ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21/22

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин  № 53

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Н О Е М В Р И   2 0 2 2 г.

НАТО

▪ На 04.11. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Турция. В разговора с президента Ердоган доминираха темите за турското вето по приемането на Финландия и Швеция в Алианса и войната в Украйна. Турция няма да ратифицира присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, докато двете страни не се съобразят с исканията й по кюрдските активисти.

Източници: rnd.de, ….. 04.11.2022

Тъй като мандатът на сегашния шеф на НАТО Йенс Столтенберг трябва да приключи следващата есен, споровете между съюзниците за това кой да го замести започнаха. Въпреки предупрежденията, че много често имената, които изплуват първи, не оцеляват след договарянето между 30-те членки на НАТО, един основен кандидат се е появил във Вашингтон: Кристия Фрийланд, 54, канадско-украински вицепремиер и министър на финансите на Канада“.

          Източник: The New York Times, 04.11.2022

На 9 ноември 2022 г. представители на над 30 нации партньори присъстваха на неформални семинари в централата на НАТО в Брюксел, за да обсъдят области от общ интерес. Заместник-председателя на Военния комитет генерал-лейтенант Ланс Ландръм подчерта, че глобалната ситуация изисква повече от всякога силни партньорства. Генерал-лейтенант Януш Адамчак изтъкна, че „Партньорите са ключови доставчици на сигурност, допринасящи за подобряване на сигурността и отбраната на НАТО, както и за поддържане на основан на правила международен ред. Като такива, те са основни и активни играчи в международен мащаб“.

          Източник: nato.int, 09.11.2022

След среща на посланиците на страните от НАТО на 16.11.2022 г., на която бе обсъдена експлозията в Източна Полша,  генералният секретар Столтенберг заяви, че няма индикации това да е резултат от умишлена атака и Русия да подготвя настъпателни военни действия срещу НАТО. Но това не е по вина на Украйна. Русия носи крайната отговорност.

          Източник: nato.int, 16.11.2022

▪ Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана подчерта пред Конференцията на Европейската система за анализ на стратегията и политиката (ESPAS), че „Силата на стандартизация“ на НАТО и неговият фокус върху оперативната съвместимост са две основни предимства, които също са от полза за отбранителната индустрия на ЕС. Той каза, че „в интерес на НАТО е европейските съюзници да имат по-силна индустриална база.

        Източник: nato.int, 18.11.2022

На 21. 11. Пред 68-ата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО (NPA) в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че 2% от БВП за отбрана трябва да се считат за праг, а не за таван“. Това ще бъде ще бъде важна тема на срещата на върха във Вилнюс догодина.

          Източник: nato.int. 21.11.2022

Двудневната среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, която се проведе за първи път от началото на войната в източноевропейска страна /Букурещ, 29/30.11.2022 г./ осъди „неприемливите действия на Русия, включително хибридни дейности, енергиен шантаж и безразсъдна ядрена реторика, които подкопават международния ред“, декларира, че „никога няма да признаем незаконните анексии на Русия, които грубо нарушават Устава на ООН и че ще продължим и допълнително ще засилим политическата и практическа подкрепа за Украйна“, подчерта, че „присъединяването на Финландия и Швеция ще ги направи по-безопасни, НАТО по-силен, а евроатлантическата зона по-сигурна“ и увери, че ще подкрепя партньорите в НАТО Босна и Херцеговина, Грузия и Република Молдова.

        Източник: nato.int, 30.11.2022

САЩ         

▪ Американският ядрен самолетоносач „Джордж Буш“  хвърли котва в пристанището на Сплит. Групата кораби с него се състои от ракетни крайцера, четири разрушителя и атомна подводница, носеща крилати ракети „Томахоук“.

Източник: агенция „Хина“, 05.11.2022

▪ Ударна военноморска група на САЩ, начело с новия ядрен самолетоносач USS „Джералд Форд“ пристигна в Европа. Във военноморската база Портсмут в Южна Англия акостира самолетоносач на ВМС на САЩ с около 90 самолета и хеликоптера, включително изтребители - бомбардировачи от пето поколение F-35C, придружен от ракетен крайцер, разрушители и атомна подводница.

           Източници:  Defense Journal и световни агенции, 15.11.2022

▪ САЩ създават „Група за подпомагане на сигурността в Украйна“ в гр. Висбаден Германия с цел контролиране на всички доставки на оръжие и военно обучение и подчертават дългосрочния характер на тази инициатива.

Източник: Associated Press, 05.11.2022

▪ Американската система за противоракетна отбрана не е в състояние да се противопостави на руските и китайски ракети, пише бившият съветник на Тръмп Джон Болтон. Необходимо е САЩ спешно да укрепят противоракетната си отбрана, призова той.

            Източник: The Wall Street Journal, 14.11.2022

▪ Ръководителят на американската агенция за външно разузнаване ЦРУ Уилям Бърнс се срещна с директора на руската СВР Сергей Наришкин в турската столица Анкара. След срещата, която първоначално е била пазена в тайна, New York Times цитира говорител на Белия дом, според когото Бърнс е предупредил Русия в Анкара да не използва ядрени оръжия в Украйна.

   Източник: Франкфуртер Алгемайне, 14.11.2022

▪ Шестнадесет сенатори от ДП и РП  призоваха президентската администрация на САЩ да преразгледа решението си да не доставя на Украйна високотехнологични модерни дронове Gray Eagle MQ. В писмо от 22 ноември те посочват, че дроновете, способни да летят повече от 24 часа и да носят четири ракети Hellfire или осем ракети Stinger, могат да „променят стратегическия курс на войната в полза на Украйна.

Източник: www.moscowtimes.ru, 22.11.2022

▪ Пентагонът представи киберстратегия и пътна карта, чието прилагане се очаква до 2027 г. и показа,  как министерството планира да защити чувствителна информация. Документите описват подробно повече от 100 дейности, способности и стълбове, необходими за постигане на нова парадигма за киберсигурност.

         Източник: defensenews.com, 22.11.2.22

▪ Генерал Патрик Райдър остро реагира срещу въздушните операции на Турция в Северна Сирия. Това е застрашило безопасността на американския военен персонал и постигнатото в борбата срещу „Ислямска държава“.

         Източник: Ройтерс, 24.11.2022

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Великобритания за първи път изпраща три хеликоптера тип Sea King в Украйна. Досега обучаваше хиляди украински  военни. Лошото икономическо и финансово състояние ограничава възможностите на правителството на новия премиер Риши Сунак.

    Източник: nzz.ch, 24.11.2022

ГЕРМАНИЯ

Министърът на отбраната Кристин Ламбрехт съобщи, че Германия планира  да помогне на Полша с отбранителна система Patriot след случая с ракетното попадение в Източна Полша. „Противовъздушната отбрана на алианса трябва да бъде подобрена“.

          Източник:   ZDF  21.11. 2022 г

На 20.11. германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт предложи подкрепа за Полша, включително със системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и изтребители „Юрофайтър“. Като част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО те трябва да се разположат на полска територия, а не на украинска, каквото предложение направи министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак.

     Източник:  dpa,  25.11.2022

Министърът на отбраната Кристине Ламбрехт признава, че преговори и дипломация са необходими, но Украйна трябва сама да реши кога и за какво да преговаря.

      Източник: Франкфуртер алгемайне, 29.11.2022

ЛИТВА

▪ Правителството на Литва очаква Германия да изпрати бригада с до пет хиляди войници за укрепване на източния фланг на НАТО до 2026 г. Литва планира огромни инвестиции през следващите няколко години, за да позволи разполагането на войски. Очакванията тези приготовления да бъдат реципрочни с ангажимент от страна на Германия  до срещата на НАТО през юли 2023 г.

     Източник: Tagesspiegel 11.11.2022

ПОЛША

▪ Полша вече разполага с повече танкове и гаубици от Германия и е на път да има много по-голяма армия, като целта е до 2035 г. тя да наброява 300 000 военнослужещи в сравнение с настоящите 170 000 в Германия. Днес полската армия наброява около. 150 000 души, като 30 000 от тях принадлежат към новите сили за териториална отбрана

     Източник: Politico, 21.11.2.22

▪ Руското разузнаване предупреждава: Полша се готви да завземе Западна Украйна

Ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че Варшава ще организира референдуми за преминаването на териториите и населението на Украйна под полски контрол. Полша продължава да се готви да поеме контрола над няколко региона на Западна Украйна, които са били част от полската държава между двете световни войни.

     Източник:  агенция РИА Новости

СЛОВАКИЯ

Правителството в Братислава поиска от НАТО да засили защитата на въздушното пространство на Словакия, след случая с попадението на двете украински ракети в Източна Полша. Германия разположи системите Пейтриът в Словакия още през април, но имаше аргументи, че това било излишно.

     Източник: Deutsche Welle, 22.11.2022

РУМЪНИЯ

▪ Румъния финализира одобрената през юни сделка като подписа договора за придобиване на 32 изтребителя F-16‚ втора ръка“ от Норвегия за 388 млн. евро. Първият самолет ще бъде доставен към края на 2023 г.

       Източник: Аджерпрес, 06.11.2022

ГЪРЦИЯ

Турски безпилотен летателен апарат наруши отново гръцкото въздушно пространство прелитайки над остров Кинарос в Източно Средиземно море, без да е представен план за полета.

Източник: Kathimerini, 16.11.2022

ТУРЦИЯ

▪ Президентът на Турция Ердоган за първи път обяви проект за създаване на балистична ракета „Дженк“ и плановете за въоръжаване на Ф–16 и БЛА с крилатата ракета „Гезгин“ с обсег 275 км. Планира се и увеличаване обсега на ракетата „Тайфун“, който сега е 561 км.

Източник: в. „Сабах“, 03.11.2022

Говорителят на президента на Турция Ибрахим Калън съобщи, че преговорите със САЩ за закупуване на 40 самолети F-16 вървят добре и до 1–2 месеца процесът ще бъде завършен.

Източник: CNN-Turk, 03.11.2022

При посещението си в Турция на 08. ноември шведският премиер Улф Кристершон обеща да изпълни приетите ангажименти в рамките на меморандума, подписан в Мадрид. Турция очаква конкретни стъпки в борбата с тероризма, заяви президентът Реджеп Ердоган след разговорите.

Източник: Анадолска агенция, 08.11.2022

На 20.11.2022 г. Турция започна военновъздушна операция „Claw-Sword“ - срещу групировките YPG/PKK в Северна Сирия, обвинени от Анкара за атентата в Истанбул. Силите за защита на народа /YPG/ и Кюрдската работническа партия (PKK) отричат да имат нещо общо. Това е само началото, заяви президентът Ердоган.

Източник: Анадолска Агенция, 23.11.2022

В телефонен разговор председателят на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ Марк Мили и началникът на ГЩ на Турция Яшар Гюлер обсъдиха как да се избегне сухопътна операция в Сирия. Американците предложиха на Турция да изтегли кюрдските сили под техен контрол в разстояние от 30 км, така че да няма нужда от наземна операция.

 Източник: Hόrriyet, 24.11.2022

На 30.11.2022 г. министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и министърът на отбраната на Турция Хулусу Акар проведоха телефонен разговор, в който американският министър категорично се противопостави на провеждането на нова турска военна операция в Сирия.

Източник: Ройтерс, 30.11.2022


ФИНЛАНДИЯ

Кандидатката за член на НАТО Финландия отбеляза най–високия брой откази от явяване на редовна или гражданска служба. Обикновено 80% от подлежащите на такава всяка година се явяват. Армията има 12 000 професионални военни и 21 000 наборна такава.

Източник: infosperber.ch, 24.11.2022

Премиерът на кандидатката за членство в НАТО Финландия заяви, че няма данни за това Русия да разшири войната в други страни, но нарастващото напрежение правят Финландия по–уязвима за заплахи и влияние, нараства активността на руското разузнаване.

Източник: „Ханделсблат“, 28.11.2022

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ В коментар на влиятелното американско издание The Hill се предлага САЩ  да започнат дискусии между Румъния, България и Молдова за споразумение за политическа сигурност извън ЕС, може би извън НАТО, създавайки троен съюз в подкрепа на Молдова.

Източник: Romania Insider, 14.11.2022

 

▪ Заместник-помощник-генералният секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност Хавиер Коломина  посети Сърбия и Босна и Херцеговина. Той подчерта ангажимента на НАТО за стабилност в региона на Западните Балкани и стратегическото му значение за Алианса, както става ясно в новата стратегическа концепция на НАТО. В Босна и Херцеговина бе засегнат въпроса за  финализирането на пакет от засилена подкрепа, насочен към повишаване на устойчивостта на Босна и Херцеговина и модернизирането на нейните структури за отбрана и сигурност.

Източник: nato.int, 14.11.2022

▪ Външният министър на Естония смята, че трябва да се помогне на страните от Западните Балкани да оцелеят. Генералният секретар Столтенберг също обърна внимание, че „те са засегнати от руското влияние по различни начини, но е по–добре да ги подкрепим сега“. Това е отчасти причината НАТО да подкрепи Босна и Херцеговина , Молдова и Грузия, но не е ясно как точно Алиансът възнамерява да помогне на тези нации.

Източник: defence one, 29.11.2022

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ На 10 ноември Комисията и върховният представител представиха план за действие относно военната мобилност 2.0 и съвместно съобщение относно политиката на ЕС за кибер отбрана за справяне с влошаващата се среда на сигурност вследствие на агресията на Русия срещу Украйна и за повишаване на капацитета на ЕС за защита на своите граждани и инфраструктура.

Източник: Dreamstime.com, 11.11.2022

Върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след края на заседанието на европейските външни министри заяви, че ЕС ще бъде с Украйна до украинската победа, украинците сами ще решат кога е постигната, а военната помощ, която досега е 8 млрд евро, ще продължи. Скоро ще започне мисия за обучение на 15 000 украински бойци.

Източници: europa.eu,14.11.2022

▪ Брюксел все повече осъзнава, че сигурността на Европа ще зависи до голяма степен от световните океани в бъдеще. Но военноморските способности в по–голямата си част не са предназначени да се допълват взаимно. Сравнително малко европейски военноморски сили разполагат с кораби, способни да оперират далеч от дома си за дълги времеви периоди.

Източник: Foreign Policy vom 15.11.2022

На 23.11. 2022 г. Европейският парламент одобри резолюция, в която определя Русия като „държава, спонсор на тероризма“. Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 въздържали се от общо 705 гласа. Евродепутатите призовават Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви Специален моторизиран полк /“Кадировците“/, както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Източник: europa.eu, 23.11.2022

▪ ЕС иска да създаде общо пространство за киберсигурност. На 18.11.2022 г. в Съвета на постоянния представител бе приет документ регулиращ засилването на киберсигурността в рамките на институциите на ЕС, обхващащ четири основни мерки, между които създаване на интеринституционален съвет по киберсигурност.

Източник: esut.de, 24.11.2022


ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Великобритания проведе успешни тестове на мощно лазерно оръдие от ново поколение. Поразени са неподвижни мишени на разстояние 3,4 км. Бойният лазер LDEW е създаден от компанията Qinetig.

Източник: МО на Великобритания, 10.11.2022

Държавната украинска оръжейна компания „Укроборонпром“ e сключила споразумения с Полша, Франция, Дания, Чехия и някои други страни за съвместно производства на тежки оръжия и военна техника. Ще бъдат създадени съвместни оръжейни компании и ще бъдат изградени производствени линии за боеприпаси. Ще се разработват нови високотехнологични оръжия.

Източник: focus.de, 19.11.2022

▪ Един от най-големите производители на боеприпаси в Европа, германската оръжейна група Rheinmetall иска да купи испанския производител на боеприпаси и експлозиви Expal за 1,2 млрд. евро.

Източник:  zeit.de, 28.11.2022

▪ За да отговори на възникващото търсене през следващите години, производителят на Patriot Raytheon Missiles & Defense иска да разшири производствения си капацитет и да работи в тясно сътрудничество с немския специалист по ракети MBDA. И двете компании са разработили „стратегическа пътна карта“ за производството на ракети прехващачи Patriot в Германия.

Източник: ESUT, 30.11.2022

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Потвърдено бе, че е извършен първи полет на подобрена версия на руския изтребител от следващо поколение Су-57, като това беше съобщено от държавната Обединена авиостроителна корпорация. През 2025 г. ще постъпи на въоръжение усъвършенствана модификация Су-57М.

Източник:  Military Watch Magazine, 05.11.2022

▪ Китай успешно е изпробвал хиперзвуков детонационен двигател, който може да ускори самолета до Мах 9. За първи път публично се тества детонационен двигател на базата на керосин. Той  не е нова концепция, но авиационния керосин гори по–бавно от водорода, освобождава се повече енергия от хиперзвуковите алтернативи и достигат  значително по-голяма ефективност при високи скорости.

Източник:  Journal of Experiments in Fluid Mechanics

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Русия извърши успешно изпитание на изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от борда на атомната подводница „Суворов“, която се очаква скоро да влезе на въоръжение в руския боен флот.

 Източник: АФП, 03.11.2022

▪ На 03 ноември Северна Корея е изстреляла най–малко три балистични ракети, една от които междуконтинентална / ICBM/, съобщи ГЩ на Южнокорейските ВС. САЩ остро осъдиха теста на ракетите и призоваха Северна Корея да спре с дестабилизиращи действия  и да се върне на масата на преговорите по ядрената програма.

Източник: Sueddeutsche.de 03.11.2022

▪ Постигнато е споразумение между САЩ и Русия за възобновяване на преговорите по договора Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите ядрени средства.

Източник: Ройтерс, 09.11.2022

▪ Контактите между Вашингтон и Москва относно Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите оръжия (New START), чийто срок на действие изтича през 2026 г., продължават. Заседанието на комисията на двете държави може да се състои в края на ноември или началото на декември. Това ще бъде първият случай след руската инвазия в Украйна.

 Източник: Франкфуртер Амгемайне, 11.11.2022

 

▪ Държавите от Г-20, включително Китай, се обявиха против перспективата за използване на ядрени оръжия по време на конфликт.

Източник: CNN, 16.11.2022

На 17.11. Северна Корея отново изстреля балистична ракета с малък обсег, която прелетя 240 км на максимална надморска височина от 47 км. Това се случи само часове след като САЩ предупреди за по–сериозни отговори в изпълнение ангажимента си към съюзниците Южна Корея и Япония.

Източник: The Associated Press vom 17.11.2022

Решението на Русия да отложи кръга от преговори за контрол на ядрените оръжия със Съединените щати, който беше насрочен за последната седмица на ноември, министър Лавров обясни, че „е невъзможно да се обсъжда стратегическата стабилност в днешно време, като се игнорира всичко, което се случва в Украйна“. „Как може целта да се победи Русия да няма значение за стратегическата стабилност, като се има предвид, че те искат да унищожат ключов участник в стратегическата стабилност?

Източник: military.com, 30.11.2022

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

УКРАЙНА

▪ На 01.11. се проведе телефонен разговор между президента на Турция Ердоган и президента на Русия Путин по повод сделката със зърно, но засягайки темата за войната руският президент е уверил, че не планира да използва ядрено оръжие в Украйна.

Източник: турските медии, 03.11.2022

▪ По данни на ООН от 24 февруари досега са били прогонени 14 милиона украинци от домовете им. „Безмислената война“ трябвало да бъде прекратена.

Източник: rnd.de, 03.11.2022

▪ Представители на американската администрация изразяват мнение, че „умората от Украйна е реална за някои наши партньори“ и „Отказът на Зеленски от преговори предизвиква тревога на части от Европа, Африка и Южна Америка“

Източник: Washington Post, 05.11.2022

▪ От 24 януари 2022 г. насам Украйна е получила или й е обещано да получи помощ за въоръжаване в размер на 41,3 млрд. долара. Военната помощ се равнява на 86% от военния бюджет на Русия.

Източник: wiso.uni-kiel.de, 05.11.2022

▪ Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО за превантивен удар срещу Русия, за да се избегне използването от Москва на ядрени оръжия. Прессекретарят на Кремъл Песков нарече думите му „призив за начало на световна война с непредсказуеми чудовищни последствия“.

Източник: „Укринформ“, 06.11.2022

▪ Американският икономист Джефри Сакс в интервю заяви, че  би било възможно да се разреши конфликтът, ако САЩ и Европа водеха преговори, а Брюксел не следваше американския дневен ред и действаше по свое усмотрение. Само че днешните действия на властите на ЕС преди всичко ще доведат до това, че Украйна ще бъде разрушена.

Източници: Португалия– RTP и „Известия“, 06.11.2022

▪ Украйна получи първата система за ПВО Nasams от Норвегия, съобщи украинското МО, която е ефективна срещу атаки с дронове и ракети. На въоръжение са вече и италианските ракети Aspide.

Източник: focus.de, 07.11.2022

▪ На 09. 11. руският министър на отбраната Сергей Шойгу издаде заповед за изтегляне от западния бряг на река Днепър и Херсон.

Източник: Ройтерс, 09.11.2022

На 14.11. делегации на Русия и САЩ са се срещнали в турската сталица Анкара. Такава среща обаче не е била официално обявявана.

Източници: Комерсант и focus.de , 14.11.2022

▪ Русия обвини Украйна, че с ракетите в Източна Полша е искала да провокира война с НАТО.

Източник: DWN, 16.11.2022

▪ От началото на войната около 140 000 подлежащи на военна служба са напуснали Украйна. Военни експерти твърдят, че жертвите са между 70.000 и 80.000.

Източник: IMI, 19.11.2022

Според британското министерство на отбраната руският черноморски флот е уязвим за руски атаки. След украинската атака на базата в Севастопол, руският флот бе принуден да премести няколко подводници в Новоросийск.

Източник: ZDFheute, 22.11.2022

▪ Заместник ръководителят на украинското военно разузнаване смята, че на Русия й остават още около над 120 ракети Искандер. По–рано този месец „Economist“ твърдеше, че Русия е изразходвала 80% от запасите си от високомодерни оръжия. Според Нюйорк Таймс Русия вече е поръчала доставки от Иран и Северна Корея.

Източник: www.politico.eu , 24.11.2022

Александър Лукашенко съобщи, че армията на Беларус, чиято численост е 35 000– 40 000 души, няма да участва във войната в Украйна. Но Русия предоставя танкове и други оръжия на Русия.

Източник: ZDFheute, 25.11.2022

Руската армия тихо, но значително променя начина, по който води война. През последните три месеца „руските сили в Украйна вероятно до голяма степен са спрели да се разполагат като батальонни тактически групи“, казват британските военни .Децентрализираното разпределение на артилерия не позволи на Русия да използва напълно предимството си в брой оръдия.“ А сравнително негъвкавата командна структура за руските офицери очевидно допълнително спъва подхода на BTG.

Източник: Defence one 29 11 2022

Към  момента 540 000 руски бойни сили са съсредоточени в Южна Украйна, Западна Русия и Беларус. Освен това, 1000 ракетни артилерийски системи, хиляди тактически балистични ракети, крилати ракети и дронове, плюс 5000 бронирани бойни машини, най-малко 1500 танка, стотици пилотирани щурмови самолети с фиксирани крила, хеликоптери , и бомбардировачи. Очевидно е, че новите руски въоръжени сили ще бъдат предназначени за изпълнение на стратегически решаващи операции.

Източник: theamericanconservative, 29.11. 2022

Министърът на външните работи на Украйна Кулеба сподели на срещата на министрите от НАТО в Букурещ на 29/30 ноември, че „ако Германия е готова да предостави ракетните системи Patriot на Полша и Полша няма нищо против да ги предаде  на Украйна, тогава мисля, че решението за германското правителство е очевидно“. Германският канцлер Олаф Шолц каза преди това, че предложението на страната му да изпрати „Patriot“ в Полша остава на масата, но колкото до Украйна, тя  не разполага с персонал, обучен да използва тази сложна система.

Източник: military.com, 30.11.2022

▪ Не трябва да се страхуваме от използване на руски ядрени оръжия, пише Nail Akkoyun

във „Франкфуртер Рундшау“. Според източник от Федералната служба за сигурност на Русия след обсъждане на въпроса в Кремъл е станало ясно, че Путин не обмисля за момента използването му, тъй като това би означавало „демонстриране на военна слабост“. Заплахата с него е възможно да служи за сплашване.

Източник: Frankfurter Rundschau vom 30.11.2022

 

ПУБЛИКАЦИИ

The Flawed Discourse Over the War in Ukraine

The debate over the Russo-Ukrainian War has displayed several recurrent deficiencies as it has developed over the past nine months.

by Paul R. Pillar November 22, 2022

https://nationalinterest.org/blog/paul-pillar/flawed-discourse-over-war-ukraine-205928

 

When Did Ukraine Become a Flashpoint?

The tug-of-war between West and East began long before Russia’s invasion this past spring.

https://www.theamericanconservative.com/when-did-ukraine-become-a-flashpoint/

 

Сигурността в Черно море: повече оръжие или повече политически диалог?

Симеон Николов, 22.11.2022

/Доклад на конференция „Черно море– по–Близкия Изток, организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения с участие на президента Румен Радев/

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2540:2022-11-22-15-29-02&catid=21:--&Itemid=34

ВИДЕО

НОВИ КНИГИ

Българското дипломатическо дружество информира, че излезе от печат поредната книга с анализи от негови членове под заглавие „ВОЙНАТА И ДИПЛОМАЦИЯТА“ на издателство „Изток–Запад“. “. Основните раздели в книгата са: Раждането на нов световен ред, Война или военна операция, Международни играчи, Основните рискове, комуникации в кризи и последствия, България и войната. Съставители и редакция: А.Караславов, Л.Кючуков и С. Николов. Обем 252 стр. Цена 15 лв.

https://iztok-zapad.eu/voinata-i-diplomaciyata

 

Забележка: Замисълът за Бюлетина от самото начало предвижда отразяване на събития във военната и военно–политическата област от чужди източници в интерес на 54 клубове и организации на СОСЗР и 22 участници в дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” и няма за цел да отразява събития в България и източници, събития и позиции, които са леснодостъпни и известни на всички наши членове.

Съставил: С. Николов, 30. 11. 2022, За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  08.12.2022