ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 49

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ю Л И    2 0 2 2 г.

НАТО

▪ На 04.07.2022 г. командването на силите на НАТО в Европа бе поето от американския генерал Christopher G. Cavoli /роден 1964 г./. Предшественикът му Tod Wolters заемаше този пост 3 години.

            Източник:  handelsblatt.com, 04.07.2022

▪ На 05 юли с подписването в Брюксел на  протоколите за присъединяване  от двамата външни министри и посланиците на 30–те страни–членки практически стартира процесът за ратификация за приемане на Швеция и Финландия в НАТО.

            Източник: AFP, 05.07.2022

▪ Неоконсерваторът, бивш директор на ЦРУ и държавен секретар на САЩ Майк Помпео е заявил: „Трябва да предотвратим формирането на паневразийски колос, включващ Русия, но воден от Китай". "За да направим това, трябва да укрепим НАТО“. САЩ трябва да останат "доминиращата сила в света“. Украйна трябва да е в НАТО.

            Източник: thebarricade.substack.com, 05.07.2022

▪ Заместник-генералният секретар на НАТО, Мирча Джоана, посети ръководената от НАТО мисия КФОР и екипа за консултации и връзка на НАТО в Косово и увери, че  НАТО остава силно ангажирана с безопасна и сигурна среда и с по-широка стабилност на Западните Балкани.

            Източник: nato.int, 07.07.2022

На 7-8 юли 2022 г. Военният комитет на НАТО организира посещение в Обединеното кралство по повод  на поредица от дискусии, свързани с мореплаването, организирани от Морското командване на НАТО. На борда на HMS Prince of Wales военните представители на НАТО получиха брифинги от Стратегическото командване на Обединеното кралство относно многодомейнските операции и бъдещите командоси.

            Източник: nato.int, 08.07.2022

Генералният секретар присъства на съвместно заседание на комисията по външни работи на Европейския парламент и на подкомисията по сигурност и отбрана за обсъждане на решенията от срещата на върха на НАТО и сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз. Той каза, че Украйна може да разчита на подкрепата на НАТО „колкото е необходимо“, защото силна, независима Украйна е жизненоважна за сигурността на евроатлантическата зона и за глобалната стабилност.

            Източник: nato.int, 13.07.2022

▪ На 19-20 юли 2022 г. председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер посети Босна и Херцеговина, където се срещна с членовете на президентството, министъра на отбраната г-н Сифет Подзич и началника на отбраната генерал-лейтенант Сенад Машович . Той посети и щаба на Бригада за тактическа поддръжка, Агенцията за разузнаване и сигурност и Щаба на НАТО в Сараево.

            Източник: nato.int, 20.07.2022

САЩ 

В САЩ се формира съпротива срещу военната подкрепа за Турция. 35 членове на Конгреса се обърнаха към президента с отворено писмо, в което заявяват, че са срещу продажбата на самолети F-16, одобрена след като Турция свали ветото срещу приемане на Швеция и Финландия в НАТО. Ердоган няма да промени поведението си, пишат те.

            Източник: twitter.com/FrankPallone/status/1545522197011353604

Украински пилоти ще се обучават на бойните самолети F15 и F16. Съответните изменения бяха внесени в Акта за ауторизация на националната отбрана. За обучението за предвидени 100 млн долара.

            Източник: Focus.de, 16.07.2022

Министърът на отбраната на Лойд Остин съобщи пред т.н. Контактна група за Украйна, че САЩ искат да изпратят още 4 ракетни системи за залпов огън Himars. Досегашните 12 такива са се оказали много полезни на бойното поле. На въоръжение в американската армия има 360 установки Himars.

            Източник: Fokus.de, 21.07.2022

▪ На 22. 07. координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби коментира сондажните разговори в правителството относно евентуално доставяне ва американски бойни самолети в Украйна, като обърна внимание, че „това не може да се случи в близко бъдеще“, предвид необходимоста от подготовка на пилоти, поддържането на самолетите, въпроси с доставянето им и т.н. Той потвърди обаче предстоящия 16–ти поред пакет военна помощ за 270 млн долара, в който е включена доставката на още 4 ракетни системи за залпов огън  HIMARS, както и дронове, артиилерийски боеприпаси, противотанкови оръжия и автомобили. Така общата военна помощ надхвърли 8 млрд.

            Източник: Focus.de, 23.07.2022

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Стратегията за отбранителен изкуствен интелект на Обединеното кралство е план за трансформиране на британската отбранителна структура и нейните въоръжени сили Стратегическата съгласуваност се основава на две структури: Отделът за изкуствен интелект и автономност на отбраната (DAU), който се отчита пред заместник-началника на отбраната и новосъздаденият Център за изкуствен интелект на отбраната (DAIC), който докладва на Главния информационен директор.

               Източник: Military Balance Plus, 1 юли 2022

Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви публично, че „първите 10 000 украински войници“, които трябва да бъдат обучени, са пристигнали във Великобриатния. Подкрепата протича чрез операция ORBITAL, по която между 2015 и 2022 г вече са обучени 22 000 украинци.

            Източник: globalbridge.ch, 10.07.2022

Първите ракетни установки за залпов огън М270 бяха доставени в Украйна, съобщи министърът на отбраната Алексей Ресников. Великобритания обяви за тези си намерения през юни. Министърът на отбраната напомни, че с тях и доставените от САЩ реактивни системи за залпов огън HIMARS ще бъдат добър тандем.

            Източник: Focus.de, 15.07.2022

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс обяви в Парламента, че предстои изпращането в Украйна на повече от 20 самоходни гаубици M109 155 мм и 36 артилерийски оръдия L119 105 мм. Ще последват радарни системи и 50 000 боеприпаси. С обявената през юни допълнителна помощ за 1 млрд паунда, общата британска подкрепа за Украйна възлиза на 2,3 млрд паунда.

            Източник: www.gov.uk/government/organisations/ministry-of-defence, 21 07.2022

▪ Ричард Мур, ръководител на британското външно разузнаване MI6, на конференция по сигурността в САЩ сподели, че западните разузнавателни агенции са положили "доста съгласувани" усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията. "Това вероятно е намалило наполовина способността им да разузнават за Русия в Европа."

            Източник: aspensecurityforum.org, 20.07.22

ГЕРМАНИЯ

▪ Германия иска да достави пет специални мостополагащи бронирани машини в Украйна от промишлени запаси. С тях за две-три минути може да се построи 22-метров мост. Превозното средство носи съответните компоненти и при необходимост ги прекарва през дерета и малки реки.

Източник: Business Insider, 07.07.2022

▪ Германия иска да достави първите зенитни системи "Гепард" на Украйна този месец. Досега са останали само 60 000 изстрела от специалните 35 мм снаряди. След седмици на усилия канцлерството, съвместно с военното ведомство на Норвегия, намериха производител, който може да произведе допълнителни боеприпаси за зенитната система "Гепард". Боеприпасите на норвежкия производител трябва да бъдат тествани следващата седмица на полигона на Бундесвера в Путлос. Германия ще достави общо 30 противовъздушни системи "Gepard" от промишлени запаси; те трябва да се използват за защита на градове и друга т.н. критична инфраструктура.

            Източник: ntv, 09.07.2022

▪ След тримесечни преговори с 5 източноевропейски страни, единствено с Полша най–после бе постигнато съгласие по предложената от канцлера Олаф Шолц схема да предостави танкове Леопард 2, ако Варшава предостави своите руско производство Т–72 на Украйна. Тя ще получи от 20 до 25 Леопард 2А4 с боеприпаси. Полша е предоставила почти всички свои 240 танка Т–72 на Украйна.

            Източник: Busines Insider, 12.07.2022

▪ Различията по войната в Украйна се очертаха и сред лидерите на ГСДП. Председателят на парламентарната група Ролф Мютцених се застъпва за това да не се изключват разговори с руския президент Владимир Путин при определени условия. Председателят на комисията по външни работи Михаел Рот  обаче смята, че всяко примирие ще се използва от Путин за възстановяване на ВС и изпращане на свежи такива на фронта. Германия трябва да продължи изпращането на тежко въоръжение.

            Източник:  Focus, 14.07.2022                     

Канцлерът Олаф Шолц пише в своя статия във Франкфуртер Алгемайне, че реакцията на войната в Украйна трябва да бъде един „геополитически Европейски съюз“. Той призова за прекратяване на "егоистичните блокади на европейските решения от страна на отделни държави-членки". Той е за ново глобално сътрудничество на демокрациите.  Германия ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

            Източник: Франкфуртер Алгемайне, 17.07.22

▪ Премиерът на германската провинция Саксония Михаел Кречмер заяви, че с подхода „Украйна трябва да победи Русия“ и „никога повече не трябва да купуваме нефт и газ от Русия“ няма да има преговори за прекратяване на огъня. Необходимо е „бързо замразяване“ на конфликта, Берлин да бъде посредник.

            Източник: Sόddeutsche Zeitung, 20.07.2022

Нараства скандал между Полша и Германия. Варшава предаде на Украйна 200 танка Т72, срещу които очакваше да получи 44 Леопард от Берлин. Оказа се обаче, че немците могат да предоставят само 20 и то след ремонтирането им след 12 месеца.

            Източник: Focus.de, 23.07.2022

В стратегически документ на институт към фондация „Конрад Аденауер“ се предлагат два  варианта за основна ориентация на Бундесвера. Първият е да се даде приоритет на „укрепването на европейския стълб в НАТО и военната способност за борбата срещу Русия с изпълнението на ангажимента към НАТО за три оперативни дивизии, с осем до десет бойни бригади, 25 бойни кораба и осем подводници като както и четири многонационални бойни ескадрили", способни да се намесят най-късно през 2032. Вторият  сценарий „цели значително, дългосрочно военно участие в Индо-Тихоокеанския регион“. Преминаването през Тайванския пролив и операции за свобода на корабоплаването в Южнокитайско море "би довело обаче до значителна ескалация“.

            Източник: GFP, 26.07.2022

▪ Германия е предала на Украйна три реактивни системи MARS II. Ден преди това в Украйна пристигна първата партида германски зенитни самоходни установки "Гепард". Общо са договорени 12 установки.

            Източник: ДПА, ZDF, 26.07 2022

▪ Едва в края на юли се очерта финализиране на договора между Германия и Чехия за доставяне на 15 германски танка „Леопард–2“ срещу изпращането на 20 танка Т–72 в Украйна. Преговорите за това започнаха още през май.

Източник: ZDF vom 26.07.2022

▪ Германското правителство одобри продажбата на 100 гаубици тип 2000 на Украйна. Цената им е 1,7 млрд евро.

            Източник: Der Spiegel, 27.07.2022

 На 28.07.2022 г. Федералното министерство на отбраната съобщи: германското правителство ще предостави на Украйна "цялостен пакет за защита от ядрени, биологични и химически атаки" - т.е. за реакция при ядрени, биологични и химически атаки.

            Източник: Business Insider, 29.07.2022

ИСПАНИЯ

▪ Делегация от украински военни замина за Испания на тайно няколкодневно посещение. Там се проверяват десет бойни танка Leopard 2 A4, които Мадрид предложи на Киев преди няколко седмици. Това е първият път, когато западна страна предлага модерни основни бойни танкове на Украйна.

            Източник: Bussines Insider , 05.07.2022

ПОЛША

Либералната опозиция в Полша е разочарована от срещата на върха на НАТО. Президентът Анджей Дуда призна, че очакванията да бъде увеличено постоянното присъствие на съюзнически сили на полска територия не се е сбъднало. Остават както досега 11600 военни– американци, британци, хървати и румънци. Срокът за втора американска база от 2018 г. не е спазен и все още не е боеготова.

            Източник: Frankfurter Allgemeine, 13.07.2022

 

Полша ще закупи от Южная Корея 48 леки бойни изтребители FA-50, 180 танка K2 "Черната пантера" и неуточнен брой гаубици K9, съобщи уебсайтът wPolityce, цитирайки Blaszczak.

            Източник: Дойче веле 23.07.2022

 

ЧЕХИЯ

▪ Министърът на отбраната Яна Чернохова съобщи, че Чехия иска да купи 24 изтребителя F-35, като се очаква преговорите да приключат до октомври 2023 г.

            Източник: Ройтерс, 20.07.2022

СЛОВАКИЯ

На 25. Юли словашкият военен министър Ярослав Над потвърди, че правителството на страната интензивно обсъжда скорошното предоставяне на 11 броя бойни самолети съветско производство МиГ-29. Те биха дали възможност за въздушна поддръжка на дългоочакваната контраофанзива на украинската армия, която тя подготвя в южната част на страната и най-вече в района на стратегическия град Херсон при устието на река Днепър.

            Източник: SkyNews, 25.07.2022

НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландският министър–председател Марк Рюте направи първото си посещение в Киев, по време на което обяви изпращането на нови артилерийски системи и финансова помощ от 200 милиона евро.

                                                                                              Източник: АФП, 11.07.2022

▪ По покана на Нидерландия високопоставени прокурори се срещнаха в Хага и обсъдиха въпроси, свързани с наказателното преследване на военни престъпления в Украйна. Излъчени бяха видеопослания от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и президента Зеленски.

            Източник: Focus, 14.07.2022

ГЪРЦИЯ

▪ Бившият финансов министър на Гърция Янис Фарофакис настоява президентите Байдън и Путин да спрат войната в Украйна и започнат преговори. Добре би било Европа да има собствена външна политика и европейска отбрана. ЕС ще излезе по–слаб от този конфликт.

            Източник: infosperber.ch, 28.07.2022

ТУРЦИЯ

  Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува за поправка в бюджета за отбрана, която ще усложни трансфера на изтребители F-16 на Турция. Те искат гаранции, че Анкара няма  навлезе в гръцкото въздушно пространство. 244 конгресмени гласуваха "за", а 179 "против".

Източник: Ройтерс, 15.07.2022

След посещението си в Гърция външният министър на Гермзания Аналена Бербок пристнигна в Турция. Турпският й колега Мевлют Чавушоглу заяви, че Германия е изгубила безпристрастността си в посредничеството между Турция, Гърция и Кипър. Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че проблемите в Източното Средиземноморие не могат да бъдат разрешени с нарастващо напрежение.

            Източник: Ройтерс, 29.07.2022

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ В двадесет и шестото по ред издание на военноморското учение „Бриз 2022“  участват военнослужещи от 11 държави с обща численост от 1390 души от ВМС на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Военноморско командване на НАТО, както и участие на 121 представители на правителствени и неправителствени организации, като броят на участниците в учението е над 1500 души.

            Източник: Военни анализи, 15.07.2022

 

Хърватските специални сили наскоро изпробваха морските си умения по време на съвместно учение с тюлените от ВМС на САЩ в Адриатика.

            Източник: nato.int, 26.07.2022

 

▪ Учението Sea Breeze 2022, планирано за това лято в Черно море, е "отменено поради продължаващата война на Русия в Украйна", съобщи капитан Тамара Лорънс от ВМС на САЩ. Вместо това се проведе по–малко по мащаб учение без участието на американски кораби, но с участието на 11 държави с 24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 4 хеликоптера и 1390 военнослужещи от България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Турция.

Източник: Newsweek, 27.07.2022

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Черногорският президент Мило Джуканович изрази мнение, че инициативата "Отворени Балкани" трябва да унищожи Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония. Със сигурност обаче ще приключи с война и с още някой и друг геноцид.

            Източник: "Аутономия", 27.07.2022

 

▪ Сърбия очаква поредната доставка на китайски ракетни системи „земя–въздух“ FK-3 още тази есен. Пълното окомплектоване на ПВО на сръбската армия е планирано до края на годината. /Белград е поръчал четири ракетни батареи./

            Източник: Балканист, 28.07.2022

 

▪ По време на двудневното посещение /28–29.07./ на германския външен министър Аналена Бербок в Гърция, нейният колега Никос Дендиаз я призова да спрат доставките на подводници за Турция, защото те нарушават равновесието в източното Средиземно море. Премиерът Кириакос Мицотакис подчерта, че турските провокации и споровете за суверенитета са заплаха за регионалната сигурност.

            Източник:  heise.de, 29.07.2022

През следващите месеци руските ВМС ще получат на въоръжение хиперзвукови крилати ракети Циркон. Това съобщи президентът Путин в деня на руски флот.

            Източник: Reuters, NTV, 31.07.22

На 31.07. президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че “полицаи от самопровъзгласилата се Република Косово планират в полунощ да започнат операция срещу сърбите, които живеят в северната част на страната. Сръбската армия е в повишена бойна готовност и затвори някои от пътищата в страната и изпрати специални части на границата. В отговор специалните части на Косово затвориха границата със Сърбия.

            Източник: «Данас», 31.07.2022

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Според проучване в 10 европейски страни от Европейски съвет за външни отношения (ECFR) 22% от населението трябва да се нанесе поражение на Русия, дори ако превъоръжаването доведе до съкращаване разходите за здравеопазване и образование. Втората група от 35% от населението иска бърз мир, дори, ако Украйна трябва да отстъпи територии.

Източник: GFP, 04.07.2022

Министрите на финансите на страните от ЕС одобриха изплащането на нова финансова помощ от 1 млрд евро за Украйна.

            Източник: Франс прес, 12.07.2022

ЕС ще предостави още 500 млн евро за доставки на оръжия и техника на украинските въоръжени сили, обяви президентът на Съвета на Европа Шарл Мишел след съвещание с външните министри на страните–членки в Брюксел.

            Източник: Focus.de, 18.07.2022

ЕС съобщи победителите в първия кръг от предложения на Европейския фонд за отбрана за съвместни проекти за научно–изследователска и развойна деност в областта на отбраната. Общо 61 проекта ще бъдат субсидирани с почти 1,2 млрд евро. Почти 700 компании получават финансова подкрепа от ЕС за рлазвитие на нови военни технологии.

            Източник: EST, 22.07.2022

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Латвийската фирма "Atlas Aerospace" ще увеличи производството до 700 дрона месечно, в сравнение със 100–те дрона преди войната. Те са предимно разузнавателни и pd хвърляне на малки бомби. Дроновете на "Atlas Aerospace" използват сменящи се честоти и са много търсени от украинските специални части. С това производство фирмата изпреварва холандския производител на дронове.

            Източник: Deutsche Welle, 13.07.2022

Тримата партньори Airbus Defence and Space GmbH, германските FCMS GbR и MBDA Deutschland GmbH искат да създадат съвместно предприятие с оглед на бъдещата бойна въздушна система (FCAS) и националните средства за развитие, които ще бъдат отпуснати за нея. Трите компании искат да придобият една трета от акциите в съвместен консорциум GbR. Това е научноизследователско и развойно сътрудничество между компании с различни компетенции, насочено към иновативни и бъдещи пазари.

            Източник: ESUT, 27.07.2022

На 04 август Космическото командване на САЩ  ще въведе в оперативна експлоатация четвъртия и последен спътник от системата за предупреждение за ракетно нападение SBIRS GEO 6. Агенцията за противоракетна отбрана и Агенцията за космическо развитие към Министерството на отбраната на САЩ работят по създаването на спътник, със сензор за проследяване на хиперзвукови и балистични полети в космоса. Разработката на сателита се води от L3Harris и Northrop Grumman.

            Източник: ULA, 28.07.2022

МВнР на САЩ одобри продажбата на 35 бойни самолети тип F-35A и съответния пакет към тях на Германия. Стойността на сделката е около 8,4 млрд долара. Тя трябва да се одобри и от Конгреса.

            Източник: ESUT, 29.07.2022

                                                          

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

САЩ  постигнаха пробив в създаването на първата хиперзвукова платформа. Хиперзвуковото оръжие, може да бъде пуснато в експлоатация още през следващата година, коментира Дъглас Буш, зам.-военен министър в ресор „Постижения, логистика и технологии“.

Източник: The National Interest, 04.07.2022

 

След съобщенията от официални източници от Москва, че руските въоръжените сили използват вече  електромагнитни пушки "Ступор", на които се дължи успешното елиминиране на дронове, се появи информация, че и Украйна има на въоръжение своя електромагнитна пушка KVS G-6, създадена от местна фирма и с обсег 3000 м, докато този на „Ступор“ е 2000 м.

            Източник: "Джерусалем пост", 06.07.2022

По данни на Пентагона успешно са тествани две хиперзвукови ракети. Те показват напредък след безбройните неуспешни тестове и опасенията, че САЩ изостават в тази сфера.

            Източник: Reuters vom 14.07.2022

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

В общо обръщение от посещението на президента Байдън в Израел беше отбелязано: "САЩ подчертават, че неразделна част от това обещание е ангажиментът никога да не бъде позволено на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и че са готови да използват всички елементи на националната си мощ, за да гарантират този резултат".

            Източник : Ройтерс, 14.07.2022

 Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Йозеп Борел в статия за Financial Times относно актуалното състояние на преговорите с Иран твърди, че след 15 месеца на интензивни, конструктивни преговори във Виена и взаимодействия с участниците в Съвместния всеобхватен план за действие и САЩ, пространството за допълнителни значителни компромиси е изчерпано. Постигнати са конкретни текстове, вдигане на санкциите, ядрените стъпки, което е най–добрата възможна сделка.

            Източник: Financial Times, 26.07.2022

▪ Специалният представител на САЩ за Северна Корея Сунг Ким каза, че Северна Корея е тествала безпрецедентен брой ракети тази година - 31 в сравнение с 25 през цялата си последна рекордна година, 2019 г. Северна Корея може да подготвя седми ядрен опит.

       Източник: агенция KCNA, 27.07.22

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Министърът на отбраната на Русия e докладвал на Путин, че една стратегическа военна цел е постигната: според това руските войски напълно са превзели района на Луганск в Източна Украйна.

            Източници: Epochtimes, AFP, 03.07.2022

Въздействието и ефектът от дроновете става все по-малък. „Електронната война и противовъздушната отбрана на Русия са по-добре организирани и оборудвани в сравнение с първите месеци на войната“, казва Самуел Бендет от изследователския център на ВМС на САЩ. Те биват лесно сваляни или заглушавани.

            Източник: Business Insider, 05.07.2022

▪ Малобройни екипи от ветерани  от американските специални сили обучават украински военни в близост до фронтовата линия и планират провеждането на бойни операции. Те са с опит от Афганистан, Етиопия, Египет, Сомалия и Йордания.

Източник: «New York Times», 05. 07.2022

▪ Бившият главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав смята, че Украйна сега може лесно да удари Кримския мост с наскоро доставените й крилати ракети "Харпун" обсег до 200 мили /

Източник: The Times, 08.07.2022

▪ След срещата на върха на НАТО от Съвета на САЩ за външни отношения се появиха критични коментари за необходимостта от „дипломатическа стратегия“ с цел спиране на огъня в Украйна. Дни след това National Interest обърна внимание, че Украйна трябва да обмисли възможността да направи отстъпки пред Русия, тъй като продължителният конфликт застрашава оцеляването на страната.

            Източник:GFP 04.07. National Interest 08.07.

 

▪ „Навлизаме във фаза на войната, в която остро се чувства недостигът на тежки оръжия и артилерия. Съотношението на руската към украинската артилерия е 8 към 1, а това е огромен недостатък.“, заяви говорител на международния легион на Украйна Магроу.

            Източник: Der Spiegel, 11.07.2022

▪ Според военни експерти / Gustav Gressel, „t-online."/ планираното от три–четири седмици голямо контранастъпление на украинските ВС в южната част на страната е по–добре да се проведе едва през септември или октомври с по-добре обучени доброволци и с повече оръжия, доставени от Запада. При успех и превземане на град Херсон, това би било стратегическо предимство за Украйна.

            Източник: focus.de, 12.07.2022

▪ Констатира се вече ефекта от използването на доставените досега 12 реактивни системи за залпов огън М142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems). Украйна успява да порази руски цели зад линията на фронта /обсег на ракетите 80 км/ и с по–голяма точност и да разстрои действията на руската артилерия.  Експерти твърдят обаче, че броят  им е прекалено малък, за да обърнат хода на бойните действия.   

            Източник: Уолстрийт джърнъл, Франс прес, 12.07.

▪ Говорителката на МВнР на РФ Мария Захарова обвини САЩ и други западни държави, че „провокират изостряне на украинската криза“. Те „опасно балансират на ръба на  открита конфронтация, а това означава пряк въоръжен конфликт между ядрени сили“.

            Източник: Франс прес, 12.07.2022

▪ Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в първото си от началото на войната интервю за британския Таймс съобщи, че президентът Володимир Зеленски е издал заповед за връщане на окупираните земи. /В предварителната информация ставаше дума за планиране на мащабна операция в райони на Херсонска и Запорожка области./ Плановете на Украйна предвиждат създаването на почти „милионна армия“.

            Източник: The Times, 13.07.2022

▪ На 14. 07. президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява на правителството да въвежда специални мерки за военни операции в чужбина. С това отделни сектори могат да бъдат задължени с доставки за въоръжените сили. Работниците могат да бъдат задължени да работят извънредно.

            Източник: Focus.de, 14.07.2022

▪ Посолството на САЩ в Киев предупреди за руси ракетни удари в цялата страна и призова всички американски граждани да напуснат страната.

            Източник: ua.usembassy.gov,15.07.2022

По време на втората инспекция на руските сили в Украйна министърът на отбраната Сергей Шойгу заповяда „разширяване на действията на армейските групировки във всички направления на нападение, за да лиши режима в Киев от възможността за по-нататъшни масирани артилерийски и ракетни атаки върху инфраструктурата и цивилните в Донбас и в други региони“. След оперативна пауза и прегрупиране руските сили подновиха атаките си в източната част на страна.

            Източник: Focus.de, ISW, 16.07.2022

▪ Шефът на украинското военно разузнаване заяви, че с ракетните системи за залпов огън HIMARS и M270 могат да бъдат атакувани цели и в Крим. Киев иска от САЩ и ракети с обсег от 300 км. Вашингтон се опасява, че Русия би могла да ги обяви за страна във войната.

            Източник: magazin.de, 17.07.22

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Володимир Хаврилов по време на посещение във Великобритания заяви пред The Times:  „Рано или късно ще имаме достатъчно ресурси, за да атакуваме Русия в Черно море и Крим“. В момента се уточнява със съюзниците дали при атаките срещу Крим да се използват и западни оръжия. Но не може да се изключи и дипломатическо репатриране на Крим.

            Източник: ntv.de, 19.07.2022

▪ ВВС на Украйна са заявили искане за придобиване на мобилна батарея за ПВО NASAMS /девет пускови установки, всяка от които изстрелва по 6 ракети, комплекс за насочване и 3 радиолокационни станции/ директно от производителя, с което може да увеличи възможностите за противовъздушна отбрана

            Източник: tsn.ua, 19.07.2022

 

▪ Директорът на ЦРУ В.Бърнс изнесе данни за загубите на руската страна във войната.

От началото на войната са загинали около 15 000 руски военни, а тройно повече били ранени.

            Източник: Focus.de, 21.07.2022

▪ Русия харчи около 400 млн. долара на ден за войната в Украйна. Ежедневните разходи за издръжка на войските са около 20 милиона долара на ден. Руската армия изстрелва по около 20 ракети срещу Украйна на ден. Цената им варира от няколкостотин хиляди долара („Точка-У“, Х-59) до 10 милиона долара и повече (Х-101, Х-47 „Кинжал“). Приблизителните разходи за поддържане на тила са 50-100 милиона долара на ден.

            Източник: Forbes. 21.07.2022

В периода между 5 и 20 юли са били унищожени три пускови установки и една транспортно-зареждаща машина за реактивните системи за залпов огън "HIMARS“, по данни на МО на РФ.

            Източник: Ройтерс, 23.07.2022

▪ Украинските ВС подготвят контранастъпление в направление на пристанищния гр. Херсон, който е от стратегическо значение. Операцията ще е едно от най–амбициозните  и значими военни действия в досегашната война и може да промени баланса на силите на южния фланг на фронта.

            Източник: The New York Times, 25.07.2022

След първоначалното успешно използване на ракeтните системи HIMARS, намаляване на жертвите в сраженията и подготовката на контранастъпление в направление Херсон, все повече експерти считат, че може да се говори за начало на трета фаза на войната.

            Източник: Блумберг, 25.07.2022

Москва иска правителството на Украйна да бъде свалено, заяви руският външен министър Лавров. С това руското ръководство за пореден път затяга позициите си във войната в Украйна. Лавров също противоречи на собствените си изявления от април. „Нямаме намерение да сменяме режима в Украйна“, каза тогава в интервю руският първи дипломат.

            Източник: ZDF, 25.07.2022

▪ Руските военни започнаха да използват нов разузнавателен комплекс на базата на фронтовия бомбардировач Су-34 в рамките на войната в Украйна, съобщи информиран източник за РИА Новости.

            Източник: РИА Новости, 26.07.2022

За пет месеца от началото на войната в ЕС са влезли 7 млн украинци, но 4,3 млн са се върнали в родината си, съобщи Европейската комисия. В училищната система на страните членки са интегрирани почти 500 000 деца.

            Източник:  www.zdf.de, 28.07.2022

Броят на цивилните жертви в Украйна според данни на ООН към 25 юли са: 4889 убити, от които 348 деца и 6475 ранени украинци, от които 560 деца.

            Източник: Statista Research Department, 28.07.2022

Намерението на германското правителство да достави на Украйна обширен пакет за защита от ядрено, биологично и химическо оръжие почива на оценката, споделяна и от НАТО, че такова би могло да се използва от руската страна. Украински военни са преминали вече обучение на т.н. системи HEP70.

            Източник: businessinsider.de, 29.07.2022

В първия телефонен разговор между Антъни Блинкен и Сергей Лавров от началото на войната по искане на американската страна за размяна на затворници, руският външен министър е заявил, че помпането на Украйна с оръжия на САЩ и НАТО удължава конфликта и умножава жертвите. Блинкън отправи и предупреждение срещу плановете на проруските власти в Херсон и Запорожието да проведат наесен референдуми за присъединяване към Русия и заплаши, че Русия ще плати съществена допълнителна цена.

            Източник: Асошиейтед прес и ТАСС, 30.07.2022

 

▪ Бившият шеф на външното разузнаване на САЩ Дейвид Петреъс казва, че е все по-вероятно украинските сили да си върнат голяма част от територията, ако не и цялата "Предпоставка за украинския успех обаче е НАТО "и други западни страни" да продължат да "предоставят ресурси със сегашните темпове".     

            Източник: Bild Zeitung, NTV, 30.07.22

ИРАН – САЩ

▪ При посещението си в Израел американският президент Байдън заяви, че е готов да използва "в краен случай" сила срещу Иран - очевидна  стъпка в посока на приемане на призивите на Израел Техеран да бъде приеман за "действителна военна заплаха" от страна на световните сили. Иран има техническия потенциал и възможности да произведе атомна бомба, признава и Камал Харази, шеф на Стретегическия съвет.

            Източник: Франс Прес, 17.07.2022

ТАЙВАН

▪ На Форума за сигурност в Колорадо директорът на американското разузнаване Бил Бърнс допусна, че вероятността Китай да предприеме действия по отношение на Тайван до края на годината е малка, въпреки че според някои наблюдатели такъв ход е възможен след конгреса на управляващата комунистическа партия по-късно тази година.

            Източник: Франс прес, 21.07.22

 

НОВИ КНИГИ

Новите предизвикателства пред Европейския съюз  и България

Излезе от печат книгата „Новите предизвикателства пред Европейския съюз  и България“ от авторски колектив, съставител проф. Борислав Градинаров. Сред 19–те анализи в нея са: „Общата политика за сигурност и отбрана“ от  Захарин Марков и „Стратегическият компас на ЕС и  развитието на българските отбранителни способности“ от Симеон Николов. Цената е 21 лв.

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България и източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

 

Съставил: С.Николов, 31. 07. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.08.2022