ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 48

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ю Н И    2 0 2 2 г.

 

НАТО

▪ Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че бригадата, която НАТО ще изгради за действия в Литва ще има личен състав от 3000 души, като по–голямата част ще е дислоцирана в Германия. Присъствието в самата Литва ще бъде увеличено от сегашните 1000 на около 1500 войници.

Източник: агенция Ройтерс, 08.06.2022

В декларацията от срещата на страните от Б9, проведена на 10. юни в Букурещ деветимата държавни лидери посочиха, че бъдещата стратегическа концепция на НАТО трябва да бъде адаптирана към новата реалност, включително чрез значително укрепване на целия Източен фланг на НАТО. Изразена е подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и на Република Молдова и Грузия, а също така интеграцията на Украйна в Европейския съюз. Страните от Б9 са решени да продължат и увеличат помощта си за Украйна. Генералният секретар на НАТО Столтенберг даде оценка, че Алиансът е реагирал бързо, включително чрез удвояване на броя на многонационалните бойни групи от Балтийско до Черно море, с нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия и подчерта важността  на продължаването на инвестициите в отбраната и ресурсите на Алианса в този критичен момент.

            Източник: nato-int, БТА, 11.06.2022

▪ След Финландия, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети и Швеция. Той подчерта, че членството на Швеция и Финландия в Алианса ще улесни по-тясното северно и балтийско сътрудничество в областта на отбраната, ще засили присъствието на НАТО в Крайния север. Столтенберг  приветства готовността на шведското правителство да отговори на притесненията на Турция, като посочи промени в законодателната рамка на Швеция за борба с тероризма и работи за гарантиране, че шведската „правна рамка за износ на оръжие.

            Източник: nato.int, Ройтерс, 13.06.2022

▪ По време на посещение във Финландия в панелна дискусия генералният секретар на НАТО Столтенберг отхвърли подкрепа за военно решение на войната в Украйна, подчертавайки, че  Западът е готов да „плати цена“ за подкрепата на украинската отбрана, но Киев ще трябва да направи териториални отстъпки на руското правителство, за да сложи край на конфликта. Швейцарският вестник Blick тълкува изявленията на Столтенберг като препозициониране на Северноатлантическия пакт.

            Източник: www.presidentti.fi, 14.06.2022

На 15 и 16. 06. се проведе среща на министрите на отбраната на НАТО с цел подготовка на срещата на върха на лидерите на държавите от Алианса /29–30.06./. На вечерята на 15.06. са присъствали министрите на отбраната на Украйна, Грузия, Швеция, Финландия. На втория ден бе разгледана бъдещата позиция на НАТО, за която ген.  секретар Столтенберг каза: „Това ще означава повече бойни формирования на НАТО, разположени напред, за укрепване на нашите бойни групи в източната част на нашия Алианс. Повече въздушна, морска и кибер защита, както и предварително позиционирано оборудване и оръжейни запаси. И нов модел на силите, с повече сили в по-висока готовност и специфични сили, предварително назначени за защита на конкретни съюзници, за да се даде възможност за много по-бързо подсилване." Министрите са обсъдили и значението на ресурсите.

            Източник: nato.int, 16.06.2022

▪ Командващият ВВС на Германия Инго Герхартц в слово на Международния симпозиум в Киев, заяви: "За надеждно сдържане на НАТО са ни нужни средства и политическа воля за използване на ядрено въоръжение, ако се наложи".  Към 2030 г. европейците ще имат повече от 600 съвременни изтребители в района на Балтийско море. 

Източник: "Билд". 20 06 2022

Преди срещата на върха на НАТО в Мадрид генералният секретар Столтенберг обяви, че силите за бързо реагиране трябва да бъдат увеличени до над 300 000 войници /Досега 40 000/ Планираното преструктуриране на NRF е част от нов модел на силите за цялата зона на алианса.

            Източник: der Spiegel, 26.06.2022

На пресконференция преди срещата на върха в Мадрид генералният секретар на НАТО Столтенберг съобщи, че до края на годината страните–членки ще са инвестирали 350 млрд дол допълнително, откакто бе договорен ангажимента от 2014 г. Девет съюзника вече достигат – или надхвърлят – целта от 2%. Деветнадесет съюзници имат ясни планове да го постигнат до 2024 г. Два процента все повече се считат за под, а не за таван.

            Източник: nato.int, 27.06.2022

▪ На срещата на върха на НАТО в Мадрид  от 28 до 30 юни бяха взети  решения за: фундаментална промяна във възпирането и отбраната на НАТО с укрепване на предните отбранителни позиции, засилване на бойните групи в източната част на Алианса и увеличаване на броя на силите с висока степен на готовност до доста над 300 000 души; инвестиране повече в НАТО и  увеличаване общото финансиране; покана на Финландия и Швеция  да се присъединят към Алианса; дългосрочна подкрепа за Украйна чрез засилен цялостен пакет за подпомагане; приета нова Стратегическа концепция на НАТО - план за Алианса в един по-опасен и конкурентен свят. /В нея Русия се определя като най-голямата и най-непосредствената заплаха за сигурността, за мира и стабилността в евроатлантическата зона“, а Китай като „предизвикателство“./; за борбата с изменението на климата, включително цели за намаляване на емисиите на парникови газове на НАТО ; за стартиране  на нов фонд за иновации на НАТО, който да помогне на Алианса да изостри технологичното си предимство. За първи път в среща на върха участваха ключови партньори за справяне с глобалните предизвикателства– Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея Съюзниците също така потвърдиха ангажимента си за борба с тероризма и разгледаха отговора на НАТО на заплахите и предизвикателствата от Близкия изток, Северна Африка и Сахел.

Източник: nato.int, 30.06.2022

САЩ 

▪ За първи път министрите на отбраната на САЩ и Китай се срещнаха лично по време на „Диалога Шангри–Ла“ в Сингапур. В продължителен разговор двамата се опитаха да гаранитрат, че напрежението между страните им няма да прерасне във военни недоразумения. Спорили са по Тайван. Китай „няма да се поколебае да започне война“, ако Тайван обяви независимост, заявил говорител на министерството на отбраната в Пекин. Китайският министър е уверил Вашингтон, че не е давал военна помощ на Москва.

            Източник: Ройтерс и СиЕнЕн, 10.06.2022

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща военна помощ на стойност 1 милиард долара, включително оръжия за брегова отбрана, усъвършенствани ракетни системи, артилерия и боеприпаси в подкрепа на украинските операции.

            Източник: understandingwar.org, 15.06.2022

▪ Вашингтон обяви, че е пред финализиране на пакет от усъвършенствани способности за противовъздушна отбрана" за Украйна. CNN съобщи, че въпросната система е за противоракетна отбрана на оръжейните компании Kongsberg (Норвегия) и Raytheon (САЩ), наречена NASAMS, която САЩ ще закупят тази седмица за Украйна. Украински правителствени служители са поискали оръжието, тъй като то може да поразява цели на разстояние повече от 100 мили (около 160 км).

            Източник: n-tv.de, 27.06.2022

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че ще изпрати ракетни системи за залпов огън тип М270 на Украйна. Това е съгласувано със САЩ. Обсегът им е 80 км.

            Източник: zdf.de, 06.06.2022

Британският премиер Борис Джонсън предупреди западните държави да не оказват натиск върху Украйна за неизгоден за нея мирен договор с Русия. Опити да се наложи „лош мир“ с териториални отстъпки са „морално отблъскващи“.

            Източник: epochtimes.de, 09.06.2022

▪ Украйна ще оцелее след инвазията на Русия и вече планират как да въоръжат страната в дългосрочен план, каза заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс.

            Източник: defenceone.com, 13.06.2022

Британският премиер Борис Джонсън посети за втори път Киев и договори мащабна програма за обучение на  украинските въоръжени сили. На всеки 120 дни обучение извън страната ще преминават по 10 000 украинци.

            Източник: Ройтерс, 18.06.2022

Началникът на Генералния щаб на Великобритания Патрик Сандърс заяви, че трябва да се изгради армия, която да победи Русия и че това поколение трябвало да подготви армията за война в Европа.

            Източник: "Индипендънт", 19.06.2022

 

ГЕРМАНИЯ

По време на посещението си в Литва на 07. юни канцлерът Олаф Шолц се срещна  с правителствените ръководители и на трите балтийски държави. Обсъдени бяха усилване военното присъствие, доставките на оръжия за Украйна. Германското правителство трябва да даде съгласие на Испания за предоставяне на стари германски танкове „Леопард 2А4“ на Украйна.

            Източник: handelsblatt.com, 08.06.2022

Високопоставеният генерал на Бундесвера Мартин Шелейс предупреди за сериозни военни опасности за Германия. „Ние сме остро заплашени и атакувани“, „По принцип вече сме във война: война в информационното пространство, кибератаки.”  „Не сме в добра позиция за това“ . Балистичните ракети, които Русия е разположила в района на Калининград сега са изтеглени заради войната в Украйна, но със сигурност ще се върнат там“.

            Източник: „Kφlner Stadt-Anzeiger“, 09.06.2022

За първи път Германия публикува два пълни списъци с военната помощ за Украйна: Първият с 37 позиции на предоставени вече боеприпаси, резервни части за МиГ 29, 178 автомобила, 100 000 ръчни гранати, болнични легла и др. Вторият- с 25 позиции на предстоящи за доставяне оръжия като 30 зенитни системи Gepard, 3 ракетни системи MARS, ПВО системата IRIS-J SLM, 32 разузнавателни дрона, 10 000 артилерийски снаряди и др. Повечето позиции от втория списък ще дойдат директно от военната индустрия.

              Източник: Focus.de, 21.06.2022

ИСПАНИЯ

▪ Испания значително намали броя на танковете Леопард, които обмисля да предаде на Украйна – от 40 на 10, но дори и това не е сигурно.

            Източник: Bussines Insider, 08.06.2022

Испания е първата страна от НАТО, която предлага на Украйна десет танка Leopard 2. Това ще постави под натиск НАТО и Германия, която  трябва да даде зелена светлина, защото леопардите първоначално идват от запасите на Бундесвера. Досега канцлерът Шулц и други съюзници отказваха подобни доставки от опасения, че отношенията с Русия могат да ескалират допълнително.

            Източник: Bussines Insider, 27.06.2022

▪ Министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Албарес и министърът на отбраната Маргарита Роблес настояват да се признае, че заплахите идват не само от източния, но и от южния фланг. Албарес изтъква увеличеното руско присъствие в северноафриканския регион, а Роблес – джихадистките групировки и действията на руската групировка „Вагнер“.

            Източник: АФП, Ройтерс, 28.06.2022

 

ПОЛША

▪ Полският президент Дуда разкритикува френския президент Макрон и германския канцлер Шолц, че се опитват да посредничат и водят разговори с Путин. Тези разговори не водят до нищо. Той призова европейците да не се страхуват от ядреното оръжие на Русия.

            Източник: ntv, 09.06.2022

НИДЕРЛАНДИЯ

▪ Премиерът на Нидерландия Марк Рюте разкритикува другите членки на НАТО, че не изпращат тежки оръжия в Украйна в достатъчни количества.

            Източник: Politico, 29.06.2022

РУМЪНИЯ

▪ Румъния ще закупи 32 изтребителя F-16 втора ръка от Норвегия за 454 милиона евро, включителн цената на логистиката и поддръжката на машините.

Източник: "Ройтерс", 16.06.2022

ГЪРЦИЯ

▪ Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че на Гърция ще бъдат предоставени бойни бронирани машини Мардер, които да заменят източногерманските БМП–1 в гръцките ВС /от 1994 г./, а те ще ги изпратят в Украйна. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, премълча този факт, което предизвика остра дискусия между опозиция и управляващи. МО постфактум излезе със съобщение и потвърди сделката, но уточни, че гръцките машини ще бъдат изпратени в Украйна след като се получат германските Мардер.

            Източник: Die Welt, 07.06.2022

ТУРЦИЯ

Министерството на външните работи на Турция осъди реакциите на Германия след разговорите между канцлера Олаф Шолц и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно събитията в Източното Средиземноморие и на свой ред обвини Гърция, че претендира за повече въздушно пространство и заплашва суверенитета, реалната сигулност и стабиността на своя съсед.

            Източник:anadolu ajansi, 03.06.2022

▪ "Докато очакванията ни не бъдат изпълнени, ние няма да променим позицията си относно разширяването на НАТО за сметка на Финландия и Швеция", заяви турския президент Ердоган. Той повтори, че двете страни трябва да изпълнят условията на Турция във връзка с борбата с тероризма като добави ново условие - Швеция трябва да уволни министъра на отбраната на страна, която е имала контакт с бойци на ПКК.

            Източник: Хюриет, 05.06.2022

▪ След преговори с Руската федерация, Анкара спря подготовката за операцията в Сирия. Русия изпрати подкрепления в региона. Тя укрепва позиции близо до всички сирийски градове в рамките на 40 километра от турската граница. Руски хеликоптери са кацнали във въздушна база близо до Тал Рифат.

            Източници: Хюриет и Анадолу, 09.06.2022

▪ След като на 28.06. американският президент Байдън телефонира на турския президент Ердоган, стана възможна тристранната среща между Швеция, Финландия и Турция при посредничеството на генералния секретар на НАТО Столтенберг и подписването на меморандум, с което турската страна вдигна ветото срещу приемането на двете страни и постигна почти всички свои искания, основните от които за кюрдските организации и за оръжейното ембарго. Проблемът е, че текстовете в споразумението се интерпретират различно от страните, и не са съвсем точни.

            Източник: www.tagesschau.de, 29.06.2022

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Руското министерство на отбраната обяви, че провежда учения на ядрените сили. В учения участват около 1000 военнослужещи и над 100 единици техника, включително стратегически комплекси "Ярс", способни да поразяват цели на разстояние до 11 000 километра.

            Източник: nexta_tv, 02.06.2022

 

▪ Успоредно с военните учения  на НАТО в Балтийско море, Русия започна учения на своя Балтийски флот. Участват повече от 20 военни кораба Освен корвети и фрегати, те включват и разрушители на подводници и десантни кораби. Към ескадрилата принадлежат и противоподводни самолети Ил-38 и ударни хеликоптери.

            Източник: Интерфакс, 07.06.2022

От 05 до 17 юни се проведе военноморското учение на НАТО BALTOPS 2022 с участието на 14 страни–членки, 45 военни кораба, 7000 души военен персонал и 75 самолета и хеликоптери.

            Източник:  nato.int, 17.06.2022

На 21 срещу 22 юни френските въоръжени сили /100 души от състава на чуждестранния легион/ са извършили изненадващ десант и са се присъединили към военно тактическо учение с естонските части. Целта е да демонстрира възможностите на Франция да реагира за кратко време в подкрепа на съюзник.

            Източник: МО на Франция, 24.06.2022

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Турският президент Ердоган наблюдава военно учение на брега на Егейско море, точно срещу гръцкия остров Samos, при което десантни части завземат част от брега. След поредицата от заплахи срещу Гърция, Турция за първи път открито поставя под въпрос суверенитета на Гърция.

            Източник: rnd.de, 13.06.2022

▪ Турският политолог Хайкан Байракчъ призова към анексиране на няколко острова в Егейско море. Според турския президент на гръцките острови има около 10 военни обекти.

             Източник: CNN Turk, Hόrriyet, 14.06.2022

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

При посещението си в Киев федералният канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги се застъпиха за това Украйна и Република Молдова да станат кандидати за присъединяване към ЕС. Драги призова за прекратяване на руската блокада на украинските пристанища под координацията на ООН. Румънският президент Клаус Йоханис обвини Русия в изнудване заради блокадата на украинския износ на зърно. Румъния ще създаде алтернативен маршрут.

            Източник: spiegel.de, 16.06.2022

▪ Според в–к Ди Велт, Шолц, Макрон и Драги са призовали президента Зеленски да потърси път към преговори с Путин. Макрон е заявил, Украйна да не разчита на Франция и Германия в преговорите. Стабилността на Италия ще бъде поставена на карта, ако икономическите последствия от кризата продължат.

            Източник: Ди Велт, 16.06.2022

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Австралия ще изплати на френския корабостроител Naval Group 555 млн евро обезщетение заради провалената през 2021 г. сделка за подводници на стойност 56 милиарда евро.

            Източник: Handelsblatt vom 11.06.2022

Оръжейната фирма Rheinmetall съобщи, че е приключила модернизацията на 6 машини тип "Marder", предназначени за Украйна. Фирмата е в състояние  да подготви общо 100 машини за Украйна.

            Източник: tagesschau.de vom 12.06.2022

Оръжейният концерн Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) разширява своя капацитет за да отговори на нарасналите поръчки за бойни кораби. Закупуват се допълнителни корабостроителници и се назначават 800 до 1500 специалисти, които то 2024 г. ще строят корвети, фрегати и преди всичко подводници. Производствената програма е запълнена до 2030 г.

            Източник: NDR, 13.06.2022

▪ От 13 до 17 юни в Париж се проведе военното изложение EUROSATORY с около 1000 изложители от 60 страни. В същото време и в същия изложбен център се проведе и изложението на дронове. Най–голяма изложбена площ имаха производители от Франция, САЩ и Германия. Най–голяма презентация имаше производителя на танкове KNDS /след обединението на Krauss-Maffei Wegmann и френския държавен концерн Nexter/. Rheinmetall представи много нови модели. Дискутирани бяха технологии на бъдещето, роботика /крачещ робот/ и Mission Master, боеприпаси, UVision и технологии за защита с хибридния модул StrikeShield, който съчетава активна и пасивна технология за защита.

Източници: esut.de, Behφrden Spiegel, 18.06.2022

 

Страните от Г7 наложиха санкции на военната индустрия на Русия. От Белия дом поясниха, че мерките са срещу военни продукти и вериги за доставки.

            Източник: Der Spiegel, 27.06.2022

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Според информация на Министерството на отбраната на Русия новият комплекс за радиоелектронна борба "Палантин" заглушава клетъчни комуникационни центрове и интернет източници на командните пунктове на противника в радиус от повече от 20 км и без да засяга цивилната инфраструктура.

Източници: https://inforeactor.ru, sm.news, 06.06.2022

 По време на учението EFES-2022, в района Сеферихисар в Западен Измир с участието на приятелски и съюзнически страни, бе показан новия турски дрон–камикадзе „Каргъ“ Предстои началото на серийното производство на БЛА в Турция. Той ще замени израелската Харпи в турските въоръжени сили.

            Източник: Хюриет,  06 06 2022

▪ Турция e започнала масово производство на нов вид снаряди с малък размер и лазерно насочване, с наименованието Бозок. Те са разработени за безпилотни летателни апарати и са интегрирани в системите на дроновете Байрактар ТБ2. Обсегът им е 15 км.

Източник: "Дейли сабах", 06.06.2022

Руската страна ще отработи в бойни условия в Украйна изпълнението на задачи с многофункционалния изтребител от пето поколение Су–57, включително взаимодействието в звено, но и полети при изпозване на  безпилотни летателни апарати, изучавайки потенциала и тактическите възможности на самолета в реални бойни условия и противодейстмаща ПВО.

            Източник: РИА Новости и „Военна Русия“11.06.2022

На изложението за въоръжения Eurosatory в Париж оръжейната компания Rheinmetall представи нов основен боен танк "KF51 Panther". Той има не само по-голяма огнева мощ от предшественика си Leopard, но и е много по-мобилен на терен: с тегло само 59 тона, Panther е малко по-лек и има пробег от 500 километра.

            Източник: businessinsider.de, 14.06.2022

Първият в света носител на дронове, управляван от изкуствен интелект беше изстрелян в Китай. Официално е предназначен за морски изследвания, но има ясни ползи за армията. Може да транспортира неизвестен брой дронове, както и надводни и подводни такива.

            Източник: Epochtimes, 20.06.2022

 

▪ Бяха проведени успешни изпитания на тежката междуконтинентална балистична ракета „Сармат“. Планира се до края на годината първият такъв комплекс да застане на бойно дежурство, съобщи президентът Путин на среща с висши военни училища.

Източник:     21.06.2022

Според неотдавнашен доклад на Сметната палата на САЩ все повече и повече самолети F-35 трябва да останат на земята, защото нямат работещ двигател“. В целия флот F-35 е бил напълно работоспособен само за по-малко от 40 процента от времето средно - в периода от 2014 до 2021 г. За F-35A цифрата през 2021 г. е била само 50 процента. Информацията е изнесена от Грийнпийс по повод намерението на Германия за закупуване на F-35.

  Източник: n-tv.de, 23.06.2022

▪  Министърът на отбраната на Германия Ламбрехт смята покупката на изтребителя F-35 на Lockheed Martin за важна стъпка, но самолетът все още не е на пазара в напълно сартифицирана версия и последният модел показва над 800 грешки.

              Източник: Epoch Times 25. Juni 2022

Испания ще закупи още 20 нови бойни самолета Eurofighter като част от програмата Halcon и ще замени F-18 на Канарските острови и да разшири флота на Eurofighter до 90 с 16 едно- и 4 двуместни бойни самолета. С новите Eurofighters Испания иска да създаде трета база Eurofighter на Гран Канария, заедно с Moron и Albasete.

            Източник: esut.de, 24.06.2022

 

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

Стокхолмският институт за изследване на мира Sipri предполага, че ядреният арсенал в света скоро ще се увеличи отново в резултат на сегашното напрежение. „Рискът e по-висок от всякога“ се отбелязва в годишния доклад на изследователите.

            Източник: Focus, 13.06.2022

Според Sipri, както в САЩ, така и в Русия се изпълняват обширни и скъпи програми за подмяна на ядрени бойни глави и системи за доставка и за модернизиране на производствените мощности. Същото важи и за останалите държави с ядрено оръжие - всички те са разработили нови оръжейни системи, разположили ги или поне обявили това. Нито една от деветте страни не планира да премахне ядрените си оръжия.

            Източник: DPA, 13.06.2022

Белият дом обяви решението на правителството на САЩ, че въоръжените сили до голяма степен ще се въздържат от използване на противопехотни мини. Новият ангажимент ще приведе в съответствие политиката на САЩ за APL извън Корейския полуостров с ключовите изисквания на Отавската конвенция – международния договор, забраняващ използването, складирането, производството и трансфера на APL

            Източник: augengeradeaus.net, 21.06.2022

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Русия няма пълно въздушно превъзходство, на тя все още доминира в небето.От началото на войната руските военновъздушни сили успяват да поддържат ритъм от 100 до 300 въздушни атаки дневно, докато украинската страна извършва едва десетина.

            Източник: Centre Franηais de Recherche sur le Renseignement, 08.06.2022

 

▪ Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким счита, че има промяна на бойното поле, благодарение на предоставените от Запада артилерийски системи и било  само въпрос на време украинските сили да си върнат значителни територии на юг.

            Източник: Ройтерс, 08.06.2022

 

▪ Военни експерти от Atlantic Council правят извода, че артилерийските  ракетни системи (HIMARS) и ракетните системи за залпов огън (MLRS) ще помогнат на Украйна, но първоначалния им брой /4 ПУ HIMARS/ и ограниченото количество боеприпаси HIMARS ще имат само незначително въздействие върху бойните действия. Действията в Донбас са в застой. Русия има превес в свежи сили, а Украйна ще се съсредоточи върху логистичните доставки и предислоциране на наземни системи на фронтовата линия.

            Източник: Forward Defense (FD), 08.06.2022

 

▪ Според западни разузнавания руските войски превъзхождат украинските сили с 20:1 по артилерия и 40:1 по боеприпаси. Максималният обсег на огън на въоръжените сили на Украйна е 15,5 мили, докато на руската армия е 186 мили.Украинските сили са изчерпали запасите си от ракети за РСЗО "Смерч" и "Ураган".

            Източници: The Independent и УНИАН, 08.06.2022

 

▪ На международен форум по киберсигурност във Франция генерал Дидие Тисейер, командващ френските сили за кибер отбрана даде слаба оценка на руските кибератаки , които били неефективни и несвързани с офанзивата на терен.

            Източник: АФП, 09.06.2022

Министърът на отбраната на Украйна Олекси Резников заяви, че положението на фронтовата линия в южен Донбас е тежко. Дневно загиват до 100 украински войници и до 500 биват ранени. Със завземането на Северодонецк и съседния Лисичанск ще се открие пътя на руските сили за настъпление към Краматорск в Донецк, с което Кремъл прави решителна крачка към пълно завземане на Донбас.

            Източник: epochtimes.de, 10.06.202

Заместник ръководителят на украинското разузнаване Вадсим Скибитцки е заявил, че са изразходвали почти цялата наличност от боеприпаси за артилерията при 5–6000 изстрели дневно. „Губим артилерийската война. Изразходвани са старите оръжия и сме почти изцяло зависими от оръжия от Запада“.

            Източник: „The Guardian“, Focus, 10.06.2022

Украйна Support Tracker систематично проследява стойността на подкрепата, обещана на Украйна от правителствата на 37 западни държави, в момента от 24 януари до 10 май 2022 г. Той проследява военна, финансова и хуманитарна помощ, която е публично известна /в милиарди евро/: САЩ (24,11); Великобритания (2,34); Полша (1,52); EU (1,5); Германия (1,39); Канада (0,76); Норвегия (0,26); Естония (0,23); Литва (0,22); Франция (0,16); Италия (0,15); Чехия (0,14); Дания (0,13); Австралия (0,13); Швеция (0,13).

            Източник: ZDF, 10.06.2022

▪ Ръководителят на Обединения комитет на началник–щабовете на ВС на САЩ генерал Марк Мили оцени ежедневните загуби на украинската армия на около 100 убити и 100 до 300 ранени.

            Източник: mood-time, eu, 16.06.2022

 

Според началника на британския щаб Тони Радакин Русия вече "стратегически е загубила" войната срещу Украйна. Москва отново e предупреди Запада да не подкрепя допълнително Киев с оръжие. Това е „абсолютно безполезно“ и само „ще навреди още повече на Украйна“, е казал говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Източник: Press Association (PA), 17.06.2022

 

▪ В 75 минутна реч на XXV–ия  Петербургски международен икономически форум (ПМИФ) в Санкт Петербург Владимир Путин засегна освен основната тема – икономиката и войната в Украйна и отношенията със Запада. Той обяви края на еднополюсния свят. Посочи, че „специалната военна операция беше предизвикана, необходима“ и аргументира „безусловното право основано на Устава на ООН за защитава своята сигурност“, като подчерта, че „жителите на народните републики в Донбас в продължение на осем години са били подложени на геноцид от режима в Киев и неонацисти, които получиха пълното покровителство на Запада."

              Източник: РИА Новости, 18.06.2022


▪ Ръководителят на преговорната група с Русия Давид Арахамия, потвърди календар на преговорите и в интервю за “Гласът на Америка”. Мирните преговори ще бъдат подновени в края на август след контраофанзива на ВС ва Украйна.

            Източник: “Украинская правда”, 18 06 2022

▪ Австрийският генерал Валтер Файхтингер споделя, че имало съобщения за изграждане отбранителни съоръжения по границите на завладените територии от руските войски. Но сега Русия има очевидно преимущество.

           Източник: Дойче веле, 20.06.2022

Според американския полковник Дъглас МакГрегър, проблемът сега е как да се спре войната, което зависи от два ключови фактора. Ако Зеленски се съгласи да действа по замисъла на Байдън за постоянен конфликт с Русия, Украйна ще се превърне в плацдарм за заплашване на Москва, което ще е национално самоубийство. Проблемът вече не е само дали Украйна ще се откаже от определени територии, а в това, че Русия ще завземе и Харков и Одеса.  Вторият фактор: Ако до вота на междинните избори през ноември войната в Украйна не е приключила, то след това ще стане ясно в каква посока ще се насочи тя.

            Източник: „The American Conservative”, 20.06.2022

▪ Американското издание The National Interest публикува мирен План от 15 точки за прекратяване на войната в Украйна, споразумение между Украйна и Русия, гаранции от СС на ООН, обявяване на неутралитет на Украйна. Отказ от връщане на Крим. Референдум в Донецк и Луганск и т.н. Цитират се данни от доклад на разузнаването. Автор е офицер от ВС на САЩ, зам.директор на Националните операции.

            Източник: The National Interest, 20.06.2022

▪ По официални данни на ООН от 22.06.2022 г. към 119–ия ден от войната в Украйна са убити 4634 цивилни. 5769 души са били ранени, се казва в доклада. Според комисарят на ООН по човешките права обаче, действителният им брой бил „значително по–висок“.

            Източник: RND, 23.06.2022

 

▪ От 23. юни за първи път се използват ракетните установки "Солнцепек"- с баротермични снаряди в сраженията за Лесичанк. В "Горский котель" се сражават 6 батальона с две хиляди души численост-1800 украински войници,120 неонацисти-айдарци и 80 чуждестраннни наемници.

             Източник: Sόddeusche Zeitung, 24.06.2022

 

 Според германския Институт за световна икономика в град Кил за 4 месеца Украйна е получила общо 75 милиарда долара помощ, от които 34,6 млрд. дол. военна помощ, 27,9 мрд.дол финансова помощ и 12,9 млрд.дол хуманитарна помощ. /За сравнение–военният бюджет на УКрайна е 5,9 млрд.дол., а бюджетните приходи за 2021 г. са 47,5 млрд.дол.

            Източник: ТАСС, 26.06.2022

 Във видео включване с държавните и правителствени ръководители на срещата на Г7 президентът на Украйна Зеленски заяви, че войната трябва да завърши още тази година и настоя страните от Г7 „да направят всичко за това“, а през следващата година да подкрепят възстановяването на страната.

            Източник: Der Spiegel, 27.06.2022

 Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс счита, че войната в Украйна ще продължи дълго и очерта три сценария: бавно развиващ се конфликт, руски пробив и стабилизиране на фронтовата линия с успехи на Украйна. Вторият и третият са по–малко вероятни.

            Източник: БиБиСи, 30.06.2022

 НАТО смята, че е все по-вероятно войната в Украйна да се превърне в дълга битка на изтощение между украинската и руската армия. Това става ясно от вътрешен доклад за ситуацията на Атлантическия алианс, който е на разположение на Business Insider. Съответно НАТО не вижда нито Русия, нито Украйна в състояние да спечелят войната във военен план без „значителни подкрепления“.

            Източник: Business Insider, 30.06.2022

 

КАЛИНИНГРАД – БАЛТИЙСКИ СТРАНИ

▪ Русия обвини САЩ във "враждебни действия" и обяви контрамерки. Говорителят на МВнР Мария Захарова твърди, че ограниченията за транзит, наложени от страна на Литва на руския ексклав Калининград в Балтийско море - са били въведени при "очевидната идея и указание" от Съединените щати, които се опитват да разговарят с Русия „от позиция на силата“. Руският външен министър Сергей Лавров обвини ЕС  и НАТО, че са обединили сили във война срещу Русия.

            Източник: 24 06 2022 yahoo.de

На 25.06.2022 г. при среща с беларуския държавен глава Лукашенко президентът Владимир Путин обеща да достави на Беларус  ракетни системи „Искандер–М“, които могат да използват както балистични, така и крилати ракети, както в конвенционален, така и в ядрен вариант

                   Източник: Der Spiegel, 25.06.2022

 

ПУБЛИКАЦИИ:

Chomsky: We Must Insist That Nuclear Warfare Is an Unthinkable Policy

https://truthout.org/articles/chomsky-we-must-insist-that-nuclear-warfare-is-an-unthinkable-policy/

 

Симеон Николов: Меденият месец за украинските лидери скоро ще приключи

06 юни 2022, Радио „Фокус“

http://www.focus-news.net/opinion/2022/06/06/56724/simeon-nikolov-medeniyat-mesets-za-ukrainskite-lideri-skoro-shte-priklyuchi.html?fbclid=IwAR1UCa__u_Rr2nNuQeG4vM7ZxRB8YgzEhg5Md8Hj3mxbI7RFtg2Wn1fif4A

Конфронтацията между великите сили се превърна в конфронтация

13. 06. 2022, в–к Марица,

https://www.marica.bg/samo-v-marica/intervyuta/simeon-nikolov-s-otkaza-ot-ruski-goriva-evropa-se-prostrelq-v-kraka 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България и източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

Съставил: С.Николов, 30. 05. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.07.2022