ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 28

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ОКТОМВРИ   2 0 2 0 г.

 

НАТО

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Турця (06.10.) и Гърция (07.10.). Основната тема в разговорите бе конфликта между двете членки на алианса. Целта на НАТО е утвърждаване на механизъм за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие.

      Източник: BBC, 06.10.2020

▪ В НАТО разглеждат плановете на САЩ за Афганистан отчасти критично. Има опасения, че в случай на бързо изтегляне на военните контингенти би могло да се стигне до връщане назад в постигнатото по отношение на демокрацията и правата на човека. Партньорите на САЩ сами не са в състояние да продължат мисията в Афганистан.

       Източник: ntv.de, 08.10.2020

▪ НАТО реагира на извършваните от Турция изпитания на руската система за противовъздушна отбрана S-400, призовавайки Анкара да предложи „алтернативни решения“. „Всяко тестване на системата S-400, ако бъде потвърдено, ще е непростимо“, заяви дипломатически източник от НАТО.

      Източник: «Катимерини», 17.10.2020

▪ На 16. 10.2020 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, придружен от върховния главнокомандващ на Алианса, посети авиобаза „Волкел“ в Холандия /едно от местата, където се съхраняват американски ядрени бомби/ във връзка с учението Steadfast Noon. "Тези учения са важен тест за ядреното възпиране от страна на алианса", каза Столтенберг. „Във все по-несигурния свят нашите ядрени сили продължават да играят важна роля в нашата обща отбрана“.

          Източник: Fankfurter Allgemeine, 17.10.2020

▪ Руската реакция на проведените в Европа ядрени военни учения: „Американската практика на учения, свързани с подготовката и използването на ядрено оръжие от състава на въоръжените сили на държави, които не притежават такива оръжия, е откровено и грубо нарушение на членове 1 и 2 от Договора за неразпространение на ядреното оръжие ( NPT), което значително подкопава неговата жизнеспособност.
Решението на този проблем може да бъде само едно, а именно да се върнат всички американски ядрени оръжия на националната територия на САЩ, да се премахне съответната инфраструктура....”

        Източник: augengeradeaus.net, 24.10.2020

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с президента на Армения Армен Саркисян ситуацията в Нагорни Карабах и участието на Турция. Той призова Армения и Азербайджан да възобновят преговорите за постигане на мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах и каза, че усилията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ продължават да бъдат от съществено значение.

        Източник:РИА Новости, 21.10.2020

▪ На 23.10. министрите на отбраната на страните–членки на НАТО обсъдиха края на военната мисия Resolute Support в Афганистан и възможното изтегляне. Германия вече е дала ход на подготовката за изтегляне до Коледа.

        Източник: ДПА, 23.10.2020

Въздушната отбрана на НАТО трябва да бъде значително подобрена. Във виртуална среща на 22 и 23 октомври 2020 г. министрите на отбраната на НАТО стартираха две програми: наземна противовъздушна отбрана (GBAD) и защита срещу ракети, артилерия и минохвъргачен огън (Counter Rockets Artillery and Mortar, C-RAM). Програмите принадлежат към 13-те проекти за висока видимост (HVP). С тази програма НАТО определи приоритетите на международното сътрудничество за общи способности. Целта е да се инициира разработване и последващи поръчки с Меморандум за разбирателство (MoU) през 2022 г. Първите модули трябва да са налични от 2024 г.

         Източник: ЕS/Т, 27.10.2020

▪ Помощник-държавният секретар на САЩ по военни и политически въпроси Кларк Купър призова всички държави-членки на НАТО да «държат Турция на запад» .САЩ не са доволни от определени действия и решения на Турция.Той нарече провокативни някои от стъпките на Турция в Черно море, засягащи други съюзници от НАТО - България и Румъния.

         Източник: ТАСС, 28.10.2020

 

САЩ       

▪ Генерал Джеймс Макконвил, началник на щаба на американската армия прави извод на база наблюдението си на войната в Нагорни Карабах, че един от приоритетите за модернизиране на американската армия е противовъздушната и противоракетната отбрана, вкл. борба с безпилотни летателни апарати.

     Източник: Army Times,11.10.2020

▪ По време на международно военно учение в Хоенфелз, Германия много офицери от американската армия изразиха мнение против изтеглянето на американски въоръжени сили от Германия. Според тях тази площ в Южна Германия е единственото възможно място за провеждане на такова мащабно разширено международно учение с участието на военни от страни като Украйна, Словения, Румъния и Италия. В съоръженията там са инвестирани стотици милиони долари от САЩ. Затова поставят под съмнение правотата на решението за изтегляне на 12 000 военнослужещи от Германия.

      Източник: NBC News vom 11.10.2020

▪ Помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Р. Кларк Купър  посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон „Ново село“.

          Източник: Пресцентър на МО, 21.10.2020

▪ Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън на виртуалната среща на министрите на отбраната от страните членки на НАТО: „Милитаризацията на Крим  доведе до нашето засилено присъствие, което включва източните ни съюзници – Балтика, Полша, със сигурност България и Румъния, което не е на постоянна основа, а на ротационно ниво. Надяваме се, че в бъдеще Крим отново ще се върне към суверенната територия на Украйна.“

           Източник: ClubZ, 22.10.2020

▪ Кандидатът за президент Джо Байдън след като определи Русия като най–голяма заплаха за САЩ, а Китай – за най–голям конкурент, обеща да подобри отношенията със страните–членки на НАТО /ако спечели изборите/.

           Източник: CBS, 25.10.2020

 

ГЕРМАНИЯ

▪ В съответствие с изискванията на НАТО военните разходи на Германия в настоящата година нарастнаха от 46,9 млрд евро /2019 г./ на рекордните 51,5 млрд евро. Тази сума ще представлява 1,57% от БВП срещу 1,36% през 2019 г.

           Източник: borkenerzeitung.de, 21.10.2020

▪ Германия обеща на НАТО подкрепа за кризисния план във връзка с „Ковид–19”. Тя ще има готовност да изпрати общо около 160 специалисти в други страни–членки или партньори на НАТО като Украйна, Грузия и Швеция. Засега освен Германия подобна помощ обещаха още 4 страни–членки.

           Източник: DPA, 21.10.2020

▪ На 22 октомври 2020 г. министрите на отбраната на страните членки на НАТО обявиха изграждането на Център за коорднация на контрола на космическото пространство във  военната база в Рамщайн в Рейнланд Пфалц, Германия. Възможно е в бъдеще той да прерастне в Команден център. Толуза кандидатства за френски космически национален център.   

           Източник: DPA и Sόddeutsche Z-g, 22.10.2020

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ През ноември предстои правителството на Великобритания да публикува преглед на военните разходи. Поради това във ВВС, СВ и ВМС от месеци се води активна дискусия. ВМС считат, че има недостиг на кораби, особено предвид промяна на климата, вследствие на което се отварят нови морски пътища за руските и китайски бойни кораби. Великобритани е заинтересована от милритаризиране на Северно море и проливите. Самолетоносачът HMS Queen Elizabet участва с 9 кораба, 15 бойни самолети, 11 вертолети и 3000 души личен състав от Великобритания, САЩ и Нидерландия участваха в най–голямата и с най–силно присъствие на европейски страни ударна група от почти 20 години.

        Източник: Financial Times 22 10 2020

 

ФРАНЦИЯ

▪ След обидните нападки на турския президент Ердоган срещу френския му колега Макрон и отзоваването на френския посланик от Анкара, много политически анализатори във Франция прогнозират по–нататъшно изостряне на отношенията между двете натовски държави. Затвърждава се убеждението, че външни сили правят опит под прикритието на религията да въздействат върху мюсюлманите във Франция и предизвикат разцепление в обществото. Опасността от подражаване на младите атентатори нараства.

          Източник: agesschau.de, 27.10.2020

          

ТУРЦИЯ

▪ Китайското издание Eastday.com коментира, че Анкара е имала възможност да проведе тайно тестването на руските системи С–400, но е избрала да обяви открито провеждането им. Това е позволило на САЩ и съюзници да сканират честотите на С–400. Не било изключено в бъдеще турската страна да издаде технологията на САЩ.

          Източник: focus.news.net, 21.10.2020

▪ НАТО реагира на проведените изпитания на руските системи С–400 от Турция: «Тази система може да представлява опасност за самолетите на съюзнтическите страни и нанася ущърб на междусъюзническите отношения.» За Турция е важно да търси алтернативни решения със съюзниците. Разбира се, че това е национален въпрос, но С–400 не могат да бъдат интегрирани в системата противовъздушната и противоракетна отбрана на НАТО.

            Източник: Deutsche Welle, 24.10.2020

▪ На 26. 10. турският президент Ердоган заяви:»САЩ не знаят с кого си имат работа. Вие казахте да изпратим С-400 обратно в Русия. Но ние не сме племенна държава, ние сме Турция". Той призова САЩ да въведат санкциите, с които заплашват Турция от момента, в който тя подписа договора за доставка на С-400. Ердоган припомни, че Турция е платила пари за американските изтребители пето поколение Ф-35, но САЩ не са ги доставили.
              Източник: ТВ ТРТ, ТАСС, 26.10.2020 

▪ Вследствие на разследвания, проведени от прокуратурата в Измир са били уволнени 711 военнослужещи от турската армия, от които 21 полковници, 25 подполковници, 45 майори, 112 капитана, 269 старши лейтенанти, 33 лейтенанти, а останалите– от сержантския състав.

            Източник: TR724, 24.10.2020

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Вицеадмирал Hervι Blιjean, генерален директор на Военния щаб на ЕС и директор Военно планиране смята, че „не можем да говорим за отбрана на Европа, без да привлечем британците”. Отделените средства за Европейския фонд за отбрана са твърде малко, но същевременно много повече, откокото можехме да очакваме преди 5 години. Трябва да увеличим ефективността както на мисиите на ЕС, така и на операциите на ЕС.

         Източник: ЕS/Т, 09.10.2020

 

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

 

▪ Сръбска делегация начело с министъра на финнасите посети Турция за конкретизиране на условията по закупуване на бойни безпилотни системи „Байрактар”

           Източник: „Новости”, БТА, 05.10.

 

▪ В Сърбия се проведе военното учение „Съвместни действия 2020“ с участието на над 2800 военнослужещи, 40 самолета и вертолета, артилерия и бронирана техника. За първи път са показани в действие образци на получената нова военна техника чуждестранно производство и на сръбската отбранителна индустрия.

          Източник: Pan.bg, 12.10.2020

▪ Руските и египетските ВМС ще проведат съвместни учения "Мост на приятелството - 2020"  във водите на Черно море. "Учението цели да разшири сътрудничеството и взаимодействието между ВМС на Египет и Русия и да допринесе за стабилността в Черно море." Появата на египетските военни кораби е своеобразно "хвърляне на ръкавицата" към Турция, тъй като те трябва да преминат през Босфора.

До този момент двете армии се намираха в тактически противостоящи позиции в Средиземно море и в Либия.

       Източник: Тhe Foreign Insider, 10.10.2020

 

▪ По време на посещението на президента на Украйна Зеленский в Турция и срещата му с президента Еродган турската страна е изразила готовност да съдейства за приемане страната за член на НАТО. Президентът Зеленский е потвърдил, че Украйна е заинтересована от съвместно производство на безпилотни летателни средства. Ердоган е обещал помощ за кримските татари.

 

      Източник: ИноСМИ, 17.10.2020

 

▪ Председателят на Федерацията на кримско–татарските организации  и на Фонда за развитие на Крим άnver Sel предполага, че военното сътрудничество между Турция и Украйна може да отслаби турските позиции в Източното Средиземноморие.

Подписаният договор между Украйна и Турция предвижда съвместно производство на турски бойни дронове. Турският «Байрактар», който използва двигател от Канада и оптически системи от САЩ, сега ще бъде произвеждан с двигател от украинска държавна компания.

         Източник: РИА Новости, 09.10.2020

Войната с Русия е неизбежна и Украйна и Беларус ще станат нейни предни милитаризирани бастиони, твърди директорът на украинския институт за трансформация на обществото Олег Соскин на база проведено обществено допитване. Украйна възнамерява да се откаже от Минския формат и премине към Будапещенския формат, в който ясно са разписани държавите гаранти и границите на Украйна. САЩ били готови да станат гарант и участник в този формат.

          Източник: pravdoryb.info, 20.10.2020

▪ На заседанието на клуба "Валдай" руският президент Владимир Путин каза, че засега няма нужда от военен съюз между Русия и Китай, но че той може да бъде сключен в бъдеще.

           Източник: БТА, 23.10. 2020

▪ Слeд кaтo в Coфия aмeрикaнcкият пoмoщник държaвeн ceкрeтaр Клaрк Купър
 призoвa НAТO дa cи върнe кoнтрoлa нaд Чeрнo мoрe, зачестиха полетите на
 бойни самолети на страни–членки на НАТО  в близocт дo грaницитe нa 
Руcия. Само на 26.10. руcки изтрeбитeли Cу-27 ca излитaли двa пъти, зa дa 
прeхвaнaт чужди бойни caмoлeти– двa изтрeбитeля-бoмбaрдирoвaчи 
"Мирaж 2000" нa ВВC нa Фрaнция. Пoaнo друг Cу-27 e прeхвaнaл нaд 
Бaлтийcкo мoрe пaтрулeн caмoлeт нa гeрмaнcкитe ВМC и рaзузнaвaтeлeн 
caмoлeт нa ВВC нa CAЩ.
         Източник:Пресцентър на отбраната на РФ, 27.10.2020

 

▪ Командващият ВВС на Украйна генерал-полковник Сергей Дроздов смята, че най–приемливо е получаването на ескадрила американски самолети F-16 и въвеждането им на въоръжение в една от тактическите авиационни бригади.

        Източник: Военное обозрение, 27.10.2020

▪ Руският премиер Мишустин подписа решение за откриване представителство на руското министерство на отбраната в Белград с широки правомощия и възможности. Представителството се създава вследствие на подписаното споразумение между президентите Владимир Путин и Александър Вучич.

          Източник: РИА Новости,  27.10.2020

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Бундесверът проведе годишно военно учение, при което отработи действията, когато германски летци в рамките на т.н. съвместно участие използват американски ядрени бомби. Тази година бе включено летището Ньорвених до Кьолн като такова за прехвърляне на 20–те ядрени бомби от летище Бюхел /Айфел/. Предстои модернизирането на самолетите и на ядрените бомби. Новите от тип B61-12 ще имат по–ниска експлозивна сила. 

          Източник: german-foreign-policy.com, 14.10.2020

Cъвместните учения на САЩ с техните съюзници, по време на които се отработва подготовка и използването на ядрено оръжие от военните на държави без ядрен потенциал, е пряко нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, заяви говорителката на МВнР на РФ Захарова.

         Източник: voennodelo, 22.10.2020
 

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ В САЩ новата програма MARS на DIA има за цел да създаде нова система за данни, използваща изкуствен интелект, която се използва за шпионаж. Програмата се фокусира върху нови „световни сили“.Това ще направи революция в начина на получаване и обработка на данните. MARS търси и събира огромно количество чуждестранни разузнавателни данни, подкрепящи американските военни операции по целия свят, и може да обработва големи количества данни, като например изображения и видеозаписи с интензивна памет, събрани от Националната разузнавателна служба, както и да анализира информация.

         Източник: DWN, 11.10.2020
 

▪ За европейските корабостроителни фирми значително се изостря конкуренцията вследствие на надпреварата между САЩ и Русия и увеличаването на строителството на кораби в азиатските държави Китай, Южна Корея и Япония. Спешно е необходима консолидация на европейското корабостроене, разполагащо с отбранително индустриална и технологична база като тази ва Франция, Италия, Великобритания, Швеция, Испания, Нидерландия и Германия. Това се постига чрез използването на европейските организации и програми като OCCAR и PESCO.

 

▪ Франция ще придобие нови хеликоптери за своите специални сили. Съответният договор за изпълнение беше подписан на 19.10. между Агенцията на НАТО (NAHEMA) и NHIndustries и нейните партньори Airbus Helicopters, Fokker и Leonardo. Това е разширена версия на тактическия хеликоптер (Tactical Troop Helicopter - TTH) NH90, който трябва да бъде надграден до стандартните за  френските специални сили (TFRA Standard 2).

         Източник: behoerden-spiegel.de, 22.10.2020

▪ Съединените щати предложиха на Гърция да закупи четири американски фрегати, предлагайки в замяна съвместното производство на три кораба в страната, съобщава Defense News.

            Източник: Фокус нюз, 20.10.2020             

▪ Марк Люис, изпълняващ длъжността заместник-министър на отбраната за научни изследвания съобщи, че Пентагонът започна петгодишна изследователска програма  на стойност 20 милиона щатски долара в сътрудничество с  университета A&M в Тексас и други университети в областта на хиперзвуковите оръжейни проекти, за да изпревари Китай.                                         

          Източник: https://breakingdefense.com/2020/10/a/, 26.10.2020

▪ Военно–индустриалният комплекс на САЩ щял да спаси Близкия Изток, твърди държавният секретар Майк Помпео. По данни на SIPRI вече почти 50% от оръжейния внос в близкоизточните страни е от САЩ. Обемът на оръжейните доставки в Близкия Изток през периода 2014–2019 г. се е увеличил с почти 20%.

            Източник: C.Magazin, 28.10.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

 

▪ Пентагонът подписа договор с Northrop Grumman на стойност 100 млн долара за производството на ново оборудване за електронна война. Общата сума на проекта надхвърля 1 милиард долара. Първоначално новата система за електронна война ще бъде инсталирана на миноносци клас Arleigh-Burke и едва след това ще бъде адаптирана за други военни кораби на американския флот. Northrop Grumman говори за революционните възможности на системата за морска електронна война, които се отварят в случай на въвеждане на новата система в експлоатация.
          Източник:  ES/Т
,  04.10.2020

 

▪ Германското специализирано списание Европейска сигурност и техника прогнозира, че поради това, че класиралите се в България две оферти на Патрия/Финландия и Пирания /Моваг/Швейцария са значително над планираната българска финансова рамка, би могло да доведе до нов конкурс и забавяне с няколко години.

       Източник: ES/Т, 08.10.2020

▪ Киев и Анкара съгласуват договорености по създаване на предприятие в Украйна за производство на турските ударно–разузнавателни дронове Байрактар ТВ2.  Визията за развитие на украинските ВС предвижда и закупуване в близко време на 6 до 12 ударни комплекси, във всеки от който влизат 4 дрона и една базова станция, т.е 48 дрона. Предприятие за производството им в Украйна ще снижи цената с 35%. През 2018 г. бе сключен договор за първите 6 дрона, три станции за управление и 200 управляеми боеприпаса. В момента преминават опитна експлоатация.

           Източник: «Левый берег», 09.10.2020

▪ На 06. 10.2020 г. бе извършен успешен тест с изстрелването на хиперзвукова ракета от фрегатата «Адмирал Горшков» от акваторията на Бяло море. Началникът на ГЩ съобщи, че е поразена точно морска цел в Баренцово море. Максималната височина на полета е била 28 км, а скоростта й – 8 Мах. Ракетата може да носи конвенционални и ядрени бойни глави.

             Източник: Associated Press, 07.10.2020

▪ От 14 до 16 октомври Турция за първи път изпробва зенитните ракетни системи С–400, закупени от Русия, в учение в северната част на страната, близо до град Синоп. И при трите изстрелвания целите са поразени успешно.

             Източник: ТАСС, Reuters, 16.10.2020

▪ На 19 10. 2020 г. според разпространени видеозаписи на кацащ китайски бомбардировач Х-6Н бе наблюдавана окачена ракета, за която се счита, че това е хиперзвукова крилата ракета, модифицирана от по-бавната досегашна ракета Чангджиан. Не е ясно дали хиперзвуковата ракета Чангджиан ще носи ядрени бойни глави като CJ-20.

             Източник: Саут Чайна Морнинг, 20.10.2020

▪ До 2027 г. ще се реализира нов етап от усъвършенстване броневата защита на бойни бронирани машини за пехотата и танкове и тяхната мобилност. При модернизирането на основните три руски танка през последните години значително бяха подобрени огневата мощ и защитата. Особено T-72 B3/B4 и T- 90M, които с новото гладкоцевно оръдие 2 A46M-5 и модерната система за управление на огъня Калина се приближиха по огнева мощ до нивото на KPz T-14 Armata. Защитата сериозно бе подобрена с използването на реактивна броня от тип Реликт. При T-72 B3 бяха постигнати подобрения при всички класически показатели– подвижност, защита и управление. Променен беше автоматът за зареждане, който може да поема и новите снаряди 3 BM 59 (Свинец-1) и 3 BM 60 (Свинец-2). С тях може да се увеличи пробивната мощ от най–малко 600 мм на 2,0 м.

            Източник: ЕS/Т, 21.10.2020

▪ На 29.10.2020 г. САЩ проведоха изпитание на междуконтиненталната ракета Minuteman III, която измина разстояние от 6,8 хиляди км и достигна зададената цел.

             Източник: ВВС на САЩ, 30.10.2020

 

▪ В САЩ започнаха войсковите изпитания на модернизираната бойна машина за пехотата M2A4 Bradley във военната база Fort Hood в Тексас.

             Източник: bmpd.livejournal.com, 30.10.2020

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ В свое обръщение на заседанието на Първия комитет на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН постоянният представител на САЩ в Конференцията по разоръжаването Робърт Ууд заяви:"Единственото, което остава за САЩ, Руската федерация и Китай, е да поемат отговорен курс и незабавно да издигнат контрола върху ядрените оръжия на ново ниво". „САЩ са готови за това».
Специалният представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли заяви по–рано, че САЩ са готови да удължат Договора за СТАРТ, ако Русия подкрепи рамката за разработване на ново, по-амбициозно споразумение за по-нататъшно намаляване на ядрените арсенали, потвърждавайки, че от гледна точка на Вашингтон подобно споразумение трябва да засегне не само всички видове ядрени бойни глави на Руската федерация и САЩ, но да обхване и Китай.

Източник: уебсайта на Постоянното представителство на САЩ към ООН, 09.10.2020

▪ Северна Корея показа нова междуконтинентална балистична ракета, която анализатори определиха като най-голямата по рода си в света превозвана на пускова установка с не по-малко от 11 оси. Ядрените преговори между Пхенян и Вашингтон са в задънена улица. Смята се, че Северна Корея е продължила да развива ядрения си арсенал  през целия дипломатически процес. Ким Чен-ун беше обещал още  в края на 2019 г. да покаже ново "стратегическо оръжие".

       Източник: "Франс прес", 10.10.2020

▪ Заместник постоянният представител на Китай в ООН отхвърли обвиненията на постоянния представител на САЩ  относно политиката по контрол на въоръженията, като посочи 10 аргумента, защо САЩ са най–голямата заплаха за глобалната стратегическа сигурност и стабилност. Между тях са увеличаване на ядрения арсенал, двойни стандарти в неразпространение на ядрено оръжие, нарушаване на стратегическото равновесие /ПРО/, възпрепятстване контрола на биологичните оръжия, забавяне унищожаването на химическите оръжия, заплахата за сигурността в космоса, изграждане империя на хакерството и др.

       Източник: C.Magazin, 11.10.2020

 

▪ Президентът Тръмп се надява текущите преговори с Русия по "New Start" да приключат успешно малко преди изборите на 03 ноември.  Източник, запознат с дискусиите смята, че има принципно споразумение, но зам.министърът на външните работи Сергий Рябков не се съгласи с думите, че «все още има огромни разлики в подходите».

          Източник: The Hill, 11.10.2020

▪ На 13 октомври специалният представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли заяви: „Готови сме да удължим СТАРТ III за определен период от време, при условие че се съгласят да ограничат или замразят ядрения си арсенал. Ние сме готови да направим същото." На 20 октомври Москва отговори: "Русия предлага да удължи СТАРТ за една година и в същото време е готова, заедно със САЩ, да поеме политически ангажимент за “замразяване” през този период на броя на ядрените бойни глави, достъпни за страните. При условие, че „замразяването“ на бойните глави няма да бъде придружено от никакви допълнителни искания от САЩ.»

              Източник: C.Magazin, 20.10.2020

▪ На заседанието на клуба "Валдай" Путин напомни, че Русия е разработила най-нови оръжия в отговор на излизането на САЩ от договора за противоракетна отбрана.
Президентът декларира, че Москва е готова да включи своето ново хиперзвуково оръжие в Договора за мерки за по-нататъшното съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Ру
cия нe e прoтив включвaнeтo нa Китaй към дoгoвoрa CТAРТ, нo e прoтив Вaшингтoн дa ѝ прeхвърля oтгoвoрнocттa дa прeгoвaря c Пeкин зa тoвa.

 Източник:  ТАСС,    23.10.2020

▪ Международната организация за премахване на ядреното оръжие (ICAN) съобщи, че  договорът за забрана на ядреното оръжие ще влезе в сила на 22 януари 2021 г. Той е ратифициран от 50 държави, а беше приет в Ню Йорк на 7 юли 2017 г. с подкрепата на 122 държави-членки на ООН, след преговори, които не включват ядрени сили, включително Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция.

             Източник: ТАСС, 25.10.2020

▪ Президентът Путин заяви, че Русия е готова да не разполага в европейската част на своята територия ракети "9М729", които САЩ смятат за нарушаващи договора, ако и НАТО предприеме съответни стъпки в тази насока. Той предложи да се обмислят мерки за изграждане на взаимно доверие, като се позволи на Русия да извършва проверки на американските комплекси "Иджис Ашор" в бази на САЩ и НАТО в Европа, а САЩ да проверяват руските ракети "9М729" в обекти в Калининградска област.

            Източник: Ройтерс, ТАСС, 26.10.2020

 

▪ „Оттеглихме се от Договора за INF, разработваме хиперзвуково оръжие, системи за доставка на балистични ракети ... Ще разположиме същите оръжия, ако е необходимо, в Европа, за да сдържаме Русия“, каза О'Брайън, съветник на американския президент по националната сигурност.

              Източник: РИА Новости, 28.10.2020

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

Нагорни Карабах

– На 10 октомври, в рамките на тристранните преговори, проведени в Москва предишния ден с участието на външните министри на Азербайджан и Армения, Баку и Ереван се договориха за прекратяване на огъня от 12:00 часа в събота, 10 октомври, в зоната на боевете в непризнатия Нагорни Карабах. Турското външно министерство заяви, че прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е важна стъпка, но няма да реши окончателно проблема.

          Източник: gazeta.ru, 10.10.2020

 

– Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абул Гейт, застана твърдо против турския президент Реджеп Ердоган. Сянката на историческия сблъсък между араби и турци надвисна отново в региона.

        Източник: The Foreign Insider,  09.10.2020

– Втори опит за постигане на примирие бе предприет на 18 октомври, но и той беше безуспешен. Турция заяви, че е невъзможно да се реши карабахската криза без нейно участие. Ако Азербайджан  поиска военна помощ, Анкара ще изпрати своите войски в зоната на конфликта.

           Източник: haberturk.com, 22.10.2020

– На 26.10.2020 г. влезе в сила трето поред споразумение за прекратяване на огъня след след съвместно изявление и разговори на заместник–държавния секретар на САЩ Стивън Бийгън с външните министри на двете страни във Вашингтон.

         Източник: ДПА, 26.10.2020

 

– За един месец военна конфронтация в региона, Армения загуби военна техника на стойност 2,7 млрд. долара

           Източник: Военное обозрение, 28.10.2020

– На 29 10  външните министри на Армения и Азербайджан обсъдиха темата в Женева. Преди това Мнацаканян имаше среща със съпредседателите на Минската група на ОССЕ.

             Източник: РИА Новости, 29.10.2020

– Арменският премиер Никол Пашинян призова за въвеждането на руските миротворци в Нагорни Карабах. Но прессекретарят на руския президент смята, че за това е необходимо съгласието на двете страни.

              Източник: The Daily Telegraph, 30.10.2020

▪ В отговор на писмото на арменския премиер Никол Пашинян за оказване на помощ руското външно министерство заяви: „В съответствие с Договора Русия ще предостави на Ереван цялото необходимо съдействие, ако сблъсъците бъдат прехвърлени директно на територията на Армения“.

            Източник: РИА Новости, 31.10.2020

 

Турция– Гърция

▪ Гърция приведе ВМС в по–висока степен на бойна готовност, след като Турция не само че върна изследователския кораб «Уруч Райс», но и удължи  престоя му до 27.10. 2020 г. Корабът се приближи на 14 км от гръцкият остров Кастелорицо, т.е. в изключителната икономическа зоза на Гърция.

               Източник:  DWN, 22.10.2020

 

▪ Турция започна нови военни учения в Източното Средиземноморие и предупреди, че ако Гърция не се откаже от намеренията си да разшири териториалните си води, това може да се превърне във война.  В изявление от ВМС заявиха, че военноморското учение се провежда до 11 ноември близо до град Анамур, разположен на южното крайбрежие на Турция, северно от Кипър.

               Източник: Al Jazeera, 25.10.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

Watch Russia Fly Its New Fighter Jet with the Top Down, As a Flex

Because sometimes you just have to take a cruise without the shield that protects you from freezing to death.

By , Oct 7, 2020

 

https://www.popularmechanics.com/military/aviation/a34289018/watch-russia-fly-new-fighter-jet-with-top-down/

 

DARPA AI Builds New Networks On The Fly

Military hierarchies are, by necessity, rigid structures. DARPA’s ‘Mosaic Warfare’ project aims for something much more fluid and adaptable, with AI doing the logistical grunt work so human commanders can get creative.

on October 28, 2020 at 9:00 AM

https://breakingdefense.com/2020/10/darpa-builds-ai-to-reorganize-machines-humans-on-the-fly/

 

Експертът по международна сигурност Симеон Николов пред „Труд“: Войната в Кавказ цели да изтласка Русия от региона

Вестник „Труд” , 05.10.2020

https://trud.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D0%B7-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BB/?fbclid=IwAR1O0lAq66qUvEBGIan2lLxYbtJUpxg9A6fmo_vdLiiqwQgC6CcX467MLyg

 

Задкулисни интереси и фалшиви новини в една война

Поглед–инфо, 11.10.2020, Симеон Николов

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/zadkulisni-interesi-i-falshivi-novini-v-edna-voina.121425

Шансове или потъване в пламъците на войната за Нагорни Карабах

Епицентър, 17.10.2020, Симеон Николов

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Shansove-ili-potavane-v-plamatsite-na-voynata-za-Nagorni-Karabah-/229698/11/33

 

Съставил: С.Николов, 31. 10. 2020

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                       Последна          актуализация

  02.11.2020