ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 12

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ЮНИ  2019 г.

НАТО

▪ На пресконференция след срещата си с генерлания секретар на НАТО Йенс Столтенберг новият украински президент на Володимир Зеленски направи предложение заседанието на Северноатлантическия съвет да се проведе в Украйна.

Източник: globallookpress.com, 05.06.2019

▪ Средства от бюджета на НАТО, възлицащи на 250 млн долара, ще бъдат вложени за разширяване западната част на военната база Повдиза където може да бъде разположено оборудване на НАТО.

            Източник: Пресслужба на Президентството, 06.06.2019      

▪ В естонската столица Талин се проведе тържествена церемония по случай присъединяването на Дания, Норвегия, Румъния и България към Центъра за киберотбрана на НАТО, създаден 2008 г. Издиганати бяха  националните флагове и изпълнение на националните химни на присъединиите се страни.

Източник: МО, 17.06.2019

▪ Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха в Брюксел въпроса за бъдеща обща космическа политика. На срещата на лидерите на 3-4 декември в Лондон, на която Тръмп трябва да присъства, темата ще бъде поставена отново. Макар и космическото пространството да не е обявено още за ново бойно поле, се обсъждат въпроси като увеличаване на военното планиране, преразглеждане на уязвимостите на НАТО и контрол върху по-добрата защита на търговските спътници, използвани от военните.

            Източник: news-front.info

▪ На срещата на министрите на отбраната на НАТО на 26–27 юни бяха обсъдени: Въпроси свързани с Иран- САЩ твърдят, че не искат война, а разговори без предварителни условия. Въпроси, свързани с Афганистан– осигурено е финансиране за афганистанските сили за сигурност до 2024 година. Силите на НАТО за бързо реагиране ще бъдат готови до края на годината /30 бойни кораби, 30 сухопътни батальона, 30 ВВС–ескадрили/.

 

            Източник:

 ▪ Министрите на отбраната на Германия и Холандия подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на дигитализирането на операциите на сухопътните сили. Германия ще задели 12 млрд евро за общия проект „Tactical Edge Networking“ (TEN) до 2030 г. В Холандия м.г. започна проекта FOXTROTT, а в Германия същата година – D-LBO /Дигитализиране на сухоземни операции/. Двете програми се сливат в една –TEN. Фокусът ще е върху обща комуникационна система.

            Източник: Europδische Sicherheit und Technik, 26.06.2019

САЩ

▪ На 01 юни 2019 г. Пентагонът официално представи новата си стратегия за Индо-тихоокеанския регион. Тя е насочена преди всичко към Китай, Русия, Северна Корея и Иран. Планира се по–нататъшно милитаризиране на политиката в региона.

            Oriental Review , 05. 06. 2019

▪ След като Конгресът на САЩ гласува временно да се забрани продажбата на изтребители F-35 на Турция, Пентагоът обяви преустановяваване на програмата за подготовка на турски пилоти технически състав за F-35. Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно резолюция, в която се съдържа призив за цялостно налагане на санкции спрямо Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции,, ако Турция закупи руските системи С–400.

            Източник:    Contra Magazin, 10 06 2019

▪ Комитетът по въоръжените сили на палатата на представителите на конгреса на САЩ поиска от Пентагона да изготви стратегия за противодействие на Русия в Черно море.Такава разпоредба се съдържа в законопроекта за разходите за отбрана за 2020 година, който бе представен от ръководителя на комисията — демократът Адам Смит. Документът също така призовава за провеждане на оценка на военноморския потенциал на Руската Федерация и Украйна и за отпускане на военна помощ на Киев в размер на 250 милиона долара, като освен това смята за необходимо увеличаването на американското военно присъствие в Европа. «Комитетът възлага на министъра на отбраната заедно с министъра на външните работи да изготви доклад за стратегията на САЩ за противодействие на заплахите, произтичащи от Русия в Черно море.»
Докладът трябва да бъде представен на комитетите по отбраната на Конгреса, както и в комисията на Камарата на представителите по външните работи и в комисията по външни отношения на Сената не по-късно от 15 октомври 2019 година”, — се казва в документа.

            Източник: Нюз Фронт, 12.06.2019

▪ В американския конгрес е внесен законопроект за сдържане на „руската агресия“ в Балтийския регион. Конгресменът от Републиканската партия Майкъл Конуей препоръча САЩ да увеличат военното си присъствие в региона е да се  предоставят на балтийските страни мобилни противовъздушни ракетни системи с голям обсег.

            Източник: EA Daily  , 14.06.2019

▪ Временно изпълняващият длъжността министър на отбраната Шанахан напуска поста по лични причини. На негово място ще бъде предложен за утвърждаване  Марк Еспер, най–високопоставеното цивилно лице, пряко подчинен на министъра на отбраната, отговарящ за набиране, обучение и окомплектоване на 1,4 милионната армия на СВ на САЩ. Еспер, подобно на Шанахан, идва в Пентагона от отбранителната промишленост. Докато Шанахан имаше връзки с Боинг, Еспер работеше като лобист за Raytheon от 2010 до 2017 г

            Източник: Дойче веле, 18.06.2012 и  breakingdefense.com/2019/06/18

 

ГЕРМАНИЯ

▪ На 26.06.2019 г. Правителството прие военния бюджет за 2020 г. в размер на 43,3 млрд евро, при първоначално предложени 44,9 млрд. Ръстът е с 1,7 млрд евро или с 3,9% в сравнение с миналата година. Приет е и срледносрочен финансов план до 2023 г. Постигнатият процент от БВП за 2020 г. ще бъде 1,37%, което остава далеч от поставената от НАТО цел от 2%. Гаранитара се проекта за управляема ракета за системата MARS II, придобиването на тежки транспортни вертолети, многоцелеви боен кораб 80, развойната дейност по европейски дрон, втората фаза на БТПП Пума, подмяната на самолетите от Първи транш Ойрофайтър. Приемането на проекта от Бундестага предстои през есента на т.г.

            Източник: сп. Europδische Sicherheit und Technik, 01.07.2019

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Оперативното командване на войските със специално предназначение на Великобритания е създало нова концепция за преориентиране от борба с джихадистите към борба с руската заплаха.

Източник: The Guardian,  ВВС, 14.06.2019
 

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ От 03 до 18 юни на полигон Буяновац-База Юг в Република Сърбия се проведе международното съвместно учение “Platinum Wolf- 2019”, в което участваха военнослужещи от САЩ, Великобритания, Босна и Херцеговина, Унгария, Румъния, Република Северна Македония, Италия и Словения и България. Отработени бяха  тактики, техники и процедури в многонационални операции; несмъртоносни оръжия и мироопазващи операции.

        Източник: https://landforce.armf.bg/ , 18.06.2019

▪ Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак след среща с британския посланик в Украйна Джудит Гоу обяви началото на едноседмичен курс за „планиране на военни операции съгласно стандартите на НАТО под ръководството на инструктори от Великобритания“. Британската страна активно участва в подготовката на украински диверсионни и разузнавателни групи (ДРГ) в Донбас, гражданите на Обединеното кралство присъстват в региона като наемници и военни съветници — тази информация многократно се появява в медиите и е потвърждавана от различни източници.

            Източник: bgr.news-front.info/  05. 06.2019

▪ Грузинската страна е готова, в рамките на своите възможности, да приема и оказва подкрепа на корабите на Алианса в Черно море. В момента се изготвя законопроект за опростяване на издаването на дипломатическо разрешение за влизане в териториалните води и пристанищата на Грузия за контролираните от НАТО плавателни съдове ”, се казва в доклада на правителството на Грузия относно изпълнението на правителствената програма за 2018-2020 г.

            Източници: Поглед–инфо, 05 06 2019  

▪ От 14 до 27 юни в Сърбия се проведе военното учение «Славянско братство». Участваха 300 души от Псковската въздушнва дивизия, 300 сръбски и 60 белурски военни с 50 единици бойна техника. Отработени бяха въпроси по координация, борба с тероризма, въздушно–десантна операция.

            Източник: ТВ Звезда, 27 06 2019

▪ От 14 до 27 юни т.г. на територията на военния лагер на сръбската бригада на ССО в Панчево  се проведоха  руско-сръбско-белоруските парашутни тренировъчни учения „Славянско братство — 2019”. В тях участваха около 200 военнослужещи от Псковската десантно-щурмова дивизия, 300 войници от Сърбия и около 60 от Беларус. В първия етап от учението бяха отработени въпроси на координацията на звената и на задачи по тактика за борба с тероризма. В рамките на учението бе организирана изложба на въоръжение, военна и специална техника.

Източник: Пресслужба на МО на РФ, 27.06.2019
 

▪ В момента в Крим се намират 30 000 руски военнослужещи, Москва планира да изпрати там още 13 000, заяви източник от американското разузнаване.
Според друг източник Черноморският флот на Русия наскоро е получил 10 кораба, способни да изстрелват ракети с голям обсег „Калибър“.

            Източвик: „Дифенс уан“, Интерфакс, 12.06.2019

▪ Украйна преговаря със САЩ за доставка на още 4 катера тип Island, с което общият им брой ще се увеличи на 6. Те ще бъдат доставени напълно безвъзмездно, но ще е необходима частична модирнизация, например на радиооборудването. Предназначението им е контол на крайбрежната морска зона.

            Източник: dumskaya.net, 14.06.2019

▪ Съединените щати  прехвърлят своя морска пехота в пристанище Одеса, пишат украински медии. Американският флот от бързоходни транспортно-десантни кораби USNS Yuma е забелязан в пристанището на Одеса в събота, 29 юни. Очаква се пристигането на друг кораб на американския флот. Предполага се, че това ще бъде разрушителят USS Carney, който на 29.06. влезе в Черно море и се отправи към Одеса. снабден с крилати ракети Tomahawk. Корабът ще участва във военни учения, които ще се проведат в Черно море.

            Източник: Блиц, украински медии, 30.06.2019

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

Международните военни учения на НАТО Saber Guardian 2019  се проведоха от 03 до 24 юни 2019 г на териториите на Унгария, Румъния и България. Водеща роля имаха американските и румънските въоръжени сили. Отработени  бяха въпроси по прехвърляне на  бойни машини, пресичане на река Дунав, въздушни атаки, стрелба с ракетни комплекси, симулиране на вражеска атака по суша и превземане на военновъздушна база, оказване на медицинска помощ. Целта им бе да подобрят интегрирането на многонационалните бойни сили. Участваха близо 8000 войници от Албания, България, Босна и Херцеговина, Унгария, Румъния и САЩ.

            Източници: news.bg, 23.06.2019

Военновъздушните сили на САЩ  разположиха ескадрила от F-35A Lightning II и свързано с тях оборудване във въздушната база Spangdahlem, Германия, предназначена за участие във военни учения в Европа. Това е второто им разполагане в Европа. Първото беше разгръщане на ескадрила в RAF Lakenheath, Англия, през април 2017.

          Източник: ttps://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases, 11 06. 2019

 

▪ Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” продължи до 21 юни. В него са включиха общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

            Източник: "Дойче веле", 22.06.2019

 

ВОЕННА ИНДУСТРИЯ

▪ Сливането на  United Technologies с  Raytheon  в нова корпорация Raytheon Technologies, означава, че възниква третия по големина производител в сферата на самолетостроенето и оръжията /69 млрд долара/ след Боинг /101 мрд долара/ и Еърбус /74 млрд дололара/. В сферата на въоръженията концернът ще се нареди на второ място  света след Локхид Мартин. United Technologies ще притежават около 57%, а Raytheon - около 43% от обединената компания.

            Източник: 10. 06.2019

▪ Министерството на отбраната на САЩ се договори с Lockheed Martin Co за намаляване на цената на изтребителите Ф-35 с 8,8%  в сравнение с  последната поръчка на ведомството. Зам.министърът Елън Лорд съобщи, че Така един самолет ще струва  81,35 милиона долара, вместо 89,2 млн долара, обяви зам.министърът на отбраната Елън Лорд.
           
Източник: Ройтерс, 11. 07.2019

▪ Парижкият авиационен и космически салон се проведе в Льо Бурже от 17 до 23 юни. САЩ участваха с F-35A Lighting II, KC-46 Pegasus, C-130J Super Hercules, P-8 Poseidon, CH-47 Chinook, AH-64 Apache и F-15E Strike Eagle. -8 Посейдон, CH-47 Chinook, AH-64 Apache и F-15E Strike Eagle. Присъстваха около 130 летателни екипажа и помощен персонал от бази в Европа и САЩ.

            Източник: https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases, 25.06.2019

▪ Външното министерство на САЩ одобри продажбата на 91 модернизирани управляеми ракети AGM-88E за поразяване на противникови радарни съоръжения на стойност 108 млн евро. Diehl Defence  сключи споразумение за сътрудничество с американската Orbital ATK за производство и продажба на новата модерна антирадарна управляема ракета AARGM (Advanced Anti-Radar Guided Missile) в Германия. Новата ракета има нов модул за управление, вкл. GPS, подобрена търсеща антена и дигитален сигнален процесор.

            Източник: Europδische Sicherheit und Technikq 01.06.2019

▪ Израелската компания Elbit Systems съобщи, че бреговата охрана на Исландия ще използва нейния дрон Hermes 900, който е първият в рамките на програмата за мониторинг на морска акватория на страна от Евросъюза. Договор за използване под наем е подписан за срок от две години на обща стойност 68 млн долара.
Безпилотната система
Hermes 900 досега е закупена от Израел, Азербайджан, Колумбия, Мексико, Чили, Бразилия, Филипините и Швейцария.
Възможностите на дрона са: скорост 220 км/час, височина 9,1 хил м, продължителнот 40 часа. Исландците планират да го използват ва височина 900 до 1200 м и скорост 120 нм/час по 300 километрово крайбрежие. Управлението се осъщетвява от двама оператори.

            Източник: https://bmpd.livejournal.com/, 29.06.2019

 

ВЪОРЪЖЕИЕ И ТЕХНИКА

Eвропейки съюз

▪ Министрите на отбраната на Германия, Франция и Испания подписаха рамково споразумение за създаване на боийна въздушна система на бъдещето (FCAS), която включва освен наследник на самолета Ойрофайтер, още дронове и управление на сателити. Досега са определени 8 млрд евро за развитието на FCAS и още 100 млрд евро за придобиването. До 2021 г. ще бъде изготвено концептуално изследване за 65 млн евро.

            Източник: МDBA, 18.06.2019

САЩ

▪ Морската пехота приключва внедряването на иновативната мобилна система за борба с безпилотни летателни апарати в Близкия изток, с поставени лазери на  превозно средство. Използвана е програмата „Компактно лазерна оръжие“ (CLaWS). Това е първият наземен лазер, одобрен от Пентагона за използване от сухопътни войски.

Армията вече е поставила версия на оръжието на Stryker за тестване в Европа.

Идеята е системата да бъде въведена като част от по-голяма, интегрирана система за противовъздушна отбрана, която може да предпази разгърнатите войски от DIY– дронове от по-сложни модели.

Източник: https://breakingdefense.com/2019/06/marines-develop-laser-to-fry-drones-from-jltvs/ , 26.06.2019

Русия

▪ «Над 30 междуконтинентални балистични ракети ще влязат на въоръжение до края на 2019 г., което ще позволи делът на съвременните ракетни оръжия до достигне 76% и ще осигури на Стратегическите ракетни сили нови възможности да решават задачи за ядрено сдържане«

            Източник: МО на РФ, ТАСС, 05.06.2019

▪ По повод изготвянето на тактико-техническото задание (ТТЗ) за първия перспективен руски самолетоносач с атомна енергетична установка, беше съобщено, че научноизследователската и развойна дейност по създаването му ще започне през 2023 година, а  развитието и изграждането му ще протече в  период от 15 години.

            Източник: ТАСС, 13.06.2019

▪ Според американски военни експерти, новият руски ударен безпилотник С-70 «Охотник» / Hunter-B / ще бъде въведен на въоръжение в най–близко време. Засега той е най–бързият тежък дрон. Ако бъде въоръжен с малки прецизно насочвани боеприпаси, ще повиши ефективността си. Първият му полет се очаква през юли–август т.г.

            Източник: The National Interest, 25. 06. 2019

▪ Министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров съобщи, че руската армия получи 76 изтребители пето поколение Су-57. Първата машина ще бъде въведена на въоръжение в края на 2019 г.

            Източник: МО на РФ, 29.06.2019  

▪ На петия военно–технически форум „Армия 2019” беше представен първия в света  катер на подводни крила, проект 133РА "Антарес РА", въоръжен с крилати ракети  с морско базиране Club (експортна версия на крылатата ракета "Калибр").

«Антарес РА» е оптимално решение за държави с ограничен бюджет за отбрана, за които особено важна е охраната на водното пространство. Достатъчно бързо може да бъде въоръжен с ракетно–артилерийско въоръжеие, способно да поразявма сухопътни и морски цели.

            Източник: https://bmpd.livejournal.com/, 01.07.2019

▪ Започна производството на най-новата система за противоракетна и противовъздушна отбрана – С-500 „Прометей”. Русия не възнамерява да продава системата  „на каквато ѝ да е цена”. Радиусът на действие на С-500 е 600 км и ще може да локализира и поразява до 10 балистични свръхзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек, а също така има възможност за поразяване на военни блокове на свръхзвукови ракети.

Източник: fakti.bg, 01.07.2019

Китай

▪ Китай успешно проведе изпитания на междуконтинентална балистична ракета от ново поколение. Кадри от пуска на ракетата бяха публикувани в Twitter.
Новата ядрена ракета от поколение
JL-3 е предназначена за изстрелване от подводници. Тестовия пуск е бил извършен от залива Бохай в полуостров Шандун.
Според китайските медии обсегът на ракетата е14 хиляди километра. Тя може да носи до 10 термоядрени бойни глави с индивидуално насочване.
 

            Източник: dir.bg, 03.06.2019

▪ Китай е създал нова радарна система, която би направила американската стелт–технология напълно остаряла. Тя е в състояние да открие вражески обекти във въздуха и по вода на стотици километри. Дори новият боен самолет от пето поколение като американския F-35 не би могъл да се приближи незабелязано. Системата е с наземно базиране. Защитена е срещу ракети самонасочващи се срещу източници на електромагнитни вълни. Една ефективна отбранителна система би могла да защити крайбрежие от около 400 км.

            Източник: „The Global Times“, 10.06.2019

Канада

▪ Средноголеми универсални роботи NERVA 88, предназначени за разузнаване и поддръжка на бойните операции, ще бъдат произведени от фирмата Nexter Systems по поръчка и за нуждите на канадската армия. Общата стойност на 88–не многофункционални роботи е 4 млн евро или 6 млн канадски долара.

            Източник: defpost.com, 12. 06.2019

Израел

▪ Автономен плавателен съд /дрон/ на израелската фирма «Елбит Системс» участва във военноморско учение на гръцките и израелски ВМС за разкриване и противодействие на вражески подводници. „Seagull“ не е първата автономна платформа, създадена за борба срещу подводници. През 2018 г. американските ВМС приеха на въоръжение свой автономен съд за преследване на подводници „Seagull“, разработен от DARPA.

            Източник: ИА САНА, 06.06.2019

Турция

▪ На предстоящото 53-то Парижко въздушно шоу в Льо Бурж Turkish Aerospace Industry (TAI) ще представи за първи път пето поколение изтребител  собствена разработка. Това показва, че „най-важният турски проект за отбрана е достигнал нова точка на развитие.“

            Източник:Пресслужба на TAI, 14. 06. 2019

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ След изтичане на срока за напускане на Договора за забрана на ракети със среден и  малък радиус, САЩ подготвят две програми за ракети, надхвърлящи ограниченията на договора. Поисканите 107 млн долара в бюджета за 2020 г. за инициатива Prompt Global Strike Capability не бяха одобрени, а сумата бе намалена. За авансово плащане по програмата Mobile Medium Range Missile, за която почти нищо не се знае, бяха поискани 20 млн дол. Комисията по бюджетни кредити намали финансирането с 96 милиона долара.

            Източник: https://breakingdefense.com/2019/06/18

 

▪ На 28 юни 2019 на срещата на Г–20 в Осака президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин обсъдиха и ситуацията около Договора за намаляване на стратегическите оръжия, предвид на предстоящото изтичане на срока му и уточниа, че на експертно ниво двете страни ще изяснят подхода си. Счита се обаче, че съветникът по сигурността Болтън ще направи всичко възможно чрез преувеличени искания и условия да провали продължаването на договора New-START.  

            Източник: The American Conservative,  28.06.2019

 

▪ След кратката среща между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун на 30 06. 2019 г., по време на която американският президент стана първият действащ президент, който пресече линията на примирието от 1953 г., бе обявено от американска страна, че ще бъдат подновени «ядрените преговори до седмици» и двете страни определят екипите си, които ще работят по тях.

Източник: https://www.nbcnews.com/politics/donald-trump/trump-kim-jong-un-meet-dmz-n1025041, 30.06.2019

 

 РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ


▪ Рискът от ядрен конфликт се увеличава поради липсата на редовен диалог между Вашингтон и Москва по въпросите на стратегическата стабилност и контрола над въоръженията. Това заяви бившият американски министър на отбраната, професорът от Станфордския университет Уилям Пери, на откриването на конференция на Международния Люксембургски форум за предотвратяване на ядрена катастрофа "Контрол на въоръженията: тежестта на промяната", цитиран от ТАСС.

            Източник: news.bg, 04 юни 2019

▪ За първи път страна–член на НАТО открито призна, че е провела офанзивна кибер–операция. Това бяха САЩ, които отмениха военно–въздушния удар срещу Иран, но не и кибератаката, която не бе за това да предотврати военна операция от класически тип, а да си осигури такава. Постигнат е важен психологически ефект. От друга страна САЩ показаха, че въздушен удар срещу Иран е напълно възможен. Бариерите за сблъсък падат все по–ниско.

            Източник: Еuropδische Sicherheit und Technik, 24.06.2019

ПУБЛИКАЦИИ:

1.Черно море – въоръжени конфликти или възможности за синергия през третото хилядолетие?

Автор: Проф. д.пс.н. Илия Пеев дата: 27/06/2019 (Брой 3 2019г. сп. Международни отношения

http://spisaniemo.bg/articles/2019/3/3407-cherno-more-vuoruzheni-konflikti-ili-vuzmozhnosti-za-sinergiya-prez-tretoto-khilyadoletie%3f

 

2."Кучетата на войната" и международното право

Емил САЙФУЛИН* , 01 Юли 2019 , сп. Геополитика

 

https://geopolitica.eu/2019/176-broy-3-2019/3030-kuchetata-na-voynata-i-mezhdunarodnoto-pravo

 

3. ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ БРЕКЗИТ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ОТБРАНА, СЪТРУДНИЧЕСТВОТО В ОТБРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ И ШАНСОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Симеон Николов, csr-bg.com

http://www.csr-bg.com/arhiv_2/2019_05_30.htm

 

4. Ердоган остава пленник в Бермудския триъгълник

Симеон Николов, Поглед инфо, Епицентър, Клуб 24 май, 27.06.2019

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/erdogan-ostava-plennik-v-bermudskiya-triagalnik.106073

 

Съставил: С.Николов, 01.07.2019

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 11/можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  12.07.2019