ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 18

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ДЕКЕМВРИ  2019 г.

НАТО

Срещата на лидерите на НАТО на 03 и 04 декември 2019 г. завърши с декларация от 9 точки, в която бе подчертано, че: НАТО остава основата на нашата колективна отбрана и основният форум за консултации и вземане на решения и потвърждава силната трансатлантическа връзка между Европа и Северна Америка;  Увеличава инвестициите си в отбрана в съответствие с насоките за нива на разход от 2% от БВП  и 20%  капиталови; Продължава да укрепва възможностите си за възпиране и отбрана с подходящата комбинация от ядрени, конвенционални и системи за противоракетна отбрана; Определи за заплаха „агресивните действия на Русия и тероризмът във всички форми”; Взе решения за повишаване на готовността на силите да реагират на всяка заплаха, по всяко време и във всяка посока; Потвърди отново своя ангажимент за дългосрочна сигурност и стабилност в Афганистан и предстоящото приемане на Северна Македония за редовен член; Обяви космическото пространство за оперативната сфера на НАТО; Призна нарастващото влияние на Китай, което е изпълнено както с възможности, така и с предизвикателства, с които трябва да се справим заедно като съюз; Възложи на генералния секретар създаване на група за анализ и засилване още повече политическото измерение на НАТО, включително консултациите.

            Източник: https://www.nato.int/ , 04.12.2019

Стъпката към разполагане на въоръжения в космоса от САЩ и НАТО е тежък удар върху съществуващите договори, които забраняват въоръжения в космоса. Обявеното от НАТО е двойно подвеждащо, защото създава впечатление, че опитите на САЩ да отворят „последната граница” за милитаризация се признава на международно ниво. Една стъпка, която е всичко друго но не и приемлива, на практика е незаконна според международното право. Тя ще тласне Русия и Китай към надпревара във въоръжаването.

                  Източник: magazin.de, 13 12 2019

▪ НАТО отбелязва петнадесета годишнина от Истанбулската инициатива за сътрудничество със среща на посланиците на Северноатлантическия съвет в Кувейт Сити на 16 декември 2019 г. с партньорите на инициативата Бахрейн, Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства. Представени бяха също Оман, Саудитска Арабия и Съветът за сътрудничество в Персийския залив. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта специалното обучение и практическата подкрепа, предоставяна от НАТО на всички страни от Персийския залив, и изрази благодарност за подкрепата, оказана от партньорите от Персийския залив за ръководените от НАТО операции в Босна и Херцеговина, Косово и Афганистан.

            Източник: www.nato.int, 16.12.2019

▪ НАТО ще засили водното патрулиране, както и ще инвестира в разработването на съвременни средства за борба с подводници от въздуха, заяви говорителят на организацията Оана Лунгеску. Това е следствие от оценката на поведеното от Русия през октомври т.г. учение с група подводници преминали през Фарьорско-исландската граница.

                  Източник: Mδrkische Allgemeine Zeitung, 17. 12. 2019

▪ В ежегодната класация на BAV Group и Wharton School на университета в Пенсилвания на най–мощните държави в света, 4 от 10–те държавми са членки на НАТО, като заемат съответно първо място – САШ, четвърто– Германия, пето–Великобритания, шесто Франция. Второ и трето място се заемат о Русия и Китай, а от от седмо до десето място следват Япония, Израел, Саудитска Арабия и Южна Корея.

            Източник: U.S. News, 17.12.2019

 

САЩ       

Eдвa 28% oт aмeрикaнcкитe грaждaни cмятaт, чe Руcия e cъюзник нa Вaшингтoн, нo в aрмиятa прoцeнтът e мнoгo пo-виcoк – цeли 46%.

            Институт „Рeйгън”, 07.11.2019  

▪ Във Вирджиния се проведе церемония по кръщаването на самолетоносача «John F. Kennedy» (CVN 79) в присъствието на дъщерята на 35–ия президент Каролин Кенеди. 100 000– тонния  самолетоносач с дължина 330 м  е вторият от новия клас «Gerald Ford», има екипаж от 3000 души и може да носи 60 до 70 бойни самолета. Друг самолетоносач /Ентърпрайз/  и трети, който още няма име, са в строеж.

            Източник: NZZ, 10.12. 2019

▪ След компромис между Сената и Камарата на представителите по разходите за тактическия ядрени орпъжия, задължения към НАТО и увеличаване приноса за Европейсдката инвициатива за възпиране до 7,5 млрд долара се офори и общия военен бюджет за 2020 г. на 738 млрд долара. 635 милрд от тях са за основни разходи, 71,5 млрд за възможни военни операции зад граница. Президентът Тръм е заявил, че е доволен и ще го подпише. Демократите смятата, че това е голям коледсен подарък за отбранителната индустрия.

            Източник: ДПА, 15.12.2019, Йени Шафак, 11.12.2019  

▪ В армейска база близо до Вашингтон президентът Тръмп стартира официално Космическите сили на Пентагона. През първата година те ще бъдат финансирани с 40 млн дол. Министърът на ВВС Барбара Барет заяви, че космическите сили ще се състоят от около 16 000 военен и цивилен персонал. Те ще се командват от от генерала на ВВС Джей Реймънд, който в момента оглавява Космическото командване SpaceCom.

            Източник: www.bbc.com, 21.12.2019

▪ ВМС ще закупят десетина кораби по–малко, ще намалят бюджета си за корабостроене и евентуално ще изведат от експлоатация още 12 корпуса през следващите четири години като част от предложение за съкращаване на разходите, внесено в Белия дом за фискалния бюджет за 2021 г. ВМС  искат 111,8 милиарда долара за 42 военни кораба. Предложението за финансовата 2021 г. обаче, ще намали финансирането на корабостроенето с 9,4 милиарда долара ”в сравнение с бюджетните прогнози за 2020 г.

През октомври анализ на бюджетната служба на Конгреса показа, че ВМС ще трябва да харчат 200 милиарда долара повече - увеличение с 31 процента всяка година - през следващите 30 години, за да достигнат целта си от 355 кораба.

            Източник: breakingdefense.com, 20.12.2019

Американската армия започна практическата фаза за тестване на новото ръководство за използване на силите на психологическите операции във въоръжените сили на САЩ,  което ще замени използваната досега Директива 3-13.2, "Операции за военна информационна подкрепа". Тестването на новия наръчник е планиран за втората половина на 2020 г. и началото на 2021 г.

            Източник: ТВ канал  "Заварчици", 25.12. 209

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Самолетоносачът Queen Elizabeth и „сестринският” му кораб HMS Prince of Wales (PoW) са най-скъпият  проект на Обединеното кралство (около 7 милиарда евро), както и най-големият военен кораб на Кралския флот, който някога е бил въведен в експлоатация. Водоизместимоста (65 000 т) е три пъти по-голяма от тази на британския самолетоносач HMS Ark Royal (22 000 т), който беше изведен  през 2011 г., но с 1/3 по-малък от този на новия американски самолетоносач на Gerald-R.-Ford- Клас (100 000 т). Екипаж –1600 души на борда на QEC. Дължина  284 м и ширина 73 м, хангарът с 4727 м2, способен да побере до 36 изтребителя F-35B и четири транспортни хеликоптера. /след 2023 год./ Като алтернатива, QEC може да носи до 12 вертолета Chinook или Merlin и осем хеликоптера Apache.

            Източник: www.offiziere.ch, 30.12.2019 

ТУРЦИЯ

▪ Турция ще използва отбранителните клаузи на НАТО в спора за Сирия
Лондон. „Ние не поставяме под въпрос приложимостта на член 5 – напротив – очакваме той да бъде изпълнен“, каза Гюлнур Айбет, главен съветник на Ердоган за външните работи по време на конференцията на НАТО, свързана с дейностите на Алианса, която се проведе малко преди общата среща на лидерите му.

            Източник: Washington Examiner, 04.12. 2019

▪ Прeзидeнтът Eрдoгaн зaплaши дa зaтвoри зa aмeрикaнцитe вoeннoвъздушнaтa бaзa в Инджирлик и рaдaрнaтa cтaнция в Кюрeджик, aкo CAЩ нaлoжaт caнкции нa Турция зaрaди пoкупкaтa нa руcкия зeнитeн кoмплeкc S-400΄

            Източник : Дойче Веле 17.12. 2019

▪ Турският президент Ердоган очаква Парламентът да разгледа и одобри  законопроекта за изпращане на въоръжени сили в Либия до 07 или 08.01.2020 г. След изпращането на въоръжения и войски, следващата стъпка според коментатори е изграждането на турска военна база в Мисурат.

            Източник: агенция Anadolu, 28.12.2019

 

 ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН И БАЛКАНСКИ РЕГИОН

Русия

▪ „Руският президент Владимир Путин заяви, че до 2023 г. се предвижда броят на корабите, носители на ракетите „Калибър“ да се увеличи над два пъти.
Според държавния глава това ще бъде възможно благодарение на изпълнението на задачите на Държавната програма за въоръжение. Путин спомена и възможностите на ракетите "Калибр", които могат да поразят целта на разстояния до 1500 километра",

Източник: "Лента",  04.12.2019
 

▪ "На 27.12.2019 г. министърът на отбраната на РФ докладва на президента Владимир Путин за застъпването в бойно дежурство в 10:00 часа днес на първия ракетен полк, въоръжен с най-новия стратегически ракетен комплекс с планиращ крилат боен блок "Авангард"". Така Русия става първата в света държава, която официално обяви, че притежава свръхзвуково оръжие.

Източник: Пресслужба на руското МО, 27.12.2019 г..

▪ Във връзка с въвеждането за първи път на бойно дежурство ракетен комплекс с хиперзвуков блок „Авангард“, The New York Times пише, че  това оръжие представлява заплаха за САЩ и потенциално "отваря нова глава в дългосрочната надпревара във въоръжаването между водещите ядрени сили".

            Източник: The New York Times, 29.12.2019

Украйна

▪ Украйна сключи договор със САЩ за доставка на втора партида противотанкови ракетни системи Javelin. Тя е за 150 ракети Javelin и свързаното с тях оборудване и техническа поддръжка на цена почти 40 млн долара. /Първата партида Javelin за Украйна бе за 37 пускови установки и 210 ракети за общо 47 милиона долара — през март 2018 година./

            Източник: МО,  26.12.2019

САЩ

▪ На 15. декември разрушителят на ВМС на САЩ "Рос" влезе в югозападната част на Черно море. Той бе поставен под контрола на  ракетния кораб "Вишни Волочек" на Черноморския флот на РФ.

            Източник: Факти, 16.12.2019

Сърбия
▪ Сърбия получи предсрочно 4 руски транспортно–бойни вертолета Ми-35М. Машината е създадане за унищожаване на бронетанково въоръжение и техника, десант и огнева подръжка на подразделения от Сухопътните войски, евакуация на ранени, както и за превоз на товари.

            Източник: Спутњик Србија, 02.12. 2019

Черна гора  

▪ Чрена гора ще получи бронемашини JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), производство на Oshkosh Defense съгласно договор с МО на САЩ.

            Източник: https://tass.ru , 19.12.2019

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

 

▪ Взвод подсилен с дронове и наземни роботи увеличи  10-кратно бойната си мощ, според  капитан Филип Белангер, ветеран от полк „Рейнджър“ и „Страйкър бригада“, който командваше взвода в компютърно-симулирани сражения в лабораторията на Форт Бенинг. „Понижихме риска за американските сили до нула, и все пак успяхме да изпълним мисията.“

            Източник: breakingdefense.com, 19.12.2019

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Отбранителната индустрия в САЩ и Западна Европа е увеличила оръжейното си производдство с 5,2% в сравнение с предхождащата година. В световен мащаб продажбите са достигнали 420 млрд долара. Според SIPRI 80 от 100-те водещи производители на оръжие и военна техника през 2018 г. са били в САЩ, Европа и Русия, 6 в Япония, 3 в Израел, Индия и Южна Корея, 2 в Турция, което се превръща в един от най-големите производители на оръжие. Докладът на Стокхолмския институт не съдържа никакви данни за Китай.

            Източник SIPRI, Швеция, 12.12.2019

▪ Напусналият ВВС на САЩ генерал лейтенант Стийв Куаст каза по време на реч в колежа Хилсдейл, че в момента САЩ разполагат с революционни технологии, които лесно могат да направят всички съществуващи космически възможности напълно остарели. В тестов етап е технология, която „да може да достави всяко човешко същество от всяко място на планетата Земя на всяко друго място за по-малко от час“.

            Източник: The Drive,  12. 12. 2019
 

▪ Израелската държавна компания „Рафаел“, възнамерява да предложи услугите си като ключов поддоставчик на една от четирите фирми, одобрени от Министерството на отбраната за участие в търга за доставката на новите бойни машини за българските сухопътни сили. 

Източник: armymedia.bg, 14.12.2019

▪ Преговорите на Boeing и Lockheed Martin в Тел Авив показаха, че Израел се нуждае и от двата самолета – от 75 F-35s и напредналата версия на F-15. Въпросът е кой ще бъдете  закупен първи. Единичната цена на LRIP Lot 14 ще бъде 77,9 милиона долара. Висш служител на Lockheed Martin заяви, че радарът на F-35 е способен да открива ниско летящи заплахи като ирански крилати ракети. Тестовият самолет F-35 ще бъде доставен на IAF през лятото на 2020 година.

Източник: breakingdefense.com, 18.12.2019

▪ "Очаква се, че към 2040 г. да бъде създаден стратегически бомбардировач от шесто поколение, който вече ще стане безпилотен", заяви командващият на Стратегическата авиация на ВКС генерал-лейтенант Сергей Кобилаш. "Новият самолет ще бъде дозвуков", отбеляза командващият.

Източник: в-к "МК". и РИА "Новости", 24.12.2019

▪ Бойните самолети от шесто поколение ще оставят далеч зад себе си руските Су-57 и американските F-35. Франция, Германия и Обединеното кралство  са в предварителен етап на разработване на изтребители FCAS и Tempest от шесто поколение; Русия говори за прехващач МиГ-41; Япония, обмисля  самолет F-3 от шесто поколение, но може да остане и с чужд модел от пето поколение. Понастоящем Съединените щати имат два проекта  на ВВС и FA-XX на ВМС. Досега Boeing, Lockheed-Martin и Northrop-Grumman разкриха концепциите си за самолет от шесто поколение. Индия и Китай, все още усъвършенстват технологията за производство на самолети от четвърто и пето поколение.

            Източник: nationalinterest.org, 28.12.2019

▪  Изследователска агенция на Пентагона DARPA подсказа, че покритията

„Стелт“ скоро  ще бъдат остарели и ще търси други начини, чрез които да постигне целите си дори без въздушно превъзходство, като например „леталност чрез комбинация от огромна скорост (например хиперзвука) и преобладаваща бройка (например ята от малки летелни апарати)“.Тя изглежда променя концепцията за малък брой скъпи самолети като F-35 стелт изтребител и B-2 стелт-бомбардировач, когато призовава за „по-малко разчитане на все по-сложни, монолитни платформи“.

            Източник: nationalinterest.org, 29.12.2019

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Американските военновъздушни сили ще разположат новата си технология за бойни лазери първоначално на самолети от типа С–130 и С–17, а в бъдеще, след усъвършенстването й и на изтребителите F-15, F-16 и F-35.

            Източник: Thе Nаtiоnаl Intеrеst. 14. 12. 2019

 

Oshkosh Defense подписа договор с МО на САЩ на стойност 803,9 млн дол., включващ доставката на 2,7 хиляди бронемашини JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) до 31. 01. 2022 г. 

            Източник: https://tass.ru , 19.12.2019

▪ Фирмата General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) създаде прототип на новия дрон SparrowHawk, който ще замени от досегашните дронове. Теглото му е 91 кг., полезен товар 13,6 кг, обсег– 322 км. Първият полет е планиран за 2020 г. Разработва се система за управление на функциите в ято от дронове.

            Източник: ES/T, 21.12. 2019

▪ Китай продава напълно автономни военни дронове, които могат да извършват целенасочени атаки срещу противника без човешка намеса, съобще  министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер. Пекин води преговори за продажба на дронове с Пакистан и Саудитска Арабия.

            Източник: news.com.au, 21.12.2019

▪ Предварителните изпитания на руските системи за противоракетна отбрана С-500 ще започнат през  2020 г. Новата система с обхват от 600 км ще е способна да поразява едновременно до 10 балистични мишени, движещи със скорост до 7 км/сек.

          Източник: МО на РФ, "Спутник", 27.12.2019

▪ ВМС на САЩ  планират да използват ята от дронове в следващата голяма война Въоръжаването на USV се вписва в обхвата на по-широки стратегии във ВМС, фокусирани върху използването на най-новите постижения в областта на автономията и изкуствения интелект. Концепцията е да се използват по-нови нива на автономия, за да идентифицират и атакуват приближаващи се цели, като същевременно защитават по-големи кораби, като прибрежни бойни кораби или дори  ударни групи. Тестовете и демонстрациите са на база Споразумение за съвместно изследване и развитие между Textron и ВМС. Мрежови безпилотни лодки могат да се използват, потенциално в координация с въздушни дронове.

            Източник: nationalinterest.org, 28.12.2019

▪ На 17 декември 2019 г. Бундесверът получи последният поръчан самолет Eurofighter. От 2004 г. Бундесверът е приел на въоръжение 143 бойно самолети Eurofighter в различно техническо изпълнение. Първоначално планираните 250 самолета бяха съкратени на 143. На 27 декември 2019 г. успешно бе проведен първия изпитателен полет на самолета от пъпрвата серия ISPA 6 с конфигурация на кувейтските ВВС.

            Източник: Europδische Sicherheit und Technik, 30.12. 2019

▪ Централното разузнавателно управление на САЩ е изобретило технология за ограничаване използването на ракети земя-въздух, след като попаднат в чужди ръце. Новата технология е предимно за преносими зенитно-ракетни комплекси и е известна като геофенсинг, блокира използването на оръжието извън конкретна географска област. Периодът на разработка от 2014 до 2015 г. съвпада с медийна информация за въоръжаването на бунтовниците в Сирия с преносими зенитно-ракетни комплекси.

Източник: "Ройтерс", 31.12.2019  

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ


▪ "Русия е готова незабавно, до края на годината, да удължи договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия /СТАРТ–3/ без никакви предварителни условия, за да няма по-късно двойно или тройно тълкувание на нашата позиция", заяви руският президент Путин. Подписаният през 2010–та договор изтича през 2021 г.

            Източник: Руски медии, 05.12.2019
 

▪ Русия е готова да обсъди възможността за включване на системите „Кинжал“ и „Посейдон“ в бъдещия договор за намаляване на нападателните оръжия, но тя ще повдигне собствените си въпроси към американската страна, заяви външният министър Сергей Рябков.
            Източник: ТАСС, 06 12 2019

▪ Руският президент Пвладимир Путин призна, че на писмото му от септември 2019 г. до редица държави с предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден  и малък обсег, единствено президентът на Франция Еманюел Макрон е отговорил. НАТО обаче, «не виждал смисъл“ в мораториума, предложен от Москва.

            Източник: БНР,  07.12.2019

▪ В отговор на въпрос на сенатор Том Котън, Р-Арканзас, относно балистичната ракета, тествана от ВВС през втората седица на декември  / след такъв на крилатата ракета, пусната от ВМС през август, умишлено  в обхват от 500 до 5 500 километра, предвиден от споразумението между САЩ и Съветския съюз от 1987 г./ министърът на отбраната Еспер подчерта: „Подкрепяме тези дейности с пари и технологии”. Te позиционират по-добре САЩ да търсят нови международни споразумения относно оръжията.
 
Въпреки че оръжията, които обсъждаме сега, са строго неядрени, стъпките, които предстоят, биха могли да помогнат на американските служители да убедят Москва и Пекин да работят за тристранния контрол върху оръжията.

            Източник: defence one, 20.12.2019

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ След като на 27.11. 2019 г. Турци я подписа споразумение за демаркация с Либия, нарушаващо икономическата зона в гръцките териториални води, Гърция изгони либийския посланик и изпрати военноморски сили в спорната зона югоизточно от Крит. Турция възнамерява след ратифициране на споразумението да започне сондажни дейности за газ и нефт. Командващият гръцкия боен флот адмирал Никос Кунис заяви, че военноморските сили ще направят необходимото.

Източник: Ал Джазира, 07.12.2019 

 

▪ Безпрецедентна медийна кампания внушава, че Иран разполагал тайно балистични ракети в Ирак и на други места в региона. След спешна среща между държавният секретар Майк Помпео и израелския премиер Бенжамин Нетаняху се оформя мнението, че САЩ и Израел подготвят военни действия срещу Иран.

            Източник: "Ню Йорк таймс" 12.12. 2019

▪ Директорката на Института за разоръжаване към ООН Renata Dwan посочи, че днес рискът от използване на ядрени оръжия е най–висок от Втората световна война насам. Това обяснява защо часовникът на ядрените учени последния януари беше поставен на 23.58 часа.

            Източник:  contramsgazin.de 14.12 2019

 

▪ В ГЩ на РФ са направили оценка на вероятността от започнвате на Трета световна война. Началникът на ГЩ на ВС на Русия Валерий Герасимов е подчертал, е в Евопа продължава развръщането на американски военнослужещи– както в Полша, така и в Балтийските страни и акваторията на Черно и Балтийско море. Сценарият на ученията на Алианса показват целенасочена подготовка към мащабен военен конфликт.

            Източник: politexpert.net, 18.12.2019

▪ Пентагонът се готви да атакува висши руски служители, разузнавателни агенции, армия и олигарси. Така заяви в началото на декември генерал Пол Накасоне оглавяващ Киберкомандването на САЩ, Централната служба за сигурност и Националната агенция за сигурност (НСА). Това изявление бе напомнено на страниците на The Washington Post, който публикува статията “Американското киберкомандване чертае планове за информационните войни и за спиране на руската намеса в изборите през 2020 г”. Разработват се тактики на информационната война и конкретни мерки, които да се прилагат срещу висшите руски лидери в случай на „руска намеса на изборите през 2020 г. чрез разбиване на системите за гласуване и разпалване на разногласия в обществото“.

            Източник: Washington Post, 27.12.2019

 

ПУБЛИКАЦИИ

 

„Необходима ли ни е подводница?” е излишен въпрос

Епицентър, 14.12.2019 г., Симеон Николов

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov---Neobhodima-li-ni-e-podvodnitsa--e-izlishen-vapros-/201581/11/33

 

Trump is Right: America Needs a Space Force

Why is having a separate branch of the military focused solely on outer space a vital national interest?

by William Giannetti , 29.12.2019

https://nationalinterest.org/feature/trump-right-america-needs-space-force-107751

 

За 2019-а, края и началото

Труд, 31.12.2019 , от Димитър Гърдев

https://trud.bg/%d0%b7%d0%b0-2019-%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%8f-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be/

 

ВИДЕОФИЛМИ

Secretary General Jens Stoltenberg’s end of the year video message to NATO troops

20 Dec. 2019 - Last updated: 20 Dec. 2019 11:49

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_171896.htm

 

Съставил: С.Николов, 31.12. 2019

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 17/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  07.01.2020