ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 21

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

МАРТ  2020 г.

НАТО

▪ Фредерик Кемпе, президент и главен изпълнителен директор на Атлантическия съвет, смята, че ако НАТО може да се бори с недържавен терористичцен актьор , защо да не се бори и с COVID-19, чийто произход е Китай. Сега има по–голяма нужда , отколкото след 11 септември, от символичен жест на единство. Затова президентът Тръмп би трябвало да задейства член 5–и на НАТО.

            Източник: Atlantic Council,  14.03.2020

 

▪ На 19 март генералният секретар на НАТО представи годишен доклад на организацията за 2019 г.

Източник: nato.int, 20.03.2020

 

▪ Заместник министърът на отбраната на РФ Александър Фолин изрази готовността на Москва за по–честа комуникация, включително и между военните със страните от НАТО. „Ние сме готови да дискутираме с американците спешни международни проблеми на сигурността”. Преди това той даде примери за това, че никога не са прекъсвали диалога. Преустановили са провеждането на военни учения в непосредствена близост с границите със западните страни. „Бойните ни самолети летят над балтиския регион с включени транспондери. Показваме безгранична откритост провежданите от нас военни тренировки”.

              Източник: „Известия”, 24.03.2020

 

▪ На 19. 03., на 24.03. и на 31.03. с полети от Китай германската компания Antonov Logistics Salis, ангажирана от НАТО доставя медицинско оборудване, при първия полет 70 тона, при втория 100 тона, организирано от Агенцията за подкрепа и доставки на НАТО /NSPA/. На 29-ти март Чехия достави медицински консумативи в Испания чрез товарен самолет С-130 на испанските въоръжени сили, съобщава сайтът на НАТО чрез Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC) на НАТО.

             Източник: nato.int, 27 и 31. 03.2020

▪ На въпрос от EURACTIV каква готовност има НАТО за противодействие на химическа, биологична, радиологична и ядрена заплаха (ХБРЯ), служители на НАТО подчертаха, че Алиансът разполага с батальон за отбрана срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи, специално обучен и оборудван за действие при настъпване на подобни събития. Батальонът се обучава не само за отговор при въоръжени конфликти, но и за действия в кризисни ситуации като природни бедствия и промишлени аварии.В момента в НАТО единствено Чехия разполага с тенировъчна база за обучение за борба с химически оръжия с биологични агенти.

            Източник: Euroactiv, 30.03.2020

▪ Бившият командващ сухопътните войски на НАТО в Европа генерал Бен Ходжис, един от авторите на доклада „Укрепване на Балтийския регион в условията на криза и войни” смята, че бързото придвижване на силите в Европа енеобходимо не толкова в контекста на отношенията НАТО–Русия, но и в контекста на реагирането на различни потенциални кризи, например в Либия и на Балканите. Той определя 3 групи от проблеми: недостатъци в инфрастрктурата, командване и контрол и липса на еднакви процедри, свързани с преминаване на границите в различните страни.

Източник: Defense 24, 30.03.2020

 

САЩ       

▪ Американският самолетоносач USS Eisenhower премина през пролива Гибралтар и влезе в Средиземно море. Групата включва ракетните кораби USS San Jacinto и USS Vella Gulf, както и есминците DESRON 26 USS Stout, USS James E. Williams и USS Truxton

Източник: Marine Traffic, РИА Новости, 04.03.2020

Преразглеждането на оръжейната програма на САЩ за следващите 10 г. засегна и самолитоносачите «Джералд Р. Форд». Броят им се съкращава от 12 на 4. Една от причините е и уязвимостта им от новите хиперзвукови руски комплекси.

            Източник: Military Watch, 13.03.2020

▪ Американският генерал от запаса Майкъл Лоу напомни, че решението  за извеждане от експлоатация на старите бомбардировачи ще бъде катастрофа за американската армия, защото модернизацията на самолетите B-2 е отменена, а бомбардировачите B-21 Raider са в процес на разработка, която се влачи вече неопределено време. Най-вероятно през следващите 10 години е наивно да разчитаме на тяхното серийно производство.

            Източник: Поглед инфо, 14.03.2020

▪ Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър и генерал Марк Мили  предупредиха, че пандемията Covid-19 може да дестабилизира някои държави до степен, в която те могат да представляват заплаха за Съединените щати.

            Източник: Yahoo News,  24.03.2020

▪ Пентагонът обяви, че замразява за два месеца всички планирани прехвърляния на американски войски по света, включително дислоцирането  на военнослужещи от места на конфликти, заради епидемията от новия коронавирус. Заповедта на минтистъръ на отбраната включва и цивилните служители и семействата им и обхваща около 90 000 американски военни в чужбина, участващи в учения или постоянно дислоцирани.

            Източник: Франс прес, 25.03.2020

▪ В нов доклад на ген. Дейвид Бергер, озаглавен "Force Design 2030",  се подчертава, че на фона на очакваните бъдещи дефицити в бюджета е необходимо ново проучване на това, колко ескадрили F-35  са необходими, тъй като може да се окаже, че няма достатъчно пилоти за бъдещите единици. Плановете вклювали общо 420 F-35 - 353 F-35Bs и 67 F-35Cs, които през следващато десетилетие  да заменят AV-8B Harrier, F / A-18 Hornet и EA-6B Prowler.        

Източник:  military.com/daily-news/2020/03/30

▪ Предвид рязкото разпространение на корона–вируса висши представители на Пентагона и сътрудници ще бъдат прехърлени в комплекс от подземни бункери на 24 мили от Cheyenne Mountain. Съоръженията са на 2000 фута под земята и издържат на ядрена експлозия от 30 мегатона.

Източник: U.S. Northern Command, 30.03.2020  

 

ФРАНЦИЯ

▪ В изпълнение на решението на Международната антитерористична коалиция за временно прекъсване обучението на иракската армия, Франция изтегля своите военни /200 души/ от Ирак. Въздушните операции срещу "Ислямска държава" обаче ще продължат.

            Източник: Франспрес, 25.03.2020

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Министърът на отбраната на Германия г–жа Аннегрет Крамп–Карренбауер заяви, че страната е поела ангажимент да осигурява 10% от способностите на НАТО. Те трябва да отговарят на съществуващите предизвикателства и реално състояние на сигурността. Това важи и за ангажиментите спрямо Сахел, Либия, Сирия, Ирак, Иран, Турция, териториалната отбрана и съюзната отбрана.

            Източник: Welt am Sonntag, 15.03.2020

▪ В лекция на министъра на отбраната на Германия Аннегрет Крамп–Карренбауер на 12 март в Берлин на тема „Германските ВМС в един мултиполярен свят” бяха формулирани три района за действие със стратегическо значение, както и участие в защитата на стратегически морски пътища. ВМС на Германия се нуждаят от нови противоминни кораби, подводници, вертолети, фрегати и др.

             Източник: ЕS/Т, 25.03.2020

▪ От 03 април Бундесверът се подготвя за изпълнение на задачи във вътрешността на страната. 15000 военни ще имат готовност за помощ в борбата срещу Covid-19. На разположене ще бъдат 2500 души със задачи в сферата на логистиката с  500 превозни средства. За дезинфекция са предвидени 18 групи с общо 2500 души личен състав. За поддържане на реда са заделени 600 души.

Източник: Thomas Wiegold: Coronavirus-Pandemie und Bundeswehr - Sammler 27. Mδrz. augengeradeaus.net 27.03.2020.

▪ След като Германия се отказа от придобиването на американските F-35, които да заменят сегашните Торнадо, за което информирахме в предишни информационни бюлетини, логично беше изборът да бъде «Юрофайтър» като продукт на собствена европейска програма. Със закупуването  допълнително и на  F / A-18E / F Super Hornet страната отговаря на изисванията те да осигурят използването на модернизираните ядрени бомби B61.

            Източник: DPA, 29.03.2020

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Според доклад на National Audit Office (NAO) изготвеният план за въоръжение на британското Министерство на отбраната е недофинансират с 3,3 млрд евро. Министерството е планирало за периода 2019– 2029 г. разходи за въоръжение и подръжка на стойност 210,3 млрд евро. Бюджетът обаче е за 207 млрд евро. Ако се появят неидентифицирани рискове, дефицитът може да нарастне на почти 15 млрд евро. В плана дори не фигурира  програмата Mechanised Infantry Vehicle (MIV) за 258 машини Боксер за 2,6 млрд евро.

Източник: ES/Т, 10.03.2020

ПОЛША

▪ Във връка с отказа на Полша да отвори въздушното си пространство за руски военни самолети, доставящи помощ за Италия: „На фона на бездействието на ЕС и НАТО, както и липсата на солидарност и помощ от САЩ, непосредствената реакция на Русия на молбата на италианските власти нанесе мощен удар върху доверието на западните структури, пише ръководителят на Центъра за стратегически анализи Витолд Юраш. Той изрично заявява, че сега санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат „поредната жертва на коронавируса“.

            Източник: Onet, Полша, 24.03.2020

МАКЕДОНИЯ

▪ На 27 март 2020 г. САЩ като депозитар на договора получиха документа за присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор. На 30 март знамето на Северна Македония за първи път ще се издигне над централата на НАТО. Пътят към членството беше дълъг и предизвикателен.”, посочи в обръщение генералинят секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

            Източник: БГНЕС, 30.03.2020

ТУРЦИЯ

▪ На 09.03.2020 г. в Брюксел президентат на Турция Ердоган се срещна с генералния секретар на НАТО Столтенберг. По време на срещата е обсъдена ситуацията в Сирия, а Ердоган е поставил въпроса за подкрепа от НАТО. Генералният секретар Столтенберг е посочил, че в последните години алиансът е инвестирал в Турция над 5 млрд. долара. За решаването на въпросите за миграцията и границите са необходими дългосрочни и общи решения. НАТО присъства в Егейско море и се търсят възможности за допълнителна подкрепа на турската страна.

            Източник: Весктник: «Сабах», 10.03.2020 г.

▪ Американски експерти анализираха резултатите от евентуален военен сблъсък между Русия и Турция. Според тях, руската групировка е силно зависима от доставките по море. Русия е принудена да се ограничи до настоящия състав на групировката си в Сирия. Всичко това поставя страната в уязвимо положение. Руският ответен удар срещу Турция също ще се окаже рискован. НАТО е малко вероятно да подкрепи Турция в кампанията й в Сирия, но Алиансът е задължен да помогне на своя член при нападение срещу него.
            Източник:
The National Interest, 11.03.2020

▪ Представители на НАТО дадоха висока оценка на използваните от Турция над 100 безпилотни летателни средства «Байрактар ТБ2» със среден обсег, собствено производство, в сраженията за Идлиб в Сирия. Системата за лазерно насочване по GPS е била с точност до 1 м. Използването им е довело до изменение съотношението на силите. Цената на турските БЛС била три пъти по–ниска от тази на американските «Рипер MQ-9» с аналогични характеристики.

            Източник: Business Insider, 12.03.2020

 

▪ Американският държавен секретар Майк Помпео заяви: «Вашингтон е убеден, че Русия е унищожила десетки турски военнослужещи по време на военната си операция в Сирия». Помпео подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Турция като свой съюзник в НАТО.

            Източник: Middle East Monitor, 19.03.2020

ЕС

▪ На 04.03.2020 в Загреб шест европейски държави  подписаха меморандум за създаването на Кибернетичните сили за бързо реагиране на Европейския съюз. В момента те включват специалисти от Литва, Естония, Полша, Хърватия, Холандия и Румъния.  Белгия, Гърция, Испания, Италия, Франция, Словения и Финландия се присъединиха към силите за бързо реагиране като наблюдатели.

            Източник: www.lrt.lt/en/news, 06.03.2020

 

▪ В бюджета на ЕС за следващите 7 години в подраздела за „Сигурност и отбрана” от раздел 6 се предвиждат 14,29 млрд евро, което е значително по–малко от първоначалните амбиции на Европейската комисия /24,3 млрд.евро/. Европейският фонд за отбрана получава 7 млрд при планирани първоначално 11,4 млрд евро.

            Източник: ES/Т, 08.03.2020

▪ Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Джозеф Борел призна, че на заседанието на 23 март не е постигнато разбирателство по операцията Irene относно реализирането на оръжейно ембарго спрямо Либия, за което бе взето решение в Съвета на 17 февруари. Операцията трябваше да се разпростре освен върху морското и върху въздушното пространство и и да бъде включено и сателитно наблюдение.

            Източник: https://europa.eu/,25.03.2020

▪ На 26. март 2020 г. на заседанието на посланиците на страните от ЕС въпреки предшестващите противоречия изненадващо бе постигнато съгласие за морска мисия  Irene. Така се открива пътя към реализация от ЕС на оръжейното ембарго срещу Либия, подкрепено от ООН.

Източник: ЕS/Т, 30.03.2020 г.

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

СЪРБИЯ

▪ Приключи изпълненито на договора по доставката на системи за противоракетна отбрана Панцирь-С1 между Русия и Сърбия. Съгласно предварителните данни, тя включваше 6 противоракетни и зенитни системи Панцирь-С1.

            Източник: ФСВТС, 16.03.2020

 

РУСИЯ

▪ Подписаният на форума Армия 2020 договор за посторяването на още две подводници от проекта «Борей», както и подписаният миналата година такъв за 2 подводни ракетоносеца и наличните 8 подводнци от стартовата серия, от която 4 вече са построени, а други 4 са на различен етап, очертават отчетлива тенденция към увеличаване морската компонента от руската ядрена триада. Въпреки някои критики, трябва да се признае, че Русия разполага с незначителен брой многоцелеви атомни подводни лодки на фона на американското превъзходство в таза сфера.

            Източник: regnum.ru, 10.03.2020

▪ На 30 март 2020 г. Департаментът по информация и масова комуникация на Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че до края на 2020 г. в състава на Службата за издирване и аварийно–спасителни работи на ВМФ ще бъдат въведени на въоръжение 14 телеуправляеми подводни безпилотни апарати «Марлин-350».

            Източник: bmpd.livejournal.com, 31.03.2020

                                                                      

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Прес– и информационният център на МО на Германия съобщи по повод на военното учение Defender Europe, че САЩ показват ясен сигнал на съпричастност към сигурността на Европа, докато европейските партньори от своя страна показват, че надеждно подкрепят общите проекти. Това от една страна било гаранция за изпълнение на задълженията в Съюза, особено на ангажимента на САЩ за сигурността в Европа. Учението изпращало от друга страна ясни сигнали за възпиране от посегателства над страните–членки на НАТО. Общо взето това представлявало висока оценка за стратегическата роля на Германия, която в рамките на съюзническата отбрана не играе вече роля на фронтова държава, а на стратегически „хъб”.

            Източник: Пресцентър на МО на Германия, 08.03.2020

 

▪ Отменени бяха военните учения на НАТО “Cold Response”, които трябваше да започнат на 12 март в Норвегия. Причина за това стана епидемичната обстановка от разпространението на коронавируса.

            Източник: AFP, 11.03.2020

Освен прехвърлянето на войските си в зоните за ученията, Вашингтон отмени свързаните с това учения - Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike и Swift Response.

            Източник: Око планеты, 28. 03. 2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Германия, ЕС и западният свят като цяло допълнително увеличиха своя вече доминиращ дял в динамичния глобален износ на оръжие. Това се разбира от доклад, публикуван от Стокхолмския изследователски институт SIPRI за международната търговия с военна техника. Според него Федералната република е четвъртият най-голям национален износител на оръжие в света. ЕС с дял от 26% очевидно изпреварва Русия (21 %) и стои малко зад САЩ (36%). Общо две трети от износа на тежка военна техника се извършва от фирми от Северна Америка и Европа (без Русия). Списъкът на страните публикуван от SIPRI ясно показва сегашните и бъдещите огнища на кризи. Шестима от първите десет са световни вносители на оръжие в арабския свят, с акцент върху Персийския залив.

 

            Източник: german-foreign-policy.com, 10.03.2020

 

▪ С анекс към договора от 2017 г. за 3,8 млрд долара, МО на САЩ възложи на компанията Sikorsky още 40 хеликоптера UH-60M Black Hawk за американската армия и международни клиенти.

            Източник: sikorsky.com, 12.03.2020

▪ Водещият европейски производител на ракетни системи MBDA обяви временно спиране на производството си във Франция и Италия и няколко предприятия във Великобритания, Испания, Германия от няколко дни до седмица–две във връзка с кризата с корона–вируса. Спряха работа част от предприятията на италианския холдинг Leonardo и корабостроителницата Fincantieri както и испаската корабостроителница Navantia. Във Великобритания BAE Systems  още преценява ситуацията. Компанията е включена в програмата Eurofighter.

            Източник: regnum.ru, 20.03.2020

 

▪ Американска оръжейна компания Локхийд Мартин излъчи видеоклип, показващ симулация на военновъздушен удар по руски оръжейни системи, очевидно срещу С 400 и мобилния ICBM Topol-M. Търсеният пропаганден ефект е очевиден в подчертаните „руска заплаха” и надеждността на оръжейното производство на компанията. Мегакорпорациите на отбранителния сектор като Lockheed, Raytheon и други констатират, че цените на акциите им се повишават в хода на хипер–кампанията „руска заплаха”, която насища медиите повече от три години. Споменаването на понятията „животоспасяваща операция” и „оцеляване” не звучат добре на фона на кризата с корона–вируса.

            Източник: https://www.lockheedmartin.com/en-us/index.html, 20.03.2020

▪ Пандемията на коронавируса направи проверката на чуждестранните инвестиции по-важна от всякога, казват служители на Пентагона. Ръководството на Пентагона се опасява, че спадът в цените на акциите, предизвикан от избухването на коронавирус, може да доведе до увеличаване на чуждестранните инвестиции и в  контрола над американските отбранителни компании. Миналата година Пентагонът започна борба с китайските инвестиции в някои нишови технологии, включително малки дронове. В рамките на така наречения пазар за надежден капитал служителите в отбраната ще създадат списък с инвеститори, които не са подкрепени от чуждестранни финансисти

            Източник: defenseone.com,m 25.03.2020

 

▪ Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) и Фондация „Сигурен свят“ (SWF) публикуваха прогнози за достигнатите от държавите потенциални внъзможности за сателитни атаки. Китай демонстрирал потенциални антисателитни способности (ASAT), Русия има нови изследвания, насочени към атаки на американски сателити, САЩ извършиха таен космически самолет с X-37B, Индия се присъедини към клуба ASAT като четвърта страна, която изпробва ASAT на кинетични удари, докато Франция и Япония засилиха проучването на новите възможности на ASAT.

            Източник: 30.03. 2020, breakingdefense.com

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Турция се стреми да се превърна във водеща сила в производството на дронове. При последните турски операции в Сирия и Либия необозначени безпилотни летателни средства имаха важна роля. Турция изгражда от години програмата си за производство на бойни дронове. Тя е поверена на зетя на президента Ердоган.

            Източник: NZZ, 11.03.2020

 

▪ Хидроакустичната система за откриване на аварирали подводници  е създадена от проектанти в сътрудничество с турските компании ENS Piezo Devices и Koc Information and Defense Technologies (водеща турска компания в областта на софтуерната разработка). Системата вече е инсталирана на  турска  подводница Pirireis /от шесте лицензирани лодки от германския проект 214TN/, в корабостроителницата Gφlcόk, с перспекива да бъде въведена в експлоатация в турския флот до края на 2020 г. година.

Източник: Агенция  Анадолу 11.03.2020

▪ Комисията по отбрана в Бундестага разгледа предложението на Министерството на отбраната за възлагане на изследователски проект за създаване на ново поколение боен танк, който да замени намиращите се на въоръжение Leopard 2 и Leclerc. Проектът ще се реализира в сътрудничество с Франция при 50% финансово участие и съобразяване с интересите на националната индустрия. Първата фаза, включваща дефиниране на архитектурата на системата  ще продължи 18 месеца, като ще струва по 75 млн евро на всяка от двете страни. От германска страна ще  участват Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann (KMW), а от френска страна– Nexter. Първият танк от серийното производство ще излезе през 2035 година.

            Източник: ЕS/Т, 16.03.2020

▪ Военноморските сили на САЩ съобщиха на 20 март за успешен изпитателен ракетен пуск ва «хиперзвуков блок», осъществен на тихоокенския ракетен полигон в района на Хавайските острови. Към съобщенето бе приложено кратко видео на пуска в тъмната част от денонощието.Точното време на изстрелването е 19 март, 22,30 часа. Световните СМИ съобщиха за успех на американските военни в разработката на хиперзвуково оръжие. /В информационния ни бюлетин от ноември 2019 г. съобщихме за разработка на два вида хиперзвуково оръжие по програмата Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW) и Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW)./

            Източник: regnum.ru, 20.03.2020

 

ЯДРЕНО ВЪОРЪЖЕНИЕ

▪ Във връзка с провеждането на международните учения  Red Flag в авиобазата Еглин в Невада бе прехвърлен изтребител F-15Е Strike Eagle, способен да носи новата модернизирана ядрена бомба B61-12. Мощността й може да бъде от 50 килотона до един мегатон.

            Източник: Defense One, 15.03.2020

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ Михаил Горбачов направи оценка, че „светът е на ръба на оцеляването” и че „мирише на война”. Но през последните две десетилетия светът е бил „най–малко три пъти пред своя край”.

            Източник:  “Новая газета”, Москва, 13.03.2020

▪ Три месеца след ракетната атака над военна база в близост до град Киркук в Северен Ирак, Международната антитероростична коалиция, водена от САЩ, изтегля силите си оттам. В същото време оборудване на стойност 1,1 милиона долара ще бъде предадено на иракчаните. 300 служители се се изтеглили, включително военни от американската армия и флот. Бундесверът изтегля част от силите си, разположени в Ирак. База К1 вече е третата база, от която силите на коалицията се изтеглят този месец. Британски, френски, австралийски и чешки войски, които обучаваха иракски колеги, също бляха изтеглени.

            Източник: Дойче веле, 29.03.2020

▪ Водещи експрети от екипа на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън посочиха, каква ще бъде политиката на президентството през 2021 г. Те са обезпокоени от нарастването на авторитаризма в света и предвиждат и нарастваща геополитическа конкуренция между САЩ и Китай. Нещо повече, те прогнозират, че вероятността от война с Пекин и Москва е близка до неизбежност.

            Източник: институт Томас Райт, 30.03.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

Ние сме в тотална хибридна война - има ли изход?

Епицентър, 24.03.2020

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Nie-sme-v-totalna-hibridna-voyna---ima-li-izhod--/211046/11/33

 

Солидарността и морала като липсващи антивирусни средства в ЕС

Симеон Николов, 28.03.2020

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2256:2020-03-29-10-50-32&catid=20:--&Itemid=38

 

Coronavirus Relief Bill Contains Nearly $20 Billion for Veterans

https://www.military.com/daily-news/2020/03/25/coronavirus-relief-bill-contains-nearly-20-billion-veterans.html

 

ВИДЕО

Full F-22 Demo: Look Inside the Raptor

30.03.2020

https://www.military.com/video/full-f-22-demo-look-inside-raptor

 

Съставил: С.Николов, 31.03.2020

 

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 20/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40


 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  01.04.2020