ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 20

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ФЕВРУАРИ  2020 г.

 

НАТО

▪ Генералният секретар на САЩ Йенс Столтенберг участва в среща на министрите на отбраната на страните от Kоалиция за борба срещу «Ислямска държава“в Мюнхен (14 февруари 2020 г.). Г-н Столтенберг запозна коалицията с принципното решение на съюзническите министри за подобряване на мисията за обучение на НАТО в Ирак. Той подчерта, че НАТО помага за укрепването на иракските въоръжени сили и институции, за да се гарантира, че „Ислямска държава” не би могла да се завърне. Алиансът ще продължи да се консултира в тясно сътрудничество с иракските власти и коалицията.

            Източник: www.nato.int, 14.02.2020

▪ От 19 до 21 февруари Военният комитет на НАТО и неговият председател Стюарт Пийч посетиха Италия. Тридневното посещение включваше посещения на авиобаза Поджио Ренатико, Колежа за отбрана на НАТО и Съвместното командване на НАТО в Неапол.

            Източник: www.nato.int, 21.02.2020

Турция инициира спешна среща на НАТО в съответствие с член 4 от устава на Алианса във връзка с обстановката в Идлиб, Сирия, която се проведе на 28.02.2020 г.  Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че НАТО подкрепя позициите на Турция и съюзниците ще обсъдят допълнителни мерки за подпомагане на турската страна. Гърция обаче наложи вето, защото не се приеха нейните предложения в проектодекларацията по отношение на спазване на споразумението мужду ЕС и Турция.

            Източник: DPA,  28.02.2020

▪ Командването на 10-та група за противоракетна и противоракетна отбрана DCO пое председателството на групата на НАТО и противоракетната отбрана (PAMD). На церемония във военновъздушната база в Рамщайн, Германия, полковник Брус Бредлоу, заместник-командир на AAMDC, отбеляза, че за него е чест да поеме този пост:  "Преминаваме към интегрирана способност за противовъздушна и противоракетна отбрана (IAMD), която ни позволява да реагираме на сложния набор от заплахи, пред които са изправени нашите сили." /PAMD е многонационален орган, отговорен за съветването и подпомагането на Комитета за противоракетна и противоракетна отбрана (AMDC) при разработването и поддържането на всички аспекти, необходими за постигане на цялостен и съгласуван подход към IAMD, Air Command and Control (AirC2)/

             Източник: www.dvidshub.net/news/, 25.02.2020                

 

САЩ       

▪ «Тази година ще отбележи ново ниво на развитие на нашите въоръжения», обеща американският министър на отбраната. „Имаме планове да представим прототипи на хиперзвукови ракети с наземно, морско и въздушно базиране“, добави Еспер. Марк Люис, ръководител на научноизследователската и развойна дейност на Пентагона, добави, че „трябва да сме готови да търпим и неуспехи и да се поучим от собствения си опит“, за да успеем в хиперзвука.

            Изтночник: www.popmech.ru/weapon/news, 30.01.2020

 

На 10.02.2020 г. Белият дом представи вижданията си за бюджета през финансовата 2021 г., която започва през еесента. Планът предвижда 740,5 млрд долара за отбрана. За ядрена сигурност ще има 3,2 млрд. долара повече, което е увеличение от 20%. Ще се финансират редица програми за продължаване жизнения цикъл на бойните глави, както и развойната дейност за нови ядрени бойни глави.  69 милиарда долара са заложени за финансиране на бойни и поддържащи операции в различни точки на света. Над 9 милиарда са предвидени за укрепване на противоракетния щит на Съединените щати.

            Източник: FAZ, 11.02.2020

 

▪ В бюджета на ВМС за 2021 г. 19,9 млрд долара са предвидени за корабостроене. В сравнение с одорените през последната година от Конгреса 24 млрд долара, това е намаление с 20%. Чрез предсрочното извеждане от въоръжение ВМС разчита да спести 1,2 млрд долара, които би изразходвало за подръжка и модернизиране. Едновременно с това се планира преминаването към по–малки «безпилотни» кораби, за да може ВВС да се придържа към поставенат цел за общо 355 кораба. В съответствие с новия бюджет в периода 2021–2025 г. ще бъдат доставени 44 нови кораби, внместо планираните 55.

            Източник: ES/T, 17.02.2020


Байрън Калън, анализатор от Capital Alpha Partners заяви, че 1) САЩ харчат твърде много за отбрана в сравнение с други страни. 2) САЩ трябва да прекратят „безкрайните войни“ и 3) той подкрепя дипломацията за военната сила. Ако за президент бъде избран Сандърс, който  беше силно критичен към продажбите  на оръжия от САЩ, използвани в Йемен, и коментарите на 25 февруари относно Бенджамин Нетаняху може да са предвестник за по-голям натиск върху продажбите на САЩ в Израел."

            Източник: www.defenseone.com, 26 февруари

 

▪ Пентагонът счита, че за космическите сили има три критични области, които изискват спешно внимание, за да могат да изпълнят мисията си. Първият приоритет на космическите сили трябвало да бъде справянето с дефицити в придобиване,  планиране и интеграция, инженеринг на корпоративни системи и програмна дисциплина. На следващо място, трябва да бъдат изградени революционни способности, които поддържат съвместни бойни действия срещу конкуриращи противници. На трето място, най-новите въоръжени сили трябва да доведат до създаването на всеобхватен режим на възпиране, който може да получи международна подкрепа и да изгради вътрешнополитическа подкрепа.

            Източник: breakingdefense.com, 28.02.2020

 

ФРАНЦИЯ

▪ Фрегатата „Forbin“ беше изпратена в района на Персийския залив за участие в рамките на европейската инициатива за сигурност на морските пътища и пролива Хормус. В мисията участват  Белгия, Дания, Франция и Холандия. Подкрепена е от Германия Гърция, Италия и Португалия. Използва се френската военноморска база Абу Даби. „Forbin“ е с водоизместимост 7000 т., дължина 153 м, с радар SMART-L с обхват 400 км. Разполага и с други сензори и средсдтва за водене на електронна борба. Въоръжен е с 32 ракети Aster 30, 16 ракети Aster 15, 8 Exocet MM40, три 20 мм оръдия и торпеда. Има 1 хеликоптер NH 90.

            Източник: ES/Т, 17.02.2020

▪ Френският президент Еманюел Макрон изнесе реч във Военната академия (“Ιcole de guerre”), в която изложи идеята си за иницииране на стратегически диалог относно ролята на френската възпираща ядрена роля в рамките на колективната сигурност с партньорите, които са готови за такъв. Тези партньори биха могли да бъдат приобщени в учения на френските “Force de frappe”. В резултат на това френският президент се надявал на «формирането на една наистина стратегическа култура между европейците». „Ядрен чадър»на Франция или Великоритания се одорява от 40% от германците, докато «американски чадър» се одсобрява само от 22%.

            Източник: behoerden-spiegel.de и фондация Кьорбер, 20.02.2020

 

▪ Франция ще бъде до Гърция и Кипър, подкрепяйки двете страни в споровете им с Турция във връзка с морските зони в Средиземно море, заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли в интервю за гръцкия в. "Вима", предаде Ройтерс и БТА.

            Изтоичник:  Ройтерс и БТА,   23.02.2020

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Само за участие на Бундесвера в международни военни учения тази година са заделени 177,3 млн евро. Увеличението спрямо миналата година е 15% или 22,5 млн евро. За голямото военно учение на НАТО „Defender 2020“, в което ще участва личен състав от Бундесвера от 2440 души ще бъдат изразходвани 2,3 млн евро. За учението „European Challenge 2020“, в което ще участват 3000 военни от Германия, ще бъдат изразходвани 3,6 млн евро.

            Източник: CM, Прессъобщение на Б–ра, 15.02.2020

 

▪ На извънредно заседание на Комисията по отбрана на германския Бундестаг министърът на отбраната г–жа Крамп–Карренбауер изтъкна важността от редовно провеждане на съвместни учения между армия и полиция..

            Източник: behoerden-spiegel.de, 14.02.2020

 

ПОЛША

▪ На 31.01. т.г. се състоя церемонията по подписването на договора за придобиване на 32 изтребителя F-35 за полските ВВС за твърде високата цена от 4,6 млрд. евро или 87 млн.евро единична цена, за което информирахме в предишни наши информационни бюлетини. Първите изтребители ще бъдат доставени в Полша от 2026 г. до 2030 г. Сумата от $4,6 млрд. ще се изплаща разсрочено в рамките на следващите 10 години

            Източници: Асошиейтед прес и ТАСС, 31.01. и 01.02.2010

 

ТУРЦИЯ

▪ На сайта на НАТО бе публикувано видео, подготвено от управлението за връзки с обществеността на администрацията на турския президент Ердоган по повод 68–та годишнина под заглавие «Турция– това е НТО, ние сме НАТО»- В съобщението на Алианса се казва: «НАТО– това е семейство на общи ценности. Ние сме на страната на нашите съюзници за мир и стабилност.» Съобщението беше публикуваяно в часа на началото на операцията на Турция в Идлиб.

Източник:https://www.nato.int/, 22.02.2020

 

ЕС

Министерството на отбраната на Франция обяви старта на инициативата на 8 европейски страни EMASON с изпращане на френска фрегата за контрол в Персийския залив и пролива Хармус. / В инициативата участват Германия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Португалия./

            Източник: ЕS/T, 05.02.2020

 

ЕС отхвърли възобновеното от правителството на САЩ и президента Тръмп право за използване на противопехотни мини. За ЕС това е напълно неприемливо, заяви говорителката на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

            Източник: Франкфуртер Рундшау, 04.02.2020

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

НАТО

▪ На 23. 02.2020 г. американски ескадрен миноносец "Рос" с управляемо ракетно оръжие влезе в югозападната част на Черно море. Контролът му бе поет от силите на Черноморския флот на РФ.

            Източник: ТАСС и БТА, 23.01.2020

 

Русия

▪ Руският президент Владимир Путин заяви, че модернизирането на армията и флота ще продължи и те ще бъдат оборудвани с най-новите оръжия и техника, включително лазерни и хиперзвукови комплекси и високоточни системи, съобщават световните медии. Много руски оръжия нямат аналози в света, отбеляза президентът Владимир Путин. По думите му те гарантират сигурността на Русия в дългосрочен план. По редица перспективни - „оръжия на бъдещето“, вече сме преминали от етапа на изпитания към бойно дежурство с постоянна готовност, каза руският президент.

            Източник:   ТАСС,    23.02.2020

▪ Новият самолетоносач на РФ ще струва приблизително 6,3 милиарда долара. Според Ерик Хазмалян — геополитически анализатор от Вашингтонския Института за световна политика, обаче,  желанието на Русия да придобие нови самолетоносачи вероятно щяло да остане на хартия, защото НАТО, Китай и неспокойният Близък изток ще продължат да принуждават Москва да се съсредоточи върху своите незащитени граници. Основният инструмент за военноморските операции на Русия ще останат нейните подводници, които са едни от най-добрите в света.

            Източник: The National Interest (САЩ), 26.02.2020

                                                                      

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ В ученията Sea Breeze, които ще се проведат през юли т.г. в Черно море, ще участват САЩ, Канада,  България, Великобритания, Грузия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Турция и Швеция. За първи път участие обявиха Япония и Южна Корея. За първи път Норвегия планира да участва със сухопътен компонент. Ученията ще продължат две седмици.

            Източник:  topwar.ru, 08.02.2020  

 

Defender-Europe 20

▪ Бригаден генерал Хартмут Ренк смята, че Германия е готова за предстоящото учение „Защитник–Европа 2020”, докато подготовката на полската армия била истинска катастрофа. Системата за сигурност, местата за дислоциране и структурите за техническо осигуряване на съюзническите сили в Полша не съответстват на изискванията на учението. Най–тежката  ситуацията може да се очаква на полигоните в Устка и Дравско Поморские, счита немския генерал. Ужасно било, че американски войници ще бъдат настанени в бараки, които изглеждат на разрушени обори. Мишки и плъхове прибягват по бетонния под. Студено и влажно е в тях. В Германия свинете се отглеждат при по–добри условия. Техническата подръжка, която се предлага е на ниво щанги и чукове, казва генерал Ренк. „Недостатъчен професионализъм и пълна безотговоронст демонстрира командването на полската армия вече всяка  година. Това би могло да бъде причина за прекъсване на изпълнението на задачите по време на учението Defender 20», обобщава генерал Ренк.

            Източник:  Magazin.com, 19 02 2020

 

▪ Генерал-полковник Кристофър Дж. Каволи, командващ американските сили в Европа съобщи, че по всяка вероятност специалните сили на 173-та въздушно-транспортна бригада, които ще участват в учението „Защитник на Европа 2020“,  ще бъдат разположени в Латвия и ще кацнат там заедно с испански и италиански парашутисти

            Източник: topwar.ru , 28.02.2020

 

Съвместно учение на САЩ и Гърция се проведе край Литочоро с участието на части от 3–та американска ескадрила, 17–ти полк, 3–та авиационна група, както и гръцки морски пехотинци от 2–а морска бригада и 1–ва пехотна дивизия.

Бяха използвани различни вертолети, включително AH-64 Apaches, UH-60 Black Hawks, CH-47 Chinook и UH-1 Huey. Симулирани бяха медицински евакуации, както и въздушни нападения и тактически процедури на екипите. Това бе подготовка за „Защитник 2021 “, каза Джефри Р. Пайт, американският посланик в Гърция. „Нашата работа за развитие на оперативна съвместимост с нашите гръцки съюзници е от критично значение.”

            Източник: dvidshub.net,  19.02.2020

 

▪ В САЩ се подготвя най-голямото военно учение в сферата на кибероотбраната, което някога е планирано в МО. Очаква се МО да да възложи договор на стойност около 1 милиард долара по-късно тази година за кибер–обучение в глобалната среда за сигурност. Междувременно някои части стигнаха дотам, че организираха свои собствени малки тренировъчни учения, за да поддържат уменията и  силите си. Може би най-добрият пример за тези усилия е  подготовката на 567-та операционна група за киберпространство, което бързо се превърна в едно от най-големите кибер–учения. То ще продължи 2 седмици.
            Източник: www.fifthdomain.com/, 21 02. 2020

 

▪ На 20 февруари министърът на отбраната на САЩ присъства на военно учение  на стратегическото командване на САЩ в Омаха, Небраска. Сценарият включваше ситуация в Източна Европа, при която Русия използва тактическо ядрено оръжие срещу обект на територия на държава член на  НАТО“. Наскоро САЩ потвърдиха, че са разположили  ядрени ракети на свои подводници, а администрацията на Тръмп поиска от Конгреса да одобри 44 милиарда долара за нови ядрени оръжия и поддържка на съществуващия си арсенал.

            Източник:  www.defenseone.com, 21.02.2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Трудностите и рисковете при защита от дронове над градове карат американските военни да търсят ново решение– прехващане в мрежа на вражеския дрон. Fortem Technologie създава DroneHunter с радарна система TrueView. SkyDome комбинира радари, сензори на борда на DroneHunters. С ансамблиран подход, който донякъде имитира начина, по който животно или човек може да ловува сред природата, използвайки различни източници на данни, за да определят насочването си. Така предлага няколко предимства пред досегашните методи за заглушаване или взривяване.

            Източник: defenseone.com, 03.02.2020

▪ „Министерството на отбраната на САЩ е в последната фаза на приемане на принципите на Изкуствения интелект, които ще бъдат прилагани в американските въоръжени сили, съобщи говорителят на Съвместния център за изкуствен интелект в Пентагона. Препоръките наблягаха на човешкия контрол върху системите за Изкуствен интелект. „Хората трябва да упражняват на  подходящи нива преценка и да останат отговорни за разработването, внедряването, използването и резултатите от системите за интелектуална собственост“, пише в документа.Учени в областта на изкуствения интелект и оръжията добавиха, че има още какво да се желае и че рисковете и опасенията относно използването на AI във военните части ще останат.

            Източник: defenseone.com, 18.02.2020

 

▪ DARPA отпусна 158 милиона долара в бюджета си за 2021 г. за космически програми и технологии, която включва роботизиранe на някои процеси, както и  ракета с ядрено гориво за операции в т.н. дълбоки пространства между Земята и Луната, което е по–уязвимо за прехващане от противника.  Увеличението на финансирането на DARPA за някои проекти означава да премине от проучвания  и тестове през тази година към реално изпробване през 2021 г. Предлага се “Програмата Planar Imager”  /12 милиона долара, спрямо 5 милиона долара през 2020/  да бъде поета от ВВС.

            Източник: breakingdefense.com, 18 02.2020

▪ На 20 февруари минстрите на отбраната на Франция и Германия Флорънс Парли и Анегрет Крамп-Каренбауер подписаха споразумение за сътрудничество във военната индустрия. Заместник-министърът на отбраната на Испания Анджело Оливарес също присъства на церемонията. Франция и Германия предоставят около 83 милиона долара за новия етап на програмата за 18 месеца. Остават непокрити  две допълнителни области на работа - сензори и скритост - защото мненията се различават как да продължи сътрудничеството по тях. Германските Airbus и MTU, както и френските Dassault и Safran, са с равни шансове за основния изтребител FCAS, наречен "Система оръжие от ново поколение".
Междувременно Airbus и Thales обявиха споразумение за разработване на „боен облак FCAS“, нещо подобно на мозък на оръжието за свързване на всички елементи заедно чрез обща мрежа за данни.

            Източник: https://www.defensenews.com/global/europe/2020/02/21, 21.02.2020

▪ Agility Prime, под ръководството на Изследователската лаборатория на военновъздушните сили във военновъздушната база Райт-Патерсън, Охайо разработва прототипи, които включват „ технологии за вертикално излитане и кацане (eVTOL) и градска / напреднала въздушна мобилност (UAM / AAM ) самолет “, както и други алтернативи за програмата си. Средства като "ORBs" включително и за извършване на доставки, не са непременно "дронове, коли, хеликоптери, камиони, самолети,  или SUV, но могат да поддържат подобни мисии" или обхващат комбинация от тези роли, се казва в съобщението. По време на годишната конференция за военновъздушни сили за въздух, космос и кибер, д-р Уил Ропър, помощник секретар на ВВС за придобиване, технологии и логистика, каза, че Agility Prime дава възможност на ВВС да „потърсят къде търговските иновации са свързани с летящи коли. "

            Източник: military.com, 26.02.2020

 

▪ Компанията Rheinmetall повиши изпълнението на поръчки във военната сфера с 9,4%. Това бе достатъчно за да повиши целия си оборот с 1,7% или на 6,2 млрд евро. През миналата година тя прие нови поръки за 5,2 млрд евро, което е 21% повече през 2019 г.  /8,6 млрд евро/.

            Източник: german-foreign-policy.com   29.02.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Министерството на отбраната на РФ е взело решение за разработване на многофункционални ракетни комплекси за далечен прехват, способни да поразяват хиперзвукови боеприпаси. Те ще бъдат поставени на изтребители МиГ-31 и бъдещите МиГ-41.

                        Източник: Известия, 11.02.2020

 

▪ Страните, които имат на въоръжение системите за ПВО Пейтриът, 17 на брой,  са вложили 2,1 млрд евро в общ проект за усъвършенстване на системата. Нови софтуери и хардтуерни способности ще позволят въвеждането на най–модерни методи включително за прехват на тактически и крилати ракети и самолети, както и интеграция на командните и контролни технолотии.

            Източник: ES/Т, 26.02.2020

 

ПРО

▪ Системата за противоракена отбрана в Полша Aegis Ashore , чиято готовност се планираше първаночално за август 2018 г. поради проблеми с изпълнителя, нает в Полша за изграждане на обекта, може да се забави до 2022 г.

Фискалната бюджетна заявка за 2021 г., публикувана на 10 февруари, разкри, че агенцията ще се нуждае от допълнителни 96 милиона долара финансиране за поддържане на оръжейната система Aegis Ashore, която вече е на място в защитни, контролирани за температура контейнери. Тя бе обявена като част от европейския поетапен адаптивен подход за регионална противоракетна отбрана срещу заплахи от Иран и включва кораби, работещи с радари Aegis, базирани извън Рота, Испания, радар AN / TPY-2 в Турция и друг на Aegis Ashore в Румъния.

            Източник: www.defensenews.com, 18 02. 2020

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

 

▪ Съвeтникът нa aмeрикaнcкия прeзидeнт Дoнaлд Тръмп пo нaциoнaлнaтa cигурнocт Рoбърт O'Брaйън  обяви, че САЩ скоро ще започнат преговори с Русия по контрола на въоръженията.

            Източник: ТАСС, 05.02.2020

 

▪ На 05.02.2020 въоръжените сили на САЩ проведоха изпитания на нова междуконтинентална балистична ракета - Minuteman III от военновъздушната база Ваденберг в Калифорния. Това се случва точно една година преди изтичането на договора START-3 на 05.02.2021 г. Засега многократните предложения на Русия за удължаване на  START-3  не се приемат от САЩ. START-3 предвижда възможност за удължаване с пет години без ратифициране от парламентите на двете страни. В окончателния вариант на Отбранителната програма за 2020 г. бе изключена точката, забраняваща разгръщането на модернизирани бойни глави.

            Източник: Newsweek, Daily Express, 06.02.2020

 

▪ По време на изслушванията за  военния бюджет за 2021 г. адмирал Чарлз Ричард, който ръководи стратегическото командване на САЩ, не можа да отговори на въпросите, дали се създава изцяло ново ядрено оръжие за подводния флот и конкретно  дали W93 е ново оръжие. Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени отбеляза: „Новото обозначение показва нещо… значимо. Предполагам, че на Пентагона е позволено отново да прави „нови“ бойни глави “. Адмирал Чарлз Ричард  подчерта, че „подкрепя всяко споразумение за контрол на оръжията, което повишава сигурността” и заяви: „New START не се занимава с „нови оръжейни системи, които не са обхванати от договора, които също са заплахи за нас“: хиперзвуковата ракета „Авангард“, ядреното торпедо „Посейдон“ и потенциално други. „Най-добрият ми военен съвет би бил, бих искал да имам всичко това. Това би ни улеснило много.“

            Източник: defenseone.com, 27.02.2020

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

 

▪ Поредната операция на турската армия и ислямистките й наемници в Сирия – Идлиб и сблъсъците й със сирийските ВС създаде опасни условия за разширяване на конфликта. Ултиматумът на президента Ердоган сирийските сили да се изтеглят от източен Идлиб изтича на 29.02.2020 г. Въпреки че министърът на  отбраната Марк Еспър заяви, че САЩ няма  да се ангажират отново с конфликта в Сирия, НАТО подготвя мерки в подкрепа позиците на Турция.

Източник: Блумберг, 28.02.2020

 

 

ПУБЛИКАЦИИ

Мюнхенската конференция по сигурността

Конференция на взаимното разочарование и растяща тревога

Клуб „24 май”, 20.02.2020, Симеон Николов

https://24may.bg/2020/02/20/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b7%d0%b0%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0/

Геополитика, сигурност и Коронавируса

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2250:2020-02-28-11-57-30&catid=16&Itemid=35

Балканско-Черноморският епицентър на трансконтиненталните съперничества

Барикада, 07 02 2020 г. Симеон Николов

https://baricada.org/2020/02/07/balkani-chernomorski-region-geopolitika/

 

ВИДЕО

Ядрената модернизация, 21.02.2020, www.defensenews.com

https://www.defensenews.com/videos/

 

Многонационално военно учение CALFEX от 16 до 22 февруари 2020 г. в Румъния и България с участието на американски ВС

https://www.eur.army.mil/Newsroom/Multimedia/videoid/740210/

 

 

Съставил: С.Николов, 29.02.2020

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 19/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.03.2020