ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 22

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

АПРИЛ  2020 г.

НАТО

▪ На срещата на министрите на външните работи на страните–членки на НАТО, осъществена на видеовръзка се стигна до сблъсък между представителите на Турция и Гърция.Турският министър Чавушоглу излезе от рамката на трите въпроси на дискусията / борба с пандемията, обстановката в Афганистан и по–нататъшната мисия в Ирак/ като обвини Гърция за смъртта на мигранти на турско–гръцката граница. Гръцкият министър от своя страна обвини Турлия в подриване ценностите на НАТО. Когато Чавошоглу поиска да отговори, генералният секретар Столтенберг пресече опита му, а турския министър изключи връзката  и «напусна» съвещанието.

            Източник: Kathimerini и Regnum.ru, 05.04.2020

▪ На 15 април се проведе извънредна среща на министрите на отбраната на страните–членки на НАТО по видеоконферентна връзка. Обсъдени бяха мерките за справяне с COVID-19 и планирането на последващи действия в подкрепа на съюзници и партньори. Обсъдено беше и поддържането и засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и „руската заплаха“. Дискусията обхвана също противодействието на дезинформацията и пропагандата, свързани с COVID-19.

              Източник: МО, 15.04.2020

▪ Началникът на реферат „Хибридни предизвикателства и енергийна сигурност” в международния щаб на НАТО Михаел Рюле не очаква кризата на Корона–вируса да доведе до радикална промяна на международния ред, а ще ускори отдавна забележими тенденции като: необходимостта от повече солидарност; страни с по–авторитарни правителства да не допускат оправдания с „вътрешни работи”, в които други да не могат да се намесват; правителствата да имат право да вземат крайно мерки; да се сменят понятията „възпиране и отбрана” със „способност за съпротива” и др.

                Източник: FAZ, 18.04.2020  

 

▪ Съществуването на конвенционални и други заплахи ще продължи, дори след като пандемията отшуми, и те ще трябва да бъдат възпирани от едно силно НАТО . Алиансът може да отстоява своята кауза, като започне да играе по-категорична роля в мониторинга на инфекциозните болести, бедствията и хуманитарните операции, коментира Януш Богайски.

                    Източник: bulgariaanalytica.org/, 21.04.2020                                                                                                      

САЩ       

▪ Командващият космическите сили на САЩ генерал Джон Реймънд ще изпрати доклад до Конгреса на САЩ с предложения за промяна на финансирането на космическите  системи. Препоръките, съдържащи се в документа, трябва да помогнат да "напредват бързо" в разработването на нови космически системи и приемането им на въоръжение. Новите предложения за снабдяване и организация на космическите сили ще бъдат отразени в бюджета на ведомството за фискалната 2022 година. /В бюджета за отбрана за финансовата 2021 г. за космическите сили на САЩ са отделени 15,4 милиарда долара./ 

            Източник: Поглед–инфо, 08 03.2020

 

▪ В САЩ започна набирането на резервисти от всички видове въоръжени сили. Планира се да бъдат призовани 800 000 резервисти. Досега 25 000 са поличили призовките си. Военните лекари са само 1000.

            Източник: Военное обозрение, 11.08.2020

▪ Американските военни след проверка на съответната информация стигат до извода, че е неубедително Sars-CoV-2 да е произлязал от китайската изследователска лаборатория в Ухан. Американското разузнаване, също е разгледало възможността избухването на коронавирус да е започнало в китайска лаборатория, но че досега" тежестта на доказателствата "сочи към" естествен "произход.

Източник: Guardian vom 14.04.2020

▪ На 16.04.2020 г. сенатор от Репуубликанската партия в САЩ внесе проектозакон, който да улесни изтеглянето на американските сили от Саудитска Арабия, поставяйки я под натиск за намали добива на нефт и обърне срива на цената, който нанася вреди на чуждестранните енергийни компании.

            Източник: Ройтерс, 17.04.2020

 

▪ Заместник-министърът на отбраната на САЩ отговарящ за  доставки и логистика Елън Лорд заяви, че ефектите от разпространението на короновирусната инфекция са видими най–вече в авиацията, където поръчките бележат забавяне от три месеца, на второ и трето място – в корабостроенето и космическите полети.

            Източник: ТАСС, 20.04.2020

▪ Към 17 април в САЩ са заразени с коронавирус 3 000 военни. Пентагонът наложи ограничения за движението на войските и удължи забраната за пътувания на персонала в чужбина и вътре в страната до 30 юни. Ученията, ротацията на войските и влизанията в пристанищата за корабите бяха отменени. На cамолетоносачa „Теодор Рузвелт“, на който служат около 4,8 хиляди души, от COVID-19 бяха заразени повече от 500 души и командирът Брет Крозие, който се опита да обясни на властите неотложността на ситуацията и да предизвика евакуация, беше уволнен, защото документът изтече към пресата.

Източник: The Hill, 21.04.2020

▪ През април 2020 г. САЩ разположиха два самолети 35A Lightning II в базата на ВВС Eielson в Аляска. До 2021 г. изтребителите F-35A Lightning II в Аляска ще нарастнат до 54.

            Източници: Defense Express, Gazeta.ru, 25.04.2020

Ядрените стратегически сили на САЩ преминаха на 14–часов режим на работа във връзка корона–вирусната криза. Той ще бъде запазен поне още една година. Допуска се до 25% от личния състав да бъде заразен. Това засяга командните  пунктове на междуконтиненталните балистични ракети Minuteman 3 (ICBM), 400 на брой.

            Източник: Пресслужба на ВВС на САЩ, 26.04.2020

▪ Дали да се интегрират функциите за придобиване на Агенцията за космическо развитие и Агенцията за противоракетна отбрана с тези на Космическите сили може да се реши още през следващата година, казва заместник-командирът на космическите сили генерал-лейтенант Дейвид Томпсън.
 

            Източник: https://breakingdefense.com/, 25 04 2020

▪ С изстрелването на шестия спътник на Lockheed Martin AEHF-6 (Advanced Extremely High Frequency) бе осъществена първата космическа мисия под контрола на новите Космическите сили на САЩ (USSF). Те разполагат с 11 оперативни спътника /пет Milstar и шест от серията AEHF). Сателитът AEHF-6 ще осигури надеждни и сигурни комуникации за стратегически, както и за тактически мисии по суша, море и военно–въздушни сили. Стратегическите мисии включват операции на подводниците или флота на стратегическите бомбардировачи на САЩ. Американските космически сили могат да достигнат до 15 000 души, поне според плановете за следващите пет години.

            Източник: ES/Т, 27.04.2020

▪ Решението на Пентагона да изведе от състава на ВМС два самолетоносача /от облщо 11 остават 9/ е част от провежданата реорганизация на ВМС и създаване на флот с безпилотни надводни съдове. Американците считат, че бъдещето е на морските роботи и планират към 2030 г. да имат над 350 надводни дронове.

            Източник: Defense News, 29.04.2020

ГЕРМАНИЯ

▪ В Бундесвера има два проекта за транспортни средства, предназначени за специалните сили: Разузнавателна/бойна машина AGF 2 за командването на специалните сили, която да замени сегашните AGF Serval, както и актуализирания и подновен търг за многоцелеви машини за десантните сили Utility Terrain Vehicle LL-UTV“.

            Източник: ЕS/Т, 15.04.2020

▪ На 21.04.2020 г. министърът на отбраната на Германия госпожа Аннегрет Крамп Каренбауер информира Бундестага за решението за придобиването на 45 бр. F-18 и  93 Eurofighter-Jets. /За тази промяна в решението Ви информирахме още на 29.03. в Информационен бюлетин № 21./ Промяната се наложи от необходимоста старите самолети «Торнадо» да бъдат изведени от въоръжение до 2025 г. и за да може  Германия да изпълни ангажимента си да е част от ядрения въздържащ потенциал на НАТО, тоест, да се отговори на изискванията американските машини да могат да носят модернизираните ядрени бомби /САЩ поддържат 20 бр. в Бюхел/. Част от американските самолети /30 бр./ ще се използват за тази цел, а друга част – за електронна борба. 

Източник: Tagesspiegel, 21.04.2020

▪ От 02 април влезе в сила закон, който предвижда, че при определени условия договорите вече не трябва да се съобразяват в ЕС; Това спестява време, но преди всичко гарантира поръчките на германските компании за отбрана без конкуренция. Оттук нататък това е възможно за въоръжение, което се използва, с така наречените оперативни ангажименти - например в контекста на разполагането на германски войници в Литва - или също така да се изпълнят „ангажименти на съюза“ като подкрепата на американските войски в контекста на маневра „Defender Europe 20“. са задължителни. Без общоевропейски търг могат да се правят и поръчки, които се отнасят до така наречените национални ключови технологии: продуктови категории, които от гледна точка на федералното правителство са от особено значение за отстояване на германските интереси. Те включват например различни информационни технологии и ИИ, но също така и изграждането на бронирани превозни средства и военноморско корабостроене.

            Източник: ЕS/Т, 22. 04.2020

▪ МО на Германия съобщи, че на 28 април са били подписани на два договора с Франция. Първият от тях е относно проекта Main Ground Combat System (MGCS), който ще замени германския танк Leopard 2 и френския тнак Leclerc. Той обхваща 5 фази от анализ на оперативната необходимост до производството на новия танк. Разходиде между двете държави ще се поделят в съотношения 50%:50%. Вторият документ е договор за изпълнение /Implementing Arrangement/, който представлява основата за определяне системната архитектура и е със срок 2 години.

            Източник: ES/Т, 28.04.2020

ЧЕХИЯ

▪ Министерството на отбраната на Чехия Любомир Метнар има
бюджет за тази година от 75,5 милиарда крони (около 3,3 милиарда долара), но поради пандемията на коронавирус той ще бъде намален с 2,9 милиарда крони. Това е максималната възможна държавна подкрепа от Министерството на отбраната. Съкращаването няма да засяга ключови задачи за модернизация.
            Източник: Риа Новости, 12. 04.2020

ТУРЦИЯ

▪ Турcкият външeн миниcтър Мeвлют Чaвушoглу пo врeмe нa oнлaйн ceминaр,
 oргaнизирaн oт бaзирaния във Вaшингтoн Aтлaнтичecки cъвeт заяви: 
„Гoтoви cмe дa зaкупим cиcтeми „Пeйтриът”, aкo пoлучим дoбрa oфeртa.
Прeдлaгaмe нa CAЩ дa cъздaдaт тeхничecкa рaбoтнa групa c учacтиeтo нa НAТO,
 който вcъщнocт мoжe дa ръкoвoди тaзи тeхничecкa групa
               Източник: Факти.бг, 16.04.2020 

▪ Турция съобщи за провеждането на военновъздушни и морски учения покрай либийска територия едва след като бяха засечени турски изтребители недалеко от Кипър и Мисурата. Толкова близкото провеждане на воени учения покрай либийска територия е нарушение на международното право и граничния режим.

            Източник: https://politros.com 18 04 2020

▪ Според стокхолмския институт за изследвания Sipri Турция се подрежда на 14–то място сред най–големите износители на оръжие. Продажбите на въоръжения между 2015 и 2019 г. са нарастнали в сравнение с предществащите 5 години с 86%. Основни купувачи на дронове, вертолети и други оръжия от Турция са Туркменистан, Оман и Пакистан.

            Източник: Дойчландфунк, 18.04.2020

▪ В нарушение на санкциите на ООН Турция прехвърли ескадрила изтребители F-16 в Либия. Според Агенция Франс–Прес не е изключено в скоро време провеждане на операция  срещу силите на генерал Хафтар, в която наемниците от Сирия /8000 души/ ще представляваг важна част от ударната сила.

            Източник: Agence France-Presse, 20.04.2020

▪ Турция отложи  въвеждането на въоръжение на руските зенитно-ракетни системи С-400. Крайният срок за това беше април 2020 г. Причините са политически.

            Източник: Al-Monitor, 24.04.2020

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

НАТО

▪ На 5 април разузнавателен самолет RC-135W на ВВС на САЩ, летящ от авиобазата Mildenhall във Великобритания, проведе разузнавателна операция над Черно море.

            Източник: сп. "People Daily", 15.04.2020

 ▪ На 13 април 2020 г. американският есминец USS Porter (DDG-78)  навлезе в акваторията на Черно море.

Китайски анализатори посочват, че появяването на есминеца «Портер» съвпада с провеждано учение на Черноморския флот, по време на което подводницата «Колпино» съвместно с бомбардировачите Су–24М унищожават с ракетни удари условния противник. Това става пред очите на екипажа на бойните единици на ВМС на САЩ и показва, че Русия дава да се разбере, че не бива да се прекрачва чертата, в противен случай ще има последствия. По мнение на китайските анализатори, Пентагонът умишлено провокира Русия, изпращайки военни кораби в «задния двор», пише изданието Sohu. През миналата година 13 пъти са изпрлащали такива.

            Източник: , https://politros.com/14.04.2020

Русия

▪ Подразделения на Военноморската авиация и ПВО на Черноморския флот участват в учения по отбраната на Крим от въздушни атаки, съобщиха от пресслужбата на Южния военен окръг. Авиацията и противовъздушната отбрана, развърнати в Крим, изпълняват задачи за противовъздушна отбрана на полуострова, а авиацията, базирана на основните авиобази на Южния военен окръг на материка, провеждат настъпателни операции". На полуострова са разположени системи за ПВО С-400, които под прикритието на самолетите отразяват атаките на условен противник. Освен С-400, в ученията участват над 20 самолета, включително многоцелевите изтребители Су-30СМ, фронтовите бомбардировачи Су-24М и щурмовите самолети Су-25СM.
            Източник:
https://ria.ru, 03.04.2020

▪ Москва е наясно с намерението на САЩ да разшири обхвата на изследванията с двойна употреба в биолаборатория „Сенатор Лугар” в Грузия. Това заяви в петък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. "Съвсем наскоро висши служители на Пентагона отново посетиха Тбилиси, за да предложат по-широк спектър от изследвания. Не можем да пренебрегнем факта, че инфраструктура с опасен биологичен потенциал се формира в непосредствена близост до руските граници", каза Захарова. Според нея има "укрепване директно на американското биологично присъствие в чужбина". "Не може да се изключи, че в подобни референтни лаборатории в трети страни американците работят върху създаването и модифицирането на различни патогени на опасни заболявания, включително за военни цели",

            Източник: Поглед.инфо, 19.04.2020

▪ «За първи път в световната история се проведе групов скок със специални парашутни системи в арктически условия от височина 10 000 метра, използвайки кислородно оборудване и последващо изпълнение на бойни учебни задачи», съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на РФ. Групата парашутисти скочиха в района на архипелага Франц Йозеф, остров Александра. Тяхната задача беше да осигурят площадка за кацане за десанта на основните сили, представени от разузнавателни военновъздушни сили. Проведе се обучение за оцеляване в Арктика с изграждането на снежни убежища. Тествани са прототипи на машини за поддържане на живота – DT-30PM.

            Източник: ТАСС и БГНЕС, 26.04. 2020

 ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ В учението Ramstein Alloy 20-1, проведено на 20 и 21 април 2020 в международното въздушно пространство над Балтийско море с участието на полски, белгийски, германски, литовски, финландски и шведски ВВС бяха отработени въпроси на координацията между съюзниците и сценарии между наземните служби и действащите летателни средства.

      Източник: Pan.bg,  23.04.2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ                                                                 

▪ Пентагонът се нуждае от стратегия в развитието на новите технологии за военни цели. Военни, законодатели и индустрия не могат да се разберат, кои технологии ще имат най-голямо значение в бъдещите войни и следователно кои трябва да получат основен приоритет по отношение на усилията и финансирането. Зам. министърът за научни изследвания и инженерство Майк Грифин смята хиперзвуковоте технологии за свой приоритет. Шефът му министърът на отбраната Марк Експер обяви  АI за № 1. В указанита на Грифин през последните две години се включват 10 до 13 приоритетни технологии, сред които хиперзвуковите, АI и ядрената модернизация заемат водещите места.

            Източник: defence one, 21.04.2020

▪ Правителството на Германия подготвя обединяването на трите големи военни корабостроителници в голям германски гигант, който, ако стане реалност, ще се конкурира с френско–германския консорциум. Naviris, джоинвенчър на френската Naval Group и италианската Fincantieri планира дейност по създаването на обща фрегата.

Източник: ЕS/Т, 22 04 2020

Pratt & Whitney замрази разходите за научни изследвания, но доставките на двигатели за изтребителя Ф–35 остават незасегнати.

            Източник: aviationweek.com 23.04.2020

Европа иска 6-то поколение „Стелт изтребител“. Това показа изложението в Париж, на което голям интерес привлече проектът за изтребител от шесто поколение във френско-германско-испанско сътрудничество (макар и до голяма степен с френски произход). FCAS е изграден на базата на футуристични концепции: стелт конфигурация, ракети с голям обсег на действие и най-важното – екипи  за безпилотни средства. Изтребителят ще носи рояк от дронове, които ще свършат голяма част от задачите, разузнаването и поемането на защита от вражеския огън. Съединените щати работят по същата концепция със своята програма Loyal Wingman и дрона XQ-58, мини-F-35 lookalike. Великобритания разработва собствен модел ​​от шесто поколение. Лазерно въоръженият Tempest е предвиден да влезе в служба около 2035 година.

            Източник: nationalinterest.org, 29.04.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

С тактическата система за ПВО  ТLVS  Германия иска значително да разшири способностите на наземната система за ПВО. ВВС са силно заинтересовани от успеха на проекта. Новата система притежава високочувствителни сензори, гъвкавост, мобилност, оперативна съвместимост, самозащита. Тя използва германски високи технологии, предлага 360–градусова способност за борба с противника, гъвкаво свързани отбранителни оръжия и изисква малоброен обслужващ екип. С гъвкавата си архитектура се дават най–добри възможности за оръжейно сътрудничество и използване в рамките на Съюза.

            Източник: ЕS/Т, 03.04.2020

▪ Руските фрегати  проект 22350 биха могли да носят по 24 ракети «Циркон». Две от фрегатите е планирано да получат тези възможности до края на април т.г. Такова усъвършенстване ще имат и петия и шестия еднотипни кораби. Първите 4 кораби /Горшков, Касатонов, Головко и Исаков/ имат по 16 пускови установки за ударни ракети. Новите фрегати съществено ще се отличават от тях. Те ще имат по 24  вертикални пускови установки  на универсалния корабен комплекс (УКСК) 3С-14. Корабите ще могат да приемат крилати ракети «Калибр» и «Оникс», а също и хиперзвуковите "Цирконы".

            Източник: politros.com 18 04 2020

▪ В руските ВВС се работи върху въвеждане на въоръжение на ракетата „въздух–въздух” с далечен обсег Р-37М на изтребителя Су-35С. До края на 2020 г. ще се проведат изпитанията, след което ще започне масовото й въвеждане на въоръжение. Най–новите изтребители от пето поколение Су-57 също могат да получат тази ракета. В близките години голяма част от руските изтребители може да се окажат въоръжени с нови далекобойни ракети. По западни оценки обсегът на ракетата може да е от 150 км при праволинейна траектория до 400 км  при полет по аеробалистична траектория. В САЩ Локхийд Мартин разработва перспективна ракета «въздух–въздух» с голям обсег AIM-260 JATM като отговор на руската Р–37М и китайската PL-15. Изпитанията на AIM-260 трябва да започнат 2021 г., а придобиването й от 2026 финансова година.

            Източник: Известия, 20 04.2020

През май 2020 г. ВМС на САЩ ще получат първите два изпитателни самолети Блок 3. Това съобщиха от Боинг и напомниха, че по програмата F/A-18 доставките на серийното производство на изтребителите Блок 3 на флота ще запоне в края на 2020 и началото на 2021 г.

            Източник: janes.com, 23.04.2020

Доклад на  стокхолмския институт за изследвания SIPRI констатира, че глобалните военни разходи отбелязаха през изминалата година най-голямото си повишение за последното десетилетие и достигнаха близо 2 трилиона долара (1.917 трлн.) Въпросните 1.917 трилиона долара са равни на 2.2% от световни брутен продукт. На всеки човек се падат по 249 долара. В Европа военните разходите нарастват по-бързо, отколкото във всеки друг регион на света. Европейските държави са изхарчили с 5% повече в сравнение с 2018 г. Пет от армиите с най-голям бюджет се намират в Европа– Русия , Франция, Германия, Великобритания и Италия. В Централна Европа четири държави са увеличили военните си разходи с над 150% между 2010 и 2019 г. – Литва (232%), Латвия (176%), България (165%) и Румъния ( 154%).

            Източник: Sόddeutsche Zeitung, 27.04.2020

▪ Самолет 91-0343 на ВВС на САЩ F-16, зачислен на 480-та изтребителна ескадрила, стана първият блок 50 F-16 в американските военновъздушни сили за Европа и Африка и вторият във ВВС на САЩ, който преминава границата от 10 000 летателни часа. Основните от тях във въздушна база Spangdahlem, Германия, от 1993 г. Той е вторият самолет преминал границата от 10 000 летателни часа, но е първият постигнал го за най–къс срок– 26 години и 9 месеца.
            Източник: www.usafe.af.mil/News/, 29 04 2020

▪ На 27 април започнаха изпитанията на френската атомна многоцелева подводница Suffren тип Barracuda, продукт на корабостроителната група Naval.

            Източник: https://bmpd.livejournal.com/, 29.04.2020

▪ Министерството на отраната на Норвегия съобщи, че договор със западногермански партньор за нови подводници за норвежките ВМС ще има до края на 2020 г. Както е известно страната иска да подмени 6 подводници от клас Ula, като се съгласи на общ проект с Германия. Според националния план за отбрана, представен от норвежкия премиер и министъра на отбраната, Норвегия би могла да получи първата подводница най–рано 2028, а не 2025 г., както бе първоначално планирано. Новата подводница ще е с дължина 56 м, водоизместимост 1830 тона, хибридно електро–дизелово задвижване, скорост 20 кн. под вода и 12 кн., 6 торпедни тръби за тежко торпедо DM2A4, далекобойност 50 км.

            Източник: ЕS/Т, 29.04.2020

ПРО

Забавянето изграждането на новата база за ПРО в Полша заради смяна на изпълнителя ще отложи пуска й до 1–2 години. Но от тези позиции системата  Aegis Ashor ще държи  под пълен контрол 134 ядрени бойни глави за балестичните ракети „Топол–М” и „Ярс” в европейската част на Русия, които представляват под половината от руския наземен ядрен арсенал. Счита се, че Русия трябва да търси нови средства за защита на своите граници и суверенитет.

            Източник: ТАСС, 09.04.2020

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Берлин отхвърли инициативата на Москва за неразпространение на оръжия в космоса, според източник от МВнР. Но както Германия, така и ЕС искали да предотвратят надпревара на въоръженията в космоса и са създали собствена европейска правна рамка за гаранитране на сигурността в космоса.

            Източник: „Известия”, 09.04.2020

▪ Говорител на МВнР на САЩ заяви, че Вашингтон  е  готов да участва в преговори за разоръжаване с Москва и Пекин, ако те отговарят на американските критерии. Президентът е възложил да се проучат възможностите за продължаване на New Start с Русия и Китай при днешните заплахи и променящата се среда на сигурност. Вашингтон е изпратил поктана до Пекин за започване на стратегически диалог, а последният кръг разговори с Русия е проведен през януари 2020 г. Изявлението е в отговор на поредната забележка на заместник–председателя на Съвета по сигурността на РФ Дмитри Медведев, че Москва многократно е искала продължаване на договора START, чиято валидност изтича през 2021 г.

            Източник: ТАСС, 09.04.2020

▪ Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев заяви, че коронавирусът е повод за размисъл върху необходимостта от по-голяма прозрачност в областта на биологичното оръжие, т.е. да се обърнем към биологично разоръжаване. Време е  да повдигнем всички тези теми по най-решителния начин, вкл. съответните ноти, до повдигане на въпроса в ООН и реакция под други форми, заяви Дмитрий Новиков, Първи заместник-председател на комисията по външни работи на Държавната Дума. Арменската опозиция поиска затворянето на американските биологични лаборатории в страната / 6 на брой/ в рамките на два месеца. Много американски биолаборатории обаче са разположени по протежение на руските граници: в Украйна, Молдова, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Таджикистан.

            Източник: bgr.news-front.info, 23.04.2020

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ На 22 април президентът на САЩ Доналд Тръмп  е отдал заповед „да се унищожи всеки ирански катер, ако той преследва американските кораби“. Иран  съобщи за аналогично разпореждане, отдадено на иранските ВМС.  Иран е „решително настроен“ да защити териториалната цялост и национална безопасност на Иран. Опасността от ескалация между САЩ и Иран остава висока. Експeрти предлагат създаване на гореща линия.

Източник: NZZ, 23.04.2020 

▪ За защита „свободата на корабоплаването“ и да противодейства на Китай, 7-ми флот на ВМС на САЩ влезе в Южнокитайско море. На 14 април ударната група на китайския флот, водена от самолетоносача "Ляонин", проведе мащабни учения в района на спорните острови Мияко и Окинава, след което премина през водите на Тайванския проток. В САЩ нарекоха действията на Китай агресивни и провокативни.

            Източник:  Pan.bg, 23.04.2020

▪ Генерал Леонид Ивашов в интервю за изданието „Завтра” отбелязва: „Достатъчно е да предизвикате дори незначителен сблъсък между руски и, да речем, естонски или полски граничари, за да се вдигне информационна вълна, да се насърчи страхът от Русия и след това да се свика Съветът на НАТО и да се затегне допълнително антируската политика. Тогава “Северен поток-2” и “Турски поток” автоматично замръзват. Втората посока са Ормузкият и Малакският протоци. Ако тук се провокират въоръжени конфликти, арабският петрол, включително от Саудитска Арабия, няма да достигне до Китай, Япония и Корея и цената ще се повиши. За Америка това е идеално. В ситуацията от последствията от пандемията с корона–вируса, може да се каже, че  вероятността от въоръжен конфликт е доста голяма?

            Източник: "Завтра",  17.04.2020

▪ Гoвoритeлкaтa нa руcкoтo Миниcтeрcтвo нa външнитe рaбoти Мaрия Зaхaрoвa
 пocoчи,че CAЩ пo вcякaкъв нaчин ce oпитвaт дa рaзмият грaницaтa мeжду 
нecтрaтeгичecкo и cтрaтeгичecкo ядрeнo oръжиe. Тoвa вoди дo зaплaхa oт ядрeн
 кoнфликт. Тя визирa дoклaд нa Пeнтaгoнa зa рaзпoлaгaнeтo нa бaлиcтични 
рaкeти нa бoрдa нa aмeрикaнcки пoдвoдници. 
Дeйcтвиятa нa CAЩ нeизбeжнo вoдят дo пoнижaвaнe нa ядрeния прaг и дo 
увeличaвaнe нaзaплaхaтa oт ядрeн кoнфликт, пoдчeртa Зaхaрoвa. Спoрeд руcкaтa 
вoeннa дoктринa тaкъв удaр щe ce рaзглeждa кaтo ядрeн, нeзaвиcимo oт
 мoщнocттa нa бoйнaтa глaвa и нaнeceнитe щeти. Oтгoвoрът нa руcкaтa aрмия cъщo
 щe бъдe ядрeн.
               Източник: РИA Нoвocти, 30.04.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

Top Risks 2020: Coronavirus Edition

https://www.eurasiagroup.net/issues/top-risks-2020

 

Кто лидирует в создании ракет «воздух — воздух» сверхбольшой дальности?

20 апреля 2020

https://regnum.ru/news/polit/2922286.html

 

Организираната престъпност се цели в парите на ЕС и закъсали фирми в Източна Европа

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/organiziranata-prestapnost-se-tseli-v-parite-na-es-i-zakasali-firmi-v-iztochna-evropa.115360?fbclid=IwAR0sw6vSomV7vw_TuTHp75_Tc01iNiv5CxNpr6FPhua5925RZiHr8TYzkTo

 

ВИДЕО

Десантирование Спецназа ВДВ с 10 километров на Землю Франца Иосифа 2020 год

https://www.youtube.com/watch?v=-tqa5tDOWJA

 

US-Militδr verφffentlicht mysteriφse Videos

https://www.rnd.de/panorama/ufos-pentagon-veroffentlicht-mysteriose-videos-der-us-marine-OAB36HAPHAHHPENIUVOXFZJQLA.html

Съставил: С.Николов, 30.04.2020

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 21/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                       Последна          актуализация

  01.05.2020