ЦЕНТЪР ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СИГУРНОСТТА И МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

CENTER FOR STRATEGIC RESEARCH IN THE FIELD OF SECURITY AND INTERNATIONAL RELATIONS


 

 
      Изследвания     Коментари     Новини     Кои сме ние     Контакт с нас     Галерия

 

СИГУРНОСТ

МЕЖДУНАРОДНИ ОТНОШЕНИЯ

Информационен бюлетин № 3

на Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на СОСЗР

септември  2018 г.

Армиите на страните–членки на НАТО

САЩ

▪ Ликхид Мартин проектира хибриден модел изтребител, обединяващ качествата на F-22 Rapter и F-35 II Lightning II. Той ще запази по–мощния мотор от F-22. От F-35 ще се използва мощната авионика и сензорна система. Ще се приложи и по–новото антирадарно покритие. Това щяло да бъде отговор на най–новите руски и китайски самолети.

Източник: сп. Europδische Sicherheit und Technik, 01.10.2018

▪ Пентагонът е заделил 2 млрд. долара за разработка на проекти, свързани с военен изкуствен интелект, съобщава в. Washington Post. Инициативата се ръководи от организацията DARPA, която е звеното за проучвания и разработки на американските военни.  Целта на проекта е подобряване на комуникацията между човек и машина, както и създаването на машини и роботи, които могат да изучават заобикалящата ги среда и да се адаптират към нея. DARPA иска да се открият и разработят начини машините да придобият способности да комуникират като хора и да могат да взимат решения и да ги аргументират. Друга цел е създаването на изкуствен интелект, който да помага при оценката на риск, както и при проверките на хора при даване на достъп до секретна информация.

            Източник: агенция КРОСС, 16. 09. 2018 г.

▪ Споразумението между САЩ и Гърция за сътрудничество в областта на отбраната беше удължено до 9 август 2019 г. Споразумението предвижда американско военно присъствие в пристанището и на летището в залива Суда на гръцкия остров Крит и в Лариса

            Източник: вестник Ekathimerini., 04 09.2018

Полша

По време на посещението на президента на Полша в САЩ и срещата му с президента Доналд Тръмп, на 18 09 2018 г. беше подписан договор за двустранно сътрудничество в сферата на сигурността. Дуда е изложил искането си за разполагане на бригада на НАТО и един американски танков батальон в Полша. През декември започва строителството на американската база за противоракетна отбрана в Редзиково в северна Полша.

            Източник: https://www.heise.de, 22.09.2018

Raytheon получи поръчка за доставяне на 4 системи „Пейтриът” за Полша на стойност 1,5 млрд долара. Цената включва подръжка, резервни части и обучение. Освен Полша още 15 партньорски държави разчитат на тази система.

            Източник: Hardhoen-kurierq 27.09.2018

Германия

▪ Министърът на отбраната на Германия г–жа фон дер Лайен с известно закъснение представи  „Концепция на Бундесвера”, в която се подчертава, че той трябва да може да затвърди лидерството си в многонационалните операции /над 60 на брой от 1991 г.насам/ и по–специално защита на суверенитета, което  включва и по–спецално защита на търговските и снабдителни пътища. А на стр. 36 изискванията към Бундесвера да постига целите си във всички измерения и при всички нива на интензивност се свързва с осигуряване чрез военен успех на отваряне различни варианти на действие  чрез военнно превъзходство. Подчертава значението на ядреното оръжие.

Испания

Министерският съвет на Испания поръча 23 нови NH 90.  С тях броят на транспортните вертолети достига планираните 45. Решението на   МС обхваща още 6 проекта за периода 2019–2031 г, между които 2  патрулни кораба, самолети за гасене на пожар, една фрегата F-100 и технологични програми за транспортни средства 8х8.

            Източник: сп. Europδische Sicherheit und Technik, 01.10.2018

Военни учения на САЩ и НАТО

ВМС на САШ проведоха учение, включващо десант на голяма група острови, разположени източно от бреговете на Швеция. Русия възприема това като порокираща военна операция която сигнализира, че НАТО би могла да планира използването на скандинавските страни като изходен пункт за нахлуване на руска територия.

            Източник: Marine Times 04. 09. 2018  

▪ В учението „Rapid Trident 18” проведено до 15 септември 2018 г., в Република Украйна, участваха военнослужещи от 14 държави – Украйна, САЩ, Дания, Великобритания, Германия, Молдова, Румъния, Полша, Канада, Грузия, Турция, Азербайджан, Литва и България, както и представители от Полско-Литовско-Украинска бригада. От българска страна в учението участваха военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 2-ра механизирана бригада - Стара Загора, 61-ва механизирана бригада - Карлово, 4-и артилерийски полк – Асеновград и Единния център за начална подготовка – Плевен.Учението премина на два етапа: първи – компютърно-подпомагано командно-щабно учение за подготовка на щаба в Международния Център за мироопазване и сигурност и втори -  отработване на учебни въпроси на полигон Яворив.

            Източник: svodka.start.bg, 16.09.2018

Близък Изток

САЩ ще изведат 4 ракетни системи „Пейтрът” от Близкия Изток– 2 от Кувейт и по 1 от Йордания и Бахрейн. Те няма да бъдат заменяни с други. В Саудитска Арабия и Катар остават засега американските „Пейтриът”.

            Източник: Wall Street Journal, 28.09.2018

▪ Генерал Остин Скот Милър от Сухопътните сили на САЩ пое  командването на мисията на НАТО в Афганистан, предаде АП. Досега Милър е оглавявал Обединеното командване за специални операции. Служил е като капитан в “Делта форс“ и командир на сухопътна част в битката за Могадишу през 1993 г. Сега Милър ще командва 16 000 войници от “Решителна подкрепа“ и 14 000 американски войници в Афганистан.

 

▪ Ударът, който Иран нанесе по позиции на «Ислямска държава» в Сирия в отговор на терористичния акт срещу военне парад в Ахваз от бойната групировка «Ал Ахвазия» , е извършен с ракета със среден радиус на действие  «Зулфикар», преодоляла 750 км и ракета «Къям»- 800 км. Целите в Абу Кемал и Дейр ез–Зор са били поразени.

            Източник: wordpress.com, 01.10.2018 

Рискове от война и нови конфликти

Тъй като вероятността за война на САЩ с Русия и/или Китай през следващото десетилетие е много висока, военновъздушните сили на САЩ настояват за увеличаване броя на бойните ескадрили. Понастоящем Air Force разпоагат с 312 оперативни ескадрили. Цената за поддържане на допълнителните такива възлиза на 13 милиарда долара годишно, докато сега харчи 53 милиарда годишно за въздушни операции, учения и набиране на кадри.

Източник: https://thehill.com/policy/defense/407054-air-force-secretary-more-squadrons-needed-to-face-the-world-as-it-is, 17 09 2018

Увеличава се съсредоточаването на кораби от различни държави в Средиземно море: 4 американски разрушителя, флагмана на Шести американнски флот, придружаван от 3 многоцелеви подводници, холандски, гръцки и френски кораби. Причината обаче не е Сирия, а новото газово находище във водите на Кипър, трето по големина в света. Турция значително увеличи военното си присъствие и възнамарява да започне самостоятелно добив на газ. Гръцките и кипърските медии предупреждават за нова кървава война, която ще е многократно по–голяма от Сирийската.

            Източник: Contra Magazin, 30.09.2018

▪ Президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ Александър Вучич нареди сръбската армия да бъде поставена в пълна бойна готовност във връзка с разполагането на косовски специални части РОСУ в близост до изкуственото езеро Газиводе и на нападения от албанци в Северно Косово и арести на сърби.

            Източник:  https://bgr.news-front.info/2018/09/29

 

Русия и Китай

Стратегическите военни учения "Восток 2018" от 11 до 15 септември  имаха за цел да демонстрират способността на руската армия за участие в мащабен конфликт. Симулиран беше и ядрен конфликт. Участваха над хиляда самолети, вертолети и БЛС,  почти 300 хиляди военнослужещи от Русия и 3200 от Китай, което е безпрецедентно по мащабите си. Районът на провеждане на изток от Урал не попада в зоната на ОССЕ, така че Русия не бе длъжна да покани военни представители на НАТО като наблюдатели. МО на САЩ увери, че разузнаването е наблюдавало внимателно ученията.

Източници: https://www.alternativ-report.de 20.09.2018 и https://bgr.news-front.info


▪ От 1 до 8 септември 26 кораба, включително две подводници, както и 34 летателни апарата на ВМФ и ВКС проведоха първите в историята на съвременна Русия съвместни мащабни учения в Средиземно море. В рамките на маневрите са се провели и практически ракетни стрелби както от кораби, така и от вертолети и самолети.
Освен това на 08.09., в рамките на заключителния етап на учението, е извършено стоварване на морска пехота с десантни кораби на необорудван бряг и захват на плацдарм на условен противник. Осигуряването на десанта е извършено от Морската авиация на ВМФ и ВКС.

   Източник:"Svodka.start.bg''

На 20 09 2018 г. в Санкт Петербург бе спусната на вода втората  най-нова ядрена подводница на руските Военноморски сили "Кронщад" с противохидролокационно покритие от ново поколение и с 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети «Калибър». Следващата подводница от проекта 677, "Великие Луки" се очаква след няколко години.  

            Източник: Епицентър, 20.09.2018

▪ Според източници, пряко запознати с докладите на разузнаването на САЩ, от шестте оръжия, информация за които Путин представи през март 2018 г., две от тях ще бъдат готови до 2020 г., пише изданието CNBC. САЩ не биха могли да се противопоставят на новите руски подводници с хиперзвукови ракети. Всяка от новите подводници Борей–II и Борей–А /проект 955/ от четвърто поколение е въоръжена с 20 междуконтинентални ракети Булава. Въвеждането им на въоръжение се очкава към 2024 г.

            Източник: CNBC, 21.09.2018

Нови технологии

Стокхолмският изследователски институт SIPRI организира международна конеренция на тема „Технологиите за автономни смъртоносни оръжейни системи /LAWS/,  предимно за въздушни операции, вече са налични”. В конференцията взеха участие почти 200 представители на правителства, военни, изследователи, представители на медународни организации и на частния бизнес. Основният въпрос беше: Какви заплахи произтичат от комбинирането на новите технологии? Например от комбинацията на 3D- технологии с генни технологии. Опасенията са и за разпространение на биологични бойни вещества.

            Източник: Дойче веле, 25.09.2018 г.

Дронове с по–голяма автономност

За първи път беше изпробван дрон с далечен обсег от типа „Reaper”, чийто непрекъснат полет продължи 24 часа. Полезният товар е 1,7 тона и може да бъде оборудван както за разузнаване, така и с въоръжение. Разполага с камера с висока разделетилна способност и радар. Успешен е бил и опитът за сваляне на друг дрон във въздушен бой. Опитите са проведени във военновъздушна база в Невада. С новия модел са били заменени няколко „Predator” с 4 точки за окачване на ракети тип "Hellfire" или управляеми бомби.

Източник: http://www.ga-asi.com/usaf-completes-first-auto-land-using-mq-9-block-5, 17.09.2018 г.

Теми за предстоящи дискусии

На 10. октомври 2018 г. от 16.30 до 18.30 часа в залата на първия етаж на сградата на СОСЗР на «Христо Ботев» 48  ще се проведе дискусия между 20–тина експерти от военната, научната, и дипломатическата област на тема «Предизвикателствата пред Въоръжените сили 2020–2032 г.», включваща въпросите:

– Модел за провеждане на цялостен преглед на отбраната

–  Характер на  бъдещите военни конфликти.

– Сравнение на различните инициативи на НПО и партии в частта им «Сигурност и отбрана»

– Насоки в предстоящото разработване на План за развитие на ВС до 2026 и Програма 2032 – необходими военни способности и ролята на военната индустрия и научно–изследователската дейнст.

Публикации:

Русия демонстрира мощта си на военни изложения край Москва, Димитър Гърдев, 03.10.2018 , Труд https://trud.bg/%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b8-2018/

Симеон Николов: След словесните сблъсъци в ООН ни очакват турболентни събития, Епицентър, 02.10.2018 г. http://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Sled-slovesnite-sblasatsi-v-OON-ni-ochakvat-turbolentni-sabitiya/164909/11/0

It’s not just Trump. Much of America has turned its back on Europe, , https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/sep/28/trump-america-europe-united-states

      Съставил: С. Николов

 

 

БЮЛЕТИН 2018

Сигурност и отбрана

Бюлетини: 

1  2  3  4

 

 

БЮЛЕТИН 2009

технологии, въоръжение, наука

Последен брой 2009      

Предишни бюлетини 

1  2  3  4


csr.office@yahoo.com  

2009 Всички права запазени.                                                           Последна актуализация

  05.11.2018