ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21/22/23/24

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Какво да очакваме от Китай в близко бъдеще

Борислав Сретков

Част Втора: Новата Парадигма,  Глобалната Конкуренция за таланти, ново мислене, нови професии, и най-вече човечност

ЕНЕРГИЯТА в Новата Парадигма

"При зелената Енергия Китай вече е постигнал целта за една доминираща роля в този век.” Daniel Yergin, американски енергиен експерт

По тази тема пишем достатъчно в тези текстове. Но когато правим изводи, как Китай се готви за навлизане в Новата глобална парадигма, сме длъжни да знаем, че това ще е епоха на нови видове енергия и най-вече на ново, по-високо ниво на енергийна ефективност. Факт е, че в края на 2023 Китай е водещ в света при алтернативните енергии, както в технологичен, така и в производствен аспект. Английският експерт Mathew Oxenford прогнозира: “Въпреки всички опити на САЩ, Европейския съюз и други напреднали държава да задвижат производството в областта на зелените технологии, Китай ще остане най-малко в следващите 10 години водещ доставчик особено при соларните, ветрените технологии и тези за акумулаторни батерии.”

Малък пример: през август 2023 една нова ветрена турбина е доставила в рамките на един ден рекордно количество енергия, а именно 348,1 Мегавата. Това би осигурило електрически ток за една година на 170 хиляди домакинства. Тя е уникален продукт на китайската China Three Gorges Corporation, CTG, която е една от шестте китайски компании попадащи в глобалния ТОП-10 за производство на ветрени турбини. Останалите в Десятката са 3 немски фирми (Vestas, Siemens Gamesa и Nordex) и General Electric, USA.

 При соларните енергии китайското превъзходство е още по-голямо. От 10-те най-големи производители на соларни клетки, 7 са китайски, два американски и един от Канада. Това динамично развитие в Китай не ни учудва и сме го отразили с много примери и конкретни данни в наши текстове още през 2015-2016 години. Разбрали сме, че Пекин води умна индустриална политика, която се поддържа категорично от държавата, изграждат се стабилни доставни вериги, перфектно се владее метода за изтласкване на конкуренцията, страната разполага със своя родна иновация и специфично китайско предприемачество. Китайците просто знаят как да създават стойности.

Няма по-красноречив пример в света от това, какво превъзходство са достигнали китайците в областта на доставните вериги при зелените технологии, където имат контрол от суровината до крайния продукт.

В Европа и в Германия се готвят за Новата Парадигма в сектора Енергия, залагайки много на водорода, като заместител на природния газ. Водородът се получава чрез електролиза. Но кой би произвел този водород и с какви машини? Според Bloomberg, трите най-големи производители на оборудване за електролиза са китайски: LONGi, Peric и Sungrow. И тук в условията на Нова Парадигма, китайците биха приложили своя производствен “софтуер” - големи серии, снижаване на разходите за единица продукция и бързо усъвършенстване на технологията. Експертите от “Фондация за Наука и Политика”, SWP, Германия правят оценката: “Китайските производители на оборудване за електролиза ще струват само една пета от цената на европейските модели, при това с подобна ефективност и качество.” От това разбираме, че и при този нов енергиен източник, Европа се подхлъзва към една зависимост от Китай. При това, освен китайско оборудване на Европа ще е нужен и никел. Китай няма залежи на никел, но притежава една трета от производствените мощности за рафиниране на никел. Или ако Европа и Германия имат сериозни цели в използването на водорода като енергиен източник в Новата Парадигма, то пътят в тази посока минава и през Китай.

Енергията е поле на близкото бъдеще, което тотално ще преобрази глобалния свят. Ще реши дълготрайния проблем със спекулативната и трайната инфлационна игра на нефтените барони и безмилостното изваждане на фосилни източници от недрата на земята, причиняващи и опасни, необратими дебаланси и успоредно замърсяване и разболяване на атмосферата и хората. Китай е поставен в асиметрична зависимост при енергийните източници от далеч по-продуктивни страни с неработещо население, като Саудитска Арабия, Русия и Иран. А това означава и вид несигурност. И поради това китайците се готвят от далеч в нестандартно, ново усвояване на слънчевата енергия, знаейки нейната потенциална мощ и отчитайки това, че за нея слънцето не ни издава фактури. От 2006 година в Китай се правят изследвания за ядрена фузия с експериментален реактор - Experimental Advanced Superinducting Tokamak, EAST. И тук китайците са водещи в обема на инвестициите. Целта е да се реализира “Изкуствено Слънце”, което предполага достигането на поддържана температура над сто милиона градуса. На 12 април 2023 реакторът EAST е постигнал своя най-добър резултат по отношение на температурното времетраене - 403 секунди. Съгласно китайския план, следващият модел такъв реактор е CFER (China Fusion Engineering Test Reaktor), който би трябвало да е първият демонстративен реактор за ядрена фузия и се появи около 2035 година. Това би била една съвсем нова форма на енергия - екологична, надеждна, без отпадъчен продукт и с особена ефективност за индустриални нужди. Но това не е всичко.

На границата с пустинята Гоби, в китайския град Wuwei, провинция Gansu, се експериментира с нов реактор, който вместо уран използва торий. Както и не използва течности. Този реактор е по- надежден, тъй като няма рискове от стопяване на ядрото и експлозия и минимални радиоактивни материали. Китайците са решени да преодолеят всички трудности по усвояване на този реактор. През юни 2023  реакторът във Wewei е произвел при изпитания само 2 мегавата енергия, достатъчна за захранване на 1000 домакинства. Тези изпитания ще продължават по план до 2032. Ако всичко е успешно, в бъдеще биха се появили голям брой такива реактори, които дават сериозно основание, че са икономични, гъвкави и обосновани от производствена и експлоатационна гледна точка. В списанието на китайския Институт за приложна физика (Institute of Applied Physics) “Nuclear Technics” пише: “Тези реактори могат да играят ключова роля при бъдещия преход към чисти енергии. Може да се очаква, че малките реактори ще бъдат разпространени в следващите години.”

Китайците притежават и друг амбициозен план в областта на енергетиката - изграждане на соларни станции в Космоса. На 4 етапа се преследва целта за изграждане на слънчеви електроцентрали на височина 36 000 километра над земната повърхност, където слънцето никога не залязва. Ако там бъде изградена станция за препращане на слънчева енергия, то нейната интензивност в атмосферата е известно, че е 10 пъти по-висока от тази на земната повърхност. През 2028 година китайците планират да инсталират на височина 400 километра спътник, който да препраща слънчевата светлина на земята, а през 2030 да се изгради малка слънчева централа на височина 36 000 км. На третия етап през 2035 да последва втора централа с мощност 10 мегавата. И през 2050 - една слънчева централа с по-голяма мощност. Като едно следствие се разглежда възможността, през 2050 милионите електромобили на земята да се движат с електричество произведено от слънчева енергия в Космоса. Единствените конкуренти в този футуристичен, но не нереален проект са американците с частната инициатива на фирма Caltech в Пасадена, Калифорния. През 2023 те са изстреляли на 450 километра орбита спътник, който доставя вече слънчева енергия на земята. Успоредно с него, по известната американска схема, научно-изследователските институти на ВВС и ВМС на САЩ, работят сериозно в лабораторията US Air Force Research Laboratory върху реализирането на следващата електростанция в Космоса под названието “Arachne”.

 

Секторът ТРАНСПОРТ и Новата Парадигма

Елон Мъск е известен със своите идеи за транспортното решение Hyperloop - един вид тръба, в която се пуска да се движи с висока скорост капсула. И в капсулата седят хора на брой до 28. На всеки 30 секунди в тръбата се пускат под високо налягане капсули със скорост 1200 км/час. Тръбите са разположени на пилони покрай аутобана Сан Франциско-Лос Анджелис.

Китайската China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) вече е изградила по аналогичен проект, тръба с дължина 2 километра, в която се провеждат изпитания. Предстои тръбата да бъде увеличена до 37 километра и в нея се постига скорост на капсули от 1000 км/час. По данни на China Academy of Engineering, има взето решение, първата отсечка Hyperloop да бъде пусната в експлоатация до 2035 между градовете Шанхай и Ханжоу (170 км.) По този начин китайците изграждат за Новата Парадигма три възможности за бърз транспорт: действащите в момента високоскоростни влакове (350 км/час) и влаковете на магнитна възглавница (600 км/час) и системата Hyperloop (1000 км/час)

На 28 май 2023 в Китай се извърши първият полет с нов собствен самолет - C919. Самолетът поема до 190 пътници и прелита дистанция до 5500 километра. Това е китайският конкурент на А320 Airbus и Boing-737. Производител е COMAC - Commercial Aircraft Corporation of China. Поради зависимост в поддоставки от General Electric, USA и SAFRAN Aircraft Engines, France при двигателя и Liebherr Aerospace, Германия (колесник), проектът закъсня с 4 години. Но за 2025-2026 COMAC има вече 1000 поръчки от 28 клиента. Всички те са от Китай защото САЩ и Европа за сега не дават лиценз на китайския самолет C919. Това е разбираемо и причините са ясни, Но и в този сектор се очертава постепенно изваждане от китайския, а и в частност и от пазара в страните от Глобалния Юг на Airbus и Boing. Конкуренцията и на този терен е безмилостна, но на фона на големите технически грешки и проблеми, които демонстрира американския гигант Boing, в резултат на лош корпоративен мениджмънт насочен на първо място към финансови интереси и печалби, и самолетостроенето се превърна в поле на съревнование на двете системи - англосаксонската и държавния капитализъм в Китай. Ние прогнозираме, че в Новата Парадигма, Китай би бил най-малкото равнопоставен и напълно самозадоволяващ своя огромен пазар глобален играч. А компанията COMAC планира и следващия по-голям модел самолет - C929 с 250 до 320 места, предназначен за далечни полети. Китайците имат горчив опит в изграждането на самолетостроене по “стари технологии” и китайският инженер Hu Huazhi казва: “при новите летателни апарати това няма да се повтори”. А той е създал малката иновационна фирма, “EHang”, в която е разработил, със собствен софтуер малък двуместен летателен апарат - EH 216. Апаратът излита вертикално на височина над 50 метра и се управлява безпилотно от компютър. С него инженерът-изобретател прелита за няколко минути от дома си до офиса на фирмата си. За тези до сега безпроблемни полети той е получил специално разрешение. Моделът EH 216 е от така наречения тип летателен апарат - VTOL - Electric vertical make-off and landing. Това са летателни апарати по-малки от вертолет, с варианти за 2, 4 и 7 пасажери. Те летят с пилот или без пилот и постигат скорост до 300 км/час. За тях се оценява, че има огромен пазар в китайските милионни градове. Това решение ще елиминира градски задръствания и замърсяване на въздуха и се разглежда като надежден вариант за “въздушно такси”. По този проект идеален за Новата Парадигма, работят усилено около 350 фирми в света и напредват с прототипите. По оценка на бюрото на консултантската фирма McKinsey във Франкфурт: “До 2030 ние все още ще наблюдаваме един значителен брой фирми тук - 10, 15 или дори 20. В крайна сметка в света ще се наложат с този продукт и останат само около пет производителя.” Най-вероятно китайската EHang ще бъде между тях. За това е гаранция не само инженерния талант и визия на Hu Huazhi, но най-вече финансовата и менаджерска сила на централизираното управление на иновацията в Китай. Този тандем и най-вече научно-икономически модел ще направи абсолютно всичко възможно авиотакситата през следващото десетилетие от най-нов тип не само в Китай, но и в половината свят да се произвеждат и доставят от Китай. Конкуренцията ще е безмилостна и филтърът ще са институции като EASA (European Aviation Safety Agency), FAA в САЩ или CAAC в Китай. Факт е, че първото разрешение за полети на такъв летателен апарат бе издадено през октомври 2023 от китайската държавна агенция CAAC и то за родния модел на Hu - EH 216. Неговият създател Hu знае какво предвижда: “това е нова епоха във въздухоплаването… и този летателен апарат няма да бъде една играчка само за богаташи.” Китайците мислят с перспектива и работят мащабно. Споменават се идеи за изграждане на 100 летателни линии. Но на първо място има планове за въвеждане на китайски летателен апарат от типа EH 216 голямата зона наречена Greater Bay Area, както бива наричан районът между Хонконг и Гуангжоу. Там живее население надхвърлящо това на Франция. И китайските аеротаксита ще прелитат от Vertiport до Vertiport. Така биват наричани площадките за излитане и кацане, които биха били разположени на земята или на покриви на сгради. Американските конкуренти Joby Aviation (с план от 2035 година да обслужва аерогара в Ню Йорк с Манхатън) и Wisk Aero, дъщерна на Boing, много трудно ще пробият за аеротаксита на китайския, а може би и на други пазари през следващото десетилетие.

Но в Китай тече и друг футуристичен проект за летателно средство - хиперзвуков самолет. Мечтата на всички играчи на този голям пазар е да се прелети за един час от Франкфурт до Ню Йорк и за два часа от Шанхай до Ню Йорк? Целта е постигане на скорост за пътнически самолет над 6 175 км/час. И мечтателите по този проект седят в САЩ, Русия, дори и в Швейцария. В Съединените щати има няколко паралелни проекта в тази област. Най-напред се смята, че компанията създадена през 2104 в Денвър - Boom Supersonic. Тя строи в момента супер-завод, в който едновременно да се произвеждат 33 свръхзвукови самолета с екзотичното названия Overture, с капацитет 88 места и постигната за сега скорост от само 2100 км/час. Фирмата има вече поръчки от Япония и американските авиокомпании United Airlines и American Airlines. Частната Фирма Sierra Space,  САЩ работи по друга, надеждна схема и строи за ВВС на страната военния транспортен самолет Dream Chaser, който би могъл в рамките на три часа да транспортира персонал и въоръжения във всяка точка на света. Китайците имат своя конкурентен отговор.

Плановете на Beijing Institute of Technology (BIT) в Китай се оценяват за много сериозни. Техният модел има по-голяма дължина от самолета Boing 737, място само за 10 пътници, но постига скорост от 7 350 км/час, с планиран първи полет през 2035 година. През 2045 следва да полети и следващият подобрен модел, вече с 100 пътници на борда. Нашето предвиждане е, че китайците ще направят всичко възможно да съкратят пусковите срокове, защото те са майстори на вторичната иновация. Когато те разполагат с готов лидерски продукт, собствен или придобит от вън, те са в състояние гарантирано да го подобрят във всичките му параметри и то за най-кратко реално време.

 

БИОТЕХНОЛОГИИ и МЕДИЦИНА

“Съединените щати са безспорният пазарен лидер при биотехнологиите, но Китай мощно наваксва в някои от тяхните области.” (Harvard Kennedy School).

На 16 септември 2022, Jake Sullivan, съветник по националната сигурност в Белия дом обяви в реч, откриваща Глобалната Среща по нововъзникващи технологии във Вашингтон: “ Има три технологични семейства, които през следващото десетилетие са от особено значение за Съединените щати: Индустриите свързани с компютъризацията, технологиите за чисти енергии и биотехнологиите и биопроизводството. Лидерството във всеки от тези сфери е условие за национална сигурност.” И трябва да си зададем въпроса, защо в тази триада се появяват биотехнологиите. Отговорът е може би, натрупаният по време на пандемията Covid-19, опит в САЩ, че е на лице външна зависимост при фармацефтичните продукти и под-продукти. И тя има своите корени конкретно в Китай. Менажерите на американския технологичен модел, явно са установили, че в Китай темпото при биотехнологиите вече е по-високо от това в големите глобални американски фармацевтични концерни и това е определена заплаха за тяхната доминираща световна хегемония. Американски университети имат разработки, че китайското ръководство влага огромни пари за извеждане на биотехнологиите и фармацефтиката на първостепенно стратегическо ниво, със сериозни последствия за огромния пазар на здравето. Новата Парадигма обещава революция в областта на медицината на първо място поради навлизане в лекарските практики и болниците на Изкуствения Интелект. А това качествено ще промени всичко от поставяне на диагнози, през лечебни процедури, оперативни намеси и наркози. А тандемът Изкуствен Интелект-Квантов компютър определено води към налагане на едно персонифицирано медицинско обслужване и нови възможности в борбата с онкологичните заболявания или революция в неврохирургията, като примери. Но при всички тези нови приложения, една от най-важните предпоставки е наличие на голяма банка от данни. И точно тук Китай има предимство и дали това застрашава националната сигурност на САЩ пряко, не бихме могли да кажем, но със сигурност е сериозна стратегическа заплаха за загубване на лидерската позиция в един от най-големите бизнеси - този със здраве.

До сега много от големите компании заети в биотехнологиите имаха изградени по две географски опори - една в САЩ и втора в Китай. Китай разполага с голям резервоар от данни за клинични изпитания. Освен това китайците предлагат данъчни облекчения и големи държавни субсидии. Много китайски експерти при биотехнологиите са получили качествено образование в САЩ. Американците все още разполагат с повече таланти и експерти ангажирани в развиване на биотехнологиите. А и разполагат с мощен инструмент като Food and Drug Administration, FDA. Нейният лиценз за нов медикамент все още представлява пропуск до целия световен фарма пазар. За силната потенциална бизнес конкуренция от страна на Китай би могло да съдим и по това, че през октомври 2023, американската FDA бе принудена да сертифицира много успешното срещу раковите заболявания китайското лекарство Toripalimab. Продукт на фирмата от Шанхай, Shanghai Junshi Biosciences. В тази връзка британският Guardian помести статия на шефа на фарма концерна AstraZeneca, в която се алармира: “В Китай става експлозия на биотехнологични предприятия.”

В Европа ежегодно умират по 1,3 милиона души от ракови заболявания, които са на второ място след сърдечно-съдовите. В САЩ тази цифра е 600 милиона годишно. А в Китай всяка минута умират пет души от онкологични заболявания.

 Китайското правителство е приело “Health China Action Plan”, в който са посочени пет вида болести като основен приоритет. Шефът на Института FAS Research, Виена пише: “Глобализирането на онкологичните изследвания върви явно към един дуопол съставен от САЩ и Китай, докато Европа се развива като половинчата периферия.” Сред 30 водещи центрове за изследвания в областта на онкологията попадат на 24 място шведската болница “Каролинска” и германския център за онкологични изследвания в Хайделберг на 28 място. Списъкът се доминира от американски и китайски институти с общ брой 20. Начело е MD Anderson Cancer Center of University Texas  в Хюстън, САЩ, следван от Sun Yat-sen University в Гуангжоу, Китай. Цифрата до 30 се допълва от 8 института разположени в Западна Европа. Американски онколози, като Bob Li смятат, че “Ако някога ракът трябва да бъде победен, Съединените щати и Китай се нуждаят взаимно един от друг.” (Сп. “Nature”) Американски анализи показват, че китайската компания Legend Biotech e  водеща в света в областта на клетъчната терапия.

 Но китайците са напред и при така наречената “Генна ножица”. Тази ножица е известна с названието Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. Звучи сложно, но с нея е възможно целево отрязване и променяне на DNA. От една страна тя се счита за вундервафе в молекулярната биология както в медицината така и в селското стопанство. От друга страна противниците я сочат като заплаха за генни манипулации и апокалиптичния вариант за “програмиран човек”. Независимо, че е открита през 2012 от французойката Emmanuelle Charpentier и американката Jennifer Dudna, получили за това през 2020 Нобелова Награда, те са в спор с друга група изследователи от Бостън, САЩ, кой е първооткривателя. И докато Европа и САЩ водят спор, китайците се смята, че са печелившият Трети. Защото те много активно използват генната ножица в селското стопанство и на първо място в отглеждането на сортове ориз. Китай внася много храни и китайците имат две програми - за генномодифицирани продукти и за изкуствени хранителни вещества. Те имат постижения при първите в областта на памука, защото не влиза в групата на храните. На следващ етап плановете са да се обработват генно фуражите, след това плодовете и зеленчуците и в заключение ориза и пшеницата. Независимо от големия потенциал в тази насока, проектите за генно модифицирани храни не вървят в Китай по простата причина: населението не ги приема и води по този въпрос открита дискусия в социалните мрежи.

В Китай е наложена онлайн услугата “AskBob Doctor”. Тя е възникнала в лабораториите на големия застрахователен китайски концерн Ping An. Обработва датите за прегледи при лекари и в болници, изпраща лекарства и преглежда онлайн хронично болни. Над 440 милиона китайци използват тази услуга. Но тук има конкуренция от страна на други местни компании като JD Health (120  млн.) и Alibaba Health (120  млн.). И трите компании предлагат комплексно обслужване на клиента по темата Здраве само на един адрес.

От ноември 2022 американският концерн Amazon стартира подобни услуги чрез “Amazon Clinic”. В рекламата му се казва: “No appointments, no waiting rooms”. Обработва се списък от 30 болести. И не забравяме, че Amazon е глобална компания създадена да върти голям бизнес. А в Европа все още не се предлагат такива онлайн услуги. По оценка в изследване на американската “Citi Bank”: “Дигиталната екологична система на здравето в Азия е години пред тази на Запад.”

 Оставаме в сектора на Новата Парадигма “Здраве” и отново попадаме в китайска фирма от Пекин, “Prozess Airdoc”, една от водещите при Изкуствен Интелект в Китай. Нейният основател Ray Zhang обявява: “Ние използваме един алгоритъм в облачната технология, Cloud, за да спасяваме живота на хората, които въобще не знаят, че имат сериозни здравословни проблеми.” Създаден е оптически уред, който сканира ретината на човешкото око, след което получената снимка се изпраща в Cloud, в който са складирани над един милион снимки за сравнение. В рамките на 20-30 секунди уредът Airdoc може да опознае и идентифицира от 30 възможни болести, показвайки резултата на айфона на пациента. Скоро списъкът от болести ще бъде разширен до 50, и в бъдеще на 200. Китайците считат окото като “Прозорец на Здравето” и това е само един пример за революционните приложения на Изкуствения Интелект в условията на Новата Парадигма. Германските специалисти от известния Helmholz-Gemeinschaft в програмен доклад със заглавие “Как Изкуственият интелект променя медицината: “ Прилагането на Изкуствен интелект в медицината ще бъде една от доминиращите теми през следващите години в областта на изследванията на здравето.”

“Китай и САЩ водят глобалното съревнование в областта на прецизната медицина и двете с цел, да доминират това ново и многообещаващо направление в медицината. Китай разполага преди всичко с най-голямата в света генна лаборатория и най-голямата складова наличност на човешки генен материал. Колкото повече данни, толкова по-добри възможности за сравнение, толкова по-целенасочени лечения.”

(Christoph Franz, бивш председател на управителния съвет на швейцарския фарма концерн La Rosch). Под прецизионна медицина се разбира и персонализирана медицина, тотално съобразена с отделния индивид.

Mu-ming Poo, роден в Китай и израснал в Тайван, американски гражданин с 40 годишен научен стаж в Съединените щати, се завръща в Китай и поема ръководството на Institute of Neuroscience (ION) в Шанхай. Той е “Главата” на големия китайски проект за изследване на мозъка - China Brain Project, CBP, стартиран от държавата през 2016 година. Европейският “EU Brain Project” приключи 10 годишното си съществувание миналата година. Американският проект в тази област има срок до 2026-27. Китайският CBP е заложен до 2030 година.

 

SMART CITIES

Темата за “интелигентните градове” не е нова, но е компонента, влизаща в Новата Парадигма. По нея се работи в Германия, в Скандинавия в различни малки проекти. В Китай има десетки малки отделни проекти за smart cities, но стартираният през 2017 такъв проект в съвършено нов интелигентен град Xiongan е уникален. Той има китайски мащаб. След 7 години усилена работа, този неповторим интелигентен град добива вече своите контури и е почти готов. Градът е построен на три нива: на минус 1 преминават улици, водопроводи, електромрежата и цялата логистична инфраструктура. На трето горно ниво са разположени всички дигитални услуги организирани в облачни технологии. На средното ниво се осъществява “нормалния” живот. Тук градът е построен в шахматни блокове, прорязвани от булеварди изток-запад и север-юг. Един оформен блок може да бъде обходен за 15 минути и включва освен жилищни сгради и търговски обекти, училища, детски градини, медицински центрове и старчески домове. Индустриален транспорт се допуска само с електромобили. Общественият транспорт е с електробуси без шофьор. Така наречените дигитални улици, Улици на града имат обща дължина 153 км и се контролират изцяло от сензори. Всички данни отиват в градския супер компютърен център. В този гигантски център на бъдещето се събират всички данни на града. Електроенергията идва от ветрените паркове в Hebei. 70% от градската територия е резервирана за зелени площи и дървета. Наложени са три забрани: никакви високи строежи, никакви гори от бетон и никакви окачени стъклени фасади. Градът е свързан с високоскоростен влак с Пекин, намиращ се на 100 км и притежава комплексна мрежа за комуникации 5G. Учените в технологичния университет MIT, САЩ наричат този китайски проект - “China’s techno-natural Utopia”. Дали е утопия или реалност ще стане ясно още през 2027. Днес е ясно, че друг подобен проект в ход няма в страните на Запад. А такива проекти пасват в Новата Парадигма.

 

Глобалната Конкуренция за ТАЛАНТИ

За всички нови технологии диктуващи правилата и условията в Новата Парадигма ще са необходими умни, знаещи хора, които да работят в R&D. Тези хора са най-търсените днес и попадат в една група със съкращението на немски - MINT, а на английски език - STEM. Първото означава Математика, Информатика, Природни науки и Техника. Второто е Science, Technology, Engineering, Mathematics. За контакт, подбор и привличане на топ специалисти от тази група вече се води глобална борба, наричана успешно и War of Talents. Китай произвежда по 11 милиона студенти годишно и е най-активен в изпращането на свои абсолвенти и учени за доквалификация на елитни адреси в чужбина. Ако през 2006 година в американски университети са били записани 68 хиляди студенти, то техният брой 2020 малко преди избухване на пандемията Covid-19 бе 370 000. От тях 130 000 в специалности STEM. Големият въпрос тук е колко от тези завършили студенти остават на Запад и колко от тях се завръщат обратно в Китай.  Едно проучване на Harvard Kennedy School, “The Great Tech Rivalry: China vs USA” показва, че преди 30 години, само всеки двадесети китайски студент се е завръщал от САЩ в Китай, а днес това са четирима от пет студенти. Това е драматична промяна, която вреди на САЩ и помага на Китай. Един от факторите за този обратен тренд е изравняване на заплащането в техническите професии в Китай със САЩ. Към това се добавя и стартираната през 2018 година от Доналд Тръмп кампания с елементи на анти азиатски расизъм, в съчетание с обвинения срещу Китай, като причина за вируса, директно наричан и China-Virus. Подетата от министерство на правосъдието през 2018 година “China Initiative” прогони под сянката на съмнения в шпионаж и кражба на технологии много китайски силни учени от САЩ. Инициативата бе преустановена едва февруари 2023. Професор от Института по Мениджмънт към легендарния университет MIT, Масачусетс пише: “Поради Китайската-Инициатива Съединените щати губят някои от най-талантливите си глави и те отиват в други страни. Това е лошо за науката, това е лошо и за Америка.” В Европа нещата не стоят по-добре. Според Guardian, Външно министерство в Лондон е отказало през 2022 на 1000 китайски учени молби да работят или промовират в английски университети. През 2017 година тези случаи са били 17. В германските университети съществува също антикитайски климат. Но от 2009 година до днес, ККП обновява своите програми за привличане на китайски специалисти утвърдили се на Запад да бъдат привличани обратно в Китай. Примерите за завърнали се известни китайци като Qian Xuesen, създал китайската космическа програма и Richard Zhang - индустрията за чипове са емблематични. Китаецът Robin Li, завърнал се 2000 година в Пекин е легендарен със създаването на търсачката на концерна Baidu. Китаецът Jean Liu завършва университета Харвард, работи 12 години за Goldman&Sachs, в Ню Йорк и през 2015 година се завръща у дома и създава фирмата Didi и прогонва от Китай американския конкурент Uber. Днес Didi е почти монополист и превозва всичко в Китай от една точка А до друга Б. Прави впечатление, че в областта на биотехнологиите, повечето Start-upps в Китай са създадени от китайци учили на Запад и работили там. Като добър пример - Samantha Du се смята за най-успешната китайска предприемачка във фармацевтичната индустрия. През 1990-те тя е завършила биохимия в университета в Синсинати и след това 7 години е работила в американския фарма концерн  Pfizer. Списъкът със завърнали се топ специалисти в биотехнологиите е много дълъг. И резултатите от този приток на китайски таланти са значителни.

Но Китай привлича активно, особено през последните 10 години и топ-специалисти чужденци и залага агресивно и на чужди таланти. Най-амбициозен в това отношение е град Шънджън, известен с това, че е привлякъл на работа с атрактивни предложения и възможност да открият лаборатория на свое име, 10 чужденци носители на Нобелова награда. Между тях са Robert Grubbs (Нобелист за химия, 2005), Andre Geim, физик (Нобелова награда 2013), Randy W. Shekman (нобелист, медицина 2012). Показателен е примерът с изследователят на човешкия мозък и директор на Института Max-Planck за биологична кибернетика в Тюбинген, Германия - Nikos Logothetis, грък и с немско гражданство. Медиите публикуват материали за експерименти върху маймуни в неговата лаборатория с обвинения в неспазване защита на животните. Срещу него е започнато наказателно дело, в последствие преустановено. В този момент китайската Академия на науките му предлага поста за съдиректор на International Center for Primate Brain Research в Шанхай и той естествено приема. И дава интервю: “Моето изследване бе разрушено, бях разколебан, получих сърдечни проблеми, разбит сън и депресии. За да стана отново нормален човек, не ми остава друг избор, освен да напусна Тюбинген.” Това е 2020 година.

Китай наложи на САЩ и съревнование в Космоса, измествайки от тази позиция Русия. И компонентите на тази надпревара освен престиж, включват и едно сериозно икономическо изражение. Ключовата дума тук е “Добив в Космоса” (Space Mining). Който първи успее да усвоява ценни суровини в космическото пространство, би извлякъл стратегически предимства. А третата компонента е, че космическото пространство се превръща в зона на потенциални военни действия. Ново в тази надпревара е навлизането на частни актьори в играта. Това роди понятието New Space изпълвано със съдържание от програмите на американеца Elon Musk и проектът му от 2002 - SpaceX. Независимо от големия държавен ресурс, Пекин стартира през 2014 година своя New Space със своя инициатива за стимулиране на частни капитали в овладяване на Космоса. Спуснатите от правителство Насоки за иновация в инвестициите и финансови механизми за окуражаване на частни инвестиции в ключови области е родило над 100 частни фирми ангажирани в “космическата игра.” Този подход за стимулиране на първични технологични идеи от Долу е типичен за Китай и с него те постигнаха големи успехи в общото ниво на иновационните процеси през този век. На дъното на космическите амбиции на Китай има две важни личности. Единият е министър председателят от 1950-1970-те години Джоу Енлай, една изключителна личност, главният мотор на всички стратегически планове и програми, насочени към бъдещето в Китай до 1976 година и талантливият китаец Qian Xuesen. Последният е завършил в MIT, USA и работи от 1940 в американската фирма Caltech по секретни проекти в ракетостроенето. През 1949 американското правителство му отказва американско гражданство и бива поставен неоснователно под домашен арест в измислени съмнения за шпионаж. Джоу Енлай се ангажира лично в качеството си на тогавашен външен министър и го връща през 1955 в Шанхай. Американците пишат тогава: “Една загуба за американците и голяма печалба за Китай.” И не грешат. А министърът на морския флот, Dan Kimball пише: “Изгонването на Qian бе най-голямата глупост, която някога е допускала Америка.” За Китай това е подарък от небето. Qian става шеф на управлението за ядрени оръжия и ракети към министерство на отбраната в Пекин и се налага като ключовата фигура в създаване на китайското ракетостроене и баща на космическата програма. Той води програмата за изстрелване на първите китайски спътници в космоса и поставя основите за първото появяване на китайски космонавти на орбита около земята, както и за изграждане на първата космическа станция на орбита около земята, Tiangong (Небесен Дворец). Qian почива на 98 години през 2009.

Пекин публикува през 2021 своята Бяла Книга “Космическата програма на Китай”, в която Си Дзинпин пише: “ Да се изследва безкрайния космос, да изградим космическа индустрия и развием Китай до една световна сила, е нашата голяма мечта.” Китайците знаят, че на луната има много суровини, като силиций, титан, алуминий и редки метали. Но и енергия (хелий) и вода  в замръзнала форма. Луната е междинна цел в тази голяма надпревара за китайци и американци. Крайната цел е Марс, отстоящ на 228 милиона километра. САЩ имат две сонди на Марс от 2012 и от февруари 2021. От май 2021 по Марс се разхожда и китайския Rover Zhurong (Огнен Бог) и предстои изпращане на втори за сондиране и картирани на тази планета. Elon Musk афишира нереални претенции за полет с хора до Марс през 2029. В NASA  са по-скромни и сочат за това 2039 година (“евентуално”). Китайците като дългосрочни плановици, виждат такава реализация в периода 2040-2060 години.

Но целите не са само Луната и Марс. Мащабите са по-големи и при тяхна реализация, това би донесло реални качествени промени и в настъпващата Нова Парадигма. В Китай има мнения, че икономическата експлоатация на астероидите в Космоса, наричани “малки планети”, поради своя по-малък размер, биха били по-бързо експлоатирани за добив на суровини. А те носят в себе си залежи от злато, редки метали, кобалт, титан, желязо, сребро. В материал на Института за космическа техника, Вюрцбург, Германия се посочва: “Точно по-малките астероиди с диаметър от няколкостотин метра, биха могли според своето съдържание и състав да носят в себе си стойности равни на много милиарди.” Китайският China National Space Center притежава амбициозни планове пръв да покори ресурса на тези астероиди, защото е направена оценка, че това би станало по-лесно и по-бързо отколкото на Луната или на Марс. За целта трябва да се установят кои от милионите астероиди в Космоса са най-подходящи като обекти за Asteroid Mining? А след това да се изгради надеждна логистична инфраструктура, да се изкопаят суровините и се транспортират на земята. И в тази игра, с най-големи шансове са китайците и американците. Но достигне ли се до крайна фаза и успех, то неминуемо ще възникне веднага и стоящият днес в сянка въпрос: Кому принадлежат в действителност тези суровини. Ние прогнозираме, че позицията на победителя би била безапелационна, без значения какви договорни рамки се залагат, а се обсъждат още днес, по собствеността в Космоса. След като говорим за технологична война на земята, под водата и в Космоса, следва да очакваме, че валидният днес принцип на Планетата “Победителят заграбва Всичко” ще е валиден и след 20 години.

Защото в космическото пространство тече засилена милитаризация, за която не бихме желали да пишем тук. Но сме длъжни да споменем, обявената от президента Си Дзинпин на 19 април 2024 нова след 9 години реформа във въоръжените сили на страната с думите: “Тази реорганизация носи отговорност за постигане на най-модерно ниво на развитие и да печели съвременни войни.” Силите за Стратегическа Подкрепа (Strategic Support Force) са разбити като една единица и преформатирани в три отделни самостоятелни военни образувания: Сили за Информационна поддръжка (събиране и анализ на информация, изграждане на нови мрежи за комуникация, информационна защита на жизнено важни системи), космически въоръжени сили и сили за Сайбър пространството (задачи: засилване на националните Сайбър граници, откриване и противодействие на Сайбър атаки и сигурност в областта на информацията. Има оценки, че това е продиктувано от намерението, всяко едно от тези военни звена да стане по-самостоятелно и независимо, да увеличи нивото си на специализация. Вторият извод е, че и трите новосъздаващи военни звена остават на директно подчинение на ЦВК, Централна Военна Комисия, чийто председател е Си Дзинпин. И третият, може би най-важен извод е артикулиран кратко и ясно в ежедневника на китайската Народоосвободителна армия в редакционна статия така: “Модерната война е конфронтация между системи. Този, който грабне информационното предимство взема инициативата.” (Peoples Liberation Army Daily, 21.04.2024). Тези думи казват всичко - Китай усилено се подготвя за война в Космоса, Сайбър пространството и може би за намеренията си за една нощ да блокира комуникационните и информационни системи на противника. Или да спечели Третата световна война, без да се водят познатите на света разрушителни военни действия от стар тип - с танкове, ракети и бомби. Накратко - победа без война. А геоикономическата война ще продължи и ще се пренесе в Космическото пространство.

 В Космоса днес никой не знае колко сателити кръжат на орбита. Би трябвало да са над 10 хиляди. Според NASA, космическото пространство започва на височина 80 километра над земната повърхност. Над тази височина то се разделя на три зони.  На ниското ниво от 100 до 2000 км. Са разположени спътниците обслужващи интернет, космическите станции.  На второ ниво, 2000 до 35 786 км са спътниците за навигация. Те обслужват системата за GPS. На трето ниво, геостационарна орбита са спътниците за телевизионни канали и изучаване на климата, които се движат със скоростта на земята.

Китайците имат собствена спътникова програма под название “GW” (Guowang - Национална мрежа), включваща ята от общо 13 000 спътника, които би трябвало в следващите няколко години да попаднат на орбита. Това е пряка конкурентна борба с плана за Star-link от 40 хиляди спътника на SpaceX (Elon Musk).

С инсталиране на своя система за GPS, китайците се забавиха и инсталираха окончателно чрез своята компания Beidou през 2020 година. На церемонията по комплексното и пускане в експлоатация Си Дзинпин казва: “Китай притежава сега една алтернатива за GPS с изключително високи конкурентни качества и функции, каквато не е съществувала до сега. Beidou е категорично една по-добра алтернатива от Galileo и Glonass.” (Galileo е на Европейския съюз, Glonass на Русия от 2011 г.). Американската GPS е в пълна експлоатация от 1993.

На прага на Новата Парадигма наблюдаваме остра конкуренция между САЩ и Китай в Космоса и Европа в ролята на зрител. На цивилизована Европа и се поднасят бежански кризи и добре платени и от Изток и от Запад крайно десни движения, които изглежда имат задачата да развалят един готов изграден за 70 години продукт, един социален пазарен модел, какъвто не съществува в света. При това се издигат смешни лозунги, като се предлагат наивни и прости решения за сложни и комплексни проблеми. Нито една от тези десни идеи не отговаря на предизвикателствата на Новата Парадигма и това навява голяма тъга. Странно е, че хората родени след 1980 година не предлагат никакво алтернативно решение на бруталния десен, деструктивен уклон, който тече в Западна Европа. Един от изводите е, че нито познават добре историята, а и не се интересуват от развитието на основните мега трендове и техните последствия.

Думата криза може би е много популярна и актуална днес. Не случайно присъства често в тези текстове. Днешните кризи са една обективна реалност, но когато тези кризи не се дешифрират и не се обработват, те нарастват и носят след себе си много големи опасности. Една от тези опасности за голямо съжаление в 21 век, който е век на Знанието и Информационната революция е опасността от използване на ядрено оръжие. Оказа се, че родените през 2022 година бебета, на които е отредено да живеят в Нова Парадигма, още преди да проходят и проговорят, над главата им виси конкретна ядрена заплаха. И родените след 1980 отново си мълчат, а някои от тях и се радват и злорадстват. А ядрената заплаха в този век ни говори за една нечувана неинтелигентност, безумие и липса на всякаква самооценка. За непознаване на същността нито на трендовете, нито на метода, чрез 12 основни фактора, първо да анализираш в каква криза си се вкарал сам и не я виждаш, а и не я обработваш, а просто желаеш да я експортираш. При това си изпуснал всички влакове, водещи към Новата Глобална Парадигма и много трудно е да си намериш подходящо място само от желание и претенции в Новия Световен Ред. Защото ако това е Пътната Карта за нареждане на този ред, милионите млади хора родени след 1980 година веднага биха се събудили и казали категорично не. И това не, би могло да добие и други доста ефективни форми за противодействие, които младите хора недооценяват и не подозират като мащабна сила в себе си. Защото утре и Израел би могъл да извади валето на ядреното оръжие. Пакистан би поставил в едно утро ултиматум на съседна Индия, а и както върви и Франция би могло да го размахала. Или Вашингтон да реши да базира ядрени ракети в една Полша (поляците биха ръкопляскали на това) или не дай Боже и в двора на тайванския концерн за чипове TSMC с аргумента, че пазят свои собствени технологични интереси в Тайван. Аргументи за бабаитлък и хулигански подход винаги има и много страни на земята имат своите интереси и аргументи. И децата разбраха, че се води война за технологии и срещу съществуващата в глобалния свят парична система. Но в Новата Парадигма не може да се влезе с ракети и танкове от миналия 20 век, нито с военни продукти от Иран и Северна Корея, нито с деструктивно мислене и насилие. Тъжното е, че Китай мълчаливо подкрепя войната в Европа, включително и хибридната, макар и да няма никакви базисни интереси да сменя своята продуктивна концепция за експанзия в глобалния свят с помощта на банки и инженери. Проблемът е явно, че и китайският икономически модел има своята цикличност и в момента изпитва временна криза и се нуждае от реформи и ремонт. А тези реформи видимо се отлагат и се дава приоритет на сигурността и стабилността.

Дигиталната икономика функционира чрез глобална мрежа от фиброкабели, полагани на дъното на моретата и океаните. Това е много сериозна тема, по която малко се пише. Без тази мрежа няма Интернет, няма и банкови комуникации, измежду всички останали видове комуникации. Тази сфера ние подреждаме веднъж като обект на засилваща се конкуренция, включване в рамките на технологичната война и съпътстващите с това опасности на старта на Новата Парадигма.

В света има 500 подводни кабелни линии с обща дължина 1,3 милиона километра. И на този терен вече възникват спорове: кому принадлежат кабелните линии и кой да ги полага. Става въпрос за голям бизнес, контрол и влияние, с неприятния потенциал, в един миг да бъдат прерязани. На първо място борбата тук между САЩ и Китай е по геоикономически причини. И тук на Европа е отредена ролята на наблюдател. Полагането на подводни кабели е сложен, комплексен и опасен бизнес и до скоро се осъществяваше от три големи компании:

SubCom(USA), NEC (Япония) и Alcatel Submarine Networks (Франция-Финландия). Но през 2009 на пазара се появи нов конкурент - “HMN Tech” от Китай. А от къде другаде бихме казали ние. Преди две години бе започнат нов проект за подводен кабел от Хонг Кон, през китайския остров Хайнан, Сингапур, Пакистан, Саудитска Арабия, Египет до Франция в Европа. Офертата на китайската компания бе с 500 милиона $ по-изгодна от тази на SubCom, САЩ. Стартирана бе кампания, че китайците ще осъществяват шпионаж и пет участници в консорциума по сделката от Франция, Египет, Шри Ланка, Индия го напуснаха и изпълнението на проекта бе възложено на американската компания. От своя страна SubCom освен, че прави частни сделки е и доставчикът на подводни кабели за военноморските сили на САЩ и конкретно е изтеглила кабели то техните бази на Гуам в Пасифика и Диего Гарсия в Индийския океан. А когато американските гиганти Google, Meta и Amazon пожелаха да положат кабел между Съединените щати и Хонг Кон, минаващ през Южнокитайско море, правителството във Вашингтон забрани това трасе. Това ни говори, че в условията на разрастваща се технологична война се появяват нови правила: “подводни кабели само през приятелски страни”. Което означава, че технологичната война е слязла вече и на дъното на океаните и би останала и потенциална заплаха и в условията на Новата парадигма. Не звучи    успокояващо, защото е конкуренция, с голям потенциал от риск и опасности.

А Новата Парадигма така или иначе ще настъпи. И в нея следва да се влезе и участва със Знание, нови технологични подходи, нови пари, нови енергийни източници, нови материали, нов транспорт, ново мислене, нови професии, нова фармацевтика и най-вече с човечност. И когато желаеш да събориш една наложена система е редно първо да изградиш нова у дома и после да я предложиш на съседите и на широкия свят. В този контекст, по наше мнение единствен Китай предлага реализиран у дома на собствена тяга силен обществен и икономически модел, с който би могло да се влезе с летящ старт в Новата Парадигма. Политическият модел е нещо специфично и всяка една страна и най-вече всяко едно население или поколение би трябвало да има свободата да се организира по свой собствен начин в политически структури, както намери за по-добре. Самите китайци за разумни и открито казват, че те не натрапват своя политически модел на другите страни, но имат своите откровени цели да се превърнат в Супер Иновационна глобална сила и работят яко за това. Нашето мнение е, че Китай се въоръжава за да постигне победа без да води война и нашата надежда е, че именно Китай, в една съботна вечер, с помощта на Изкуствен Интелект и техники за квантови комуникации, би блокирал и елиминирал всички ядрени оръжия на планетата и би ги превърнал в куп желязо. Пекин не артикулира военни заплахи, но най-късно през 2030 година би се опитал от позицията на силата да диктува някои правила и на първо място правилата на мирно съвместно съществуване и сътрудничество в Новия Световен ред. Няма как да има Ред без сътрудничество, а без мир няма смисъл нито от Иновация, нито от Зелена Икономика. Няма никаква логика, многомилионният Китай за 40 години да създаде най-голямото икономическо чудо, което познава света, да бъде работилницата на света, половината от своето производство да реализира срещу парите на развитите западни страни и да търси гореща война с който и да е по света. Китай е силен и има обещания към своето огромно население и Китай има създадена база, която има нужда от глобален мирен обмен, а не от война. Но понеже мирът е жизнено важен за китайския модел, Пекин се въоръжава много сериозно. И Китай е може би задължен, с помощта на енергията и мисълта на милионите хора по света и с помощта на информационните технологии да премахне опасността от ядрена война и допринесе за налагане на Новата Парадигма в глобалния свят.

Защото покрай опасността от глобално затопляне, изчерпване на водните ресурси, многомилионни бежански кризи, повдигане на морските нива, изчерпването на суровините, увеличаване на населението в света, проблемите с изхранването и засилване на неравенството, в света не от днес, но през последните 20 години, бушуват интензивни целенасочени вибрации за контрол на мозъците – mind control. Това е най-нечестната война, която се води пряко срещу мозъците на хората. Постиганите резултати и съответни жертви са доста големи. Това е едно голямо изпитание за младите хора родени след 1980 и за голямо съжаление, животът показва, че те не могат да се ориентират в нея и не правят никакви опити да и противодействат. Ние не знаем какво мисли по тази тежка тема Пекин. Знаем какво прави например Москва. И знаем, че Брюксел, Берлин и Париж спят.

Отдавна в света се води дебат дали частните пазари или държавата са по-ефективни, когато става въпрос за капитали и пари. Но и днес в света властва наложена частна система за печатане на пари и произвеждане на финансов капитал. Независимо от две сериозни финансови кризи през 2000 и 2008, бизнесът Спекулация продължава да процъфтява и е видно, че е много трудно да му се поставят спирачки. Джон М. Кейнс е казал: „Капитализмът се основава на странното убеждение, че отблъскващи хора, водени от отвратителни мотиви, някак си ще се погрижат за благото на хората.“ Младите родени след 1980 е време да разберат, че хората са делегирали най-ценния ресурс, парите (салама) да се произвежда и управлява от централните банки и частните търговски банки (кучето). И никой не прави съществената разлика между реалната и виртуалната икономика и не се замисля кое е по-ценно – 70 фотокопия от едно оригинално обещание в ценна книга на фондовата борса или 70 китайски вагона, натоварени с цимент, желязо, тухли и дървен материал. С кое от двете биха се построили по-лесно домове за младите хора например. И кое има реална стойност и кое виртуална.

Настъпващата Нова Парадигма би трябвало да промени представите на младите хора за категориите собственик и наемен труд, за продавач и потребител, конкретен и абстрактен труд. Информационната революция, свързана с невероятна автоматизация създава качествено нови условия, скорост на промени, многовалентност на всеки нов продукт и това са предпоставки за нови организационни икономически форми в живота, различаващи се от традиционния капиталистически пазарен, неолиберален модел. Американецът Джереми Рифкин пише в своя книга от 2014 The Zero Marginal Cost Sociaty: „Трудовите ресурси започват да се развиват към едно ново социално стопанство, придвижвано от автоматизацията на труда във всички сектори. И натрупването на социалния капитал ще стане по-ценно от нарастването на пазарния капитал. След 50 години нашите внуци ще гледат на масовия наемен труд на пазара със същото неразбиране, както ние гледаме на робството и на крепостничеството преди години. Тогава чистата мисъл, че стойността на един човек би могла да се измери само по произведената от него продукция и материалния му стандарт, ще изглежда примитивна, дори варварска и нашите наследници, чийто живот ще протича главно в общности на високо автоматизиран свят, ще виждат това в една странна загуба на стойности.“ В този абзац има няколко ключови думи. Но на младите хора препоръчваме да го прочетат внимателно и видят каква е днес разликата между собственик и наемник, каква е разликата между хуманен и материален капитал, кое днес е примитивно и варварско и да възпитават своите деца така, че те да не изчакат 50 години за да прозрат тези актуални истини. Както и да не чакат дълги години за да усетят силата на общностите от мислещи самостоятелно и конструктивно, творящи и свободни хора. И да очакват, че глобалната валутна война ще приключи с голяма парична реформа и нов вид пари, а технологичната – с нов трудов пазар и нови професии.

 

 

CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4

 


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  15.06.2024