ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 30

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ДЕКЕМВРИ   2 0 2 0 г.

 

НАТО

Нова стратегическа концепция за НАТО трябва да бъде един от резултатите от доклада на експертната група „НАТО 2030”, отбеляза генералният секретар Столтенберг. „НАТО 2030” е възможност за подновяване и укрепване на трансатлантическата връзка. Един по-глобален алианс не означава промяна на фокуса за НАТО. Устойчивостта е първата ни линия на защита. Трябва да продлъжим да се модернизираме и да инвестираме в иновации, подчерта той.                               

            Източник: nato.int, 03.12.2020

 

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства португалския премиер Антонио Коста в централата на НАТО. Той благодари на Португалия за нейния ангажимент за укрепване на трансатлантическите отношения и конкретния принос към мисиите и дейностите на НАТО. Двамата лидери обсъдиха борбата с тероризма, ситуацията в Източното Средиземноморие, сътрудничеството между НАТО и ЕС и срещата на върха на НАТО догодина.                                                                                            Източник: nato.int, 10.12.2020

 

▪ До 2030 г. 5 държави ще разполагат с най-мощните армии: Индия, Франция, Русия, САЩ и Китай.

            Източник: nationalinterest.org, 16.12.2020  

▪ От съгласувания на 12.12.2020 г. бюджет на НАТО за 2021 г. /1,61 млрд военен и 258,9 млн граждански/ е видно, че той е увеличен с 5%, като част от него е предназначена за мисии и операции.

            Източник: nato.int,  17.12.2020 г.

▪ Командирът на щаба на Специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Ерик Уенд бе на тридневно посещение в България. Обсъдени са перспективите за бъдещо участие на българските Специални сили в различни инициативи на НАТО.

            Източник: МО и otbrana.com. 18.12.2020

 

▪ През 2020 г. ВВС на страните от НАТО са били принудени да извършат 400 излитания с цел прихващане на неизвестни чужди самолети. Водят се и преговори за разширяване на обхвата на Air Policing в Северна Македония.

            Източник: nato.int, 28.12.2020 г.

САЩ       

▪ Въпреки предупреждението на президента Тръмп, че ще наложи вето, Камарата на представителите гласува проекта за военен бюджет от 740 млрд долара  с болшенство значително над две трети. Много републиканци не последваха призива на президента. С това се локира и планираното изтегляне на част от американски военни сили от Германия.

            Източник: n-tv, 09.12.2020

▪ Оформя се вече  програмата на ВВС за „ускоряване на промяната“, която трябва да се приеме през 2021 година. Акцентира се на промяна на начина, по който ВВС създават и ръководят своите летци, бюрокрацията, начина, по който подхождат към конкуренцията срещу потенциални големи противници като Китай и изпълнението на проекта Air Force Cyber ​​на Air Force Association от септември 2020 . Въздушните сили също трябва да променят начина, по който разбират своите потенциални основни конкуренти, техните амбиции и как биха могли да водят войни в бъдеще. Трябва  да се направи път за следващото поколение способности, които ще поддържат ВВС конкурентоспособни в бъдещи битки.

            Източник: /news/your-air-force, 29.12.2020

 

▪ Джо Байдън номинира 67 годишния генерал Loyd Austin за министър на отбраната. Той бе командващ Central Command” (USCENTCOM) от 2012 до 2016 г., а преди това командващ “United States Forces – Iraq” (USF-I).

            Източник: NBC News, 08.12.2020

▪ За ръководител на Съвета по национална сигурност бе посочен Джейк Съливан, роден на 28 ноември 1976 г., бивш съветник по нацоналната сигурност на вицепрезидента Байдън 2013–2014 г.

            Източник: www.behoerden-spiegel.de, 22.12.2020

▪ Джо Байдън планира да назначи Катлийн Хикс за заместник-министър на отбраната и Колин Кал за заместник-министър на отбраната по политически въпроси. Селекциите на Кал и Хикс продължават тенденцията на екипа на Байдън да избира хора, които имат близки отношения с избрания президент и неговия екип.

            Източник: www.defensenews.com, 30.12.22.

ГЕРМАНИЯ

▪ Правителството на Германия още този месец ще поиска от Бундестага да разреши допълнителни средства за въоръжение и обучение за дроновете Heron TP. МО е постигнало договореност с Израел за специфично обучение на германки военни и доставка на муниции и съответно допълнително техническо оборудване.

            Източник: ЕS/Т, 04.12. 2020

ФРАНЦИЯ

▪ На 08. 12. 2020 г. френският президент Макрон съобщи, че бъдещият френски самолетоносач ще бъде с ядрено задвижване, дължина 300 м, водоизместимост 75 000 т. /за сравнение американският „Theodore Roosevelt“ е 317 м и водоизместимост 97 000 т./ Финансирането му ще се дискутира в бюджет 2025. Първите пробни изпитания ще бъдат през 2036 г.

            Източник: ES/Т, 09.12.2020

                       

ТУРЦИЯ

▪ На среща на външните министри на Турция и Украйна бе заявено желанието за укперване на отношенията особено в сферите на военното сътрудничество и отбранителната индустрия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу  увери  украинския си колега Дмитрий Кулеба, че Анкара подкрепя инициативата на Киев за създаване на международна платформа за връщане на Крим на Украйна.

            Източник: haberler.com, 03.12.2020

 

В САЩ председателят на комисията по външни работи на Елиът Енгел и водещият републиканец Майкъл Маккол публикуваха  изявление относно дълбоката си загриженост от действията на Турция при президента Ердоган, които застрашават алианса на НАТО, по-широкия регион и демокрацията и върховенството на закона в Турция

            Източник: gop-foreignaffairs.house.gov, 16.12.2020

 

▪ Турция продава четири  стелт корвети на Украйна като част от по-голямо рамково споразумение за засилване на двустранното сътрудничество в областта на обществените поръчки за отбрана. Споразумението, подписано на 15 декември, включва също трансфер на турска технология в Украйна и съвместно производство на въоръжени безпилотни самолети от турско производство.

            Източник: www.defensenews.com, 21.12.2020

 

▪ Между САЩ и Турция е създадена работна група по руската система С–400 и са започнали технически преговори, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

            Източник: Аnddolu Ajansi, 29.12.2020

 

▪ От 01.01.2021 г. Турция поема от Полша ротационното командване на Съвместната оперативна група на НАТО за много висока готовност (VJTF) като осигурява ядрото на силите на база на 66–та механизирана бригада /4 200 л.с./

            Източник: nato.int, 30.12.2020 

 

ГЪРЦИЯ

▪ Премиерът на Гърция обяви в Парламента, че военинят бюджет на страната през 2021 г. ще нарастне с 57% в сравнение с 2019 г., което прави 5,5 млрд евро. Ще бъдат доставени 18 бр. бойни самолети Rafale, фрегати, вертолети и дронове. Личният състав на армията ще се увеличи с 15 000 души.

            Източник: Reuters, 21.12.2020

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ След среща между министрите на външните работи на Турция и Унгария Петер Сиярто заяви, че сигурността на ЕС основно е в ръцете на Турция и Будапеща е готова да помогне за установяване на диалог между Анкара и някои други държави.

            Източник: «Дейли сабах» и ТАСС, 08.12.2020

▪ На 14 декември ЕС прие своя бюджет и размера на европейския Фонд за отбрана в размер на 7,953 милиарда евро. От тях 2,651 млрд са предвидени за изследователска дейност и 5,302 млрд – за развойна дейност. Разбирането на Съвета е, че Фондът трябва да е насочен преди всичко към иновации.

            ЕS/Т, 18.12.2020 г.

 

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

▪ На 03.12.2020 г. официалният говорител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви на брифинг, че Москва е сериозно обезпокоена от активната военна дейност на НАТО в Черноморския регион, в Румъния и България. Конкретно се посочва увеличаване броя на военните кораби, на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати, модернизацията на инфраструктурата, разполагането на нападателни оръжия, сценариите на военните учения, предполагащи удари по руска територия. Това подкопавало регионалната стабилност и забивало клин между съседните държави.

Източник: Агенция "Фокус",04.12.2020

▪ Гръцкто издание Greek City Times счита, че главният проблем на Русия на Балканите е увеличаване присъствието на НАТО. Тази ситуация принуждава Москва да задълбочава отношенията си с балканските страни. Предадените на Сърбия 6 руски МиГ 29 е поощрителна помощ. Това показва, че Москва не е загубила все още надежда за Зпадните Балкани.

            Източник: «ПолитРоссия», 05.12.2020

▪ В западната част на Русия ще бъде сформирана нова мотострелкова дивизия като част от 11-и АК с три мотострелкови полка и един танков полк — общо 10 мотострелкови батальона и шест танкови батальона.

            Източник: ТАСС, 07.12.2020

 

▪ Участниците в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН приеха резолюция относно проблемите "с милитаризацията на Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, както и на части от Черно и Азовско море“ и «призоваха Руската федерация незабавно, напълно и безусловно да изтегли военните си сили». България е сред 40-те вносители, сред които са и Украйна, САЩ, Турция. Резолюцията беше подкрепена от 63 държави, 17 бяха против, включително Армения, Беларус, Китай, Киргизстан иРусия, други 62 се въздържаха.

            Източник: Сега, 08.12.2020  

 

▪ На 9 декември се проведе тренировка по управление на стратегическите настъпателни сили. Бяха отработени практически действия на разчетите на пусковите установки на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН), екипажите на стратегическите ракетни носители на авиацията за далечно действие на Въздушнокосмическите сили (ВКС) и атомна ракетна подводница от състава на Северния флот. Учебни удари със стратегическото оръжие бяха проведени на полигоните Кура и Пембой.

      Източник: ПО на РФ, 09.12.2020

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Напредък в развитието на лазерно оръжие е постигнала германската фирма „Рейнметал”, която е получила поръчка за изработване на опитен образец на лазер.

В продължение на една година той ще бъде изпробван на фрегатата «Заксен». /Със създаването на лазерно оръжие се занимават още САЩ, Китай, Великобритания, Турция и Индия./

            Източник: DPA, 01.12.2020

▪ Министерството на търговията на САЩ въведе нови санкции срещу руското министерство на отбраната, Службата за външно разузнаване и над 40 компании във военно-индустриалния комплекс- предприятия от авиационната, космическата и други индустрии, включително „Рособоронекспорт“, „Ростех“, „МиГ“, „Сухой“, „Туполев“, производителите на изтребители Су-30, Су-57, Су-35 и Су-30МК2. Избягват се санкции поотношение на онези компании, чиито продукти са важни за американския пазар, произвеждащи титанови изделия за космическата индустрия –Boeing, EADS, Embraer, UTAS, Messier-Bugatti-Dowty, Rolls-Royce, Safran SA, Airbus, Pratt & Whitney клиенти на руски компании.

            Източник: class.bg, 23.12.2020

▪ През 2020 г. производителят на самолетите от пето поколение F-35 Локхиид Мартин достави 123 от планираните 141 самолети поради нарушение на веригата на доставки, вследствие на короновирусната криза. Компанията ще увиличи постепенно поизводството, но ще достигне първоначалния си график от 14 самолета месечно до 2023 г.

            Източник: defensenews, 30.12.2020

▪ Изследователската лаборатория на армията на САЩ постигна важен напредък през 2020 г. по 5 проекти, които ще имат големи последици за комуникациите и мрежите. Квантово устройство, разработено от армейските учени тази година, позволява да се съхраняват големи количества информация като холографски модели, важна стъпка към изграждането на квантова мрежа. Други технологии ще подобрят способността за маневриране на боеприпаси в бъдеще. Новите способности ще подобрят „способността на армията да прихваща движещи се наземни цели, използвайки евтини компоненти“, като сензори, процесори и изпълнителни механизми. Финансирани от армията изследователи са изградили електронно устройство за превключване на честотите, което е 100 пъти по-енергийно ефективно от настоящите възможности.

            Източник: www.c4isrnet.com, 30.12.2020

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

Въпреки доста оспорвания износ на оръжия за Близкия Изток поради нарушения на правата на човека и регионални конфликти, правителството на Германия даде разрешение за сделка с Катар /15 противозенитни системи "Gepard"/.

            Източник:  ttps://www.dw.com, 07.12.2020

▪ Европейският боен вертолет Tiger ще бъде заменен с Tiger Mk III. На него ще се разчита през следващите десетилетия поради значително подобрената ефективност на този модел и удължения му жизнен цикъл. Със способностите си той превъзхожда своите конкуренти, твърди производителят Airbus Helicopters. Той е на въоръжение във  Франция, Германия, Испания и Австралия. Германния разполага с 51 машини. 39 подлежат на преоборудване.

            Източник: ES/Т, 14.12.2020

▪ Поради изтичане на жизнения цикъл на МиГ-31 през 2028 г в Русия  се разработва нов прехващач за дълги разстояния МиГ–41 като част от програмата ПАК ДП (переспективен авиационен комплекс за далечно прихващане). Основната характеристика на изтребителя трябва да бъде огромната му скорост, която следва да достигне 4.3 маха (4500 километра в час). Бойният му радиус ще бъде от 700 до 1500 километра. Ракетите R-37 ще поразяват цели на разстояние до 300 километра. The National Interest дори класира МиГ-41 като изтребител от шесто поколение.

            Източник: National Interest, 23.12.2020

▪ Американските ВМС възложиха поръчката за серийно производство на нова амфибийна бойна машина Amphibious Combat Vehicle (ACV) за провеждане на амфибийни операции. Според производителят BAE Systems, който я проектира заедно с IVECO Defence Vehicles, ACV ще има три пъти по–висок жизнен цикъл отколкото Assault Amphibious Vehicle. Шестцилиндровят мотор е с 690 к.с., скоростта достига 90 км/час.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 30.12.2020

РАЗОРЪЖАВАНЕ

▪ По време на заключителния форум на руското военно ведомство за годината Путин заяви: "Няма да произвеждаме и разполагаме ракети със среден и малък обсег в европейската част на Русия или в други региони на страната. Но трябва да сме готови да реагираме бързо, ако западните държави разположат оръжия от този вид близо до нашите граници".

Източник: руски медии, 21.12.2020

▪ Русия на доброволни начала е разширила действието на Договора СТАРТ–3 до хиперзвукова система «Авангард» и “Сармат” Москва е отворена за обсъждане на този въпрос в многостранни формати ,

Източник:  РИА Новости, 25.12.2020

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

САЩ– Русия

▪ Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Марк Мили посочи няколко важни точки, които Съединените щати трябва да спазват, за да намалят рисковете от конфликт чрез възпиране: да се укрепи американският военен потенциал, да се укрепят съюзите, да остане ангажимента в делата на различни региони по света, но в същото време, както добави той, да се ограничи военното присъствие в някои страни, да се поддържа силата на американската икономика и да се демонстрира решителност. Не очаква да започне война, но дори един "ограничен конфликт" може да завърши с ядрена война, предупреждава той.

            Източник: Агенция "Фокус", 24.12.2020

▪ В случай на война Русия най–напред ще нанесе удар по Прибалтика, считат редица наблюдатели в САЩ и Европа във връзка с твърдението за евентално обединение на усилията на Москва и Пекин.

Military , voennoedelo.com 30 12 2020

Риск от ядрен конфликт

 

▪ Разширяването на военната конфронтация в киберпространството и космоса повишава риска от инциденти с използване на ядрено оръжие, предупреди началникът на ГЩ Валерий Герасимов на брифинг с военните аташета в Москва. Увеличават се руски инциденти поради намеса във функционалнтите системи на управление и обезпечаване използването на ядреното оръжие, заяви той.

            Източник: сайт на МО, 25.12.2020

 

Украйна

Най–реланият сценарий за Донбас е продължаване на войната на изтощение с променлива интензивнсот на бойните действия. Украйна очаква САЩ да засилят натиска си върху Русия за извеждане на Минския процес от мъртвмата точка, в кото се намира.

            Defence24, 30.12.2020

 

ПУБЛИКАЦИИ

Агресивната политика на Ердоган срещу България или проект «Зелени Балкани»

Людмила Костадинова

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2325:2020-12-03-12-35-19&catid=21:--&Itemid=34

Когато с шпионажа се заемат вестниците и чиновниците

Интервю с полковник о.з. Методи Алексиев

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2330:2020-12-24-17-22-29&catid=21:--&Itemid=34

ВИДЕО

Watch Israel’s first-ever multitier missile defense test

https://www.defensenews.com/video/2020/12/16/watch-israels-first-ever-multitier-missile-defense-test/

Съставил: С.Николов, 31. 12. 2020

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                       Последна          актуализация

  04.01.2021