ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23/24

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Байдън нарушил закона, но има шанс да ни изненада

Симеон Николов, 03.08.2024

Администрацията на американския президент Байдън е нарушила закона, с което поставя под риск бъдещата политика в подкрепа на Украйна и авторитета й на суперсила.

В приетия тази пролет законопроект за предоставяне на 61 милиарда спешна едногодишна помощ на стр. 32 бе записано: Не по-късно от 45 дни след датата на влизане в сила на този закон, държавният секретар и министърът на отбраната, след консултация с ръководителите на други съответни федерални агенции да  представят стратегия относно помощта на Съединените щати за Украйна. При условие че тази стратегия е многогодишна, да установят конкретни и постижими цели и определяне и приоритизиране на интересите на националната сигурност на Съединените щати.“

Сега сме  август и все още няма признаци, че администрацията на Байдън дори планира да внесе такава стратегия в Конгреса. Няма дефинирани „постижими цели“, какво би означавало „победа“, какви са приоритетите на САЩ, защо присъствието на руската армия там е заплаха и ще трябва ли ежегодно да се осигуряват 61 млрд с огромен риск от ядрен конфликт  и цялостно отвличане на вниманието от ключови интереси на САЩ другаде. Отсъствието на стратегия и цели дава свобода на пропагандни формулировки и несъстоятелни аргументи. Ако Русия не бъде победена в Украйна, тя щяла да продължи военното си настъпление в страни–членки на НАТО и американските въоръжени сили трябвало да ги защитят и жертват свои войници. А истината е, че  няма въобще доказателства за такова руско намерение. Достатъчно е да си спомним повода и целта за възпиране на НАТО.  Подобно несъстоятелно твърдение е и това, че Путин искал да заличи Украйна от картата на света. А той не е имал никога такова намерение и не смята за възможно да погълне тази огромна територия. Основните официални цели на Русия включват ограничени териториални придобивки, украински неутралитет и правата на рускоезичното население на Украйна - всички въпроси, които могат законно да бъдат обсъждани в преговори. Всъщност Русия беше "спряна" в Украйна,  сериозно бе накърнена военната й репутация, нанесени бяха огромни загуби на руската армия.

Липсата на стратегия и формулирани ясни цели водят до противоречиви твърдения. От една страна американци и европейци говорят единснтвено за „победа“, а от друга страна поясняват, че военната помощ ще осигури по–солидни преговорни позиции на масата за преговори. Американски и европейски експерти обърнаха внимане на американсикия президент по повод доставките на оръжие, че  „Адаптирането не е стратегия и реактивната ескалация без стратегия не е разумна политика.“

Аргументът „Руската агресия не трябва да бъде възнаграждавана“ изключва дори идеята за разговори. Така че на пръв поглед изглежда, че администрацията на Байдън иска от американския народ да харчи десетки милиарди долари годишно за неопределено време за безкрайна война за една непостижима цел.

Ще има ли стратегия или тя ще бъде оставена за след изборите? Новата администрация ще трябва да разработи нови планове, нови политики, а това означава, че най-ранният срок, който можем да очакваме стратегия за Украйна, е след осем месеца. Ако в този период обаче, Украйна претърпи голямо поражение, което е много вероятно, САЩ ще бъдат пред избора – унизителен провал или директна военна намеса с всички рискове от това.

Байдън е нарушил закона, но може да ни изненада, ако извлече от грешката полезен ход, като преди оттеглянето си поеме риска да запоне преговори  с Русия и остави перспективата за мир вместо война на своя наследник. Това би навредило на Доналд Тръмп и Дж. Ванс във вътрешнополитически план до изборите. Затова разбира се първо трябва да представи стратегия и ясно формулира целите на САЩ в Украйна, както се изисква от закона. Това би било изненада, но не беше ли изненада размяната на 27 затворници от 7 държави, посрещнати лично от президентите на САЩ и Русия?

 

 

CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krämer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23/24


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  06.08.2024