ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

        Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

ИНФОРМАЦИОНЕН  БЮЛЕТИН № 2

ТЕХНОЛОГИИИ, ВЪОРЪЖЕНИЕ, НАУКА

   /МАРТ 2009 г./ 

ТЕХНОЛОГИИ

§ В рамките на на програмата Medium Extended Air Defense System (MEADS) за създаване на тактическа противовъздушна отбрана, програма изпълнявана от Германия, Италия и САЩ, беше произведена първата серия от 5000 приемно-предавателни модули / т.н. T/R- модули/ във фирмата EADS Defence & Security (DS). Т/R- модулите са ключови елементи на радарните системи от ново поколение на основа на технологията AESA. Вместо механично управление на антената AES-радарите използват електронно преместване на лъча с помощта на хиляди Т/R-модули. Тази концепция разкрива напълно нови възможности за приложение и затова ще се използва в бъдеще при повечето от радарните съоръжения. Defence Electronics ще произведе около 40 000 модула / за 120 млн евро/, включително и необходимата електроника, което ще направи MEADS- радарите най-мощните от този вид в света. Програмата MEADS се финансира  58% - от САЩ, 25% - от Германия и 17% - от Италия.

§ През 2009 г. САЩ са планирали провеждането на комплексен тест на Лазарен комплекс с въздушно базиране – ABL (Airborne Laser), чийто монтаж бе завършен през 2008 г. Въвеждането му на въоръжение се планира за след 2015 г. В състава на комплекса влизат самолет-носител /Боинг 747-400/, мощен лазер, система оборудване, система за насочване на излъчването, система за управление и др. Поразяващият ктомпонент на ABL е йодно-кислородния химически лазер, с дължина на излъчването 1,315 мкм.  Лазерът е на модулен принцип. Общата мощност на излъчването на 14 обхванати в една система модули е няколко мегавата. Американските специалисти считат, че възможностите на ABL за предаване на енергия позволява прехващане на балистична ракета от всякакъв вид на разстояние до няколкостотин километра. Една бъдеща групировка с лазарни комплекси с въздушно базиране може съществено да измени баланса на стратегическите сили между САЩ и Русия.

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ

§ Тисен Круп Технологи /ТКТ/ изкупи от One Equity Partners (OEP) частта й от 25%  в Тисен Круп Марине Системс и стана самостоятелен собственик на европейската група корабостроителници. С това Тисен Круп Технологи продължава стратегията си в корабостроенето и засилва пазарните си позиции. /През август 2006 ТКТ заедно с EADS  погълна Атлас Електроник и интегрира електронния военноморски сектро на EADS в Атлас Електроник./ Първоначално Тисен Круп Технологи държеше 75%, а ОЕР -25% от групата корабостроителници в Германия, Швеция и Гърция.

§ Министерството на отбраната на Швейцария отложи търга за 33 броя многоцелеви изтребители на обща стойност 1,9 млрд долара за замяна на сегашните F-15 Tiger. В него участваха френската Dassault, европейският концерн EADS и шведската SAAB.  /“Боинг” се отказа още в началото./ В официалното изявление на МО се посочва като причина предстоящото приемане на военна доктрина до декември 2009 г., след което ще бъде решено, дали новите изтребители са необходими. Тази официална причина обаче се разминава с версиите, изложени в германските СМИ, а именно, че така Швейцария отвръща на удара- критиките от страна на Германия и Франция, свързани с банковата политика на Берн /т.н. от Берлин “данъчен рай”/.

§  Датската фирма Terma подписа договор с американската Lockheed Martin. От Копенхаген ще бъдат доставяни високотехнологични компоненти за новия изтребител 5-то поколение F-35, както и детайли за крилата и фюзелажа, изготвени от композитни материали. Предполага се, че това може да окаже влияние за решение относно закупуване на самолети F-35 за Дания в бъдеще.

Турската Turkish Aerospace Industries (TAI) е доставила вече в САЩ първите компотенти произведени в Анкара за новите американски изтребители F-35, в съответствие с подписан през 2008 г. договор. Турция планира да закупи над 100 самолета и да премине към сглобяването им на своя територия за турските ВВС.

§ Rheinmetall AG –Германия отчита нарастване на оборота в отбранителния си сектор с 3% за 2008 г., което допринася за уравновесяване в известна степен на общия спад в условия на криза. Секторът отбрана е постигнал оборот 1,814 млрд евро и обем на постъпили поръчки 1,723 млрд евро. С придобиването на холландската Stork PWV B.V. и по-голямата част от южноафриканската Denel Munitions (Pty) Ltd се укрепват позициите на Rheinmetall  и попълва фирменото й портфолио. Фирмата разчита на развививащите се пазари и разширяване на сервизната си дейност. Очакванията  за 2009 г. са за 1,9 млрд евро само в отбранителния сектор. През 2009 г. Rheinmetall очаква важни поръчки от Бундесвера. От отпуснатите от правителството допълнителни 500 млн евро към военния бюджет  ще бъдат закупени 10 разузнавателни машини “Fenek” и 34 броя бронирани машини “Динго”. Съвместно с израелска фирма се реализира проект за бойно безпилотно летателно средство за унищожаване на наземни цели. Много спорове и критики породиха производствата на някои муниции за “меки” и “полутвърди” цели. Rheimetall ще произведе за Бундесвера муниции за 63 млн евро, между които 30 000 бр 155 мм изстрели за “меки” цели, т.е. хора и небронирана инфраструктура. Правителството  е успяло да извади SMArt155 от международния забранителен списък с голям натиск. 

§ Вътрешната сигуронст ще погълне 30-35 милиарда евро в световен мащаб, смятат експерти. Беренберг Банк прогнозира дори, че през следващите 7 години общите разходи за продукти и услуги в сферата на вътрешната сигурност в света ще възлязат на 800 млрд евро. Според Патрик Колб, мениджър в акционерния фонд Глобъл Секюрити на Credit Suise твърди, че този бум ще е актуален най-вече за Европа и Азия. Саудитска Арабия е обявила търг за радарни системи за граничен контрол за нейните 9000 км дълги граници на стойност 1,5 млрд евро. Фаворит се очертава EADS, но шанс имат и “Талес”, “Рейнметал” и “Финмеканика”.

/В България прибори за контрол и наблюдение собствена разработка и  производство имат фирми като “Оптикс”, “Самел-90”, “Черно море” и “Авиотехника”. От посочените по-горе “Рейнметал” и “Талес” са контрагенти на Самел-90, а Финмеканика- на “Авиотехника” Бел.ред./

 

 

 

 

 

§ Норвежката фирма Kongsberg Defence & Aerospace подписа договор с Министерството на отбраната на Полша за доставка на брегова артилерийска система на стойност 85 милиона евро. Сърцевината на системата е наземно базирания вариант на ракетата за поразяване на морски цели NSM (Naval Strike Missile). Доставката ще се реализира в следващите 48 месеца. Освен договорените 12 броя, има опция за доставка  евентуално на още 30 бр. заедно със системата за управление и бойно използване, подобно на норвежката система Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System с наземно базирани ракети AMRAAM. Радарните и комуникационни системи, както и транспортните камиони ще се доставят от полски подизпълнители. /Ето един пример, как се подхожда за включване и на родната отбранителна индустрия в модернизиране на армията. Бел.ред. /

       

§ Русия ще достави на Бразилия 12 бойни вертолети Ми-35М на обща стойност 150 милиона долара, след като “Рособоронаэкспорт” спечели търга, в който участваха още “Ойрокоптер” с AS-665 „Тигр” и “Аугуста/Уестленд” с А 129 “Мангуста” с единична стойност 18 милиона долара, при цена под 14 млн за руския Ми-35М. Модернизираният вертолет Ми-35М има 2 газово-турбинни двигатели TB3-117 BMA, максимална скорост 320 км/час, транспортен товар- 900 кг, далечина на полета при бойно използване– 450 км. Може да носи противотанкови управляеми ракети “Щурм-В”, 80 мм НУР С-8 и 240 мм С-24, 12,7 или 7,62 мм картечница, 30 мм оръдие.

 § През настоящата година ще бъдат доставени първите леки бронирани машини за Австрия по обявения на 14. 01. 2009 г. договор между IVECO Defence Vehicles и МО. Договорът е за 150 »Light Multirole Vehicles« (LMV) в 7 различни варианта, между които транспортни, патрулни, командни и разузнавателни машини. LMV се отличават с добра балистична и противоминна защита, висока тактическа мобилност и скорост, както и оптимално  поведение в условия на пресечен терен. По желание на клиента ще бъде оборудвана с оръжейна система от фирмата ELBIT. Основен показател, който е взет под внимание  при търга е било съотношението между най-добрата цена и техническите способности. През 2008 г. са продадени 950 машини от същия тип. Експортирани са вече по-голям брой от договорените  1260 машини за Италия, 401- за Великобритания, 120- за Испания, 60- за Норвегия, 19- за Чехия.

 

 

»Light Multirole Vehicles« (LMV)

§ Фирмата Rohde & Schwarz       ще достави на  Министерство на отбраната на Холандия 4 комуникационни системи за новите корвети на  холандските ВМС. Всеки комплект включва интегрирана радио-интерком система, модем- и кодиращ блок, както и MF/HF и VHF/UHF предавател и приемник. Модемът и кодиращият блок позволяват да се шифрират и дешифрират информационни данни, да се изпращат и приемат факсове. MF/HF и VHF/UHF предавателят  и приемникът правят възможна комуникацията с главни щабове, вертолети, самолети или други кораби на големи разстояния.

§ По информация на  Defense Aerospace американската фирма Aeronautical Radio Incorporated ще закупи от Русия 22 нови вертолета Ми-17, които ще достави по договор с Пентагона на Ирак. Заедно с допълнителната модернизация и модификация сделката ще възлезе на 2,4 млрд долара. Вертолетите ще бъдат произведени от Казанския вертолетен завод. Модификацията ще бъде изпълнена от американски специалисти в щат Джорджия и от предприятие в Обединените Арабски Емирства с краен срок август 2010 г. Иракчаните получиха такива вертолети през 2007 г. и са изключително доволни от качествата му в иракски условия. По данни на производителя досега са произведени 11 000 вертолети Ми-8/Ми-17, доставени в 80 страни. Машината е 13-тонна, носи товар 4 тона в кабината и 4,5 тона външно окачване, скорост – 250 км/ч,  побира до 36 души.

§ Командването Авиационно-ракетно въоръжение на Сухопътните войски на САЩ сключиха договор с фирмата “Хеллфайр системз” (подразделение на “Локхид-Мартин”) за досавка на високоточни противотанкови управляеми ракети “Хеллфайър-2” /HELLFire - Heliborn Laser Fire and Forget/ за вертолети с лазерна глава на принципа “изстреляй и забрави”. Общата стойност на договора е 356,66 млн долара. Това е най-големия договор, сключван за този тип ракета. Началото на доставките е 2010 г., а крайният срок- октомври 2011 г. Договорът съдържа и опции за допълнително закупуване на рактети, при което производството им ще се удължи до 2013 г., както и за производството на 200 учебни ракети и модернизиране на 1200 ПТУР. Ракетата “Хеллфай-2” ще се произвежда и за Франция, Гърция и Холандия. Франция стана 16-тата страна, която въвежда на въоръжение “Хеллфай-2”.

 

§ След предстоящото въвеждане на въоръжение на първите за Индия 3 фрегати, построени по технология Стелт от клас Shivalik, Министерството на отбраната възнамерява да започне строителството на 7 аналогични фрегати по т.н. “Проект 17-А”. То настоява първите 2 кораба да бъдат построени в чужбина, а останалите 7 – в Индия. /Случаят е донякъде аналогичен с българския проект за френските корвети.Бел.ред./ Индийските специалисти не владеят технологията на модулното строителство на тези кораби. Построяването на първите 2 кораба в чужбина обаче щяло да бъде 2 пъти по-скъпо. Една от фрегатите от тип Shivalik струва около 650 милиона долара. / Корабите Shivalik са с водоизместимост 5000 т., дължина 142,5 м, ширина 16,9 м, скорост – 32 възела. Оборудвани са със съвременна електроника, използват израелските ракети повърхност-въздух “Barak” и руски крилати противокорабни комплекси “Клуб”. Имат вертолетна площадка./

Фрегат класса Shivalik. Фото с сайта www.indiadefence.com

 

§ Най- голямата досега сделка между Израел и Индия ще възлезе на 1,4 млрд долара. Israel  Aerospace Industries Ltd. (IAI)  ще разработи и произвежда морско и наземно въоръжение за индийската система за противоракетна отбрана. Около 30% от сумата по договора IAI ще инвестира в предприятия на индийската отбранителна индустрия. В началото на март 2009 г. директорът на Програмата за въздушна отбрана на Индия Виджай Кумар съобщи, че Индия разполага с необходимите компоненти за създаване на национална противоракетна отбрана с изключение на ракета-прехващач, чиито тестове сега се провеждали. Пълното завършване на противоракетната отбрана Индия планира за 2011 година. През последните години Израел се превърна във втория по големина доставчик на въоръжение за Индия. Неотдавна Индия закупи от Израел разузнавателния спътник Risat 2.

§ Търга в Индия за оборудване на 987 танка Т-90С+ и Т-90М със системи за активна защита бе спечелен он шведската SAABTech. В него участваха още израелските Israel Military Industries и RAFAEL, британската   BAE Systems, американската Raytheon,  руската  Рособоронэкспорт и немската IBD Deisenroth Engineering. Общата сума на договора за 1657 комплекта възлиза на 270 млн долара. Спечелилата шведска система LEDS 150 включва лазерна система за предупреждение, система за управление на активната защита ADC 150, комплект боеприпаси, високоскоростни пускови установки, информационни сситеми. Може да открива единични и няколко боеприпаса, да разчита траекториите им и автоматично да избира команда за унищожаването им на 5 до 15 м от танка. Снабдена е с ракети тип Mongoose 1 /Мангуста 1/.   

§ Съгласно договора на МО на Република България с френската фирма “Юрокоптер” трябваше да бъдат доставени 12 вертолета “Кугар” за българските ВВС и 6 вертолета “Пантер” за ВМС. Първият вертолет “Пантер”, предназначен за България ще бъде изпробван тази година във Франция, а доставките ще започнат от началото на следващата година. Поради необвързване на проектите за модернизация обаче, те няма къде да кацнат, защото договорът за доставка на френските корвети беше замразен, а доставените втора ръка три фрегати от Белгия нямат вертолетни площадки. Бойните машини са предназначени за борба с подводници, разузнаване и спасителни операции. Но на „Пантерите“ няма да се монтират и хидроакустични станции, които са от особено значение при откриването и проследяването на подводници. /Информацията е на в-к “Сега”/

§  САЩ разглеждат като възможност доставката на осем преоборудвани използвани изтребители F-16 за нуждите на българските ВВС, съобщи Агенция „Фокус” по информация от посолството на САЩ в София. Два от самолетите са учебни, с две места в пилотската кабина. Всеки изтребител ще бъде оборудван с най-модерни пилотски кабини, радарни, комуникационни, целеуказващи, навигационни и само-отбранителни системи. Изтребителите ще разполагат със системи, които ще позволяват използването на всички видове въоръжения, стандартни за НАТО. Този тип самолети значително ще подсили териториалната защита на България, позициите и в НАТО и ще позволи на българските ВВС да влязат в 21 век с несравними, доказани и изпитани в реални бойни условия системи на въоръжение. Този тип самолети ще заменят остарелите изтребители МиГ, съобщава в-к “Монитор”. /По всичко изглежда обаче, че те няма да бъдат подарени, а продадени на България. Това обезмисля запитването на МО, направено през 2008 година, защото само при подарени самолети имаше смисъл след 10 години използване на същите да преминем на нов тип многоцелеви изтребител, а не да плащаме два пъти за самолети в рамките на 10 г. / Бeл.ред.//

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

§ Във фирмата Diel BGT Defence в Германия бе проведен тест на първата ракета RBS15 MK 3 за ВМС, съгласно споразумението със SAAB Bofors Dynamics, която проектира същата. Тя е най-модерната тежка ракета, разполагаща със самонасочваща се радарна глава, с уникална способност за разпознаване и класифициране на целите и с много висока защита от смущения. Нейният радиус на действие е над 200 км. През 2009 г. с ракети от този клас ще бъдат въоръжени германските корвети  от клас К 130. За въвеждането й на въоръжение са взели решение Германия, Полша и Швеция.

§ През настоящата година има развитие в големия европейски проект за създаване на бойно безпилотно летателно средство “Нейрон”  с използване на високи технологии. / В проекта участват шведската СААБ, италианската Аления аеронаутика, швейцарската Руаг,  испанската ЕАДС-КАСА и гръцката HAI. Началното финансиране от 2006 г. бе 400 млн евро. Шведската фирма "Тьяст меканиска" започна изготвянето на фюзелажа на новото БЛС по договор със СААБ. През лятото на 2009 г. СААБ ще започне монтажа. Максималното тегло на БЛС ще бъде около 7 тона, дължината- 10 м, разпереност на крилата – 12 м, времето за патрулиране- 2-3 часа, скоростта- до 0,7 М.  Двигателят е “Ролс-Ройс/Снекма Адур”. Първият полет на БЛС се планира за средата на 2011 г. във френския център за изпитания в гр. Истр.

Article image

§ В школата за държавно управление на Харвадския университет е бил представен доклад на тема “Безпилотни и роботизирани бойни системи: проблеми, възможности и бъдеще”. Ако преди 10 г. САЩ са разполагали с 1 БЛС, то сега броят на БЛС в армията им е 5000, от които 3500 – извън пределите на САЩ. Войните са се превърнали в ценни лаборатории за оценка възможностите на БЛС, но се наблюдава известен “хаос”, обусловен от изключително високата динамика на разработването на такива системи през последните години.      Арт Фритзон, вицепрезидент на фирмата Booz Allen Hamilton и един от съавторите на доклада е отнбелязал, че независимо от големите успехи на САЩ в разработването на безпилотни и роботизирани системи, се намират на един ранен стадий на развитие на това перспективно въоръжение. Докладът има за цел да послужи като основа за правителството и американската военна индустрия за бързо и ефективно придвижване в областта на най-високите технологии, които имат стратегическо значение за националната сигурност, изтъкват авторите.

                    Article image

§ В Русия няколко десетки фирми се занимават с развитието на безпилотни летателни средства /БЛС/, в това число РСК МиГ, “Иркут”, “Вертолети Русия”, “Транзас”, радиоконцерна “Вега” и др., но няма сериозен резултат. От Министерството на отбраната съобщават, че за разработка на БЛС са заделени 1 милиард рубли, но за съжаление не е създадено приемливо такова. Наличните на въоръжение в руската армия са безнадеждно остарели /”Пчела-1”, “СТриж” и “Рейс”/. Абсолютно изоставане има в големите БЛС от класа на “Heron”.  / максимално тегло 1,1 т, радиус на действие – 1000 км/ По някои оценки руската армия се нуждае от 100 БЛС и не по-малко от 10 комплекта за управление. Всичко това обяснява решението на Министерството на отбраната за закупуване  на 3 системи с близък и среден радиус на действие на фирмата Israel Aerospace Industries (IAI) на обща стойност 50 млн долара.

- лек преносим комплекс мини-БЛС Bird-Eye 400 /тегло 5 кг, радиус -10 км/

- тактически  I-View MK 150 /съответно 160 кг и радиус 100 км/

- БЛС от среден клас Searcher MkII /426 кгр радиус – 250 км/

 

§ В началото на април 2009 г. се проведоха демонстрлационни полети на новия сръбски учебно-боен самолет “Ласта-95”. Той е едномоторен с разположени една зад друга седалки за пилота и инструктура. Пригоден е за кацане на писти с бетонно, така и без бетонно покритие. Максималната скорост е 340 км/ч, височина на полета 5200 м, далечина- 1060 км при учебен вариант и 400 км при пълно бойно натоварване. В контейнери под крилата може да носи или две картечници с пълно бойно снаряжение, или 2 контейнери с неуправляеми ракети клас въздух-земя или 2 авиобомби до 100 кг всяка. За нуждите на ВВС ще бъдат произведени 15 самолета, а 20 самолета са поръчани от Ирак.   

§ Израел проведе няколко успешни теста на противоракетната система Iron Dome /железен купол/. Тя е система за тактическа противоракетна отбрана, способна да разкрива, съпровожда и унищожава една или няколко атакуващи ракети на противника на разстояние до 70 км. Системата е разработена от изследователите на фирмата Rafael и ще бъде въведена на въоръжение във ВВС на Израел през 2010 година. За разработката й вече са изразходвани около 200 млн долара. /ИТАР-ТАСС/

Фото с сайта www.izvestia.ru

§ BAE Systems съобщи, че е започнала огневи изпитания с новата 155 мм самоходна, напълно автоматизирана самозареждаща се гаубица NLOS XM1203. Механизмът на зареждане позволява да се сменят в ход типа боеприпаси в зависимост от характера на целта. Автоматизирането на оръдието е позволило съкращаване на екипажа с 5 човека- до двама. Времето за презараждене е съкратено до 50% в сравнение с гаубицата M109A6 Paladin.  Повишена е скорострелността на оръдието. От получаване на командата до изстрел- не повече от 30 с при обхващане на площ от 4 хиляди кв км. Боекомплектът е 24 изстрела. Оръдието е на шаси MGV (Manned Ground Vehicles). Твърси се, че по ефективност една гаубица XM1203 е съпоставима с 2-3 гаубици M109A6 Paladin. Мобилната бронирана XM1203 е предназначена за т.н. "Unit of Action" (UA)- елементи на бъдещите модулни структури на силите, разработвани в рамката на концепцията FCS (Future Combat System) или за усилени високомобилни тактически групи в мрежова структура на организация на войските.

§ От електронния сайт на “Локхийд Мартин” става ясно, че фирмата е разработила комплект за войника  /Human Universal Load Carrier- HULK/, с модулна конструкция, собствено захранване, бордови компютър, енергоспестяваща система с батериии. Той позволява на войника да носи допълнителна тежест, уреди за наблюдение на бойното поле и др. Силата, която осигурява  на войника  HULK, дава основание на служителите на Локхид Мартин да използват понятието “екзоскелет”, което е равнозначно на по-понятното име “роботизиран костюм”. Няма данни за цената на същия.

 

§ През следващите 10 години, по преценка на американски експерти, ще бъдат произведени 1950 комплекта панорамни прибори за нощно виждане, предназначени за екипажи на ВВС на САЩ. По време на нощни полети интензивно се провеждат операции по наземни цели /разузнаване, нанасяне на удари/, излитания и кацания на самолети, визуално опознаване на цели. В бюджета за 2009 г. са заделени 120,70 милиона долара, които ще бъдат изразходвани за различни системи за нощно виждане за летателни и наземни екипажи до 2013 г. Сред тези системи са приборите за нощно виждане PVS-7 и PVS-14, както и PNVG. Понастоящем  PNVG са предназначени за екипажите на самолети АС-130 и МС-130 сили за специални операции. Предзстои снабдяването на екипажите и на А-10 “Тандерболш”, стратегическите военнотранспортни самолети С-17 Глоубмастер. / В България авиационни очила за нощно виждане произвежда фирмата “Оптикс” АД-  Панагюрище, например “Диана-А” – повече информация на адрес optixw.com/bg/spec/nigth/htms /Бел.ред.//

§ Фирмата Diehl BGT Defence е получила 180 000 евро от германсккото правителство за да изследва т.н Taser Effekt върху човешкото тяло при използване на несмъртоносни оръжия. /През май 2009 г. фирмата ще представи "Electro-Magnetic Neuromuscular Movement Inhibitor" (ENEMI)./ Liquid Taser предава електрическите удари вече не по кабел, а чрез специална течност. Изследванията на дистанционно-електроимпулсните оръжия се разширяват, но същевременно не се обръща много внимание на последствията. Износът им за Швейцария и Саудитска Арабия е бил разрешен от германското правителство. Представител на профсъюзите на полицията в Германия отбелязва в свое писмо, че от 200 000 операции в света с използване на Taser  се е стигнало до 70 смъртни случаи. Чрез електрошок обектът се неутрализира. По данни на производителя за 5 секунди протича ток със сила 2,1 mA при напрежение до 50 000 волта. Според канадско изследване тези данни на практика значително се превишжават. От 1999 до 2005 г. в САЩ и Канада вследствие на използване на такива средства за загинали 167 души .

 

НАУКА И ВОЕННО ОБРАЗОВАНИЕ

§ На 30.03 и 01. 04. 2009 г. във ВА “Г.С.Раковски” се състоя конференция на тема “Управление на знанието в системата на висшето образование и квалификация в Министерството на отбраната”. В основния доклад, подготвен от екип под ръководството на полковник доцент доктор Стойко Димитров Стойков в обем от 101 страници се засягат въпроси относно:

- реализирането на Стратегия за развитие на научно-образователните организации в Министерството на отбраната чрез продуктивната практика за създаване и поддържане на няколко нива специализирана информация и база с ресурси, поддържана от Център за поуки от практиката;

- записването, развиването и съхраняването на знанията на самите участници и даването на свободен достъп до информацията на всички в системата;

- новата възможност за управление на знанието  чрез точно дефинирани компетенции за всяка конкретна позиция и служител в научно-образователните ни организации да се трансферира информация за наличните знания;

- въвеждането на система за електронно обучение;

- предизвикателството, че научното управление (policy and management) е практически непознато, защото вместо управление се практикуват властване и администриране;

- необходимост от модерна система от наукометрични показатели за оценяване, която да бъде основа на научното атестиране на академичния състав;

- човешкият ресурс като най-важния инструмент за създаването на даден научен продукт;

- наложителната необходимост  създаване на собствена Стратегия за развитие на научноизследователската дейност в Академията;

- принципната промяна на ролята на науката в академичния живот чрез създаване на устойчив институционален модел за научноизследователска дейност за Академията;

- организираната дейност на Младежки технологичен клъстер;

- участието на ВА в дейността на Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността;

- обявяването на конкурси за научна длъжност  да става по освободен от сегашните ограничения начин;

- новите технологии за подобряване продуктивността на знаещите служители е необходимо да бъдат концентрирани в три сфери: нови средства за комуникация и съвместна работа; нови начини за съхраняване, филтриране и обработване на неструктурирана информация; нови средства, подпомагащи вземането на решения и др.

Пълният текст на доклада ще намерите на адрес:

http://rdsc.md.government.bg/BG/Activities/Konference/index.php

 

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Д

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 СИ–СМО.Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  25.06.2016