ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 7

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

януари  2019 г.

НАТО

На 15 и 16 януари се проведе заседание на Военния комитет на НАТО.Обсъдени са стратегическите предизвикателства в областта на сигурността, Военната стратегия на НАТО и потенциалът за възпиране и отбрана на съюза. В цинтъра на вниманието беше и  мисията в Афганистан „Решителна подкрепа“, както и сигурността в региона на Близкия Изток. През втория ден във фокус бе развитието на военните способности на Алианса и партньорството НАТО-Грузия. Форумът завърши с разширена дискусия относно Западните Балкани и мисията на KFOR.
Източник: Информационен Център на МО, 17.01.2019

През следващите 2 години държавите от НАТО ще инвестират общо 100 милиарда долара повече във въоръжените си сили. С това по думите на генералния секретар Столтенберг ще се отговори на поставеното от президента Тръмп изискване.
Източник: ДПА, Германия, 29.01.2019 г.


Изграждането на център за обща подготовка на авиационните формирования за специални операции в гр. Задар, Хърватия, предвижда Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Хърватия, Унгария и Словения , който бе внесе за ратификация в Народносто събрание на Република България. Той ще оптимизира разходите за обучение и подготовка на авиационните екипажи и ще унифицира подготовката съгласно стандартите на НАТО.
Източник: Информационна служба на правителството, 09 01 2019

САЩ

В експертен доклад на Пентагона се прави оценка на последствията върху съществуващите логистични системи на Министерството на отбраната на САЩ и възникващите заплахи, особено заплахите на високо ниво от държави като Русия и Китай. Логистиката е пренебрегвана и страда от липса на финансиране в сравнение с други приоритетни сфери. В същото време способността на стратегическите съперници да заплашват логистичната система се увеличава. Способността на САЩ за сдържане ще бъде намалена, а възможността на американските военни да действат на глобално ниво ще бъде поставена под риск.
Източник: The Washington Free Beacon , 08 01 2019

Доналд Тръмп представи по време на речта си в Пентагона нова стратегия на САЩ за противоракетна отбрана (ПРО). Според временния американски министър на отбраната Патрик Шанахан новата доктрина за противоракетната отбрана определя „всеобхватен и ешелониран подход за предотвратяване и отблъскване на вражески ракетни атаки чрез комбиниране на възпираща, активна и пасивна противоракетна отбрана и нападателни операции за унищожаване на атакуващи ракети преди изстрелване.” Това би означавало, че САЩ възнамеряват  да използват изключително опасната концепция за „превантивен удар”. Само в нейните рамки е възможно да се гарантира „ унищожаване на ракетите с ядрени бойни глави още преди момента на изстрелването им. Съединените щати са готови да прехвърлят технологиите за противоракетна отбрана на своите съюзници, които ще помогнат на САЩ да контролират позициите на техните противници.
Обектите на ПРО на САЩ в Румъния и Полша получават нова модификация на противоракетите
SM-3. „Обектите от системата Aegis Ashore скоро ще бъдат оборудвани с модификация на SM-3 Block IIa, което значително ще засили защитата на територията на НАТО”
Източник: Взгляд, 18 01 2019

▪ Палатата на представителите в САЩ прие закон, който «забранява на президента на САЩ Доналд Тръмп излизането на страната от НАТО. Конгресът не може формално да забрани на американския лидер да излезе от алианса, но може да блокира финансирането на тази цел.
Източник:
 Defense News, 23.01.2019

▪ В актуализираната стратегия на САЩ за противоракетна отбрана, представена на 17 януари тази година, се посочват перспективите за въвеждане в Космоса на елементи за противоракетна отбрана, които според Пентагона могат да лишат противника от възможността да заплашва съюзниците в Европа и в други региони. Документът също така обръща голямо внимание на подобряването на сегашните възможности на системата за противоракетна отбрана за по-ефективна защита срещу потенциални атаки с използване на крилати ракети и хиперзвукови летателни апарати. Съединените щати възнамеряват да инсталират нов мощен радар в Япония до 2025 г., съобщава ТАСС. Подобен радар през 2023 г., Пентагонът планира да постави и в Хавай
Източник: ТАСС, 28 01 2019

▪ Започна производството на ядрени бойни глави с малка мощност W76-2. Те ще влязат на въоръжение в американския боен флот преди края на финансовата 2019 година. Мощността на т.н. мини–ядрени заряди е намалена с 95%, т.е. от 100 на 5 килотона.
Източник
: Business Insider, 28 01 2019, The Guardian, 28.01.

Германия

▪ В германския Бундестаг беше внесен годишен доклад , в който се настоява за повече инвестиции в армията. Опозицията призовава за намаляване на бюджета през следващите години до 1% от БВП, т.е. от 43 млрд на 35 млрд евро.Модернизационните проекти са оскъпени с 13,4 млрд. А боеготовността на новите средства е само 40%.

Източник: Neue Osnabrόcker Zeitung 29.01.2019

Военни учения

▪ Във военното учение „Southern Strike 19“ в Мисисипи Американската армия използва руски ракетни системи „земя–въздух” с малък обсег като Оса и Тор, както и амфибииен БТР–80 за да придаде по–голям реализъм на обстановката. Коментатори предположиха, че Пентагонвът се готви за голям военен конфрликт в Европа.
Източник:
Defence Blog. 24 01 2019

Балкански и Черноморски регион

▪ Американският десантен кораб „Форт МакХенри” (USS Fort McHenry/LSD 43) на 06.01. 2019 г. влезе в Черно море, съобщи оперативното командване на Шести американски флот. Целта на патрулната мисия  била „да гарантира сигурността” на водния басейн и да „укрепва здравите отношения със съюзниците от НАТО и с партньорите в региона”. Корабът е дълъг 190 метра, водоизместимостта му е 16,1 хил. тона. На борда му има 500 морски пехотинци. „Форт МакХенри” разполага и с докова камера за транспортни катери, със зенитна артилерия и с ракетно оръжие.
Източник: Барикада, 07.01.2019

▪ На 19.01.2019 г. ескадреният миноносец на САЩ „Доналд Кук” влезе в Черно море с официално заявена цел да провежда операции по обезпечаване на безопасността по море, укрепване на стабилността и съвместна готовност със съюзниците от НАТО и партньорите от региона. Доналд Кук“ е първият от четири американски кораба, които ще образуват основния ударен елемент от разгръщането на системата за ПРО в Европа. Тези кораби са снабдени с комплекс ракети прехващачи „Иджис“ с поразяващ блок SM-3, способни да унищожават балистични ракети извън атмосферата. 
Източник: ТАСС по пресслужбата на Шести американски флот, 20.01.2019 г.

Разузнавателни полети: На 7 януари американските военновъздушни сили проведоха многочасов разузнавателен полет по Черноморското крайбрежие на Русия със стратегически безпилотен летателен апарат RQ-4B Global Hawk. Стратегически разузнавателен самолет от ВВС на САЩ RC-135V на 09.01.2019 г. е изпълнил многочасов полет в близост до Крим, според данни от западни медии. Според тях, американският разузнавач с борден номер 64-14841, който е излетял от въздушната база Суда на гръцкия остров Крит, първо е летял от юг на север по крайбрежието на Абхазия и Кубан и след това за около четири часа юг-югозапад от Крим. По време на задачата си той е прелетял на юг от Керченския проток поне шест пъти. В района на Севастопол самолетът е провеждал радиоелектронно наблюдение на стотици километри в територията на противника.
Източник: Интерфакс, 10 01 2019

▪ При посещението на президента Владимир Путин в Сърбия, сред 20–те споразумения, които бяха подписани, важно място заемат тези в областта на отбраната: доставка на ЗРК С–500, самолети Су–35 и 10 херликоптери– Ми–35 и Ми–17, както и за модернизиране на 14 изтрелителя МиГ 29.
Източник:ТАСС и Факти.бг, 19.01.2019 г

Китай

▪ Сухопътните сили на Китайската народноосвободителна армия ще бъдат съкратени наполовина.  Пекин ще се фокусира върху изгржадането и развитието на ВМС и ВВС. Освен ВВС и ВМС, ракетните войски и силите за стратегическа подкрепа, в които са и срледствата за водене на кибер–война, са увеличени с над 50%. Офицерският състав в сухопътните войски е намален с 30%.

Източник:https://beta.scmp.com/news/china/military/article/2183050/chinese-army-now-makes-less-half-plas-strength-military-aims, 21. 01. 2019

Русия

▪ Британският анализатор Ричард Конъли в доклад на  Kолежът по отбрана на НАТО изтъква, че военноморската доктрина на Русия е важен документ, чиито цели са „предимно реалистични“, така както „разчитат на използването на ракетни системи с далечен радиус на действие, а не на изграждането на големи кораби“.
Източник: Взгляд, 28 01 2019

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

САЩ

Military.com съобщава, че ВМС на САЩ са поставили в списъка на първостепенните задачи разработката на хиперзвукови оръжия. Началник щаба на ВМС адмирал Джон Ричардсън  разкрива, че флотът ще пазраоти и развърне настъпателни хиперзвуковми оръжия към 2025 година. ВВС на САЩ още през април 2018 г. също са сключили договор за разработка на прототип на хиперзвукова система.
Източник:
Military.com, 05.01.2019 г.

▪ Споразумението за продажба на 12 използвани изтребители F-16 от Израел на Хърватия е под въпрос. САЩ изразяват несъгласие по отношение на продажбата

Държавен департамент претендира, че Израел трябва да снеме осъвременената апаратура, монтирана на самолетите, откакто те са на въоражение в израелските ВВС през последните 30 години.
Източник: Фрогнюз по Асошиетет прес", 05 01 2019

Lockheed Martin очаква да получи над 20 млрд долара от прехвърлянето на производството на Ф–16 в Индия. «Ние очакваме интерес за повече от 200 самолета.», споделя главният мениджър. Бахрейн и Словакия също хожелаха този самолет, а с България и с още около 10 страни се водят преговори.
Източник: Reuters 21 01 2019

Франция

▪ Френският самолет от четвърто поколение Rafal ще бъде модернизиран до стандарт F–4, което включва подобрен радар, модул за насочване на далечни разстояния, модул за разузнаване, нов блок за управление на двигателя, нови ракети. Това гарантира оставането му на пазара на водещите в авиационната индустрия.
Източник: topwar.ru, 17.01.2019

Русия

▪ С новия безпилотен летателен апарат, който е построен по схемата „летящо крило” и прилича на американския бомбардировач Б-1 „Спирит”, е с  шаси, унифицирано с изтребителя Су-57, турбореактивен двигател, изработен е по технологията "стелт" и  с тегло при излитане 20 тона бяха проведени първите тестове. Дронът е оборудван с оптично-локационна станция за търсене на цели в оптическия и инфрачервения диапазони. БЛА ще развива скорост до 1000 км/ч и ще използва високоточно оръжие, монтирано във фюзелажните отсеци. Предполага се, че от летящите прототипи на Су-57 безпилотникът ще бъде управляван дистанционно.
Източник: „Бизнес Инсайдър”, 27.01.1019

▪ Ако Русия въведе в армията си свръхзвукови комплекси, страната ще бъде последвана от САЩ и Китай. В момента текат тестове на ракетите. От Washington Examiner признават, че ракетната система „Авангард“ превъзхожда хиперзвуковите системи на САЩ. Изданието все пак смята, че САЩ ще спечелят евентуална ядрена война, макар и давайки много цивилни жертви.
Източник: National Interest, 27 01 2019

Китай

▪ В КНР са завършили разработката и създаването на втори свой изтребител от 5-о поколение - Shenyang J-31, който е почти точно копие на американския F-35. Експертите смятат, че по своите характеристики китайският Shenyang J-31 почти не отстъпва на американския изтребител F-35. За разлика от него, китайският самолет има два двигателя, което го прави по-маневрен и бърз. Освен това, Shenyang J-31 ще има изключително ниска цена и някои страни вече се интересуват от закупуването му. Става въпрос за Пакистан, който по предварителни данни може да сключи договор за 24 от тези изтребители
Източник:
Popular Mechanics, 28.01.2010

▪  По данни на разузнавателните служби Китай работи над два нови стелт–бомбардировачи за средни и дълги разстояния. В доклад със заглавие  China Military Power се посочва, че технологията стелт ще има ключова роля, а бомбардировачите ще постигнат своите реални способности едва през 2025 г. В тях ще бъдат вградени много технологии от пето поколение. Става дума първо за Xian H-20, а вторият бомбардировач „JH-XX” прилича на F-35 Lightning II. В оборудването и въоръжението китайците са заложили на собствени технологии. Това прави тези бомбардировачи непредсказуеми за американските военни.

Източник:http://www.dia.mil/News/Articles/Article-View/Article/1732500/defense-intelligence-agency-releases-report-on-china-military-power/

Разоръжаване

▪  От 02 февруари започва шестмесечната процедура по излизане на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, което бе обявено от Доналд Тръмп през октомври 2019 г. Преговорите в Женева завършиха разочароващо и за двете страни. САЩ са имали подготвена позиция, която представлява ултиматум за «унищожаване тази ракета под американския надзор, нейните стартови установки и цялото оборудване, свързано с нея” и не са пожелали да разгледат руската позиция за достъп до информация и посещение на място. Мосва твърди, че обсегът на ракетата не я поставя извън изискванията на Договора. На 19. 01. външният министър на Гремания Маас в разговори с министър Лавров в Москва е заявил, че договорът трябва да се запази, като Русия се откаже от ракетата.
Източници:
DPA, Новости, Банкер и др. 18–19.01.2019

▪ В официално изявление на руското министерство на външните работи относно новата концепция за ПРО на САЩ се посочва, че вместо конструктивен диалог по стратегическата стабилност и предотвратяване на надпреварата във въоръжаването в космоса, САЩ предпочитат да се завърнат към реализирането на поредната версия на програмата "Междузвездни войни" от времето на президента Роналд Рейгън",
Русия, за разлика от САЩ, не планира разполагане на ударни средства в космоса.
Източник:
ТАСС, 25. 01. 2019

Балкански страни

Косово

▪ Косово обяви създаването на Министерство на отбраната. На церемонията присъства присъства премиерът Рамуш Харадинай. Министър на отбраната е Рустем Бериш. През декември м.г. бе съобщено за създаване на косовска армия, което нарушава изискванията на Регламент 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
Източник: https://bgr.news-front.info, 21.01.2019

▪ На на 9 януари 2019 г. в столицата на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Баня Лука, в чест на Деня на републиката (за отбелязване на провъзгласяването на Република през 1992 г.),  за пръв път бе демонстриран бронеавтомобилът "Деспот" национално производство. Бронираният автомобил "Деспот" с 4х4 колесна формула има общо бойно тегло 14 t, дължина 6,05 м, ширината - 2,56 м Бронираната машина е изработена на шаси със специална конструкция и е оборудвана с дизелов двигател Mercedes-Benz OM 926 LA с мощност от 322 к.с. и шестстепенната автоматична трансмисия Allison 3000SP с блокировка на диференциала. Максималната скорост по шосе е 120 km/h. Основното обявено ниво на бронезащита е STANAG 4569 Level 2 и FB6 съгласно EN 1522, а по желание STANAG 4569 Level 3. Степента на защита от мини е по STANAG 4569 Level 2a/2b.
Източник:
bmpd.livejournal.comesut.de, 10.01.2019

 Русия

▪ Появиха се технически данни за обявения миналата година руски стратегически боен подводен апарат "Посейдон", за който през март м.г. съобщи президентът Владимир Путин. Той  ще може да се движи под вода с повече от 200 км в час и ще бъде въоръжение на атомни подводници, ще се задвижва от ядрен двигател, ще може да носи термоядрена бойна глава. Веднага след активирането от подводницата, подводният дрон ще може да порази цел на 1 км дълбочина, движейки се с повече от 200 км в час Обхватът му е 10 000 км.
Източник: ТАСС, 05.01.2019 г.

▪ За нуждите на ВМФ се разработва нова високоточна крилата ракета "Калибър-М" с корабно базиране с максимална делекобойност над 4500 км.   а "Калибър-М" е включена в държавната програма по въоръженията и до 2027 г  трябва да бъде предадена на флота. С нея ще бъдат въоръжавани големи кораби, като например фрегати, така и атомни подводници. "Калибър-М" е предназначен за унищожаване на сухопътни обекти и ще може да носи както конвенционална, така и ядрена бойна глава. За въоръжение на надводни кораби е разработен вариантът на комплекса "Калибър-НК", за подводници - "Калибър-ПЛ". С такива комплекси са въоръжени руските фрегати от проекта 22 350, корвети от проекта 21 631 "Буян-М", многоцелевите атомни подводници от проекта 885 тип "Ясен", неатомните подводници от проектите 877 и 636.3 и други видове кораби.

Източник: Епицентър, по ТАСС,  08 01 2019

▪ В Русия представиха нов тип подводница, която може да служи като ледоразбивач, съобщи РИА Новости. Благодарение на особената форма на носа и подсиления си корпус подводницата ще може да се движи в надводно положение през ледени полета с дебелина на леда 1,2 метра.
Източник: РИА Новисти, 17. 01. 2019 г.

▪ Разузнаването на САЩ е засякло успешен тест на руската система за противоракетна отбрана “Нудол”, съобщава CNBC. Според информация на тв каналът изпитанията са били проведени през декември 2018 г. Ракетата е прелетяла около 3 хиляди километра и е поразила цел, долитайки до нея за 17 минути. Това означава, че ракетата е летяла със скорост 10 600 км/ч или близо 3 километра в секунда, пояснява БЛИЦ. Американската страна отбелязва, че през 2018 г. Русия два пъти е провеждала тестове на тази система за ПРО, наричана “убиецът на спътници”. Ръководителят на космическото командване на ВВС на САЩ генерал Джон Хайдън предупреди неотдавна, че Русия и Китай разработват оръжие, което може да заплаши жизнено важни спътници на САЩ. “Те разработват възможности, които ни безпокоят”.
Източник: Блиц, 19 01 2019

Полша

Πoлшa ce гoтви дa ĸyпип 60 нoви изтpeбитeля, зa дa зaмeни cтapитe cи pycĸи бoйни caмoлeти MиГ-29 и Cy-22. Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнaтa нa cтpaнaтa е ycĸopилo пpoцeдypaтa пo пpидoбивaнeтo им, нapeчeнa Наrріа, и тe тpябвa дa бъдaт ĸyпeни oщe пpeз cлeдвaщитe гoдини, cъoбщaвa пoлcĸата вoeннa мeдия Роlѕkа Zbrојnа. Bъпpeĸи чe дaтaтa нa тъpгa зaceгa нe e oбявeнa, ĸaндидaтитe вeчe ca извecтни. Зa пopъчĸaтa щe ce cъpeвнoвaвaт 2 aмepиĸaнcĸи: Lосkhееd Маrtіn (cъc caмoлeтитe F-35 и F-16V) и Воеіng (c F-15 и F/А-18) и 2 eвpoпeйcĸи ĸoмпaнии: Ѕааb (c Grіреn) и Lеоnаrdо (c Еurоfіghtеr Турhооn).
Източник: 20 януари 2019, 
money.bg

Публикации:

Договорът  INF е обречен. Нуждаем се от нова рамка за контрол на оръжията
От Eugene Rumer , 25 януари, 2019

https://www.defenseone.com/ideas/2019/01/inf-treaty-doomed-we-need-new-arms-control-framework/154428/?oref=d-river

Руската военна политика в постсъветското пространство
Цели, инструменти и перспективи

https://www.swp-berlin.org/en/publication/russias-military-policy-in-the-post-soviet-space/

Франция и Германия в “А” отбора на бъдещия ЕС

Труд, 24. 01 2019 От Димитър Гърдев

https://trud.bg/%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4/

Симеон Николов: Към обща европейска държава или разцепление на ЕС води френско–германският договор?

Епицентър, 27.01.2019, прочитания 3 112

 http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Kam-obshta-evropeyska-darzhava-ili-raztseplenie-vodi-frensko-germanskiyat-dogovor-/173877/11/33

Съставил: Симеон Николов

31. 01. 2019 г.

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 6/можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», докато не създадем собствена страница на Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана».

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  02.02.2019