ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 11

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

МАЙ  2019 г.

НАТО

▪ На церемония в централата в Монс бе обявено, че генералът от ВВС Тод Уолтърс заема поста главнокомандващ силите на НАТО в Европа, заменяйки Къртис Скапароти. На церемонията присъства и генералният секретар на Северноатлантическия Алианс Йенс Столтенберг.

            Източник: Факти.бг, 04.05.2019

 

▪ На 22 май в Брюксел  се проведе среща на началниците на генералните щабовете на държавите–членки на НАТО. В него взе участие ръководителят на украинския генерален щаб Виктор Муженко. Обсъдена бе ситуацията в Украйна и бъдещото сътрудничество с Киев. Една от темите бе Доктрината на НАТО за сдържане и отбрана.

            Източник: www.trt.net.tr 23.05.2019

▪ В проекта за Научно-техническата организация на НАТО за годините 2019-2020 залегна „Развитието и разширяването на потенциала на военните университети в НАТО и Украйна за обучение на военни специалисти за идентифициране на заплахи в хибридна война, както и за планиране и прилагане на мерки за реагиране”.

            Източник: https://bgr.news-front.info, 2.05.2019

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Военният комитет на закрито заседание е одобрил нова стратегия, без да обяви нейните специфични направления. Стратегията е насочена към «адаптиране на Северноатлантическия алианс към все по-сложни предизвикателства пред сигурността», както и към определяне на параметрите на «ефективното сдържане и отбрана», процеса на вземане на решения, бъдещите планове, осигурявайки «съгласуваност на общите усилия». Столтенберг заяви, че актуализираната военна стратегия е необходима за алианса заради «ядрената заплаха» от Русия и новите предизвикателства на изток и юг.

            Източник:  Welt am Sonntag,  24.05.2019

▪ Изданието National Interest твърди, че при военен конфликт с Русия на Североизточния фланг военновъздушните сили на НАТО са недостатъчни за да прикрият всички военни обекти и инфраструктурни съоръжения. Превъоръжаването на войските и закупуването на ново оборудване без американска помощ би струвало на Алианса 357 милиарда долара.

            Източник: politexpert.net, 28.05.2019

 

САЩ

▪ Успехите на Русия и Китай затрудняват доминирането на САЩ в космическата индустрия, заяви и.д. министърът на отбраната на САЩ  Патрик Шанахан. Например миналата година „Пекин пусна в орбита 38 сателита“, а Съединените щати едва 17. Повече от 10 различни организации на въоръжените сили на САЩ работят за развитието на възможностите на страната в космос.

            Източник: Wall Street Journal, 02.05.2019

▪ Главното командване на Специалните сили издаде нов наръчник за сваляне на чужди правителства. На 250 страници под заглавие „Support to Resistance: Strategic Purpose ad Effectiveness се разглеждат 47 случаи на американски специални части между 1941 и 2003 г. в различни страни. От 47 анализирани случаи 23 са оценени като „успешни”, 20 – като провалени и 2– като частично успешни.  

            Източник: Newsweek, 12 05 2019

 

САЩ доставиха на Гърция 70 ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior и един транспортен хеликоптер CH - 47 Chinook, съобщи телевизия Скай. Очаква се те да бъдат приети на въоръжение в средата на юни. 70-те използвани леки ударно-разузнавателни хеликоптера OH-58D Kiowa Warrior са придобити от Гърция за 44,15 милиона долара, които са за покриване на разходите по транспорта им и за обучението на екипажите. Общата стойност на военното оборудване би била 589 милиона долара, т.е. те са предоставени на практика безплатно, което показва, че сближаването между Вашингтон и Атина вече придобива нова стратегическа рамка на сътрудничество.

            Източник: Информационният сайт in.gr, 17.05.2019

 

▪ Решението за самолетоносача „Хари Труман” отново бе променено. Той ще остане още 25 г. в състава на ВМС. Това изявление на вицепрезидента на САЩ постави в неудобно положение адмирал Бил Моран пред Сенатската комисия.

            Източник: сп. Europδische Sicherheit und Technik, 27 05 2019

 


Два ключови комитета отхвърлиха опита на президента Тръмп да заобиколи бюджетните ограничения на отбраната. Това постави началото на последния кръг от фискални борби за изменение на Закона за контрол на бюджета и за избягване на автоматичните съкращения. Искането на Тръмп за 2020 г. бе да се перхвърлят почти 100 милиарда долара от редовния или „базов” бюджет за отбрана - който е ограничен - в сметката за финансиране на спешните операции в извънредни ситуации в чужбина. Очаква се постиане на компромис между републиканци и демократи и увелиаване и на двете пера.
Източник: breakingdefense, 24 05 209

▪ Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви пред кадети от Военната академия West Point, че „със сигурност, граничеща с голяма вероятност” те ще участват във война.

Ветерани от американската армия реагираха с възмущение, че в Деня на почитане на падналите си правят таки изявления.

            Източник: The American Conservative, 26.05.2019

 

Полша

▪ Полша планира да закупи 32 изтребителя Ф-35А, за да замени остарелите си съветски машини, предаде Ройтерс. Изпратената оферта включва пакет с логистика и обучение, отбелязва   полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. През април Пентагонът съобщи, че САЩ възнамеряват да разширят продажбите на Ф-35 с пет държави, включително Полша.

            Източник: Ройтерс, 28.05.2019

 

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

«Косовската армия» ще вземе участие в ученията на НАТО, които ще се проведат следващия юни на територията на Хърватия, информира изданието «Вечерни новини». Прищина е поканена да участва в учението на Съвместното командване на Алианса в Европа. Около 1600 войници от САЩ, Великобритания, Италия, Полша и Германия се очаква да вземат участие в натовските учения през юни. Поканени са и военнослужещи от Албания, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Целта на учението е да се провери мобилността на многонационалните сили и тяхната военна готовност в тази част на Европа.

Източник:    «Вечерни новини», 13.05 2019

 

▪ На 22 май германското правителство прие предложението да удължи участието на Бундесвера в ръководената от НАТО мисия KFOR в Косово с още 9 месеца. Числеността на контингента ще бъде намалена още от 800 на 400 души. Предложението ще бъде внесено в Бундестага.

            Източник:  augengeradeaus.net, 22.05.2019

 

▪ Инициатива на Сената на САЩ ще осигури доставка на оръжие за Украйна за 300 млн долара, включително противокорабни ракети, а за летално оръжие ще бъдат заделени 25 млн от тях. Планирани са средства за подготовката на бойци, обновяване на военната техника и за амуниции, за логистично обезпечаване, а също за подкрепа на спецслужбите и разузнаването на страната. /През март тази година Вашингтон одобри за Украйна продажбата на 210 ракети Javelin и 37 пускови установки на сума 47 милиона долара. От 2014 година САЩ са предоставили на Украйна над 3 милиарда долара «помощ»./ Законопректът  предполага предоставянето на Украйна на статуса на главен съюзник на САЩ извън НАТО, който ще действа до  официалното влизане на Украйна в НАТО. Това ще опрости процедурата по предоставянето на Украйна на различен вид въоръжение.

            Източник: https://bgr.news-front.info, 31.05.2019

▪ В акваторията на Балтийско море влезе групировка от четири военни кораба на НАТО. Това са бойни фрегати на Испания, Турция и Полша, те са оглавявани от ракетния есминец на САЩ «Грейвли». От руска страна срещу морските гости се изправиха три ударни корабни групи, които «леко коригираха» маршрута на движение на корабите на алианса. В непосредствена близост до групировката на НАТО бе вдигната във въздуха бойната авиация, отработвайки атака върху вероятни водни цели. Главнокомандващият обединените сили на алианса в Европа Къртис Скапароти заяви официален протест срещу действията на Русия в Балтийско море, наричайки ги «неоправдано груби». Неофициално причината за повишената активност на НАТО е загубата на няколко разузнавателни дрона.       

Източник: https://bgr.news-front.info, 20 05 2019

 

▪ На 25 май Международният трибунал по морско право в Хамбург поиска Русия да освободи украинските моряци и кораби, задържани в Керченския проток. Редица съдии обаче, са изразили несъгласието си. Реакцията на Москва: «Компетентността на този съд не се отнася за военните кораби, а конвенцията за морското право също е без значение тук. Русия реагира законно на нарушение на държавната граница. ”

Източник: РИА Новости, 25.05.2019

 

Румъния

▪ Повишената активност около военната база за ПРО в Румъния– Делеселе се свързва с евентуално разполагане на крилати ракети със среден обсег. Около  Делеселе се изгражда ешелонирована отбрана. От Тексас се прехвърля батереия противоракетен комплекс тип THAAD.

            Източник: Нюз Фронт, 25.05.2019

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

През 2019 година ръководството на Алианса планира да проведе общо 102 учения, от които 39 са отворени за партньори от НАТО. Приблизително същият брой (съответно 103 и 51) са  проведени през 2018 година.

Военните учения на НАТО «Пролетна буря» започнаха на 29 април. В учението участваха около 10 хиляди войници от 17 страни, включително от въоръжените сили на Албания, Белгия, Великобритания, Германия, Грузия, Канада, Латвия, Литва, Полша, САЩ, Украйна, Финландия, Франция, Естония. Двама офицери от въоръжените сили на Албания загинаха по време на ученията на НАТО «Пролетна буря», които се провеждат в балтийските държави, близо до руските граници. Според прес-службата на Алианса албанските войници от отдел за разминиране са загинали в резултат на експлозия на боеприпаси в латвийската военна база Адажи.

            Източник: https://www.mk.ru/politics/2019/05/13/

▪ Военното учение на  Северноатлантическия Алианс в рамките на „Пролетна буря”  в североизточната част на Естония продължи до 17 май. Освен сили на НАТО, участваха и такива от Грузия и Украйна. В допълнение към пехотата и стотиците бронирани превозни средства, в учението се  включиха военни кораби и авиация. Последната бе представена от изтребители на Кралските ВВС и на Германия „Юрофайтър”, полски Су-22 и няколко ударни хеликоптера.

            Източник: https://bgr.news-front.info

▪ В естонската база Тапа бе разположена френска тактическа група - 300 военнослужещи с бронирана техника, включително основни бойни танкове "Льоклерк". На 25 май френските военни осъществиха съвместно учение с британски колеги, които също носят служба в Балтийския регион.

            Източник: Известия, 29. 05. 2019

 

▪ Ученията в щаб-квартирата на НАТО и в министерствата на отбраната на страните-членки на блока под наименованието Crisis Management Exercise продължиха шест дни.

Подготовката за тях протече в продължение на няколко месеца. В разработените сценарий бяха посочени фази от вероятна агресия на Русия срещу НАТО. Детайлите на ученията бяха напълно засекретени. Анонсираната цел беше да се тества работата на “вътрешните механизми”, пише списание „Дер Шпигел”.

Източник: https://www.spiegel.de/politik/ausland/grossuebung-zur-buendnisverteidigung-die-nato-probt-den-ernstfall-a-1265718.html

▪ На 23 май 2019 г. във военновъздушната база Aviano в Италия беше прехвърлена една ескадрила изтребители F-35A Lightning II и свързаното с тях оборудване. Това е второто им разполагане в Европа след април 2017 г. Целта е участие във военни учения съвместно с други европейски ВВС като част от Пакета сигурност на ТВД.

Източник: www.usafe.af.mil/News/, 23 05 2019

▪ Предстоящи военни учения:

–       От 03 до 24 юни на територията на България, Унгария и Румъния – Saber Guardian;

–       От 03 до 24 юни в Румъния – компютърно учение в рамките на Saber Guardian;

–       От 10 до 24 юни в Румъния – учението Wet Gap Crossing;

–       От 6 до 18 юни на Учебен полигон „Криволак” на територията на Северна Македония с участието на  Северна Македония, САЩ и България– учението Decisive Strike 2019;

–       от 10 до 24 юни 2019 г. в  България, Хърватия и Румъния – въздушно–десантно учение Swift Response;

 

▪ В периода 26 май – 3 юли 2019 г. през територията на Република България се извършва преминаване на военнослужещи и военна техника на формированията, които участват в ученията Saber Guardian - 2019, „Шабла - 2019”, Strike Back - 2019 и Swift Response -2019.

            Източник: mod.bg

 

ВЪОРЪЖЕНИЯ И ТЕХНИКА

 

САЩ

▪ САЩ модифицираха ракетата Hellfire и й дадоха новото име R9Х. Тя нси инертна бойна глава, която не се взривява, а изхвърля около 45 кг метални остриета. Друг вариант на същата носи пръстен от 6 дълги остриета и ги изстрелва секунда преди сблъсъка. Някои я наричат ракета–нинджа, защото убива без взрив и рязко намалява дтраничните жертви.   Досега е използвана два пъти, последно през януари 2019 г. в Йемен , когато бе убит терориста Джамал ал Бадави.

            Източник: The Wall Street Journal, 09. 05.2019

▪ В  Ньюпорт-Ньюс в щата Вирджиния компанията Huntington Ingalls Industries започна строителството на стратегическа подводница от ново поколение клас Колумбия. Тя ще бъде въведена в есплоатация до 2030 г.

            Източник: politexpert.net, 25.05.2019

▪ В Пентагона заместник-секретарят Райън Маккарти съобщи, че новият петгодишен бюджет ще бъде завършен в рамките на седмици. Около 10 милиарда долара повече ще бъдат прехвърлени  от програми с по-нисък приоритет към шест приоритета за модернизация: артилерия, брони, самолети, мрежи, противоракетна отбрана и военна екипировка (в този ред) за периода 2021-2025. Това е в допълнение към 33 милиарда долара, които вече са преразпределени в плана за отбрана за бъдещата година за 2020-2024 г. По-специално, новата FYDP ще включва големи увеличения за лазери и други оръжия с насочена енергия.

            Източник: breakingdefense, 29.05.2019

 

▪ На конференцията на Армейската асоциация на САЩ /AUSA/ ръководителят на новосъздаденото управление за ускорено развитие и критични техноигии генерал Нил Тургуд за първи път изложи някои подробности за съдаването на система на хиперзвуково ръкетно оръжие с наземно базиране. Пускатъ на ракетата ще се осъществява от транспортно пусков контейнер с дължина 10 м .  Обсегът на ракетата ще бъде 6.800 км, но ефективно в порядъка на 5000–6000 км. Изпитанията на системата се панират за 2021 г. През 2023 финансова година е планирано развръщанве на системата Hypersonic Weapons System в дивизиони със стратегическо предназначение.

Източник: https://bmpd.livejournal.com/, 29.05. 2019

 

▪ В становище на американската администрация  от 4 страници се критукват два централни проекти на ЕС – за повече сътрудничество в отбраната и милиардния фонд на Европейската отбранителна индустрия. Това било драматичен обрат в десетилетната трансатлантическа интеграция в отбранитения сектор и противоречи на конкретни обещания на ЕС към НАТО. Накратко ЕС рискува партньостското сдгтърудничество със САЩ.

            Източник: Der Spiegel, 15 05 2019

Германия

▪ Фирмата Rheinmetall Defence демонстрира новата ББМП “Lynx” KF41/верижна/. Докато  ББМП „Пума” на Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann (KMW) е предназначена за  Бундесвера, “Lynx” KF41 се цели в пазара за износ. До 2026 г. ще бъдат подменени напълно амфибийните машини от времето на Студената война и БМП на чехските СВ. Конкуренти са CV90 на BAE Systems, освен “Пума” на PSU, както и ASCOD от General Dynamics European Land Systems (GDELS).

            Източник: www.behoerden-spiegel.de, 13.05.2019

▪ Към 2021 г. на Бундесвера ще бъдат липсващите още 70 от планираниге 342 ББМП „Пума” от първата партида. Първите бронирани бойни машини от пехотата ще бъдат модернизирани с интегрирането на управляемите ракетни системи MELLS и многофункционалната система за самозащита. Първите 41 броя машини от първия лот ще бъде в модернизация до март 2021 година.Те ще получат модерни софтуерни дефинирани радиостанции. Ако планираното тестване и навременното закупуване на система за управление  (BMS), предвидена и за VJTF-L 2023, е успешно, новаторската базисна дигитализация на сухопътните сили може да бъде постигната в основата си с ББМП „Puma”.

            Източник:  esut.de, 20.05.2019

▪ Компанията Diehl Defence в сътрудничество с Военно–техническата служба на Бундесвера  разработи нов вариант на лазерно насочваща се ракета Sidewinders „въздух–земя”, на базата на серията  AIM-9L в отговор на изискванията за по–бързи и точни средства с намалено въздействие в целта, изхождайки от нуждите на пилотите на бойнвите самолети да могат да поразяват малки и подвижни цели в урбанистична среда достатъчно точно, надеждно и избягвайки колатерални щети. Ако всичко върви по план, до края на годината ВВС ще разполагат с ново въоръжение.

            Източник: esut.de, 25.05.2019

▪ Фирмата Талес ще достави електрооптичните системи за управление на огъня и контрол MiRADOR Mk2 за петте нови корвети К 130 на Бундсевера. Всеки кораб ще бъде снабден с две напълно дигитализирани системи, които могат да разузнават и следят цели на 30 до 120 градуса на разстояние до 40 км.

            Източник: esut.de, 27.05.2019

 

▪ На 28 май в германския Ойзкирхен бе открит Център по софтуерна компетентност като част от организираното Кибер– и Информационно пространство с основна задача – продължаване дигитализирането на Бундесвера. Две представителства функционират в Дрезден и Мюнстер, а в Берлин– едно свързващо звено– «Кибер–информационен хъб». Центърът има 4 отдела за анализи и сертификация. Важна част от задачите му е координацията с международни партньори.

            Източник: Behφrden-Spiegel,

 

Франция

▪ На предстоящото авиоизложение Le Bourget 2019 в Париж ще бъде представен макет на новия лек хеликоптер „Guιpard“  за фленските въоръжени сили. Програмата ще стартирапрез 2021 г., а първият вертолет H160M ще бъде доставен до 2026 г.
            Източник: МО на Франция, 27 05.2019

 

Полша

▪ Министерството на отбраната на Полша ще купи първата ескадрила американски изтребители F-35 до 2026 година, съобщи пред депутатите от полския Сейм заместник-министърът на отбраната на страната Войчех Скуркевич. Приоритетна програма за военното ведомство е и придобиването на партия ударни вертолети от 32 машини

В началото на тази година Полша получи 4 хеликоптера S-70i Black Hawk за спецчастите и през април подписа договор за купуване на четири вертолета AW101 за своите военноморски сили.

            Източник: ТАСС, 17 05 2019

 

Русия

▪ До ноември 2019 г. в Русия ще бъде завършен концептуален проект за създадаването на свръхтежка ракета–носител. Тя ще е предназначена за полети в далечния космос. Първият полет е планиран за 2028 г. Това съобщи генералният доректор на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин. Проектът ще бъде докладван на правителството до края на годината.

            Източник:  РИА Новости,  17.05.2019

▪  Първата бригада от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) „Торнадо-С” влезе в руската армия и започна опитно-промишлена експлоатация на новото оборудване, разработено на база на модернизацията на РСЗО «Смерч», заяви заместник-генералният директор на концерна „Техмаш на изложението MILEX-2019 в Минск.

            Източник:  https://militaryarms.ru ,20.05.2019

 

▪ До 2023 г. руският военноморски флот ще получава по един патрулен кораб проект 22160. Патрулните кораби (корвети) от проект 22160 са предназначени за охрана и защита на изключителната икономическа зона. Те могат също да изпълняват функции за търсене и спасяване, да придружават корабни конвои и за борба с пирати. Корветата е с водоизместване от 1300 тона, има скорост до 30 възела. Далечината на плаване е 6000 мили, автономността е 60 дни. с екипаж до 80 души. На борда може да се базира хеликоптер Ka-27ПС.

            Източник: сп. Клуб Океан, 22 05 2019

 

▪ Най–новите изтребители от пето поколение Су–57 ще получат съвременна противокорабна авиационна ракета, чието разработване вече е започнало. Скоро ще бъде сключен договор за закупуване на цялата номенклатура на авиационни средства за поразяване за Су–57.

            Източник: Риа Новости, 30.05.2019

 

Китай

▪ Китай е постигнал пробив в разработката на невъглероден огнеупорен материал– композит от керамика и огнеупорни метали, който може да издържи няколко часа в атмосферата при свърхзвукови скорости Mach 5 и температури от около 3000 градуса по Целзий. Нещо, което е решаващо при хиперзвуковите ракети и изпреварва далеч западните опити за създаване на такива технологии. Експерименална хиперзвукова платформа ще бъде готова до 2020 г.

            Източник: „Global Times 05.05.2019

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Центърът за стратегически и бюджетни оценки (CSBA) е изготвил разчети, според които след вероятното отпадане на Договора за забрана на ракетите с малък и  среден обсег от август т.г.  САЩ биха могли да разработят повече от дузина ракети извън условията на този договор за 7 до 12 млрд долара.

      Източник: CSBA, 28.05.2019

▪ САЩ считат, че Русия не изпълнява мораториума върху ядрените изпитания, заяви началникът на управлението на военното разузнаване на Пентагона генерал-полковник Робърт Ашли-младши. В момента Русия можела да произвежда хиляди бойни глави на година, твърди генералът. Последното ядрено изпитание в СССР е проведено на 24 октомври 1990 година. През 1996 година ООН прие Договора за всеобхватна забрана на ядрените изпитания, подписан от повече от 180 държави. При това редица страни така и не ратифицираха споразумението, включително САЩ.

Източник: РИА Новости, 29.05.2019

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ За трети път през т.г. американски бойни кораби влязоха в района на Южнокитайско море и опирират в близост на спорните острови. Китай приведе армията си в повишена бойна готовност. Геополитическият конфликт заплашва да ескалира в гореща война, коментират западноевропейски експерти. МВнР на Китай призова САЩ да престане с провокациите.

https://www.contra-magazin.com/2019/05/us-kriegsschiffe-chinas-armee-auf-erhoehter-alarmstufe/, 07 05 2019

▪ Участниците в антитерористичната операция Inherent Resolve (OIR) в Ирак и Сирия са приведени във висока степен на бойна готовност. Разузнавателните служби предупреждават за «вероятна заплаха» Нарастват опасенията, че при провал споразумението би могло да се стигнве до война между САЩ и Иран. Действащият министър на отбраната Патрик Шанахан представи актуализиран военен план, който предвижда изпращането на войници в Близкия изток, ако Иран нападне американските сили или ускори работата по ядрени оръжия.

Източник: New York Times vom 13.05.2019

 

▪ На 28 май 2019 г. президентът на Сърбия Александър Вучич нареди на армията на страната да бъде приведена в пълна бойна готовност, заради нахлуването на въоръжените албански сепаратистки части на РОСУ на север от Косово и Метохия и арестите на сърбите. "НАТО съобщи, че това е борба с корупцията и престъпността и те подкрепят независимо Косово в тази борба", каза Вучич.

            Източник: fakti.bg ,  28.05.2019

 

ПУБЛИКАЦИИ:

«Световната банка подготвя война»,  от Александр Халдей, zavtra.ru, в–к Труд, 17.05.2019

https://trud.bg/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8f-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b0/

 

Симеон Николов: Пет швейцарски поуки при закупуване на нов боен самолет

Епицентър, 25.05.2019 г. Симеон Николов, прочитания 16 367

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Pet-shveytsarski-pouki-pri-zakupuvane-na-nov-boen-samolet/183970/11/0

 

S-400: Russia's UItimate Weapon to Shootdown Air Force F-15s and F-16s?

by Michael Peck , 31. 05.2019

 

https://nationalinterest.org/blog/buzz/s-400-russias-uitimate-weapon-shootdown-air-force-f-15s-and-f-16s-60502

 

СЪОБЩЕНИЕ:

Следващата дискусия, организирана от ДП «Сигурност и отбрана» ще се проведе на

10 юни, понеделник,  от 16,00 часа

в залата на първия етаж на сградата на СОСЗР, ул. «Христо Ботев» № 48 на тема:

„Влиянието на медиите и фалшивите новини върху формиране на  политиката за укрепване на отбранителните способности на страната”

 

Съставил: Симеон Николов

            31. 05. 2019 г.

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 10/можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  10.06.2019