ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 16

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ОКТОМВРИ  2019 г.

НАТО

▪ На 24 и 25 октомври 2019 г. се проведе редовна среща на министрите на отбраната на страните–членки на НАТО. Дискутирани бяха събитията в Сирия, операциите и мисиите на Алианса и процеса на генериране на сили. Обсъдено беше противодействието на хибридни заплахи, предизвикателствата от мрежите от пето поколение (5G) към НАТО и съюзните телекомуникационни системи, а също така напредъка по адаптиране на засиления възпиращ и отбранителен потенциал на НАТО, с фокус върху Инициативата за готовност на НАТО (NRI) и справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в Алианса, включително изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната (DIP). Отделно бе проведено заседание, посветено на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

            Източник: www.nato.int, 25.10.2019

САЩ

▪ Експерти от аналитичния център RAND Corporation предлагат спешно да се разгърнат модерни системи за противовъздушна отбрана в Румъния и България, да се разшири зоната на ученията на корабите на НАТО, както и да се помогне на Украйна и Грузия да развият националните си отбранителни способности за да се предотврати настъпателна операция.

            Източник: RAND Corporation 09 10 2019

 

▪ Във военния бюджет на САЩ за 2020 г. класифицираните /засекретени/ разходи нарастнаха на 11% от общо 716 млрд долара, при 5% през 2019 г. Критиците, включително председателят на комисията за въоръжения Адам Смит, D-Wash., казват, че прекомерните скрити разходи затрудняват надзора и подкопават общественото доверие.

            Източник: www.defenseone.com, 23.10.2019

▪ Миниcтърът  нa oтбрaнaтa на САЩ Мaрк Ecпeр определи Китай за по–голяма потенциална заплаха от Русия. Той призова европейските партньори на НАТО да отворят военните си пазари и изрази съжаление, че само 8 държави са повишили военните разходи до нивото, за което са поели авгажимент.

            Източник: ТАСС, 24 10 2019 г.

▪ Службата за бюджет на Конгреса изчисли, че военноморските сили ще трябва да изразходват допълнителни 200 милиарда долара над текущия прогнозен бюджет за корабостроене през следващите 30 години, за да достигнат до 355 кораба. Зам.командващият ВМС адмирал Бърк предлага да се намали тази планова бройка. Само около 30 процента от унищожителите във флота могат да напуснат пристанището навреме след ремонта, докато шест от 11-те самолетоносачи са  в ремонт, включително и USS Harry S. Truman, който трябваше да бъде разположен в Близкия изток миналия месец. Така престоят на „Ейбрахам Линкълн” в Близкия изток трябвраше дабъде удължен над 8 месеца.

Източник: breakingdefense.com, 25.10.2019

 

▪ В седмицата от 21 до 26 октомври в САЩ е започнато разработването на план за евентуално извеждане на ядрените боеприпаси, съхранявани в авиобаза Инджирлик в Турция. Реализацията на плана ще стане при първа необходимост и възможност. В близка перспектива базата може да бъде предадена на турските ВВС, а дислоцираните там подразделения на САЩ прлехвърлени на друго място. Сред вероятните места е гръцката авиобаза «Соуда Бей» на остров Крит.

            Източник: «Нью-Йорк Таймс», 30.10.2019         

▪ Специален доклад за състоянието на ВС на САЩ констатира, че подготовката на личния състав за водене на електронна война е крайно остаряла. Големите военни учения, отработващи воденето на електронна война били провеждани по опростени сценарий, които нямат нищо общо с истинските заплахи и възможности на Русия и Китай. Стратегическото командване е изразходвало 32 млн дол. за смутители по време на учения. Изследването на фондация Heritage „2020 Index of US Military Strength” показва, че армията на САЩ се нуждае от 50 бригади, от които само 35 са налични, от които само 28 се оценяват като напълно боеспособни. ВМС разполагат само с 67% от пропоръчаните 36 батальона. Допуска се, че докладите умишлено засилват критиката, защото военно–индустриалния комплекс е заинтересован от  увеличаване на средствата.

            Източник: Breaking Defense am Mittwoch  30 11 2019

 

ГЕРМАНИЯ

До 2025 година трябва да бъдат подменени старите бойни самолети /като например Торнадо/. Първоначално изборът бе ориентиран към евроейския Ойрофайтър. Все повече обаче, преценката клони към американаските F-18. Причината е, че за ядрените бомби след модерницацията им, подходящ самолет се явява именно F-18΄

            Източник: Ди Велт, 04.10.2019 г.

 

ФРАНЦИЯ

▪ Броят не военните летци и техници, които не желаят да продължат диговорите си с МО на страната е нараснал в сравнение с 2015 г. два пъти. Недостигът във френските ВВС е от около 3000 длъжности, докато програмата за развитие на военновъздушните сили до 2025 г. позволява да се наберат само 1246 човека. Френските ВВС трябва да имат не по-малко от 11 500 души личен състав, за да се поддържа наличния авиационен парк и да се изпълняват заложените задачи.

            Източник: Tribune, 27.10.2019

 

ПОЛША

▪ Лидерът на полската партия „Конфедерация“ Януш Корвин-Мике  заяви по повод изоставянето на кюрдите от САЩ:   „Съединените щати и Полша нямат сериозен съюз… Не смятам, че Полша трябва да се оттегли от НАТО. В момента не виждам причина за това, но също не виждам никаква заплаха от Русия."

Източник: Do Rzeczy, 25. 10. 2019 г.

УНГАРИЯ
 

▪ Унгария наложи вето на съвместно изявление на НАТО за Украйна, тъй като не съдържаше критика към Киев заради законите за образование и езици, според които лишава правата на унгарското малцинство в съседната страна. По-специално Унгария смята, че законът за образованието на страната ограничава правото на етническото унгарско малцинство в Украйна от около 125 000 души да бъдат обучавани на родния си език.

            Източник: Radio Free Europe/Radio Liberty, 31.10.2019

ТУРЦИЯ

▪ Ядрените  бомли в Инджирлик продължават да са под контрола на американснките ВВС. Няма данни за преместването им, но предстои модернизацията им.

            Източник: https://newrepublic.com/article/155381, 19.10.2019

 

▪ Около 60 членове на френския парламент от осем политически фракции поискаха Турция да бъде изключена от НАТО, тъй като  многократно нарушава принципите на Северноатлантическия алианс и всъщност заради нея избухна нова война в Сирия. Това допуснаха и САЩ, но анализатори предупредиха, че то може само да усложни ситуацията в отношенията, но в същото време това ще увеличи значително натиска върху Анкара.Франция, Германия, Норвегия и Испания, спряха износа на оръжие за Анкара.

            Източник: Поглед–инфо, 20.10.2019

 ▪ Турция "се движи в грешна посока", нахлува в Сирия и сключва сделка с Русия за съвместно патрулиране на "зони за сигурност" в северната част на страната. Заяви министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер.«Безотговорното нахлуване на Турция в Северна Сирия застрашава всички успехи, постигнати там през последните години“, подчерта ръководителят на Пентагона. Според него задължение на страни„Безотговорното те от НАТО е да работят заедно за укрепване на сътрудничеството с Анкара, така че тя отново да се превърне в "силен, надежден съюзник".

            Източник: CBS News, 25.10.2019

▪  На 29 10.2019 г. турският министър на отраната Халасу Акар отрече събощенията на вестник „Сабах” от 25. октомври, че Анкара и Москва са пред сделка за закупуване на руския боен самолет Су–35. Министърът потвърди, че Турция все още е партньор в проекта за американския F-35 и държи да се спазват правата й.

            Източник: Haberler-Nachrichtenporta, 30.10.2019

ГЪРЦИЯ

▪ На 04 октомври 2019 г. САЩ и Гърция подписаха актуализирано споразумение за сътрудничество в отбраната с неограничен срок. Очаква се разширяване на базата на Шести американски флот в Крета. САЩ ще изгладят нова военноморска и вмоенновъздушна база в в Северна Гърция.

            Източник: Europδische Sicherheit, 09.10.2019  

▪ На 07.10.2019 г. стана известно, че военният бюджет на Гърция ще бъде 3,56 от БВП на страната. Военният бюджет за 2019 г. е 4,230 милиарда евро, което прпедставлява 2,4% от БВП, което прави Гърция една от трите държави с най–висок процентен дял в отбраната след САЩ и Великобритания.

Гърция поднови проекта за две фрегати от Франция. Първата ще бъде доставена през  2024 г., а втората – в края на 2025 или 2026 г. Гърците се ориентират към радар от „Талес” и проявяват интерес към нова френска крилата ракета, въоръжение за двете фрегати като Exocet MM 40,  Aster и Torpedo MU 90.

             Източник: Europδische Sicherheit, 09.10.2019  

 

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

Русия

▪ Започна превъоръжаването на авиополка в района на Твер. Три изтребители  Су-35С бяха прехвърлени от завода в Комсомолск на летище Хитрино. Сегашното въоръжение е с изтребители Су–27 и прехващачи МиГ–31.

            Източник: ТАСС, 17.10.2019

▪ На 19 10 2019 г. американски бомбардировач В–52Н се е приближил до руската държавна граница, където е бил пресрещнат от Су-27, който го е съпровождал "по време на целия му полет по границата на териториалните води на Русия на разстояние около 70 км от него". От Европейското командване на САЩ уточниха, че B-52H са провели съвместни тренировъчни полети с бойни изтребители на Украйна, Грузия и Румъния. Един от самолетите се е приближил до Крим и е симулирал бомбардировка.

 

            Източник: News.bg, 24. 10. 2019 г.

Руски подразделения от противовъздушната отбрана с противоракетните системи С-400 и зенитните ракетно-артилерийски системи «Панцир-С» бяха прехвърлени с военно-транспортни самолети на въздушно-космическите сили на Русия на територията на Сърбия», се посочва в изявлението на руското военно ведомство.Те взеха участие във втория етап от съвместните учения по противовъздушна отбрана с наименование «Славянски щит — 2019». Ученията се проведоха на територията на сръбската военновъздушна база в Батайница и завършиха на 29 10 2019 г.

            Източник: МО на РФ, 29.10.2019

▪ През третата седмица от октомври в северния Атлантически океан запона серия от военни учения  с подводници, най–голямите досега.  Между участващите подводници са и седем ядрени, вкл. "Нижний Новгород" и "Псков". Подводници от типа "Кондор", позволяват да се изстрелват крилати ракети и такива, които са предназначени да разпознават и унищожават групови въздушни цели. Ученията ще продължат два месеца.

Източник: БТА, АФП и др., 30.10.2019

Украйна

▪ На 31 10 2019 г. в Киев заседава Комисията НАТО–Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта подкрепата на Алианса за Украйна. Комисията също направи преглед на пакета от НАТО за цялостна помощ за Украйна. След срещата Комисията НАТО-Украйна излезе със изявление от 11 точки, като отново потвърди тясното партньорство между Украйна и НАТО.

            Източник: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_170407.htm, 31.10.2019

▪ Президентът на Украйна Владимир Зеленский припомни за приетия от НАТО през април 2019 г. пакет с мерки за подкрепа на Украйна и Грузия в Черно море, включително с учение, обмен на информация и др.. Киев предлага Северноатлантическият алианс да разгледа възможностите за присъединяване на Украйна към Програмата за повишени възможности на НАТО.

      Източник: ТВ112. Украина" и РИА Новости, 31.10.2019

Молдова

▪ Докладът на САЩ за стратегия за сигурност в Черноморския регион  препоръчва разполагането на американска военна база в Молдова с цел сдържане на Русия.

            Източник: ТВ канал TSV, 27.10.2019

Сърбия

▪ Съгласно договор между Русия и Сърбия предстои доставка на самоходни зенитно–ракетни артилерийски комплекси  „Панцир–С”.

            Източник: 21.10.2019

▪ В Сърбия се проведоха за първи път съвместните руско-сръбски учения по противовъздушна отбрана "Славянски щит 2019"  на два етапа. Първият се проведе през септември в Астраханска област, а вторият се състои от 23 до 29 октомври в Сърбия. За първи път извън територията на Русия участват ЗРК С-400, както и комплекси "Панцирь-С" на руските ВКС. От страна на сръбските ВВС и ПВО участваха  зенитни ракетни комплекси "Нева-М1Т" и "Куб-М".Съвместните групи за ПВО отработиха практическите действия на бойните разчети по отразяването на масирани авиоудари на противник при сложни условия.

Източнищ: ТВ "Звезда", 29.10.2019

▪ НАТО заяви, че „уважава" решението на Сърбия за съвместни въздушни военни учения с Русия на нейна територия, където са разположени руските ракетни системи С-400 и „Панцир-С“

Източник: Радио „Свободна Европа“, 27.10.2019

Черна гора

▪ Черна гора подписа със САЩ споразумение за доставка на тактичесеки превозни средства за въоръжените сили - леки тактически бронирани машини на стойност 36 милиона долара. Вашингтон ще инвестира 8 млн долара в киберсигернсостта на Черна гора.

            Източник: Ройтерс, 23.10. 2019

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪  По време на военното учение "Steadfast Noon" проведено през пъпвата половина на октомври в Германия и Холандия са били отработени операции по изваждането на американското ядрено оръжие от базите в Германия, Италия и Холандия. Участвали са изтребители от 33–та такитческа авиосекдарила от ВВС на Германия, които могат да носят ядрени тактически ядрени бомби В–61А, както и изтребители на Италия, ивършили полети от хоандска авиобаза.

            Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 20.10.2019

▪ Бързото прехвърляне на войски в Източна Европа в случай на война с „геополитическия противник Русия“ бе целта на част от учението Атлантическа решимост» („Atlantic Resolve“). За първи път в съвременната история американските войски бяха прехвърлени в холандския град Флисинге. Участваха 3500 войници, 85 танка и 120 бойни машини.

            Източник: Business Insider, 22.10.2019

▪ На конференция в Германия на тема «НАТО и ЕС под натиск» генерал лейтенант Мартин Шелайз информира за подготовката на голямото учение на НАТО “Defender 2020”. Централно участие ще имат аериканските въоръжени сили: 17 000, които са разположени в Европа и 20 000, които ще бъдат прехвърлени от Северна Америка през Атлантика. Това ще бъде най–голямото воено учение от четвърт век. Гражданско–военното сътрудничество, как ще реагира гражданското общество и дискусията с него е част от учението.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 21.10.2019

▪ Тринадесет държави от НАТО участват в  тренировки за симулирана противовъздушна и противоракетна отбрана край южното крайбрежие на Обединеното кралство от четвъртък (31 октомври 2019 г.). Шест-дневните морски  операции - или „NEMO“ - ще изпробват как съюзните флоти могат да се защитят от противокорабни крилати и хиперзвукови ракети, използвайки най-съвременните електронни защити.

            Източник: www.nato.int/cps/en/natohq/news_169952.htm, 31.10.2019

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Службата DARPA към Пентагона иска да променя генетично американските войници за да може надеждно да ги защити от химически и биологични нападения. Досега в

DARPA се инвестираха 65 млн дол. за научни изследвания.

            Източник: 04 10 2019

TELEFUNKEN  RACOMS  постави началото на ново поколение уреди за нощно виждане с увеличителя XACT nv32 и с очилата XACT nv33. Фирмата е получила допълнителна поръчка за 2500 очила за нощно виждане за Бундесвера. XACT nv33 засега са най мощните от този клас. Тежестта им е 450 грама.

             Източник: EST 09 10 2019

▪ Турските компании от отбранителната индустрия STM и HAVELSAN модернизират първата от трите пакистански дизелови подводници Agosta 90B. Общата модернизация и на трите  е предвидена да бъде завършена за „по-малко от три години“. Пакистан ще закупи и осем дизелови електрически подводници S20 - варианти за износ.

Източник: Daily Sabah, 15.10.2019

▪ Германската фирма „Рейнметал” и американският концерн „Рейтеон” създадоха смесена фирма в САЩ / Raytheon Rheinmetall Land Systems LLC/ за производство на бойна бронирана машина за пехотата “Lynx”. Новата машина ще бъде пригодена към изискванията на американските СВ за водене на бойни действия в градски условия и на тежък терен. САЩ придават на проекта най–висок приоритет в етапа на модернизация.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 16.10.2019

   Военновъздушните сили на САЩ получиха първата лазерна система против беезпилотни летателни средства от „Рейтеон”, което е важна стъпка към използването на високоенергийни лазери като оръжейни системи.

            Източник: Europδische Sicherheit 23.10.2019

▪ На 25 октомври Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че Microsoft печели договора за съвместна отбранителна инфраструктура за предприятия, известен като JEDI. Решението беше кулминацията на двугодишен процес, в който също се включиха Google, IBM и Oracle, и където Amazon отдавна се очертаваше като фаворит. С потенциална  стойност 10 милиарда долара за 10 години JEDI е позициониран от Пентагона като решаващ фактор за модернизиране на използването на технологиите Търгът засили конкуренцията между някои от най-големите световни технологични компании. Amazon беше смятан за фаворит, тъй като доминира на пазара и вече имаше големи държавни договори, включително с ЦРУ.

            Източник: Wired.com vom 25.10.2019

Lockheed Martin ще достави 131 самолета през 2019 г.,  149 самолета през 2020 г Ф-35А, най-разпространената версия на самолета, ще е с цена 82,4 милиона долара през 2020 г., 79,17 милиона долара през 2021 г. и 77,9 милиона долара през 2022 г.

            Източник: news.bg, 29.10.2019

 

▪ На 29 октомври 2019 г. на церемония в Мюнхен германският концерн Краус Мафай Вегман / KMW/ предаде на Бундесвера първия модернизиран танк Леопард 2А7V. На същата бе осъществено и предаването на въоръжените сили на Дания на първия модернизиран за тях танк Леопард 2A7.

            Източник: bmpd.livejournal.com, 29.10.2019

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Руската фирма „Машиностроене” е предала от началото на годината 38 крилати ракети „Оникс”, а още 17 предстои а бъдат доставени на получателите. Ракетата има максимален обхват от 300 км, максимална скорост на полета до 2,5 МаХ. Източници в руския военно-промишлен комплекс съобщават, че  “Машиностроене” е разработила крилата ракета на базата на “Оникс-М” с максимален обхват от 800 км и повишена точност за поразяване на морски и наземни цели. Изпитанията на тези ракети ще започнат през следващите месеци.

            Източник: НПО Машиностроене, 23.10.2019

▪ В Русия се разработва безпилотен комплекс «Стая-93». Същият бе представен на изложбата «Интерполитех-2019». Предназначението й е за поразяване на средства за противовъздушна отбрана, бонирана техника и жива сила на противника. Системата представлява до 100 неголеми дронове–бомбардировачи. Всеки носи авиобомби с маса от 2,5 кг. Може да нанесе сериозни загуби на противника на разстояние до 150 км. Експерти считат, че ще е и ефективно оръжие в борбата с терористи и високотехнологичен противник.

Източник: http://allpravda.info   28 октября 2019

 

 

▪ Перспективни руски средства за борба с безпилотни летателни апарати бяха представени на Седмата общоруска научно–практическа конференция «Руските технологии за антитерористична защита, охрана и отбрана на особено важни и потенциално важни обекти»– пасивен кегерентен локационен комплекс, модул за управлението при «Черемуха» и модул за радиоелектронно падавяне на безпилотните летателни апарати «Серп».

            Източник: bmpd.livejournal.com, 29.10.2019  

 

▪ Окончателен тест премина подводницата Борей– II клас изстрелвайки от позиция на потопяване в Бяло море балистична ракета RSM-56 Булава / SS-N-32/. Ракетата е поразила определената й цел. SLSM Bulava - морски вариант на Topol-M - може да бъде снабдена с шест до 10 ядрени боеприпаси (MIRV). Подобреният клас Borei II- (A) може да носи до 20 балистични ракети. Понастоящем руският флот разполага с три SSBN от клас Борей.

            Източник: МО на РФ, 30.10.2019

 

Saab Defense и Raytheon извършиха първата серия тестове на нови управляеми боеприпаси за многоцелево стрелково оръжие /напр. Carl Gustaf M4/. Стрелбите са проведени в Швеция и Тексас. Изпробвани са три нови управляеми боеприпаса, два срещу статична цел и един срещу движеща се с 25 км/час с големината на транпортно средство на разстояние от 1800 метра. Изпробвани са и други технологични възможности като например инфрачервена отразяваща глава като опция за нови муниции.

            Източник: ЕST, 31.10.2019

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

 

▪ СТАРТ-3, последният от основните договори между двете световни ядрени суперсили, изтича в началото на 2021 г., но администрацията на Тръмп заяви, че няма да го поднови, ако Китай не бъде сред договарящите се страни. Т.е. основната пречка не били Путин и Тръмп.

            Източчник: Blomberg, 19.10.2019

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

 

▪  Изследователи изчислиха, че в случай на ядрена война между Индия и Пакистан за няколко ще загинат 125 млн души. Това е повече от жертвите през всичките 6 години на Втората световна война. Девет страни в света притежават 14 000 ядрени бойни глави.

            Източник: Science Advances, 04.10.2019

▪ Ако сега американците нанесат „удар на възмездието“ по Иран, тогава в случай на реакция от Техеран, САЩ ще използват ядрените си оръжия. Това ще бъде началото на глобален ядрен конфликт. Вече като цяло се знае кой е нападнал петролните съоръжения в Саудитска Арабия. Това е частната военна компания „Блекуотър“, която сега се нарича „Академи“. От първия ден тя се бие в Йемен, има достъп до кодовете на системите за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия и е успяла да сложи ръце на съветски ракети „Скъд“ в Йемен - ударът е нанесен именно от „Скъд“, а не от някакви си дронове.

            Източник: Поглед–инфо, 04.10. 2019

 

▪ Адмирал Джон Ричардсън, началник на оперативния щаб на ВМС на САЩ заяви: «Тактическият неядрен удар по руските военни в Крим ще бъде нанесен от сухопътни сили, военноморски средства, както и от военновъздушните сили. Очакваме да действаме самостоятелно, както и да привлечем съюзници в Черноморския регион». Ударът ще бъде нанесен, ако Русия не се върне към мирен диалог, продължавайки милитаризацията на полуострова, политиката на дестабилизация и военния диктат.

            Източник:  Нюз фронт, 17.10.2019

 

▪ Президентът Тръмп посочи, че работи за завръщането на американските войници от Близкия Изток, но предупреди, че Съединените щати могат скоро да влязат в нови военни конфликти. Иранският министър на отбраната, бригаден генерал Амир Хатами, заяви, че заплахата от военно нападение срещу Техеран е просто блъф, предназначен да скрие депресираното състояние на Вашингтон поради собствените му провали. Генерал-майор Абдолрахим Мусави заяви, че въоръжените сили на Иран са моделирали „най-сериозните и най-лошите” заплахи срещу страната и са готови да дадат подходящ отговор и да защитят границите на Иран, небето и нацията.

            Източник: Press TV, 25.10.2019

 

▪ Учени от Университета в Минесота стигат до извода, че възможността за друг голям конфликт е налице. Политиците подценяват колко опасно и бързо може да ескалира всеки сблъсък с потенциално катастрофални последици. Това няма да е първият път: европейските сили, които започнаха Първата световна война, всички се заеха да водят ограничени превантивни войни, само за да бъдат затворени в регионална конфликт. (...) Неверното чувство за сигурност може да накара днешните лидери да повторят тези грешки."

            Източник: foreignaffairs.com, 15.10.2019

 

▪ Пенсионираният турски генерал-майор Осман Памукоглу в новата си книга "Третата световна война" твърди, че  голяма война е неизбежна. Като стратегически чувствителни региони, които могат да причинят избухването на Третата световна война, авторът посочва Балтийския регион, Източна Европа, Балканите, Близкия изток, Източна Азия, Индокитай и Тихоокеанския регион. „Войната ще започне тази страна, срещу която работи времето, когато ситуацията стане непоносима и Съединените американски щати ще бъдат тази страна. Войната ще емежду САЩ, Китай и Русия. И може би две от тези страни ще се обединят срещу третата.

            Източнвик: Айдънлък, 31.10.2019

 

ПУБЛИКАЦИИ:

▪ Многодоменная сила. Новая концепция войны США против России и Китая

https://topwar.ru/163836-mnogodomennaja-sila-novaja-koncepcija-vojny-ssha-protiv-rossii-i-kitaja.html

▪ Глен ДИЙСЪН: Тръмп задълбочи разцеплението между САЩ и ЕС

https://geopolitica.eu/2019/178-broy-5-2019/3082-glen-diysan-tramp-zadalbochi-raztseplenieto-mezhdu-sasht-i-es

▪ Роля на киберзаплахите в парадигмата за национална сигурност на Република България, Д-р Иво Цеков дата: 14/10/2019 , Брой 4 2019г. http://spisaniemo.bg/articles/2019/4/3417-rolya-na-kiberzaplakhite-v-paradigmata-za-natsionalna-sigurnost-na-republika-bulgariya

▪ Симеон Николов: Компромиси минират крехкото примирие в Сирия, Епицентър, 27. 10.2019 г http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kompromisi-minirat-krehkoto-primirie-v-Siriya/197155/11/0

▪ Димитър Гърдев: Абу Бакър ал-Багдади убит за девети и последен път

https://trud.bg/%d0%b0%d0%b1%d1%83-%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d1%80-%d0%b0%d0%bb-%d0%b1%d0%b0%d0%b3%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b8-%d0%bf%d0%be/

▪ Турция докрай ще ползва предимствата на членството си в НАТО, Симеон Николов за в–к „Българска армия”, 31.10.2019

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2214:2019-11-01-11-34-04&catid=21:--&Itemid=34

▪ Как се формират осакатени позиции по междунардни въпроси

Поглед–инфо, 17.10.2019  Симеон Николов, прочитания 8 183

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/kak-se-formirat-osakateni-pozitsii-po-mezhdunardni-vaprosi.109679

 

ВИДЕОФИЛМИ

 

„Един срещу девет“ – част 1

https://armymedia.bg/archives/164045?fbclid=IwAR21Z02tIZH32NS9g4GPuwbApcmJrmxjyFT3C5EKzcdBrAh__pdHOTEZwlY

„Един срещу девет“ – част 2

https://armymedia.bg/archives/164677?fbclid=IwAR1-t-e4A90WOXETaE1FTSfWd5mzMaK0dxK4alCgakydUl8w1PoufJTvk6U

 

Съставил: С.Николов, 31.10. 2019

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 15 можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  02.11.2019