ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23/24

 

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Израелски служители ужасени от „влюбването“ на Байдън в идеята за палестинска държава

Симеон Николов, 14.02.2024

В държавната администрация на САЩ се оформиха две групи от които едната се обявява против „Хамас“, а другата– за незабавно прекратяване на огъня. Характерно за тях е, че и двете групи погрешно смятат израелското дясно крило  за най–голямата пречка  и че подкрепата на Байдън за войната на Израел се отразява негативно върху важна част от избирателите му.

В същото време в Израел коментират, че администрацията на Байдън била „влюбена“ в идеята за създаване на палестинска държава и използвала това за натиск срещу Израел. Американски експерти пък считат, че признаването на палестинска държава е предизборен трик, колкото и външнополитическа стратегия и Байдън ще я обяви за свое постижение до края на лятото с оглед предстоящата кампания за изборите.

Неотдавнашното посещение в региона на държавния секретар Антони Блинкен не е повлияло на позицията на израелския премиер, който след 45-минутен телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън в неделя 11.02. реши да започне тежка офанзива и в Рафа. Целта била „пълна победа“ и "евакуиране" на Рафа, което според правозащитници е по-нататъшно израелско етническо прочистване на палестинците.  Американски медии съобщават за риска политиката на Байдън да се озове на крачка от скъсване на отношенията с израелското правителство, което според коментари в европейски медии би било „драматичен разрив от историческо значение“.

Срещата на Антони Блинкен с президента Ал Сиси в Кайро също не е била много успешна. Въпреки че Египет получава 1,3 милиарда годишно от Вашингтон, изненадващо и категорично е било отхвърлено американското предложение за приемане на палестински бежанци, нещо повече, Ал Сиси нареди да се разположат танкове на границата.

В Белия дом констатират, е САЩ губят доверие в света, след като не могат да повлияят дори на съюзниците си. Кризата в Газа се отразява на репутацията на Байдън  сред арабско–американските малцинства, особено предвид президентския вот в някои американски щати като Мичиган. Впрочем, обиколка на високопоставнени представители на администрацията на Байдън в Мичиган предполага, че вътрешните политически съображения все повече ще влияят върху политиката й спрямо Израел.

 

В Близкия Изток САЩ са изправени пред ситуация, в която нито Израел, нито Египет могат да отстъпят. Нетаняху е инструктирал вече израелската армия  да започне операции в крайграничния град Рафа и в два бежански лагера в южната част на ивицата Газа. Египет предупреди, че ще прекрати мирния договор с Израел, ако Израел нападне Рафа. Пробив или отваряне на границата към Египет ще позволи прогонване на палестинците от ивицата Газа, но навлизането на 1,4 до 2 млн  милиона палестинци би предизвикало начало на хуманитарна криза  с библейски размери. И тук не става въпрос само за изхранването или по-големия проблем с водоснабдяването в Синайската пустиня, а какво би станало, ако много от тези палестинци бъдат въоръжени и се насочат към Кайро? Това би означавало непредвидими последици за стабилността на Египет. Египет е подложен на натиск  с многократни изявления на Израел да се откаже от цялата отговорност за ивицага Газа в бъдеще. А като единствена страна, граничеща с ивиата Газа и единствения граничен пункт, през който се доставят помощи, електричество, вода, медицинска подкрепа за палестинци, Египет играе важна роля на посредник. Военни действия и пробив на границата, биха усложнили изключително много ситуацията .

Няма съмнение, че Египет ще се опита на всяка цена да попречи на влизането на милиони палестинци. Дори с цената на открита война с Израел. Египет вече разположи танкове по границата и укрепи същата с бетонни и метални съоръжения.

Колкото и трудна да е ситуацията в Газа, тлеещият конфликт на 130 мили на север има потенциал тя да стане още по-лоша. Всъщност между израелските въоръжени сили и Хизбула там се води необявена война на ниско ниво с размяна на удари през ливанската граница и жертви. Израелците искат Хизбула да изпълни изцяло Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която изисква Хизбула да да се премести на север от река Литани. Хизбула е категорична, че дипломатическо решение не е възможно, докато войната в Газа не приключи.

Противно на очакванията операциите на САЩ и Великобритания по възпирането и на хусите в Червено море не дава резултат. Ескалацията там направи невъзможно воденето на диалог дори през посредници като Катар с Иран. Често се среща успокоителното твърдение, че нито Байдън, нито Иран искат пряк сблъсък и война. Но представител на Държавния департамент твърдят, че войната с Техеран никога не е била толкова близко. А и загубата на имидж от перспективата за обрат в другата война, в Украйна, да бъде възможен най–рано през 2025 г. само би оправдала желанието да се демонстрира частичен успех в друг регион.

В този критичен момент за целия регион не липсват посредници на всички нива– от ръководители на разузнавателни служби /САЩ, Египет, Катар/ до държавни глави /Реджеп Таип Ердоган/, но първото писмено предложение бе внесено в Бейрут от Франция, както потвърдиха висши ливански служители. В него се посочва, че конфликтът „рискува да излезе извън контрол“ и се предлага прекратяване на огъня, 10–дневен процес на деескалация, оттегляне на Хизбула на 10 км от границата, преговори за спорната сухопътна граница между Ливан и Израел. Това обаче е малко вероятно да се случи, предвид твърдите позиции, военни подходи и максималистични цели на Израел. Известен сигнал за надежда има във връщането на израелски представители на масата за преговори в Кайро, но само по отношение договаря връщането на заложници. За негативните очаквания допринася и преобладаващото разбиране, че Хамас е терористична организация, с която не може да се обсъжда рационално и преговори с нея са обречени.  От друга страна обаче, и исканията   Хамас да предаде оръжията си, освободи останалите заложници и предаде убийците от 07. Октомври, изглеждат силно нереалистични на този етап, въпреки тиражирането им в авторитетни медии на Запад.

Южна Африка отново подаде спешна молба срещу Израел в най-висшия съд на ООН и с пълно право, предвид противоречивите изявления на Нетаняху, че ще атакува града, но в същото време увери, че цивилните ще бъдат евакуирани. А последното не е възможно, защото те няма къде да избягат. Северно от Рафа са  напълно унищожените села, на юг се намира Египет, който няма намерение да допуска палестински бежанци в страната. Резултатът отново ще е една касапница.


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  19.02.2024