ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

        Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

ИНФОРМАЦИОНЕН  БЮЛЕТИН № 6

ТЕХНОЛОГИИ, ВЪОРЪЖЕНИЕ, НАУКА     

/НОЕМВРИ  2009 г./ 

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ

Компанията Selex Galileo сключи 5 годишен договор за обслужване на радарите и системата за защита от средствата на противовъздушната отбрана  DASS на изтребителите Eurofighter Typhoon. Стойността на договора е 585 милиона долара. Изстребителите Eurofighter са на въоръжение във ВВС на Германия, Италия, Испания и Великобритания. Selex Galileo оглавява консорциумите  EuroRADAR и EuroDASS, които разработват радари и системи за сигурност за Eurofighter. Системата DASS се явява като уникална такава за отбранителната индустрия на Евросъюза, доколкото си счита  използването за първи път на стелт-елементи в евмропейското самолетостроене. Консорциумът EuroDASS уверява, че системата е способна да намали вероятността от поражение на самолета от ракета “земя-въздух” даже в условия на висока наситеност на средствата за противовъздушна отбрана.

                                                                                                     Lenta.ru

SAAB ще има нова структура от 01.01.2010. Тя се налага от промените на глобалния оръжеен пазар. Преминаването към нова структура  цели да се подобри  пазарното ориентиране и да се отговори по-своевременно и по-добре на бъдещите нужди на клиентите. СААБ ще бъде структурирана в 5 области: Aeronautics /31% от общия оборот през 2008 г./ , Dynamics /1%/ Electronic Defence Systems /19%/, Securty and Defence Solutions /22%/ и Support-Services /14%/.

                                                                                  “Strategie und Technik” 11/2009

Javelin Joint Venture Razteon (Аризона) и Lockheed Matrtin (Флорида ) ще бъдат основните доставчици за Йордания на 1808 противотанкови управляеми ракети Javelin, 18 учебни ракети, 182 пускови комплекта с интегриран прицел, контейнери, , ракетни макети, тренажьори, батерии, модули за охлаждане и др. на обща стойност 388 млн долара. Агенцията по отбранителна сигурност и сътрудничество е уведомила Конгреса на САЩ за постъпилото от Йордания искане.

                                                                                                          defense-aerospace.com

Италианската Finmeccanica Selex Galileo сключи предварително споразумение с Казахстан за модернизиране на танкове Т-72. Един от основните елементи на модернизацията е оптично-електронната система на танка. Казахстан има на въоръжение 750 танка Т-72. Finmeccanica възнамерява да участва и в други проекти в Казахстан, например в модернизация на веротлети.

 

Pakistan Aeronautical Complex предаде на ВВС на Пакистан първия изтребител JF-17. През следващите три години ще бъдат произведени 40 изтребителя. Те трябва да заменят в пакистанските ВВС самолетите А-5 и F-7P /китайско произвидство/ и френските „Мираж”. Меморандум за дългосрочно военно-техническо сътрудничество между Пакистан и Китай баше подписано през 2006 година. Тогава Пакистан заяви намеренията си за придобиване на 150 изтребителя JF-17 на обща стойност 2,3 млрд долара. Понастоящем проектът ще зависи от финансирането му. Потенциални заявители се очакваше да бъдат и Иран, Бангладеш, Египет, Нигерия и Зимбабве, както и някои бивши съветски републики като Азербайджан. Стойността на 1 самолет е 8 милиона долара. Пакистан планираше към 2015 г. да въоръжи 10-12 есскадрили с този изтребител. Пакистан има разрешение за реекспорт на руския двигател на самолета РД-23, а Китай е получил такова разрешение от Федералната служа по военно-техническо сътрудничество за шест страни- Егихет, Нигерия, Бангладеш, Саудитска Арабия и Алжир.

                                                                                                                      Asian Defence

Китай ще достави на Пакистан 36 бойни изтребители J-10. Това е първият договор за износ на съвременен боен самолет от Китай. По информация на Financial Times договорът е за сума от 1,4 млрд долара. Самолетите ще бъдат доставени през 2014-2015 г. В бъдеще Пакистан ще продължи да закупува изтребители от Китай. Индийските СМИ съобщават за намерения за общо 150 бр. J-10. Взаимставни са чужди технологии и решения, първоначално от израелска разработка, а след това- от руска.

                                     vz.ru 16.11.2009

 Изтребителят J-10

Израел ще достави на Индия усъвършенствана система за противовъздушна отбрана “Barak-8”. Стойността на договора е 1,1 милиарда долара, а първите доставки ще бъдат осъществени през 2017 г. Комплексът за ПВО “Barak-8” се произвежда от израелската компания Israel Aerospace Industries и е предназначена за военни кораби. Има и наземна модификация на комплекса. Способен е да поразява приближаващи се цели като ракети, самолети и безпилотни летателни средства. От досегашните споразумения се очаква до 2011 г. на въоръжение в Индия да постъпят корабните комплекси за ПВО “Barak-2” с далекобойност 70 км. Израел заема второ място след Русия по доставки на въоръжение и техника в Индия. Ежегодния обем на доставките от Израел и около 8 милиарда долара.

                                                                                                                      Lenta.ru

Индия прояви интерес към американските зенитни ракетни комплекси Patriot. След затопляне на отношенията между двете страни САЩ успяха да се договорят за доставката на 6 военно-транспортни самолета С-130J Super Hercules за 1 милиард долара и 8 противокорабни самолети Boing P-8i “Посейдон” за над 2 милиарда долара. Индия разглежда възможността за закупуване и на военно-тарнспортни самолети С-17 Globemaster-3. САЩ участват в търгове в Индия на общо стойност около 10 милиарда долара.

                                                                                  Телевизионен канал Times Now

Иркутският авиозавод завърши доставките на многоцелевия изтребител Су-30МКА за ВВС на Алжир. По-рано бе съобщено за 28 самолети Су-30МКА. До искането на Алжир се стигна след като по договор от 2006 г. руската страна достави, а Алжир върна обратно 15 самолета МиГ 29 СМТ и резервни части. Вместо тях Алжир пожела през 2008 г. да бъдат доставени  самолети Су-30МКА.

                                                                                                                      РИА Новости

 “Атлас Електроник”- Бремен, Германия придоби сектора “Подводни системи” на британската високотехнологична фирма QinetiQ. С това “Атлас Електроник” разширява способностите си особено в сонарните технологии и в целия спектър на хидро-акустиката. В дъщерната фирма “Атлас Електроник-УК” ще бъдат интегрирани 220 висококвалифицирани специалисти от южнобританския Winfrith (Region Dorset). Новият сектор притежава изключителни способности по редица подводни системчи като сонари, командни и оръжоейни ситеми, подводни комуникации и противоминна защита, както и по технологии за надводни средства. Той се ползва с отличен авторитет както на британския пазар, така и във всички ВМС по света.

                                                                                  “Europäische Sicherheit“ 11/2009

Принадлежащата към Тисен-Круп Business Area Marine Systems и AbuDhabi MAR Group се договориха за стратегическо партньорство. То предвижда създаването на Joint Ventures 50:50% в строителството на надводни плавателни съдове. Тисен-Круп запазва водеща роля и ноу-хауто при всички проекти на ВМС на Германия и партньорите от НАТО. AbuDhabi MAR Group  поема отговорността за региона на Средния Изток и Северна Африка. Смесеното предприятие значително ще подобри пазарните перспективи на Blohm and Voss /фрегати и корвети/.

                                                                                  “Strategie und Technik 11/2009

Министерството на отбраната на Франция  съобщи, че руски вертолет Ка-52 за първи път е кацнал на палубата на многоцелевия френския кораб Mistral L 9013. Придобиването на такъв кораб от Франция интензивно се обсъжда в Русия. По време на посещението на френския кораб в Санкт Петербург са проучени възможностите за базиране на него на противокорабния вертолет К-27, транспортно-бойния К-29 и командирския Ка-56. Mistral L 9013 e с водоизместимост 21300 тона, дължина 199 м и ширина 32 м./

Германски корвети за Израел

Между Израел и Германия се водят преговори за закупуване на 2 корвети тип МЕКО, единичната цена на която е 300 милиона долара. Израелците разчитат на 20-30% отстъпка. Ако постигнтат същата, за Израел ще е по-изгодно придобиването на корвети МЕКО, вместо корабите LCS, предлагани от Пентагона. Последните са на стойност 460-600 милиона долара. Фирмата Thysen Krupp е обсъдила възможността за оборудване на корветите с израелски технологии с цел намаляване на цената и повишаване на бойните способности. При реализиране на сделката Израел възнамерява да придобие в бъдеще не по-малко от 8 корвети тип МЕКО. Този тип кораби са на въоръжение в Германия, Аржентина, Гърция, Португалия, Турция, Австрия, Нова Зеландия, ЮАР и Нигерия.

Корвета МЕКО

Руски фрегати за Индия

На 27 11. 2009 г.се състоя спускането на вода на Първия от общо 3 бойни кораба, поръчани от Индия на Прибалтийския корабостроителен завод „Янтар” в Калининград. Строителството на серията от 3 фрегати с имена Teg, Tarkash и Trikoud бе стартирано през 2008 г. и трябва да приключи 2012 г. Това е най-голямия по стойност и обем на работа договор, възлизащ на 1,1 млрд долара.

Япония придобива вертолетоносач и изтребители 5-то поколение

Япония планира построяването на най-големия си боен кораб, способен да превозва 14 вертолета , 4000 войници морска пехота и 50 транспортни машини. Корабът ще патрулира в морските пространства, където Япония се конкурира с Китай. Освен това,  Япония ще закупи 40 броя изтребители от 5-то поколение F-35, американско производство. /Един изцтребител ще струва 61 млн евро или 9 млрд йен/.

Системите ISUS 90-01 и за корейските подводници

“Атлас Електроник” получи най-голямата си единична поръчка във фирмената си история. Тя ще оборудва 6 подводници за Корея със системи за управление тип    ISUS 90-01. Системата ISUS 90-01  е една модерна и изпробвана вече система за подводници, в която са интегрирани както сензори като сонари, системи за управление, така и оръжейни състеми. Над 10 страни са направили свою избор за  ISUS 90-01 за своите ВМС.

Руската отбранителна индустрия повишава обороти

През 2010 г. МО на Русия ще получи 300 единици бронетанкова техника, 5 ракетни комплекса “Искандер”, 30 вертолета, 28 бойни самолети, 3 атомни подводни лодки, 1 боен кораб клас “Корвета”. До 2012 руската армия ще премине от аналогови на цифрови комуникационни системи. Това заяви президентът Д. Медведев в годишно обръщение към Федералното събрание.

                                                                                                                      Lenta.ru  

Ирак поиска още вертолети

Ирак е поискал от САЩ доставка на 27 леки и средни вертолети. Общата сума на сделката се оценява около 1,2 млрд долара. Правителството на Ирак е заявило нужда от 15 леки вертолетис общо назначение Aqust Westland AW109 или същия брой Bell 429 или EADS UH-72A Lakota. Освен това- 12 вертолета Aqusta Westland AW 139  или толкова Bell 412 или Sikorsky UH-60 M Black Hawk. През март 2009 г.стана известно, че Aeronaztical Readio Incorporated ще закупи от Русия 22 вертолета Ми-17. Общата цена на договора бе 80 млн долара. Цената на 1 руски вертолет е 2,4 млн долара. Доставката ще приключи през 2010 г.

Чехия ще купува ново стрелково оръжие

Министерството на отбраната на Чехия подготвя търг за леко стрелково оръжие, в който ще участват както частни, така и чуждестранни фирми. Стойността на търга е за 112 милиона долара. Срокът за доставки- до 2014 г. Необходими са 6000 единици със стандартен патрон на НАТО 5,56х45 мм за въоръжаване на  подразделения като  601-а группа със специално назначение, 102-и разузнавателен батальон и части от  4-а бригада за бързо развръщане. Личният им състав понастоящем е дислоциран в Афганистан.
Чешкият производител на стрелково оръжие
Ceska zbrojovka Uhersky brod, се очаква да предложи семейство модулни автомати CZ805, които понастоящем са в разработка. В търга може да вземе участие  фирмата MPI Group, която ще предложи  Сolt Сanada М4. Фирмата Heckler & Koch ще предложи варианти от семейството на G36, а също карабина НК416. Както предполагат експерти, фирмата FN Herstal вижда участието си с леката  SCAR-L за въоръжаване на сили със специално назначение. Някои подразделения от силите със специално назначение още сега са въоръжени с ново стрелково оръжие на фирмите  Colt, Heckler & Koch и FN Herstal, и на основа на това положение министерството на отбраната планира да разшири номенклатурута оръжия, произведени по стандартите на  НАТО.

http://idr.janes.com/public/idr/index.shtml

Подкрепа за българската отбранителна индустрия

 Възстановяване на диалога и механизъм за редовни контакти поискаха представителите на Сдружение „Българската отбранителна индустрия” (СБОИ) на срещата си с министъра на отбраната Николай Младенов на 19. нпоември 2009 г. Ръководителите на предприятията изказаха съжаление, че до момента големите модернизационни проекти с малки изключения са без българско участие. Според тях преимуществата на българските фирми са не само в цената, а често и в качеството, но и в устойчивостта на проектите – гаранция за целия жизнен цикъл на продукцията, обучението и др.
„Министерството на отбраната е длъжно да ви помага да намирате пазари за вашата продукция, защото ние познаваме качеството и възможностите й”, каза министър Николай Младенов. Той подчерта още, че връзката между Министерство на отбраната и отбранителната индустрия трябва да бъде поддържана не в рамките на тромави административни структури, а на базата на регулярен диалог и обмяна на идеи. Министърът посъветва фирмите да се регистрират в информационната база за доставчици на Европейската отбранителна агенция и да мислят за развитието си в европейски мащаби. В тази връзка Николай Младенов запозна участниците в срещата с декларация, приета на последната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на ЕС, касаеща участието на фирмите в общия европейски отбранителен пазар (
Declaration on a Level Playing Field for the European Defence Equipment Market).
Това е втора среща на министър Николай Младенов с представители на СБОИ.
 

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

 Първият BOXER от серийно производство

“Райнметал” и Краус Мафай Вегман” предадоха първата бронирана машина BOXER от започнатото серийно производство на европейската агенция по доставките OCCAR и на Федералната служба по въоръжения и доставки на Германия. Общо серията обхваща 272 машини за Бундесвера и 200 за холандските въоръжени сили. Бронираната транспортна машина със задвижване 8х8 благодарение на използвания модулен принцип може за кратко време да бъде преоборудвана в санитарна или командна машина. Екипажът е до 10 души. Осигурена е висока степен на противоминна и балистична защита.

                                                                                  “Europäische Sicherheit“ 11/2009

Бойна машина с подобрени параметри

General Dynamics Land Systems демонстрира новата си разработка на колесна бойна машина  WCVD (Wheeled Combat Vehicle Dmonstrator). Предназначена е за демонстриране на новите възможности на машината от формула 8х8, като ключовите технологични решения могат да бъдат реализирани на машините Stryker. Машината има подобрена бронева защита против мини и самоделни взривни устройства. Отличава се с повишена мобилност чрез подобрена  трансмисия. Двигателят е с мощност 450 к.с. Дизеловият двигател Caterpillar е снабден с автоматична предавка YF 7 HP 902. Скоростта на машината е до 100 км в час. П одобренията позволяват увеличаване на тежесста до 25 тона в сравнение с тази на  Stryker –до 17,5 т.

                                                                       http://idr.janes.com/public/idr/index.shtml

Ново поколение машини на “Daimler AG

В рамките на Програма за ново поколение бронирани командни  и функционални машини за Бундесвера Daimler AG предвижда 5 класа, които ще образуват вероятно една фамилия машини. Плановете се базират на нуждите от 1500 машини, които ще бъдат доставени от 2010 до 2015 г. В клас 1 “Даймлер АГ” представя машина на базата на ENOK, в клас 3- шаси на UNIMOC-500 за различните варианти на фамилията DINGO-2 на „Краус Мафай Вегман”. Програмата е в проектна фаза. Изпитанията се извършват в Триир и Мепен от Даймлер и Ивеко. Програмата на Даймлер включва 2 тонната UNIMOG-500 и Dingo Pickup /заедно с KMW/, 5 тонната ZETROS 4x4;  9 тонната ZETROS 6x6; и 15 тонната ACTROS 8x8.

Активна система за защита на танкове

Израел прие на въоръжение активна система за защита на танкове. Тя е създадена от фирмата RAFAEL. Системата Troply има неподвижен радар на база активна фазирана решетка, който фокусира подхождането на управляемата противникова ракета или граната. На разстояние 30 м се изстрелва мощен картечен заряд. Контролира се и е защитена цялата бордова сфера. При изпитанията е постигнато 100% унищожаване на всички гранати от РПГ и всички ракети ПТУРС. Израел е първата страна в света, успяла да доведе такава разработка до серийно производство.

Нов руски робот

Създаден е руски робот, сопособен да стреля едновременно с три вида оръжия. Мобилният робот МРК-27-БТ може да замени войника по време на боя. Роботизираният комплекс се състои от 2 минохвъргачки, 2 огнепръскачки, катечница “Печенег”, 6 димни гранати и 100 патрона. Управлява се дистанционно от разстояние 200-500 м. Машината е съоръжена с комплект видеокамери. В сравнение с американския робот Swards е по-устойчив и по-подвижен /в почти всички посоки/.

                                                                                                          РИА Новости

Първата безпилотна платформа Euro Hawk

Northrop Grumman Corporation и EADS Defence & Security (DS) представиха на официална церемония в Калифорния първата платформа Euro Hawk. Тя е базирана на Global Hawk във версията RQ-4 Block 20. Оборудван е с нова система за рлазузнаване, разработена от EADS Defence & Security. В рамките на интегрираното решение EADS доставя допъллнително наземна станция за получаване и анализ на изпращаните от

Euro Hawk разузнавателни данни. Продължителността на полета на Euro Hawk е 30 часа. След успешни изпитания и въвеждане на въоръжение през 2011 година ще бъдат доставени към 2016-2017 нови системи. 

                                               Europäische Sicherheit“ 11/2009

 

Многоцелевия изтребител Су-35С

През 2010 г. ще започне сглобяването на първите многоцелеви изтребители Су-35С серийно производство в резултат на подписания през август 2009 г. договор с МО на Русия. До 2015 г. на МО ще бъдат предадени 48 изтребители. Първият от тях руските ВВС ще получат през 2011 г.

Либия води преговори за закупуване на Су-35 и е готова да отдели за целта до 1 милиард долара.

Су-35 е многоцелеви изтребител с голям радиус на действие, поколение 4++, максимална скорост до 2,5 хиляди км/час, далечина на полета 3,4 хиляди км. Въоръжен е с 30 мм оръдие. Има 12 точки на окачване на ракети и бомби.

Нов лек вертолет Ка-226Т

В Русия завърши програмата за летни изпитания за оценка на летателно-техническите характеристики на лек вертолет Ка-226Т с двигател на френската фирма Turbomeca. Моделът е снабден с газотурбинен двигател Arrius 2G и руски редуктор BP-22GH. Вертолетът осигурява безпрецедентна сигурност при един работещ двигател, запазва и необходимата за маневреността мощност до 750 к.с. Според директорът на ОАО “КумАПП” /Кумертавуско аавиационно производствено предприятие/ вертолетът Ка226Т се отличава от анологичните други вертолети с лесното управление, ниско ниво на вибрации, сигурност в експлоатацията. Високите характеристики на Ка-226Т разширяват спектъра на неговото използване: в труднодостъпни високопланински условия, горещ климат, както и за решаване на различни задачи в градски условия при високо застрояване и при силен вятър.

Той има максимално тегло 4 тона, с полезен товар 1,45 т, максимална скорост 230 км в час. Може да поеме 9 души на борда си. Продължителността на полета е 3,3 часа, далечина- 525 км.

Подготовката за серийното му производство ще завърши през 2011 г. Понастоящем участва в търг за рлекщи вертолети в Индия.

Готова е системата за борба срещу ракети с малък обсег “Железен купол”

От концерна “РАФАЕЛ”, отдел “Системи за противовъздушна отбрана”, съобщиха, че след успешни изпитания е предадена системата за борба срещу ракети с малък обсег “Железен купол”. Предполога се, че те ще постъпят на въоръжение през 2010 г. В “РАФАЕЛ” ускорено се работи по усъвършенстване на системата “Вълшебен жезъл”, предназначена за борба срещу по-мощните ирански “Фаджр” и “Зелзал”, каквито има и в Ливан и Сирия.

 

Първи пуск на новата ракета IRIS-T SL

Германската Diehl BGT Defence извърши първи пуск на новата ракета IRIS-T SL клас земя-въздух. Тя е разработена на базата на ракетата IRIS-T клас въздух-въздух. Снабданае с усъвършенстван ракетен двигател, система за автоматично предаване на данни и GPS-навигатор. Способна е да поразява различни цели: от самолети и вертолети до безпилотни летателни средства и други ракети. Съвременнта й архитектура позволява да бъде интегрирана в съществуващите и в намиращите се в разработка системи за ПВО. Предполога се, че германските сили за ПВО ще я използват заедно с амвериканската РАС-3 в рамките на програмата MEADS. Ракетата бе създадена от консорциум, в който влязоха 7 европейски държави. Цената на 3-метровата ракета е 400 000 евро и може да поразява цели на 25 км.

 

 

Симулатор на NH-90

Helisim, дъщерна фирма на Eurocopter, Thales и Défense Conseil International (DCI) пусна в експлоатация първия свой симулатор на NH-90 за подготовка на военни пилоти. Доставеният от NH90-Full Flight Simulator притежава банка данни от най-ново поколение, с която наред с всякакви климатични зони /пустинни, планински, морски/ може да симулира и специални ефекти с помощта на компютър и заплахи на бойното поле. Реалистимното и висококачествено изображение е било едно от главните изисквания към новия симулатор, което съответства на сателитно изображение с разделителна способност 12,5 см. В кабината има уред за нощно виждане трето поколение, респективно специален шлем, в който информацията се проектира дирекстно във визира на пилота.  В Helisim участват Eurocopter (45%), Thales (45%) und DCI (10%) и за последните 12 месеца са проведени 12 000 часа тренировъчни полети на 2400 пилота /на 120 клиенти/.

                                                                                           “Europäische Sicherheit“ 11/2009

Китайският  L-15 Falcon търси пазари

Последният китайски експротен продукт – учебно-тренировъчният самолет за повишаване подготовката на пилоти L-15 Falcon бе представен на  авио-шоуто  в Дубай. L-15 e създаден от Hongdu Aviation и много прилича на руския Як 130. Показаният самолет е вероятно един от първите три прототипа , снабден с двигатели ZMKB Progress DV-2. Hongdu се надява на поръчки от  Близкия Изток- Йордания, която закупи модернизирани F-16, Оман, който закупи също F-16, както и нуждите от нови изтребители в Ирак, Кувейт, Катар и др.

                                                                    http://www.flightglobal.com/articles/2009/11/15

Успешни изпитания на боен лазер “MATRIX

“Боинг” проведе успешни изпитания на боен лазер “MATRIX”. В хода на изпитанията “MATRIX” е трябвало да съпровожда и порази 5 безпилотни летателни средства на различни разстояния. Изпитанията са проведени на полигона на ВМС на САЩ в Чайна Лейк /Калифорния/. Изпитана е и лазерната система Laser Avenger, базирана на автомобил HUMVEE, която също успешно е поразила безпилотни летателни средства.  MATRIX”, разработена съвместно от “Боинг” и специалисти от ВМС на САЩ, представлява мобилна платформа, оборудвана с лазер и радар. През септември м.г. “Боинг” и ВВС на САЩ проведоха поредния етап от изпитанията на весокоенергитичен лазер ATL, от блорда на самолет С-130Н. В хода на изпитанията за първи път бе поразена с лазер движеща се наземна цел.

 

Northrop Grumman съобщи, че е доставила на ВМС на САЩ първите три безпилотни летателни средства MQ-8B Fire Scout. Две от тях са приети на въоръжение на фрегатата USS Melnerney, където от 2008 г. 4 пъти се проведоха изпитания и са извършени 110 излитания от палубата на този кораб. За времето на изпитанията нальотът е над 47 часа.

 MQ-8B Fire Scout

Многоцелеви кораби клас Zumwalt

Американската фирма Raytheon е получила поръчка от ВМС на САЩ за разработка на допълнително програмно осигуряване за бъдещите ескадрени миноносци Zumwalt (DDG 1000). Стойността на поръчката е 241,3 млн долара. Raytheon разработва графически интерфейс за програмното управление на двигателите на кораба и за система за контрол при повреди. Засега ще се строят 3 кораба от този тип, вместо предвидените 7. Първият кораб Zumwalt ще бъде предаден през април 2013 г., а втория- през май 2014 г. Строителството на третия не е започнато.

Многоцелевите ескадрени миноносци клас  Zumwalt са с дължина 123 м, максимална скорост 30 възела и имат на въоръжение 20 пускови установки MK57VLS с 20 ракети, две 155 мм оръдия и 2 зенитни оръдия Мк 110, калиблър 57 мм. На многоцелевия кораб Zumwalt могат да бъдат базирани  два вертолета Sikorsky SH-60 Sea Hawk и три беспилотни вертолета MQ-8 Fire Scout.Многоцелевите кораби от този клас са предназначени за атака по брегови и наземни цели, борба с авиацията и оказване на огнева подръжка на войските откъм морето.   
                                                                                                         
                            DefPro

 

Най-нови радари за канадските ВМС

Raytheon“ ще достави най-новите си радарни системи за канадските ВМС в периода 2010-2015 г. Освен познатата висока чувствителност, тези радари се отличават с използването на усъвършенствани технологии и нови функции за контрол. Х- и S-лентовите радари ще бъдат интегрирани в новата система за обслужване на фрегатите, както и в навигаторния разпределител на данни и в електронната картна система на канадските ВМС. Допълнтително към радарните системи ще бъде доставена компактна система  за тренировъчното и тестово съоърженияе в базата на ВМС в Халифакс. “Рейтеон” ще поеме комплексния мениджмънт на програмата, която трябва да изпълни комплексни изисквания на канадските ВМС. Между другото става дума за контрол на бюджета, система за специфична документация, логистична подкрепа и разширен интеграционен тест на цялата система.

 

“Криво оръжие” за специалните части

Израелската разработка “Корнер шот” /Corner Shot/ през последните 2-3 години бе подложена на изпитания в специалните части на Русия и получи положителна оценка. Благодарение на конструкцията си и видеокамера, оръжието позволява да се води прицелен огън из зад ъгъл или прикритие, оставайки скрит от противника. Картина от видеокамерата може да се препраща и на отдалечен монитор или на минитор на гърба на войника. На подвижната платформа е разположен и лазарен целеуказател. Идеята за оръжието възниква в двама израелци от отряд със специално назначение след нападение на сграда  по време на сражение с араби в края на 80-те години. Тогава е било необходимо да се сведеат до минимум загубите и да се събира скрито информация за противника, оставайки извън зоната на видимост. Израелското “Криво оръжие” бе прието на въоръжение от МВР на Русия. 

 

НАУКА, ТЕХНОЛОГИИ, ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ

Резултати от изследване в рамките на системата за контрол на границите

В рамките на Европейската система за контрол на границите беше извършено възложеното от Европейската комисия още в началото на 2009 г. изследване за развитие на концепции за единна структура на граничния контрол с участието на фирмите THALES, EADS, SELEXSI и Университета на Бундесвера в Мюнхен. Посредствном поредица от технически концепции службите на страните-членки трябва да могат да действат ефективно, да регламентират на национално ниво, да координират на европейско ниво и да си сътрудничат със съседни трети държави. Резултатите от изследването трябва непосредствено да подпомогне ЕК да влага възможно най-ефективно средствата и систематично да изгради Европейската система за контрол на границите. Изследването предоставя всички необходими концепции, систематични и технически спецификации, както и първи прогнози на разходите за изграждане  на националните системи за контрол на сухопътни и морски граници с използването на модерни технологии и технологични стандарти или разширяването на съществуващи вече системи. Допълнително трябва да се развърнат нови ноционални контролни центрове /NCCs /на страните-членки и систематично да бъдат свързани в мрежа.

Разработка на концепция за нова система за радиоелектронно подавяне

През първото тримесечие на 2010 г. ВМС на САЩ ще възложат на 4 фирми да създадат концепция за нова система за радиоелектронно подавяне на противникови средства. През 2011 г. ще бъде подписан договор за разработване на демонстрационна версияа на NGJ (Next Generation Jammer). В четвъртото тримесечие на 2012 г. ВМС на САЩ ще подпишат споразумение за създаване и производство на на нова система с фирмата, чиято разработка е най-съвършена. Northrop Grumman ще участва със своя разработка на система за радиоелектронно подавяне от ново поколение (NFJ) за ВМС на САЩ. Тя ще замени сегашната ALQ-99, която е разположена на самолетите  EA-18G Growler. При това ALQ-99 все еще е ефективно средство в радиоелекттонната борба.

 

 

 

 

 

 

БЮЛЕТИН

2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krämer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 СИ–СМО.Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  05.11.2018