ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 17

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

НОЕМВРИ  2019 г.

НАТО

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призивите за проверка на законността на членството на Турция в Алианса заради операцията й в Северна Сирия, предава TACC. Той заяви, че това няма как да се случи, понеже в НАТО няма такива механизми.

Източник: Bild am Sonntag. 03.11.2019

Държавният секретар Майк Помпео по повод казаното от френския президент за „мозъчната смърт на НАТО” призна, че отношенията в НАТО „никога не са били перфектни“. Той подчерта, че всички държави-членки на НАТО трябва да могат да участват в решаването на общите проблеми на ниво, което да поддържа съюза „успешен“.

            Източник: РИА Новости, 14.11.2019

▪ На 20 ноември министрите на внъншните работи на страните от НАТО приеха препоръки за по–нататъшно единство в НАТО, засилване на неговата роля в областта на енергийната сигурност, приемане на космическото пространство като Пето пространство след въздух, морето, сушата и кибер–пространството, модернизиране на системите AWACS.

            Източник: DPA, 20.11.2019

▪ 14 AWACS- самолети за контрол на въздушното пространство, дислоцирани в Германия ще бъдат модернизирани, така че жизненият цикъл на системите им да бъде продължен до 2035 год. Стойността на модерницацията е 1 млрд евро. Първият голям дрон на НАТО от типа „Global Hawk“ ще бъде дислоциран в Sigonella, Сицилия. За целта са планирани 1,5 млрд евро. Този дрон ще се използва от 14 държави, между които и България.

            Източник: Funke-Zeitungen,  20.11.2019

▪ «Призовавам съюзниците да осигурят всички необходими ресурси и личен състав, за да можем да им предоставим (на Украйна и Грузия) по-практическа подкрепа», заяви генералният секретар на НАТО  Столтенберг. «Ще ви помогнем с командването и контрола, киберсигурността и логистиката. Съюзниците подкрепят Военната академия в Одеса за повишаване и подобряване на качеството на военноморското образование», обеща генералният секретар на НАТО по време на среща с вицепремиера Дмитро Кулеба.

            Източник: Гласът на Америка, 21.11.2019

▪ На пресконференция на 29 11. 2019 г. генераланият секретар на НАТО Столтенберг представи статистика, показваща, че разходиге за отбрана на Европа и Канада през 2019 г. са нарастнали с 4,6%. Това е петата година на растеж, а до края на 2024 г. те ще нарастнат на 400 млрд долара. Страните с 2% военни разходи от БВП са вече 9 /2018 бяха 4/.

            Източник: ES/T, 30.11.2019             

САЩ       

▪ На 04 ноември министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви пред експертна комисия натоварена от Конгреса със задачата да оцени потенциала и рисковете от използването на изкуствен интелект за националната сигурност, че «ще използваме потенциала на изкуствения интелект, за да създадем сила, адаптирана към нашата епоха". Експертите отбелязват в долада, че е «необходимо САЩ да ускорят разработването на автономни оръжия, способни да локализират мишена, да оценят сами опасността, която тя представлява, и да я елиминират без човешка намеса».

            Източник: Франс прес, БТА, 06.11.2019

 

Държавният секрета на САЩ Майк Помпео по време на посещението си в Берлин заяви, че НАТО трябва да расте и да се променя, или в противен случай алиансът рискува да се превърне в отживелица.

            Източник: Ройтерс, 07.11.2019

 

ГЕРМАНИЯ

▪ В реч в Университета на Бундесвера в Мюнхен министърът на отбраната г–жа Крамп–Карренбауер заяви идеята си за изпращане на въоръжени сили в Източна и Югоизточна Азия за демонстрация на сила спрямо Китай. Германия трябвало да поеме по–големи отговорности. Тя предложи трансфорлмиране на Съвета за сигурност в Национален Съвет за сигурност, който да определя стратегическите линии във външната и военна политика. Бундесдверът трябва да разшири обхвата на военните си мисии. Военният бюджет трябва значително да бъде увеличен.

            Източник:  bmvg.de, 08.11.2019

▪ Германското правителство инвестира повече от 1 милиард евро в модернизацията на въоръжените сили за дигитално водене на военни действия. Основната част от 700 млн евро отива в държавното дружество за информационни технологии BWI. То ще създаде между другото и една компютърно базирана „платформа”, която да свърже една с друга всички обалсти на комуникация и взаимодействие в дигиталната система на армията.

            Източник: german-foreign-policy, 22.11.2019

 

ФРАНЦИЯ
В интервю за британското списание The Economist френският президент Макрон заяви: Това, на което ставаме свидетели в момента, е мозъчната смърт на НАТО. Няма каквато и да е координация за взимането на стратегически решения между САЩ и техните съюзници в НАТО. Никаква. Имате некоординирани агресивни действия спрямо друг съюзник в НАТО – Турция, в район, където нашите интереси са поставени на карта“. Macron hatte überdies Zweifel am Zusammenhalt des Bündnisses im Verteidigungsfall geäußert. "Was wird Artikel Fünf morgen bedeuten?", fragte Macron.

            Източник: списание Economist, 07.11.2019

▪ Лидерът на партията "Национално обединение" Марин Льо Пен предложи Турция да бъде изключена от НАТО. Подобно предложение почти веднага намери подкрепа сред политиците, както във Франция, така и сред другите членове на военния алианс.
„Преди това няколко страни от НАТО, включително Франция, Германия, Норвегия и Испания, спряха износа на оръжие за Анкара.

            Източник: РИА Новости, 21.11. 2019

▪ Президентът на Франиця Емануел Макрон заяви след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че „стратегическият въпрос, кой е нашият враг тряблав да се обсъди». Той не мисли че това е Рлусия или Китай. «Нашият общ враг е тероризът.»

            Източник: Франспрес, 27.11.2019

 

ТУРЦИЯ

▪ Турция отказа подкрепата си за плана на НАТО за отбрана на Балтийските страни и Полша в случай на руска заплаха, докато Североатлантическият блок не предостави на Анкара политическа подрлъжка в борбата срещу Кюрдската работническа партия в Северна Сирия. Указания в този дух са дадени на посланика на Турция в НАТО.

            Източник: Ройтерс, 26.11.2019

 

▪ На 24 ноември турските медии показаха изтребители F-16 над Анкара и съобщиха за проведени тестове на новозакупената руска система за ПВО С–400. От МО потвърдиха информацията. Директорът на германския фонд „Маршал” в Анкара, заяви, че американските санкции срещу Турция са „неизбежни” след  тестовете. Ердоган заяви пред националния телевизионен оператор NTV, че ще продължи да търси решения за спора за С-400 с американската страна до април 2020 г.
            Източник:
al-monitor.com, 26.11„2019

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ На 21 и 22 ноември в Брюксел се проведе есенната сесия на Военния комитет на ЕС. Началниците на отбраната на страните обсъдиха военните операции и мисии на ЕС, сътрудничеството с НАТО и развитието на военните способности на съюза.Те приветстваха съвместните усилия на Алианса и ЕС по изграждане на капацитет и устойчивост на партньорите от Западните Балкани, което да доведе до постигането на стабилност в региона.

            Източник: БТА, 22.11.2019

 

▪ Съветът на министрите на отбраната на страните от ЕС прие третия транш от 13 проекти  в рамките на Постоянното структурирано сътрудничество /ПЕСКО/, с което общият брой на проектите нарастна на 47.

            Източник: EST, 14. 11. 2019

 

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

Русия

▪ При посещението си на най–новата руска корвета „Гремяшчий, президентът Путин потвърди, че тя ще бъде въоръжена и със свръхзвуковите ракети «Циркон». Корветата е в последна фаза на изпитания. С «Циркон» ще бъдат въоръжени подводници и други кораби. /Скорост 9 мах, обсег над 1000 км/

            Източник: ТАСС, 06.11.2019

▪ Специалисти от изследователския център Research And Development (RAND) в доклад изтъкнаха основните предимства в промените на руските ВС. Руските военни са подобрили общото си ниво на готовност, което е довело до способността за бързо разгръщане на значителни наземни сили, както и на противовъздушните и противокорабните системи", отбелязват авторите на доклада. Документът се спира на  модернизацията на руското оръжие и техника, както и на структурните промени в армията. Отбелязва се също подобряването на стратегическите и оперативни средства за ПВО, формиращи "ключови отбранителни бастиони", бързото създаване на наземни подразделения и разгръщането на технологично усъвършенствани системи за поразяване на далечни разстояния."Москва подобри своите оперативно-тактически ракетни сили", подчертават авторите на доклада.

            Източник: https://bg.rbth.com/science/332024, 08.11.2019

▪ НАТО трябва да предприеме допълнителни мерки, за да гарантира сигурността на Алианса и да възпира Русия в Черноморския регион, според доклад на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation.За да предотвратят настъпателен удар, експертите на центъра предлагат спешно да се разгърнат модерни системи за противовъздушна отбрана в Румъния и България, да се разшири зоната на ученията на корабите на НАТО, както и да се помогне на Украйна и Грузия да развият националните си отбранителни способности. Изработването на единна стратегия по отношение на Русия ще бъде трудно, тъй като интересите на черноморските държави често не съвпадат.

            Източник:   Русия днес, 13.11.2019

▪ Президентът на Русия Владимир Путин проведе заседание на Съвета за Сигурност на РФ. По време на заседанието бяха обсъдени преспективите на военната организация на Русия за следващото десетилетие- до 2030 година. В армията и флота делът на съвременните оръжия и техника е вече над 68 процента. В същото време някои образци по своите характеристики изпреварват своите чуждестранни колеги за години напред.

            Източник: Русия днес, 22.11.2019

На межднародна конференция в Одеса украинският генерал Игор Воронченко посочи, че общият брой руски ракети «Калибр» в Черноморския флот на РФ са 72, а до края на 2020 г. ще достигне 168 ракети.

           Източик:  topcor.ru,    23.11.2019

▪ Първите две междуконтинентални балистични ракети UR-100N UTTKh,  с ядрен усилващ блок „ Авангард “, ще влязат в експериментално бойно дежурство в края на ноември - началото на декември в дивизията„ Домбаровски “на руските стратегически ракетни сили.

            Източник: nationalinterest.org, 30.11.2019

Украйна

▪ Според министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс мисията на британските военни в Украйна ще продължи до март 2023 година. През годините на работа в Украйна британските експерти са обучили над 17,5 хиляди киевски бойци.

            Източник: bgr.news-front.info ,05 11 2019

▪ Украинското правителство възнамерява да увеличи бюджета си за отбрана през сдледващата година с 16%. Това е почти три пъти по-висока от препоръчителната цел на НАТО за разход от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Министерството на отбраната специално е отделило 4,8 милиарда долара, а МВР - 3,4 милиарда долара.
      Източник: https://www.rferl.org, 05.11.2019

▪ На 13. ноември в Одеса се състоя тържествена церемония по включването вм сдъстава на ВМС на Украйна на два катера Р190  и Р191 от тип Island, предадени от бреговата охрана на САЩ.

            Източник:  bmpd.livejournal.com,  14.11.2019

▪ На 19 ноември Украйна подписа с Франция договор за доставка на 20 броя крайбрежни патрулни катери от тип FPB 98 MK II. Те достигат скорост 30 възела над 1000 морски мили пробег, имат екипаж от 12 души и 30 мм артилерия. По договор доставките ще се извършат между 2021 и 2022 г.

            Източник: ЕS/T, 23.11.2012

Сърбия

▪ По повод участието на руската система С–400 във военното учение „Славянски щит 2019” и спекулации за закупуването й, президентът на Сръбия Вучич заяви, че „това е невероятно оръжие но нямаме намерение да го придобием, защото нямаме пари да го платим, имаме разходи за изграждане на магистрали". Ние имаме авиация, която стана много по-силна, засилихме противовъздушната отбрана с помощта на „Панцир-С“ и други системи, които не са в списъка със санкции“.

            Източник: Епицентър, 05.11.2019

▪ Сърбия е закупила разузнавателно-ударни БЛА CH-92A от китайската държавна аерокосмическа корпорация China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC)


Източник:
bmpd.livejournal.com, 29.11.2019

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Унгарската държавна фирма „HDT Védelmi Ipari Kft.“ Изкупи 100% от австрийската Hirtenberger Defence Group. Австрийската фирма е световноизнестна със своите технологии и продукти. Сделката е важна стъпка от стратегията на унгарското правителство за растеж и развитие на унгарската военна индустрия.

            Източник: EST, 04. 11. 2019

 ▪  От 11 до 21 ноември представители на едно от подразделенията на Пентагона - Института за анализ на отбраната на САЩ се запозна с работата на всички ключови отбранителни предприятия на Украйна. Предаден е цялостен опис на персонал, оборудване, основни активи и дългове". Предполага се, че това е свързано с опит на американците да блокират продажбата на завода в Мотор Сич на китайците.

Източник: «Страна», ТАСС, 21.11.2019

▪ По данни от руската индустрия първите руски универсални десантни кораби, които трябва да бъдат произведени в Крим през 2020 г. с водоизместимост от 25 хиляди тона ще са в състояние да превозва повече от 20 тежки хеликоптери, и да транспортира до два подсилени батальона морски пехотинци наброяващи около 900 души,"

Изтоичник: ТАСС , 17.11.2019

▪ Разработката на система за поразяване на цели с насочено микровълново излъчване достигна нов стадий– опитен образец за войскови изпитания. Проектът е на компанията Raytheon и носи името PHASER. Стойността на опитния образец ще бъде 16,29 млн долара. Развръщането му ще е извън пределите на САЩ. Изпитанията ще завършат в края на 2020 г.

            Източник:  Raytheon   23.11.2019

▪ Норвегия избра фирмата Weibel Scientific за доставка на нова мобилна наземна система за ПВО. Фирмата е единственият производител на радари, която може да достави напълно нова оригинална технология. Особените й предимства са в прехващането и преследването на много ниско летящи, малки и бавни дронове. Норвеката ПВО има още системи от Kongsberg, NASAMS от Raytheon както и  IRIS-T SLS от Diehl Defence.

            Източник: ES /T, 23.11.2019

Rheinmetall, Diehl Defense и Rafael спечелиха търг за производство на многоцелева управляема лека ракетна система MELLS за Бундесвера на стойност над 30 милиона евро. Доставката ще приключи до 2023 г.Тя включва над сто интегрирани командни и ПУ, включително контейнери за транспортиране и съхранение, както и 1500 комплекта с компоненти за далекобойната ракета Spike LR, произвеждана от Rafael. Рамковото споразумение съдържа опция за още около100 допълнителни оръжейни системи и пет цифрен брой компоненти за ПТУРК MELLS за периода 2024-2031 г.
            Източник: 
ES/T, 27.11. 2019

 

▪ След забраната на китайски безпилотни летателни средства /дронове/ очаквано се увеличиха акциите на американските производители. Седмичната им печалба нарастна с плюс 17%. Пазарът на дронове расте много бързо. Областите на приложение са военните, полицията, спасителни служби и защита при катастрофи. Според доклад на PricewaterhouseCoopers пазарът им в световен мащаб през 2020 г. ще достигне 127,3 млрд долара, а през 2025 г. 129 млрд долара. Досега най–големият производител от Китай, който имаше 80% дял ще бъде сериозно ударен.

            Източник: Draganfly Inс, 27.11.2019

 

▪ Европейският концерн Airbus иска по възможност още до края на годината да приключи с преговорите по създаването на европейски дрон съвместно с Dassault и Leonardo. Държавна подкрепа има от Германия, Франция, Италия и Испания. За изпълнението отговаря европейската агенция OCCAR. Подписването на договора се очертава за следващата година. Първият полет се планира за 2025 г.

            Източник: ES/T, 01.12.2019

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ На 8 ноември 2019 г. Министерството на отбраната  на Великобритания подписа договор с консорциума Artec /от Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann/ за доставка на 500 бронирани машини Boxer 8x8 в 4 варианта за британската армия на стойност 2,6 милиарда евро (2,3 милиарда британски лири). 90% оттях ще бъдат произведени във Великобритания. Общият брой на БТР Boxer, които вече са доставени от Artec или предстои да се доставят, вече надхвърля 1400. . Понастоящем около 700 БТР-а от 12 различни версии са поръчани от три различни страни от НАТО - Германия, Холандия и Литва. Австралия също поръча 211 Boxer-а в седем варианта.

            Източник:Europäische Sicherheit und Technik,  08.1.2019

 

▪  Израелската отбранителна промишленост започна доставките на ново въоръжение за сухопътните сили целящо повишаване нивото на мощността и точността на оръжията, както и ефективността им, включително и в нощни условия. Т.н. новият подцевен гранатомет вече може да използва мини–боеприпаси с калибър 40 мм и да поразява цели на разстояние до 1 км. Новите бронежилетки са по–леки и магат да се добавят или изваждат керамичните  платки от тях в зависимост от целите на операцията.  Новите каски са с вграден прибор за нощно виждане.

            Източник: israel24.info, 09.11.2019

На 6 ноември General Dynamics European Land Systems (GDELS) стартира производството на бронираните бойни машини PIRANHA 5 във фабриката на стратегическия си румънски партньордържавното предприятие Uzina Mecanică București (UMB) ´(GDELS подписа 2018 г. договор с румънската армия за доставка на до 227 бронирани бойни машини PIRANHA 5 в шест различни конфигурации)

            Източник: Pan.bg, 13.11.2019

▪ След тестване в бойни условия  в Сирия, новият безпилотен летателен апарат (БПЛА) "Орион" с четири управляеми ракети на борда е предаден на руската армия.     
В същото време новият тежък дрон "Охотник" на конструкторско бюро (КБ) "Сухой" с ракети «въздух– земя» и бомбен товар, тегло 20 тона, скоро също ще бъде въведен на въоръжение.

            Източник: Russia Beyond, 14.11.2019

 

▪  МО на Литва подписа споразумение с МО на САЩ за закупуване на 200 бр. леки бронирани машини Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), колесна формула 4х4, производство на фирмата Oshkosh.

Източник: bmpd.livejournal.com  23.11.2019
 

▪ През 2020 г. руското министерство на отбраната ще снабди армейските танкове и бойни коли с комплекти за допълнителна защита, за да се използва бойната техника по-ефективно в градски условия.

Източник: «Известия», 22.11.2019
 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Москва не отказва диалог с Вашингтон за новите оръжия, който руският президент Владимир Путин обяви през 2018 г., заяви руският външен министър Сергей Лавров. „Китайските партньори ни казаха, че тяхната структура на стратегическите ядрени сили е коренно различна от нашата и американската. Това е вярно. И на този етап те няма да се присъединят към преговорите Москва се съгласи да включи системите “Сармат” и “Авангард” в сегашния СТАРТ.

            Източник: Поглед–инфо, 04.11.2019 г

▪ Президентът Доналд Тръмп подписа документ за намерението на САЩ да се оттеглят от Договора за открито небе.

            Източник: Wall Street Journal, 11.11.2019

▪ По време на срещата на БРИКС в Бразилия президентът Владимир Путин е изразил загриженост относно проблема с контрола върху въоръженията, изтъквайки отрицателния ефект от действията на САЩ. В много отношения, позицията му се споделя от страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка)", споделя прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.

            Източник: ТАСС,  14.11.2019

 

▪ Френският президент Еманюел Макрон е готов да разгледа предложението на руския лидер Владимир Путин за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък радиус на действие в Европа.

Източник:  Frankfurter Allgemeine, 28.11.2019

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ Украинският политически и икономически експерт Тарас Загородни заяви, че Украйна трябва да разработи ракети със среден обсег, които могат да ударят руски атомни централи. «Два полка с такива ракети, 200 броя, е сила, мощна сила, която може да причини щети на Руската федерация». Подобни ракети щели да бъдат практически еквивалентни на ядрените оръжия.

            Източник: «Главред», 02.11.2019 г.

 

 

ПУБЛИКАЦИИ

Erdogan Blasts US at White House. Was That Good for NATO? By Kevin Baron

https://www.defenseone.com/ideas/2019/11/erdogan-blasts-us-white-house-was-good-nato/161302/?oref=d-channelriver

How Trump Turned the Military Against Itself

Kathy Gilsinan ,November 25, 2019

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2019/11/why-esper-fired-his-navy-secretary-over-edward-gallagher/602608/

America Hasn’t Always Supported Ukraine Like This

Uri Friedman

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2019/11/how-vital-us-military-aid-ukraine/602407/

Кавказ, Черно море, Балканите – къде е мястото на България?


Клуб «24 май», Валентин Радомирски - 01 декември 2019

https://24may.bg/2019/12/01/%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d0%b7-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-%d0%b5-%d0%bc/

 

Турция разваля атмосферата на юбилейната среща на НАТО в Лондон

Поглед инфо, 28.11.2019 Симеон Николов, прочитания  4 262

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/turtsiya-razvalya-atmosferata-na-yubileinata-sreshta-na-nato-v-london.111100

Какво подсказва и какво недоизказва текстът на съвместното изявление Тръмп–Борисов?

Епицентър, 27.11.2019 г.прочитания 9 690

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kakvo-podskazva-i-kakvo-nedoizkazva-teksta-na-savmesnnoto-izyavlenie-Tramp-Borisov--/199901/11/33

 

Симеон Николов: НАТО пред по–големи предизвикателства от нов „11 септември” или руска заплаха

Епицентър, 11.11.2019 г. , прочитания 7 679

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--NATO-pred-po-golemi-predizvikatelstva-ot-nov--11-septemvri--ili-ruska-zaplaha-/198440/11/0

Прекалено голяма ли е Турция за НАТО

Вестник Труд, 13.11.2019, Димитър Гърдев

https://trud.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%be/

 

ВИДЕОФИЛМИ

New Robot Makes Soldiers Obsolete (Bosstown Dynamics)

https://www.youtube.com/watch?v=y3RIHnK0_NE

 

Съставил: С.Николов, 30.11. 2019

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 16/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krämer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  07.01.2020