ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 13

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ЮЛИ  2019 г.

 НАТО

▪ По време на втората среща на Съвета НАТО-Русия тази година двете страни обсъдиха Украйна, Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват, прозрачността и мерки за намаляване на риска. Обсъдено е и напрежението в Азовско море. Ген.секретар Столтенберг разкри още, че са обсъдили прозрачността и намаляване на риска, като са разменили информация за предстоящите военни учения.

Източник: Факти.бг, 05.07.2019

▪ Министрите на отбраната на Турция и САЩ обсъдиха в телефонен разговор различията в позициите си по закупуване на руската ПВО–система С–400. Хулусу Акар увери колегата си Марк Еспер, че придобиването на системата не означава никакви промени в позицията на Турция.

            Източник:  news.bg, 14.07.2019

▪ Министърът на отбраната на Литва Раймундас Кароблис поиска в Естония, Литва и Латвия да бъдат разположени три усилени батальона на НАТО и американски войски в рамките на програмата «Разширено присъствие на НАТО» за сдържане «агресивните планове на Русия».

            Източник: Defense, 20.07.2019

▪ През 2019 г. само 6 държави –Гърция, Естония, Латвия, Румъния, Полша и Великобритания– вече са постигнали  целта  през 2019 г. да достигнат 2% от своя БВП за разходи по отбраната. Литва е постигнала 1,98 процента. Франция отделя 1,84 на сто от своя БВП за отбрана и ще достигне 2 на сто през 2025 г. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заявява, че «ще трябва до 2024 г. да увеличим разходите за военния бюджет до 1,5% от БВП и трябва да продължим по възходяща линия до 2% от БВП.

            Източник: БТА, 31.07.2019 г.

▪  На 31 юли 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп в официално писмо предостави на Бразилия статут „Основен съюзник на НАТО”. По–рано информира Конгреса. Бразилия става 17–та страна имаща такъв статут и втората латиномалекинаска страна след Аржентина. Това е първият случай на присвояване на такъв статут в мандата на Тръмп.

            Източник:  https://bmpd.livejournal.com/, 31.07.2019

САЩ

▪ В доклад на одиторите на контролно-ревизионния орган към Конгреса на САЩ се констатира, че едва 27% от изтребителите F-35 са в бойна готовност и не са летели 30% от времето си в периода май-ноември 2018 г. Причината е в липсата на необходими резервни части, закъснение в ремонтните дейности и неподходящи части. Един от изводите в документа е ,че е необходимо драстично да се подобри логистичната мрежа за доставка на резервни части. „Без подобен план, Министерството на отбраната на САЩ няма да успее да се справи с разрастващия флот на F-35”.

            Източник: fakti.bg, 06.07.2019

▪ Новата дигитална стратегия  в съответствие на визията на Министерството на отбраната за цифровото бъдеще: изкуствен интелект, Blockchain, облак, Big Data, управление на идентичността, гъвкава разработка на софтуер и DevSecOps, квантови изчисления и др. софтуерно дефинирани мрежи, включва „бюджет от над 46,4 милиарда долара през фискалната 2019 година, приблизително 10 000 операционни системи, хиляди центрове за данни, десетки хиляди сървъри, милиони компютри и ИТ устройства и стотици хиляди търговски мобилни устройства“.

            Източник:  breakingdefense.com,  17.07.2019

▪ На 23 07 Американският сенат утвърди Марк Еспер за нов министър на отбраната, а на 30.07. той положи клетва и пое поста. Завършил е военна академия «Уест Пойнт» през 1986 г. Воюва в Ирак. Служи в 101– въздушна дивизия. Сенатор от РП.

            Източник:Die Zeit,30.07.2019          

▪ В Пентагона се обсъжда възможността за намаляване на възрастовата граница за военна служба от 17 на 16 години. Причината е недостигът на кадри за армията.          

Източник: www.ffd365.de/internationale-nachrichten-aus-der-welt,30.07.2019

▪ Сенатът на САЩ утвърди назначението на генерала от Военновъздушните сили на САЩ Джон Хайтън за заместник председател на Обединения комитет на началник щабовете – втори по ранг военен чин в страната.

            Източник: Газета, 31.07.2019

▪ По време на изслушването в Сената за номинация на следащия началник на военоморските операции Майк Гилдай бяха отправени критики за проблемите и недостатъците на новия самолетоносач на САЩ Джералд Р.Форд за 13 млрд долара и липсата на планирани ключови техноогии. Близо 70% от корабите не могат своевременно да бъдат поддържани, а има 1,8 млрд долара неизплатени за подръжка. Според сенатор Джим Инхофе ВМС имат проблеми с поддържането на днешния флот от 291 кораба, а предизвикателствата ще нарастват само, когато флотът надвиши 300 кораба през 2020 г. и 310 кораба през 2022 г., на път за 355 кораба през 2030-те. Гилдай потвърди пред комитета, че ядрената подводница от клас Колумбия остава основният приоритет на ВМС и че той гарантира, че индустриалната база е подготвена за продължаване на строежите на подводницата, която ще бъде ключова част от ядрената триада на Съединените щати през следващите десетилети.

            Източник: breakingdefense.com, 31.07.2019

Германия

▪ Крамп Каренбаер, председателка на ХДС, пое длъжността на министър на отбраната, след като Урзула фон дер Лайен бе предложена за президент на Европейската комисия. Крамп Каренбаур има опит като министър на вътрешните работи в провинция Саарланд и като министър–председател на Саарбрюкен. Предполага се, че това ще е трамплин за канцлерския пост през 2021 г., но изобрът на Меркел среща и сериозни критики. Крамп Каренбауер настоява за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП. За 2020 г. са планирани те да бъдат 1,37%.                          Източник:  FAZ, Die Welt, 17. 07.2019 г.

Франция

▪ На 13 юли френският президент Макрон обяви, че Франция създава национални космически сили към ВВС. За такива призова президентът на Националния център за космически изследвания Жан-Ив Льо Гал по–рано тази година. Годишно Франция инвестира 2 млрд евро в космическата индустрия– за граждански и воени цели. Министърът на отбраната Флоранс Парли заяви, че се планира разход от 3,6 млрд евро за подновяване на военните сателити в периода 2019–2025 г.

            Източник: news.bg, Спутник, 14.07.2019

Турция

▪ Австрийският генерал Валтер Фехтингер подчертава в своя статия, че колебанията на Анкара между партньорите от Алианса и Русия подкопават доверието в НАТО като цяло, но загубата на такъв стратегически важен съюзник би било лекомислено от страна на ЕС и САЩ.

            Източник: Wiener Zeitung, 28.07.2019

▪ Американското издание The American Conservative аргументира предложението Турция да бъде изключена от НАТО. Същото искане изложи и бившият директор „Операции” в унгарското разузнаване Лазло Фьолди.

            Източници: The American Conservative, 29.07.2019

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Военноморските сили на САЩ преустройват военноморската база Очакив на Черно море и военния обект Николаев на 40 мили източно от Одеса вече втора година. Съществуващите кейове ще бъдат подсилени и разширени, ще бъдат построени нови плаващи докове и корабостроителница за ремонт, а около базата ще бъдат поставени предпазни мрежи. Най–съществената част ще бъдат два модерни центъра за морски операции, от които украинският флот и НАТО също ще могат да координират дейността си в Черно море. Американски "наблюдатели" ще да бъдат изпращани в оперативните центрове, когато военните кораби на американския флот са в тези води.

            Източник: https://deutsch.rt.com/international, 14.07.2019

▪ В Украйна около 600 инструктури от страните–членки на НАТО подготвят украинските военни, съобщи официалният представител на Русия в ОССЕ. Въоръжение и боеприпаси, които се използват в Донбас, доставят САЩ, Канада, Литва и др. държави.  

Източник: ОССЕ, 13. 07.2019

▪ Сърбия планира да въведе отново задължителна военна служба, но вероятно ще запази комбинираната система от професионална и наборна армия, като последната няма да е за всички, а за определен брой хора. Онези, които не са отбили военна служба, ще преминат съкратена форма на военно обучение. Възрастовият диапазон е за младежи от 18 до 26 години.

            Източник: БГНЕС, 16. 07.2019

▪ Срещу предоставянето на САЩ на модернизираните в момента военни бази включително на украинското крайбрежие на Черно море,  Вашингтон ще продаде на Украйна няколко самолета от пето поколение, F-35, които ще се освободят от отпадането на поръчката на Турция.

            Източник:  Defense One, 20.07.2019

 Започна доставката на 30 бойни разузнавателни и патрулни машини БРДМ–2 от Русия за Сърбия. Президентът Александър Вучич благодари на Владимир Путин за подаръка.

            Източник: Нюз Фронт, 24.07.2019

▪ Първият етап от доставката на руски зенитно–ракетни Комплекси С–400 за Турция, започна на 12 юли и завърши на 24. юли 2019 г. Извършени са 30 товарни полета до авиобаза «Мюртед» до Анкара. С–400 ще застъпи на бойно дежурство в началото на 2020 г.

            Източник: Haberturk, 25.07.2019

▪ Напълно фалшива се оказа новината, че Румъния е спряла военна доставка на Русия за Сърбия по р. Дунав. Руското министерство на отбраната съобщи, че 10 бойни разузнавателни машини БРДМ-2 със съответните резервни части от Русия са били доставени по въздушен път при спазване на международните правила и норми. То е част от изпълнението на Военнотехническото споразумение между сръбския президент Александър Вучич и руския държавен глава Владимир Путин, което  се реализира точно и в договорения срок.
            Източник: «Взгляд», 28.07.2019

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

 От 05 до 12 юли 2019 г. се проведоха Военни учения между Украйна и НАТО „Морски бриз“ 2019 г. В него участваха около 30 кораба, също толкова самолети и най-малко 900 души. Морските съдовете са част от бойна група на Алианса, състояща се от четири кораба, която патрулира в Средиземноморието. От руското министерство на външните работи определиха ученията на НАТО като опит за дестабилизация на ситуацията в региона.  То определи провеждането на маневрите като опасна идея, която ще получи „реципрочен“ отговор от Москва и  започнаха планирани учения в района на Черно море. В руските учения участваха около 10 кораба, в това число големите десантни съдове „Азов“ и „Цезар Куников“. В края на ученията бяха проведени артилерийски и стрелби с ракети по специални мишени. 
            Източник: Риа Новости, 07– 12.07.2019

▪ «Балтийски защитник», чиято първа фаза започна на 24 май, а последната трета част приключи на 9 юли. Великобритания има водеща роля. BALTOPS 2019 са част от по-широка програма „Балтийски защитник”. Предполага се, че до 2020 г. войска, наброяваща 3000 души, ще бъде разположена в Латвия и Дания.

            Източник: Поглед–инфо, 21. 07.2019

▪ На 27 юли стартира седмото по ред международното военно учение Agile Spirit 2019 в Грузия с участието на 1500 военнослужащи на САЩ и още 1500 от други 12 държави. От съседите обаче участва само Турция. Отказът на Армения и Азербайджан този път предизвика недовоството на САЩ. Отработват се въпроси на отблъскване на настъпваща бронетанкова техника и въздушно нападение и борба с артилерията. /От българска страна участват 50 военнослужещи от СВ и Специалните сили./

            Източник: ИноСМИ, 31.07.2019   

 ВОЕННА ИНДУСТРИЯ

▪ Френската група Талес погълна австрийския прроизводител на мотори Щайер Моторс, който след поемането му от китайски инвеститор 2012 г. и китайски директор от 2018 г. бе в ликвидация. Щайер Моторс произвежда моторите за много военни транспортни средства. С обединяването с Щайер Моторс Талес осигурява моторите за своите транспортни средства. Hawkei 4х4 например е с мотор на Щайер. 1100 броя бяха продадени на Австралия.

            Източник: esut.de, 29.07.2019

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Румъния ще закупи допълнително още 5 изтребителя F–16 A/B Block 15 след ремонт и модернизация до стандарта MLU на цена около 250 млн евро. В цената влизат ремонта от португалска фирма, модернизацията, обучение, логистика.

Източник: www.romania-insider.com, 04 07 2019

▪ Германия отчита нарастнала нужда от безпилотни летателни средства за Сухопътните сили. В международен план работи на различни нива, като например в European Land Robot Trial (ELROB). Използването на БЛА трябва да повиши способностите на СВ. Това важи особено за т.н. 4D- задачи „Dirty-Dull-Dangerous-Dodgy“. Необходимост при използвнането им възниква при защита на войските и населението, разузнаването, увеличаването на ефективността, логистиката или в подкрепа на управлението на войските.

            Източник: esut.de, 06 07.2019

▪ На 12 юли 2019 г. френският президент Еманюел Макрон представи

най-новата френска атомна подводница от клас Barracuda/"Баракуда" по програмата "Стелт" на стойност 9 милиарда евро. Подводниите от този клас ще  останат на въоръжение най-малко до 2060г. Дължината им е 99 м, а ресурсът на ядрения реактор достига 10 години. Подводниците ще са въоръжени с крилати ракети Scalp Naval и Exocet, а така също и с тежки торпеда Black Shark.

            Източник:  NZZ,   11.07.2019

▪ Предстои надграждане на ПВО–системата „Пейтриът” в конфигурация „3 плюс”, съгласно  решение на германския Бундестаг и договор с американския концерн „Рейтеон”. Холандия, Румъния, Швеция, Полша и САЩ са в процес  на придобиване или модернизация на системата.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 12. 07.2019

▪ Испанското правителство одобри договор за придобиване на 1000 ББМП Piranha 5, 8х8. Производителят е  Santa Bαrbara Sistemas, европейски клон на General Dynamics European Landsystems. Стойността на договора е 2,1 млрд евро, а срокът за разплащане е от 2019 до 2030 г. Машините ще бъдат доставени на три лота – 348 бр в 13 различни конфигурация, втория – 365 бр. до 2022 г. и третия– 287 бр. Piranha 5 е позната в Испания под името Dragσn. В зависимост от оборудване и въоръжение тежи 33 тона. Моторът е 480 kW-Diesel DC 13 от Scania. Пробег 1000 км, максимална скорост 100 км в час.

Източник: esut.de, 16 07 2019

▪ Във връзка с публикация за разположени ядрени средства в шест бази на ЕС и НАТО в Европа, постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов изрази мнение: “Русия разполага своето атомно оръжие изцяло на своя територия. Ние призоваваме САЩ и НАТО да направят същото.”

            Източник: ТАСС, 18.07.2019

▪ На 18 юли стартира проект за построяване на 4 многоцелеви бойни кораби MKS 180, който е най–голямата поръчка на ВМС в историята на Бундесвера. Стойността на проекта е 5,270 милиардва евро. Дължина 155 м. Водоизместимост 9 000 тона. Екипаж 110 души. Време на мисия 24 месеца. Срок на използване 30 години. Площадка за хеликоптер. Способности за борба с подводници. Кандидати за изпълнители на проекта са германската German Naval Yards Kiel (GNYK) в партньрство с Тhyssenkrupp Marine Systems; преди тях документи подадоха Blohm und Voss (Hamburg), както и холандската  Damen Shipyards.

            Източник: esut.de, 18 07 2019

▪  Първият руски самолет от пето поколение Су–57 ще има и палубна модификация, а новите самолетоносачи ще влязат на въоръжение 2030 г. Обхватът на полета на изтребителя е 5 500 км.

            Източник: РИА Новости, 18.07.2019

▪ Първите серийни доставки на изтребител Су–57 ще започнат тази година, обяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов. Договорът на МО със «Сухой» от юни т.г. е за 76 самолета.

            Източник: ТАСС, 19 07 2019

▪ В случай на война с Пакистан и с Китай според Индия първото бойно поле ще бъде на близките околоземни орбити в космоса. Индия проведе първото космическо военно учение под името IndSpaceEx, което продължи два дни. „The Diplomat” го оцени обаче като „кабинетна игра”. Председателят на държавно финансираната организация за изследвания в отбраната съобщи, че се работи върху оръжия с насочена енергия, лазери, електромагнитни импулси /EMP/ и Ко–орбитални оръжия.

            Източници: The Times of India и The Diplomat, 28.07.2019

САЩ

▪ Американската армия е поръчала 9000 системи мини–нано–дронове с големина колкото човешка длан или птица. Всяка система е от два мини–дрона, а общата цена е 40 млн долара. Те ще бъдат неразделна част от въоръжението и снаряжението на всеки войник. Системата е позната като Black Hornet 3 Personal Reconnaissance System на норвежкия производител FLIR, усъвършенстван вариант на Black Hornet Nano на норвежката фирма Firma Prox Dynamics. Британците са поръчали тази година мини–дронове Black Hornet 3 за 1,8 млн долара. Продадени са 7000 Black Hornet.

            Източник: heise.de, 05.07.2019

▪ Американските изтребители пето поколение F-22 „Раптор” и F-35 „Лайтнинг” II няма да постигнат 80% оперативна готовност тази година, както твърдеше бившият шеф на Пентагона Джеймс Матис. Някои от основните пречки според Марк Еспер са например обслужването на стелт–покритието при F-22 „Раптор” и доставката прозрачната част на пилотската кабина на F-35 „Лайтнинг” II.

Източник: Breaking Defense, 21.07.2019

▪ Пентагонът планира почти да удвои разходите си за  хиперзвукови технологии през фискалната 2020 година, което ще позволи около 40 летателни теста през следващите четири години. Но усилията на САЩ изостават тези на Китай и Русия поне в няколко ключови показателя. Бюджетната заявка на Пентагона за 2020 г. както за хиперзвукови средства, така и за защита срещу тях е 2.6 милиарда долара. Около 157,4 милиона долара от това са за хиперзвукови отбранителни програми.

            Източник: breakingdefense.com, 31.07.2019

РУСИЯ

▪ Американските медии, позовавайки се на разузнаването на САЩ, твърдят, че Русия няма да може да произведе повече от 60 хиперзвукови ракети „Авангард”. Според CNBC „разработката излиза твърде скъпа”, при това не може да се намери доставчик на въглеродно влакно с нужните характеристики. В САЩ смятат, че към 2020 година „Авангард” вече ще заеме бойно дежурство.

            Източник:  doing-business-with-russia.rbth.com   03 07 2019

ТУРЦИЯ

▪ По време на авиошоуто в Bourget Тurkish Aerospace представи макет в реален мащаб на новия турски самолет Hόrjet – проект на учебно-боен и лек щурмови самолет с един реактивен двигател, в скоростния диапазон Mach 1,4, с маса на боен товар от 2700 kg с въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-земя".

Източник:  Анадолу ажансъ, 05.07.201

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Реализирането на плановете на САЩ за разполагане на противоракетни системи в космоса ще доведе до качествено нов етап на надпревара във въоръжаването, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Обезпокоителни са сигналите за опити за прекратяване на START, а във връзка с предложението на Русия за продължаване на договора за ракетите със среден и малък обсег няма никакъв отговор от Вашингтон.

            Източник: Спутник, 28.07.2019

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ По време на лекция в Института за аерокосмически изследвания началникът на генералния щаб на американските военновъздушни сили генерал Дейвид Голдфайн представи  сценарий за реакция при ядрено нападение и начало на Третата световна война. Първи ще получат разпореждане за едновременна масирана контратака изтребители, бомбардировачи, космически и кибервойски, сили за специални операции и аеромедицински екипи на САЩ и НАТО. На второ място ще реагира ПРО на САЩ. Третият етап ще се изрази в нанасяне на удари от атомните подводници.

            Източник:  Daily Express, 06.07.2019

Във връзка с изтичащия на 02 август 2019 г. срок на Договора за забрана на ракетите със среден и малък обсег, известни военни експерти като генерал Хайнрих Брауз, Йахим Крауз и други предупредиха за нарастваща опасност от Война в Източна Европа. Украйна и Балтника били възможни театри на военни действия.

            Източници:  Epoch Times, 14. Juli 2019

 

▪ Повече от половината от ударните сили на американските ВМС се изведени от местостоянките си. Активирани са общо 6 ударни групи, а 5 американски самобетоносачи все още са в базите си. Ако целта е Персийския залив, те могат да го дсостигнат след около месец.

▪ Командващият революционната гвардия на Иран Хусеин Дехган предупреди, че всяка промяна в статута на Ормузкия проток ще отвори вратата към опасен сблъсък. Ако Вашингтон реши да започне война, всички американски бази в региона ще бъдат атакувани.

            Източник: Ал Джазира, 24.07. 2019

▪ Съединените щати подготвят военна операция, наречена "Страж", предназначена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се казва в изявление на Централното командване на САЩ. След изпращаето на дсва бойни кораба от Великобритния, Русия и Иран обявиха съвместно военно учение и подписаха споразумение за военно сътрудничество.

Източник: actualno.com, 22.07 2019 и 30.07.2019
 

▪ Президентът Тръмп се отклони от заявената на 22 юли позиция, че не иска война с Иран и уточни, че „би могло да се отиде и в двете посоки, за мен е О.К., така или иначе”. Ако запази това си мнение, може да се очаква значителна промяна на поведението на САЩ спрямо Иран. На 29. юли Тръмп заплаши „Готови сме за най–лошия сценарий.”

            Източник: merkur.de, 29. 07. 2019
 

ПУБЛИКАЦИИ:

1. Господарите на света

Гласове, интервю с Константин Черемних, 29.07.2019

http://glasove.com/categories/intervyuta/news/gospodarite-na-sveta

 

2. Бъдещето на конфликтите е отново прокси война

The Future of Conflict is Proxy Warfare, Again

https://www.defenseone.com/ideas/2019/07/future-conflict-proxy-warfare-again/158697/?oref=d-dontmiss

 

3. Договорът за забрана на ракетите със среден и малък обсег е история: Търси се гъвкаво възпиране

nzz.ch, Oliver Thrδnert, 23 07 2019

Der INF-Vertrag ist Geschichte: gefragt ist flexible Abschreckung

https://www.nzz.ch/meinung/der-inf-vertrag-ist-geschichte-gefragt-ist-flexible-abschreckung-ld.1496051

 

4. Експертът по международна сигурност Симеон Николов пред „Труд“: Турция става незаобиколим фактор в геополитиката

Интервю на Емил Спахийски  със Симеон Николов, вестник „Труд”, 23.07.2019

 https://trud.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-12/

 

5. Продължават опитите да ни наложат Глобалния пакт за миграция

Епицентър, 30.07.201, прочитания 3 355

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Prodalzhavat-opitite-da-ni-nalozhat-Globalniya-pakt-za-migratsiya/189377/11/0

 

Съставил: С.Николов, 31.07.2019

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 12/можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  05.08.2019