ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


БЮЛЕТИНИ 2018/19/20/21

 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

 

 

Информационен бюлетин № 31

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

ЯНУАРИ   2 0 2 1 г.

 

НАТО

▪ България се присъеди към Техническото споразумение между правителството на Република България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) за осигуряването на поддръжка от страната домакин на дейности на съюзни сили в контекста на Съвместните сили с много висока степен на готовност (VJTF)

            Източник: Пресцентър на МС, 06.01.2021

▪ Съсредоточаването на въоръжени сили и бойна техника на Североизточния франг на НАТО според руски експерти ще нараства през 2021 г., като военният контингент ще се увеличи 4 пъти, а броят на бойните машини на Съюзниците от САЩ и Европа ще достигне до 10 000. Полша планира през 2021 г. да включи във военни учения 10 пъти повече запасни.

            Източник: voennoedelo.com, 09.01.2020

▪ На 26 януари 2021 г. бригаден генерал от италианската армия Алберто Вецоли,  официално предаде командването на Command-West (TAAC-W) на бригадeн генерал от италианската армия Бениамино Вергори, командир на бригада „Фолгор”. На церемонията присъства италианският министър на отбраната Лоренцо Герини и генерал-лейтенант Никола Занели, заместник-командир на ръководената от НАТО мисия за решителна подкрепа в Афганистан.

            Източник: nato-int, 26.01.2021

 

▪ На 27.01.2021 генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с латвийския външен министър Едгарс Ринкевич актуални въпроси от инициативата НАТО 2030 за подготовка на Алианса за бъдещето. Столтенберг е благодарил на Латвия за домакинството на ъководената от Канада бойна група, част от усилените мерки за присъствие на НАТО в региона на Балтийско море. В Латвия ще се проведе срещата на министрите на външните работи през декември т.г.

            Източник: nato.int, 29.01.2021

 

▪ По повод влизането на последните три съюзнически кораби в Черно море говорителят на НАТО Оана Лунгеску заяви: „Черно море е от стратегическо значение за НАТО. Три съюзника - България, Румъния и Турция - са крайбрежни държави, докато Грузия и Украйна са близки партньори. В отговор на незаконното присъединяване на Крим към Украйна и увеличаващото се натрпване на въоръжения  в Черно море, Алиансът увеличи  присъствието си в региона с цел защита и остава силно ангажиран със  сигурността на Черно море “.

            Източник: nato.int, 28.01.2021

 

САЩ       

▪ Сенатът на САЩ за пъви път отхвърли вето на президента Тръмп с 81 на 14 гласа и утвърди законопроекта за военния бюджет, възлизащ на 740,5 млрд долара. Той включва 18,5 млрд долара за мерки по възпиране в Тихоокеанския регион.

            Източник: news.bg, 04.01.2021

▪ Вследствие на различия в мненията за това, дали Иран е сериозна заплаха за силите на САЩ и интересите в региона, заповедта на министъра на отбраната за връщане на самолетоносача Нимиц от Персийския залив в базата си на американското западно крайбрежие беше отмененена след лична намеса на президента Тръмп.

            Източник: Politico, 04.01.2021

▪ Министърът на ВМС на САЩ Кенет Брейтуейт обяви, че военноморските сили на САЩ ще започнат редовно патрулиране край бреговете на Русия в Арктика и сравни ситуацията в региона с обстановката в Южнокитайско море

            Източник: Breaking Defense, 06.01.2021

▪ На 22.01. Сенатът одобри кандидатурата на генерал Лойд Остин за министър на отбраната. Същият има 41 години служба в армията на САЩ и бе пенсиониран през 2016 г. Има богат опит от войните в Близкия Изток.

            Източник: Ройтерс, 22.01.2021

▪ Първият телефонен разговор извън САЩ на новия министър на отбраната Лойд Остин  беше с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили актуалната среда за сигурност, запазването на силни позиции във възпирането и отбраната на НАТО, мисиите в Афганистан и Ирак.Обменени са мнения и за предстоящата среща на министрите на отбраната на страните –членки на НАТО.

            Източник: Пресцентър на Пентагона, 25.01.2021

 

▪ Президентът Байдън поиска в новата национална стратегия за отбрана, която трябва да бъде представена 2022 г, да се включат и климатичните рискове.

           Източник: breakingdefense.com, 27.01.2021

 

▪ Новото правителство на САЩ спря временно продажбите на оръжие за Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства.

           Източник: The Hill vom 27.01.2021

 

▪ Администрацията на Байдън ще забави няколко назначения  в консултативните съвети по отбраната. Департаментът по отбрана се нуждае от съществени и трайни промени и трябва да поиска големи и смели идеи в няколко ключови области, включително: Технологии и иновации, Бизнес практики, Политика, Човешки капитал. Това е възможност да преосмислят и рестартират своите консултативни съвети. Успешното поемане на това предизвикателство ще възстанови обтегнатите връзки между публичния и частния сектор.

            Източник: defenseone.com, 30.01.2021

 

ГЕРМАНИЯ

▪ Гeрмaнcкият миниcтър нa oтбрaнaтa Aнeгрeт Крaмп-Кaрeнбaуeр заяви, 
че в близкo бъдeщe Гeрмaния щe трябвa дa придoбиe бoйни бeзпилoтни 
лeтaтeлни aпaрaти кaтo oтгoвoр нa „нoвaтa рeaлнocт в oблacттa нa 
пoлитикaтa нa cигурнocт“ и добави: „Чacт oт тaзи рeaлнocт e 
ширoкoмaщaбнoтo въoръжeниe нa Руcия нa изтoчнaтa грaницa нa НAТO.
 Тoвa пoкaзвa кoлкo вaжнo и aктуaлнo зa Eврoпa e cплaшвaнeтo кaтo 
прeдпocтaвкa зa пocтигaнe нa взaимнo рaзбирaтeлcтвo oт cилнa пoзиция“.
        Източник: DPA, 15.01.2021

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

▪ Обсъжда се  въпроса за числеността на армията. Досега не беше възможно да се попълнят свободните длъжности там. От наличните 82 000 позиции 9 000 са свободни. Трудностите при набирането на млади хора биха могли да се преодолеят със средносрочно намаляване на войските до 65 000. Следователно обявената War­fighting Division, която трябва да започне да функционира през 2025 г., може да се окаже по–малка.

            Източник: SWP, януари 2021

                       

ТУРЦИЯ

▪ Съвместните оперативни сили с много висока степен на  бойна готовност на НАТО (VJTF) през 2021 г. ще бъдат ръководени от Турция, която сменя на този пост Полша.  VJTF се състоят от батальон, който в рамките на 2 до три дни може да бъде използван, следван от 3 батальона, които ще бъдат боеготови до 5–7 дни.

            Източник: ЕST, 11.01.2021

 

▪ Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че спорът на правителството му с Вашингтон относно закупуването от Анкара на руската система за противоракетна отбрана С-400 може да бъде разрешен чрез "диалог" с идващата администрация на новоизбрания президент Джоузеф Байдън.

Източник: Anadolu Acansi, 15 01 2021

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведе разговор с президента на Турция Ердоган. Освен двустранните отношения са засегнати и регионални събития. Ердоган иска възстановяване на доверието и консултациите и край на «дискриминационните действия срещу Турция». Нито дума от европейска страна срещу нарушаване на човешки права и международвно право.

            Източник: news.bg, 09.01.2021

▪ Европейската агенция по отбрана /EDA/ стартира нов проект за европейска корвета. Италия е ръководител на проекта, в който   участват по линия на PESCO Франция, Гърция и Испания. EDA оказва подкрепа чрез разработването и прилагането Обща цел на персонала (CST), Общи изисквания към персонала (CSR) и бизнес казуси (BC).

            Източник: behoerden-spiegel.de, 13.01.2021

 

БАЛКАНСКО–ЧЕРНОМОРСКИ РЕГИОН

 

▪ Според изданието Greek City Times Великобритания, Турция и Украйна създават помежду си неформален тристранен съюз, насочен срещу Русия в Черно море и целящ изграждане на собствена структура за сигурност в региона΄

            Източник: greekcitytimes.com, януари 2021

 

▪ Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви на заседание на колегията на министерството на отбраната на страната, че са получени пет модернизирани стратегически бомбардировача Ту-95МС.

            Източник: ТВ Звезда, 20.01.2021

 

▪ За първи път от три години ВМС на САЩ  изпратиха три кораба - включително два миноносеца - в Черно море. Русия реагира незабавно, като премести системата за противоракетна отбрана "Бастион" на позиции в Крим, провеждайки учения.

            Източник: breakingdefense.com, 28 01 2021

 

▪ На 23 януари американският разрушител „Доналд Кук”, въоръжен с крилати ракети, отново е влязъл в Черно море. Силите и средствата на Черноморския флот следят за  действията му.

            Източник РИА Новости, 24.01.2021

 

▪ Испанските военновъздушни сили разположиха в Румъния шест бойни самолета за изпълнение на задълженията на НАТО за въздушна охрана. По време на двумесечното им разполагане временната дислокация ще бъде в авиобазата Когалничану на черноморското крайбрежие на Румъния. Самолетите ще патрулират заедно с румънските ВВС.

            Източник: nato.int, 28.01.2021

 

▪ На 29. 01. в Крим бе спуснат на вода четвъртия по ред патрулен кораб  проект 22160 «Сергей Котов». На 30.01. в Севастопол в състава на Чеерноморския военен флот на Русия влезе деветия по ред малък ракетен катер проект 21631 «Грайворон»

            Източник: bmpd.livejournal.com, 31.01.2021

 

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

▪ „Поддържането на морско присъствие в Средиземно море е далеч по-ефективна стратегия за руския флот. Малките кораби и ракетите ще формират същността на руския флот в Средиземно море и другаде. Очаква се Средиземноморската ескадра да включва 10 до 15 бойни кораба  и няколко подводници. Русия обаче е изправена пред сериозни предизвикателства при поддържането на значимо морско присъствие в Средиземно море”, според Дмитрий Горенбург, експерт по руската армия, в анализ за Европейския център на Джордж К. Маршал за проучвания на сигурноста.                         Източник: nationalinterest.org, 30.01.2021

 

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

▪ Военното учение Defender Europa 2021 ще се проведе от 01 май до 14 юни 2021 г. Както при учението от 2020 г., което беше частично ограничено заради пандемията, целта е да се отработи бързото прехвърляне на по–големи формирования, на първо място за укрепване на Източния фланг. Германия ще участва до 09 юни с 430 души в Румъния и Унгария, а разходите й ще възлязат на 2,9 млн евро.

            Източник: МО на Германия,, 15.01.2021

▪ В седмицата от 18 до 23 януари във Франция на летище Гростенкин се проведе американо–френско–германско учение за водене на електронна война. Освен бойните самолети Mirage и Rafale, хеликоптери като Tiger, Puma и Gazelle също участваха в ученията.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 26.01.2021

 

ОТБРАНИТЕЛНА ИНДУСТРИЯ И НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

▪ Министерството на отбраната на САЩ подписа анекс към договора си с Boeing за увеличаване броя на самолетите-танкери KC-46A по поръчка на ВВС на САЩ с още петнадесет самолета. KC-46 е многоцелев танкер, предназначен за зареждане на съюзнически и коалиционни военни самолети.

            Източник: overtdefense.com, 21.01.2021

▪ На 29.01. концерните Rheinmetall и MBDA –Германия съобщиха, че Бундесверът им е възложил изработването, интегрирането и подръжката на  демонстрационна система на лазерно оръжие, която да бъде монтирана на кораб. Изпробването й ще бъде извършено на  фрегатата "Sachsen".

            Източник: heise.de, 29.01.2021

▪ Lockheed Martin получи договор на Министерството на отбраната на САЩ (DoD) на стойност 64,3 милиона долара за планиране на мисията на F-16 за чуждестранни военни продажби (FMS). Той включва FMS за Словакия, България, Тайван, Мароко, Гърция, Обединени арабски емирства, Бахрейн, Чили, Колумбия, Хърватия, Египет, Индия, Индонезия, Йордания, Корея, Оман, Пакистан, Филипини, Полша, Румъния, Сингапур, Словения и Тайланд, съобщи  американското Министерство на отбраната. Този договор предвижда разработването, интегрирането, тестването и доставянето на актуализации на софтуера на Съвместната система за планиране на мисии. Очаква се работата да приключи до януари 2029 г.

            Източник: defenseworld.net, 30.01.2021

 

ВЪОРЪЖЕНИЕ И ТЕХНИКА

▪ Новият разрушител, въоръжен с лазери и хиперзвукови ракети наречен DDG-X е необходим на американските ВМС, изтъкна адмирал Пол Шлизе на конференция на Surface Navy Association, проведена на 11.01. „Разглеждаме нова форма на корпуса с нова задвижваща установка и способността да включим ... интегрирана енергийна система, която има способността да захранва оръжията и сензорите.“ Очаква се новият кораб да струва 2,5 милиарда долара.

            Източник: defenseone.com, 12.01.2021

▪ Ново поколение ракети със среден обсег бяха тествани от Иран по време на военно учение. По данни на иранската информационна агенция „Tasnim“, тестовете са преминали успешно. Освен ракета с обсег от 1800 км, бяха изпробвани крилати ракети и дронове. Представени бяха и кораб вертолетоносач и ракетоносец.

            Източник: Frankfurter Rundschau 16.01.2021

▪ Военноморските сили на САЩ стартираха първата програма за тази година  за за високоенергиен лазер (HELIOS). За първи път система за лазерно оръжие ще бъде постоянно инсталирана на американски кораб.

            Източник: behoerden-spiegel.de, 27.01.2021

 

▪ Sikorsky и Boeing представиха нов хеликоптер, който може да замени Army Black Hawk. Компаниите обявиха своя Defiant-X като „най-бързият, маневреният и най-оцеляващият щурмов хеликоптер в историята“. Sikorsky, Boeing и Bell са работили върху концепции за хеликоптери от следващо поколение в продължение на почти десетилетие. Новият хеликоптер няма да изисква скъпи корекции, като по-големи хангари, също промените в обучението и инфраструктурата ще са ограничени.

            Източник: defenseone.com , 25.01.2021

Първият многоцелеви изтребител от пето поколение  Су–57 бе прераден на ВКС. На него ще се обучават летците и авиоинженерите. Съгласно договора между Министерството на отбраната на РФ и компанията «Сухой» от 2019 г. трябва да бъдат произвведени 76 изтребители от пето поколение Су–57 /включително и двата по първия договор от 2018 г./. Срокът за изпълнение е 2027 г.

Източник: bmpd.livejournal.com, 30.01.2021

 

РАЗОРЪЖАВАНЕ И КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Байдън "вероятно ще даде зелена светлина за бързо краткосрочно удължаване" на СТАРТ, за да може след това да започне "по-значими преговори" с Москва за стратегическа стабилност.

            Източник: CNN, 03.01.2021

▪ На конференция на Стокхолмската инициатива по ядреното  разоръжаване с участието на 15 държави в Аман, Йордания, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди, че ако продължаваме да бездействаме, докато се развива спирала на надпревара в ядреното въоръжаване, това ще има фатални последици. Едновременно с това обаче защити оставането на ядрените оръжия в германската провинция Рейнланд, защото Германия била поела гаранции за европейските си съседи.

            Източник: C-Magazin, 06.01.2021

 

▪ След САЩ и Русия обяви излизането си от споразумението «Открито небе». Френското външно министерство изрази съжаление за намерението на Русия да се оттегли от Договора за открито небе и се надява Москва да преразгледа това решение. Съобщава РИА Новости.

 

         Източник: Defense News и РИА Новости, 15.01.2021

 

▪ В Бундестага бяха отправени искания към германското правителство да обоснове защо е отхвърлен Договора за забрана на ядреното оръжие, който влиза в сила от 22.01.2021 г. Изтъкнати бяха „съдържателни слабости” на договора относно това, как политически би могло да са постигне такава забрана. Подкрепящите го пропускали, че договорът на практика е насочен по–силно срещу демакриции, отколкото срещу авторитарни държави, притежаващи ядрено оръжие. В тази форма не е възможно ядрено разоръжаване.

          Източник: SWP, 18.01.2021

 

▪ На 22. януари влезе в сила първият по рода си Дoгoвoр зa зaбрaнa нa ядрeнитe
 oръжия и стана вeчe чacт oт мeждунaрoднoтo прaвo. Дoгoвoрът бe oдoбрeн oт 
Oбщoтo cъбрaниe нa OOН прeз юли 2017 г., пoвeчe oт 120 cтрaни глacувaхa зa нeгo.
 Нито eднa oт дeвeттe cтрaни, притeжaвaщи ядрeни oръжия  и нитo една от 
страните–членки на НАТО не го подкрепиха. До 24 oктoмври 2000 г. дoгoвoрът 
cъбрa 50 рaтификaции.
               Източник: Факти.бг, 22.01.2021

 

▪ В първия телефонен разговор между новия президент на САЩ Джо Байдън и Владимир Путин на 26 януари основната разисквана тема е била продължаването на договора New Start. Постигнато е съгласие за двегодишното му продължаване. Валидността му изтича на 05.02.2021. Рускта страна е съгласна в него да се включи ракетната система „Авангард”, пише The National Interest.

            Източници: Frankfurter Rundschdu и The National Interest, 28.01.2021

▪ На 29. януари руският президент Владимир Путин подписа закон за удължаване на споразумението за контрол на ядрените оръжия с 5 години до 05 февруари 2026 г. Преди това бяха разменени дипломагтически ноти между двете страни, а на 27. янари руският парламент гласува за ратифициране на петгодишното удължаване.

            Източник: CNN, 29.01.2021

 

 

КОНФЛИКТИ И РИСКОВЕ

Най–вероятните възможности за конфликти и военни сблъсъци през 2021 г. според военния експерт Алексей Валюженич са: триъгълника Китай–Индия–Пакистан, обстановката в Афганистан, оставането на САЩ в Сирия, действията на турския президент Ердоган.

          Източник:  «МК.ru», 08.01.2021

 

▪ САЩ отново изпратиха два бомбардировача В–52 над Персийския залив. Те излетяха от военновъздушна база  в Северна Дакота. Това се случва за втори път този месец. САЩ искали да дадат ясен сигнал на Иран и неговите съюзници и да въздействат срещу опит за отмъщение заради убийствотo на Касим Сулеймани.

          Източник:Frankfurter Rundschau 18.01.2021        

 Aмериканска военноморска ескадра начело със самолетоносача "Теодор Рузвелт" навлезе в Южнокитайско море, за да «утвърждава свободата на мореплаването». В същия ден Тайван съобщи за голямо нахлуване на китайски бомбардировачи и изтребители в идентификационната зона на тайванската противовъздушна отбрана

            Източник: Ройтерс, 23.01.2021

▪ Китай прие нов закон, който разрешава на китайската брегова охрана да открива огън срещу  чужди кораби в спорни води на Южнокитайско море.

               Източник: Al Jazeera, 23.01.2021

 

 

ПУБЛИКАЦИИ

Kaliningrad Gambit – NATO Preemptive Strike Scenario

МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИТИКА И БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

Годишен анализ на Българско дипломатическо дружество за 2020 година

РЕЗЮМЕ

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2339:2021-01-25-08-09-39&catid=17:--&Itemid=36

Разсейва ли се мъглата над САЩ и Европа след идването на Байдън

https://pogled.info/avtorski/Simeon-Nikolov/razseiva-li-se-maglata-nad-sasht-i-evropa-sled-idvaneto-na-baidan.125169

 

Ние сме първото поколение по обратния път на човешката еволюция

Инвтервю със Симеон Николов за в–к Труд, 22.01.2021

 

https://trud.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2-e%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%B1/

 

 

ВИДЕО

Международната политика и българската дипломация 2020г Прогнози за 2021г

https://www.youtube.com/watch?v=_fTSTDcDri0

 

Съставил: С.Николов, 31. 01. 2021

За въпроси и предложения: snikolow@abv.bg, тел. 0888 45 21 45

 

 

 CSR в ТВ – и радио –предавания

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ

 

Пестеливата суперсила

 

Сенчестият пазар

 

Косовският възел на Балканите

 

Десетилетието. В сянката на лидери, избори и войни

 

Gudrun Krδmer: Demokratie im Islam

 

The Constitution of Liberty

 

GCHQ. The uncensored story of Britain's Most Secret Intelligence Agency

 

Новое дворянство: Очерки истории ФСБ

 

Hein G. Kiessling, ISI und R&AW

 

Alexander Rahr, „Der kalte Freund – warum wir Russland brauchen: Die Insider-Analyse“

 

"Развилки новейшей истории России". Егор Гайдар, Анатолий Чубайс

 

Tom Koenigs, Machen wir Frieden oder haben wir Krieg?

 

"Was Muslime wirklich denken. Der Alltag, die Extremisten, die Wahrheit dazwischen"

 

"Weniger Demokratie wagen" , Laszlo Trankovits , Verlag der Frankfurter Allgemeinen Zeitung

 

Kissinger H. On China. The Penguin Press, 2011. - 586 p.

 

Helmut Schmidt: Religion in der Verantwortung.

 

 

БЮЛЕТИН

технологии, въоръжение, наука

Последен брой         

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                                                       Последна          актуализация

  05.03.2021