ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 24

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

Ю Н И   2020 г.

НАТО

▪ На 08. юни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг официално стартира дискусията за бъдещето на НАТО–2030 г. Организацията трябва да стане по–единна в политически план и да намира общ подход. Той отблеляза, че Китай променя баланса на силите. Изтъкна и важността на борбата срещу „невидимите заплахи”, визирайки пандемията „Ковнид–19”.

       Източник: nato.int, 08.06.2020

 ▪ На 09 юни 2020 г. генералният секретар Йенс Столтенберг се срещна с президента на Черна гора Мило Джуканович в централата на алианса в Брюксел. Това бе първата подобна среща от началото на пандемията през март, довела до налагането на ограничения за посещение на обществени места, включително в централата на алианса

Столтенберг посочи, че от приемането на Черна гора в НАТО инвестициите в страната са се увеличили над два пъти. Черна гора се присъедини към пакта на 5 юни 2017 година. НАТО се старае здравната криза да не се превръща в криза на сигурността.

          Източник: БТА, 09.06.2020

 

▪ Генералният секретар на НАТО  Йенс Столтенберг се изказа за една „по–силна роля” на Алианса и особено в помоща за нациите в Азиатско-тихоокеанският регион, за да могат да устоят на растящата мощ на Китай. Става дума „за един глобален подход” а не за глобално присъствие”, уточни той.

            Източник: „Defense News“ ,10  06 2020

▪ По повод намерението на САЩ да изтегли 9 500 свои военни от Германия, генералният скеретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза: „Предизвикателствата, пред които сме изправени, са толкова комплексни, че никой не може да ги реши сам - нито Америка, нито Европа. Трябва да устоим на изкушението да взимаме национални решения“.

            Източник: nato.int, 11.06.2020

▪ Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, че сега повече от всякога е очевидна необходимостта от възстановяване на нормални военни контакти между неговата страна и НАТО, съобщава C. Magazin.

            Източник: Pan.bg, C. Magazin, 13.06.2020

 

▪ На среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, на 17/18 юни 2020 г. проведена чрез видеоконферентна връзка бе приета Концепция за възпиране и отбрана на евроатлантическия регион, чрез която ще се подобри надеждността, ефективността и съгласуваността в действията на НАТО за възпиращия и отбранителния потенциал. На 18 юни на заседание, в което участваха върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и министрите на отбраната на Австралия, Финландия и Швеция, бяха обсъдени съвместните усилия в борбата с пандемията и влиянието й върху сигурността в глобален план. Министрите на отбраната на страните-членки на НАТО приеха и специален оперативен план за действие при възможна втора вълна на разпространение на COVID-19. Обсъдени бяха и редица въпроси от общ интерес – противодействие на хибридни заплахи, отношенията с Китай, сътрудничеството НАТО-ЕС.

            Източник: в–к Труд, 18 06. 2020   

▪ Военни експерти на НАТО завършиха разследването на инцидента с турска фрегата в Средизено море. Първият доклад е готов и предстои обсъждането му. Френският президент Макрон иска санкции срещу Турция. Канцлерът на Германия Ангела Меркел счита проблема за много сериозен и такива инцидентине бива повече да се повтарят.

            Източник: DWN, 30.06.2020

 

САЩ       

▪ Републиканците в Конгреса предупредиха президента Доналд Тръмп да не изтегля американските войски от Германия. В писмо 22 депутати, водени от Мак Торнбъри (Тексас), твърдят, че намаляването и ограничаването на нивата на войските в Европа ще подкопаят позициите на НАТО и ще стимулират агресията на Русия. Ораничаването на присъствието на американските войски в Германия ще попречи на военната подготовка и логистика. Това „би намалило значително броя на американските сили, които могат да преминат през Германия за разполагане в бази по света, причинявайки сериозни логистични предизвикателства.“

            Източник:
Politico, 09.06.2020

▪ В СВ на американските въоръжени сили е одобрен проектоплан за разходите 2022–2026 г., за всички 34 най–приоритетни програми, но с непрекъснатото нарастване на разходите по кризата Covid-19 в икономиката и в отбраната, генерал Джон Мъри вече е бил принуден да направи списък на онези от 34–те проекта, които ще трябва да се забавят или изцяло съкратят и на онези, които на всяка цена трябва да останат. Помощник-секретарят  по придобиването Брус Джет, започна дългосрочно проучване на икономическите перспективи на армията.

            Източник: breakingdefense.com, 10.06.2020

▪ Председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле предупреди САЩ, че ако прехвърлят част от въоръжените си сили от Германия в Полша, биха  нарушили основното споразумение между НАТО и Русия. Постоянното разширяване на НАТО на Изток създава чувство на заплаха в Москва.

            Източник: „Spiegel“, 13.06.2020

▪ Според одобрения вече от Комитета на Сената на САЩ военен бюджет за следващата финансова година, той ще възлиза на 740,5 млрд дол. Предстои разглеждането му от Общото събрание на горната Камара на Конгреса. 636 милиарда долара са предназначени  за текущите разходи на Пентагона и за проекти, „сдържащи Русия в Европа“, 69 милиарда долара са предвидени за операции на Пентагона извън САЩ, 250 милиона долара за помощ на Украйна и 44 милиона долара за разработване на ваксина срещу коронавируса COVID-19.

            Източник:  Утро.ру,  15.06.2020

▪ На 15 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп за първи път потвърди официално плановете за изтегляне на най–малко 9.500 аааааамерикнански военни от Германия. За това бил виновен Берлин, тъй като държи на проекта Северен поток 1 и не искал да залии дълговете си за гаринитараната му от САЩ сигурност.

            Източник: C.Magazin, 19.06.2020

▪ Американският президент получи от Сената бюджет за провеждане на ядрени опити, ако това е „необходимо”. Това му дава значително повече свобода на действие.

            Източник: The Hill, 17 06

▪  САЩ обявиха бюджет от 3.799 млрд долара за следващата финансова година,
 за реализация на европеййска инициатива за руско сдържане. Ще бъдат 
подобрени сателитните комуникации и подводния флот. Ще бъдат отпуснати 
средства и за стратегически морски транспорт.
               Източник:  FОX Nеws, 28.06.2020

▪ Първата командировка на новия /встъпил в длъжност на 29 май/ министър на ВМС Кенет Брайтвайт до Норвегия, в която бе посланик, свидетелства за  загрижеността на правителството на САЩ, че Арктика се превръща в оспорвано пространство, което го прави все по-голям фокус за ВМС. Този месец американски бомбардировачи B-2 извършиха двупосочен полет от военновъздушната база Whiteman в Мисури, за да тренират и летят с норвежки F-35 северно от Арктическия кръг. През май четири американски разрушителя и фрегата на Кралския флот влязоха заедно в Баренцово море за първи път от 80-те години на миналия век. Администрацията на Тръмп по-рано този месец издаде изненадваща заповед да се предприеме сериозно преосмисляне на текущите планове за нов тежък флот ледоразбивачи, призовавайки корабите да имат способността да изстрелват дронове, с разузнавателни функции. Досега съществуващите планове предвиждаха най-малко три нови ледоразбивачи, които ще бъдат построени до 2026 г.

            Източник: breakingdefense.com, 25.06.2020

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Изтеглянето на голяма част от американските въоръжени сили от Германия освен военно–политическите проблеми ще има и своята цена за няколко региона в страната. Защото към 35–те хиляди американски военни са прикрепни 17 000 американски и 12 000 цивилни служители, които получават американски заплати. За райони  като Рамщайн в Рейнланд–Пфалц, откъдето тръгват  почти всички транспортни самолети в посока Ирак или Афганистан или като военновъздушната база Шпрангдаалем в Айфел, както и Графендорф в Оберпфалц маже да се очакват значителни последствия. В допълнение на кризата с коронавируса това ще допълни икномическите трудности.

           Източник: tichyseinblick.de, 07.06.2020

▪ След обстойно икономическо изследване спира модернизация в Бундесвера. Той  се нуждае от способности за борба с подводници и далечно морско разузнаване. Затова е извършен преглед на наличните платформи, между другото на самолетите C-295 MPA от Airbus, RAS 72 на Rheinland Air Service и на P-8A Poseidon от Boeing. В сътрудничество с Франция се търси общо придобиване на нови разузнавателни способности. P-3C Orion от  Lockheed Martin  ще трябва ориентировъчно да бъде изведен от въоръжение през 2025 г., вместо както предварително бе планирано за 2035 г. P-3C Orion имат операционен радиус от 2700 км и са въоръжени с противолодъчни торпеда.

            Източник: ntv.de, jwu/rts, 16.06.2020

▪ Министърът на отбраната Крамп–Каренбауер предпрпие драстични мерки за да прекрати активността на дясноекстремистки елементи в Специалните сили. Една четирите роти е напълно разформирована, Друга част е на идпитателен срок, обучението ще бъде реформирано. От септември Специалните сили ще бъдат под засилено наблюдение.

            Източник: FAZ, 30.06.2020

 

ФРАНЦИЯ

▪ Министерството на отбраната на Франция излезе с официално изявление, в което обвини Турция в преднамерени крайно враждебни действия на турската флота срещу френска фрегата в международни води в Средиземно море, при инцидент възникнал на 17 срещу 18. юни срещу бреговете на Либия. НАТО стартира разследване на случая.

            Източник: АФП, 18.06.2020

 

▪ Президентът на Франция Макрон в разговор с колегата си от Тунис  Саид  отново потвърди фразата си от миналата година за „мозъчната ссмърт на НАТО” по повод инцидента между френска фрегата и турски кораб, извършващ нарушение във водите на Средиземно море пред Либийския бряг. Четири са страните членки на НАТО, които се противопоставят в Либия: Турция, Франция,  Италия, Гърция.

           Източник:interaffairs.ru, 23.06.2020

 

ПОЛША

▪ Министърът на отбраната на Полша Матеус Моравиецки коментира обявеното намерение на САЩ да изтегли 9 500 военни от Германия: Правителството на Полша желае повече американски военни сили в страната си, но е против това, те да бъдат от Германия. Преди това той бе изразил желанието една част от тях да бъдат прехвърлени в Полша, защото това ще укрепи Източния фланг на НАТО.

             Източник: Bild, 15.06.2020

▪ Варшава може да закупи бойни хеликоптери от САЩ - Boeing AH-64 Apache или Bell AH-1Z Viper. Анализаторите не изключват възможността Белият дом да предостави на партньорите си 30 изтребителя F-16.

            Източник: Gazeta Prawna, 22.06.2020

▪ На 24 юни Доналд Тръмп даде имиджова подкрепа на популисткия президент на Полша Анджей Дуда, като го прие в Белия дом, само четири дни преди  президентските избори в Полша. Визитата може да донесе на Тръмп подкрепата на американските избиратели от полски произход за президентските избори в САЩ през ноември. Те наброяват милиони.

            Източник: БТА, 24.06.2020

▪ Броят на американските военни в Полша ще бъде увебичен от 5000 на 7000. САЩ възнамеряват да разположат близо до района на Калининград и 30-на от своите изтребители F-16.

            Източник: Rzeczpospolita, 24.06.2020

 

РУМЪНИЯ

▪ Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че проектът на стратегията за отбрана на Румъния „продължава предишните стратегии“ на страната като „член на НАТО и стратегическия партньор на САЩ в региона“. Според него, не се твърди, че „Русия е вражеска държава», каквито медийни твърдения се появиха. Той подчерта, че е "общо решението на съюзниците да се отбележи, че действията на Русия в региона крият риск".

Източник:  ТАСС, Агерпрес, Поглед–инфо, 20.06.2020

ТУРЦИЯ

▪  Турското правителство блокира реализацията на новите отбранителни планове за Източна Европа с условието за сметка на турската подкрепа съюзниците от НАТО да определят кюрдските организации PYD  и YPG за терористични.

            Източник: DWN, Zeit-Online, 15.06.2020

 ▪ През 2019 г. Турция е закупила оръжие от Германия на стойност 344,6 милиона евро, което е повече от 1/3 от общия германски оръжеен износ. Това става ясно от документ на Министерството на икономиката с гриф за класифицирана информация, с който разполага ДПА.

            Източник: DPA, 23. 06.2020

▪ «В пocлeднo врeмe принципнитe рaзличия и cпoрoвe нa Турция c някoи
 cъюзници в НAТO фaктичecки прeрacтвaт в кaвги и дoри cъздaвaт риcк
 oт кoнфликти», пoдчeртaвa турското издание «Миллиет». «Члeнoвeтe нa 
НAТO трябвa дa cъглacувaт интeрecитe чрeз „диaлoг мeжду кoнкурирaщи ce 
cъюзници и рaзрaбoтвaнe нa рeaлиcтични пoлитики нa тaзи ocнoвa“.
               Източник: Миллиет, 27.06.2020 

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

Украйна

▪ На 12.06.2020 г.  НАТО  обяви приемането на Украйна в така наречената програма за разширени възможности. Това е засилване на сътрудничеството, но още не означава стъпка към членството в НАТО.
            Източник:
Frankfurter Allgemeine, 13.02.2020

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪  На 1 юни 2020 г. Полша започна мащабно военно учение "Анаконда-20" до самата граница с Калининградска област на РФ. В учението участват над 500 полски военнослужещи, вертолети от армейската авиация, бронетанкова техника от СВ, сили и средства за ПВО и кораби от ВМС.

            Източник: sputniknews.ru, 01.06.2020

▪ От 07 до 16 юни в Източнто море се проведе военноморското учение BALTOPS 2020  с участници от 19 държави, 29 кораба и 29 самолета. Сценариите бяха ясно насочени срещу Русия, което изостри и без това напрегната обстановка.

            Източник: nato.int, 16.06.2020

▪ От 08 до 19 юни в Полша се проведе военното учение «Съюзнически дух», в което участваха 4 000 американски и 2 000 полски военни. То включваше форсиране на река и бе едно от трите основни учения в рамките на отложените «Защитник Европа 2020»

            Източник: Риа Новости, 19.06.2020

▪ Поради повеждането на военни учения на САЩ и НАТО в района на балтиййските страни, Русия прехвърли свои сили от Южния военен окръг в Западния военен окръг. Те притежават модерно въоръжение и специлани транспортни средства, танкове BMP-3, бронетранспротни машини, ПВО–системи от тип 9A34 Стрела-10 und 2S6M Tонгуска.

            Източник: DWN, 16 06 2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ През 2019 г. Германия е изнесла въоръжение за над 8 млрд евро. За сравнение през предходната 2018 г. – само за 4,82 млрд евро. Най–големи обеми са изнесени за Алжир (847 милиона евро), Египет (802 милиона евро), както и Южна Корея (373 милиона евро), ОАЕ (257 милиона евро) и Катар (236 милиона евро)

            Източник: Дойче веле, 17.06.2020

 

Oтносно различията в съобщенията на американската и руската страна за протичането на военноморските учения от май т.г. в Баренцово море, първите по рода си от средата на 80–те години: Руският ГЩ бе силно критичен: «НАТО разшири активността си в значителен мащаб. Отработени бяха стрелби по цели на руска територия и прехващане на руски ракети.» Американската страна опроверга съобщенията, че руски кораби са ескортирали американските и британски участнци в учениетто. МО на Норвегия се дистанцира: «Това е проява на съперничеството между великите сили.» Норвегия разбра, каква опасност означава за отношенията й с Русия, ако участва в отстраняването на руската ядрена защита.

            Източник: DWN, 20. 06. 2020

▪ На 19 юни Бундесверът подписа договор с нидерландската корабостроителница Damen Schelde Naval Shipbuilding за построяването на 4 кораби от 2027 до 2031 год. и опция за доставка на още 2 кораби след 2032 г. Придобиването на 4–те  многоцелеви кораба MKS 180 е обезпечено от бюджета с почти 5,8 млрд евро. В цената влиза и базата за обучение. Дължина 155 м, водоизместимост макс. 9000 т. , екипаж 110 души плюс 70, продължителност на мисия 24 месеца, жизнен цикъл 30 год., клас 1С/Е1 за море с ъс заледявания.

            Източник: ЕS/Т, 21.06.2020

 

По мнение на представители на турската атбранителна индустрия и правителството на Турция, неспособността на страната да създаде собствени двигатели нанася вреди на някои от успешните отбранителни програми. На Турция е нужен двигател както за перспективния изтребител TF-X, така и за произвежданите вертолети.

Източник: "Defense News", 30.06.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Полските ВС приеха първите два прототипа Leopard 2PL от модернизационната програма на закупените от Германия Leopard 2A4 след дълъг изпитателен процес. Танковете бяха доставени от производителя на 10–та танкова бригада в Świętoszσw м Югоизточна Полша.

            Източник: ЕS/Т, 01.06.2020

Ръководителят на Агенцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир заяви: "Имаме принципно споразумение с Русия за доставката на втори комплект С-400. Той потвърди също, че страната му ще въвежда в експлоатация системи за противовъздушна отбрана, въпреки забавянето поради епидемията от коронавирус. Първоначално Турция трябваше да започне да използва С-400 през април или май 2020 година.

Източник: Лента.ру, 08.06.2020

 

▪ Разположената край Курск бригада за ПВО първa в Западния военен окръг получи новите системи за ПВО "Бук-М3". Външно новото оръжие може да се познае по увеличения брой ракети: шест вместо четири. Ракетите 9М317М свалят въздушни мишени на височина от 300 м до 10 км. Те са много по-бързи и маневрени от предшествениците си. Подобрено е и програмното обезпечение на двигателя, а ракетата е снабдена с нова система за насочване.

            Изтоник: "Российская газета", 08. 06. 2020

▪ През последните месеци Турция разшири значително използването на дронове собствено производство както за разузнавателни, така и за ударни цели в Сирия, Ирак и Либия. Най-известните сред тях са Bayraktar TB2 и моделите Anka-S, носещи малки, но прецизни лазерно управлявани Roketsan MAM-L интелигентни микро –боеприпаси. Въпреки значителната си роля те може да не се окажат ефективни в подкрепа на всяка офанзива например в източна Либия, предвид ограничения им обхват. „Дронът Bayraktar има общ обсег от само 150 мили и изисква директен зрителен конакт, така че всяка операция източно от Сирт ще изисква Анкара и GNA или да изнасят свои станции напред или да изграждат релейни кули - и двете от тях ще бъдат уязвим за контраатака на LNA “, отбелязва анализ на Вашингтонския институт за политика в Близкия Изток.

            Източник: Вашингтонски институт по Близкия изток, 08.06.2020

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ Представител на МВнР на Китай заяви, че страната му "не възнамерява да участва в така наречените тристранни преговори за контрол на оръжията с участието на Русия и САЩ". Китай «подозира, че опитвайки се да привлече Китай към преговори, Белият дом „иска да прехвърли отговорността на другите“

             Източник: dw, 10. 06. 2020

 

▪ Международният институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI) обяви резултатите от годишника на SIPRI 2020, който оценява настоящото състояние на въоръжението, разоръжаването и международната сигурност. Ключова констатация е, че въпреки цялостния спад на броя на ядрените бойни глави през 2019 г., всички държави, притежаващи ядрено оръжие, продължават да модернизират своите ядрени арсенали. В началото на 2020 г. деветте ядрени въоръжени държави  общо са притежавали приблизително 13 400 ядрени оръжия.  
            Източник: SIPRI, 15. 06.2020


На 22 юни във Виена се проведе среща между Русия и САЩ с намерение за преговори относно продължаване на договора СТАРТ 3. Китай не се яви на срещата. Експерти считат, че специалният пратеник на президента по контрол на въоръженията М.Билигстън неправилно е поставил като уславие участието на Китай. С оказване на натиск САЩ преследват скрит мотив. Това е игра, целяща съдаване предлог за излизане на Тръмп от договора.

            Източник: VOX, 24 06. 2020

 

▪ След преговорите на 22 юни  във Виена по въпросите за сратегическата стабилност и сигурност, руската страна излезе със становище, че  „прекратяването на съвместните ядрени мисии на САЩ с други членове на НАТО, а още по–добре изтегляне на ядрената инфраструктура на американска територия, могат да изгладят военното напрежение.” Русия традиционно е обезпокоенна преди всичко от американски учения, в които към ядрената инфраструктура се допускат неядрени държави. Русия напомня на САЩ за своята инициатива за взаимен мораториум на развръщането на ракети със среден и малък обхват.

            Източник: interaffairs.ru, 25.06.2020

 

КОСМОС

След като Китай изстреля в космоса последния  сателит от своята глобална система за навигация Beidou-3, от общо 35 сателити, стана независим от САЩ в глобалната навигация. Китайската система конкурира амиракнаската навигационна система GPS, европейската Galileo и руската система Glonass. С Beidou-1 und Beidou-2 китайците постигнаха пърлно покритие. Американски експерти твърдят, че „разликата в постиженията на американската и китайската космически програми бе намалена, но САЩ все още са внодещи.”

            Източник: DWN, 26.06.2020

РИСКОВЕ ОТ КОНФЛИКТИ

▪ "Поведението на Турция в последно време е доста агресивно. Считам, че единственият начин Гърция да се справи с подобно поведение, в което има тенденция към агресия, е, от една страна, да използва всичките си дипломатически оръжия, а от друга - да употреби военна сила за потушаване на конфликта“, отбеляза министърът на отбраната  в интервю за телевизия „Стар“.

            Източник: EPA/БГНЕС, 05.06.2020

▪ В публикация на изданието National Interest се застъпва мнението, че Русия има основание да се опасява от инвазия от Запада, но руското въоръжение е бива да се разглежда като офанзивен потениал, а по–скоро като възпиращ фактор за да се гарантира, че страната не е изправена пред поредното нашествие.

            Източник: National Interest, 11. 06. 2020

▪ НАТО в бъдеще ще може да заплашва с ядрената отмъщение "по-рано от преди" във всеки въоръжен конфликт с Русия. Това произтича от доклад за плановете на Алианса до този момент, които бяха обсъдени на срещата на министрите на отбраната на НАТО този месец. Също така ще бъде възможно да се преобразуват конвенционално въоръжени ракети със среден обсег, които НАТО смята да разположи в Европа, след ядрена модернизация. Всъщност плановете на НАТО заплашват да превърнат Европа в сцена на възможна ядрена война.

            Източник: german-foreign-policy 22.06.2020

▪ Египет съспредоточи военни сили на границата с Либия. Военен сблъсък между Египет и Турция би променило баланса на силите в Близкия Изток. Френският президент Макрон остро осъди агресивните действия на Турция по повод среща с френска фрегата до либийски бряг. /Води се рaзcлeдвaнeтo нa НAТO зa тoзи инцидeнт/ Париж се опитва да създаде нова архитектура на еврпопейската сигурност с участието на Русия, но без Турция. Експерти обсъждат, дали Франция би воювала срещу Турция. Руски наемници заеха позиция във важно нефтено поле в югозападна Либия. САЩ говорят за американско присъствие в Либия подобно на това в Сирия.

            Източници: Ройтерс, ИНО–СМИ, DWN, 23– 26 -6.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

The Art Of The Trilateral Deal? U.S. Nuke Agreement With Russia, China Proving Difficult

https://www.rferl.org/a/the-art-of-the-trilateral-deal-u-s-nuke-agreement-with-russia-china-proving-difficult/30694802.html

The clock is ticking for nuclear arms control

Avoidable Armageddon

https://www.economist.com/special-report/2020/06/20/the-clock-is-ticking-for-nuclear-arms-control

Симеон Николов: Търси се хоросан за спояване в ЕС. Какво да предложи България в сигурността?

Епицентър, 24.06.2020, прочитания: 6 565

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Tarsi-se-horosan-za-spoyavane-v-ES--Kakvo-da-predlozhi-Balgariya-v-sigurnostta-/220612/11/0

 

Турция е на кръстопът: Трудният избор

Симеон Николов за в–к „Българска армия”, 18.06.2020

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2287:2020-06-19-11-47-39&catid=21:--&Itemid=34

 

Подготвят ново бъдеще за частните армии в Украйна

Поглед–инфо, Симеон Николов, 17.06.2019, прочитания 7 069

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/podgotvyat-novo-badeshte-za-chastnite-armii-v-ukraina.117485

 

ВИДЕО

Нови въоръжения на парада в Москва

https://www.youtube.com/watch?v=FmrpINOcClE&fbclid=IwAR0N0ZnQ9m0Fhsopl-vG20VQ0rLqeuqK32anilUa-upPxedOVhPv2kjEs8M

Съставил: С.Николов, 30.06 2020

Забележка: Предишните броеве на бюлетина /от 1 до 23/ можете да изтеглите при нужда от адрес csr-bg.com, в рубриката «Бюлетин», където временно ги качваме за Ваше улеснение.

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 40

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  03.07.2020