ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 19

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ЯНУАРИ  2020 г.

 

НАТО

▪ Полската армия пое на 1 януари от Бундесвера командването на частите на НАТО за максимално бързо реагиране на критични ситуации (Very High Readiness Joint Task Force). В края на годината Полша ще предаде този пост на Турция. Tази година VJTF ще наброява около 6000 военни, половината от които осигурява Полша. Включени са сили и от България, Чехия, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Португалия, Румъния, Испания, Словакия, Турция и Великобритания, а САЩ осигуряват въздушна и друга бойна подкрепа.
                                                                       Източник: Дневник, 02.01. 2020

 

▪ След извънредна среща на ниво посланици на страните–членки на НАТО за обсъждане позиция по събитията в Близкия Изток гeнeрaлният ceкрeтaр нa Aлиaнca Йeнc Cтoлтeнбeрг посочи, че НAТO cтoи зaд CAЩ, кoитo ликвидирaхa ирaнcкия вoeнeн кoмaндир Кaceм Cюлeймaни в Бaгдaд. Тoй призoвa към дeecкaлирaнe нa нaпрeжeниeтo в рeгиoнa. Нoв кoнфликт нямa дa e в ничий интeрec. Ирaн трябвa дa ce въздържa oт пoaтaтъшнo нacилиe и прoвoкaции, пocoчи oщe тoй cлeд cпeшнa cрeщa.

            Източник:   www.nato.int,   06.01.2020

▪ Всички страни–членки на НАТО се обединиха около мненито, че Иран никога не бива да притежава ядрено оръжие. Те изразиха безпокойствието си от „дестабилизиращата активност” на Иран в региона. Ген.секретар Столтенберг посочи като такава тестовете на ракети, подпомагане на терористични групи , както и нападението над саудитско находище на нефт.

            Източник:  FAZ,  06 01 2020

 

▪ Сред 10–те страни с най–големи военни разnоди в света има само 3 страни–членки на НАТО: на първо място САЩ със 726 млрд дол., на пето място Великобритания с 56 млрд дол., на шесто място Франция с 53 млрд дол. /Русия е на 8–о място с 48 млрд дол./ До две години общите разходи за отбрана на европейските страни ще достигнат 300 милиарда долара. Десет страни членки на НАТО са повишили отбранителните си разходи до 2 процента от БВП - България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Франция и Естония.

                  Източник: Агенция Джейнс, 07.01.2020

 

▪ На 14 и 15 януари в Брюксел се проведе зимната сесия от заседания на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната на страните-членки. В първия ден от заседанията, на 14 януари, бяха обсъдени оперативните ангажименти на НАТО с акцент върху мисиите на Алианса в Афганистан („Решителна подкрепа“) и в Ирак. Форумът продължи със заседание, в което участваха също и началниците на отбраната на страните-партньори. През втория ден фокусът в дискусиите беше поставен върху стратегическото направление Юг и партньорството НАТО - Грузия.

                  Източник: МО, 16. 01. 2020

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че трите стратегически дроновете, които се тестват на италианския остров Сицилия, са нова версия на американския самолет „Global Hawk“. Те ще могат да останат във въздуха по 30 часа на полет. Техните сензори и радари от височина 18 километра ще могат да записват всичко, което се случва в радиус от 200 километра, включително на територията на Русия. Общо НАТО разполага с десет такива самолета.

            Източник: Verdens Gang, ТАСС, 21.01.2020

 

                                                                                                            

САЩ       

 Батальон на Националната гвардия на САЩ беше изпратен в Европа. Предвижда се разполагане на гвардейците в Полша, България, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Унгария. Те ще работят заедно с други роти, включени в 757-и логистичен батальон, в рамките на усилията на САЩ и НАТО да гарантират сигурността на Източна Европа.

            Източник: Асошиейтед прес и БТА, 04.01.2020

 

▪ Иракският парламент  гласува  за изтеглянето на американските войски и техните съюзници от страната, където са от 2003 г. Иранският парламент гласува за признаване на Пентагона като терористична организация, съобщава Fars.

            Източник: ТАСС, 06.01.2020

▪ Изданието The Drive съобщи, че американските стратегически бомбардировачи - B-52H Stratofortress - вече нямат термоядрени бомби B61-7 и B83-1, но са запазили крилатите ракети въздух-земя AGM-86B Air Launched Cruise Missile (ALCM) с термоядрени бойни глави W80-1. САЩ разполагат с 1750 ядрени бойни глави, от които  400 са за междуконтинентални балистични ракети, а приблизително 900 са за подводници. Други 300 бойни глави са разположени в САЩ в базите на бомбардировачите. Останалите 150 тактически - в европейски обекти.

            Източник: The Drive, 16.01.2020

▪ Програмата  Национална отбранителна космическа архитектура, е първата голяма инициатива на новата Агенцията за космическо развитие, която има за цел да пусне в орбита „няколко десетки спътника“ до 2022 г. Очаква се космическите сили на САЩ, които са част от ВВС, да поемат надзора над Агенцията за космическо развитие в края на 2022 година.

            Източник: defenceone, 21. 01. 2020

 

▪ Темата за ядрените оръжия ще влезе в предизборните кампании на кандидатетe за президент на САЩ. Възникващият консенсус в Демократическата партия по въпросите на ядрените оръжия става политически популярен. И тримата кандидати поддържат политика за първа употреба, както и 57 процента от избирателите в Айова и 73 процента от избирателите в Ню Хемпшир; подкрепят разширяването на ключови споразумения за контрол на оръжия с Русия, като New START; предпочитат дипломацията на иранската ядрена сделка пред започването на друга безкрайна война в Близкия изток.

            Източник: defenceone, 23 01 2020

 

 

ПОЛША

▪ Берлин и Париж, които изключиха Полша от съвместните им проекти за отбрана, принудиха Варшава да се съсредоточи върху американското оръжие, пише Die Welt. Сега Полша планира да закупи по-модерни танкове, отколкото Германия и Франция. Полша сключи споразумение със САЩ за незабавно закупуване на 20 американски преносими ракетни установки и свързаното с тях оборудване за повече от 400 милиона долара. Освен това,  Варшава планира да замени немските танкове с други, по-модерни, съобщава. Според експерти, Полша е втория по големина купувач на американско оръжие след Саудитска Арабия.

            Източник: Die Welt, 02.01.2020

▪ През последните 4 години числеността на полската армия се е увеличила с една  трета и вече достига 128 хиляди. Министърът на отбраната Блашчак заяви, че ще увеличи състава на армията до 200 000 души. До 2024 г. властите планират да увеличат броя на милициите до 53 хил. Сегашният военен бюджет е  почти 13,1 милиарда долара /50 млрд злоти/ Това е 2,1% от БВП.

            Източник: Поглед, 17.01.2019

ЧЕХИЯ

▪ Чешките власти усилено модернизират въоръжените сили на страната и увеличават финансирането им. Това съобщи премиерът Андрей Бабиш, като подчерта, че въоръжението на армията се подобрява и броят на личния състав нараства.
Личният състав се е увеличил до 25,5 хил. Премиерът счита, че в модернизацията на въоръжените сили Чехия е две години напред спрямо досегашните си планове".
Освен въоръжениа от Запада Чехия купува и модерни израелски  радари и американски хеликоптери".

             Източник: https://news.bg/world/i, 02.01.2020 г.

 

 

ЛАТВИЯ

▪ Министърът на отбраната на Латвия Artis Pabriks заяви, че не желае разделение между европейци и американци. Въпросът е не само в доверието, но и в способностите. В момента европейските ВС изостават далеч зад американските. Затова сме заинтересовани да развиваме способности.

            Източник: ES/Т, 02.01.2020

ГЪРЦИЯ

▪  Гръцкият министър на отбраната потвърди, че страната най-вероятно ще придобие 24 бр. F-35 след 2024 г. за над 3 млрд евро. Междувременно започва програмата за модернизация на гръцките F-16 до вариант Вайпър, като с предвидените темпове тя ще /се осъществи за 7-8 години.

            Източник: БТА, 09.01.2020

 

ТУРЦИЯ

Турция ще продължи да произвежда части за F-35  най-малко година и половина след изключването на страната от програмата. Четири турски F-35 се съхраняват във военновъздушната база Люк в Аризона. Самолетите се използват за обучение на пилоти. Вашингтон и Анкара трябва да договорят какво ще се случи с тези самолети, тъй като Турция ги притежава. Очаква се ВВС на САЩ да получат още 24 самолета - които са в различни етапи на производство - които се изграждат за Турция.

            Източник defenceone, 14. 01. 2020

▪ Министърът на отбраната на Гърция съобщи за почти 80 нарушения на въздушното пространство от турски самолети само за един ден. Такава интенизвност не е имало никога досега. Освен това, след подписването на двата договора между Турция и Либия, се разгоря истинска кибер–война между Турция и Гърция. Хакерски групи от двете страни са атакували интернет–страниците на министерствата на отбраната и разузнаванията. Първият е нанесен от турска страна. Отговор от гръцка група с името Anonymous Greece е последвала още на следващия ден срещу МО в Анкара и централата на разузнаването МИТ.

            Източник:Sόddeutsche Zeitung, 20.01.2020

ЕС – НАТО

▪ Правителствата на Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Португалия са дали съгласие и политическа подкрепа за създаване на европейска мисия за марски контрол в пролива Хормус. Това става ясно от обща декларация, публикувана на страницата на МВнР на Франция на 20.01.2020. Франция, Дания, Гърция и Холандия съобщиха веднага след това, че имат готовност за военен ангажимент.

            Източник: DPA, Френско МВнР, 20. 01.2020

▪ На съвместно заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент и подкомисията по отбрана и сигурност генералният секретар на НАТО Столтенберг призова европейските парламентаристи да споделят разбирането, че ЕС се нуждае от НАТО и участието на САЩ (както и на Канада и Турция) във възпирането на Русия и в "диалога с нея за контрол на оръжията", в борбата срещу тероризма, както и в търсенето на отговори на предизвикателства от Китай.

            Източник:  ТАСС, 21.01.2020

 

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

НАТО

▪ „Черно море е от стратегическо значение за НАТО. Алиансът възнамерява да продължи да засилва присъствието си в този регион”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с румънския премиер Людовик Орбан на 09. 01. 2020 г.

            Източник: БГНЕС, 10.01.2020

 

▪ На заседанието на Военния комитет на НАТО 14/15 01. в Брюксел/ председателят  на военният комитет на НАТО заяви, че Алиансът е наел първия контрахибриден екип на НАТО в Черна гора, който да противодейства на действията на Русия. Министерството на отбраната на Черна гора наскоро обяви, че предстоящите парламентарни избори са основната причина за нейното участие.

            Източник: Нюз Фронт, 17.01.2020

 

Русия

▪ Русия продължава да се въоръжава и сега планира да изгради нов ядрен самолетоносач, който щял да се конкурира с ВМС на САЩ. Дължина над 300 метра, водоизместимост около 80 хиляди тона. Оборудван с четири ядрени реактора с капацитет 305 мегавата всеки, което би трябвало да осигури скорост до 55 километра в час. Предполага се, че ще носи до 70 самолета и хеликоптери, като и ракети „Кинжал“ и „Циркон“. Ще бъде въведен на въоръжение  едва през 2030 г.,

            Източник: Handelsblatt. 14 01 2020

Украйна

▪ Към 22.01.2020 г е ход подготовката за ученията на НАТО Rapid Trident 2020 (Fast Trident 2020). За специалните сили на Украйна от компанията Sig Sauer inc. (САЩ, Вирджиния) бяха доставени 80 комплекта щурмови пушки SIGMCX (WRMCX-16B) с калибър 5. , 56 мм (223 Remington, NATO) и 20 бр. Колиматорни прицели Sig Sauer ROMEO 4..

      Източник: news-front.info/2020/01/22

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Започна прехвърлянето на личен състав, въоръжение и техника от САЩ в Европа за предстоящото най–голямо военно учение през последните 25 г. «Defender 2020», което ще се проведе от януари до юни т.г. Броят на участнващите в учението ще бъде 37 000 души от 15 държави –членки и 2 партньорски страни. Ще бъдат транспортирани 33 000 машини и товари. Прехвърлянето на личен състав главно към Полща и Литва ще се извърши в периода април–май 2020 г.

В Германия се използват летищата Берлин, Хамбург, Франкфурт/Майн, Мюнхен.

            Източник: ntv.de, RND-Zeitung, 20 .01.2020


На 15 януари правителствената прес-служба на Украйна съобщи, че Украйна и НАТО са се договорили да проведат съвместни учения за защита на критичната инфраструктура. Документът беше подписан в от вицепремиера по европейската и евроатлантическата интеграция Дмитрий Кулеба и заместник генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност, посланик Бетина Каденбах. Целта е плавно, навременно и компетентно реагиране на кибератаки, атаки срещу пристанища, изземване на транспортни маршрути и други заплахи.                         Източник: bgr.news-front.info, 17 01 2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Компаниите Thales и Rheinmetall Waffe Munition (RWM) подписаха споразумение за сътрудничество при бъдещото развитие и производство на 70–мм ракетни системи. Решенията за управляеми и неуправляеми ракети трябва да са приложими за интеграция във вертолети, но също и на други платформи.

            Източник: ЕS/T, 06.01.2020

 

▪ Германската отбранителна индустрия е увеличила износа си през 2019 г. близо два пъти – от 4,8 млрд евро през 2018 г. на 8,0 млрд евро през тази година. Това може да предизвика още търкания в управляващата коалиция

            Източник: DPA, 07.01.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

Финландските въоръжени сили възнамеряват до 2030 г. да подменят самолетите F/A-18 C/D Hornet с нови самолети. /От 1995 г. те имат на въръжение три ескадрили с F/A-18s. Крайното решение ще се вземе през 2021 г.  От 09 януари до 26 февруари се провеждат тестове във финландска ВВС база. Всеки от петте кандидати преминава тестова фаза от 7 дни. Кандидатите са: Eurofighter Typhoon, 9. bis 17. Januar 2020, Dassault Rafale, 20. bis 28. Januar 2020, Saab Gripen, 29. Januar bis 6. Februar 2020, Lockheed Martin F-35, 7. bis 17. Februar 2020, Boeing F/A-18 E/F Super Hornet, 18. bis 26. Februar 2020.

            Източник: ES/Т, 02.01.2020

DARPA стартира конкурс за бойни безпилотни ракетоносци - NOMARSNo Manning Required Ship”). Очаквани предимства: «цена на кораба и неговия жизнен цикъл, надеждност, жизнеспособност, стелт и хидродинамична ефективност". Безпилотният кораб, би могъл да изпълни стандартен набор от задачи в мирно време и в случай на военен конфликт да се използва като ракетоносец.

            Източник: https://www.darpa.mil/news-events/, 13.01.2020

▪ Китайската народна армия официално прие на въоръжение разрушителя Nanchang във военноморсакта база Tsingtau. Държавните медии го определиха като голямо постижение на китайското инженерно изкуство и „символ на развитие на националните ВМС”. Водоизместимостта му е 10 000 тона и е малко по–малък от американските разрушители, но вместо 80 ракетни силози разполага с над 112 такива.

            Източник: радио CGTN, 16.01 2020

▪ Руската радиолокационна станция „Контейнер“ е засякла до грантицата с Иран шест самолета Ф-35. По този повод бе коментирано, че новата РЛС открива цели на разстояние 2 000 км и да ги съпровожда. «Контейнер» застъпи на бойно дежурство през м. декември миналата година на западното направление.Съвсем скоро такива радиолокационни станции ще бъдат развърнати и на южното, на северозопадното и на източното направления. Практически САЩ и съюзниците от НАТО няма да могат да разчитат на изненада дори и от най–отдалечените си бази.

 

            Източник: https://baltnews.ee, 20.01.2020

 

▪ Китайски експерт даде оценка на руската система С-500 с кодово име "Прометей": Тя  е в състояние да открива и едновременно да поразява десет балистични цели със скорост седем километра в секунда, както и да унищожава бойните компоненти на свръхзвуковите ракети. Планира се да бъде въведена на въоръжение до 2025 г. Като система за противовъздушна отбрана за далечни разстояния броят на такива комплекси ще бъде сравнително малък и вероятно ще бъдат разположени първо около Москва.

            Източник: https://inosmi.ru/military, 24.01.2020

 

▪ Бундесверът планира да получи четири многоцелеви бойни кораби за 5, 27 млрд евро.  Това е най–големият проект в историята на Бундесвера. Новият боен кораб "MKS 180" ще се строи под ръководството на холандците но в корабостроителницата Blohm und Voss в Хамбург. Процедурата бе спечелена от Damen Shipyards Group. Дължината на кораба е 155 м, продължителност в район на действие – 2 години, екипаж – 110 души, които ще се ротират през 4 месеца. За различните мисии са предвидени различни модули, например за преследване на подводници или като база в антипиратските мисии.  

            Източник: www.n-tv.de/politik/, 13.01.2020

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ Групата ядрени физици и нобелови лауреати, която  ежегодно издава „Бюлетин на ядрените учени“ към  Чикагския университет и  посоча риска от ядрена война чрез стрелки на символичен часовник, за първи път ги премести само на 100 секунди преди 12–ия час и озаглави съобщението си: «По–близо отколкото всякога досега: остават 100 секунди до полунощ».

             Източник: Поглед–инфо, 26.01.2020

 

▪ Членът на президиума на "Офицерите на Русия" Юрий Чмутин изрази мнение,  че ядрена война не може да бъде започната по погрешка поради пълното отсъствие на фактора на случайността. Неупълномощени действия в системата за управление на ракетните войски са изключени. Хакери не могат да дадат заповед за пуск на ракети.

 

            Източник: Russia Beyond и "Российская газета", 06.01.2020

 

 

ПУБЛИКАЦИИ

 

1. МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА И БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ, Годишен анализ на Българското дипломатическо дружество– 2019, /включва  Раздел Сигурност и отбрана  и Сигурността в Черноморския регион

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2237:2020-01-13-19-09-58&catid=17:--&Itemid=36

 

2. Черно море и Балканите в контекста на противопоставянето между НАТО и Русия, Никола Стефанов, сп. «Геополитика», 10 Януари 2020

https://geopolitica.eu/aktualno/3114-cherno-more-i-balkanite-v-konteksta-na-protivopostavyaneto-mezhdu-nato-i-rusiya

 3. Предизвикателствата на следващото десетилетие. Дорасли ли са българските политици

Епицентър, Симеон Николов, 27.01.2020 г. ,

http://epicenter.bg/article/-Simeon-Nikolov--Predizvikatelstvata-na-sledvashtoto-desetiletie/205107/11/0

 

Съставил: С.Николов, 28.01.2020

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 18/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.03.2020