Вариантът Switchblade 600 е предназначен за унищожаване на бронирана техника на разстояние до 40 км. Скоростта му е 185 км/ч.

            Източници: CNN, NBC и Politico, 22.03.2022

▪ На 24.03.2022 г. Общото събрание на ООН гласува Резолюция за незабавно примирие в Украйна. От 193 страни–членки резолюцията бе подкрепена от 140. Пет държави гласуваха против /Сирия, Беларус, Северна Корея, Еритрея и Русия/. 38 държави се въздържаха, включително Китай, Индия и Иран.

            Източник: Zeit Online vom 24.03.2022

▪ Според турския президент Ердоган, който полага усилия за посредничество, в преговорите между Украйна и Русия се очертава постигане на съгласие по 4 от общо 6 условия /неутралитет, признаване на руския език, неразполагане на определен тип оръжия, гаранции за сигурността/. Спорни остават въпросите за Крим и двете републики Донец и Луганск.

            Източник:  ТРТ Хабер, 25.03.2022

▪ По данни на руския ГЩ са загинали 1351 руски войници, а 3825 са били ранениц Това са първите официални данни от началото на март, когато бе съобщено за 498 убити. Експерти олаче говорят за хиляди жертви.

            Източник: ndr.de, 25.03.2022

▪ Специалният пълномощник на Владимир Путин за Южна Русия Кирил Степанов смята, че щом руските военни вземат под контрол важната магистрала M14, Крим ще бъде отново надеждно свързан през транспротен коридор с източно-украинските републики Донецк и Луганск. Освен важното стратегическо значение на Мариупол, той е седалището на прочутия с бойците си с крайно дясна идеология полк «Азов», отбелязва германското издание ndr.de.

            Източник: ndr.de, 25.03.2022

Равносметка след 4–седмична война: Проблеми в координацията и логистиката на руските сили. Украинската армия за първи път си позволи контранастъпление в околностите на Киев. Вторият по големина Харков остава фронтови град. Използваните срещу него руски сили не са били достатъчни за постигане на успех. Руското МО потвърди, че овладяването на градовете не е било цел на операцията, но не го изключва. Големи територии бяха завладяни от руската армия в южните и югоизточните райони. От юг руските сили настъпиха и завзеха изцяло региона на Херсон. Украйниците не успяват да организират достатъчно резерви за ефективна отбрана. Те вече нямат достъп до Азовко море. Половината от Мариупол е завзет от русксите сили. Навлиза се във фаза, в която руските въоръжени сили се прегрупират и се подсилват както с личен състав, така и с боеприпаси. Започна подмяна на фомирования със свежи сили.

            Източник: telepolis, ntv.de,26-27.03.2022

▪ Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов счита, че Москва иска да получи контрол над Донбас, т.е провежда се тактиката за разделяне на Украйна. „Всъщност това е опит за създаване на Северна и Южна Корея в Украйна.”

            Източникс: ntv.de, 27.03.2022

▪ Украинското правителство закупи 5100 противотанкови оръжия от немски производител. Това научи агенция ДПА от украинските правителствени среди. Производител на оръжия тип RGW90 HH "Matador" е оръжейната компания Dynamit Nobel Defense в Бурбах, Северен Рейн-Вестфалия. Украинското правителство ще поеме разходите от 25 милиона евро. 2650 от оръжията вече са достигнали до Украйна, а останалите 2450 ще бъдат доставени на седмични траншове след завършване до края на май.

            Изтичник: Epochtimes, 27.03.2022

▪ Министрите на правосъдието на Франция, Германия, Нидерландия, Испания, Италия, Люксембург и Белгия след срещата им в Брюксел „единодушно са посъветвали европейците да се откажат от присъединяване към доброволците, които заминават, за да участват във войната в Украйна“.

            Източник: АФП, 28.03.2022

▪ Преговорите между руската и украинската делегация на 29.03.2022 г. в Истанбул завършиха с няколко конкретни резултати: Украйна ще се откаже от членство в НАТО; няма да разработва ядрени оръжия; няма да разполага чужди военни бази на своя територия. Русия очевидно е оттеглрила от текста исканията за денацификация, демилитаризация и статут на руския език.  Гаранти за сигурността на Украйна ще бъдат 11 страни: Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Най–трудните въпроси – за Донбас и Крим остават за разискване между президентите Путин и Зеленски.

            Източник: "Файненшъл таймс", 29.03.2022

▪ "Тъй като преговорите по подготовката на договор за неутралитет и неядрен статут на Украйна и предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна преминават към практическа реализация, отчитайки принципите, обсъдени по време на днешната среща, Министерството на отбраната на Русия взе решение за драстично намаляване на военната активност в Киевска и Черниговска област", заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин.

Източник: ТАСС, 29.03.2022

▪ Великобритания е изразила загриженост, че Съединените щати, Франция и Германия ще накарат Украйна да се „уреди“ и да направи значителни отстъпки в мирните преговори с Русия. Борис Джонсън в телефонен разговор със Зеленснки е предупредил, че Путин можел да цели изтощаване, отстъпки и използване времето за препозициониране на своите сили.
 
            Източник: thetimes.co.uk, 31.08.2022

ПУБЛИКАЦИИ:

Noam Chomsky: US Military Escalation Against Russia Would Have No Victors

https://truthout.org/articles/noam-chomsky-us-military-escalation-against-russia-would-have-no-victors/?amp

Дефицитът на експертност, дипломация и визия носи риск от катастрофа

Светът задълго ще бъде разделен от нова желязна завеса

Епицентър 18 март 2022

https://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Svetat-zadalgo-shte-bade-razdelen-ot-nova-zhelyazna-zavesa/276966/11/0

 Особености на войната в Украйна

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

https://glasove.com/komentari/osobenosti-na-voynata-v-ukrayna

The Making of Vladimir Putin"

Roger Cohen, The New York Times, 26.03.2022

https://www.nytimes.com/2022/03/26/world/europe/vladimir-putin-russia.html

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява български източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

Съставил: С.Николов, 30. 03. 2022,

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.04.2022