ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

        Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

ИНФОРМАЦИОНЕН  БЮЛЕТИН № 3

ТЕХНОЛОГИИИ, ВЪОРЪЖЕНИЕ, НАУКА

   /АПРИЛ 2009 г./ 

ТЕХНОЛОГИИ

§          На конференцията Missile Defense Research and Development- Technology and Policy в университета в щата Мисисипи са били представени резултати от компютърно моделиране на перспективни прехващачи от системи за противоракетна отбрана с морско базиране и концептуални изследвания в дадената област. Разработките се извършват в Център за перспективни транспортни системи /CAVS/ съвместно с финансиращата ги компания Northrop Grumman. За 4 години са вложени 850 000 долара. В CAVS се работи по проектиране на перспективен кинетичен прехващач КЕІ, който при относително компактни размери – около 12 м дължина и 1 м диаметър, ще притежава най-високи за системата ПРО в САЩ характеристики, а благодарение  на своята компактност ще може да се разполага на платформи от различен клас и тип базиране. В качеството на основен и най-перспективен за САЩ вариант, КЕІ се предвижда за разполагане на морска плотформа, което обезпечава висока гъвкщавост за бойното му приложение, отбелязва RD Inews.ru (01.05.2009)

§          Raser Technologies е разработила нова технология E-REV Powertain, благодарение на която разходът на гориво на големи машини силно може да бъде намален. Системата включва ел.мотор, генератор и литиево-йонни батерии. На сайта на компанията може да се види видеофилм с джипа Hummer K3. По информация на компанията разходът на гориво на джипа, на който е монтирана системата              E-REV Powertain   може да падне под нивото от 2,3 л на 100 км. Технологията бе представена по-късно и на конгреса SAE World Congress /20.04.2009/

 §         Ръководството на “Руската корпорация за нанотехнологии” /РОСНАНО/ води разговори с основни международни инвестиционни банки за осигуряване на средства по няколко технологични проекта на територията на Русия. Потенциални партньори са банки като Alemar, Citibank, Credit Suisse, Goldman Sachs, Renaissance Capital. Намерението на правителството е да вложи около 4 милиарда долара. Анатолий Чубайс е съобщил, че за 2009 г. обемът на инвестираните средства ще е 31,6 млрд рубли и 1 млрд долара.

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ

§          „Краус Мафай Вегман” /Krauss-Maffei Wegmann (KMW)/ е постигнала увеличение на оборота си за 2008 г. до над 1,4 млрд евро /2007 г.- 1,3 мрд евро/. Непроменен е обемът на поръчките- за 2,7 млрд евро, 70% от които са от европейски страни, членки на НАТО или съзюзници на Алианса. Създадени са допcлнително още 200 работни места. Ново сътрудничество се очерта с IVECO Defence Vehicles по създаването и съвместната продажба на 6-колесния GFF4 и 4- колесния VTMx. Поставнено е началото и на ново сътрудничество с полската фирма Bumar Labedy  и със ST Kinetics в Сингапур. Международната мрежа обхваща дъщерните фирми в Гърция, Холандия и САЩ, както и партньорства в Испания с General Dynamics Santa Barbara Systemas, в Италия с Oto Melara, в Австралия с BAESystems, в САЩ с  L3 Communications и в Германия с Daimler, Diehl, EADS, MAN и Rheinmetall. /22.04.2009/

§          “Thales Deutschland” e успяла да увеличи оборота си от 1,1 на 1,2 млрд евро, от които 75% в Германия. През лятото на миналата година Thales Deutschland придоби от белгийския концерн BARCO Центъра Maritime Safety- Security в Щутгарт. През есента на миналата година Thales Deutschland  и Diehl погълнаха самолетостроителната компания в Лаупхайм, създавайки обща фирма Diehl Aircabin с дялове 51%  Diehl и 49% Thales Deutschland.   Thales Deutschland  участва в голям проект в Саудитска Арабия, доставяйки цялата техника за управление и сигурност на нова жп-линия и телекомуникационни системи на обща стойност 340 млн еевро. В началото на 2009 г. Thales Deutschland  се структурира в 4 области- отбрана, обществена сигурност, транспорт и въздушно-космически сектор. Създаден е нов фирмен сектор за решаване на защитата на критични инфраструктури.

§          “Юрокоптер” придоби 80% оат акциите на японската Euroheli Corporation от ITOCHU Corporation. С това “Юрокоптер” увеличи дела си от 10 на 90% от акциите. От 01. април 2009 г. персоналът и дейността на Euroheli и на дъщерната фирма на Юрокоптер са обединени в Eurocopter Japan /ECI/. ECI ще е първото представителство на чужд производител на вертолети в Япония, което ще предлага директно доставки и услуги от цялата серия цивилни и военни вертолети.

§          НАТО е възложила на EADS да достави нова преносима информационно-комуникационна система /Deployable Communication and Information System, DCIS/, която е предназначена специално за силите за бързо реагиране на Алианса. Новата система трябва да предостави на командирите в тези сили комуникационни средства, които да осигуряват връзка с главната квартира, която може да се намира на всяка произволна точка в рамките на операцията на силите за бързо реагиране. Проектът се финансира с 43 млн евро. Още 15 млн са предвидени за логистична подкрепа на системата в случай на изключването й по време на експлоатация.

§          EADS Defense Security (DS) е получила сертификат за осигуряване на цивилните полети. Апаратът е на въоръжение в много въоръжени сили като военна система за опознаване “свой-чужд” /IFF/. Със сертифицирането му той става единственият такъв в света, който едновременно може да бъде използван както във военния сектор, така и за контрол на цивилните полети.

§          Китай ще отдели приоритетно внимание на строителството на голямотонажни бойни надводни кораби, подводни лодки от нов тип с използване на технология стелт, свръхзвукови самолети за изпълнение на стратегически задачи, ракетно високоточно оръжие и най-нови средства за радиоелектронна борба, заяви главнокомандуващият ВМС НОАК У Шэнли. Понастоящем редица кораби, подводни лодки и самолети от ВМС са били снабдени с информационни системи от трето поколение, 6 пъти е увеличен тонажът на спомагателните сили и морските съдове за подръжка. Всичко това дава началото на излизане на военния флот на Китай в Световния океан.

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

§          Министерството на отбраната на САЩ ще изразходва 137 млн долара за разработване на УР с въздушно базиране на базата на наземната противоракета Пейтриот РАС-3. Пейтриот РАС-3 притежава по-малка далечина на полета до поразяваната цел /например около 20 км/ от предишната версия ЗУР Патриот -2 /70 км/. Теглото й е по-малко отколкото някои бомби от 700 фунта, които се използват от изтребители-бомбардировачи. Дължината на ЗУР е 5,2 м, а диаметърът- 250 мм. Програмното осигуряване на Пейтриот РАС-3 ще бъде изменено за да се използва от борда на изтребител F-15. Стойността й е 3,3 млн долара. Приемането на въоръжение на авиационния вариант на Пейтриот РАС-3 трябва да стане за 3 години.  /strategypage.com, 11.04.2009 /

 

§          На 10.04. Русия проведе успешен учебно-боен пуск на междуконтинентална балистична ракета РС-12М “Топол” на държавния космодрум Плесецк в интерес на ракетните войски със стратегическо предназначение. МБР е поразила условна цел в Камчатка. МБР РС-12М”Топол” е тристепенна, твърдогоривна, разработена от Московския институт по топлотехника. Максималната далечина на полета е 10 000 км. Стартовото тегло – 45 тона, бойна глава- 1 тон.

§          Китай създаде балистична ракета, способна да поразява подвижни цели. По данни на Военно-морския институт на САЩ, новата версия балистична ракета DF-21 е предназначена за унищожаване на бойни кораби и преди всичко – самолетоносачи. Ако това се окаже вярно, в скоро време Китай ще може да неутрализира превъзходството на САЩ с палубната авиация. Китай обаче не е първата страна, която работи по създаването на такава система. Не е известно, дали китайските конструктури са успели да създадат надеждна малогабаритна самонасочваща се глава и система за управление, отговаряща за корекции на курса на бойния блок по команда. Теоретично, насочването може да се извърши с помощта на спътникова навигационна система, която да позволи самонасочващата се глава на бойния блок постоянно да контролира своето положение в пространството, сверявайки го с координатите на целите, предавани от друг външен източник /наземен, морски или въздушен радар, например/. Но Китай не разполага със собствена спътникова навигационна система. Ако информацията е вярна, това може да означава сериозна промяна в световния геополитически баланс.

§          “Локхийд Мартин” спечели търга за създаване на прототип на височинен дирижабъл с радарна технология, способна да разпознае автомобил, скрит под короните на дървета на разстояние над 300 км. /Втори в търга е била компанията Northrop Gruman. ISIS  /Integrated Sensor is Structure/ представлява програма за замяна на няколко платформи за въздушно наблюдение, вкл. Boeing E-3 AWACS   и E-8 ISTARS от унифициран флот на стратосферни дирижабли. Прототипът ще бъде оборудван с двуполюсен UHF –радар за разкриване на наземни машини или войници и радар в Х-диапазон за разкриване на крилати ракети и безпилотни летателни средства. Двата радара имат умалени размери /600 и 100 кв.м/, за разлика предполагаемата действаща система, която както се очаква, ще заема площ от 6000 кв.м. /еквивалент на 15-етажна сграда/. Такава радарна система ще е по-ефективна от досегашните 375 км диапазон на AWACS  и 300 км дипазон на ISTARS. Съгласно описанието от DAPRA апаратурата може да бъде изпратена и да започне изпълнение на задачите си където и да е по света в рамките до 10 дни.

Article image

§          Значението на успешно изстреляната на 31. 03. 2009 г. радарно направлявана ракета “въздух-въздух” от тип AIM120 AMRAM /Advanced Medium Range Air-to-Air Missle/ от самолет Eurofighter е в това, че целенасочването се осъществява от друг Eurofighter през системата MIDS  /Multi Funktional Information Distribution System/. При този метод може да се включи радара за самозащита в “Silent Mode” и с това да се попречи набелязаната цел да бъде предупредена от радарното излъчване на нападателя. Тази възможност означава подобрена боеспособност, ефект на изненада и картина на ситуацията особено при COMAQ /Combinet Air Operation/. Информационната система MIDS притежава допълнително с линк 16  цяла поредица от други способности. Всички данни се предеват засекретени и не могат да бъдат смущавани. Всички данни, говор, карти на въздушното пространство, навигационна помощ, могат да бъдат обменяни между въздушни платформи, кораби и командни пунктове на всички видове въоръжени сили. С MIDS ВВС се приближават до условията на мрежово-центричните операции. Eurofighter е единственият след F-22 Raptor, при който още във фаза  разработка на авиониката  е заложена  MIDS.

§          Турция възнамерява да закупи от Русия ракетни комплекси С-400. Това стана известно на международното изложение “АЙДЕФ-2009” в Истанбул. Зенитната ракетна система С-400 бе представена от “Рособоронэкспорт”. Освен тях бяха презентирани С-300ВМ, Тор-М2Э, Бук-М1-2, ОТРК “ИскендерЭ”, вертолети и бронетанкова техника, ракетно-артилерийски комплекси и военно-морска техника.

§          В края на април 2009 г. се появиха информации за преговори между Русия и Беларус за доставяне на ЗРС С-400 и ракетен комплекс “Искендер” и ЗРК “Тор-М2”. По-късно, в началото на май 2009 г. “Рособоронэкспорт” потвърди готовността си да достави същите, ако се вземе такова решение в Москва. Разногласията засега са по предложените цени.

§          Министерството на отбраната на Израел е издало заповед за закупуване на комплекса Vulcan-Phalanx, американско производство, за защита на южните региони и стратегически обекти. Предполага се, че с помощта на тези средства Израел планира да осигури ранното разкриване и прехващане на ракетите “Кассам” и снарядите, изстрелвани от територията на сектора Газа. По-рано Израел се е обръщал с молба към САЩ за закупуване на комплекса Vulcan-Phalanx, но тогава американците не са могли да отделят нито един от успешно използваните в Ирак и Афганистан комплекси. Ако сега амираканците се съгласят и дадат приоритет на въпроса, Израел би могъл да получи комплекса Vulcan-Phalanx още през зимата на тази година. Той може да стане част от ешалонираната отбрана на териотрията на Израел срещу използваните от палестинците ракети с малък обсег. Планира се  Vulcan-Phalanx да бъде използван съвместно с перспективните Iron Dome, производство на Rafael, имащи далечен обсег. Комплексът Vulcan-Phalanx включва автономен радар Phalanx осигуряващ разкриването и съпровождането  на цели и 20 мм скорострелно 6-стволно оръдие Vulcan.

§          Американската ITT  е получила поръчка за доставка за армията на САЩ на прибори за нощно виждане на стойност 121 млн долара. В рамките на договора ITT ще достави над 300 комплекта AN/PVS-14, 3000 очила AN/PVS-7, 100 000 приставки за усилване яркостта на изображението. Доставката е петата по обем в цялата история на ITT- един от най-големите производители на тази продукция. През 2008 г. компанията стана единствен доставчик на прибори за нощно виждане за армията на САЩ, въпреки че сътрудничеството й с военните продължава вече 50 години. Приборите AN/ PVS-14  и AN /PVS-7 принадлежат към трето поколение устройства за нощно виждане и се считат за най-добрите в света в сравнение с аналогова продукция на други производители. При безоблачно време в нощни условия позволяват разглеждане на обект с големината на човек на разстояние до 1400 м. Приборите имат малко тегло и могат да се ползват при температури от -50 до +50 градусяа по С, при дъжд и сняг. Могат да се използват като преносими, прикрепени към главата или оръжието, а също и с видеокамера.

§          Словения разглежда възможнтостта за разваляне на договора за доставка на 135 бронирани машини от финландската “Patria” на стойност 364 милиона долара. Срокът за доставка бе определен за 2008-2013 г., но са възникнали технически проблеми в етапа на изпробване на машините и отлагане на доставката на първите бронирани машини. От Министерството на отбраната на Словения са заявили, че ако производителят не може да проведе първия етап от изпитанията за качество на своята продукция, нито една машина няма да бъде приета от заявителя. Други възможни клиенти за БТР Patria AMV са Хърватия, Македония, Полша, ЮАР и ОАЕ за общо около 1300 броя. Машините имат различни модификации, включително колесни варианти 8х8 и 6х6. Планирало се е машините за Словения да бъдат снаряжени със 12 мм миномети Patria NEMO, които се считат за едни от най-съвременните образци въоръжение в света. От тях може да се води огън с мини и снаряди с различен калибър на разстояние до 10 км. Скоростта на стрелбата е 20 изстрела в минута. В боекомплекта влизат и управляеми боеприпаси. /lenta.ru, 11.04.2009/.

§          Rheinmetall получи поръчка за Бундесвера на стойност 63 млн евро. До 2014 год. тя трябва да достави 30 000 изстрела тип DM  121 калибър 155 мм. Rheinmetall разработи ново “инсензитивно” взривно вещество Rh26, с което достигна технологичен връх при артилерийските изстрели. Благодарение на далекобойността от 30 км и способността за пробиване стените на бункер, тези боеприпаси са подходящи за поразяване на укрепени вражески позиции от разстояние, без опасност за собствените сили. Счита се, че има потенциален пазар за новото поколение боеприпаси в редица страни, чийто въоръжени сили използват артилерийски системви 155 мм 39-52 калибър и особено гаубици тип PzH2000, M109, както и  RWG52 на Rheinmetall.

 

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 


csr.office@yahoo.com  

2009 СИ–СМО.Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  25.06.2016