ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 4

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

октомври  2018 г.

Армиите на страните–членки на НАТО

САЩ

▪ Намерението на президента  Доналд Тръмп да извади САЩ от Договора за забрана на ракетите ссъс среден обсег с аргумента, че Русия го нарушавала, ще доведе до надпревара във въоръжаването. Това е преобладаващото мнение на европейските експерти и политици. Европейската сигурност ще пострада значитено повече от това, отколкото от нарушението на Договора от Русия, в което я обвиняват САЩ. Предлага се в преговори да се възстанови доверието и ако трябва да се постигне нов договор.

Източници: The National Interest vom 28.10.2018 и Дойче веле от 22.10.2018

▪ Въпреки увеличеното финансиране, армията на САЩ се сблъсква с нови проблеми. Тя трябва да привлича по 80.000 нови войници годишно за да  попълни състави си от 992 000 на 1.030 000 души. 71% от младите хора между 17 и 24 години обаче, не са годни за военна служба. Само 11% от 16–24 годишните твърдят, че вероятно биха отишли в армията.

            Източник: Council for a Strong America, октомври 2018 г.

  Изследване на Heritage Foundation сочи, че САЩ разполагат с крайно балък брой кораби за да могат да издържат участие  едновременно в два големи конфликта, осигурявайки нормална ротация и капацитет за извънредни операции. Това би означавало сегашният брой кораби– 355 да бъде увеличен на 400.

            Източник: Das Magazin, Deutschland, 30.10.2018

Германия

От доставени 97 нови танка, само 38 са боеготови и могат да бъдат използвани, което прави 39%. От 71 доставени БМП „Puma” само 27 са използваеми. От транспортинте самолети А400М – половината. От 7 бойни вертолети „Tiger“ само 2 са в готовност. От 7 транспортни вертолета NH90"- само 4. От 4 нови бойни самолети „Ойрофайтър” само 1 може да се използва.

            Източник: Агенция ДПА, 01.11. 2018

Великобритания

▪ Великобритания ще модернизира своите танкове Challenger за да продължи жизнения им цикъл до 2035 година. На 03 октомври  BAE Systems представен прототип на модернизирания Challenger 2 под новото име „Black Night“. Особено внимание е обърнато на способностите за водене на бойни действия при нощни условия. Black Night ще има независими системи за нощно виждане, което позволява на екипажа да се концентира едновременно върху две цели.
            Източник: Europδische Sicherheit & Technik, 04.10.2018

 Литва

▪ Във Вилнюс беше постигнато споразумение между Литва и Германия за разширяване на военното сътрудничество. Механиираната бригада „Железен вълк” се присъединява към Бундесвера. „Изпращането на литовски офицери в щаба на германска танкова дивизия е израз на това по–тясно сътрудничество.”, се твърди в съобщението до пресата. Присъствието на Бундесвера в Литва ще се запази най–малко до 2025 г.

            Източник: Спутник, 02.11.2018 г.

Стратегии

▪ Центърът за стратегически и международни изследвания– мозъчен щаб на САЩ, публикува доклад за висши длъжностни лица от Министерството на отбраната и американския конгрес. В него по същество се признава, че предвид на технологичния скок и нови видове въоръжения, използването на ядреното оръжие изпреварващо в първи удар става неприемливо за САЩ. Усилията се фокусират върху ибридните способи, инфорвмационните атаки. Кибероперациите стават новия способ за постигане на стратегическо преимущество.

        Източник: ИА Регнум, 21 октября 2018

 ▪ В проведения от 09 до 11 октомври в Копенхаген форум «Съюзна стратегия» участваха представители от 13 държави. Обсъдени бяха стратегически въпроси на сътрудничмеството на Северния фланг на НАТО. Като ядро на Балтийското военноморско командване започна изграждането на центъра за упрваление  DEU MARFOR, който ще позволи в бъдеще командването да поеме по–голям контрол в Остзее и извън него.

            Източник: Marine.de, 17.10.2018

Военни учения на НАТО

▪ На 25 октомври започнаха най–мащабните от 80–те години насам военни учения на НАТО «Единен тризъбец» в Норвегия, Швеция и Финландия, които ще протекат на два етапа в продължение на 1 месец.  Участват 31 държави с общо 50 000 военнослужещи, 10 000 транспортни средства, 150 бойни самолети и 65 кораба. България изпрати 41 свои военни. Целта на учението е да се демонстрира готовност на силите на НАТО  за действия по защита на съюзническа държава от противниково нападение, съгласно член 5 от Договора. Сценарият предвижда отбранителна операция срещу настъпващ от Север противник в продължение на три дни, която преминава на 01 11. 2018 в настъпателна до пълно освобождаване на територията на съюзническата държава. В ролята на „агресора”  са части от ВС на САЩ, Канада, Холандия и Франция. Отбраняващите се, организиращи и провеждащи контранастъпление са ВС на Германия и Великобритания. Ученията се провеждат на около 1000 километра от границата между Норвегия и Русия, а военновъздушните операции на 500 километра. Прехвърлянето на войски започна през август, а изтеглянето им ще завърши през декември. Извършени бяха 180 полета до 4 летища в района. Изведена бе техника, съхранявана за военно време.

Източници: Council on Foreign Relations, 23.10.2018, Нойе Цюрихер Цайтунг, 25.10.2018, Франкфуртер Алгемайне и др.  

 ▪ От 08 до 19 октомври 2018 г. в Западна Украйна се проведе военното учение на НАТО Clear Sky 2018. В него взеха участие  около 700 военни от САЩ, Украйна, Великобритания, Естония, Полша, Румъния и Холандия. Отработени бяха военновъздушни операции в защита въздушното пространство на Украйна. САЩ предоставиха бойни саолети F-15C Eagle, F-16 Falcon, военнотранспортните C-130J Super Hercules и безпилотни летателни средства, а Украйна – 30 бойни самолета, между които  Су-27, Су-25 ,Су-24 и МиГ-29, както и радарни системи и системи на ПВО.

Източник: https://www.france24.com/en/20181008-ukraine-launches-large-scale-air-exercises-with-nato-countries

▪ От 16 до 19 октомври на учебен полигон „Корен” се проведе военното учение тактическо учение „Ответен удар – 2018 г.”. В него участваха 700 военнослужещи и 172 единици бойна и специална техника от състава на Втора механизирана бригада, танков взвод от Центъра за подготовка на специалисти - Сливен; огнеметно-димов взвод от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ)-Мусачево, взвод за сигнално разузнаване и електронна война от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода. Целта на ученито беше да се усъвършенства взаимодействието на участващите формирования при изпълнение на задачи, свързани със заемане, инженерно оборудване и маскировка на район за отбрана, водене на отбранителни и задържащи бойни действия за отразяване атаката на противника.
            Източник:
Pan.bg 22.10.2018

▪ На учебен полигон „Ново село” започна многонационалното учение „Thracian Sword - 2018“ на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата В-9 от Югоизточна Европа. Учението се провежда ежегодно, като през тази година в периода 22-26 октомври негов домакин са българските Специални сили.
В „
Thracian Sword - 2018“ участват до 200 военнослужещи от формирования на Силите за специални операции на страните-членки на инициативата B-9 от Югоизточна Европа със столици Анкара, Атина, Белград, Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София и Тирана, с подкрепата на авиация на Въоръжените сили на САЩ.
           
Източник: МО

Русия и Китай

▪ На 11 октомври се проведоха учения на стратегическите ядрени сили на Русия. Проверена е системата за управление на въоръжените сили. Участвали са наземни, морски и военновъздушни стратегически ядрени сили и средствата от системата за предупреждение за ракетно нападение. Осъществен е учебно–боен пуск на балистични ракети от подводни лодки, крилати ракети с възздушно базиране и авиационно управляеми ракети от екваторията на Баренцово море и Охотско море, а също и военновъздушните сили от летищата в Енгелс, Украинк и Шайковка.

            Източник: https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201810111843-bivy.htm

▪ В Китай предстои първият полет на нов стратегически бомбардировач Hong-20. Външно прилича на американвския стелт–бомбардировач Northrop B-2 Spirit. Трудно откриваем за радарите. Носи 10 тона бомбен товар и ракети CJ-10K. Преодолява разстояние от 8000 км без дозареждане.

          Източник: Global Times, 12. 10. 2018

▪ Двадесет китайски изследователси институти разработват проект за сателит, въоръжен с лазерно оръжие, който разкрива подводници в моретата и океаните на дълбочина до 500 метра, което е с 300 м повече, отколкото постигат американските средства, базирани на самолети. Лъчът може да фокусира търсенето върху водна повърхност с диаметър от 100 км до 1 км.

            Източник: South China Morning Postq 24.10.2018

▪  Руската армия ще получи обединена автоматизирана цифрова система за свръзка, съобщи зам.началника на ГЩ на ВС на РФ ген. Халил Арсланов. На първо място става дума за радиостанции от 6–то поколение, позволяващи изграждането на когнитивна радиосвръзка с увеличена пропускателна способност, в това число в условия на организирани или непреднамерени смущения. Системата позволява връзка на всеки със всеки.

            Източник: Интерфакс, 19. 10. 2018 г.

▪ Държавната шведска информационна агенция SVT излезе със заглавие „Русия не представлява сериозна заплаха за НАТО”. Основание за това давали резултатите от изследване на международния институт SIPRI, в което се посочва, че разходите на Русия за отбрана са една десета от разходите на НАТО. / НАТО: 904.913 млн.дол. ; САЩ: 595.472 млн.дол.; Русия: 91.081 млн.дол./

            Източник: агенция SVT, 31.10.2018

▪ Първият полк с хиперзвуков ударен комплекс „Авангард” ще застъпи на бойно дежурство до края на 2019 г. Той ще е дислоциран с още един полк в Оренбургска област. В един полк ще има 6 комплекса. В двата полка са включени  12 ракети УР–100Н УТТХ, всяка от които с един хиперзвуков боен блок.  В САЩ се очаква появата на хиперзвуково оръжие към 2025 г., а въвеждане на въоръжение– към 2030 г. Пентагонът е заделил за „Локхид–Мартин” 928 млн дол. за проектантско–конструктурска и изпитателна дейност, както и за авиоционно–интеграционна подръжка.

      Източник: warfiles.ru, 01. 11. 2018

Балкани

Гръцкият министър на отбраната предложи по време на посещението си във Вашингтон създаване на отбранителен съюз между Гърция, Македония, Албания, България, а на по-късен етап и Сърбия и постоянно военно присъствие на САЩ в Гърция в три бази: Волос, Лариса и Александруполис. Тези изявления на МО обаче вбесиха премиера Ципрас.

            Източник: 24 часа, 10. 10.2018 г.

Въоръжение и техника

▪ Министерството на отбраната на Филипините след проучване на пазара на военни самолети се отказа от изтребители от САЩ и избра за закупуване шведския самолет Грипен. Според министъра в избора са натежали техническите характеристики и по–изгодните цени в сравнение с тези в предложенията на САЩ. Шведският самолет е с много по–ниска цена от американския си аналог, а има сходни на неговите технически характеристики.

            Източник: https://inform-novosti.ru/blog/43911971001/ 18.10.2018

Спора за възможностите на С 300 да разкриват F-35

Украйна е предоставила на американските си и израелски партньори системата С-300 за полеви тестове. Израелските военни са стигнали до извода, че изтребителите от пето поколение Ф-35 Лайтнинг ще бъдат неуязвими за руските С-300. От Пентагона обаче, след изпитания на изтребителя Ф-35 Лайтнинг, не са убедени, че самолетът е трудно забележим за руските комплекси С-300. Доставените в Сирия ЗРК С-300ПМ веднага разкриха 4 израелски самолета F- 35 още при подхода им към границата, които зафиксирали прехващането им, веднага напуснали зоната на обхват на ЗРК.

    Източници: «Соха нюз", БТА,  http://www.iarex.ru , "Известия", 11.10.2018

▪ Пентагонът е възложил на 5 фирми разработката и изготвянето на прототипи на ново поколение стрелково оръжие. Дори модерни брони щели да бъдат уязвими пред новите оръжия. Ще бъдат поръчани 250 000 броя и 150 млн муниции. Договорът ще възлезе на 10 млн дорлара през първата година и до 150 млн годишно при най–висок темп на производство.

            Източник: Military.com, 12.10.2018 г.

▪ С появата на ракети с хиперзвукова скорост се търсят  решениея на това ново предизвикателство чрез въвеждане на режим за хиперзвуково откриване (HDM). Фирмата Sааb разчита, че това ще даде на кораба повече време да действа срещу всяка цел, благодарение на времето за бързо проследяване на нейната траектория. Капацитетът на HDM се вгражда в следващото поколение радари на Saab, като се използва технология за сканиране, което позволява определяне на траекторията за по-малко от секунда за всякакви цели, включително и за СТЕЛТ,

            Pan.bg 24 10. 2018

▪ В Швеция бяха извършени успешни изпитания на най–новата модификация на изтребителя Saab Jas-39 - Gripen E. Той може да носи широк спектър от въоръжение за всички видове мисии, включително нанасяне на високоточни удари по земни цели извън зоната на ПВО, използвайки насочвани  бомби, тежки противокорабни ракети с голяма далечина на действия и УР „въздух-въздух“ с голям обсег, като например Meteor. Gripen E може да носи също контейнери и оборудване за разузнаване и специални мисии.

            Източник : saabgroup.com, 25.10 2018

▪ Във Франция на изложението Euronaval 2018 е представена концепция за нова перспективна подводница по проект SMX 31. Очаква се, че ще бъде въоръжена с блезпилотни летателни апарати, които магат да се пускат от дълбочина 100 м, а също така и с подводни безпилотници. Дължината й е 70 м, а височината– 13,8м. Водоизместимостта й е 3 400 тона. Максималната скорост 20 възли. Пределна дълбочина над 250 м. Може да носи до 46 единици въоръжение /ракети и торпеда/.

            Източник: http://www.hisutton.com/SMX-31.html, 31.10.2018

▪ Турция пуска в серийно производство ракетата Atmaca, „море–море”. Подписано е споразумение с фирмите Roketsan и Aselsan. Това ще е първата турска ракета собствено производство, която ще замени намиращите се на въоръжение във ВМС противокорабни ракети чуждо производство. Дължина 6 м, диаметър 350 мм, тел 800 кг., ефективна далечина на оплета 200 км, скорост 0,85 мах. Има различни навигационни системи, лазерни, инфрачервени сензори и други системи за насочване към целта.

            Източник: Dailysabah, 31. 10. 2018

▪ Русия достави на Сирия зенитно–ракетни системви С–300ПМ–2, отличаващи се с по–съвършени радиолокационни станции. Ракетната система е различна от доставената на Иран  С-300ПМУ-2 , която е с по–опростена схема и по–малко сложен режим на управление в сравнение с руската модификация  С–300ПМ–2. Автоматичната система за управление за Иран не позволява взаимодействие с руските средства за ПВО, каквито бяха предадени на Сирия. Т.е. те са различни комплекси. Даже и да поканят иранци за обслужване на тези системи, ще им бъде трудно веднага да поемат бойни дежурства. Доставените на Сирия С–300 ПМ–2 след модернизация мoгат да се използват не само срещу самолети от пето поколение, балестични ракети с малък обсег, но и с тактически балестични ракети със среден обсег. Новото оборудване осигурява сигурно поразяване на въздушни цели на разстояние до 250 км.

            Източник: Известия, 19.10. 2018 г.

Рискове от война и нови конфликти

▪ Изследване проведено от изданието Military Times констатира, че 46% от воннослужащите в САЩ  са уверени, че в близко бъдеще страната им ще участва в сериозен въоръжен конфликт. Те предзполагат, че войната ще започне през 2019 г. Всеки трети американец счита Русия за враг, а 31% я считат за „недружелюбна към САЩ държава”.

            Източници: Military Times и Economist, 18. 10. 2018 г.

▪ САЩ отмениха ембаргото за доставки на оръжие в Украйна. Това беше заявено от Специалният представител на САЩ по Украйна Кърт Волкър на заседание на Атлнатическия съвет на 19 октомври във Вашингтон. От 2014 година Украйна е получила от САЩ  $1 милиард, за да води войната срещу Донбас. Този месец стана известно, че САЩ вече са изпратили и голяма партида  оръжие за Украйна.

            Източник: https://bgr.news-front.info, 19.10.2018 г.

▪ След 15 години е вероятно САЩ и Китай да са във война, заяви бившият командващ на американските въоръжени сили в Европа генерал Бен Ходжес, цитиран от „Вашингтон пост“. Генералът, който в момента е експерт в американския Център за анализ на европейската политика, направи това изказване по време на форум във Варшава. Според него САЩ нямат необходимите ресурси, за да защитават Европа и Тихоокеанския регион от китайската заплаха.

            Източник: БНР, 25. 10. 2018 г.

▪ Украйна трябвало да пренесе войната в тила на Русия, заяви украинският политик от нацоналистическото политическо пространство Дмитрий Корчинский и прогнозира, че в скоро време в Русия ще има „сериозна крза”, каоето трябвало да се използва за развръщане на бойни действия. Украинците трябвало да се обединят с действащи в Русия екстремисти, за да „ударят врага в сърцето”.

        Източник: «Аргументы Недели» 17. 10. 2018

▪ На 25 октомври в рамките на посещението си в провинция  Guangdong   и командването на Южния театър на военните действия президентът на Китай  Xi Jinping заповяда на военното командване да увеличи способностите на ВС и да се фокусира върху подготовката за голяма война.  Напреженията във връзка с бъдещето на Южнокитайско море и Тайван ще се увеличават, а отношенията със САЩ са в най–дълбоката си точка.

            Източник: South China Morning Post, 26.10.2018

▪ На 25 декември високопоставен руски дипломат в ООН / Андрей Белоусов / заяви: „При последната среща САЩ обявиха, че РФ се готви за война. Да, Русия се готви за война, мога да го потвърдя. Ние се подготвяме за отбрана на родината, териториалната ни цялост, нашите принципи, ценности и хора.” Това стана само седмица след като Владимир Путин предупреди, че Русия ще използва ядрено оръжие като отговор на ракетен удар от САЩ и след като Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Договора

▪ Военновъздушните сили на САЩ прехвърлиха в базата Ramstein в Германия най-голямата партида боеприпаси от миналия век насам /бомбардировките на Югославия/, които са предназначени да осигурят "бъдещите операции на театъра на военните действия" в рамките на европейската инициатива за сдържане. Само през октомври бяха стоварени 100 контейнера с боеприпаси. Говорителят на ВВС David Head  обяснява голямото количество боеприпаси с нуждите за бъдещи учения и с военното присъствие в Балтийските страни, Полша  и Югоизточна Европа, но споменава и Командването за Африка.

    Източник: Европейското командване на ВВС на САЩ, 27.10.2018

Дискусии

На 10.10.2018 г. се проведе дискусия на тема „Предизвикателствата пред Въоръжените ни сили - 2020-2032 г.”, организирана от Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР. В дискусията участваха генерали и офицери от БА, представители на академичните среди, бивши дипломати и експерти по сигурност и отбрана.

Обобщен материал с резултати от същата и предложения е изпратен до Президента на Република България, до министър–председателя и до министъра на отбраната.

Представен беше дисертационния труд  на проф. Митко Стойков, директор на ИПИО към Военна академия „Г.С.Раковски” – „Институционална устойчивост на системата за национална сигурност”.

На база на промените в характера на бъдещите конфликти бяха обсъдени някои организационни аспекти на необходимите промени в българските ВС и такива  в придобиването на въоръжение и бойна техника в контекста на планираните след Стратегическия преглед на отбраната Програма 2032 и План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. В обобщените резултати, изпратени до президент, премиер и МО бяха взети предвид някои тревожни сигнали, като ликвидирането на две лаборатории от ВМА, което предполага спирането на процеса по диагностика на биологични агенти, преустановяването на всякаква научноизследователска и развойна дейност, докато в други страни–членки се влагат допълнително средства за разширяване и осъвременяване с апаратура дейността на тези лаборатории, което е сериозно изискване от страна на НАТО за реализиране на поставените цели и задачи във връзка с диагностиката на особено опасни бактериални и вирусни агенти, / по инормация от проф. Е.Савов/. Сигнализирано бе и за редица слаби места в системата на отбраната и пътища за преодоляването им с препоръка за много по–голямо внимание на научно–военната експертиза, но и на препоръките на офицерите с богат практически опит в армията. Изложено беше и мнението ни по формиране на проектобюджета за отбрана и прилагания  принцип според „финансовите възможности”, а не на основата на „необходими способности за гарантиране на конституционните и съюзнически задължения”. Засегнати бяха и въпросите на доброволната военна служба.

За тема на следващата дискусия бяха направени две предложения, свързани първо  с обстановката на Балканите и нейното отражение върху националната сигурност на Република България и второ, процесите на повишаване на отбранителните способности на БА.

 

            Съставил: Симеон Николов  03.11.2018 г.

 

Забележка: Дискусионна платформа «Сигурност и отбрана» е постоянно действаща и разширяваща се структура. С въпроси може да се обръщате на тел. 0888 45 21 40 и адрес snikolow@abv.bg

До създаването на собствен сайт в интернет, информационните бюлетини ще бъдат „качени” временно на адрес csr-bg.com, колонката вдясно долу „Бюлетини”, считано от 10.11.2018 г. Досега са издадени 4 месечни информационни бюлетини.

 

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой 2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                           Последна актуализация

  05.11.2018