ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 10

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

АПРИЛ  2019 г.

НАТО

САЩ

▪ Литва е първата балтийска страна, сключила 5 годишно споразумение със САЩ за общи военни учения, укрепване на мерките за отбрана в Източно море, сътрудничество в международни операции и развитие на регионален кибер–капацитет. МО преговаря с американски концерни за покупката на 200 бронирани транспортни коли, ракети за ПВО, противотанкови системи Javelin и боеприпаси.

            Източник: telepolis, 03.04.2019

▪ Програмата F-35 е изправена пред  поредното предизвикателство: „Изпълнението на самолети F-35 не отговаря на изискванията на военните - самолетите не могат да изпълняват толкова мисии, нито да летят толкова често, колкото е необходимо. Това се  дължи до голяма степен на недостига на резервни части за F-35 и трудности при управлението и доставката им по целия свят ”. „Самолети F-35 не са успели да изпълнят  30% от летателния си план в периода май-ноември 2018 г. поради недостиг на резервни части. Също така, Министерството на отбраната отчита закъснение в ремонта на около 4300 части на F-35. "

            Източник: GAO Lokheed Martin, 25 04 2019

 

▪ Държавният секретар за стратегии, планиране и капацитет на Пентагона Джеймс Андерсон разясни пред National Defense Magazine, че до края на годината ще бъде готов подробен доклад за разполагане на противоракетна отбрана в космоса, включващ технически възожности за реализиране, времеви рамки, цена, технически системи и брой на ракетите прехващачи. Съюзът на учените обаче, намират това за „лоша идея”. Само една отделна орбита трябва да бъде осигурена с 40 или 50 ракети–прехващачи. Експeрти са изчислили, че само за да се „покрие” Севернa Корея ще са необходими 300 до 400 прехващачи. Едно средно разположение от 496 сателити би осигурило най–малко 3 или 4 ракети за Северна Корея, 1 до 3 ракети за Иран и 0 до 4 ракети за Русия. Едно „мега–разпложение” от 2013 сателити биха гарантирали, че Северна корея ще се покрие от 14–18 ракети, Китай – от 16 ракети и Русия– от 0 до 18 ракети. Разходите биха били космически

            Източник: National Defense Magazine, 30.04.2019

▪ На 01 май 2019 г. Съединените щати проведоха успешно изпитателен старт на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, съобщава сайтът на Командването за глобални удари на американските военновъздушни сили. Изстрелването на ракетата без бойна глава е извършено от базата Vandenberg (Калифорния). Minuteman III е прелетяла около 6.7 хиляди километра към Маршаловите острови в Тихия океан. Подчертава се, че тестът не е отговор или реакция на каквото и да било събитие в света.

            Източник: bgr.news-front.info, 23.40 ч. на 01.05.2019

 

ГЕРМАНИЯ

▪ През 2019 г. Бундесверът ще получи нова бойна техника, с което ще отговори и на изискванията НАТО  за повече инвестиции: 67 бойни бронирани машини за пехотата „Пума”, 51 колесни бронирани машини „Боксер”, 16 транспортни бронирани машини „Фукс”, два мостопоставачи „Leguan”, 10 транспротни вертолета, 7 А400М, 5 изтребителя „Ойрофайтър”, 3 морски вертолета Sea Lion, 3550 очила за нощно виждане, една фрегата 125.

            Източник: Bild am Sonntag, 14.04.2019

▪ Германия възнамерява да увеличи броя на танковете си от 244 на 320 до 2023 година. Вече са сключени договори за надграждането им до версия Леопард 2 А7V, както и модернизирането на 101 танка Леопард 2А6 близко до нивото на А7V, като се предвижда да бъдат пригодени за темпиербарни НЕ–муниции, изключително модерни и високотехнологични системи, трето поколение термовизионно устройство за мерача и подобрено термовизионно устройство за командира, цифрова система за сателитна комуникация SOTAS-IP, пасивна допълнителна броня отпред, промени в скоростната кутия и др.

            Източник: Списание „Europδishce Sicherheit und Technik”, 26.04.2019

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Великобритания ще модернизира само 148 от 227 танка Challenger 2. Останалите 79 ще служат за резервни части при необходимост. Това е промяна в плана, който предвиждаше модернизация за 730 млн евро за всички 227 машини до 2037 година.

            Източник: „Europδisce Sicherheit und Technik”, 26.04.2019

 

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

 

РУМЪНИЯ

▪ По искане на ръководството на Северноатлантическия алианс НАТО, Пентагонът е взел решение  да прехвърли това лято в Румъния мобилни ракетни системи THAAD.
„THAAD от 69-та бригада на артилерийската противовъздушна отбрана, 32-та армия и командване на противовъздушната отбрана, базирана във Форт Худ, Тексас, ще бъде интегрирана в съществуващата структура на НАТО за противоракетна отбрана за ограничен период от време за рутинна поддръжка и модернизация на противоракетната»

Източник: Прес-службата на европейското командване на САЩ, 11.04.2019

 

МАКЕДОНИЯ

▪ От съобщение на Белия дом става ясно, че президентът е изпратил  протокола за приемане на Македония в НАТО до Сената с придружително писмо, в което се излагат фактите и очакванията сенаторите да дадат одобрението си. Той трябва да ратифицира документа. Страната официално ще стане 30-ти член на НАТО на срещата на върха на Алианса в Лондон през декември т.г.

            Източник: news.bg , 30.04.2019

 

ЧЕРНА ГОРА

▪ Правителството на Черна гора ще отстъпи безвъзмездно парцел на стойност 15 млн. евро за изграждане на първата база на алианса на нейна територия. Тя ще носи името на националния герой – войводата Милян Вукович. Базата ще се строи край градчето Андриевица в североизточната част на страната.

Източник: в."24 часа", 18.04.2019

СЪРБИЯ

▪ На срещата на сръбския президент Александър Вучич с ръководителя на китайската държава Си Цзинпин и двустраните разговори в Пекин /25–27.04./, освен за подписани няколко споразумения за китайските инвестиции в Сърбия за 7.5 млрд. евро, стана известно, че са договорени два безпилотни летателни апарата и трансверсална технология и „ноу хау“ за сръбките дронове „Пегас“, както и намерения за доставка на  китайски ракети „земя-въздух“ със среден обсег. Белград е заинтересован да купи дронове от ново поколение „Вин Лун“. Също така е изказано желание за закупуване на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) FK-300, известни, като „китайските С-300“ с възможност за изстрелване на 12 ракети едновременно по шест цели на височина до 30 километра.

            Източник: „Вечерне новости“, 28 04 2019

 

 УКРАЙНА
Около 150 американски военни от 101 десантна дивизия на САЩ бяха прехвърлени в Украйна със срок на пребиваване 9 месеца. Те ще сменят военнослужащи от 278–а бронетанков полк от Националната гвардия на щат Тенеси, които се намират в Украйна от миналото лято. Задачите им са свързани с консултации на Въоръжените сили на Украйна и оказване на помощ в развитието на центъра за бойна подготовка в Яворовск.

Изтоник: topwar, 16.04.2019

 

РУСИЯ

▪  Най-новият сериен изтребител от пето поколение Су-57 ще бъде получен първо от един от авиационните полкове на Южния военен окръг– 3-ти полк от смесената авиация в Кримск или  38-и изтребителен полк в летище „Белбек“ край Севастопол, пише Известие. Мултифункционалният изтребител е предназначен да замени Су-27. Той може да достигне скорости до 2600 км / ч, полетният обхват е около 4300 км., както ида открие самолет на разстояние от няколкостотин километра и едновременно да прехваща до 30 цели.

Източник: Известия, 10 04.2019

 

Според началника на Главното управление на международното военно сътрудничество към Министерството на отбраната на Русия, генерал-полковник Леонид Ивашов, понастоящем Русия се нуждае от съвременни РЛС в средиземноморско направление. Най-добрата точка за разполагане на РЛС е територията на Нахимовския район в Севастопол.  Министерството на отбраната на Русия планира да изгради на територията на Крим мощната и съвременна радиолокационна станция «Воронеж», способна да проследява придвижването на самолетите и спътниците, а също пусковете на всички видове балистични и грилати ракети от Крим — чак до Гибралтар.

            bgr.news-front.info 12 04 2019

 

НАТО В ЧЕРНО МОРЕ

▪ Коментирайки предстоящата среща на премиерите на страните членки на НАТО във Вашингтон, постоянният представител на Съединените щати в Алианса  г-жа Кей Бейли Хътчинсън заяви, че НАТО  планира да засили присъствието си в Черно море. „Причината за това е руската агресия срещу Украйна. Русия продължава опитите си да дестабилизира Украйна, продължава милитаризацията на Крим, който е част от Украйна ”. „Ще разгледаме възможностите за това какво можем да направим в целия Черноморски регион. Ще събираме разузнавателна информация по-активно, ще има повече кораби от страните-членки на НАТО, а освен това все още има санкции»

            Източник: НАТО, 01.04.2019 г.

 

▪ Според американският генерал Бен Ходжес, укрепването на украинската база в Бердянск с подкрепата на НАТО и изпращането на кораби от втората постоянна военноморска група на НАТО от Средиземно море, ще представляват "сериозна заплаха" за движението на руските военни кораби и ще гарантират безопасното преминаване на украински кораби в района на Керченския пролив.               

            Източник: Gazeta Polska, 19.04.2019

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ В най–голямото военно учение на НАТО в Черноморския регион «Морски щит– 2019» от 09 до 13 април 2019 г. взеха участие 20 военни кораби, от които 14 румънски и 6 от още 5 страни и около 2,2 военнослужащи от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция. Румънските военновъздушни сили участват с изтребители МиГ-21 Лансър и Ф-16, а Съединените щати и Турция – с два самолета за морско патрулиране. Съюзното военноморско командване на НАТО определи за участие в учението „Морски щит 19“ постоянната военноморска група SNMG-2, която се намира в Черно море от 28 март. От 5 до 14 април в пристанище Констанца и морските пространства на Република Румъния се проведе учение с  участие на кораби от ВМС на Румъния, Турция и Гърция, както и от Втора постоянна група на НАТО (SNMG-2), в чийто състав е и българската фрегата „Дръзки”. А корветата „Бодри” 14 от състава на българските Военноморски сили отплава на 5 април за участие в противоподводната част от учението в румънски води.

Източник:news.bnt.bg, 13. 04.2019

 

▪ На 18 април шест кораба от Първата постоянна военноморска група на НАТО влязоха в Балтийско море и акостираха в полското пристанище Гдиня на около 87 km западно от основната база на Руския Балтийски флот в Балтийск (Калининградска област). След въвеждането на военноморската група на НАТО в Балтийско море от Руския национален център за управление на отбраната (НЦУО) на Руската федерация, "с цел незабавно реагиране на възможни нещатни ситуации в района на Балтийско море, силите и средствата на Балтийския флот предприеха поредица от мерки за наблюдение на действията на корабите на НАТО. Флагманът на групата на НАТО, разрушителят USS Gravely, оборудван с крилати ракети Tomahawk с обхват 1,600 km, фрегата на британския кралски флот Westminster и фрегатите: на полската флота Kazimierz Pułaski , на турския флот Gφkova и на испанския флот Juan de Burbon, както и германския танкер Rφhn

Източник: Полската телевизия TVP, Интерфакс, 19.04.201

 

▪ На 23 април 2019 г. двойна авионосна ударна група на НАТО започна голямо по размах учение в Средиземно море с участието на  повече от 130 самолета и хеликоптера, 10 кораба, 9 хиляди моряци и морски пехотинци. Това е първият случай на съвместна работа на два американски самолетоносача от 2016 година насам. Самолетоносачите са „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“.

Източник: „Гласът на Америка“и Фокус, 27.04.2019  

 

▪ На 23 април в Средиземно море започнаха съвместни учения на самолетоносачите „Ейбрахам Линкълн“ и „Джон Стенис“. В региона са разположени корабите „Дуайт Айзенхауер“ и „Хари Труман“. Сред съпровождащите кораби е испанската фрегата „Мендес Нунес“. Участват 130 самолета и хеликоптера, 10 кораба, както и 9 хиляди моряци и морски пехотинци. Отработват се няколко сценария, предполагащи интеграцията на двете авиационни подразделения и надводните кораби с ключови съюзници и партньори в европейския театър на военните действия.

Източник: Гласът на Америка, 24.04.2019 

 

ВОЕННИ РАЗХОДИ

▪ Годишният доклад на шведския Международен изследователски институт СИПРИ съобщи, че военните разходи в света през 2018 г. възлизат общо на 1,8 трилиона долара, с 2,7 процента повече от 2017 г. Водещи остават САЩ с 649 милиарда долара /2020 г.– 750 млрд, бел.ред/, като техният дял възлиза на 36 процента от световните разходи през 2018 г.Втори е Китай с 250 милиарда долара, т.е. с 5% увеличение, или 14 процента от световните. На трето място е Саудитска Арабия остава с 67,6 милиарда долара въпреки съкращенията с над 6 процента. Следват Индия и Франция. Русия е слязла до шесто място, с разходи за военни цели от 61,4 милиарда долара.

Източник: ДПА, БТА, 28.04.2019

 

ВЪОРЪЖЕНИЯ

▪ Китай: Вашингтонско издание потвърди прогнозата на военното ръзузнаване на САЩ отпреди два месеца, че Китай още през следващата година ще има лазерно оръдие с наземно базиране за борба със сателити, смущаване на сензорите им, или тяхното обезвреждане.  Допълнително се съобщава, че китайците са напреднали в тази разработка по–бързо от очакванато.

            Източник: „Washington Free Beacon“ ,  03.04.2019

▪ САЩ: До три години САЩ ще разработят система за предупреждение за изстрелване на хиперзвукови ракети чрез сензори в околоземна орбита. През последните години в Аляска са разположени 20 допълнителни установки за противоракетна отбрана.

Изтчник: „Газета”, 04.04. 2019

 

▪ Франция: Според информация от Генералната дирекция по въоръженията на френското Министерство на отбраната, компанията MBDA e създала суперкомпютър за моделиране на ракети с различни скорости, превишаващ 20 пъти показателите на досеганши европейски аналози. Суперкомпютърът ще бъде използван за провеждане перспективни изследвания на хиперзвукова авиационна ракета ASN4G /Air-Sol Nuclιairede 4eme Gιnιration — въздух–земя, четвърто поколение с ядрен заряд/ ядерное вооружение воздух-поверхность четвёртого поколения).

            Източник: Регнум, 07 04.2019

 

Украйна: На 12. 04.2019 г. бе проведено изпитание на крилатата противокорбна ракета «Нептун». Президентът на Украйна увери, че тя ще влезе на въоръжение във ВМС /на катерите «Лан»/ и ВВС /на самолетите Су–24М/ в близко бъдеще. Обхватът на ракетата е 300 км.

            Източник: news.bg, 13.04.2019

Саудитска Арабия вече получава тежките огнехвъргачни системи "Солнцепек" в рамките на договора, подписан с Русия през 2017 г., съобщи източник от военнопромишления комплекс, цитиран от руски медии. Тогава бяха договорени още доставките на зенитни ракетни системи С-400, а също и за противотанкови ракетни комплекси "Корнет-ЭМ", тежки огнеметни системи ТОС-1А "Солнцепек", гранатомети АГС-30 и автомати "Калашников" АК-103.

            Източник: Global Look Press, 10.04.2019

 

Египет: По данни на Stratfor, на 9 април държавният секретар Майк Помпео в хода на слушанията за бюджета в Сената на САЩ, заяви, че ако Египет купи руски изтребители Су-35, Вашингтон ще накаже Кайро, като приложи Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции (CAATSA).

            Източник: Stratfor,  12.04.2

 

Германската компания Atlas Elektronik, заедно със специалисти от Техническия център за кораби и военноморски въоръжения на Германия, проведе тестове на нова система за защита на корабите от торпеда. Тестовете на противоторпедото са се провели в Баренцово море и са били признати за успешни. Системата за защита на кораба, тествана от Atlas Elektronik, се състои от сонарен комплекс TDCL и противоторпеда SeaSpider. Системата, според разработчиците, е в състояние да открие всякакъв вид торпеда, изстреляни по кораба.

Източник: flotprom.ru , Atlas Elektronik  13 04 2019

 

САЩ: На 12 април 2019 г. МО на САЩ е сключило договор с корпорацията Boeing на стойност 14,314 милиарда долара за модернизация на въоръжението на стратегическите бомбардировачи В-1В и В-52Н. Договорът е със срок от десет години – до 11 април 2029 г. Boeing ще изпълни от комплекс подобрения на самолета B-52H, за да се постигне съвместимост с перспективните крилати ракети Long Range Stand-Off (LRSO). Работата за изпълнение на модификациите ще отнеме пет години.

            defence-blog.com. 14.04.2019

Русия: На 23 април президентът на Русия Путин при работно посещение в Санкт Петербург приветства пускането по вода на най–новия подводен безиплотник «Посейдон». Телевизията CNBC посочи, че скоростта на Посейдон е до 200 км на дълбочина 1 км и е практически неоткриваема. Всяко торпедо е оборудвано с термоядрена бойна глава с мощност два мегатона. През 2021 година ще бъде пусната в експлоатация атомната подводница със специално предназначение „Белгород“ в Северодвинск. „Белгород“ е подводница-носител, който е в състояние да поеме малки подводници и подводни дронове, както и шест нови руски торпеда. Американските разузнавателни служби обаче смятат,  че руският флот ще получи такава платформа не по-рано от 2027 година.

            Източник: CNBC  и Нюз Фронт, 23. 04.2019

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Новият председателстващ СС на ООН Германия още на второто заседание постави чрез външния си министър Хайко Маас пред САЩ, Русия и Китай въпроса за нов дневен ред за ядрено разоръжаване. Това е първото заседание след 2012 г., което се занима с тази тема. По–нататъшното намаляване на Я.О. е възможно без каквато и да е загуба на сигурност, смята Маас. 

            Източник:  n-tv.de, 02.04.2019

▪ Американският президент Тръмп заяви, че както Северна Кроея,  Русия и Китай също трябва да се откажат от ядрените си оръжия  и изложи намерение да подготви споразумение за съкращаване на ядрените арсенали,  с тяхно участие. Контролът над ядрените оръжия трябвало да включва всички видове оръжия и бойни глави. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира, че САЩ предствят неприемливи условия. "Трябва да се въведе пълна забрана за провеждане на всякакви учения, свързани с усъвършенстване на уменията за използване на ядрени оръжия от войници от неядрени държави" Този проблем има само едно решение - връщане на всички американски ядрени оръжия в САЩ, забрана за използването им в чужбина и унищожаване на инфраструктурата, която позволява бързо използване на тези оръжия"

            Източници: Фокс нюз, Си Ен Ен, ТАСС, 26–28.04.2019

▪ На 25.04. американският президент Доналд Тръмп предупреди, че ще  изключи САЩ от договора на ООН, предназначен да регулира световната търговия с оръжие. Това ще попречи на глобалната борба с незаконния трафик на оръжие, заяви главният дипломат на ЕС Ф. Могерини.

            Източник: АФП, 27.04.2019

ЗАПЛАХИ ОТ КОНФЛИКТИ И ВОЙНА

▪ Полският генерал о.з. Waldemar Skrzypczak, бивш командващ СВ, изложи сценарий на конфликт, при който „най–разумният отговор” би бил превантивен ядрен удар на САЩ срещу Русия. Полша била „от стратегическа гледна точка изключително важна страна за да предотврати агресия на руската военна машина”, която е „най–голямата грижа на свободния свят”. 

Източник: „Wirtualna Polska“, 08.04.2019

▪ Съветът на Руската федерация излезе със заявление, в което се казва: «Преминаването на украински кораби през Керченския залив не е въпрос на съотношение на сили или присъствие на НАТО в Черноморския регион, а изключително проблем на спазване от украинската страна на добре известните и успешно използвани установени от нея процедури до ноември 2018 г. Опитите на Украйна да действа заобикаляйки тези процедури носи рискове за възникване на военен конфликт между Украйна и Руската федерация, в който може да бъде въвлечена и НАТО.» «НАТО поощрява сегашните ръководители на Грузия и Украйна, които при такава подкрепа са уверени, в своята безнаказаност и готови на нови авантюри.»

Източник:https://www.pnp.ru/politics/sovet-federacii-vystupil-s-zayavleniem-o-destruktivnoy-politike-nato.html, 10.04.2019

▪ Министърът на отбраната на Украйна Степан Полторак съобщи, че в Одеса са пристигнали 35 американски бойни машини Hummer, които ще бъдат насочени към бойни подраделения в Донбас. 20 от тях са бойни бронирани машини, а 15 – за медицински цели. САЩ са заделили 400 млн долара за военна помощ за Украйна. Те трябва да покрият доставките на противотанковите системи Javelin, средства за радиосвръзка, за артилерийско разузнаване, за радиолектронна борба, дронове и антиснайперистки комплекси. Русия нееднократно подчертава опасността от доставки, които могат за изострят ситуацията в Донбас. Такива гласове сде чуват и от европейските сдтрани.

            Източник: МО на Украйна, ТАСС, 13. 04.2019

▪ Според полските медии, Пентагонът планира да увеличи броя на контингента, разположен в Полша, от 4000 на 6000 души. Разширената групировка ще включва една бронирана бригада, която ще бъде дислоцирана за постоянно в град Жоган. Доскоро всички американски бронемашини бяха боядисвани в пясъчни цветове за бойни операции в Близкия изток. Сега бойните машини на американската армия получават нов камуфлаж от кафяви, черни и зелени цветове. Експерти от американското издание на Defense News свързват появата на новия камуфлаж на американската армия с "агресивните действия на Русия". Според тях армията на САЩ се подготвя за нови учения в Европа и затова оборудването, боядисано по нов начин, ще получат полевите и учебните части.

            Източник: Defense News/www.mk.ru/politics, 28.04.2019  

ПУБЛИКАЦИИ:

China’s Rise and Modern Military Technology: Part II

By Andrea Gilli and Mauro Gilli, April 24, 2019

https://thediplomat.com/2019/04/chinas-rise-and-modern-military-technology-part-ii/

 

World military expenditure grows to $1.8 trillion in 2018

SIPRI, 29 April 2019

https://www.sipri.org/media/press-release/2019/world-military-expenditure-grows-18-trillion-2018

 

Има ли условия за война в Черноморския регион?

http://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/ima-li-usloviya-za-voina-v-chernomorskiya-region.103292

 

Извлече ли България поуки от изборите в съседна Турция?

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Izvleche-li-Balgariya-pouki-ot-izborite-v-sasedna-Turtsiya--/179505/11/33

 

Наистина ли Турция не се меси във вътрешните работи на България?

http://24may.bg/2019/03/31/%D0%BD%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5/?fbclid=IwAR2S3oCFag4GEzJXi7GWn_vu_-F3UO311lLjFvTEHUA235kONXdQR8U8nSs

 Сериозен ли е призивът на Тръмп за ядрено разоръжаване?

http://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/seriozen-li-e-prizivat-na-tramp-za-yadreno-razorazhavane.103989

 

Trump Should Have Already Left NATO

by Ted Galen Carpenter , 15 04 2019

 https://nationalinterest.org/feature/trump-should-have-already-left-nato-52997

 

СЪОБЩЕНИЕ:

През последната седмица на май ще се проведе поредната дискусия, организирана от Дискусионен форум «Сигурност и отбрана» към  Столичния съвет на СОСЗР. Преди дискусията ще бъдат изнесени информации и по други актуални въпроси.

За точната дата и тема ще Ви уведомим допълнително.

 Съставил: Симеон Николов     01. 05. 2019 г.

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 9/можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.05.2019