ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23/24

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Пресичането на всички „червени линии“ е път към ядрен  Армагедон

Симеон Николов 28.08.2024

Активността на Украйна да нанася все по–често удари в дълбокия тил на Русия с помощта на модерни бойни средства, доставени от съюзниците й, въпреки загубите, които търпи на южния фронт,  е начин за въвличането на страни от НАТО във войната. САЩ отдавна признаха, че  тази опасност съществува, както и че Украйна може умишлено да се опита да въвлече САЩ в конфликта. Но това става възможно със съгласието на някои от тези страни, като Великобритания, която разреши използване на крилати ракети Storm Shadow в Русия. Поведението на Киев е продиктувано и от загубите, които търпи на фронта, което я тласка към по–рискови действия, каквото беше нахлуването в руската Курска област. Украинският министър на отбраната Рустем Умеров и Андрий Йермак, високопоставен съветник на Зеленски, координират целите си с Вашингтон тази седмица. И двамата искат да предоставят на висши служители по сигурността на САЩ списък с военни цели с важно значение, които да бъдат атакувани със западни оръжия. Списъкът е последният опит да бъдат убедени западните страни да премахнат ограниченията. Освен това, в Украйна вече се разработват дронове и ракети с голям обсег, за да могат украинските ВС самостоятелно да унищожават цели в цяла Русия, особено в Москва и Санкт Петербург. Пример за последното е използвания нов за първи път нов украински дрон при нападение срещу цели в Русия. Той е с ракетен двигател, който позволява да се достигнат цели в дълбочина на противника. Президентът Зеленски потвърди, че дронът, наречен „Паляница“, е използван  срещу руско летище. Този нов тип ракетен дрон, който е собствена разработка на Украйна и следователно като такъв не подлежи на никакви ограничения.

Вашингтон се опасява, че атаките срещу цели в Русия могат да доведат до ядрена ескалация, която да застраши европейските страни от НАТО, особено Германия, а също и САЩ.В Киев обаче, както и в някои кръгове на НАТО, се приема, че Русия няма да използва ядрени оръжия, включително тактически, и следователно всички червени линии могат да бъдат прекрачени. А това вече е високорисково поведение. Холандия потвърди през юни, че нейните стелт- изтребители F-35 ще поемат ролята й на НАТО за ядрени удари. Въвеждането на пето поколение стелт -изтребител от пето поколение, способен да носи ядрени оръжия, е значително подобрение на възможностите.

На 22 август части от дронове бяха открити на площадката на АЕЦ „Курск“. Москва веднага информира МААЕ, чийто генералният директор  Рафаел Мариано Гроси посети атомната електроцентрала и оцени ситуацията като „сериозна“. Фактът, че украинското правителство реши още на 16 август да предостави на украинското население противогази за лична защита в случай на ядрена атака, свидетелства, че действително и планирана такава провокация. Русия също си играеше с огъня, като окупира Запорожката атомна електроцентрала, но за разлика от  нея, старата атомна централа „Курск“ все още работи и няма защитен купол, поради което е „изключително уязвима“, отбеляза генералният директор на МААЕ.

Струпването на беларуски въоръжени сили на границата с Украйна трябваше да създаде впечатлението за сериозна заплаха в северната част на Украйна, за да принуди украинското военно ръководство да прехвърли там значителни резерви. Но за Лукашенко активното влизане във войната е много рисковано. Не трябва да се забравя, че Русия разположи в Беларус тактическо ядрено оръжие.

По повод пренебрегването на всички рискове от Украйна и подценяване на ситуацията и от някои среди на Запада руският външен министър Сергей Лавров предупреди на 27 август, че една ядрена война би опустошила не само Европа, но и самите САЩ.

Все повече се налага убеждението, че основни страни–членки на НАТО открито се готвят за широкомащабна война с Русия. Но такава няма как да не завърши с унищожителна ядрена война. Въпреки, че американците не са казали, че ще изтеглят своето ядрено оръжие, намиращо се в Европа, на стария континент върви дискусия  как да се изгради система за взимане на решения за употреба на ядрено оръжие в Европа. Вариантите са: „европеизиране” на френския ядрен арсенал; преразглеждане на безядрения статут на останалите европейски държави и закупуване на ядрено въоръжение от други държави, включително от САЩ. Но за това очевидно няма време. На този фон ЕС продължава да разчита изключително на военно „решение“ на войната в Украйна и приема всички произтичащи от това опасности за нас, европейците и цялото човечество. Резолюцията на ЕП от юли т.г.  дори се чете като призив за „тотална война“. Не се срещат нито думата „преговори“, нито думата „мир“. Очевидно, че и новото ръководство на ЕС не е на нивото на предизвикателствата на времето и отговорността за оцеляване на Европа.

 

 

 

CSR в ТВ – и радио –предавания

 

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

ВОЙНАТА И ДИПЛОМАЦИЯТА

 

НАКЪДЕ ОТИВА ЕВРОПА

 

МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА И БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

 

НАКЪДЕ ОТИВА СВЕТЪТ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  30.08.2024