ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 8

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ФЕВРУАРИ  2019 г.

НАТО

▪ На 06.02.2019 г. представителите на 29 страни–членки на НАТО подписаха протокола за присъединяване на Северна Македония. Ратификационният процес от страните–челнки трябва да завърши 2020 г. До тогава бъдещият 30–ти член на НАТО ще взема участие във всички съюзни заседания в качеството си на наблюдател.

 Източник: n-tv, 06.02.2019

▪ На среща на министрите на отбраната на страните от НАТО беше обсъден въпроса за «разполагането на ракети 9M729 от страна на Руската федерация». Йенс Столтенберг заяви, че блокът няма да отговаря симетрично на руските ракети. Някои държави от НАТО подкрепят опитите за повторно ограничаване на ядрените оръжия, докато други - особено тези, граничещи с Русия - предлагат да се заложи на по-сериозно възпиране. «Брекзит ще промени отношенията между Великобритания и ЕС, но не и между Великобритания и НАТО.» Германия ще се присъедини към редицитне на държавите от НАТО, които поставиха капацитета си за борба срещу компютърни атаки на разположение на средствата за киберсигурност на Алианса, предаде Франс прес. САЩ, Великобритания, Дания, Холандия и Естония вече предоставиха на Алианса средствата си за борба, като го обявиха публично. Великобритания обяви, че възнамерява да отпусне 65 милиона лири за офанзивен капацитет в тази сфера.

      Източник: Франс Прес, 14. 02. 2019 и The Wall Street Journal

САЩ

В новата военна стратегия, която ще се разработва около година и половина и ще струва 135 млн долара, САЩ поемат курса към скрито нахлуване на територията на противника по суша, море и въздух с цел обезвредяване противниковата защита и гарантиране минимални загуби на собствените сили. Идеята била да се атакуат слабите, а не силните страни на противника. Нещата се свеждат до мрежово водене на бойните действия. Първите оценки са песимистични и подчертават пропагандия ефект на идеята.

       Източник: https://topcor.ru, 22.02.209

▪ Президентът Тръмп подписа декрет за създаване на космически сили, с което продължава изпълнението на плановете от 2018 г. / виж наш бюлетин № 6 от 2018 г. стр.1 и 2/ Целта е те да станат 6–тият вид въоръжена сила. Досега въпросът се свеждаше само до защита от сателити. В момента около 1700 сателита обикалят незащитени земното кълбо. Финансирането възлиза нап 8 млрд долара.

          Източник: n-tv, 20.02.2019

 

▪ Американските елитни сили за специални операции  ще бъдат преориентирани от борба с терористични групировки към по–активна роля в кибервойна, информационни операции и в мероприятия по оказване на влияние, включително и подготовка на съюзници в тези области. Това произтича от новата стратегия за национална отбрана.

          Източник: ИноСМИ, 26, 02.2019

▪ Председателят на Стратегическото командване на Въоръжените сили ген. Джон Хайтън призова Сената да увеличи разходите за модернизация на "ядрената триада", в която влизат стратегическите бомбардировачи, ракетните системи с наземно базиране и подводници. Според него нужните разходи са около трилион долара. САЩ нямат възможност да противостоят на руските ракети, за това е необходимо да се удължи договора СТАРТ-3 с Москва, заяви генералът.

             
Източник: руски медии, нюз.бг, 28 02 2019

Германия

▪ Спорът относно по–високите военни разходи e решен: Военният бюджет ще се увеличи до 1,5% от БВП до 2024 г. На 20 март правителстовото ще приеме рамката на бюджет 2020 и на финансовия план до 2023 г. За да приведе цзялата военна машина в изправност ще са необходими 16 години. Само за 5 години военият бюджет ще се увеличи до 60 млрд евро.

              Източник: n-tv, 06 02 2019, Junge Welt, 07.02.

▪ В Бундесвера се очертават над 20 000 незаети места, което е 15% от личния състав. Същевременно плановете са за увеличаването му от 180 000 на 203 000. На 27 02 2019 бе внесен законопроект, който ще позволи военната професия да стане по–атрактивна. 380 млн евро ще се инвестират допълнително следващите 4 години. Не се акцентира само на заплащането. Около 100 000 военни ще получат по–голяма пенсия. Ще се финансират програми за преквалифициране. Членовете на семействата ще получат медиинско осигуряване. Либералите критикуlат предложението за назначаване на резервисти.

            Източник: NZZ , 28.02.2019

Великобритания

▪ Министърът на отбраната на Великобритания Gavin Williamson заяви, че след Брекзит могат да влязат в нови съюзи, да възкресят стари такива, но страната ще действа според нуждите. След Брекзит ще изградим по–силна армия. Трябва да засилим глобалното си присъствие и да сме готови да постигаме интересите си със сила, каза министърът.

           Източник: http://www.spiegel.de/, 11. 02. 2019

▪ Британският министър на отбраната предупреди Китай и Русия, че нарушаването на международното право има цена. Новият британски самолетоносач заедно с две ескадрили с американски и британски Ф–35 ще гарантира сигурността на корабоплаването в Южнокитайско море. Брекзит е повод Великобритания да поеме международна водеща роля.

              Източник: „Daily Mail, 13.02.2019

Полша

На 28. 02. 2019 г. министърът на отбраната на Полша подписа План за модернизация на армията до 2026 г. за рексордните 45 млрд долара, който включвазакупуването на 35 бойни самолети 5–то поколение, едарни безпилотни летателни средства, вертолети, нови бойни кораби, противотанкови комплекси, 20 системи за изстрелване на ракети HIMARS и др.

          Източник: politikus.ru , 01.03.2019

 Турция

CNN Tόrk съобщи, че във връзка с борбата с движението на Фетхулах Гюлен в Турция са били уволнени още 1076  воннослужащи. Разследвания се водят във всички командвания, части, щаб–квартири и учреждения. От СВ са уволнени 624–ма, от ВВС– 107 и от ВМС–345. Продължават разследвания по уволнените.

             Източник: https://regnum.ru/news/, 11.02.2019

Военни учения

▪  От 27 февруари до 08 март в Егейско, Средиземно и Черно море на 462 хиляди кв. км се провеждат  най-големите военноморски учения в историята на Република Турция – „Синя родина“ /Мави Ватан/. Участват командоси от SAT и SAS, сухопътни войски и турската брегова охрана и над 100 кораба. Турция открито заяви интерес към изключителната икономическа зона  на Кипър и провежда свои сондажи за нефт и газ. Гръцкият флот е в постоянна бйна готовност.
 

      Източници: гръцкият „То Вима“, турският „Йени Шафак“, 25.02.2019

 

БАЛКАНСКИ И ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп – Джон Болтън разговаря с косовските лидери, опитвайки се да ги убеди да отменят митата към Сърбия. Косово рискува да загуби помощ от 12 млн. евро за своето новосъздадено министерство на отбраната. Военните в Косово вече заявиха, че с поведението си страната може да загуби ключов военен съюзник. Харадинай заяви, че митата няма да бъдат премахнати, докато Сърбия не признае статута на неговата страна.

               Източник: Gazeta Express, 12. 02. 2019

▪ Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на брифинг за руските медии по време на срещата на министрите на отбраната от Северноатлантическия пакт в Брюксел съобщи, че НАТО възнамерява да усили своето военно присъствие в Черно море. Той добави, че построяването на мост над Керченския пролив не съответства на международното право, тЪй като руският контрол над Крим е противозаконен.

               Източник:  РИА– Новости,  17 02 2019                           

▪ Самолет за радио-електронно разузнаване на американския флот ЕР-3Е Aries II за една седмица е провел 5 разузнавателни полета по крайбрежието и Керченския проток и границите на Русия по Черно море.

          Източник:   04. 02. 2019

▪  Русия е усилила военната си групировка в Калининградска област с изтребителен авиополк в отговор на нарастване на силите на НАТО в Балтийско море, съобщава агенция "Интерфакс". Новосформираният 689-ти ГИАП е в състава на 72-а авиобаза, в която влиза също и 4-ти отделен гвардейски щурмови авиополк, който е въоръжен със Су-24М и Су-30СМ.

         Източник: "Интерфакс" 04. 02. 2019

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ След като миналата година от придобиването на самолета Ф–35 се отказаха Канада, Италия и Тайван, в края на януари 2019 г още две страни едновременно заявиха същото– Германия и Великобритания. Берлин ще заложи на европейския Eurofighter Typhon. Лондон се отказва от общия брой 138 самолета за 21,2 млрд и ще изпълни само първия договор за 48 самолета за 12 млрд. Оскъпяването в резултат на по–малкия брой самолети ще е за 258 млн вместо 153 млн за самолет. САЩ ще съкратят цялата програма до 2025 г.

            Източник: МирТесен, 02.02.2019 г.

▪ Франция и Германия започват съвместно разработване на „шесто поколение” изтребител, който до 2040 г. да замени наличните във въоръжените сили на двете държави бойни самолети „Рафал” и „Юрофайтър”, съобщи Ройтерс. Договорът е между „Дасо” и „Еърбъс”. Освен нов, модерен изтребител тя предвижда и създаването на цял спектър съвременни въоръжения сред които и дронове.

            Източник: Агенция „Ройтерс”, 06.02.2019

▪ По време на срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел беше подписано писмо за намерения, с което Испания се присъединява към френско–германския проект за боен самолет от ново поколение. През първите 2 години това ще струва на Испания 25 млн евро.

              Източник: Франс прес, 17. 02.2019

▪ Шведският изтребител на Saab Gripen E има способности, с които превъзхожда руските самолети от серия Су във въздушен бой. Докато американските ВВС разчитат на скъпата технология „Стелт“, конструкторите на Gripen, не се опитват да намалят видимостта на изтребителя, а да модернизират бордовите системи за радиоелектронна борба (РЕБ). Така Gripen E успява незабелязано да се появи в близост до вражеския самолет, благодарение на способността си да заглушава радиосигналите.
            
Източник:
Business Insider, РИА Новости, 09.02.2019

▪ Полша взе решение да закупи от САЩ двайсет пускови установки за ракетната система ХАЙМАРС (HIMARS) заедно с въоръжението, съобщи министърът на националната отбрана Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС. За цялата система Полша ще заплати 414 милиона долара. ХАЙМАРС (високомобилна ракетно-артилерийска система - High Mobility Artillery Rocket System) е ракетна система, способна да поразява цели на разстояние до 300 километра. Ракетната установка се разполага върху брониран лекотоварен автомобил.

     Източник: ТАСС, 10 02 2019

▪ Естонската фирма Eli Erborn Solutions представи планове за изграждане на мобилни станции на базата на верижно превозно средство с дистанционно управление, разработено от фирмата Milrem, коитои ще бъдат развърнати в граничните райони. Като целево натоварване на БЛА ELIX-XL са поставени оптоелектронна станция за провеждане на въздушно разузнаване и наблюдение денем и нощем,

        Източник: http://factmil.com, 12.02.2019

▪  На изложението IDEX 2019 в Абу Даби бе представена системата за ПВО „Фалкон” на германската фирма Diehl Defence и шведската Saab. Системата е пригодена за защита от безпилотни системи на разстояние до 40 км и височина до 20 км. Използваните радар AESA Giraffe 4A и SkyKeeper Command and Control от Ликхийд Мартин позволяват прехващане на 800 цели, по 8 на ланчер идващи от различна посока.

      Източник: сп. Европейска сигурност и техника, 19 02 2019

 

▪  Новият малък ударен безпилотен апарат (микро-БЛА) "Куб-БЛА" от руския концерн "Калашников" може да доведе до такива радикални изменения, както и появата на автомат АК-47 през XX век. Такова мнение изразиха журналисти от редакцията на The Washington Post, цитирани от Russia Beyond.

        Източник: https://bg.rbth.com/science/, 26.02.2019

▪ На 07 февруари излезе от производство 500–ната ББМП Боксер на фирмите Рейнметал и KMW. Боксер е на път да се превърне в най–успешната бойна машина с колесна формула 8х8  за последните две десетилетия. Досега бяха поръчани 696 броя за Германия, Холандия и Латвия. Допълнително се очакват поръчки за още 660 бр., както и 221 бр за сключена вече сделка с Австралия.

       Източник: Сп. Европеска сигурност и техника, 27.02.2019

▪ Германската компания „Рейнметал” разви и изпробва на базата на лазерно–оръжейна технология нова оръжейна система с мощност на лазера до 100 kW. Тя се състои от четири основни компонента: лазерен източник, насочваща система на лъча, оптика и система за насочване по азимут. С подвижната станция лазерния лъч се насочва механвически към целта. Системите са модулни и могат да бъдат използвани независимо от характера на заплахата на всички видове военни платформи.

         Източник: сп. Европейска сигурност и техника, 28 02 2019

Китай

▪ Пекин възложи строителството на 4 нови самолетоносачи с ядрени двигатели.  Доклад на Пентагона посочва, че те ще бъдат въведени на въоръжение до 2035 г. А до 2050 г. Китай възнамерява да достигне нивото на САЩ.

         Източник: South China Morning Post, 07.02.2019

                                  

Иран

▪ Иран обяви успешен тест на нова крилата ракета с обхват от над 1350 км, което съвпадна с 40-годишнината от Ислямската революция в страната през 1979 г. Министърът на отбраната Амир Хатами увери, че крилатата ракета "Ховейзех" успешно е поразила целите си. Иран предупреди Европа да не принуждава Ислямската република да увеличава обхвата на ракетите си, като се опитва да спре тяхното разработване.

         Източник: Факти.бг по Франс прес, 02.02.2019

▪ По време на тридневно военно учение в Персийския залив е изстреляна ракета от иранска подводница в близост до пролива Хормус, съобщава държавната информационна агенция Ирна. В учението са участвали над 100 кораба. Предполага се, че три  подводници са  били въоръжени с крилати ракети.

         Източник: n-tv, 20.02.2019

Австралия

▪ Австралия поръча 12 подводнициот френския концерн Naval Group, елиминирайки  Тисенгруп. Поръчката за 30 милиарда евро е най–голямата оръжейна сделка в историята на Австралия.

          Източник: http://www.spiegel.de/wirtschaft, 10 02 2019

ТЪРГОВИЯ С ОРЪЖИЕ

▪ С постигането  на споразумение, озаглавено „Френско-германското индустриално сътрудничество в отбраната - общо разбиране и принципи на продажбите" е направена стъпка към преодоляване на противоречията между двете страни. Германия е предоставила на Франция широка свобода за продажба на съвместно разработени оръжейни системи на трети страни. Партньорите се споразумяват да се информират взаимно „отрано", в случай че планират износ на оръжие за страна извън НАТО. Ако се стигне до спор, в рамките на два месеца Берлин и Париж ще проведат „разговори на високо равнище»

         Източник: Дер Шпиигел, 13. 02. 2019 г.

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ КНДР е произвела около 5-8 килограма плутоний. Заедно с произведените 150 килограма високообогатен уран КНДР може да е увеличила ядрения си арсенал с още пет или седем атомни бомби. Американското разузнаване не е сигурно колко ядрени бойни глави има Северна Корея. През миналата година военното разузнаване е изчислило, че Пхенян има около 50 ядрени бойни глави, докато експертите посочват между 20 и 60. На този етап КНДР не може да удари континенталната територия на САЩ с ядрена ракета, но ядрените оръжия са заплаха за Япония и Южна Корея.

                                                                       Източник: Факти.бг, 12.02.209

 

ЗАПЛАХИ, КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ ОТ ВОЙНА

На 09.02.2019 г. на заседание на Атлантическия съвет във Вашингтон ръководителят на военноморските операции на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън заяви, че  превантивен удар по Русия и Китай ще даде преимущество на САЩ. САЩ трябвало да проявят „повече агресия“ спрямо Русия и Китай и да се мислят само как да „отговорят“ на Москва и Пекин, но и сами да окажат натиск в няколко региона.

         Източник: Regnum, 09. 02. 2019

 

▪ По време на посещение на батальон от НАТО в Бемово Пиские Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди за нова възможност на руска атгресия. Русия имала големи планове за увеличаване на доминацията си в Европа и на световната сцена. 

          Източник: Agentur PAP, 13 02 2019

 

▪ Адмирал Philip Davidson, командващ флот, предупреди американския Конгрес, че Китай представлява „най–голямата стратегическа заплаха за свободата и отвореността на Индо–тихоокеанския регион  и за САЩ.”

              Източник: https://www.washingtonexaminer.com 13.02 2019

 

▪ Президентът на Украйна Петро Порошенко обвини Русия в подготовката на пълномащабна военна инвазия. Той заяви това на среща с ръководството на украинските въоръжени сили на 26 02.. В западната посока Русия разполагала две армии с танкове, пехота и военновъздушни сили. В югозападната посока - два армейски корпуса са дислоцирани на територията на Донбас. Пред военните Порошенко обяви, че по протежение на границата с Русия са разположени повече от 87 000 руски войници и „пълномащабната война“ между двете държави става все по-реална. Изявлението на Порошенко бе направено ден след като Тимошенко го обвини в мащабна корупция.

          Източник: Блиц, 26.02.2019

 

▪ На 25 02.2019 г. за втори път в рамките на 1 месец САЩ изпращат по два кораба през Тайванския пролив, въпреки възраженията на Китай, което може да доведе до повишаване на напрежението, но от Тайван се възпрлиема като знак за подкрепа от правителството на Тръмп. Пентаговът твърди, че от 2010 г. досега е продал на Тайван оръжия за 15 млрд долара. Тайван се превръща в разрастващо се кризисно огнище.

               Източник: South China Morning Post, 26.02.2019

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНОТО ОТ ДИСКУСИОННА ПЛАТФОРМА «СИГУРНОСТ И ОТБРАНА» ОБСЪЖДАНЕ НА 01.02.2019 Г. НА ТЕМА:

«Предизвикателствата пред сигурността на Балканския регион през 2019 година и ролята на военния фактор»

Разгледани бяха следните въпроси:

1. Средата на сигурност – основни заплахи, процеси на дестабилизация и рискове от ескалация на Балканите и влиянието върху тях на развитието на ситуацията в Черно и Средиземно море.

2. Интереси и влияние на глобални и регионални фактори – САЩ, Турция, Русия, Китай и ролята на НАТО и ЕС.

3. Развитие на отбранителните способности на отделните балкански страни– нови въоръжения и техника, участия във военни учения, отбранителна индустрия.

4. Ролята на България, военно сътрудничество в региона, предложения за политики, инициативи и изграждане на оперативни способности

Участващите се обединиха около оценките, че главните рискове за региона остават нерешените етническо–национални проблеми и намесата на външни фактори.

Засилва се  борбата за зони на влияние на външни фактори, което би имало неблагоприятни последици в бъдеще.

По втората тема бе отбелязано, че стратегическите интереси на Европа към Балканите не винаги съвпадат с тези на САЩ. През последните години е очевидно, че разузнавателните служби на много страни активизираха дейността си на Балканите.

По третата тема бе направена оценката, че страните от Балканите са  важни за външни фактори предимно с географското си положение и сфера за влияние. От друга страна има значителна диспропорция на отбранителни способности. Сърбия и Хърватия се очертават като страните, които ускорено модеринзират въоръжението си. Характерно за Турция е, че усилията й са насочени към свеждане на зависимостта от чуждо въоръжение. Цитирани бяха данни за износът на оръжия от България за балканските страни през последните 5 години: най–много оръжия сме изнесли за Турция – 74 483 527 евро; за Хърватска – за 61 165 471 евро; за Сърбия– 35 799 242 евро.

По четвъртата тема бе дадена оценката, че военното сътрудничество на България със страните от региона се провежда в посока на задълбочаване и проучване на възможностите за нови инициативи. Разгледани бяха резултатите от съвместни войскови учения.

Резултатите от дискусията бяха оформени като информация, завършваща с четири предложения за бъдеща българска политика, инициативи и проучвания на Дискусионна платформа.

Информацията е изпратена до Президента на Република България, Народното събрание и Министерството на отбраната.

Следващите теми за обсъждане в Дискусионната платформа ще бъдат свързани със стартиращия Стратегически преглед на отбраната, актуалния преди европейските избори въпрос за Обща политика за сигурност и отбрана, резултатите от международни форуми по сигурността и евентуално ескалиране на средата за сигурност в Черноморнския регион.

Публикации:

▪ Munich Security Report 2019  The Great Puzzle: Who Will Pick Up the Pieces?https://www.securityconference.de/en/publications/munich-security-report/munich-security-report-2019/

 

▪ Two Ideas That Might Stop a Post-INF Arms Race, and One That Won’t" https://www.defenseone.com/ideas/2019/02/two-ideas-might-stop-post-inf-arms-race-and-one-wont/154789/

▪ «Надпреварата във въоръжаването – ново начало. Версия XXI век» от Димитър Гърдев , 19.02.2019 https://trud.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d1%8a%d0%be%d1%80%d1%8a%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be/

▪ «Кой има интерес да превърне Европа в ядрено бойно поле, отваряйки кутията на Пандора»  от Симеон Николов, 21.09.2019 http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov-/175895/11/0

▪ «Големият пъзел – кой ще събере парчетата» от Симеон Николов, 23.02. 2019 https://armymedia.bg/archives/145297

▪  Climate Change Still Seen as the Top Global Threat, but Cyberattacks a Rising Concern http://www.pewglobal.org/2019/02/10/climate-change-still-seen-as-the-top-global-threat-but-cyberattacks-a-rising-concern/

The Sources of the West’s Decline, 22.02.2019, https://www.the-american-interest.com/2019/02/22/the-sources-of-the-wests-decline/?utm-access=rcw

▪ Final Steps of the Multipolar Revolution: Containing the US in Europe, 26.02.2019, https://www.strategic-culture.org/news/2019/02/26/final-steps-of-multipolar-revolution-containing-us-in-europe.html

         Съставил: Симеон Николов  02. 03. 2019 г.

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 7/можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», докато не създадем собствена страница на Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана».

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  06.03.2019