ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 1

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

юли  2018 г.

Армиите на страните–членки на НАТО

Все по–конкретни форми придобива идеята за приемане на чужденци в Бундесвера, засега само от страни–членки на ЕС. Същите ще получават гражданство. Идеята съдържа доста експлозивен политически потенциал поради съпротива сред обществото и военните. Влизането на чужденци в полицията имаше някои негативни последици. За първи път след края на Студената война личният състав на Бундесвера трябва  да нарастне и до 2024 г. да достигне 198 000 души.

 

Турция въведе откупуване от военна служба, което не се прави за първи път. За живеещите в Турция родени преди януари 1994 г. е определан такса от 15 000 т. лири /2.700 евро/. Те ще трябва обаче да служат 28 дни. За откупуване на турците в чужбина до 38 годишна възраст се определя такса от 2000 евро. На военна служба подлежат 5 млн турци. Очакванията са да се съберат няколко милиарда, което е важно в очертаващата се в момента криза. Официално обаче това се прави във връзка с преминаване към професионална армия. 

Източник: Connection e.V, 27. Juli 2018

Програмата за възстановяване на задължителната военна служба за всички 16-годишни във Франция е за 1,8 млрд долара с първоначална държавна инвестиция от 2.5 милиарда долара. Изборът е между  доброволно назначение за три месеца до година, „в област свързана с отбраната и сигурността“ или  задължителна едномесечна служба или военно обучение в полицията, пожарната служба или армията.

Източник: списание Time, 01 07. 2018

Военни разходи

Непосредствено преди срещата на НАТО на върха този месец бяха публикувани най–актуалните данни за военните разходи. Общо за НАТО те са се увеличили от 895 млрд долар през 2015 г. на 1013 млрд. долара през настоящата година. Делът на европейските страни се е покачил от 22 млрд през 2015 г. на 286 млрд през 2018 г. Германия е повишила военните си разходи от 32,45 млрд евро през 2014 г.- на 38,5 млрд евро през 2018 г. Това, което отделят САЩ обаче между 80 и 85% няма нищо общо с интересите на европейските партньори в НАТО.

Управление на войските

Съвместните действия на СВ в НАТО– Комуникации: Съвместими комуникационни платформи са задължителна предпоставка за оперативина съвместимост, способност за управление и подкрепа при съвместни операции. Експерти от Командването на СВ на Бундесвера смятат, че за да има перспективи в този сегмент на СВ е много спешно необходимо да се изградят нужните способности.

 Подробности в сп. Europδische Sicherheit und Technik, бр. 7/2018

Ядрено оръжие

След критиките на президента Доналд Тръмп срещу Германия на последната среща на НАТО възникна отново дискусия относно „небоходимостта Германия да стане ядрена сила”. Политолози и историци подкрепят идеята, защото в противен случай страната ще се превърне в топка а не в играч в световната политика. Председателят на Свободните демократи Ламбсдорф казва, че с края на Студената война за съжаление не идва края на ЯО. Военните, като например генерал Хералд Куджат, са изразители на по–трезви гласове: Самият ход към ЯС заплашва фундамента на сигурността ни –ЕС и НАТО. Русия ще изгради евростратегическа ядрена сила с огромен риск за нас и съюза.” Посланик Петер Аммон предупреждава, че придобиването на ЯО ще е ясно нарушаване на международните договори. 

 Източник: Велт ам Зонтаг, 29.07. 2018 г.

Химическо оръжие

Страните–членки на Организацията за забрана на химическото оръжие /OVCW/ взеха решение с болшенство за разширяване задачите на организацията. Тя трябва в бъдеще да посочва и кой е използвал химическо оръжие в Сирия. Това крие опасност да се политизира работата на техническия секретариат в Хага.

  Източник: SWP Aktuell, Juli 2018

По–важни моменти от Декларацията на НАТО от 10.юли 2018 г.: Потвърждение на целта 2% от БВП за военни разходи на страните–членки. Изграждане на 2 нови командвания– за силите за бързо реагиране  и за транспорта през Атланика и в рамките на Европа– едното в Улм, Германия и другото в Норфолк. Инициатива за въздържане 4х30 фактически означава  30 батальона, 30 ескадрили и 30 кораба в готовност до 30 дни. Приканва се Русия „да изтегли войските си от суверенни територии на Молдова, Украйна и Грузия”. Военното присъствие в източно море и в Черно море ще се засилва. При хибридни действия НАТО ще реагира като при въоръжено нападение, т.е. ще се задейства член 5 от договора. Подчертава се, че регионът на Западните Балкани е регион от стратегическо значение, а  връзките между НАТО и Сърбия са полезни за Алианса и за Белград, както и за целия регион. Решеието да бъде поканена Македония за член на НАТО е важво за стабилността на Балканите и за България.

Военно–технически теми

▪ Израелската армия получи нов високотехнологичен танк с бордов компютър с изкуствен интелект. /Нова версия на танка Merkava- MK 4 Barak / Той е първият с вграден изкуствен интелект, който ще поеме голяма част от многобройните задачи на екипажа и ще помогне за по–точно поразяване на целите. Новост е и шлема на водача, който отразява във вътрешността си обкръжението на танка на 3600, реализира „виртуана реалност”, използвана досега преди всичко при компютърните игри.

20.07.2018 , Съобщение на израелската армия                                

▪ Към бойните бронирани машини за пехотата „Боксер” /с 8–колесна формула във варианти– транспротна, командна и медицинско–санитарна машина/ проявават интерес Германия, Холандия и Литва. Тя е избрана и от Словения, Австралия и Великобритания. Възможните варианти въоръжение и бронева защита са разгледани подробно в  сп. Europδische Sicherheit und Technik, бр. 7/2018 г. Защитата отговаря на клас IIIb по СТАНАГ 4569 на НАТО, което съответства на еквивалент на 8 кг взривно вещество. /От 2018 г. британското правителство се върна в програмата на фирмите Рейнметал и Краус Мафай за производство на машините./

Руската държавна програма за въоръжения за периода 2018–2027 г. предвижда разработка на опитен образец на екраноплан «Орлан» за охрана наСеверния морски път и патрулиране в Черно и Каспийско море. Многоцелевият съд се движи на въздушна възглавница на височина около метър над водната повърхност със скорост до 30 възела /50 км/час/. Предимствата са по–икономично придвижване е по–трудното му откриване. Недостатъците са в ограниченията при бурно море и недостатъчна маневреност.

Източник: livejournal.com, 29.07.

▪  В Русия бяха проведени изпитания на крилатата ракета с ядрен двигател „Буревестник” с  неограничен обсег на действие. Изпробвана е и лазерната оръжейна система „Пересвет”. Ракетата Буревестник е с непредсказуема траектория на полета и неуязвима от всички съществуващи и бъдещи системи за ПРО и ПВО.

Източник: Русвесна.ру, 19 юли

▪ Руската федерална служба за сигурност започна разследвания поради подозрения, че към западни служби са изтекли секретни данни за свръхзвуковата ракета „Кинжал”. Обхватът й е 2000 км, а скоростта– 12.000 км в час. Може да носи и ядрена бойна глава. Предстои четвърти тест на ракетната система. Въвеждането й на въоръжение е планирано до 2020 г.

Източник: Ministry of Defence of the Russian Federation, 16.юли 

▪ Китай разработва „безпилотни” подводници, управлявани от изкуствен ентелект. Те ще могат да вземат самостоятелни решения например за промяна на курса и дълбочината на плаване за да не бъдат открити, да различават военни от граждански кораби и т.н. Те ще могат да изпълняват ралични задачи като контрол на морски порстранства, поставяне на мини, атаки на противник, подкрепа на обикновените подводници в случай на опасност.

Източник:  "South China Morning Post", 24. юли

Китай се изпробва руската система за ПВО С–400 от началото на август т.г. Интерес за закупуването й за 5,7 млрдз долара има и Индия. Китай е поръчал и 24 бр руски бойни самолети Су–35 /на базата на Су–27/.

  Източник: "South China Morning Post", 29. юли

Saudi Arabian Military Industries (SAMI) е подписала с испанската корабостроителна компания Navantia писма за намерение, обхващащи проектирането и изграждането на 5 корвети Avante 2200 на обща стойност 1,8 милиарда EUR (2,10 милиарда долара), вкючваща строителството на корабите, бордовите им системи, логистиката и поддръжката на корабите за 5 години и опция за още 5, обучение и симулатори, както и системи за поддръжка. Краен срок на предаване на последния кораб– 2022 г.

Нови технологии и открития

▪ Американски военни изследователи от националната лаборатория Los Alamos и от военно–изследователската лаборатория откриха ново взривно вещество, което е по–мощно от TNT /известно под химическата формула C7H5N306/ и също така стабилно. Производството му е по–екологично. Бис–Оксадиацолът / с химическа формула C6H4N608 / е съставен от същите елементи – въглерод, водород, азот и кислород. Мощта му е 1 ½ пъти по–висока от тази на TNT.

▪  По оценки на Американския научен фонд, инвестициите на американския бизнес и университети в изкуствен интелект в 2025 г. ще се увеличат минимум до 130-150 млрд. долара. Един от проектите, започнат миналата година се състои в максимално бързото внедряване на изкуствен интелект в отбранителните и настъпателни системи в областта на военното, финансово-икономическото и поведенческото противоборство. В изследователската лаборатория на ВВС за пръв път е създаден и преминава изпитания пълноценен безпилотен изтребител от пето поколение. През настоящата година Корпусът на морската пехота ще започне да приема на въоръжение многофункционален универсален роботизиран тактически транспорт.

                                                                                              01 юли 2018 г.
Военни учения

От 09 до 21 юли се проведе учението „Морски бриз 2018”. В него участваха 2 американски кораба, USS Mount Whitney и разрушителят USS ​​Porter, съвместно с Украйна. От българска страна участваха 3 фрегати, 1 корвета, 2 миночистачни кораба, 4 спомагателни съдове и 4 моторни катери. От руска страна корабите на НАТО са били наблюдавани от СРК „Екватор”, разузнавателна авиация и радиотехническите сили на Черноморския флот.

Дискусионни въпроси:

Хибридните заплахи като повод за задействане на Член 5–ти от Договора, рязко  сваля прага на разпалване на гореща война.

▪ Двата процента  от БВП не са решаващи за повишаване на бойните способности на армията.

▪  Тълкуването от Тръмп  на клаузата за взаимна защита на договора на НАТО с примера за защитата на Черна гора: това няма да се прилага, ако член на НАТО започне конфликта. Член 5–ти не задължава към използване на военна сила, а „подпомагане”.

Изводите за Европа и България от срещата на НАТО.

 

Публикации

„Хибридните войни“ – базови параметри. „Хибридната война“ срещу България, професор Нако Стефанов, 23.07.2018 г. в Поглед инфо

"Хибридните войни“ в триъгълника между геополитика, сигурност и медийна среда, Симеон Николов, 17.07.2018 г. в Поглед инфо

Ядрената стратегия на Доналд Тръмп, Боян Боянов, в сп. Международни отношения № 3/ 2018 г.

Черно море като източник на въоръжени конфликти или извор на синергия, Проф. Илия Пеев, кап. I ранг о.р., преподавател във ВВМУ “Никола Й. Вапцаров”, сп. Международни отношения № 3/2018 г.

NATO Isn’t What You Think It Is   https://foreignpolicy.com/2018/07/26/nato-isnt-what-you-think-it-is/

Съставил: С.Николов, 31.07.2018 г.

Адрес: snikolow@abv.bg

GSM: 0888 45 21 40

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой 2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                           Последна актуализация

  05.11.2018