ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 23

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

М А Й   2020 г.

  

НАТО

▪ Генералният секретар Йенс Столтенберг проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, по искане на президента (14 май 2020 г.). Освен въпросите с борбата срещу пандемията COVID-19 и необходимостта от солидарност, те объдиха и ситуацията в Либия. НАТО е готов да помогне на Либия в областта на изграждането на институции за отбрана и сигурност. Генералният секретар припомни на Ердоган, че всички страни трябва да спазват оръжейното ембарго на ООН.  НАТО изцяло подкрепя усилията на ООН за намиране на политическо решение. 

               Източник: nato.int, 14.05.2020

▪ На 13 и14 май се проведоха пролетните сесии на Военните комитети на НАТО и ЕС по видеоконферентна връзка.

През първия ден бяха обсъдени въздействието на кризата от корона–вирасната пандемия върху мисиите и операциите на ЕС и мерките за борба с нея. По отношение на очакваната втора вълна от COVID-19 препоръчаха интегриран подход между цивилните и военни структури на ЕС.
През втория ден на заседанието на Военния комитет на НАТО бяха обсъдени текущите операции и мисии на НАТО, ангажиментите на съюзниците и развитието на обстановката в Афганистан, Ирак и други райони от стратегическа важност за пакта.

Взети бяха решения и дадени указания за по-нататъшна работа, свързана със съгласуването на концепциите по прилагането на Военната стратегия на съюза.

            Източник: МО, 15. 05 2020

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства предложенията на Обединеното кралство и държавата Катар за предоставяне на активи за въздушен транспорт, координирани от Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия (EADRCC) в подкрепа на усилията на ООН за борба с пандемията COVID 19.

           Източник: nato.int, 20.05.20

                                                                                                            

САЩ       

Американските власти извеждат зенитно-ракетните системи Patriot от Саудитска Арабия и обмислят да намалят военният си потенциал в страната.От района са изведени две ескадрили американски изтребители. Освен това американските служители обмислят намаляване присъствието на ВМС на САЩ в Персийския залив.
            Източник: Wall Street Journal 07 05 2020

 

▪ Въпреки очертаващите се дълбоки съкращения на бюджета за отбрана на фона на нарастващия дефицит, календарът на конгреса и стратегическата инертност могат да помогнат  фискалният бюджет за отбрана за 2021 г. да бъде приет в предлагания вид. Ограниченията на дългогодишната стратегия ще предотвратят големи промени в структурата му при евентуална промяна в Конгреса. Отмяната на двустранното  споразумение от миналата година за фискалната 2021 с определени нива на разходи за отбрана би било съществена промяна, за което се изисква двустранен консенсус, който изглежда не се очертава. Демократическата партия би оказала  натиск до нива на съкращения може би от 5 процента, което прави 35 млрд долара по–малко. Натрупванията във военния бюджет обаче приключиха и бъдещите такива няма да имат реален растеж от 3 до 5%.

Източник: breakingdefense.com, 15.05.2020

▪ Армията на САЩ в  Европа има нов началник– щаб: бригаден генерал Джаред Сембрицки - германец и офицер от Бундесвера. До назначението му се стигна с цел временно разрешаване на американска кадрова дилема. За американците бе от значение присъствието на висш офицер, който се ползва с огромно доверие от собствената си страна и  помогна на американската армия Европа да укрепи връзките си с Германия.

            Източник: defenseone.com, 27.05.2020

 

▪ В САЩ специална група от експерти работи по „Концепции за бъдещето“ във Форт Еустис, Вирджиния, под ръководството на  Командването за развитие на бойни способности в бъдещето, оглавявано от ген.Джон Мъри. Анализират се видовете оперативни среди, оръжия, технологии и военни действия, които се очаква да характеризират войната през 2040 г. Основната идея е не просто да се проучат новите технологии /има много системи за промяна на парадигмите в развитието им/, а как те ще се пресекат с новите концепции за война. Управлявани роботи въздух-земя, насочвани чрез изкуствен интелект и разузнаване, атакуващи в милисекунди, лазери, изстрелвани от превозни средства и самолети, самонасочващи се боеприпаси, рояци от автономни дронове и бързи, в реално време, многодомейнни мрежи са всички очаквани елементи на военни действия през 2040 г.

            Източник: nationalinterest.org, 30.05.2020

 

ИТАЛИЯ

▪ Завърши модернизацията на италианския самолетоносач «Cavour”, който бе пригоден да приеме на борда си изтребителите от пето поколение F-35B със скъсено излитане и вертикално кацане. Предстоят тестове в източното крайбрежие на САЩ. Италия е поръчала 15 изтребителя F-35B за ВМС и 15 изтрелителя за ВВС.

            Източник: ://www.navalnews.com, 20 05 2020

 

ЧЕХИЯ
Чехската армия подписа договор за придобиването на стрелково оръжие и муниции за 2,35 млрд чехски крони /87 млн евро/ за 39 000 оръжия, със срок на доставка до 2025 г.

            Източник: ES/Т, 14.05.2020                                              

 

ТУРЦИЯ

▪ Един от основните доставчици на съставни компоненти на турската отбранителна промишленост, CES Advanced Composites и Defense Technologies, спечели значителен договор за производство на пълен набор от сертифицирани в аерокосмическото пространство пилотски кабини, подове на кабините и системи за броня на крила за водеща страна в НАТО.

            Източник: defenceturkey.com, 01. 05.2020

▪ Египет, ОАЕ, Гърця, Република Кипър и Франция излязоха със съвместна декларация по положението в Източното Средиземноморие и призоваха към прекратяване огъня в Либия. С това те изразиха недоволството си към действията на Турция в региона.

            Източници: AhvalNews и Регнум, 17.05.2020

▪ «Либия стана турска» гласи заглавие на съобщение, публикувано от Европейския съвет по международни отношения и сигурност, след като либийски бойни отряди с непосредствена турнска подръжка завзеха голяма база на ВВС и изтласката силите на генерал Хафтар. Специалният пратеник на ООН в Либия Стефани Уйлямс предупреди, че ескалацията може да «превърне либийския конфликт в истинска война». Атина заяви, че "Действията на Анкара засягат целия Северноатлантически алианс. На фона на операцията в Либия Турция извършва провокации. Успехите на Турция в Либия унизиха Русия и ОАЕ, пишат руските медии.

            Източници: западноевропейски, и гръцки медии, 22.05.2020

 

▪ Турция "скоро ще изпрати 6 изтребителя F-16, които да поемат контрола над либийското небе".

Източник: Arabic Defense, 28.05.2020
 

▪ Противоречията между Турция и Гърция прастнаха в обвинения за нарушаване на границата. Първоначалните съобщения за завземане на ивица земя от турски войници впоследствие бяха отхвърлени от гръцкия външен министър.

            Източник: ntv.de, 24. 05. 2020

 

ГЪРЦИЯ

▪ Началникът на ГЩ на Гърция Константинос Флорс е провел две телеконференции с официални представители на НАТО, в които е заявил, че провокационните действия на Турция в Егейско море и р. Марица ще доведат до инцидент с непредвидими последствия.

            ИзточнициTR724 и  Greek City Times, 17.05.2020

 

 EВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Позицията на изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана бе поета от чехът Jiřν Šedivύ. Мандатът е тригодишен с опция за продължаване с още две години. Šedivύ бе министър на отбраната /2006–2007/, заместник министър на отбраната 2010–2012/, заместник–генерален скеретар на НАТО по отбранителна политика и планиране /2007–2010/ и постоянен представител на Чехия в НАТО /2012–2019/.

            Източник: ЕS/Т, 05.05.2020

▪ Новата мисия на ЕС „Ирини“, която трябва да следи прилагането на оръжейното ембарго спрямо Либия, няма да получи подкрепа от НАТО в разузнаването и логистиката, например зареждане на кораби, заради категоричния отказ на Турция като страна член на Алианса. В Брюксел това се оценява като "провал на прехваленото ново сътрудничество между ЕС и НАТО и неблагоприятен политически сигнал към външния свят".

            Източник: «Ди Велт», 10. 05. 2020

▪ На 12 май министрите на отбраната и здравеопазването на страните–членки на ЕС проведоха видеоконференция и обсъдиха военното сътрудничество в борбата срещу корона–вирусната пандемия и миграционните потоци през Средиземно море.

            Източник: AFP, 12 май 2020

▪ Върховният представител на Европейският съюз по политиката на сигурност и външните работи Жосеп Борел призова министрите на отбраната на страните-членки на Блока да не намаляват своите бюджети за отбрана на фона на кризата с коронавируса, тъй като такъв ход може да предизвика проблеми със сигурността на по-късен етап, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

            Източник:   http://focus-news.net, 15 05.2020

 

▪ Министрите на отбраната на Германия, Франция, Италия и Испания смятат, че

сътрудничеството в сигурността и отбраната трябва да достигне ново ниво през 2021 г., когато Европейският отбранителен фонд започне да функционира напълно. Министрите на четирите най-големи държави от ЕС настояват проектите в рамките на PESCO да дадат видими оперативни резултати за кратко време.

             Източник: DW, 28.05.2020

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ САЩ предлагат да свалят санкциите към Кипър, забраняващи му доставки на оръжие, ако кипърското правителство откаже на руските кораби правото регулярно да ползват местните пристанища, които дестабилизирали Сирия. Това заявление е направил зам.помощникът на държавния скеретар на САЩ по Европа и Евразия.

            Източник:  www.fondsk.ru/news/, 07.05.2020

 

▪ След периода на професионализиране и модернизация ВС на Русия се възприемат като компетентна и ефективна институция. А по време на кризата Covid-19 показаха гъвкавост, но и преследване на традиционните си цели. Ако през 1997 г. само 41% от руснаците смятаха, че младите трябва да служат в армията, сега този показател е 60%.

            Източник: King’s College London, автор Rod Thornton, 25.05.2020  

 

▪ Турция обяви район с площ 20 квадратни километра край границата с България за забранена военна зона от 2-ра степен. Районът, обявен за военна зона, е разположен в тракийската област Къркларели край черноморското крайбрежие. Намира се на около 5 километра от границата с България.
            Източници: resmigazete.gov.tr, БНР, 28.05.2020

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ В рамките на военните учения Spring Storm бяха осъществени полети на стратегическите бомбардировачи B-1 Lancer в Естония  и отработено  бомбомятане. За тази цел B-1 Lancer извършиха почти денонощен полет от авиобазата Елсуърт в Южна Дакота със зареждане във въздуха. Общо 3200 естонски военнослужещи взеха участие в маневрите. Освен представители на Съединените щати, като наблюдатели на учението взеха участие и датски и британски военнослужещи. Предвид на това, че американците в момента модифицират своето тактическо ядрено оръжие B61, използването на стратегическата авиация в учения в близост до границата на Руската федерация бе възприето в Русия като чиста форма на провокация и крайно неразумно.

          Източник: politpuzzle.ru, 07 05 2020

 

▪ На 13. май 2020 г. Европейското командване на САЩ съобщи, че част от ученията "DEFENDER-Europe 20" ще бъдат продължени. От 05 до 09 юни на полския полигон Drawsko Pomorskie ще се състои  учението Allied Spirit, което е свързано с DEFENDER-Europe 20, но беше планирано първоначално за май. В учението ще участват около 6000 американски и полски военни.

            Източник: ЕS/Т,  14. 05.2020

 

▪ На 21 май завърши двуседмично военно учение SWENEX, ръководено от Швеция, в което участва постоянната натовска морска група SNMG1. То се проведе във водите на Скагеррак и Балтийско море.

            Източник: nato.int, 22.05.2020

 

▪ Външният министър на РФ Сергей Лавров изпрати писмо до генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, в което  предложи да "прекратят временно" учебно-бойните дейности във времето на пандемията Covid-19. НАТО отговори на дипломата, че действията на съюза имат отбранителен характер. Те са необходими поради нарастващата заплаха от руска страна.

            Източник: Комерсант, 25.05.2020  

 

 ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Mehler Vario System пое мажоритарния дял от словенския специалист по облекло UF PRO. Облекло и лично снаряжение все повече се разглеждат като цялостна система. Така че има движение в индустрията. Появяват се нови играчи и нови сливания. Придобиването предизвика сензация в германската индустрия. Компанията, която току-що пусна следващото поколение  бойно облекло Striker, е европейският аналог на определящия тактическите модни тенденции Crye Precision от Бруклин.

Източник: ES/Т,   07 05 2020

 

На 14.05.2020 двете компании Werften Lόrssen и German Naval Yards Kiel обявиха сливането си в една германска корабосктроителница.  Досегашните дейности по строителството на военни и граждански кораби минават под общото ръководство на бременската Lόrssen-Grupp.  /За предстоящото сливане Ви информирахме по–подробно в инфо–бюлетина от миналия месец./

            Източник: ЕS/Т, 14.05.2020

 

▪ На свое заседание на 18. май управителния съвет на Тhyssenkrupp повърди, че концернът ще преследва два пътя: Там където на базата на собствените си пазарни позиции и конкурентноспособност притежава добър потенциал, ще продължи да развива собствени проекти. Строителството на кораби за ВМС би било по–добре в дългосрочен план да се развива с партньори в национална и международна конкуренция. През 2018/2019 г. Тhyssenkrupp Marine Systems има продажби за 1,8 млрд евро и поръчки за 2,192 млрд евро, което превишава резултатите от 2017/2018 г. с 648 млн евро.

            Източник: ES/Т, 19.05.2020

 

▪ От 2035 г. Германия и Франция искат да заменят своите основни бойни танкове Leopard 2 и Leclerc с нова главна наземна бойна система (MGCS).

Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.KG (KMW), Rheinmetall AG и от френска страна, Nexter Systems възложиха индустриален договор за разработване на „Изследване на дефиницията на системната архитектура - част 1“ (SADS, част 1), финансирано с 15 млн евро и срок на изпълнение на тази Първа фаза 18 месеца.

            Източник ЕS/Т, 22.05.2020

                                                          

▪ В статия на https://nationalinterest.org/ озаглавена „Автономните военноморски кораби могат да революционизират амфибийните операции” се посочва, че „се очаква новите десантни  кораби с въздушни възглавници (LCAC), безпилотни кораби (USV), амфибийни бойни превозни средства, подводни дронове, изстреляни от кораб и дори наскоро въоръжени компютърни лодки, да дадат възможност на нововъзникващата стратегия за въвеждане на нова по-ефективна способност за атака “over-the-horizon ship-to-shore” attack ability.

            Източник: https://nationalinterest.org/, 24.05.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Според подписано споразумение между американската армия и Lockheed Martin през периода 2021 – 2023 г. ще бъдат доставени ракети PAC-3 MSE за системата Patriot на обща стойност 6.07 милиарда долара. Най–новите ракети са предназначени както за американската армия, така и за чуждестранни клиенти като Полша и Румъния.

            Източник: Мил ПРЕС, 03.05.2020

▪ На 5 март, по време на доклад пред Комитета на Сената по въоръжените сили, командващият корпус генерал Дейвид Бергер заяви, че сравнително малките части на морската пехота, въоръжени с ракети с висока точност, ще помогнат на американските военноморски сили да овладеят моретата, особено в западната част на Тихия океан. За фискалната 2021 година морският корпус на САЩ иска закупуването на 48 крилати ракети Tomahawk за използване в крайбрежните противокорабни ракетни системи. За тези цели се предвижда да се отпуснат 125 милиона долара. Пентагонът ще се съсредоточи и върху разполагането на авиационна версия на противокорабната ракета с дълъг обсег AGM-158C LRASM, произведена от Lockheed Martin. За фискална 2021 година Министерството на отбраната на САЩ планира да отдели 224 милиона долара, за да поръча 53 такива ракети. До 2025 г. ВМС и ВВС на САЩ очакват да имат в експлоатация повече от 400 такива ракети на море и въздух.

            Източник: Поглед–инфо, 15.05.2020

▪ Германия подготвя подмяната на трите разузнавателни дрона тип Херон 1, които използва в Афганистан и Мали с новия разузнавателно–боен дрон Heron TP, от 2021 година. Той може по всяко време да бъде преоборудван като боен– в договора се предвиждат високоточни муниции както доставката на 17 високоточни ракети като опция.

            Източник: ЕS/Т, 14. 05.2020

Износът на леки стрелкови оръжия от Германия през 2019 г. достигна 70 млн евро. Правителството разреши износ на автоматичени оръжия, пистолети и др. на стойност 69,49 млн евро. Това отговаря на  повишение от 79% в сравнение с предишната година /38,9 млн евро/. Основните страни за този износ през миналата година са били Норвегия /22,1 млн евро/, Великобритания /12,1 млн./, Литва /10,1 млн/, Франция /8,6 млн/, и САЩ /6,5 млн./.

            Източник: Zeit Online, 14.05.2020

▪ В германския Бундестаг започнаха експертните изслушвания относно приемането на въоръжение на бойни дронове в Бундесвера. Досега дронове  се използваха само за разузнавателни цели. Парламентарният държавен секретар Петер Таубер увери, че въоръжени дронове ще се приемат едва след конституционно–правна проверка и дебат по етичните въпроси в Бундестага. Генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн  подчерта, че човешкият фактор остава решаващ. Представител на ХСС обърна внимание на важността използването на дронове във военни операция да бъде определено от международното право и бъдещ регулативен механизъм.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 15 05 2020    

▪ Излезе от производство първият модел F на противотанковата ракетна система Javelin на Javelin Joint Venture, Lockheed Martin и Raytheon. През 2019 г. на JJV бе възложено да произведе 511 бр. Предаването им на въоръжените сили е предвидено за есента на 2020 г. Сега се провеждат тестовете. Рамковият договор е за 2.100 бр. С най–новата версия и очакваните подобрения, жизненият й цикъл ще е до 2050 г. Сегашната версия F е шестата поред на FGM-148, която 1996 бе въведена в американската армия. Подобрения бяха внесени в бойната глава и далекобойността й.

            Източник: ES/Т, 16.05.2020

▪ Майкъл Грифин, заместник-министър на отбраната за научни изследвания и инженеринг на САЩ заяви, че е изключително скептичен, че може да се използва голям лазер базиран на самолет срещу противникова ракета, дори и за близки разстояния. Това бе отбелязано в конферентен разговор във връзка с експерименталната програма на ВВС за следващите няколко години. Според зам.министъра е възможен експеримент, но не и тази комбинация на платформа и такава височина. А само преди година беше оптимист в тази насока. Това обаче, още не е сигнал, че Пентагонът ще се откаже от развитието на мощни лазери. Изследователската лаборатория на военновъздушните сили работи върху собствен проект за  въздушни лазери, (SHiELD) на стойност 155 милиона долара.

            Източник: breakingdefense.com, 20. 05. 2020

 

▪ На 16 май от борда на десантно-транспортен кораб USS Portland в близост до базата Пърл Харбър бяха извършени първите  успешни тестове на лазерно оръжие срещу безпилотни летатетален апарати. Предполага, че мощностто нво лозира е 150 киловата.

            Източник: CNN, 23.05.2020

Проведена бе тестова стрелба от борда на стелт–разрушителя USS Zumwalt, което е първото събитие за стрелба с оръжие с голям калибър за новия клас разрушители. Това се случи само три седмици след като ВМС официално приеха доставката на бойната дистанционно управлявана морска система Mark 46 GWS. ВМС първоначално бяха планирали да закупят повече от две дузини стелт-разрушители, но бяха намалени само до три. Вторият от класа на Zumwalt, USS Майкъл Monsoor, се подготвя за активиране на бойната му система  в Сан Диего, докато третият и последен кораб, USS Lyndon B. Johnson, в момента се строи в щата Мейн.

            Източник: nationalinterest.org, 24.05.2020

 

КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Американският държавен секретар Майк Помпео след разговор с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров  написа в  Twitter:   „В разговор с руския външен министър Лавров потвърдих, че сме готови да участваме в преговорите за контрол на оръжията, които допринасят за сигурността на САЩ и нашите партньори. Ще продължим да настояваме за механизми, които са проверими и приложими «.

            Източник: РИАНовости,06.05.2020

Още през 2020 г. в Китай може да бъде завършена разработката на стелт-бомбардировач Xian H-20, която беше осъществена в продължение на няколко години. След това Китай, след Русия и САЩ, ще може да изстрелва ядрени ракети от въздух, суша и море. Засегнатата зона ще включва Австралия, Япония и Корейския полуостров. Според източника на изданието свръхзвуков бомбардировач може да бъде показан през ноември по време на въздушното изложение на AirShow China в Джухай.

            Източник: China Morning Post, 10.05.2020

 

▪ Във връзка с желанието на САЩ да излязат от договора „Открито небе” с Русия от 1992 г., пенсионирани генерали от НАТО  и военни представители призоваха да останат в него и предупредиха,че Европа ще е най–губещ от изтеглянето на САЩ. Европейските страни провеждат 55% от полетите, а 59% от полетите на Русия са над европейски държави.

            Източник: "Гардиън", 12.05.2020

 

▪ Членът на комисията по външна политика на германския парламент Юрген Тритин предложи да се премахне американското ядрено оръжие от Европа, за да могат европейците да осигурят собствената си сигурност.  В противен случай ядреният конфликт ще бъде краят на Европа, предупреждава Тритин.

            Източник: «Ди Велт», 18.05.2020

 

▪ На 21. 05. американският президент Доналд Тръмп потвърди, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му.

Източници: АФП и БНР, 21.05.2020 

 

"Русия не възнамерява дa се откаже от мораториума върху ядрените опити, въведен през 1992 г., докато такъв мораториум е спазен  от други ядрени държави, които са страни по Договора за неразпространение на ядреното оръжие", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Москва не изключва възможността Вашингтон да оттегли подписа си върху Договора за цялостна забрана на изпитанията, заяви Захарова, коментирайки съобщенията на американските медии, че САЩ обмислят възобновяване на ядрените опити.

            Източници: TACC и Агенция "Фокус", 28.05.2020

 

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ САЩ няма да рискуват да провокират Русия по три причини: 1. Способността на Русия да реагира бързо.  САЩ не са в състояние да отблъснат руската атака. 2. Русия е лидер в ядрения арсенал. Русия разработва голям брой МБР, подводници и противокорабни балистични ракети, които могат да поразят не само АУГ и военните бази на САЩ в други страни, но и континенталните на САЩ. 3. Русия е самодостатъчна страна и не се страхува от ембарго върху различни ресурси.

 

▪ Според William S. Smith от Центъра за изследване на държавното управление към католически университет в САЩ, Западът трябва да приключи с „прокси”–войната в Украйна, за да не рискува по–голям конфликт с Русия. Той разглежда конфликта в контекста на анализираната от Самуел Хънтингтън „Борба на културите” и препоръчва да се вземат предвид руските интереси в Украйна при едно дипломатическо решение.

          Източник: The National Interest vom 12.05.2020

 

▪ Закупуването от Украйна на три големи пратиди въоръжение от Вашингтон може да означава подготовка на Киев за мащабна офанзива в Донбас в случай на затруднения с мирните споразумения, заяви Константин Затулин, член на Комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД. Генерал Къртис Скапароти, командир на европейското командване на въоръжените сили на САЩ, заяви, че американските военни предават на Украйна още два бойни патрулни катера тип Island.
         Източник: gazeta.ru, 13. 05.2020

Следващата военна криза на НАТО ще е в Либия твърдят немски издания. Както в рамките на Алианса, така и в ЕС има значителна съпротива срещу подкрепа от НАТО за Либия. Все по–вероятна става голяма „прокси–война”, в която ще бъдат замесени косвено чрез многонационални контингенти от наемници много страни.

            Източници: ДПА,

▪ Като се има предвид натрупването на ракетния потенциал за превантивен удар от страна на САЩ срещу Китай и краткото време на полет на американските ракети, вероятността от ядрен конфликт поради техническа неизправност или неправилна оценка на действията на противника ще се увеличи няколко пъти. В тази ситуация лидерите на Китай и САЩ просто няма да имат време за разяснителен телефонен разговор.

            Източник: Поглед–инфо, 15.05.2020

В сърцето на Азия назрява голям военен конфликт. Той може да засегне четири държави, включително две от най–големите в света по население. Възелът от противоречия в четириъгълника Китай–Индия–Непал–Пакистан се затяга.  На 23 май стана известно, че Народно–освободителната армия на Китай е въвела 5–хиляден военен контингент в Ладакх. На 25 май Пекин обяви начало на евакуация ва своите граждани в Индия. На 26 май стана известно, че на индийска територия се намират вече 10 000 китайски военни. На 25 май  Непал заяви, че неговата армия е готова да се противопостави на Индия в спорния район.

            Източник: Иносми, 29.05.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

Ефектът на короновирусната пеперуда: шестте белега на новия световен ред

Параг ХАНА*, Каран КЕМКА** , 10 Май 2020

 

https://geopolitica.eu/aktualno/3161-efektat-na-koronovirusnata-peperuda-shestte-belega-na-noviya-svetoven-red

 

Глобални и регионални заплахи  след пандемията Covid-19

Симеон Николов, 17.05.2020

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2271:------covid-19-&catid=16&Itemid=35

 

Загубата на контрол над ядрените и биологически оръжия отваря кутията на Пандора

Симеон Николов, 26.05.2020

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2276:2020-05-26-11-47-12&catid=18:--&Itemid=37

 

Вземането на политически решения в сферата на сигурността в Република България

Автор: Стоян Стоянов дата: 08/05/2020 (Брой 2 2020г.) от 53 до 64 страница  

http://spisaniemo.bg/articles/2020/2/3465-vzemaneto-na-politicheski-resheniya-v-sferata-na-sigurnostta-v-republika-bulgariya-

 

ВИДЕО

2020 DEFENDER-Europe 20

04.05.2020

https://www.youtube.com/watch?v=QYml-GAWzTk

 

Съставил: С.Николов, 30.05.2020

 Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 22/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

 

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                       Последна          актуализация

  03.06.2020