ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 46

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

А П Р И Л    2 0 2 2 г.

 

НАТО

▪ Четирите нови мултинационални бойни групи в Унгария, Румъния, България и Словакия достигнаха първа степен на бойна способност, заяви говорителка на Алианса. Не бе съобщено обаче, кога ще бъдат сертифицирани за пълна такава. Като опция се смята, че всяка би могла да достигне численост от 5000 души и да бъде подкрепена от ВВС, ВМС и специални сили.

            Източник: dpa, 05.04.2022

▪ На срещата на министрите на външните работи от НАТО на 06. и 07. април 2022 г. в Брюксел бе постигнато съгласие за поддържане и засилване подкрепата за Украйна, както и за практическата такава за други партньори като Грузия и Босна и Хрецеговина. Към съюзническите външни министри се присъединиха техните колеги от Украйна, Грузия, Финландия, Швеция и Европейския съюз, както и от азиатско-тихоокеанските партньори на НАТО, Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея. Министрите одобриха Хартата за ново ускоряване на отбранителни иновации за Северния Атлантик (DIANA), включително мрежа от иновационни центрове.

            Източник: nato.int, 07.04.2022

▪ Може да отнеме до една година на Финландия и Швеция, за да постигнат официално присъединяване към НАТО, тъй като този ход изисква всички 30 членове на алианса да го одобрят. Членството им със сигурност би променило фундаментално пейзажа за сигурност в Северна Европа“, каза Шон Монаган от Центъра за стратегически и международни изследвания.

      Източник:Foreign Policy vom 13.04.2022

Премиерът на Швеция Магдалена Андерсен, която подкрепя влизането на страната в НАТО, се срещна с колегата си от Финландия Санна Марин на 13.04 в Стокхолм за да обсъдят евентуално членство в НАТО. На съвместната пресконференция Андерсен подчерта, че трябва да се анализира ситуацията, но не трябва да избързваме.

            Източник: telepolis.de, svenska dagbladet, 14.04.2022

Заместник Председателят на Руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев коментира, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, дължината на сухопътните граници на алианса с Русия ще се увеличи повече от два пъти. Това означава, че ще трябва значително да се укрепи групировката на сухопътните и противовъздушните сили и да се разположат значителни военноморски сили във Финския залив."В такъв случай не можем да говорим за какъвто и да е неядрен статут на Балтийско море - балансът трябва да бъде възстановен”.

            Източник: ТАСС, 13.04.2022

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер посети България и проведе срещи с министъра на отбраната Драгомир Заков и с началника на отбраната адмирал Емил Евтимов. Обсъдени бяха въпроси по усилване на отбраната на югоизточния фланг на НАТО в контекста на войната в Украйна и адаптацията на Алианса в отговор на променената среда за сигурност. Той участва и в Деня за демонстриране на способности по време на съвместна подготовка на бойна група на учебен полигон „Ново село”.

            Източник: МО, 21..04.2022

Бившият председател на Лейбъристката партия във Великобритания Джеръми Корбин призова за разпускане на всички военни съюзи, включително НАТО, тъй като създаването на блоковете е довело до ескалация на напрежението по света, включително и в настоящата ситуация в Украйна. А е необходимо постигане на мир в бъдеще.

            Източник: „The Times“, 21.04.2022

Вероятно в средата на май Финландия и Швеция ще внесат документи за приемане в НАТО. Москва обяви, че е възможно да разположи ядрени оръжия в Калининград.

            Източник: GFP, 26.04.2022

На 26 април представители на около 40 държави, министри на външните работи и на отбраната, се срещнаха в базата на американските военновъздушни сили в Рамщайн, Рейнланд-Пфалц и обсъдиха как може допълнително да бъде подпомогната Украйна. Срещите ще се провеждат в бъдеще всеки месец, за да се реагира бързо на променящия се характер на руската война срещу Украйна. Групата ще се ръководи от Съединените щати. Ню Йорк Таймс констатира промяна във военните цели на САЩ. Вашингтон вече не се занимава с борба за контрол над Украйна, а с борба, която поставя Съединените щати по-пряко срещу Русия.

            Източник: The New York Times vom 26.04.2022

САЩ 

▪ Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, за да "укрепи сигурността" на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Ценовата рамка е до 1,673 млрд. $.

Източник: АФП, pm-cpa@state.gov.,04.04.2022

▪ На 7 април Министерството на отбраната на САЩ  публикува информация, документираща цялата военна помощ за Украйна – която възлиза на 1,7 милиарда долара от началото на войната и 2,4 милиарда долара през последните четиринадесет месеца.

            Източник: www.defense.gov, 07.04.2022

▪ Прессекретарят на Пентагона Джон Ф.Корби съобщи за незабавни действия по доставянето на новото одобрено оборудване за украинските ВС по допълнителния пакет от 800 милиона долара. Той включва 18 бр. 155 мм гаубици с 40 000 артилерийски изстрели, противоартилерийските системи AN/TPQ-36 и радарни системи за въздушно наблюдение AN/MPQ-64 Sentinel, 100 бронирани превозни средства Humvee, 200 бронетранспортьора M113 и 11 хеликоптера Ми-17, допълнителни дронове Switchblade, ракети Javelin, медицинско оборудване, бронежилетки и каски, оптика и лазерни далекомери и мини M18A1 Claymore и др.

            Източник: www.defense.gov, 13.04.2022

▪ САЩ смятат, че американските оръжейни компании трябва да се подготвят за осигуряване въоръжение за страната за едни по–дълъг конфликт с Русия. Очаква се Белият дом да одобри военна помощ за Украйна за още 750 млн щ. дол. Горното се потвърди на среща в Пентагона с представители на Рейтеон, Локхиид Мартин, Боинг, Нортръп Груман, Дженерал Дайнамикс, Л3 Харис.

            Източници: New York Times, Ройтерс, 13.04.2022

Министърът на отбраната Лойд Дж. Остин III се срещна с украинския премиер Денис Шмихал във Вашингтон и обсъдиха продължаващото предоставяне на помощ за отбранителна сигурност. САЩ вече са предоставили повече от 4 милиарда долара на Украйна от началото на администрацията на Байдън, от които около 3,4 милиарда долара от началото на войната на Русия на 24 февруари.

            Източник: www.defense.gov, 21 04 2022

На 24.04. министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин и външният министър Антони Блинкен са посетили Киев и провели среща с президента Зеленски, но за това беше съобщено, след като напуснаха страната. Те са обещали допълнителна помощ от 700 млн дол., от които 300 млн за покупка на оръжия за Украйна, а останалите за регионални съюзници, подпомагащи я с такава.

            Източник: afp, epochtimes.de, 25.04.2022

Новият пакет военна помощ за Украйна от 800 млн. дол. има много прилики с предишния, той разширява подкрепата на САЩ, като включва американски оръжия, и обучение на украинците за използването на тези системи и имплицитно предполага дълга война. Но новият пакет за помощ включва два нови елемента: увеличаване на общия процент на поддръжка и нов персонализиран безпилотен летателен апарат. Този пакет значително увеличава броя на гаубиците като добавя 72 към 18-те в предишния пакет.

              Източник: Център за стратегически изследвания, 26.04.2022

 

На 28.04.  Байдън поиска 33 милиарда долара за Украйна и  предложи предаване на Украйна на конфискуваните руски активи. В тази помощ са включени над 20 милиарда долара за оръжия, боеприпаси, 8,5 милиарда долара за пряка икономическа помощ за правителството и 3 милиарда долара хуманитарна помощ и помощ за хранителната сигурност в страната. С това общата военна помощ досега надхвърли 3 млрд дол.

            Източник: Ройтерс, 28.04.2022

САЩ обучават украински военни в Германия и на други места за боравене със западно оръжие главно с гаубици и други, съобщи говорителят на МО Джон Кърби. Американските военни работят тясно с германското правителство.

            Източник: Дойче веле, 30.04.2022

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Великобритания ще изпрати 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи в подкрепа на Украйна. Това обеща британският премиер Борис Джонсън на Зеленски на среща в Киев.

              Източник: Франс прес, 10.04.2022

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Според министъра на отбраната На Германия Ламбрехт доставкитге на оръжие за Украйна трябва да стават директно от германската военна индустрия, тъй като запасите вече са изчерпани, а трябва да се запазди собствената отбранителна способност.

            Източник: ntv.de, 09.04.2022

▪ Външният министър на Германия Аналена Бербок изтъкна, че Украйна се нуждае преди всичко от тежко въоръжение. Преди срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС тя заяви, че по линия на ЕС трябва да се отпуснат още 500 млн евро за доставки на въоръжение и други военни нужди.

            Източник: Der Spiegel vom 11.04.2022

▪ С увеличаване на военната помощ за партньорски страни на два милиарда евро правителството на Германия иска да реагира на войната в Украйна. „Зелените“ и СвДП подкрепят инициативата, а ГСДП е разделена по казуса. Все още не е оповестено конкретно решение относно тежкото въоръжение.                                                                       Източник: Epochtimes, 16.04.2022

▪ Въпреки критиките и оказвания политически натиск, канцлерът на Германия Олаф Шолц отново потвърди, че няма да изпрати танкове за Украйна. Той определи започнатата офанзива на Русия във войната като „нова фаза“ и апелира към руския президент да води „сериозни преговори“.

            Източник: businessinsider.de, 19.04.2022

▪ В Бундесвера има 350 бронетранспортьори "Marder", но част от тях са на ремонт или при производителя за преоборудване. От останалите 250 половината са зачислени в Силите за бързо реагиране на НАТО или като резерв. Освен това мунициите за тях са едни от най–малкото, с които Бундесверът разполага. Тоест, доставки за Украйна съвсем не изглеждат толкова просто.

            Източник:„Франкфуртер Алгемайне“, 20.04.2022

▪ Федералната министърка на отбраната Кристине Ламбрехт разясни процедурата за „кръгова размяна“, която предвижда страните от ЕС и НАТО да предоставят на Украйна оръжия от съветските запаси, а Германия след това да им предоставя заместители. Словения, която ще предаде на Украйна танкове Т–72, е поискала немския основен боен танк "Леопард 2", колесния танк "Боксер" и бойната машина на пехотата "Пума". Оказва се обаче, че не танка, а мунициите са проблем, особено 105 милиметровите.

            Източници: RTL, " Ди Цайт", 20.04.2022

▪ Канцлерът Олаф Шрьодер в интервю за „Шпигел“ изтъква, че трябва да има мирно споразумение между Украйна и Русия, Германия е готова да я въоръжи и да бъде гарант по споразумението.

            Източник: Der Spiegel vom 22.04.2022

Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт (SPD) на срещата на министрите на отбраната и външните работи в базата на САЩ Рамщайн изненада с предложението за доставка на 50 зенитни бронирани самоходни установки Gepard Flakpanzer. Липсващите боепирпаси за тях ще продаде Бразилия. Освен това, Германия ще обучава украински военни заедно със САЩ и Нидерландия.

            Източник: БиБиСи, 27.04.2022

▪ Германия се затруднява да доставя тежки оръжейни системи за Украйна, защото наред с други неща Бундесверът през 2023 г. ще поеме командването  на "Съвместната оперативна група с много висока готовност" на НАТО през следващата година, силите за особено бързо реагиране, и ще има нужда от важни запаси за това.

            Източник: businessinsider.de, 30.04

ФРАНЦИЯ

▪ На мястото на уволнения от френския президент ръководител на военното разузнаване заради руската инвазия в Украйна, е назначен генерал Жак Ланглад дьо Монгро.

Източник: Фигаро, 14.04.2022

▪ Френският президент Еманюел Макрон в интервю за Ouest-Fran съобщи, че
Франция ще достави  противотанкови ракети "Милан" и 12 самоходни артилерийски установки "Цезар" на Украйна.

            Източник: Українська правда, 22.04.2022

 

ПОЛША

Премиерът Качински заяви, че нищо не пречи на САЩ да разположат ядрени оръжия в Полша. Полша също би го приветствала, ако американците увеличат присъствието си в Европа от сегашните 100 000 войници на 150 000. Според него 75 000 от тях трябва да бъдат постоянно разположени на източния фланг по руската граница и 50 000 в Балтийските държави и в Полша.

            Източник: ntv, 03.04.2022

 

▪ Полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписа договор със САЩ за доставка на 250 танка "Abrams" в най-модерната версия M1A2 SEPv3 . Тази година на полските въоръжени сили ще бъдат доставени 28 танка, което ще позволи да се започне обучение на войници. Доставките ще приключат през 2026.

            Източник: PTV, 05.04.2022

 

▪ Премиерът на Полша Mateusz Morawiecki в интервю за АРД, настоявайки за по–твърди санкции срещу Русия, заяви: „Или ще спечелим тази война с военни средства или ще я спечелим в икономически план.”

            Източник: Epoch Times 9. April 2022

▪ Службата по външно разузнаване на РФ е потвърдила заявеното от МО на САЩ за планове по разполагане на „миротворчески контингент“ по границата на Полша със Западна Украйна. Полша разработвала план за установяване на военно-политически контрол над територията на Западна Украйна.

            Източник: news.rambler.ru, 29.04.2022

ЧЕХИЯ

▪ Чехия стана първата страна, която изпраща танкове на Украйна. Словакия и Чехия обмислят да отворят заводите си за ремонти на повредено украинско оборудване.

            Източник: Wall Street Journal, 05.04.2022

 

СЛОВАКИЯ

▪ Премиерът на Словакия Едуард Хегер потвърди, че се проверяват възможностите за предоставяне на стари самолети МиГ 29 на Украйна, с което страната му ще бъде първата сред страните–членки на НАТО, осигурила такава доставка. /Преди това Братислава предостави на Киев ПВО–системата S-300/.

            Източници: "Politico", n-tv.de, 12.04.2022

НАТО разположи в Словакия американски системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

            Източник: nato.int, 28.04.2022

▪ Министрите на отбраната на Словакия и Полша обявиха, че подготвят доставките на бойни самолети за Украйна. Самолетите МиГ-29 в дългосрочен план бяха предвидени за сваляне от въоръжение.

            Източник: DWN , 30.04.2022,

РУМЪНИЯ

▪ На 15. Април началникът на ГЩ на румънските ВС ген. Данеил Петреску спря използването на всички самолети MiG-21 LanceR поради „значително големия брой на инциденти“, довели до много жертви, повреди и разрушени самолети.  Румъния възнамерява да ускори доставките на F-16 от резервите на норвежките ВС. Планирано е в края на 2024 г. да разполага с три напълно въоръжени ескадрили F-16.

            Източник: aerobuzz.de/militar/, 18.04.22

▪ Румъния измени правителственото постановление от 1998 г., което урежда по-специално доставката на оръжия в чужбина. В текста на указа се посочва, че доставката на оръжие е необходима в контекста на военното нахлуване на Русия в Украйна. С одобрението на указа Румъния ще може да доставя оръжия на съюзническите и партньорски държави в НАТО.

Източник: "Румъния Либерта", 19.04.2022

ГЪРЦИЯ
▪ След като МО на Гърция отказа нови доставки на оръжия за Украйна, стана ясно, че генерали и политици и в други страни /Франция, Полша, балтийските държави/ поставят въпроса за риска от изчерпване на своите запаси.

            Източник: People’s News, 17.04.2022

ТУРЦИЯ

▪ Министърът на външните работи на Турция Чавушоглу вижда в продължаването на войната в Украйна замисъла на някои страни от НАТО за отслабване на Русия. Турция няма да изпрати войски в Украйна, подчерта той.

            Източник: CNN Tόrk, 20.04.2022

▪ От 11 до 21 април в Егейско, Средиземно и Черно море се проведе най–голямото турско военноморско учение  "Синьо отечество". В него участваха 122 кораба, 41 самолета и 12 000 военнослужещи.

Източник: "Хюриет дейли нюз", 21.04.2022

▪ Турският президент Ердоган разговаря по телефона с президента Путин и го призова да запази „положителните моменти“ постигнати в преговорите между Украйна и Русия в началото на април в Истанбул. Той предложи отново да организира среща на високо равнище. Освен това изтъкна важността от прекратяване на огъня и ефективно функциониране на свободни коридори.

            Източник: kleinezeitung.at, 26.04.2026

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ На 14 и 15. 04. петте кораба на първата постоянна военноморска противоминна група на НАТО SNMG1 влязоха в Балтийско море. Групата, която е част от Силите за бързо реагиране на НАТО,  ще проведе съвместни учения с ВМС на Естония.

            Източник: themainline.top ,16.04.2022

▪ Центърът за върхови постижения за съвместна киберзащита на НАТО заяви, че провежданото от 18 до 22 април годишно учение "Locked Shields", има за цел да повиши уменията на експертите по киберсигурност, които защитават националните IT системи и критичната инфраструктура при атаки в реално време. В нето се включиха повече от 2000 души от 32 държави, включително Украйна. 

            Източник: Блумберг, 20.04.2022

Турция е уведомила НАТО, че няма да участва във военното учение "Тайгър мийт" /Tiger Meet/, планирано за 9-20 май т.г. в Гърция. Причината e в неприемането от Анкара на техническите изисквания, поставени от гръцка страна.

            Източник: ТРТ Хабер, 28.04.2022

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

 

▪ На 07.04.22 е бил проведен видеоконферентен разговор между военните министри на черноморските държави плюс Полша, на който са обсъдени проблемът с регионалната сигурност и инцидентите с плуващи мини. Подчертана бе и важността за «по-бързото прекратяване на огъня в Украйна, насърчаване на дипломатическо решение и безопасна евакуация на цивилни»

            Източник: МО на Турция, 07.04.2022

 

▪ Китайски военно–транспортни самолети доставиха в Сърбия системи за ПВО HQ-22.

            Източници: Epochtimes, Deutschlandfunk, 16.04.2022

 

▪ На 16.04.2022 г. в Прищина бяха доставени 50 от системите NLAW, като част от ангажиментите, поети от британския премиер Борис Джонсън в края на февруари т.г.. Очаква се доставката на още 20 леки противотанкови ракетни системи Javelin. Обучението на косовските сили ще бъде безплатно.

            Източник: Новости, Сърбия, 18.04.2022

 

На 14. април Кралските военновъздушни сили на Холандия с F-35A и британските кралски военновъздушни сили с Eurofighter Typhoon поеха мисии за „Еърполисинг“ над Румъния и България в сътрудничество с националните въоръжени сили. RAF прехвърли Eurofighter Typhoon в Румъния, които замениха италианските Eurofighter там. Освен това там в страната летят и F-16 от ВВС на САЩ (USAF) и подкрепят британските изтребители. USAF F-16 също са в страната В България RNLAF F-35A Lightning II защитават въздушното пространство на страната.

            Източник: aerobuzz.de, 14.04.2022

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обърна внимание, че ЕС няма доктрина за киберпространството. Кибер- стратегията от декември 2020 г. има възпиращ характер„ ЕС трябва да се ангажира със стратегическо изграждане на кибер-капацитет и подобри сигурността на веригите за доставка.

            Източник: DGAP, 01.04.2022

▪ Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика Жозеп Борел обяви в Киев, че Европейският съюз ще отпусне още 500 милиона евро за военна помощ за Украйна и че ЕС отново ще има представителство в украинската столица . „Украинската армия ще получи оръжия за защита на страната и народа си“, каза Борел, който  посети Украйна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и словашкия премиер Едуард Хегер. Тази нова помощ "се добавя към пакета от един милиард евро, без прецедент, който освободихме от началото на инвазията. Нашата подкрепа сега възлиза на 1500 милиона евро" за оръжия“, каза ръководителят на европейската дипломация.

                                                           Източник: www.elmundo.es/internacion, 08.04.2022

▪ Думите на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел при пристигането му в Люксембург за Съвета на ЕС относно готовността на общността да разшири военната помощ за Украйна и тезата му, че „обикновено войните се печелят или губят на бойното поле“ , бяха коментирани от министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров: "Това е много сериозен обрат в политиката на ЕС и Запада като цяло, начело със САЩ.“ Европейският съюз никога досега не е действал като военна организация. Паралелно с отделянето на 100 млрд за увеличаване на ВС това е и знак за изграждане на някаква колективна военна структура.

            Източник: Spiegel, 11.04.2022

▪ В дискусията относно доставянето на въоръжение в Украйна президентът на Европейската комисия Урзула фон дер Лейен потвърди искането си: „За всички страни–членки важи, който може трябва бързо да доставя, защото само така Украйна  може да удържи в отбраната срещу Русия“.

            Източник: DWN, 17.04.2022

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

 

Публикация във френсксия вестник Le Monde разкрива еуфоричните настроения в европейската оръжейна индустрия след началото на войната в Украйна. Цитират се представителите на Рейнметал, чийто акции нарастнаха с 43,4%, на Съюза на Френската въздушна индустрия и др. Съобщава се, че Комерцбанк ще прехвърли част от инвестициите си в оръжейната промишленост.

            Изтончик: Jakobin, 13.04.2022

Нарастващата инфлация и прекъсванията на веригата за доставки, причинени от пандемия, могат да повишат цената на стелт изтребителя F-35 по-високо от очакваното, забавяйки Пентагона и Lockheed Martin да постигнат сделка за стотици нови самолети. /Канада–88, Германия–35, Швейцария и Финландия и др., общо 223 F-35 /

 

            Източник: defenseone.com April 19, 2022

 

„Сега усилията на САЩ са насочени към руската "отбранителна индустрия" - срещу нея се въвеждат множество санкции. Военната подкрепа за Украйна може да доведе до сериозни удари срещу Русия, което ще отслаби нейния дългосрочен военен потенциал, което ще донесе стратегически ползи за САЩ“.

            Източник: CNN, telegraf.com.ua, 26.04.2022

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ На 01.04. Вашингтон отмени теста на междуконтиненталната балистична ракета „Минътмен“ III, за да избегне всякакво погрешно тълкуване от страна на Русия, но стана известно, че още през март е проведен успешен тест на хиперзвукова ракета, запазвайки това в тайна. Тя е била изстреляна от бомбардировач Б–52, летяла е над 19 км височина, изминавайки около 500 км.

            Източник: Си Ен Ен, 05.04.2022

▪ На 6 април президентът на САЩ Джо Байдън и премиерите Скот Морисън (Австралия) и Борис Джонсън (Обединеното кралство) излязоха със съвместно изявление в което обявиха решението си да работят заедно за разработването на хиперзвукови оръжия.Освен това, те обясниха напредъка на споразумението AUKUS досега, включително сътрудничеството за създаване на подводен флот  в Австралия.

                 Източник: epochtimes.de, 07.04.2022

▪ Руските военни обявиха на 20.04. първото успешно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - оръжие от ново поколение с много голям обсег на действие. Тя маже да носи всякакви хиперзвуксои оръжия. За създаването на "Сармат" са използвани само произведени в страната сглобки, компоненти и части. «Сармат» ще замени използваната досега междуконтинентална балистична ракета  „Воевода“

            Източници: parismatch.com, ТАСС, 20.04.2022 и RND от 25.04.

▪ От Пентагона заявиха, че руското изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат"е било рутинен тест и не е представлявало никаква заплаха за САЩ или техните съюзници. Москва надлежно е информирала Вашингтон за теста в съответствие със задълженията си по ядрения договор, така че той не е бил "изненада" за Министерството на отбраната на САЩ, заяви говорителят Джон Кърби.

            Източник: Франспрес, 21.04.2022

Сред публикуваните от Пентагона на 21. 04. оръжия, които  трябва да се изпратят в Украйна, фигурира нов тип дрон – „Phoenix Ghost“, чиято разработка е започнала малко преди началото на войната т.г. Продължителността на полета му е 6 часа. След преследване на целта може да се самовзриви и елиминира същата. За Украйна ще бъдат изпратени 121 броя.

            Източник: Business Insider,  23.04.2022

От началото на войната до 24.04. са унищожени 141 самолета, 110 вертолета, 551 дрона, 264 зенитни ракетни комплекса, 2496 танка и други бойни бронирани машини, 282 установки на реактивни системи за залпов огън, 1093 оръдия на полевата артилерия и миномети, както и 2343 единици специална военна автомобилна техника на украинските ВС.

            Източник: тасс, 24.04.2022

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА           

Група от 40 бивши правителствени служители и водещи експерти в областта на неразпространението призоваха президента Байдън да завърши успешно преговорите за връщане към ядреното споразумение с Иран, предупреждавайки, че Техеран е на седмица или две от производството на достатъчно оръжеен уран за гориво за бомба.

Източник: The Washington Post 21.04.2022

Общите военни разходи в света нараснаха с 0,7% в реално изражение през 2021 г., за да достигнат 2113 милиарда долара. За първи път те надхвърлят 2 трилиона дол. Петте страни с най-големи военни разходи през 2021 г. бяха САЩ, Китай, Индия, Обединеното кралство и Русия, заедно имат  62% от разходите.                                           Източник: SIPRI, 25.04.2022

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

 

УКРАЙНА
▪„Войната в Украйна може да продължи седмици, но също така месеци и дори години. И затова трябва да се подготвим за много повече време“, заяви генералният секретар на НАТО след срещата на министрите на външните работи на 06/07.04. в Брюксел.

            Източник: nato.int, 07.04.2022

▪ За първи път говорителят на Кремъл  Дмитрий Песков заяви пред бритaнската телевизионна верига "Скай нюз", цитирано от АФП: "Ние понесохме значителни военни загуби. Това е огромна трагедия за нас".

            Изтоник: Фран Прес, 07.04.2022

▪ Източници от BBC на РФ  съобщават, че общото командване на всички руски сили в Украйна  ще бъде поето от командващия на руския Южен военен окръг генерал Александър Дворников, който има богат опит в операции в Сирия.

            Източник:  ntv.de    09.04.2022

▪ Путин заяви, че Москва е нямала друг избор, освен да започне военна операция в защита на Русия и че сблъсъкът с антируските сили в Украйна е бил неизбежен.

            Източник: Ройтерс, 12.04.2022

 

Бившият съветник на Ангела Меркел и генерал от запаса Ерих Вад заяви по Втора германска телевизия, че ако не искаме Трета световна война, трябва рано или късно да излезем от логиката но военната ескалация и да започнем преговори. Затова няма много смисъл в доставки на тежки въоръжения. Колкото и ужасна и погазваща международното право да е Украинската война, тя е все пак в поредицата от подобни войни със скорошни дати– Ирак, Сирия, Либия, Афганистан, което не се забравя.

            Източник:  ZDF, 12.04.2022

▪ ОССЕ публикува доклад от 100 страници за извършени престъпления в Украинската война. Признава се, че не е било възможно детайлно оценяване на престъпленията, но независимите експерти са констатирали много и ясни случаи на такива в разследването си през месец март. От страна на руски военни са били нарушавани човешки права. Констатирани са и нарушения от украинска страна, особено в отношението към военнопленниците.

                    Източник: tagesschau.de vom 13.04.2022 

 

▪ В доклад на Бундесвера от 12.04.2022 г. се посочва, че Русия продължава да съсредоточава сили в руския Белгород на североизточната граница ва Украйна и мобилизира нови сили. След завземане на Донбас и особено на целия регион на Донецк не е изключено настъпление за овладяване на стратегически важния град Одеса. Не е потвърдено използване на химическо оръжие в Мориупол.

            Източник: businessinsider.de, 14.04.2022

▪ Старши международен кореспондент на „Фигаро“ Жорж Малбрюно  придружавал френски доброволци в Украйна, цитирайки източник от френското разузнаване, съобщи в Туитър, че британски части от Специалните въздушни сили „се намират в Украйна от началото на войната, както и от американските Делта специални части.“ Руснаците не игнорират това, те знаят какво е секретна война“.

            Източник: CNews, 14.04.2022

▪ Ген. Дейвид Петреъс споделя, че „ахилесовата пета“ на Русия е „липсата им на това, което може да се нарече експедиционна логистика, а загубите им за пет седмици възлизат на над 10 000 души. Регионът на Донбас, който географски е разположен в голяма равнина, е по-благоприятен за бронирани армейски превозни средства. „Времето със сигурност ще бъде фактор във войната“.

            Източник: AFP, 14.04.2022

▪ Директорът на ЦРУ Уилямс Бърнс в реч в Джорджия подчерта опасенията си, че най-голямата атака срещу европейска държава от 1945 г. насам има риск да ескалира до използване на ядрени оръжия. Поради тези причини "никой от нас не може да приеме лековато заплахата, породена от потенциално прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с малък обсег", каза Бърнс.

            Източник: Ройтерс, 14.04.2022

▪ Загубата на ракетния крайцер „Москва“ на 13.04. е втората след тази на десантния кораб  в пристанище Бердянск. Според британски и американски експерти, това ще се отрази върху военните способности на руския флот. Това е „удар и  върху руския морал и репутацията на флота пред руската общественост".

            Източници: CNN, Spiegel, 14.04.2022

▪ В официална дипломатическа нота Русия предупреждава американското правителство да не изпращат „по–чувствителни“ оръжия в Украйна, защото това може да има „непредвидими последици“. Руското предупреждение идва незабавно след като американският президент обяви нова военна помощ, включваща тежко въоръжение, артелерийски системи  и бронетранспортьори.

Източник: "Вашингтон пост", АФП, 16.04.2022

▪ Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прогнозира, че войната на Русия в Украйна ще продължи до края на годината.

            Източник: CNN, 16.04.2022

▪ Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил спътникът “Старлинк”, собственост на Илон Мъск, разположен над територията на Русия и Черноморския басейн, да бъде унищожен, за да се гарантира сигурността на всички части, участващи в “специалната военна операции“. По-рано беше съобщено, че сателитната технология на Илон Мъск “Старлинк” пък подпомага украински дронове за унищожаване на руски оръжия, според лондонския Times. Чрез спътника бил насочен огъня по  крайцера „Москва“.

Източник: Republic World, 16.04.2022

▪ На 18.04. вечерта президентът на Украйна Зеленски съобщи, че руските войски са започнали битката за Донбас, за чиято подготовка се говореше от две седмици. Непосредствено преди началото  Русия нанесе ракетни удари по оръжейни складове и в западна Украйна. Настъплението в Източна Украйна е на фронтова линия от 500 км с численост на руските ВС от 70 000 души. Експертите очакват по–скоро война на изтощение, а не бързи пробиви.

            Източници: epochtimes.de, afp, dpa,NZZ, 18.04.2022

▪ ООН обсъжда заедно с турския президент Ердоган създаването на контактна група с участието на Украйна и Русия. Тази група би могла да контролира примирието, коридорите за евакуиране и транзитно преминаване.

                        Източник: deutschlandfunk.de, 19.04.2022

▪ В секретен документ на НАТО от 14 април се твърдяло, че по данни на разузнавания на страни–членки новият командващ ВС на РФ в Украйна генерал Дворников щял „да приложи по всяка вероятност несъразмерно насилие“ за бързо и решително постигане на оперативните цели в Източна Украйна, които да бъдат представени като победа на 09 май, както е поискал Путин.  

            Източник: Businessinseider, 19.04.2022

От 18.04. руските батальонни тактически групи на украинска територия са увеличени от 76 на 78, съобщи представител на Пентагона. Доставките на оръжие от САЩ в Украйна след получаване на разрешение трае от 48 до 72 часа.

            Източник: www.defense.gov, 19.04.2022

▪ Русия е предала на Украйна проект на мирно споразумение  с ясни формулировки на 15. Април  и очаква отговор, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

            Източник: РИА Новости,20.04.22

▪ По данни от вътрешни документи на Главната квартира на НАТО руските ВС  се нуждаят може би от още 4 седмици докато поставят под териториален контрол двете републики в  Донбас. Секретарят на украинския съвет по сигурността  обаче предупреждава, че Москва може през следващите 2 до 4 седмици да привлече нови ресурси и резерви в голям обем. Не бивало и да се  мисли, че бойните действия за Донбас е последната и решаваща битка във войната.   

            Източник: businessinsider.de, 21 Apr 2022 

 

▪ Командващият на Черноморския флот на Руската федерация адмирал Игор Владимирович Осипов е бил отстранен от длъжност и поставен под арест заради унищожаването на флагмана на флота - ракетният крайцер "Москва". Следствени действия вървят и срещу началник-щаба и първи заместник-командващ Черноморския флот вицеадмирал Сергей Михайлович Пинчук. Уволнени били още командващият 6-а армия ген. лейтенант Владислав Николаевич Ершов, командващият 1-ва танкова армия на Западния военен окръг ген. лейтенант Сергей Александрович Кисел и един от заместниците му.

          Източник:milportal.ru, 22.04.2022

▪ Би Би Си съобщи, че „на 21 април 2022 г. контейнер с ампули е бил пуснат върху позицията на руските войски от безпилотен апарат“. „Руското министерство на отбраната разполагало с информация за подготовката на провокации от страна на Съединените американски щати за обвинение на руските въоръжени сили в използване на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие“. Държавният департамент на САЩ обмисля трансфера на Украйна на до 400 000 комплекта лични предпазни средства, 390 разузнавателни средства и 15 разузнавателни машини Stryker.

            Източник: БиБиСи, 23.04.2022

След посещението си в Киев на 24.04.  министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин и външният министър Антони Блинкен   заявиха, че победа на Украйна е възможна. Русия трябвало да бъде още повече отслабена.

            Източник:   faz.net, 25.04.2022  

 

▪ Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за опасност от трета световна война, предаде ДПА."Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да бъде подценявана". Британският държавен министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи заяви, че не вижда непосредствена опасност от ескалация на войната в Украйна и определи коментарите на руския външен министър Сергей Лавров като перчене.

            Източници: ДПА, Ройтерс, Телеграм–МО, 26.04.2022

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш на среща с руския външен министър Сергей Лавров се застъпи за бързо прекратяване на огъня и приключване на войната в Украйна.

 

            Източник: Kleinezeitung.at 26.04.2022 

▪ Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да подпише споразумение за гарантиране на сигурността с Украйна, „без да бъдат решени териториалните въпроси за Крим и Донбас“.

Източник:„Ню Йорк Таймс“, 27.04.2022

  Въпреки, че не е ясно, кой е отговорен за експлозиите в Приднестровието на 25 и 26.04.2022 г.,  те увеличават напрежението в област, където съществува риск войната на Русия срещу Украйна да се прехвърли в съседни държави.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 27.04.2022

 Украинското ръководство обяви официално, че ще поразява цели на руска територия. Съветникът на президента Михайло Подоляк коментира, че „светът ще признае това наше право“, визирайки изказване на външния министър на САЩ Антони Блинкен, че Украйна сама трябва да реши, дали да нанася удари по обекти в Русия. Досега имаше пожари на складове за горива в близост до украинската граница, които не бяха коментирани.

 

               Източник: Epochtimes, 28.04.2022

Украйна потвърди желанието си да контраатакува на руска територия. С това се поставя начало на нова ескалация. Американското списание Politico съобщи, че МО е поискало разрешение за доставяне на Украйна на бойния дрон MQ-1C Gray Eagle. В гражданска декларация в Magazin Emma се подчертава, че не трябва да се дава повод и мотив на Путин за разширяване на войната и с НАТО.

            Източници: Politico, Berliner Zeitumg, 29.04.2022

▪ Русия за първи път съобщава, че е използвала подводници за поразяване на цели в Украйна  с крилати ракети „Калибър“.

                                                                                      Източник: Ройтерс, 29.04.2022

                                                                                                                                                      

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви в интервю: „от началото на този конфликт вече разбрахме, че заплахите от Путин трябва да се приемат сериозно. Но ако използва ядрено оръжие, Руската федерация никога няма да се възстанови от последствията.

                                                                                      Източник: meduza, 29.04.2022                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

ПУБЛИКАЦИИ:

1.Climbing the ladder: How the west can manage escalation in Ukraine and beyond

By Richard D. Hooker, Jr.

https://www.atlanticcouncil.org/in-depth-research-reports/report/managing-escalation-in-ukraine/?mkt_tok=NjU5LVdaWC0wNzUAAAGD61fPyjYvexU-Kq85FMOUq-4ObC8Rg85rT0064ld5KVzPEdgm2lBRkUaIzp64c6izTtbQf4jy2Ss8rPzaLLk7-G-y-zy4LUF4ISAw3-wrkw

 

2. За войната в Украйна, рискове, лекомислие и отговорност на лидерите

Коментари на български дипломати от БДД– Любомир Кючуков, Симеон Николов и Георги Караславов

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2474%3A2022-04-27-12-54-31&catid=18%3A--&Itemid=37&fbclid=IwAR3sTiZ3mv4iP8LuFja-xiImKxDtQ_us953SLZQb1JBjxm9vfpthHOLZoXI

 

3. National Interest: Как ще приключи конфликтът в Украйна

moodtimee , април 30, 2022

https://mood-time.eu/2022/04/30/ni-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82

 

НОВИ КНИГИ

„Най-дългата война в Европа от 1945 г. насам“

Улрих Хeйдън

www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2475:2022-04-30-09-24-21&catid=18:--&Itemid=37

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява български източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

 

Съставил: С.Николов, 30. 04. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  31.05.2022