ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 52

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

О К Т О М В Р И   2 0 2 2 г.

НАТО

▪ Заявката на президента Зеленски за приемане на Украйна в НАТО по ускорена процедура е изненадало администрацията на американския президент Джо Байдън.

            Източник Politico, 01.10.2022

Във връзка с поисканото от украинския президент ускорено приемане на страната в НАТО, „предстоят значителни препятствия, тъй като приемането на държава изисква единодушно съгласие от всичките 30 членки на алианса, а  би било много малко вероятно НАТО да приеме страна, впримчена във война."

            Източник The New York Times, 02.10.2022

▪ Президентите на 9 страни–членки на НАТО / Румъния, Полша, Северна Македония, Словакия, Челна гора, Чехия и Естония / подписаха съвместно изявление, в което категорично подкрепиха членство на Украйна в Алианса.

            Източник: ТАСС, 02.10.2022

▪ Във връзка със саботажните действия над „Сверен поток 1 и 2“ министърът на отбраната на Естония Хано Певкур предлага да се въведе подводно наблюдение, подобно на Еърполисинг. Експерти предлагат НАТО да събере и разположи екипи за противодействие, да засили присъствието на съюзническите сили в района на Балтийско море и Северно море, да създаде трета постоянна морска група на НАТО или SNMG3.

            Източници: Zeit Online, IMI-Aktuell, 07.10.2022

▪ На 12 и 13 октомври в Брюксел се проведе среща на министрите на отбраната на страните–членки на НАТО. Обсъдени бяха новата стратегическа концепция за възпиране и отбрана и операциите на НАТО и на ЕС. На срещата бе прието  създаването на обща система за противовъздушна отбрана.

            Източник: Zeit Online,13.10.2022

▪ На 13.10.2022 г. 14 съюзници от НАТО и Финландия подписаха писмо за намерение за разработването на „Европейска инициатива за небесен щит“ с цел да създаде европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на оборудване за противовъздушна отбрана и ракети от европейските нации. Ръководството й ще се осъществява от Германия.

            Източник: nato.int, 13.10.2022

НАТО ще достави на Украйна стотици системи за електромагнитно смущение т.н. Jammer срещу използваните от Русия ирански дронове, съобщи генералният секретар на НАТО Столтенберг на срещата на министрите на отбраната в Брюксел. Държавите от НАТО се договориха за по–добър контрол на критичната инфраструктура, по–конкретно в енергийната и подводната сфера както и за обмен на разузнавателна информация.

            Източник: tagesschau.de, 13.10.2022

Заявката на Украйна за ускорено приемане в НАТО бе "по-скоро пропагандистки ход". "Киев прекрасно разбира, че такава стъпка означава гарантирана ескалация до Трета световна война", заяви заместник-секретаря на руския Съвет по сигурността Александър Венедиктов.

            Източник: ТАСС, 13.10.2022

Италия пое командването на многонационалната бойна група на НАТО в България на церемония на 17 октомври 2022 г. с участието на президента Румен Радев и министъра на отбраната Димитър Стоянов, министъра на отбраната на Италия Лоренцо Герини и върховния главнокомандващ съюзническите сили в Европа (SACEUR), ген.Кристофър Г. Каволи. Създадена през март, бойната група в България се състои от около 1100 войници от България, Гърция, Италия и САЩ, една от осемте многонационални бойни групи на НАТО /в Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия/.

            Източник: nato.int, 18.10.2022

На 20-21 октомври Военният комитет на НАТО беше в Турция, за да посети Съюзното сухопътно командване (LANDCOM), Корпуса за бързо разгръщане на НАТО в Турция, Многонационалния съвместен военен център и Центъра за върхови постижения в морската сигурност.

            Източник: nato.int, 22.10.2022

По време на посещението си в Сърбия на 27 и 28. 10. председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Бауер обсъди  актуалната ситуация със сигурността в Западните Балкани и нарастването на злонамерените дейности, като кибератаки, хакерство, дезинформация, сплашване и други дестабилизиращи дейности. Адмирал Бауер изтъкна, че  „НАТО напълно зачита политиката на Сърбия за военен неутралитет. Сътрудничеството между НАТО и Сърбия се основава на сила и взаимно уважение“.

            Източник: nato.int, 29.10.2022

САЩ 

▪ Съединените щати са активирали мрежата си от сателити, за да проследят евентуалния курс на торпедо „Посейдон“ от  руската ядрена подводница K-329 "Белгород", за която се установило, че е в движение във водите на Арктика.

            Източници: "Ла Република",20minutos, 02.10.2022

▪ Според бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, ако не започнат незабавно мирни преговори между Русия и Украйна, ще се стигне до Трета световна война.

            Източник: ТАСС, 09.10.2022

▪ Министерството на здравеопазването закупува за 290 млн долара лекарството Nplate (Romiplostim) срещу предизвикано от облъчване кървене. Президентът Байдън обяви, че рискът от ядрен „Апокалипсис“ е толкова висок, както по времето на Кубинската криза през 1962 г.

            Източник: epochtimes.de, 09.10.2022

▪ След руския масиран ракетен обстрел в Украйна президентът на САЩ Байдън в телефонен разговор с президента Зеленски обеща да изпрати „модерни системи за противовъздушна отбрана“. Той увери, че САЩ застават още по–решително на страната на Киев.

            Източник: ZDF, 11.10.2022

▪ Делът на американците, които биха били „изключително загрижени“ или „много загрижени“, ако Украйна загуби войната, спадна до 38 процента през септември. През май все още беше 55 процента. Сред републиканците 32 процента в голяма степен губят интерес към войната и считат, че САЩ  прекалено подкрепят същата.

 Източник: Washington Post, 12.10.2022

Администрацията на Джо Байдън публикува стратегия за национална сигурност на САЩ, съобщава CNBC. В статията се отбелязва, че американският президент вижда Русия като непосредствена опасност, а Китай като дългосрочна заплаха. Тя очертава три приоритетни области: инвестиране в основните източници на силата на САЩ, работа със съюзници и партньори за справяне с взаимните предизвикателства и определяне на правилата за търговия , икономика и нововъзникващи технологии.

            Източник: Foreign Policy 12.10.2022

 

▪ Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс изрази безпокойство от честата „ядрена“ реторика на Путин. Но всяка заплаха от подобно естество трябва да се взема насериозно. „Трудно е да се каже“, дали руският държавен глава „се колебае“ да използва ядрени оръжия.

            Източник: CBS, 15.10.2022

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по повод евентуална среща с президента Путин: „Смятам, че той е извършил военни престъпления и затова не виждам причина да се срещам с него сега“.

              Източник: Politico, 18.10.2022

Бившият президент на САЩ Барак Обама /2009–2017 г./ в интервю заяви: „Ние не трябва да казваме на украинците до къде трябва да стигнат и какви отстъпки трябва да направят. Важно е да ги подкрепим финансово, военно и чрез нашето разузнаване. Има линии, които ние сами трябва да определим – САЩ, НАТО и др., като се има предвид, че конфликтът между Русия и Украйна може да ескалира в конфликт Русия – САЩ – НАТО“.

            Източник: Fox News, 19.10.2022

 

Очакват се  трудности при приемането на допълнителна помощ за Украйна, ако Републиканската партия спечели долната камара на Конгреса.

            Източник: "Файненшъл Таймс", 20.10.2022

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу на 21.10. настоя за запазване на каналите за комуникация по време на продължаващата война. Преди това двамата са обсъдили „актуални въпроси на международната сигурност, включително положението в Украйна“.

            Източник: AFP, 21.10.2022

На 26 октомври американската телевизия CNN съобщи, че ръководителят на американската разузнавателна агенция ЦРУ Уилям Бърнс е посетил тайно Украйна по-рано този месец.

            Източник: RTDE, 27.10.2022

Модернизираните ядрени бомби B 61-12 , които трябваше да заменят старите такива в Европа през пролетта на 2023 г. ще бъдат доставени по–рано – още през декември 2022 г. , което се свързва с напрежението между САЩ и Русия.

            Източник: Politico  и  ТАСС, 27.10.2022

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи, че в началото на ноември ще доставят на Украйна усъвършенствани системи за ПВО NASAM и ще обучат съставите за тях. Освен това, САЩ изпращат поредния пакет военна помощ, който е на стойност 275 млн дол. и съдържа главно боеприпаси за доставени вече оръжейни системи като например артилерийско ракетната такава ХАЙМАРС. Общата помощ на САЩ от началото на войната достигна 18 млрд дол.

            Източник: Асошиейтед прес, 27.10.2022

 

ФРАНЦИЯ

▪ Министърът на отбраната съобщи, че Франция ще подсили мисията си в Румъния с танкове „Льоклерк“ и БРМП, а мисията си в Литва – с изтребители „Рафал“. През 2023 г. ще изпрати лека пехотна рота с военни машини „Грифон“ в Естония.

            Източник: Франс прес, 11.10.2022

 

▪ Франция няма да отговори с ядрени оръжия, ако Русия ги използва срещу Украйна, заяви френският президент Еманюел Макрон.

             Източник: France 2, 12.10.2022

▪ Бившият френски президент Никола Саркози констатира: „Ние танцуваме на ръба на вулкан“. Даваме все повече и повече милиарди за закупуване на оръжия.  Въз основа на кой член от европейските споразумения председателят на комисията Урсула фон дер Лайен се смята за компетентна по въпросите на доставките на оръжия и външната политика?"

Източник: "Журнал дьо диманш", 23.10.22

▪ След отказа на междуправителствените консултации президентът на Франция Макрон и канцлерът на Германия Шулц проведоха спешна кризисна среща в Париж. Сред спорните въпроси бяха най–скъпият оръжеен проект на ЕС, бъдещето на военновъздушната система FCAS, както и съдбата на планирани боен танк MGCS.

            Източник: GFP, 26.10.2022

ГЕРМАНИЯ

▪ Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт за първи път посети Украйна. На 01.10. в Одеса се проведе срещата й с украинския й колега Олекси Резников. Ламбрехт съобщи, че до дни ще бъде доставена системата  за ПВО Iris-T SLM, но по въпроса за танковете, по който Украйна критикува остро Германия, даде отрицателен отговор. Тя бе въздържана и по молбата на президента Зеленски за ускорено приемане на Украйна в НАТО.

            Източник: businessinsider.de, 02.10.2022

Въпреки че задължителната военна служба е формално само преустановена, но де факто отменена и не може да се възстанови. С фактическото премахване на наборната повинност приключи и интеграцията на въоръжените сили в обществото. Следващият проблем е липсата на резервисти. Военните експерти правят извода, че само със заявеното от канцлера Шолц финансиране, не могат да се постигнат поставените цели за широко щатно покритие, което няма да бъде възможно без наборен състав.

            Източник: OVMagazin, 05.10.2022

Запасите от боеприпаси в Германия биха стигнали за 1–2 дни бойни действия, ако интензивността им е като тази в Украйна. Според изискванията на НАТО резервите трябва да стигнат за минимум 30 дни. За попълване на боеприпасите са необходими поне 20 млрд евро. Освен това липсват достатъчно складове за боеприпаси. Само 4 седмици след изпращането за Украйна на немските гаубици 2000, същите вече са „замлъкнали“, съобщават украинците.

             Източник: businessinsider.de, 09.10.2022

С изменение и допълнение в Закона за износ на оръжие правителството на Германия поиска изцяло да се премахне принципа да не се доставя оръжие в кризисни зони, който вече бе изоставен с подкрепата за Украйна. Досега федералното правителство можеше да наложи вето. В бъдеще това ще се замени с решение на мнозинството.

            Източник: Handelsblatt, 16.10.2022

Министерството на отбраната преработва списъка с проекти, финансирани по специалния фонд от 100 млрд евро поради това, че парите не стигат. Отделни проекти ще бъдат прехвърлени за по–късни периоди или съкратени. Т.н. няма да се поръчват повече от поръчаните вече 4 фрегати 126.

            Източник: handelsblatt.com, 31.10.2022

НОРВЕГИЯ

▪ Норвегия ще приведе  армията си в повишена бойна готовност от 01. ноември в „Това е най-тежката ситуация със сигурността от няколко десетилетия“, каза министър-председателят Йонас Гар Стоере.  Началникът на отбраната генерал Ейрик Кристоферсен очаква повишеното ниво на бойната готовност да продължи една година, "вероятно повече".

            Източник: Ройтерс, 31.10.2022

ПОЛША

Великобритания и Полша проучват възможно сътрудничество в разработването на ракета с наземно изстрелване с голям обсег в рамките на укрепване на връзките им в отбранителния сектор. Двете нации обявиха намерението си да разгледат формирането на партньорство в края на посещението на 5 октомври в Полша на британския министър на отбраната Бен Уолъс за разговори с неговия полски колега Мариуш Блашчак.

            Източник: defensenews.com 05 10 2022

▪ Президентът на Полша Анджей Дуда е изразил мнение, че има потенциална възможност страната му да приеме на своя територия ядрени оръжия.

            Източници: "Гардиън", Gazeta Polska, 06.10.2022

РУМЪНИЯ

▪ Министърът на отбраната на Румъния Василе Динку е критикуван заради позицията му, че „страните по света, НАТО и САЩ трябва да преговарят за гаранции за сигурност на Украйна. Преговорите представляват единственият шанс за прекратяване на войната в Украйна.“ Има вероятност дори да загуби поста си.

            Източник: romania-insider.com, 14.10.2022

 

ГЪРЦИЯ

Гърция ще разположи първите 6 от общо 40 бойни бронирани машини „Мардер“, които получи от Германия, на североизточната част на гръцко–турската граница. Канцлерът Щолц подчерта, че партньорът в НАТО има право да ги разположи където пожелае. Задължението на Гърция бе да предаде 40 стари машини от съветски тип BMP-1 на Украйна.

            Източник: focus.de/politik/ausland, 27 10 2022

ТУРЦИЯ

▪ Министърът на отбраната на Турция Хулусу Акар коментира военната техника на гръцки острови с демилитазиран статут, като заяви, че Турция няма да отстъпи нито в преговори, нито на терен и че са дадени съответните ясни инструкции на турските ВМС и ВВС.

            Източник: "Миллиет", 06.10.2022

▪ Изказванията на турския президент Ердоган на срещата на Европейската политическа общност в Прага предизвика бурна реакция от гръцка страна. Премиерът Мицотакис призова турския президент да не поставя повече под въпрос суверенитета на гръцките острови и без екстремна реторика да стигнат до разбирателство и диалог, присъщи на отговорни правителствени ръководители.

            Източник: tanea.gr, 07.10.2022

В отговор на вдигането на оръжейното ембарго на САЩ върху Република Кипър Турция е разположила бойни дронове в Севернокипърската турска република. Възможни са нови доставки, заяви президентът Ердоган.

            Източник: „Милиет“, 08.10.2022

▪ На шестата среща на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия в Астана, Казахстан, президентът на Турция Ердоган призова за продължаване на диалога за постигане на „незабавно прекратяване на кръвопролитието“ в Украйна.

            Източник: anadolu ajansi, 13.10.2022


▪ Преди срещата между Путин и Ердоган в рамките на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия в Астана турският президент беше обявил, че ще постави въпроса за преговори за Украйна, но за голяма изненада акцентът е бил върху икономически, енергийни теми и двустранни теми.                                          

            Източник: Epoch Times,13.10.2022

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

На 07. Октомври в Литва, в близост до военната база Рукла започна военно учение на новосформираната бригада на НАТО в състав между 3000 и 5000 души с участието на Германия, Италия и Литва. Германия е водеща нация и осигурява щаба, оръжията и боеприпасите, които ще бъдат на постоянно съхранение в Полша.

            Източник: focus.de, 07 10 2022

▪ От 17 до 30 октомври се проведе ежегодното учение "Steadfast Noon" с участието на  14 държави и  60 самолета– изтребители от четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети-танкери. Участваха американски бомбардировачи с далечен обсег на действие B-52. Тренировъчните полети се проведоха над Белгия, както и над Северно море и Великобритания.

            Източник: nato.int, 30.10.2022

Въоръжените сили на Руската федерация, са провели тренировки, в хода на които са отработени задачи за нанасяне на масиран ядрен удар в отговор на ядрен удар на противника“.  Участвали са мобилен наземен ракетен комплекс на стратегическите ракетни войски "Ярс", стратегическа ракетна подводница на Северния флот "Тула" и два стратегически ракетоносеца с голям обсег Ту-95МС . Всички цели в далекоизточния полигон Кура са били успешно поразени. По време на събитието са били проверени степента на готовност на органите за военно управление и уменията на ръководството и оперативния състав за организиране на управлението на войските“

            Източник: "РИА Новости".26.10.2022

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ На ежегодния политико-военен форум, занимаващ се с проблемите на глобалната, евроатлантическа сигурност и сигурността в Югоизточна Европа, проведен на 07 октомври в Черна гора, заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви: „НАТО и съюзниците от НАТО са решени да продължат нашата подкрепа за мира и стабилността на Западните Балкани“ Той приветства неотдавнашната улеснена от ЕС свобода на движение между Белград и Прищина и подчерта значението на ръководената от НАТО мисия KFOR за Косово.

            Източник: nato.int 07.10.2022

▪ След срещата на министрите на отбраната генералният секретар на НАТО Столтенберг сподели пред журналисти, че е имало нови изявления от страна на някои държави за увеличаване на подкрепата за мисията Кейфор в Косово. Според него се констатира нарастване на напрежението в Косово.

            Източник: nato.int, 13.10.2022

Генералният секретар на НАТО и румънският премиер обсъдиха сигурността в Черно морe. Столтенберг подчерта, че НАТО засилва присъствието си от Черно до Балтийско море, включително с бойни самолети от Канада и хиляди френски, белгийски, холандски и американски войници. Той отбеляза, че войната на Русия срещу Украйна „е превърнала части от Черно море във военна зона“.

            Източник: nato.int, 26.10.2022

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ В ход е формиране на „Мисия на Европейския съюз за военна помощ", чиято цел е подготовките на украински военни в  отделните държави до бъдат обединени.  Планира се  до 15 000 украински войници а да преминат обучение и допълнителна подготовка извън Украйна възможно най-бързо, а 3000 украински войници трябва да преминат специализирано обучение, например тактическо бойно обучение за командири.

            Източник:  Der Spiegel, 02.10.2022

 

▪ На 06.10. в Европейския парламент беше гласувано обръщение към всички държави да приемат допълнителни строги санкции срещу Русия и да предоставят военна помощ според нуждите на Украйна. Осъдени бяха заплахите за използване на ядрено оръжие като безотговорни и бе отправено настояване за бърз отговор, ако те бъдат изпълнени.

            Източник: europarl.europa.eu 06.10.2022

▪ ЕС ще обучи около 15 000 украински войници до настъпващата зима. За целта ще бъдат изградени 2 центъра – в Полша и в Германия. Украинското правителство още през септември е отправило молба за подготовката на 45 000 души, т.е. до 9 бригади. ЕС ще увеличи и военната помощ през следващите месеци. Обсъждат се 10 до 12 млрд евро до 2027 г.

            Източници: businessinsider.de, Welt am Sonntag 09.10.2022

ЕК отхвърли обвиненията за българско участие в атаката срещу Кримския мост като недостоверни.

            Източник: ec.europa.eu,  10.10.2022

Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха мисия за военна подготовка на около 15 000 украински войници в рамките на 2 години, като начало в Полша и Германия.

Източник: dpa, 14.10.2022

Съветът на ЕС одобри шести транш финансова помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. С него общата помощ достига 3,1 млрд. евро.

            Източник: dpa, 16.10.2022

Франция е засегната  и обидена от  предложението на канцлера на Германия Шолц за създаване на европейска система за противовъздушна отбрана. Сега 15 държави искат да участват, но не и Франция, която разработва решение с Италия.

Източник: ZDF, 20.10.2022

 

На конференцията посветена на възстановяването на Украйна  Фон дер Лайен потвърди ангажимента на ЕС, че ще отпуска по 1,5 млрд. евро месечно на Киев. Според нея за дългосрочното възстановяване на Украйна ще са необходими над 350 млрд. евро. За възстановяване на енергоснабдяването ЕС ще отпусне 1млрд евро.

 

Източник: europa.eu, 25.10 2022

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Един от основните пропуски в сигурността на Европа е нейната свръхзависимост от Китай. Мюнхенският аналитичен институт за икономически изследвания съобщи, че почти половината от индустриалното производство в Германия зависи от доставката на критични ресурси и материали от Китай. Този проблем само ще се задълбочи с времето, тъй като новото поколение военна техника ще се нуждае от най-новите технологии.

            Източник: Politico, 11.10.2022

От 11 до 13 октомври се проведе стратегическата конференция в Messe Essen с фокус върху военната подкрепа за НАТО в т.нар. системно съперничество. Присъстаха около 300 лидери от страните от НАТО, сред които високопоставени военни, представители на правителствата, стратези и представители на оръжейната индустрия. Спонсори бяха Lockheed Martin, General Atomics, Raytheon Systems, Thales, Airbus Defense и Германския аерокосмически център и др.

Източник: www.japcc.org, 13.10.2022

Специалният фонд за насърчаване на страните от ЕС да купуват оръжия за Украйна, който разполага с 5,7 милиарда евро, е на изчерпване. Полша вероятно ще получи само част от разходите си през следващата година. Португалия и Словакия ще получат плащания по-късно тази година. Раздразнение и разочарование има сред страните–членки. „Фондът е важен и искаме да го удвоим, ако е възможно“, каза словашкият външен министър Растислав Качер.

            Източник: Politico, 15.10.2022

Китай използва американски технологии, за да разшири програмите си за хиперзвукови и ракетни оръжия. Тези усъвършенствани софтуерни продукти се придобиват от военни организации чрез частни китайски компании, които ги продават въпреки американския контрол върху износа.

            Източник: The Washington Post vom 17.10.2022

Командващият сухопътните сили на Румъния заяви, че западната военнопромишлена база трябва да започне да се премества на източния фланг на НАТО. Това е възможност за промишлеността да тръгне да се адаптира, да бъде гъвкава в глобален план, но също така да се възползва от възможността за развитие на бизнеса, да набави капацитет на съюзниците и да произвежда оборудване и логистика.

            Източник: Defense One, 27.10.2022

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Във връзка със забелязаните на 04.10. „светлинни лъчи“ над европейската част на Русия експерти коментират, че най–вероятно става дума за провеждане на експеримент с най–новото руско супероръжие лазерната система  „Пересвет“, което е много удачно като антисателитно такова и е способно да нанесе поражения на вражески спътници в орбита.

            Източник: ria.ru, 05.10.2022

▪ Американската отбранителна компания General Dynamics представи обновена версия на танка "Ейбрамс". Новият "Abrams X" ще има 30-милиметрово оръдие вместо картечница, което ще може да се управлява от вътрешността на танка. Предполага се, че благодарение на хибридното задвижване той ще изразходва по-малко гориво.

            Източник: .businessinsider.de, 13.10.2022

▪ Компанията Northrop Grumman и ВВС на САЩ ще представят новия високотехнологичен стелтбомбардировач B-21 Raider на 02. декември, а първият му полет ще се състои през 2023 г. Плановете са  за придобиване на поне 100 самолета.

            Източник: northropgrumman.com,21.10.22

▪ Бундесверът иска да закупи 60 тежки транспортни вертолети от Chinok от САЩ на обща стойност 6 милиарда евро. Проектът е един от най големите, финансиран от 100–те милиарда специален фонд. САЩ са предупредили германската страна, че при този специален модел има някои значителни финансови и технически рискове.

            Източник: businessinsider.de, 25.10.2022

▪ Все по–често се появяват оръжия, изготвени от 3D-принтери, което поставя органите за сигурност пред нови предизвикателства. Защитниците на свободното притежаване на оръжия вярват, че именно с тази нова технология постигат целите си.

            Източник: deutschlandfunk.de, 25.10.2022

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична хиперзвукова ракета в посока Изток, която според министъра на отбраната на Япония е прелетяла 4600 км /най–дългото разстояние досега/ и е достигнала максимална височина 1000 км. Резолюции на ООН забраняват опити с балистични ракети с какъвто и да е обсег. Южна Корея и САЩ се опасяват, че Северна Корея би могла за първи път след 2017 г. да предприеме ядрен опит.

            Източници: ДПА, Ройтерс и др., 03.10.2022

На 04.10. 2022 на заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН руски дипломат прочете заявление на департамента по неразпространение и контрол на въоръженията в МВнР, в което се предупреждава, че използваната от САЩ гражданска инфраструктура в космоса за военни цели, представлява непосредствено участие във военни конфликти, а квазигражданската инфраструктура може да стане законна цел на ответен удар.

                   Източник:  e-news.su, 04. 10. 2022     

Северна Корея е изстреляла повече от 30 балистични ракети през 2022 г., най-многото, което някога е изстреляла за една година, и продължава да постига напредък в програмата си за ядрени оръжия΄

                   Източник: Defense News, 20.10.2022

Япония, Южна Корея и САЩ заплашиха с последствия, ако Северна Корея проведе следващ опит с ядрено оръжие, каза външният министър Чо Хюн-донг на пресконференция в Токио.

                 Източник: Ройтерс, 26.10.2022

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ Украинският полковник Виктор Кевлюк, експерт от Центъра за отбранителни стратегии, в интервю заяви: „За да освободим всички наши територии, са ни необходими още 8–9 месеца. Ще са необходими пет или шест настъпателни операции. Затова смятам, че войната ще продължи до следващата есен. След това ще има период ва следконфликтно уреждане.

                 Източник: РБК Украйна, 03.10.2022 

 

▪ Световноизвестният американски експерт по ядрени оръжия Ханс Мьолер Кристенсен счита, че САЩ и НАТО няма да отговорят с ядрено оръжие при евентуално използване на такова от Русия. Възможно е да реагират с кибератаки срещу руски командни центрове и контролни структури. Украинска офанзива за освобождаване на завзети области не застрашава държавната екзистенциалност на Русия.

            Източник:  Handelsblatt, 05.10.2022

Беларуските ВС няма да се намесят в украинската война, прогнозира лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановская. ВС на Беларус не са подготвени за инвазия. А и украинците са приятелска нация.

            Източник: Tagesspiegel vom 05.10.2022

▪ САЩ смятат, че Украйна се нуждае от пристанища на Азовско и на Черно море, източно от Крим и Херсон. Установяването на контрол върху гр. Херсон със сигурност ще попречи на Русия да завземе Одеса. Нещата ще бъдат окончателно решени след 6–8 месеца, смятат конгресменът Брад Шърман и сенаторът-демократ Крис Мърфи.

            Източник: Financial Times, 06.10.2022

▪ Призивът на президента Зеленски във видео–изказване пред института Лоуи в Сидни НАТО да нанесе превантивен ядрен удар срещу Русия, предизвика объркване. Дори администрацията на Байдън го критикува. Администрацията на Зеленски се опитва да смекчи ефекта.

            Източник: freiewelt.net, 07.10.2022

На 08. октомври бе взривена част от Кримския мост чрез взривяване на товарен автомобил /вероятно дистанционно/ и седем цистерни с гориво от влакова композиця /ударени от осколки/. Официални лица в Украйна направиха изявления, в които намекнаха за украинско участие. Михайло Подоляк - съветник на президента Володимир Зеленски заяви, че това е само "началото“. Вашингтон поуст, позовавайки се на информация от правителствени среди в Киев, съобщава, че саботажът е извършен от украинските специални служби.

            Източници: Франс прес, 08.10.2022

На 8 октомври президентът Путин създаде нов щаб на военното командване - Командването на обединената група на руските въоръжени сили в Украйна, оглавявано от армейски генерал Сергей Суровикин.

            Източник: ТАСС, 08.10.2022

Според експерти на „Financial Times“ има три възможности Русия да употреби ядрено оръжие: 1. Демонстративно над Черно море, под земята или в необитаем район; 2. Върху украинска военна цел или важна инфраструктура; 3. Срещу член на НАТО, включително САЩ. Генералният секретар на НАТО предупреди за тежки последици за Русия. Генерал Дейвид Петреус, бивш шеф на ЦРУ, вижда възможност за конвенционален ответен удар  за унищожаване на Черноморския флот на Русия.

            Източник: Business Insider, 09.10.2022

Само два дни след взрива на Кримския мост и след изявлението на зам.председателя на Съвета по сигурността Дмитри Медведев, че „единственият отговор на това престъпление може да бъде само директното унищожаване на терористите“, започнаха масирани ракетни удари по цели в 14 големи украински градове. Тъй като за саботажа на Кримския мост бе обвинена Украинската разузнавателна служба, се припомнят многократните предупреждения на Москва, че ще бъдат ударени командни центрове в Киев. Официално е обявена ликвидацията на 11 важни инфраструктурни обекта в 8 региона и Киев. На първо място – сградата на разузнаването. А също и 3 ТЕЦ–а.

            Източник: DPA, 10.10.2022

Масираните въздушни удари са продължили и на 11.10. с крилати ракети Х-101 и Х-55 (555), ракети "Калибър", изстреляни от Черно море, ракети с наземно базиране, както и безпилотни летателни средства – камикадзе. Общият брой на изстреляните ракети и БЛС на 10 и 11. 10. е надхвърлил 100, а според някои оценки до 150. Поразени били всички планирани обекти.

            Източник: ТАСС, 11.10.2022

След заседанието на Съвета по сигурността на 10.10. неговият зам.председател и бивш премиер Дмитрий Медведев е казал: "Първият епизод е изигран, ще има още. (...) Според мен целта трябва да бъде пълното разрушаване на политическия режим в Украйна."

            Източник: Le Monde, 10.10.2022

Александър Лукашенко обяви създаването на съвместна военна структура на Беларус с Русия, която ще бъде разположена на западната граница поради създалата се заплашителна ситуация. Задачата й ще се състои единствено в усилване защитата о отбраната на границата.

            Източник: die tageszeitung, 10.10.2022

Говорителят на Съвета по национална сигурност на САЩ Джон Кърби изрази пред CNN мнение, че руският тежък ракетен обстрел вероятно е бил подготвян много по–рано. Експлозията на Кримския мост може би е ускорила някои планове. Вашингтон няма данни Русия да активира ядрени оръжия или САЩ да трябва да променят поведението си.

            Източник: FOCUS online, 11.10.2022

▪ На срещата на Г–7 президентът на Украйна поиска подкрепа за развитие на въздушните способности на страната и сдържане на Русия– модерни и ефикасни системи за ПВО.

            Източник: Франс прес, 11.10.2022

След руската ракетна атака председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук поиска от американския конгрес доставки на тактически балистични ракети Atacms,  зенитни ракетни комплекси (ЗРК) NASAMS и бойни изтребители от четвърто поколение F-15 и F-16.

            Източник: Foreign Policy, 11.10.2022

Обявеното на срещата във формат Рамщайн и на „Срещата на министрите на отбраната на НАТО“, както и от генералният секретар на НАТО Столтенберг, открива ново измерение на помощта на НАТО Западната оръжейна помощ, която се извършва без краен срок и ще окаже решаващо влияние върху хода на войната. Според украинския министър на отбраната Алексий Ресников, „започва нова ера на противовъздушната отбрана“ с получаването на ПВО–системата IRIS-T SLM.

            Източник: Ню Йорк Таймс, 13.10.2022

Говорителят на МО на Беларус съобщи за създаването на съвместно военно формирование с Русия, чиято обща численост ще е по–малко от 9000 души. Военни наблюдатели обаче считат за малко вероятно влизане на Беларус във войната.

            Източник: dpa, 16.10.2022

Президентът на Молдова обяви, че Кишинев може да прехвърли за временно ползване на Украйна граничното село Гургулещи с петролен терминал, товарно и пътническо пристанище. Западът и Украйна не са против да използват Молдова за отваряне на втори фронт срещу Русия

            Източник: moldpres.md, 17.10.2022

Украинските ВС стартираха настъпателна операция в региона на Херсон. Руските ВС по собствени съобщения се изтеглят напълно от Херсон.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung vom 19.10.2022

Руският президент Владимир Путин обяви военно положение в четирите анексирани украински територии / Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области/ с подписване на съответния указ. Жителите вече могат да бъдат принудени да работят в отбранителната индустрия или да им бъде забранено да пътуват.

            Източник: RND, 19.10.2022

Пред участиниците насрещата на върха на ЕС в Брюксел президентът Зеленски благодари на германския канцлер Шолц за първата доставeна седмица по–рано система за противовъздушна отбрана Iris-T.

            Източнишк: focus.de, 20.10.2022

▪ Бившият директор на ЦРУ и бивш командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан Дейвид Петреъс предупреди, че САЩ и НАТО ще реагират остро на използването на тактически ядрени оръжия от страна на Русия по време на война. САЩ са разположили в Европа елитна въздушно-десантна дивизия Screaming Eagles заради ескалиращото напрежение между Русия и НАТО. 4700 военнослужещи са преместени за учения във военна база в Румъния, близо до украинската граница и са готови да  преминат на украинска територия, ако се наложи.

 

               Източник: L`Express, 23.10.2022

 

▪ Бригаден генерал Джон Лубас потвърди, че близо 5000 американски военни са разположени в непосредтсвена близост до украинската граница и подчерта, че това не е учебно развръщане и ще воюват срещу Русия.

            Източник: CBS News, 24.10.2022

▪ Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу разговаря на 23.10. с колегите си от Великобритания, Франция и Турция по повод на информацията, че Украйна се готви да използва мръсна бомба на своя територия. По същата тема е бил разговорът му и с Лойд Остин на 21.10. След разговор с украинския външен министър Дмитрий Кулеба държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече неверни твърденията на Сергей Шойгу.

            Източник: ТАСС, 24.10.2022

▪ Представител на МВнР на Русия предупреди, че спътниковата система Starlink, която участва в предаването на разузнавателни данни от САЩ в Украйна и осигурява на въоръжените сили на Украйна затворени комуникации, може да се превърне в легална военна мишена на руските въоръжени сили.

            Източник: ТАСС, 25.10.2022

Проучване на Киевския международен институт по социология (KIIS) от 21 до 23 октомври стигна до удивителното заключение, че 86 процента от анкетираните по телефона казват, че ще продължат да се бият, дори ако обстрелът на инфраструктурата продължи. Само 10 процента са за преговори, но на Изток са 29 процента. Проучването не е представително за цялата страна.

            Източник: KIIS 27.10.2022

 

▪ Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че само през първите два дни от операцията сателитите ICEYE са помогнали за откриването на повече от 60 единици руска военна техника. Той добави, че общо около 20 финландски космически апарата се използват в помощ на украинските въоръжени сили.

            Източник: Українські новини, 27.10.2022

 

▪ Пред дискусионния клуб "Валдай" Путин заяви, че не вижда никакъв политически смисъл в ядрен удар по Украйна. Бойните загуби на украинските въоръжени сили надхвърлят на моменти седем до десет пъти тези на Русия. Но по данни на украинския Генерален щаб общите загуби на руската окупационна армия от началото на войната достигат 69 220 души, пише украинският портал "Обозревател".

            Източник: БТА, 28.10.2022

▪ Според военното разузнаване на Украйна, Русия е мобилизирала около 220 000 души, а в руската групировка в Украйна действат 170 000 военнослужещи. Руската групировка в Беларус е само около 4300 войници. Освобождаването на Херсон било възможно до края на ноември. Освобождаването на Крим можело да стане през 2023 г.

            Източници: The Drive, БиБиСи, 28.10.2022

 

▪ Нападението на 29.10. срещу черноморския флот на Русия в Севастопол с т.н. подводни и въздушни дронове от Украйна с помощта на САЩ и Великобритания показва: нарастване на способностите при съвместни операции, постигане на политически ефект, бързо приспособяване на украинската страна към нови способи, намаляване на руския капацитет за отбрана на Крим, подценяване от руска страна на украинските възможности, необходимост Русия да преосмисли дислоцирането на силите  на ВМС.

            Източник: focus.de. 31.10.2022

▪ Според американският институт ISW, частичната мобилизация ще доведе до две вълни от руски войски, нахлуващи в Украйна– едната през следващите няколко седмици, а другата от пролетта на 2023 г. Това може да подготви почва за подновяване на настъпателните операции на руските сили след края на пролетното размразяване.

            Източник: focus.de, 31.10.2022

▪ След третата поредна ракетна атака над Киев на 31.10. руски медии се оплакаха от помощта на НАТО за работата на украинската ПВО чрез самолети над екваторията на Черно море, координирали, разузнавали и предавали данни за траекторията на руските  ракети.

            Източник: PAP, 31.10.2022

 

ПУБЛИКАЦИИ

Русия ескалира конфликта, подкрепата за Украйна се пропуква. Време е за преговори

https://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Rusiya-eskalira-konflikta--podkrepata-za-Ukrayna-se-propukva--Vreme-e-za-pregovori/296101/11/0

 

The new National Defense Strategy keeps the Pentagon’s focus locked on China

https://breakingdefense.com/2022/10/the-new-national-defense-strategy-keeps-the-pentagons-focus-locked-on-china/

 

ВИДЕО

 

 

НОВИ КНИГИ

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България и източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

 

Съставил: С. Николов, 31. 10. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                         Последна актуализация

  02.11.2022