ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19//20/21

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

Информационен бюлетин № 29

 

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

НОЕМВРИ   2 0 2 0 г.

 

НАТО

▪ На 06 и 07 11. 2020 г. председателят на Военния комитет на НАТО, сър Стюарт Пийч посети Латвия и се срещна в Рига с латвийския министър на отбраната д-р Артис Пабрикс и с началника на отбраната генерал-лейтенант Леонидс Калниш. Той гостува на Многонационална дивизия Север (MND-N) - разположена в Адази и благодари на съюзническите сили от 11 държави-членки на НАТО за тяхната роля в възпирането, присъствието и защитата на Алианса.

                  Източник: nato.int, 07.11.2020

 

 

▪ На 10.11. 2020 г. генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че светът трябва спешно да продължи контрола върху ядрените оръжия и разоръжаването, но предупреди, че това трябва да се случи по балансиран, реципрочен и проверяваем начин.

                  Източник: nato.int, 10.11.2020

 

▪ Канада и Румъния и партньорска Австралия се присъединиха към Инициативата за морски безпилотни системи на 20 ноември 2020 г. Инициативата за морски безпилотни системи има за цел да укрепи способността на флотите да действат в многонационален контекст над, под и под водата, във все по-голяма степен сложен морски домейн.

 

                  Източник: nato.int, 20.11.2020

▪ Джо Байдън, подобно на предшественика си Доналд Тръмп, ще настоява за увеличаване на разходите за отбрана в европейските страни, каза генералният секретар на НАТО Столтенберг. Освен това той не изключва възможността за по-нататъшно намаляване на американския контингент в Европа. „Всеки опит за отслабване на връзката между Северна Америка и Европа ще отслаби НАТО, както и ще разцепи Европа.“, заяви генералният секретар в интервю за «Вестдойче Алгемайне».

            Източник:Westdeutsche Allgemeine, 24.11.2020

▪ Изданието The National Interest коментира политиката на Байдън към НАТО: „Америка се върна“ не би трябвало да означава връщане към НАТО от ерата преди Тръмп, което да е изградено на основата на старата парадигма. Вместо това той, след като заеме поста си, трябва да инициира рестартиране на НАТО в текущите световни реалности.“ Участието  в операции извън зоната си на отговорност отклонява НАТО от основната му мисия - колективната защита на Европа от преки военни заплахи. Опасността от Русия за Европа не е твърде голяма от военна гледна точка, а много повече от гледна точка на кибератаките и кампаниите за дезинформация, твърди изданието.

            Източник: The National Interest, 25.11.2020

▪ На 25.11. независима експертна група представи пред генералния секретар на НАТО Столтенберг доклад за това, как НАТО  да се превърне в по–силен алианс. Докладът съдържа 138 предложения за реформи. Външните министри на НАТО ще обсъдят доклада като част от по-широк разговор за НАТО 2030 на виртуалната си среща на 1 декември. Представители в групата имат Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Турция, Великобритания и САЩ.

            Източник: nato.int, 25.11.2020

 

 

▪ На 30.11.2020 г. генерлалният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че следващата среща на върха ще се проведе след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън.

            Източник: ТАСС, 30.11.2020

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че на 01 и 02 декември 2020 г. министрите на външните работи на страните–членки на НАТО по време на виртуалната си среща ще обсъдят инициативата на НАТО 2030 и продължаващата адаптация на Алианса, военното укрепване на Русия, възхода на Китай и мисията на НАТО в Афганистан.

            Източник: nato.int, 30.11.2020

 

САЩ       

Командването на Космическите сили на САЩ има опасения дали  новото правителство няма да постави нови акценти с далеч стигащи последствия. Мисията на  Space Force се състои в това да води войни в космоса, но някои били на мнение, че трябвало да се изследва климата. САЩ изоставали от Китай и Русия и вече са на второ място след Пекин по брой новостартирани сателити към 30.09.2020 г. – 27 срещу 29 на Китай.

Източник: Weichert Report, 12.11.2020

▪ На 13.11. 2020 г. на  сайта на МО на САЩ се появи съобщение, в което новоназначеният министър Кристофър Милър заявява: “Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома.” С това той даде знак, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия Изток.

            Източник:  www.defense.gov, 13.11. 2020

 

▪ Пентагонът издаде т.н. „предупредителна заповед“ до командирите за започване планиране на съкращаване  на войсковия контингент в Афганистан до 2500 войници и 2500 в Ирак до 15 януари. /В момента има около 4500 американски военни в Афганистан и 3000 в Ирак./

            Източник: CNN ,  16.11.2020

 

▪ На 21.11. 2020 г. Съединените щати  прехвърлиха стратегически бомбардировачи B-52H в Близкия изток, които бяха дислоцирани в Северна Дакота.  Целта била «да  сдържат агресията и да потвърдят подкрепата на американските партньори и съюзници“, се казва в изявлението на Центарлното командване на САЩ.

            Източник: CENTCOM, 21.11.2020

▪ На 22 ноември изтече шестмесечния срок, след който САЩ престават да бъдат страна по Договора за открито небе и няма да могат да летят над която и да е територия на страните по споразумениет, за да наблюдават военната едйност, както и да имат достъп доданни, получени по време на полетите. Москва многократно подчертаваше нтеприемливостта на условията, предложени от Вашингтон, определяйки ги като улитматум.

            Източник: ТАСС, 22.11.2020 г.

▪ Русия ще приложи сурови ответни мерки, ако страните, останали в Договора за открито небе (ДОН), предадат данни на САЩ след оттеглянето им от споразумението и ограничат руските полети над американски съоръжения в Европа,  Това заяви  ръководителят на руската делегация на разговорите във Виена за военна сигурност и контрол на оръжията Константин Гаврилов на 23.11.20 г.

Източник:  „Россия 24“,TACC, 23.11.2020

Ново обединено командване поема ръководството и на американските сухопътни сили в Африка под наименованието USAREUR-AF. Оперативната група в Африка вече ще носи името Южна европейска оперативна група за Африка - или SETAF-AF. Основанието е взаимносвързаността на двата ТВД – Европа и Африка, възможност за увеличаване ефективността на командването и подобряване реагирането при извънредни ситуации.

            Източник: defencenews.com, 23.11.2020

 

▪ По време на форума „Космическо бъдеще» на военновъздушната асоциация Шривър, Генерал-лейтенант Джон Томпсън, командир на Центъра за космически и ракетни системи на Космическите войски съобщи, че през фискалната 2021 година бюджетът за Космическите сили на Съединените щати е увеличен с 800 милиона долара и ще достигне до 15,4 милиарда долара.

            Източник:  zvezdaweekly.ru, 23.11.2020

▪ В изданието The National Interest известният старши анализатор Джон Росомандо пише, че американските ядрени сили трябва да бъдат разположени в Полша като разменна монета, която да принуди руснаците да изтеглят ядреното си оръжие от Калининград. Следващата администрация трябва да продължи и да подобри стратегията на президента Тръмп за засилена военна подкрепа за нашите съюзници в НАТО по източния фланг на алианса.

            Източник: The National Interest, 23.11.2020

 

▪ САЩ са взели окончателно решение за разполагане на ракети със среден и малък обсег в Европа и Азиатско–Тихоокенския регион. За това свидетелства анализа на изданието Defense News от 6 ноември 2020 года за сключения договор на Сухопътните сили на САЩ с корпорацията Lockheed Martin на стойност 340 млн долара за създаване на подвижен комплекс за седен обсег MRC (Mid-Range Capability)., снабедн с два типа ракети, които вече са на въоръжение в САЩ– крилатите ракети Tomahawk и зенитната ракета SM-6. Изискването е да поразява движещи се цели на разстояние над 500 км. Прототипът на първата смесена батарея с този комплекс с ракети Томахоук и SM-6 трябва да бъде предаден за изпитания на СВ на САЩ в края на 2023 г.

            Източник:  ИА REGNUM, 27.11.2020

 

ГЕРМАНИЯ

▪ На 17.11.2020 в универсиета в Хамбург министърът на отбраната Анегрет Крамп–Каренбауер изнесе втората в мандата си програмна реч. Тя посочи, че в обозримо бъдеще САЩ ще останат основен съюзник. Идеята за стратегическа автономия отивала твърде далеч. Важно е да се засили отбранитения бюджет по време на кризата Ковид19. Трябва да се даде среднсрочна финансова перспектива на проектите като самолета Ойрофайтър, вертолетите NH90 и проекта за европейски дрон.

            : bmvg.de, 17.11.2020

▪ На 18 и 19 11.2020 г. комисиите по отбрана и бюджет в Бундестага разгледаха предложенията за финансиране на проектите за: 31 вертолети Sea Tiger за ВМС за 2,7 млрд евро; тежки торпеда Seehecht (DM2A4); муниции за 120 мм оръдие на танковете Леопард 2, осигуряващите нуждите до 2028 г.; доставка на бронирани транспортни машини 8х8 /GTV/ /досега доставени 148 от общо необходими 1000/ .

            Източник: ЕS/Т, 22.11.2020

▪ Изявлението на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер да се преговаря с Русия по въпроси като разоръжаването „от позиция на силата“ бе коментирано то Алексей Пушков, председател на комисията на Съвета на федерацията по информационна политика и взаимодействие с медиите, така: „Няма да е възможно да се води диалог за разоръжаването с Русия„ от позиция на силата “. От позиция на силата те поставят ултиматуми, но ултиматумите срещу Русия не работят“. Според сенатора „диалогът от позиция на силата“ е отсъствието на диалог, какъвто НАТО води с Русия.

            Източник: ТАСС, 25.11.2020

▪ Управляващата коалиция в Германия бърза с въвеждането на въоръжение на бойни дронове преди изборите през 2021 г. На 16 декември комисите по бюджет и отбрана трябва да вземат окончателно решение. Все повече депутати от ГСДП се позиционират срещу това. До 19 март 2021 г. трябва да приключат тестовете на 4 от 5–те израелски дрона HERON TP и предоставени за използване във военновъздушната база в Тел Нов. Пълна боеготовност се планира да имат първоначално само два от тях.

            Източник: https://www.bmvg.de/de, 27.11.2020

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ На 19.11.2020 г. премиерът на Великобритания Борис Джонсон изнесе основополагаща реч по отбраната. Изграждането на способности и въоръжаването с модерни системи е главна задача на правителството, отбеляза той.  Ще инвестираме допълнителни 1,5 млрд пфунда във военни изследвания и развойна дейност за да овладеем новите технологии и ще създадем нов Център за изкуствен интелект и ново космическо командване, което ще стартира британски сателити и първата ни ракета през 2022 г.

                        Източник: behoerden-spiegel.dе, 20.11.2020

 

 

▪ На 21.11.2020 г. премиерът на Великобритания  Борис Джонсън обяви пред парламента увеличение на военните разходи на Великобритания през следващите четири години с 16,5 милиарда лири, или 22 милиарда долара, за укрепване на отбранителните способности. /Бюджетът на Министерството на отбраната на Кралството за тази година е около 55 милиарда долара./ Това е най-голямото увеличение на военните инвестиции през последните 30 години. Ще се инвестира в  кибервойски, военно-космически сили, осем фрегати тип 26 и пет фрегати тип 31 и подобряване на  ядрения  арсенал.

            Източник:      21.11.2020

 

ТУРЦИЯ

Турция е изпратила в Азербайджан всичко 600 турски военослужещи: 250 в автономната област Нахичеван, 90 съветника в МО, 120 във ВВС–базата в Габал, 20 във ВВС–базата в Даляр, 50 на летище Евлах, 50 в 4–ти армейски корпус и 20 в базата на ВМС и военния институт в Баку.

            Източник: РИА Новости, 17.11.2020

▪ На 21.11. 2020 на международен форум за сигурност във Вашингтон, проведен онлайн, турският  президент Реджеп Тайип Ердоган заяви:  „Отдаваме голямо значение на нашата позиция в НАТО, в който членуваме 68 години. Границите на Турция също са и граници на НАТО. Днес като надежден съюзник ние също така поемаме критични отговорности. Ние не разглеждаме наскоро задълбочаващото се сътрудничество с Русия като алтернатива.“

            Източник: вестник Yeni Safak, 22.11.2020

▪ Дeпутaтът Aли Мaхир Бaшaрър от НРП предизвика скандал с изказването си, че
a първи път в иcтoриятa нa рeпубликaтa държaвнaтa aрмия e прoдaдeнa нa Кaтaр". 
Поводът е cдeлкaтa за прoдaжбaтa нa турcкия вoeнeн зaвoд в Сакария зa 
прoизвoдcтвo нa тaнкoвe на Катар зa 50 милиoнa дoлaрa. 
               Източник: в. "Cьoзджу", 30.11.2020

 

ГЪРЦИЯ

▪ Гърция призова Германия да спре военинте доставки за турските ВМС. Основание за това е конфликтът около газовите находища в Средиземно море. Обект на критиката е проектът за 6 подводници клас 214, които се сглобяват в Турция под ръководството на концерна ThyssenKrupp Marine Systems.

            Източник: DWN. 09. 11. 2020

 

▪  По време на първото официално посещение на президента на Египет Ас Сиси в Гърция на 11.11.2020 г. , бе договорено укрепване на военното сътрудничество, а в дневния ред на преговорите на Ал Сиси със Сакеларополу, както и с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис, беше и общата позиция по Турция.

            Източник: eleftherostypos.gr, 12.11.2020

▪ На 26.11. министърът на външните работи на Гърция разясни на генералния секретар на НАТО Столтенберг в телефонен разговор позицията на своята  страна по Турция. Той посочи, че с последните си незаконни действия Турция торпедира възможностите за диалог. За да се намерят решения Турция трябва да докаже, че трайно се придържа към валидното международно право.

            Източник: www.griechenland.net, 27.11.2020

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази „категорично несъгасие с германския министър на отбраната Анегрет Крамп–Каренбауер, че Европа ще трябва да остане зависима от американската военна защита в близко бъдеще”. Напротив, според Макрон Европа се нуждае от собствена независима и суверенна отбранителна стратегия.

            Източник: Revue Grand Continent, 15.11.2020

▪ Френският президент Макрон отбеляза, че лидерите на ЕС не трябва да приемат, че благодарение на поражението на Доналд Тръмп, те ще могат отново да разчитат на САЩ като гарант за европейската сигурност. „САЩ ще ни уважават като съюзници само ако се държим сериозно и ако сме независими по отношение на отбраната, каза френският лидер. Трябва да продължим да изграждаме собствената си независимост

            Източник: russian.rt.com, 17.11.2020

В центъра на видеоконференцията на министрите на отбраната от страните–членки на ЕС, проведена на 19.11.2020 г. бяха поставени въпросите за „стратегическата автономност” на ЕС, преглед на PESCO /в началото на ноември бе постигнато решение за участие на трети страни в инициативата/.

            Източник:      19.11.2020

▪ Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Йозеп Борел обсъди с министрите на отбраната на страните от ЕС развитието на ситуацията в Либия и възможностите за финансова, логистична и военна подкрепа на ООН. Дипломатите в Брюксел считат за възможна военна мисия на ЕС в Либия.

            Източник: german-foreign-policy.com, 20.11.2020

 

▪ В рамките на мисията на ЕС »Irini« в Средсиземно море германската фрегата «Хамбург» спря турски товарен кораб, за който имаше сигнал, че превозва оръжие за Либия. Правителството в Анкара прекъсна проверката в последната минута. Подобен случай Бундесверът имаше и през лятото, когато бе доказан превоз на горива за самолети. Последва и сблъсъкът между френски итурски кораб, който влоши отношенията между Франция и Турция.

               Източник: Spiegel 23.11.2020

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

 

▪ «Украйна ще приветства всички инструменти и формати за укрепване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, което ще включва и активното участие на Украйна и Грузия", заяви  външният министър Дмитрий Кулеба. /През октомври президентът Зеленски обяви, че започва издграждането на две военноморски бази./

Източник:  РИА Новости , 17.11.2020

 

▪ В рамките на проведено военно учение бяха извършени изпитания на ракети от САЩ, изстреляни от артилерийски платформи М142, пехвърлени само за 1 ден в Румъния. Обсегът им е 300 км. Целите са били разположени във водите на Черно море. Само часове след това платформите са върнати в Германия. Счита се, че това високотехноогично учение за водене на война и е послание за Москва и че се е отработвал удар по Крим.

            Източник: Форбс r C.Magazin 24.11.2020

"Силите и средствата на Черноморския флот започнаха да наблюдават действията на разрушителя на американския флот "Доналд Кук", който влезе в Черно море на 23 ноември 2020 г.", съобщи руското министерство на отбраната. В изявлението на Шести американски флот от 23.11. се казва, че Черно море е "фундаментално важен път за морска търговия и стабилност в цяла Европа", отбелязвайки, че неговите сили "редовно" действат в района в сътрудничество със съюзници и партньори от НАТО, включително България, Грузия. Румъния, Турция и Украйна.

            Източник: ТАСС, 26.11.2020

▪ Украйна ще закупи още 5 турски безпилотни самолета Bayraktar TB2 през 2021 г. Тя за първи път обяви сделката за закупуване на 12 безпилотни самолета Bayraktar TB2 за своята армия в средата на януари 2019 г.

            Източник: defenseworld.net, 28.11.2020

▪ Хърватският парламент гласува на 26 ноември за изпращане на военен контингент на територията на Косово и Метохия. С мълчанието на миротворците от НАТО, албанците извършват тих геноцид над коренното сръбско население в региона. Очевидно хърватите ще направят същото.

            Източник: Балканист, 29.11.2020

Cърбия пoлучи 11 руcки тaнкa Т-72БМC кaтo дaрeниe oт Руcкaтa фeдeрaция. На 28.11. държaвният глaвa Aлeкcaндър Вучич инcпeктирa първaтa пaртидa тaнкoвe, рaзпoлoжeни нa вoeнeн пoлигoн близo дo Ниш.

            Източник: „Извecтия“, 30.11.2020

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

 

▪ Втората фаза на учението на НАТО Brilliant Jump 2020  се проведе от 29 10. до 06.11.2020 г. в Литва /Военноморската първа фаза премина от 28.09.до 02.10.2020 г./ В края на октомври войски и оборудване бяха прехвърлени от Чехия, Полша и Испания по автомобилен, железопътен, въздушен и морски транспорт до Литва. Учението демонстрира готовността и мобилността на Съвместната група за много висока готовност (VJTF), като елемент на Силите за реагиране на НАТО на Алианса (NRF). Участваха около 2 500 военнослужещи от четири държави на НАТО - Чехия, Литва, Полша и Испания.

            Източник: shape.nato.int/news, 06.11.2020

На 16 ноември в турската авиобаза при Коня започна съвместно учение под егидата на НАТО  с участието на  британски изтребители „Тайфун“ и турски F-16. Програмата включва: обучение за удари по системата за ПВО С-400 и задачите за преодоляване и потискане на ПВО като цяло, взаимодействие с безпилотни самолети, обучение на турски пилоти във въздушен бой срещу ВВС. Командващият британските военновъздушни сили генерал сър Майкъл Уигстън лично наблюдава учението, което е по–скоро изключение. 

            Източник: Ajans Press, 17.11.2020

▪ От12 до 27 ноември на гръцкия остров Крит силите за противовъздушна отбрана на НАТО проведоха многонационално учение NAMFI 2020. В него участваха около триста военнослужещи от Германия, Гърция, Холандия и САЩ. Целта беше да се подобри техническата и организационната съвместимост на системите за противовъздушна отбрана на САЩ и европейските страни от Алианса по време на отбранителни операции в Източна Европа, като същевременно се подобри тактиката и методите за справяне с широк спектър от въздушни заплахи.

            Източник: www.namfi.gr,   27.11.2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ В доклад на фирмата Rheinmetall се посочва, че през третото тримесечие на годината благодарение на военното производство се завръща към печалба, след като имаше спад с  315 млн евро или 7,3% до 3.979 млрд евро в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозата сочи, че годината ще завърши с 6% ръст в стокооборота.

            Източник: ES/Т, 06.11.2020

▪ На 11 ноември между NETMA / Tornado Management Agency / и Eurofighter GmbH бе подписан договор за 38 нови бойни самолети Eurofighter. / NETMA действа от името на 4–те участващи държави Германия, Великобритания, Италия и Испания и отговаря за развитието и доставките на системата Eurofighter. 30 от самолетите са едноместни и 8 са двуместни. Ще бъдат оборудвани са с най–модерните в света електронни радари. Разполага с многоцелеви способности за борба с въздушни и наземни цели.

            Източник: ЕS/Т, 12.11.2020

▪ Правителството на Германия информира Бундестага, че през първото полугодие на 2020 г. е одобрило значително по–малко разрешителни за износ на оръжие: за 2,78 млрд евро, срещу 5,33 млрд евро през същия период на миналата година. 37,3% от сделките със страни–членки на ЕС и НАТО.

            Източник: ES/Т, 12.11.2020

▪ Швейцарската военна индустрия излезе с мнение, че какъвто и боен самолет ще избере армията, зависимоста от американски технологии ще съществува. Франция и Германия не са съгласни с такава оценка. Очаква се второто тримесеие на 2021 г. Швейцари да избере между 4 производители на бойни самолети– два американски и два европейски.

            Източник: Der Bund, 20.11.2020

 

▪ Федералната служба за оборудване, информационни технологии и техническа поддръжка на Бундесвера (BAAINBw) подписа договор с Rheinmetall Waffe Munition GmbH за производството на демонстратор на лазерно оръжие.

            Източник: navyrecognition, 27.11.2020

 

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Холандското правителство стартира програма за модернизация на ББПП CV9035 на стойност над 500 милиона евро. Тя е една от седемте европейски дсържави, които експлоатират  CV90 (IFV). Тези страни работят в тясно и непрекъснато взаимодействие помежду си и с производителя BAE Systems. Очаква се Чешката република да е следващата страна, която ще придобие до 210 бр. CV90, което означава, че може да бъде първата държава, която ще получи CV90 Mk IV.

            Източник: ES/Т, 02.11.2020

Генерал Ник Картър в интервю за Sky News заяви, че инвестициите в "роботизирано водене на война" трябва да станат основа на планирания комплексен петгодишен обзор на отбраната на Великобритания. Към 2030 г. в армията ще има 30 хиляди роботи.

            Източник Faktor.bg, 10.11.2020

▪ През декември Турция очаква първия си прототип на въоръжен безпилотен надводен кораб „Улак” на фирмите Ares Shipyard и Meteksan Defense Industry Inc. с обсег на плаване от 400 км и скорост 65 км в час, въоръжен със системи за противорактена отбрана. Тестовете с бойна стрелба са планирани за първото тримесечие на 2021 г.

            Източник: Пъблик Дефенс, 15.11.2020

▪ Франция въвежда ново въоръжение за бойния си вертолет Tiger. Бъдещите управляеми тактически ракети „въздух–земя” ще бъдат от фирмата MBDA с обсег 8 км. Намаяване тежестта с 20% позволява броят на ракетите да се увеличи на 8.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 16.11.2020

 

▪ На 17.11.  американската Ракетно-отбранителна агенция обяви, че е провела тестове с балистичната ракетна отбранителна система Ейджис на борда на ескадрения миноносец от клас Арлейг Бърк "Джон Фин". Успешният тест е последният от серия изпитания, които имат за цел да подготвят ракетите СМ-3 Блок 2А и  системите Ейджис Бейслайн-9. Въвеждането им в оперативно използване биха направили безмислен договора СТАРТ–3.

            Източник: www.stratcom.mil, 17.11.2020

▪ В лекция в Пекин професор Джин Цанжун признава, че Китай за първи път е използвал секретно микровълново оръжие срещу Индия. Китайските военни са  изпълнили мисията, без да нарушават заповедта да не се стреля. Новото оръжие е превърнало планинските върхове в микровълнови печки, сякаш индийците са били поразени от тежка атака на болест. Електромагнитни лъчи са причинили на индийските войници в района на спорната граница в Хималаите изгаряния и гадене и в крайна сметка са ги принудили да предприемат отстъпление. Съединените щати са създали своя версия, наречена Active Denial System.

            Източник: «Независимая газета», 17.11.2020

 

▪ Руската реактивна система за залпов огън (РСЗО) "Торнадо-С" с подобрени характеристики и разширена гама реактивни снаряди ще замени РСЗО "Смерч" и остарелите "Ураган". Това ще се случи до края на 2027 година.

            Източник: bg.rbth.com, 18.11.2020

▪ Самолетите и вертолетите вече ще бъдат защитени с безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект. Сухопътните войски са тествали високотехнологична безпилотна разузнавателна система. Новият модел е специализиран в откриването на работата на радарите за противовъздушна отбрана и зенитно-ракетните системи.

            Източник: http://globalwarnews.ru, 19.11.2020

▪ Започна подготовката за създаването на ново поколение вертолети. Пет страни–членки на НАТО подписаха на 19.11.2020 г. писмо за намерения. Това са Франция, Германия, Гърция, Италия, и Великобритания. Проектът е част от т.н. High Visibility Projects (HVP) на НАТО. Значителен брой от вертолетите на въоръжение в момента ще приключат жизнения си цикъл до 2035 г. Ще се използва широк спектър от нови технологии, нови производствени методи и концепции.

            Източник: ЕS/Т, 20.11.2020

▪ На 23.11. американското издание The Drive публикува видео, на което се вижда, как изтреблител от пето поколение F-35A Lightning II изхвърля от вътрешния си отсег изпитателен макет на бомба B61−12. За разлика от своите предшественици B61−3, B61−4, B61−7 и B61−10, тя е управляема високоточна бомба. Отклонението от целта е до 5 метра при спътниково насочване. Серийното й производство е планирано за 2022 финансова година.

            Източник:  The Drive, 25.11.2020

▪ Министерството на отбраната на Русия получи последните три многоцелеви изтребителя Су-35С от поколение 4++ . С тази доставка бе приключен петгодишният държавен договор за 50 такива самолета.

            Източник: "Интерфакс",25.11.2020

▪ Завършването на мобилната система за противовъздушна и противоракетна отбрана С-500 се планира за 2021 г. Основната задача на С-500 е да унищожи балистичните ракети със среден обсег и, ако е необходимо, бойни глави от междуконтиненталните балистични ракети в последния участък от траекторията на полета.

            Източник: «Красная звезда», 26.11.2020

▪ Обединената авиостроителна корпорация Русия съобщи, че бомбардировачът Ту-160М2 успешно е завършил първия си полет с нови двигатели от летище в Казан. Полетът е извършен на височина от шест хиляди метра, продължил е 2 часа и 20 минути. Максималната му  скорост е 2 Маха, а  максималният обхват на полета 12 300 км. Cерийното производство на този модел бомбардировачи е планирано да започне през 2023 г. Първоначално се предвижда да бъдат приети на въоръжение 50 бр.

            Източник: Baijiahao, 25.11.2020

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

Нагорни Карабах

▪ На 9 ноември президентите на Руската федерация и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев, както и арменският премиер Никол Пашинян подписаха съвместно изявление относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

            Източник: ТАСС, 10.11.2020

 

▪ След решение на турския Парламент няколко самолета на турските ВС прехвърлиха няколко групи военни в Азербайджан. Руската страна продължава да твърди, че става дума за попълване на наблюдателния център в Азербайджан, а не за съвместни операции в Нагорни Карабах.

            Източник: voennoedelo.com, 21.11.2020

 

Иран– Израел

▪ След  като иранският президент Хасан Роухани  обвини Израел в причастност в убийството на иранския ядрен физик,  бе наблюдавано разполагането от Иран на огневи позиции  на 20 ракети комплекси, оборудвани със средни и големи балистични ракети.


            Източник: bg.rbth.com, 28.11.2020

 

▪ На 30 ноември иранската телевизия Press заяви, че има индикации за „израелска роля“ в убийството и че използваните оръжия са от Израел.

            Източник: nationalinterest.org, 30.11.20

 

Турция– Русия

Нарастващата мощ на Турция прави вероятния конфликт с Русия почти неизбежен.

Източник: Institute-for-the-Study-of-War, 03.11.2020

 

Украйна

▪ Само три дни след разговорите в Берлин с укринска делегация, която се ангажира с дипломатическо решаване на конфликта, мисията на ОССЕ констатира прехвърлянето на тежки оръжия, танкове, гаубици с голям калибър 2C7 "Пион", ракетни комплекси, средства за електронна война, медицински автомобили и др, свидетелстващо за подготовка на военни операции в Донбас.

            Източник: gazeta.ru, 06.11.2020

▪ След изпращането на турски дронове Байрактор ТВ2 украинските ВС са траспортирали около 50 танка по жп–линия до региона и РСЗО, което дава основание за предположението, че се подготвя настъпателна операция в Донбас.

            Източник: avia.pro, 21.11.2020

▪ „Разчетите на ПВО на Въоръжените сили на Украйна получиха заповед да унищожават безпилотните летателни апарати на Специалната наблюдателна мисия (СММ) на ОССЕ, с цел да скрият прехвърлянето на военна техника в зоната на т. нар. „Операции на обединените сили“(ООС).

      Източник: Новорусия, 21.11.2020 г

Индия– Китай

▪ Командващият армията на Индия изрази мнение, че изострящият се граничен спор с китайските въоръжени сили в западните Хималаи би могъл да предизвика по–голям конфликт. При такъв Индия се надява на подкрепа от САЩ.

            Източник: DWN, 09.10.2020

 

Трета световна война

▪ Началникът на генералния щаб на британската армия генерал Ник Картър заяви в интервю за „Скай нюз“, че увеличаването на регионалните конфликти може да прерасне в пълномащабна война.

            Източник: DWN, 11.11.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

World War III: Imagining a War Between China and America in 2030

https://nationalinterest.org/blog/reboot/world-war-iii-imagining-war-between-china-and-america-2030-173218

 

Петър Воденски: Очаква се Джо Байдън да заеме по-твърда позиция спрямо Ердоган

Епицентър, 29.11.2020

http://epicenter.bg/article/Petar-Vodenski--Ochakva-se-Dzho-Baydan-da-zaeme-po-tvarda-pozitsiya-spryamo-Erdogan/233744/11/0

 

Среднощният експрес в  Нагорни Карабах

 

Димитър Гърдев, "Труд" 17.11.2020

 

https://trud.bg/%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D1%85/

 

Симеон Николов: Тероризмът в Европа като Ковид-19. Удря по-уязвимите

Епицентър, 06.11.2020

http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Terorizmat-v-Evropa-kato-Kovid-19--Udrya-po-uyazvimite-/231582/11/33

 

ВИДЕО

The first German Heron TP UAV has completed its first successful flight in Israeli skies

https://www.youtube.com/watch?v=NZIaXsAAlCw

Российские самолёты не рассматриваются: ВВС Аргентины выбирают новый истребитель

29.11.2020

https://topwar.ru/177581-rossijskie-samolety-ne-rassmatrivajutsja-vvs-argentiny-vybirajut-novyj-istrebitel.html

Съставил: С.Николов, 30. 11. 2020

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                          Последна актуализация

  04.01.2021